Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Delirium (kritika) (Attila )


 • Válasz írásához lépj be
108 hozzászólás érkezett eddig

Don_Quijote

Don_Quijote

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 689 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.02.04, 15:08

hm, én csak összedobált ismertetőt látok, a kritika valahogy kimaradt a cikkből :S

vitriolos, valamilyen szinten akár annak is nevezhető, de elég gyenge (hm, ha valaki kezdő "kritikus", akkor nem muszáj a tájparaszti - ez vajon mit jelenthet? - beszédstílust erőltetnie), vagy csak nálam van magasan a léc...

na mindegy, azért köszi, tényleg, egynek jó volt, a kötetet azt hiszem beszerzem

további szép napot!

Hamlet

Hamlet

  dán kalózherceg

 • Fórumita
 • 605 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.07, 18:26

Na végre! Nyomtatásban is megjelent a Kutchera átiratok, teljes az egypolcnyi Gáspár-gyűjtemény!
:normaalis:

pepe

pepe

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 435 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.04, 10:48

Nekem nem tetszik a borító sem.

panicboy

panicboy

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 127 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.03, 17:31

Jó kritika...jókat nevettem rajta...

Ami a negatív kritika vásárlást indukáló hatását illeti...van benne valami. Igaz, ehhez el kell érni az "annyira szr, hogy már jó" kategóriát. Most is van olyan könyvsorozat, amit azért veszek, mert kíváncsi vagyok, hogy még van-e lejjebb (ha hiszitek, ha nem, általában mindig van hova süllyedni)!
Ez a kritika most kb eltántorított a kötettől, és nem, a borító sem győzött meg, hogy érdemes megvásárolni. Ami még meggyőzhetne, az az ár lehetne, de addig még évekig fog porosodni a könyvesboltok polcain...

Ettől függetlenül drukkolok minden írónak, hogy ha ez nem is, a következő regénye/novellája sikerüljön nagyon jól. (persze ez is önző céllal, mert akkor én is jókat olvashatok) :five:

Sonko

Sonko

  Távgyógyító

 • Fórumita
 • 3270 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.03, 10:26

Kedves csimota24:

http://icanhascheezburger.com/2007/02/17/excuse-me-2/

(Továbbá én vagyok Eve Rigel. Mi mind azok vagyunk, és nem tűrjük tovább a kritikusok rabigáját)

A lényeg pedig: szerintem a kritika alapvetően kicsit tompa lett, hiányoltam belőle az élt.
Szerettem volna ha alázósabb, kegyetlenebb lett volna, mert véresszájú láncos kutya vagyok.
(Napirajzosan szólva Kell. Bele. Erős.)

Onsai

Onsai

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 155 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 21:56

Marko, köszi a gondolatokat.

(Bocs, elírtam a nicked.)

Marco

Marco

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 19 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 18:59

Semmi baj, Attila.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 18:33

"Még ha nem is dicséretnek szánta, ebből leszűrhetem, hogy a kritika szerzőjének "belső mozijában" olvasás közben kúlos látvány vetítődött le, ami nem is olyan rossz eredmény."

Őszintén szólva ez inkább a fantáziámat, mint az íráskészségedet dicséri...

Marco

Marco

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 19 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 13:15

