Ugrás tartalomhoz


Fotó

Hogyan tovább? #4


 • Válasz írásához lépj be
909 hozzászólás érkezett eddig

aquir2

aquir2

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2018.03.08, 11:14

http://mk.deltavision.hu/versenyzes/kekarcu-kiteljesedese-bontott-paklis-verseny/

Tekozlo_fiu

Tekozlo_fiu

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1573 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.05.13, 21:07

Az Erioni éjszakák kiegészítővel együtt több újdonságot és változást is szeretnénk bevezetni. Ezekkel nagyrészt már megismerkedhettetek, de egy nagyon fontos téma azonban még nem került terítékre: a mitikus lapok. Mit gondoltok a mitikus kategóriáról? Milyen arányokkal lennétek elégedettek?

 

http://mk.deltavision.hu/mitikus-lapok-gyakorisaga/


Módosította Tekozlo_fiu: 2017.05.13, 21:07


DiN

DiN

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 1597 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2017.04.10, 20:47

:rendezo:Közhírré tétetik...

 

   :aaaaa:   :kinyilatkoztat: Újra MAGUS kártya verseny Eger szép városában Május 6.-án!   :kinyilatkoztat:   :aaaaa:

 

Hosszú, hosszú kihagyás után, újra összegyűlnek az ország M*K-sai egy jó zsugára Eger szép városában! Ám ezúttal nem csak a jelenlegi lelkes ifjoncok és kitartó veteránok. Ezúttal egy komoly múltidéző szertartást szeretnénk végrehajtani, így a valahai letűnt korok régi bajnokainak is szól ezen felhívás! 

Tudom létezik facebook is, de a játék hőskorszaka (1998-2008) anno sok száz aktív MK játékossal ezen a fórumon (is) élte életét.
 

Mint ismeretes az M*K közösség egyik legnagyobb legendája itt hagyott minket.  :rip: Pálinkás László (aka Pálinkás Úr) fizikailag talán eltávozott, de megrendítő távozása ezúttal okot adhat egy arra, hogy -képletesen- beteljesüljön a Kiválasztott akarata.  Emlékének (is) adózva poroljuk régi pókhálós lapkészleteinke,t játszunk újra egy kicsitrégi kedvencünkkel, mely anno heteket, hónapokat lopott el életünkből (higgyétek el nem véletlenül). Azóta persze felnőttünk, dolgozunk, családosak lettünk, sokan legyintenek talán, hogy ugyan ez a csacska mesekártya, hol érdekel már ez engem. De pontosan Pálinkás Úr állhatatosságára emlékeztetném őket: őt ez sosem zavarta. Most utólag kell belátnom, hogy az egyik leglazább figura volt akit valaha ismertem, hiszen generációs szakadékot átölelve közénk telepedett és közösségünk beszippantotta őt, sőt szinte megkerülhetetlen tényezővé vált. Talán ez volt az ok ami lélekben örökké fiatallá konzerválta őt a szemünkben. Szinte MINDEN fontos versenyen ott volt és játszott. Nem zavarta sem vereség, sem távolság, fix erőnyerő pozíció, szabályrendszeri újítások, rossz kockadobás, őselem zápor, vérzivatar, villámcsapás, földrengés. Amióta játszom (és ez igencsak régen volt) a  játék 4x cserélt kiadót, sőt már 2x el is temettük. Egyetlen dolog volt mindig biztos: Pálinkás Úr. Ő aki az M*K-val együtt élte életét, ám sosem öregedett (még akkor sem amikor már nagyítóval olvasta az új lapokat). Vegyünk most példát róla, emlékezzünk rá (és saját fiatalságunkra is) és gyerünk el jó kis múltidéző  nosztalgia zsugára Egerbe május 6-án!  Mindenki, aki valaha kapcsolatba lépett a hűség, a lelkesedés és a kitartás megtestesítőjével, az örök ifjú Pálinkás Úrral, mindenki akinek van legalább egy emlékezetes sztorija róla (kinek ne lenne?) annak itt a helye!   :hedbeng2:

 

Bevallom amikor felkeresett Aquir, egész biztosan nemet mondok, ha egy mezei verseny szervezésére kér fel. Évek óta nem játszom, motivációm oda, szabadidőm aranyáron sem adnám már el, stb... Azonban a hírre felsejlettek bennem az emlékek. És bízom bennem, hogy e sorokat olvasva másokban is... Ezért láttam értelmét, hogy a régi nagyokat is összeterelve a játék jelenleg is kitartó harcosaival (nekik óriási   :leborul: ) talán megpróbáljuk mindazokat az emlékeket újra előidézni, amit régen annyira szerettünk. A következő hetekben heroikus feladatra vállalkozom: játékos pályafutásom során megfordult valahai zsugás haverjaim nagy részét megpróbálom harcba hívni. Talán sikertelenül, talán utoljára. Talán néhányan újra kedvet kapnak a játékhoz. Ki tudja. Egy próbát mindenképpen megér és az alkalom most adott.

