Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Fading Suns szerepjatek (Noro )


 • Válasz írásához lépj be
41 hozzászólás érkezett eddig

nod20

nod20

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 633 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.13, 14:00

Az hogy a hrd scifi jó nem vitatom, de

"A hard vonal lényege szerintem a tudomány jelen állásának továbbgondolása."

Na ez a gond, hogy itt már szubjektív a dolog. Ezért nincs szerintem "A" hard scifi csak a ha megéled.
Külöben az Attack Vector tactical világa még akkor a leg"hardabb"

Asimov jó pelda, nem nagyon akart belemenni a technikai részletekbe, csak abba ami fontos volt a sztori szempontjából. Ellentétbe a Star Trekkel, ahol a wc is pozitron fluktuáció negatív megfordtásával működik (és ez a tény megmenti az univerzumot valamelyik epizódban :D ).

Szerintem a hard scifi az, ami nem space opera. Ha valalki tud jobbat... :)

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.13, 08:11

Szvsz hard sci-fi = Asimov művei. Azt játékba átvinni szerintem elég merész lehet, valamint sokaknak megfeküdné a gyomrát. Persze lehet, hogy én tévedek.
Ha meg már "soft", akkor az űroperákat preferálom (Star Trek rulez) és a horrort (Alien rulez), jobban passzolnak a mi csapatunkra jellemző utazgatós, kalandozós játékstílushoz. Aki hasonlóra vágyik, annak ajánlom figyelmébe a sajnálatos módon elhanyagolt Alternity-t, és a klasszikus Travellert (annak is a Mongoose féle modernizált változatát).

bz249

bz249

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 130 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.12, 12:28

Lepus, ezesetben viszont semmilyen urhajos hard sci-fi nem letezhet, mivel az osszes jelenleg ismert/elgondolhato modszernek olyan technikai korlatai vannak, hogy egy urhajo uzemeltetese boven meghaladja az arat barminek, amit az urhajo szallitani kepes. Maximum kivandorlo kolonia csak oda jeggyel, nagyon esetleg kogazdag urturista, aki nagy jo dolgaban nem tud mihez kezdeni.

Vagyis egy hard sci-fi-ben nincsen urhajos szallitas, plane urharc, mert barmelyikkel csak tiszta veszteseget lehet termelni. A veszteseges uzemek meg bedolnek. (sorry munkahelyi billentyuzet... max ilyeneket tud: ß,ä). :rohog:

Szerintem egy konzisztens rendszer (vagyis lehet real-time kapcsolatra kepes szubterado, de ennek minden kovetkezmenyet logikusan vegiggondolva) nekem mar boven eleg hard.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.12, 12:17

bz249: Jól látod. A hard vonal lényege szerintem a tudomány jelen állásának továbbgondolása.
A továbbgondolás szó itt fontos. Ki lehet találni új fejleményeket, de ami számomra már nem fér bele, az a "kéne valamilyen mód hogy a sok fényévre lévő bolygók real-time kapcsolatot tartsanak... nevezzük mondjuk szubtér adóvevőnek..." stílusú alkotás.

Alfdam: Egy 4 éves utazás sem feltétlen totális unalom, meg aztán rengeteg lehetőség van egy naprendszerben is... :rohog:

Mammon

Mammon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 131 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.12, 08:53

nadejó, kialakult a hard scifi vs egyéb scifi... :rohog:
há tökjó. csak éppen nem mindegy? a lényeg, hogy jól érezzük magunkat.
az egyikben az űrhajó nem kanyarodik, mert nincs mihez viszonyítva kanyarodni.
a másikban meg képes kézifékes fordulóra, és közben csikorog... :para:
és akkor mi van? nem tökmindegy? egyik sem használ mágnespajzsot, ergó a sugárzástól mindenki kinyiffan a fedélzeten, amint elhagyják a bolygót... :lol:

brolly, ha már kiiktatás, a tempomatról és a kormányzárról se feledkezz meg! :)

bz249

bz249

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 130 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 23:28

Lepus: vagyis egy 1800-ban jól megírt hard sci-fi az steampunk környezetben játszódik, nem pedig egy olyan varázshülyeséget használó világban, ahol léteznek az elektromágneses hullámok, mágneses adattárolás, villamosított vasútvonal vagy wolframszálas izzólámpa.

