Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Dark Sun regenykalauz (Marcus )


 • Válasz írásához lépj be
63 hozzászólás érkezett eddig

Kadmon

Kadmon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 410 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.28, 10:00

Laza: A hármas kiadásra átültetés nem olyan nehéz, mert két kiadást is megért.
Egyrészt az athas.org-on jelent meg, másrészt meg a Dragon és a Dungeon mellékleteként. Az athas.org-os nem tudom, milyen környezetben játszódott, de a Dragonos a forradalmak után 300 évvel visszatértek az eredeti viszonyok, és a boszorkánykirályok elnyomták a jónépet.

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.28, 08:48

4e többkasztúsága kicsit fura, nem is erőltettük játék közben, viszont a jövőre megjelenő PHB3-ban lesz lehetőség hibrid osztályok létrehozására, valamint lesz benne pszí is. Azt is többször említették, hogy az új DS kampányhoz átszabják kicsit az eddigi osztályokat - úgyhogy a Dark Sunhoz szükséges előkészületek már folyamatban vannak. :felvon:
Én is kíváncsi leszek a végeredményre, és örülök hogy harmadiknak ezt a világot vették elő. Ha jól tudom, időben visszatérnek a Primza pentalógia elé, úgyhogy attól sem kell tartani, hogy valami kataklizmával próbálják majd az új rendszerhez igazítani. :dilis:

Laza

Laza

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 46 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.28, 01:50

Sziasztok!

Troy bácsi könyveit hangulat oldalról hagyjuk... olvasmánynak jó :felvon:

A világ hangulata viszont beteg, rengeteget játszottunk vele, és nem is olyan rég beszéltünk róla, hogy lehetne ezt az "új" rendszerekbe beültetni (3as 4es kiadás) szerintem sajnos sehogy, a többkasztúság szinte kihagyhatatlan egy sötét sün kampányból,(és ugye ezt egyik friss rendszerben sem sikerült túl jól megoldani) főleg a pszionika miatt. De azért kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle...

chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2018 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.28, 00:56

@KarlFranz:

"Nem tudom neked mi a bajod, hisz csak leírtam egy VÉLEMÉNYT."

Mármint azt leszámítva, hogy eddig minden topikban, ahol szóba került a 4E, volt szerencsém ezt a véleményt szóról szóra elolvasni tőled, annak ellenére, hogy minden alkalommal türelmes emberek sokasága világított rá, hogy védhetetlen hülyeség?

Semmi.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6493 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.27, 22:32

hasznos kis összefoglaló, jó volt látni az egykori helyszíneket, amiken anno mi is játszottunk párat. Köszi.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1269 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.27, 22:06

Nem olvastam minden D&D anyagot, de fogadok a legszebbik D20-amba, hogy a történelem folyamán soha, egyetlen fejlesztője sem írt le olyat, hogy így KELL játszani.

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.27, 12:53

Azért egyszer egy linket is dobhatnál, hogy alátámaszd valamivel amit mondasz. Wizards honlapjáról csak a Keep on the Shadowfell rémlik, mint ingyenessé tett bevezető játék (ami mondjuk nem egy nagy vaszisztdasz, de hát bevezető játéktól mit vár az ember) valamint a Khyber's Harvest című modul, de azokban sincs egy karakternek sem 18-nál nagyobb tulajdonsága, nem hogy "20-21-es, és egyik sem kisebb 15-nél"... De mindegy.

KarlFranz

KarlFranz

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 207 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.27, 12:39

Ravenheart: A wizards honlapján volt valami sz&r , hogy gyerekek így kell játszani és felraktak egy rakat kezdő karaktert.

KarlFranz

KarlFranz

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 207 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.27, 12:38

Chomy: Nem tudom neked mi a bajod, hisz csak leírtam egy VÉLEMÉNYT. Az óhajod("demagóg hülyeséged ezentúl nem nyivákolod be minden 4E-related topikba?") megfontolandó, valóban nem itt lett volna a helye de kihozta belőlem a sok alkohol meg a drog. :felvon:

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2870 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.26, 23:22

KarlFranz, elhiszem hogy belenéztél, de az biztos, hogy fel nem fogtad amit láttál, vagy meg sem próbáltad értelmezni. Pár megjegyzés:
-Milyen példakaraktereket néztél? Drizzt karakterlapját? Csak mert az általad leírtaknak megfelelő karakter vagy irdatlan magas szintű, vagy erőteljesen háziszábalyázott, mert a kezdéskor rendelkezésre álló pontokbó bizony ki nem hozható.
-Ahogy Chomy mondta, a skála eltolódott. Ami régen 18 volt, most 22. És a karakterekkel egyenesen arányosan erősödtek az ellenfelek is, főleg hogy ők is kapnak mindenféle érdekes képességet. Hosszú idő óta 4e-ben láttam először olyat, hogy a játékosok féltek holmi toprongy goblin íjászoktól.
-A tápolás rendszerfüggetlen. WFRP2-ben is volt olyan karakterem, akinek összes induló értéke 32-43 közötti volt (aki nem tudná: átlag tulajdonság itt 31). Attól még ugyanúgy meghalhat mint a többiek.
-A finomhangolt, kiegyensúlyozott szörnyek, karakterek és képességek miatt a tápolás igazából értelmét veszti, mivel azonos szintű karakterek erősségében nincs akkora kilengés, mint előző kiadásokban: mindenki ugyanolyan erős, csak másban jó.

chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2018 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.26, 21:38

@stargazer: a trendek változnak. Én a mai napig odavagyok az Easley- meg Elmore-féle giccsért. Sajnálom is a dizájnváltozást, de most ez a népszerű és az olcsó. Nem kell szeretni, de azért lehet értelmesen kritizálni - anélkül, hogy orbitális tárgyi tévedéseket, vagy agyatlan túlzásokat hangoztatnánk, jórészt előítéletes alapon.

(Hozzáteszem: egyetértek Ravenheart korábbi megfigyelésével, miszerint az illusztrációk stílusa javult a 3. kiadáshoz képest.)

@KarlFranz:
"egy példa a táp sugallására (nem a PHB-ból hanem a wizards sitejáról): 20-as 21-es tulajdonságok a példakaraktereknél."

Atyavilág! Fertő... És a mai gyerekek ilyen játékokkal játszanak sakkozás helyett?

(Az feltűnt, hogy "kissé" megváltozott a játék mechanikája? Hogy a korábbi skála némileg eltolódott, és így elég értelmetlen egy korábbi kiadás mércéjén mérni a számokat? Az, hogy ennyi erővel a korábbi kiadások fegyverspecializációját is szidhatnád, hiszen lehetőséget adott a "maxolásra"? Azt végiggondoltad, hogy ennek a mechanikának gyakorlatilag semmi köze a PHB-ban és DMG-ben is osztott játékosi és mesélői tanácsokhoz, az ún. "sugallt" mentalitáshoz?

És az megvan, hogy a DM-et már-már visszataszító mértékig konkrét, tudatos, és átlátható matematikai elvek segítik a "táp" kiosztásában, hogy ne szálljon el túlságosan a játék? És azt megfigyelted, hogy korábban épp annyi játékmechanikai korlát volt a "tápolás" megfékezésére, mint most?

Gondolom, a válasz mindegyik kérdésre igen - természetesen, hiszen "olvastad" a könyveket -, csak leszarod. Igazából ez nem is baj, felőlem is hagyhatjuk, csak akkor nem lehetne, hogy a sötét, demagóg hülyeséged ezentúl nem nyivákolod be minden 4E-related topikba?)

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1269 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.26, 21:17

stargazer: Háppersze, a TSR egy ökomenikus segélyszervezet volt...
A véleményed miatt nem kell bocsánatot kérned (bár látszik róla, hogy lövésed sincs a "régi cuccokról"), de a helyesírásod miatt annál inkább.

stargazer

stargazer

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 775 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.26, 20:49

egyébként nekem se jön be az új dizájn, és sztem is mutat egyfajta elképregényiesedést, elmangásodást ha úgy tetszik. a régi cuccok sztem felnőttes dolgok akartak lenni és ennek megfelelő volt a dizájn is, akkor még alapvetően nem a piacról szólt, vagy ha igen, nem a 14 évesek piacáról szólt a történet. ma viszont pénzt akarnak csinálni és ez látszik. és ez valahol sztem megöli a lényegét (nem az hogy fiatalabb korosztálynak csinálják hanem hogy főleg a pénzért). előre is elnézést mindenkitől aki esetleg magára venné, nem annak szántam. bocsi.

stargazer

stargazer

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 775 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.26, 20:39

rendkívül jó a cikk. én annyit tennék hozzá hogy ugyan csak az egyszemélyes törzset olvastam dark sünbol, de nekem az akkor kegyetlenül tetszett és 25x oda meg vissza voltam tőle. persze ettől még lehet igaz hogy a többi jobb. belegondolni se merjetek, én se merek azok milyen hatást váltottak volna ki belőlem, huhh.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1269 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.26, 19:07

Szóval ha a hivatalos anyagokban tápos karakterek szerepelnek (azaz kb. az első Greyhawk kiadvány óta), akkor a játékosok úgy érzik, őket kell utolérniük, és ennek megfelelően torzul el a játékfilozófiai értékrendjük. Most már minden világos...

KarlFranz

KarlFranz

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 207 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.26, 17:38

Chomy: Átfutottam, sőt: olvastam is. Sőt: egész jóra sikeredett ahhoz képest amit a PHB-ban találtam. Amúgy én nem azt mondtam, hogy maga a PHB sugallja, hanem maga a 4th edition, egy példa a táp sugallására (nem a PHB-ból hanem a wizards sitejáról): 20-as 21-es tulajdonságok a példakaraktereknél. S a legkisebb is 15-ös asszem. De nem táp. Ááá. Tehát ez az agyatlan hogy tudd jobban "maxolni" a karakteredet.
De biztos én vagyok a hülye és valami légből kapott fantazmagória uralkodott el az agyamon.