Én úgy gondolom, hogy egy ilyen semmi kis kezdő írónak, mint nekem, mindenképpen hasznos bármiféle említés, bármiféle honlapon. Sőt, ha nem égetem szénné magam, akkor még egy-egy vita is kifejezetten jól jön az ismertség pozitív oldalán.
De hasznos lehet magának a kiadványnak az emlegetése is, még ha nem is gondolnám, hogy az rpg portálnak (amellett hogy sokan olvassák) kifejezetten piacformáló szerepe lenne. Mint ahogy Te is megállapítottad, csupán reklámszerű hírértéke van az itt történő megjelenésnek.
Ez a kritika ahhoz kevés konkrétumot tartalmaz, hogy valóban véleményt lehessen kialakítani a kötetről. Mint ahogy egy-egy rosszabb novella sem ragad meg az ember emlékezetében, úgy ebben az esetben sem hinném, hogy csupán az emlékezetre támaszkodva sokan vissza tudnák idézni, vajon ez a kritika a fikázáson kívül mit is tartalmazott. De még a részletes, rossz kritika is sokszor (egy bizonyos érett életkor felett) inkább kíváncsivá teszi az olvasót az adott kiadvány iránt, mint elriasztja.
Mindamellett nekem, mint "írónak" az ilyetén visszajelzések is kifejezetten hasznosak, hiszen leszűrhetem, mely részek azok, amelyekre esetleg a közeljövőben rá kell gyúrnom, sőt, még azt is meg tudom állapítani, hogy mely részek sikerültek. Például az én novellám esetében Attila megemlíti, hogy "A szerzőnek felteszem volt összesen egy hozzávetőleg kúlos látvány-ötlete, ami köré felgányolta a szöveget..." Még ha nem is dicséretnek szánta, ebből leszűrhetem, hogy a kritika szerzőjének "belső mozijában" olvasás közben kúlos látvány vetítődött le, ami nem is olyan rossz eredmény.
Ja, és ha már szóba került a marketing, itt említeném meg, hogy az rpg.hu oldalán szerepel két novellám, amit el lehet olvasni. (Keresés funkció, Keresés író szerint (Marco) opció.)

Onsai

Onsai

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 155 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 11:26

Csimotától függetlenül még érdekes kérdés az rpg-s kritikák hatása.
Szerintem kettős, több szempontból. Az adott kiadványra negatív, mert aki bizonytalan, hogy megvegye (nem törzsolvasó, az író nem ismerőse stb) az vagy csak beleolvasás után vesz vagy kölcsönkéri a haveroktól. Viszont infoátadásként pozitív, mert lám mind tudjuk, hogy megjelent a Delírium.
A szerzőknek meg egy-egy negatív reklám jó, mert megjegyezzük a nevüket, de a kontextust nem. Viszont ha túl sok a negatív körítés, az hozzá tapad a névhez, és visszaüt.
Ezt a sok okosságot egy szemeszter marketingpszichó hallgatása után szűrtem le, ami ugyebár kevés a boldogsághoz. Kinek mia véleménye? Érdekelne. (Esetleg van valaki, aki reklám vagy marketinges civilben?)

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2392 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 10:24

Gondolom már mindenki dúdolgatja is:BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4622 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 09:50

a szidalmazast sztem batran lehetne hanyagolni, mert ugy velem semmi hatasa nincs :five:
hiszen csimota24 valosagot nem kimelo okfejtese nyoman a Szamszerusito Kerdestol (`hány potenciális vásárlót tántorított el`) villamgyorsan el lehetett jutni az Igazsagossaghoz /`ezek szerint nem fogjuk megtudni kinek van igaza.`/ es annak ellenere, hogy merhetetlen dolgot kivanna lemerni, kepes volt Konkluziora is jutni.
de termeszetesen teljesen igaza van abban, hogy Attila kritikaja _onmagaban_ nem fejt ki hatast, hiszen ha nem kuldi be/nem kozoljuk le/nem olvassak el a latogatok/nem linkelnek ra evek mulva is, akkor milyen hatast fejthetne ki.


csimota24:
es megertem, hogy valamiert NAGYON szeretned ha a Valosag is elhinne a mantradat, hogy `Attila kritikája homok a szélben.`
bizonyara epp elegszer fajt neked, amit leirt eddig.
de mivel sem ezt, sem az ellenkezojet nem vagy kepes szamszeruleg bizonyitani igy ez irrelevans es felesleges ezen rugozni.