Alfdam

Alfdam

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 909 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 23:14

Úgy látom, hogy a hard sci-fi valamilyen "gravitációs technológia" nélkül vagy a naprendszerre korlátozódik, vagy teljesen értelmetlen, a legjobb esetben 4 évig tartó utazásokra két naprendszer között. :rohog:

Brolly

Brolly

  Törzs-fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 782 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 22:53

Lepus:"Jaj, a legfontosabb! Űrhajóknak NINCS maximális sebessége!!! Ez nem gépkocsi! Maximális gyorsulása van, a maximális sebesség a fénysebesség, de csak alulról tud hozzá konvergálni. Magyarul mindig van hová tovább gyorsítani."
Hát, mostmár legalább ezt is tudjuk. Így viszont kénytelen leszek az enyémben kiiktatni a sebességblokkolót.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 22:04

:rohog: Nah, nyilván nem az Egyetlen Igaz Hard Sci-fi prófétájaként írtam amit, csak azt akartam érzékeltetni, hogy a hard sci-finek épp a hardság a lelke.
Ahogy a hard fantasybe nem férnek bele a jóságos és bölcs elfek, meg a varázskard-bolt a sarkon, a hard sci-fibe sem férnek bele azok a bizonyos könnyítések, kézreeső "plot device" technológiák (ld. "szubtér", "hipertér" és társaik), amik a populáris sci-fi zsáner elhagyhatatlan kellékeinek számítanak.

Ne értsen senki félre, imádom az űroperát, de a hard sci-fi az valami egészen különleges dolog. :para:

Hogy nekem mitől lesz valami hard sci-fi? Van pár olyan követelmény, amit elhagyhatatlannak tartok. Szerintem egy hard sci-fiben az űrutazás önmagában kihívás. Sőt, az űrutazás maga a fő kihívás az űrutazásban... Illetve a használt technológia emlékeztessen a mai űrkutatás technológiájára, illetve annak továbbgondolása legyen.

Mondhatni egy űroperában vagy populáris sci-fiben akármilyen űrutazást, űrutazó kultúrát álmodhat az ember, egy hard sci-fiben viszont illik ragaszkodni a földi űrprogramok által kijelölt irányvonalhoz.

nod20

nod20

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 633 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 18:51

"Mintha páran nem lennének 100 százalékig tisztában a hard sci-fi jelentésével.bigsmile.gif"

Mert nincs vegytiszta hard-scifi...

Amadeus

Amadeus

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 216 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 14:55

Jó na, valaki aki tud, nyisson már egy általános sci-fi szerepjátékos topic-ot, mert én nem tudok! Amit lentebb linkelt számomra Creep (köszönöm szépen!), nos ott sztem mindegyik topicban eléggé off lenne a téma...

Egyébként az Eclipse Phase szerintem hatalmas klasszikus lehetne, de sajna tuti rétegjáték lesz - azért azt az előrendelést azóta sem bántam meg, csak egyenlőre marad a megkezdett CthulhuTech kampány - ami amúgy szintén Catalyst-es rpg. Ezt a FS-t pedig nem tudom mikor leszalkalmunk beilleszteni a repertoárba, de nagyon nem szeretném kihagyni!

Pett-moondevil

Pett-moondevil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 14:38

Lepus:

"Mintha páran nem lennének 100 százalékig tisztában a hard sci-fi jelentésével.:D"

Kire gondoltál? Egyedül WCB mondott világot (amivel (Transhuman Space) én is teljesen egyetértek), Amadeus egy általános szabályrendszert ajánlott. Az, hogy te itt két hozzászólásban ecseteled, hogy mi a hard scifi, az egyrészt felesleges, másrészt a te konkrét követelményeid. Remélem, nem gondolod komolyan, hogy ez és csakis ez a hard scifi.

Mammon:

Érdekes dolgokat vet fel a Battletech, mert szerény ismereteim szerint a szociológia nem erőlteti túl magát benne (bár a hard scifi az egyik értelmezés szerint pont hogy semmibe veszi a társadalomtudományokat ("soft sciences")) és talán a fizika sem annyira benne. Amiről azonban te beszélsz, a szabály-/ dobásrendszer a játékélményben nagyon is fontos lehet és a játékélményt akár a világ (a díszlet) ellenére is hard scifivé (vagy bármi mássá) teheti.