De ezt tényleg hagyjuk mert egyrészt nem erről szól ez a cikk, másrészt meg sokszor leírtam de semmi közöm hozzá ki mit játszik otthon (vagy akárhol)a csapatával.

chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2018 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.26, 17:00

KarlFranz: nincs itt semmi sértettség, de sajnos akárhányszor ismételed még el, az egyetlen baromság itt az, amit te hajtogatsz végtelen ciklusban.

Vaze, fusd már át a 4E DMG-t, legalább felületesen, mert teljesen nyilvánvaló, hogy valami légből kapott fantazmagória uralkodott el az agyadon.

A 4E semmivel sem ad több teret tápolni, mint _bármelyik_ korábbi kiadás, és még csak nem is sugallja - sem szabályok, sem mentalitás szintjén - hogy arról kéne szólnia a játéknak, amit te beleképzelsz.

Ha rászánnád magad, hogy belenézz a könyvbe, nem csak a képek alapján kritizálnád, nyilvánvaló lenne számodra is.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1269 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.26, 16:20

Egyetlen hozzászólásodban többször is ellentmondasz saját magadnak, de sebaj!
Ha valaki úgy érzi, hogy egy rendszer kényszeríti az ütöm-vágomra (pedig ő szívesen szerepjátszana, csak az a fránya 4th edition nem engedi), az bolond.
És ha valaki bolond, az a Cthulhu-ban is képes tápolni.

KarlFranz

KarlFranz

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 207 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.26, 13:28

Lepus: A 4th edition kapcsán arra gondoltam, hogy -mivel szerepjátékot sokféleképp lehet játszani- a 4th edition ÉRZÉSEM SZERINT olyanoknak KEDVEZ

(Figyelem ezek nem TÉNYEK!! [csak szólok mielőtt valaki megsértődik, amit totál nem értek])

akik szerepjátékon a minél több tárgy beszerzést ill. a tápolást értik, kiknél lényeg a kockadobálás, és egyáltalán nem törődnek pl. az olyan dolgokkal mint a karakter érzelmei, a körülötte élő környezet stb... ill. nagyon sértődöttek lesznek ha nincs minden tulajdonság 16 felett. Ezt minden rpg-ben el lehet játszani, ehhez nem kell 4th edition de ez a rendszer -ahogy írtam- kedvező(bb) táptalaj az ilyen arcoknak. 19 éve szerepjátszom [azért nem kocka szinten] és elmondhatom,hogy találkoztam pár ilyen emberrel, total Diablo effektus. Megyünk, ütjük, megyünk, ütjük. Alapvetően ezt erősíti a 4th edition, PERSZE ebben is lehet szerepjátszani, mi az hogy! DE az egy baromság, hogy mindegy milyen a rendszer akkor is szerepjátékozhatsz mivel ahhoz könyvet sem kell venned. A rendszer igen is számít, lényeges mivel az a gerince egy adott RPG-nek, az határozza meg az alap mozgatórúgógat. Miért van az, hogy pl. a Call of Cthulhu-ban (számomra az egyik legjobb rpg a piacon) egy szintén igen egyszerű rendszerben ezt nem érzi az ember?

Ettől függetlenül bármikor szívesen leülök 4th editiont mesélni, játszani ill. nem igazán értem azon embereket akik személyes bántásnak vesznek egy kritikát egy szerepjátékról. Ha valakiknek az az rpg, hogy leülnek öten és egész nap szörnyetegeket zúznak halomra akkor tegyék, közöm nincs hozzá. Mindenki a saját igényének megfelelően választ maga köré játékosokat ill. rendszert.


Karl

Gil_Yepes

Gil_Yepes

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 39 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2009.12.25, 17:40

Sziasztok,
Egyrészt boldog karácsonyt mindenkinek.
Másrészt, ritkán szólok hozzá (tudom biztos nem hiányzom senkinek), de most muszáj egy kicsit.
Az Egyszemélyes törzs trilógiát kicsit szeretném a védelmembe venni, és ajánlani mindenkinek, aki nem olvasta. Én nem voltam ilyen műértő, és nem ismertem a háttérvilágot mielőtt kézbe vettem a könyvet, de nagyon megcsapott :-) Szóval hihetetlenül jó volt, az egész akkori szerepjátékos csapat végigcsámcsogta (pedig buta Mágusos banda volt) és mindenkinek ízlett. Sőt a húgomat ez vette rá, hogy olvasson, ezt a trilógiát adtam a kezébe, és kértem adjon neki 20 oldalnyi esélyt, utána ha akarja leteheti :-) Ez is bejött, azóta már túl van sok könyvön, szóval ha megvan valakinek,akkor adja oda a gyerekének, huginak, öcsinek, hátha nálatok is bejön!
Üdv
Gil


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]