/szvsz inkabb desztillalnod es emesztened kellene a kritikaban rejtozo igazsagokat, mert az eloremutatobb lehetne, mint az itteni szemellenzos korbeporgesed.
es oszinten hiszem, hogy az irasaid+kiadod ilyeten `vedelme` sokkal tobbet art hosszutavon a peldanyszamoknak, mintha irasgyakorlatokat vennel vagy szorolapot osztanal./

ha lenne erdemi/epito javaslatod is, akkor felolem beepithetnenk az Ironi-A-Meter melle tovabbi szamlalokat...
de ez ugy tunik nem volt celod eddig sem, sokkal izgalmasabb volt a realitassal es szovegertessel vivott kuzdelmed.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 09:16

csimota24: "Arra azonban nem számítottam, hogy ilyen könnyen besétálnak a csapdába, és kijelentik: Attila kritikája homok a szélben."

Könnyed, lenéző győzelmi indulód hitelét némileg csökkenti, hogy egész napos kapálózásodat még éjfél után is képes voltál folytatni, te Erkölcsi Győztes, te. :five:

Inkább megtanulnál írni, te szerencsétlen hülye.

Hanna

Hanna

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 07:49

Csimota24: Ha neked a konkrét fogyási adatokra van szükséged, hátha okosabb leszel... kérdezd meg a Cherubion vezetőjét, mert egyrészt a Cherubion adataira végképp nem látok rá, másrészt meg mostanság a DV-ére se nagyon, ugyanis egy éve otthon vagyok gyeden. Ha szépen kéred, esetleg megmondja neked az, aki épp rálát a rendszerre, bár szerintem neki is van jobb dolga annál, mint hogy betelefonálgató embereknek böngésszenek adatokat. Ha netán író vagy, nagyobb eséllyel elárulja neked.
De előre megmondom, hogy a valós számokkal ugyanúgy nem fogsz semmire se menni, mint az általam kitaláltakkal. Ha nem tetszik, csinálj a Facebookon csoportot "I hate statistics" címmel.

Amúgy a magánvéleményem, hogy a Delírium esetleges nagyobb fogyása majd inkább Gáspár András novellájának és a dögös borítónak lesz köszönhető, nem Attila kritikájának. Vagy kisnyúl. Valamennyi hatása talán van, de fogalmunk sem lehet, mekkora, l. egész eddigi szájtépésem a statisztikai értékelésekről.

Szerintem most már mindent elmondtam, amit erről lehetett, innentől konzultálj a Statisztika című tankönyvvel.

Marco: Mondok, és ha nyersz, adsz belőle nekem jutalékként négyszázezret, hogy befizethessek Nalo Hopkinson kurzusára? :D
6, 34, 56, 57, 68
De aztán időben feladd ám a szelvényt! :)

ElfQt: Igen, a kép felhasználási jogát a Cherubion megvásárolta a festőtől... és? Amúgy Attila is belinkelte a galériáját és a Cherubion oldalán sem rejtegették, nagyon nyomozni nem kellett...

ElfQT

ElfQT

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 272 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 02:50

http://2.bp.blogspot.com/_YhrLAYLQ8So/SZhW...-h/Hardcore.jpg

Hm, ez honnan ismerős nekem?
http://omen2501.deviantart.com/art/Hostile-Takeover-84837991

Marco

Marco

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 19 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 00:56

Nem mondod!

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6195 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 00:53

Marco, azt untam meg, amit Csimota24 és te műveltetek az utóbbi pár kommentben.

Marco

Marco

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 19 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 00:51

Orastes, ne is haragudj, de ha már unod, akkor legközelebb ne engedd.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6195 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 00:46

Nem akarnátok befejezni ezt az óvódás jópofizást? Úgy végleg. Kezd unalmas lenni az egymás testnyílásaiban történő vájkálás, ez más fórumon/siteon biztos divat...

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2392 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2010.01.02, 00:37

Á, Eve Rigel én vagyok. Meg Lestat, a vámpír, Elvis, Lenin elvtárs szelleme, Bovaryné és a Nagy Bábjátékos is.

Stilisztikailag a kritika meg elég közepes volt sztem, még ha némi kattingatás után beleolvasgatva a szerzők munkásságába készséggel el is hiszem, hogy a könyv tényleg ilyen ratyi.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]