Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

A sors kereke - science fiction antologia (kritika) (Attila )


 • Válasz írásához lépj be
100 hozzászólás érkezett eddig

Stoneskinner

Stoneskinner

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1137 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.15, 14:46

Annyira jó, hogy valaki birkának nézi az embereket és azt szajkózza, hogyha kritikát olvasnak, akkor birkák :-)

Hagy engedtessék meg nekem olvasónak, hogy kritikákat olvassak és majd azután én eldöntöm, hogy az alapján mennyire fogom megvenni a könyvet. Nem azért vannak a kritikusok, hogy tömegeket vezessenek meg, hanem, hogyha leírják a kritikájukat és azt elolvassák mások, akkor az olvasó még mindig dönthet, hogy mennyire "hisz" a kritikusnak, vagy saját maga meg akarja tapasztalni a sz@rt.

Ha minden könyvet meg akarnék "tapasztalni", akkor nem lenne időm pénzt keresni és nem tudnám miből megvenni a könyvet (filmet, elektromos kütyüt, színházat megnézni, stb)

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.15, 10:15

"elfogult kritikus nem tekinthető hitelesnek..."

Ha elfogult az illető, akkor nem tekinthető KRITIKUSNAK.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.14, 20:51

Ezt hadd próbáljam meg én is...

khm.

csimota24 pozitívan elfogult a kiadóval szemben. Nem tudhatom, miért, de elfogult, ez tény. Elég megnézni bármelyik hozzászólását. Süt róla.

Hozzászólásai tehát nem tekinthetőek hitelesnek.


Ez k***ajó, ezt megőrzöm későbbre. :sor:

csimota24

csimota24

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 25 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.14, 20:12

Raon:
Azt én nem tudhatom, hogy miért elfogult a kiadóval szemben. De hogy elfogult, az tény. Ebben az esetben kivételesen nincs szükség érvekre. Elég megnézni bármelyik kritikáját. Süt róla. Vagy te másképp látod?
Kicsit figyelmesebben olvasva megértenéd, hogy az eddigi hozzászólásaimban NEM a könyv elhallgatott értékeiről beszéltem, hanem arról, hogy egy elfogult kritikus nem tekinthető hitelesnek. És ez nem csak Attilára vonatkozik, hanem általánosan igaz.

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 713 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.14, 20:00

csimota24:
> Valami más okból elfogult a kiadóval szemben.

Az a helyzet, hogy amíg nem mutatsz rá érvekkel, hogy melyek ezek az okok, elfogultságok, addig szimplán csak vélemény marad, amit leírtál (és amit elég leírni egyszer is, attól nem lesz hangsúlyosabb, ha folyton ezt szajkózod).
De a helyzet ezen a téren tényleg rendkívül egyszerű - és ez nem az "ír jobbat" lúzefordulata, hanem egy szimpla tény. Írj te kritikát a könyvről, amely rámutat az eddig méltatlanul elhallgatott értékeire - vagy keress máshol olyan kritikát a könyvről, amely ezt teszi, és a problémád máris megoldódhat. Ha meg nem lesz ilyen plusz vélemény... nos, valahol az is információ.

csimota24

csimota24

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 25 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.14, 19:47

bz249:
"Nem tudom, hogy a Sors kereke írói tehetségtelenek-e, ha azok, akkor támogatom, hogy menjenek kapálni."
Egyetértek.
Mindössze arra igyekeztem rávilágítani, hogy ezt nem ebből a kritikából tudnád leszűrni, hanem saját tapasztalás útján.

vaszilij:
"több ember véleménye mégiscsak biztosabb iránymutatás lenne"
Ebben egyetértünk.
Pont ezt a hozzáállást próbáltam bátorítani.

kadmon:
"Ha a kiadó mindig csak szuperjó novellákat adna ki, és ezt az egy kötetet Attila valamiért lehúzza, azt még betudnám annak, hogy irigykedik az írókra, hogy ők sikeresebbek nála."
Ez az – Attila irigykedik motívum – nem az én hozzászólásaimból származik. Ilyet nem mondtam. Valami más okból elfogult a kiadóval szemben. És épp ezért nem tartom hitelesnek a kritikáit.

Kabal:
"A kritikus személyéről: ha egy kritikustól már több olyan recenziót olvastam, ami megegyezett a véleményemmel, onnantól fogva megbízom az ítéletében. Attila írásai is ilyenek."
Oké!
De attól nekem még lehet eltérő véleményem, ugye?