StB

StB

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1232 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 13:38

Noro: Az Eclipse Phase-ről én is akartam írni, de szerintem jobban járunk veled. :rohog: Amúgyis csak kritikátlan, dicsérő ömlengés lett volna. :para:

Mammon

Mammon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 131 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 11:50

lepus: akkor a battlespace-nek (mechwarrior kieg rendszer) abszolúte hard a rendszere. az ugrókig gyorsítás/lassítás kombóval kell menni, ugrók feltöltése naptól függően hetekig eltarthat, dokkolás/landolás preciziós (simán el lehet rontani, és akkor ütközés!), ugrás számítgatása nagyon komoly (kis hiba is = halál?), légkörrel rendelkező bolygókra akármivel nem lehet leszállni (méret és forma!), nincs energiapajzs (csak hőpajzs légkörbe belépéshez), és az a rohadt űrhajó folyamatosan amortizálódik, mindig tönkremegy valami, külön technikus gárda kell, hogy megfelelően üzemképes maradjon a vas (kaland között és közben is!).

ej, beh szerettem kereskedőset mesélni... (elmereng)

QuippeR

QuippeR

  Story Gamer

 • Fórumita
 • 968 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
    2                      

Kelt 2009.11.11, 10:43

Ha valakit meg inkább a Philip K. Dick-stílusú sci-fi érdekel, akkor a Shock: című rpg-t keresse.

http://rpg.geekdo.com/rpg/827

Dalton

Dalton

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 118 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 08:49

Egyszer megpróbáltam összehozni egy ismertetőt a Transhuman Space-ről, de feladtam. Ahhoz képest még a Blue Planet is űropera.

Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 08:43

A maximális sebességet még mindig korlátozhatják biztonsági megfontolások. De ebbe itt nem érdemes belemenni.
Amúgy sztem a hard sf az rpg-k terén sosem volt igazán népszerű. Még a reálisabb űrvilágok közé sorolt Traveller is bőven űroperának számít. Nálam a realitás csúcsa a Blue Planet és az Eclipse Phase*, ennél komolyabb őszintén szólva nem is érdekel, csak regényben.

* ismertető decemberre tervezve :rohog:

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 08:15

Jaj, a legfontosabb! Űrhajóknak NINCS maximális sebessége!!! Ez nem gépkocsi! Maximális gyorsulása van, a maximális sebesség a fénysebesség, de csak alulról tud hozzá konvergálni. Magyarul mindig van hová tovább gyorsítani.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.11, 08:11

Mintha páran nem lennének 100 százalékig tisztában a hard sci-fi jelentésével. :rohog:

Nen tudom Sanctus erre gondolt-e, de nekem az a hard sci-fi, ahol ilyen dolgok vannak:

- Pl. a csillagközi űrhajók az út feléig gyorsítva, utána pedig lassítva a saját (1g körülre belőtt) gyorsulásukat használják gravitációnak, és fénysebesség környékén (alatt) közlekednek...
- A sebességnél nincs nagyobb érték egy űrhajós számára, így az űrharc elsősorban az "jövő héten elhaladunk a célpont 1 csillagászati egység sugarú környezetében, egy lövésünk van úgyhogy mindenki célozzon pokoli jól" stílusban zajlik. Lassítás, gyorsítás, irányváltoztatás ki van zárva, a sebességek puszta mértéke miatt.
- Egy csillagközi űrhajó elindítása nem "beülök oszt elindulok" jellegű, hanem lakott rendszerekben külön indítólézer van telepítve, lakatlan rendszerekben pedig vagy a nap körül csúzlizik vissza még üzemi sebességen, vagy telepíteni kell egy naplézert ami felgyorsítja a hajót.
- Ja igen, ez azért fontos, mert egyetlen űrhajóra sem fér elegendő üzemanyag, így az űrben lévő hidrogént kell besűríteni a hajtóműbe... Ehhez viszont már eleve pokoli gyorsan kell menni.
- stb, stb.

(Ja, az elfek /vulkániak, eldák/, orkok, mutáns hipertérugró navigátorok, pszionikusok és hasonlók teljes hiányát ki is felejtettem.)

Szabtom

Szabtom

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 794 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.11.10, 23:55

Amadeus:

http://forum.rpg.hu/index.php?showforum=116


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]