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.14, 10:55

A kritikus személyéről: ha egy kritikustól már több olyan recenziót olvastam, ami megegyezett a véleményemmel, onnantól fogva megbízom az ítéletében. Ha annak idején az EDGE magazinban João Diniz-Sanches 10 pontra értékelt egy játékot, akkor tudtam, hogy rohannom kell, hogy megvegyem, mert olyan game tíz évenként egyszer készül. Attila írásai is ilyenek.

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.14, 08:32

csimota24: Na, még egyszer:
"És erről a kivitelezőről már sokszor hallottad korábban, hogy milyen rossz házakat épít? Ennek ellenére olyan lakásba költöztél, amit ő épített?
Mert, ha igen, akkor nem csak nála van probléma."
Ezt a költői képet vittem tovább az alábbi hozzászólással:
"csimota24: Kis hazánkban elég kevés kivitelező van. Mindegyik adott már ki rossz könyvet. Ezek szerint az a hülye, aki minőséget vár el hazai kiadótól? "
Erre te:
"Talán előbb olvasd el az antológiát, hogy kialakíthasd a saját véleményedet."
Na de, pont ezelőtt írtad, hogy akiről rosszat hallunk, azzal ne próbálkozzunk. Márpedig én olvastam már borzalmas Cherubion köteteket.
Bár ez a scripttárs dolog nem tartozik ide, de az ő kedvéért szereztem be a kötetet, és az ő novelláit el is olvastam. A többit majd akkor, ha nem lesz jobb dolgom.
És ha már itt járunk, másodkézből származó információkból áll a tudásom nagy része. (Pl. sose láttam még a Holdat másnak, csak egy pici korongnak, mégis elhiszem, hogy egy bazi nagy golyó.) Ha a kiadó mindig csak szuperjó novellákat adna ki, és ezt az egy kötetet Attila valamiért lehúzza, azt még betudnám annak, hogy irigykedik az írókra, hogy ők sikeresebbek nála.
A saját tapasztalataimból kiindulva viszont elhiszem, hogy ezek a novellák a 10-es skálán a 0-5 intervallumon mozognak. Lehet, hogy valami fantasztikus élményről maradok le azzal, hogy nem olvasom el rögtön a kiadványt, de inkább egy punnyadt napra tartogatom, amikor nem lesz jobb dolgom.

Vaszilij

Vaszilij

  Csendes szemlélődő

 • Fórumita
 • 123 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.14, 05:56

csimota24: Én a vita kapcsán arra szerettem volna reagálni, miszerint ha rossz egy írás (vagy bármilyen más alkotás), akkor nem célszerű különböző mentő körülményeket keresni, mert az olvasót nem a mű keletkezésének körülményei érdeklik, hanem maga a mű.
Ezt az antológiát még nem volt szerencsém olvasni, de mindenképpen sort kerítek rá, mert a negatív kritika is kíváncsivá tesz olykor; és korántsem biztos, hogy a véleményem megegyezik majd Attiláéval. (Ebből a szempontból sajnálom egy kicsit, hogy a hozzászólások leginkább a kritikáról szólnak, nem a kötetről, mert több ember véleménye mégiscsak biztosabb iránymutatás lenne.)

bz249

bz249

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 130 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.13, 23:16

csimota24:
Hol a búbánatban hoztam ítéletet a Sors kereke című izéről???

Nem érdekel a mű színvonala, nem érdekelnek az írói. Nem érdekel, hogy tehetségtelenek-e, a könyvet 500 km-es környezetemben úgyse lehet kapni, és soha az életemben nem vettem még egy antológiát se, és nem is tervezek. Nem én vagyok a célpiac. Akkor se venném meg, ha mindegyik 10/10-et kapott volna. Semmilyen értékítéletem nincs a könyvről, sőt nem is lesz. Mint ahogy a kortárs zimbabwei fantasyról sincs értékítéletem.

A vernyákolást ellenben nem szeretem. Azzal kapcsolatban van értékítéletem, ha a kritika írója 0/10-re értékel egy novellát, akkor ne szépítsen vele kapcsolatban semmit, hogy kezdő meg nehéz gyerekkora volt, meg mennyi erőfeszítést tett bele, mert ez mind pont lényegtelen.

A véleményem annyi, hogy egy tehetségtelen írót nyugodtan el lehet küldeni kapálni, mert fölösleges erőlködnie. Csak magának okoz kudarcélményeket, miközben boldog elégedett autószerelő lehetne. Nem tudom, hogy a Sors kereke írói tehetségtelenek-e, ha azok, akkor támogatom, hogy menjenek kapálni. (Te bizonyára tehetséges vagy te még írhatsz.)

csimota24

csimota24

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 25 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.13, 22:39

bz249:
Nem nagyon érted, mi a lényeg.
Mondhatod bármelyik kötetről, hogy rossz...
...ha már elolvastad.
Lehet, hogy A sors kerekét is annak fogod találni. Lehet.
De addig csak olyasmiről beszélsz, amiről semmit sem tudsz.
Az információid másodkézből származnak, ám neked ennyi is elég, hogy ítéletet hozz.

bz249

bz249

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 130 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.13, 22:18

csimota24: egye penész látatlanba megszavazom, hogy a te írásod ebben a kötetben remek volt, remélem ettől kisimultak a vonásaid

csimota24

csimota24

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 25 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.13, 22:14

Az a "ház", amiről beszélünk, nem dőlt össze. És azt, hogy esetleg rossz, csak Attila beszámolójából tételezed fel. Talán előbb olvasd el az antológiát, hogy kialakíthasd a saját véleményedet. Már csak a scripttársad kedvéért is megtehetted volna. Megérdemelné.
(Ha már nem állsz ki mellette...)

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.13, 22:01

csimota24: Kis hazánkban elég kevés kivitelező van. Mindegyik adott már ki rossz könyvet. Ezek szerint az a hülye, aki minőséget vár el hazai kiadótól?

csimota24

csimota24

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 25 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.13, 21:46

Vaszilij:
"Egyszer vettem egy házat. Kifizettem érte a vételárat, beköltöztem, és láttam, hogy a vakolat hullik, a nyílászárók szorulnak, a tető beázik, a lépcső meg csak félig készült el. Felhívtam a kivitelezőt, aki elmondta, hogy ő igenis próbálkozott, de most erre tellett tőle, ne haragudjak. Megértő voltam, azt mondtam neki, hogy legközelebb talán jobban fog sikerülni. A házam tegnap összedőlt. Most a bátyámnál lakom, és az ő netét használom. "
És erről a kivitelezőről már sokszor hallottad korábban, hogy milyen rossz házakat épít? Ennek ellenére olyan lakásba költöztél, amit ő épített?
Mert, ha igen, akkor nem csak nála van probléma. :sor:

Fishblood

Fishblood

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 388 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.13, 20:13

Farkas:

Szerintem olvass vissza és értelmezd a hozzászólásaimat.

Farkas

Farkas

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 367 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.13, 19:02

kabal:
Így van, egyetértek azzal, hogy a kiemelkedő akaraterő képessé teheti az embert arra, hogy olyan területen is kiemelkedőt alkosson, amely területen egyébént nem a legjobb alapképességekkel rendelkezik. De tanult kollégánk lentebb azt fejtegette, mintha csak az akaraterőn múlna, hogy kiből lesz világbajnok... ami egy elhibázott elképzelés.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.13, 16:08

Fishblood: Japánban 1872 óta játszanak baseballt, úgyhogy valamennyire karistolják a témát. És nem a baseball világbajnokságot (Baseball World Cup) nyerték meg, hanem a World Baseball Classic-ot. Ettől függetlenül nagy rajongójuk vagyok, és az amcsikat valami szédületes játékkal döngölték a földbe.

Rorimack

Rorimack

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1647 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.13, 14:47

Fishblood:

Egyéni genetikai különbségekről van szó, erre felhozol példának egy csapatsportot...

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2009.12.12, 23:56

Farkas: de igen, komolyan gondolja, és az amerikaiak is. Szerintük pozitív gondolkodás, önszuggesztió és akaraterő kell a sikerhez- a tehetség, kemény munka és intelligencia csak másodlagos. Ha te mondjuk 150 centi vagy, de IGAZÁN szeretnél úszóbajnok lenni, akkor az is leszel, a vetélytársaid hiába lennének alkatilag rátermettebbek. Az a vicc, hogy ennek a gondolkodásnak hála, néhány síkhülye és tehetségtelen ember valóban álompályát futott be- csak arról nem szól a fáma, hogy egy sikeresre hány kisiklott egyén jut...
Nem a balkáni pesszimizmus süt belőlem, csak az egészséges szkepticizmus a "bármi lehet belőled" mozgalommal szemben. Én nem lehetnék atléta, mert sánta vagyok; nem lehetnék nőcsábász, mert csúf vagyok; nem lehetnék milliomos, mert sötét vagyok. Viszont ha valaki ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket, és sok-sok küzdelem után a csúcsra jut, annak őszinte elismeréssel adózom.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]