 

Ha az általam anno beutazott észak-keleti régióból csak azokat a neveket felsorolom akik hirtelen az eszembe jutnak: László Gergely, Szabó Róbert, Novák Ákos, Szalai Adrián, Czicza Ádám, Vadászi Zoltán (of Eger), Ács Zoltán, Kovács Zoltán, Farkas Péter, Vályi László, Kertész Zoltán, Oyrin, Gál Bence, Csiger Ádám ((of Bogács, Mezőnagymihály/M.kövesd), Nagy Péter, Nagy Róbert (Karácsond), Krizsai Zoli (Jászkisér) Péter Gergő, Atesz, (Kecskemét) Jonjee, Galamb Ádám (Salgótarján), Mezi Tomi és tesója (60), Orosz Dávid, Bóta Ricsi és bandája, Klubuk Árpi (Füzesabony), Thommo és bandája, Halmi Sanyi, Stick, Casper, Ruann (és még számos debreceni egyetemista aki megfordult 2002-2007 közt a debreceni versenyeken), Wolfi és bátyja, Stonie, Tafaya (Karcag) ComEcon, Csőke Szabi, Nyaki broderz (Miskolc), Bacsó Robi, Bitto Zsolti, Posa Gabi (Abaújszántó) KeZso, Gyöngyi András, Szász Peti (Nyíregy), dr. Láposi Szilárd, dr. Küzmös Imre (a Nyírség kártyás doktorai). És a szegediekről, pestiekről, dunántúliakról nem is szóltam pedig olyan játékos legendák mint Andrejkovics Peti, D.Cs.P. Zargas, Noran, Pbooc, Subagut,  Kovács Zsolti, Cobin, Zámbó Jimi, Fiss, Kun Laci, Thorn, Rudex, LordTyuk és Tyukné vagy éppen BAM , Andris, Erdős Gyula, Guldor, Papp Zoli, Vonnák Gábor, Szebeni Vili... és még hosszan sorolhatnám.  (Mindenkitől elnézést aki kimaradt,  a lista szinte lehetetlenül hosszú, már most szinte több nevet felsoroltam, mint a jelenlegi ranglista összes tagja -ez akkor esett le amikor fejből elkezdtem írni őket és csak jöttek és jöttek az emlékek- , biztos sokan kimaradtak akik kedvesek és fontosak a számomra vagy mások számára, természetesen őket is ugyanolyan szívesen elvárjuk a versenyre! A jelen kor nagy játékosait azért nem írtam fel, mert ők úgyis is itt lesznek reményeim szerint, nekik nem kellenek a szunnyadókat megidéző ősi igék...)

 

A verseny formátuma biztosítja, hogy a játék most valóban arról szóljon, amiért érdemes összegyűlnünk: a szórakozásról. A fehérvári szervező által évek óta csiszolgatott gyakori-átlagos formátumról van szó (a játékélmény növelése érdekében számos tiltott lappal, lásd hivatalos kiírás). Így nem kell a régi, csak ezért a verseny kedvéért ideutazó játékosoknak sem megijedni, hogy nehéz lesz értelmes paklit összekaparniuk, hiszen ezen lapok többsége filléres dolog. Akár előre, akár a helyszínen lesz mód szerintem ezen lapok beszerzésére (itt kérném meg a jelenleg aktív játékosokat a helyszínre felesleges gy-á lapkészletüket hozzák el, ha tudják). A játékkörnyezetbe való belerázódás így nem lehetetlen, hiszen az utóbbi időkben évente egyetlen kiegészítő jött ki, 18+18 gyakori-átlagos lappal. Ezek átnézése és a jelenlegi környezetbe (divatosan: metába) való belerázódás így nem túl nagy energiabefektetés, inkább csak akarás kérdése. Aki csak kíváncsiságból vesz párat az új kiegészítőkből (nem a reklám helye) azoknak is jó eséllyel meg lesznek a gy-á lapok többsége. A megújult honlapon itt nézhetitek meg az új kiegészítők lapjait: http://mk.deltavision.hu/kiegeszitok/

 

A helyszín a már bevált Gesztenyés Sportbár lesz: tágas nagy szabadtéri terasz és belső tér (kb 40+30 fő szerintem elfér)  nagyszerű megközelíthetőség (vonatpályaudvar mögött, érsekkerttől 100 méterre), helyszínen ingyenes parkolási lehetőség (ez Egerben nagy szó), kulturált közeg. 

 

A verseny kiírását és lebonyolítást egy az egyben Mátéra bíztam (egyben köszönöm hogy ezt felajánlotta). Amit én ígérhetek: próbálok komoly támogatást szerezni erre a versenyre is, csakúgy, mint a legutóbbira. Elsősorban megyei, egri szuvenírekre, komoly borokra gondoljatok. A legtávolabbról érkezőket kiemelten kezelem. 

 

Extra kérésemMindenki hozzon magával egy Pálinkás Uras sztorit! (akinek nincs az szerintem nem is ezzel a játékkal játszott az elmúlt években) Lehet rövid, hosszú, humoros, emlékezetes, tanulságos, epic, bármi. Vagy a versenyen adja át nekünk, vagy mailen küldje el. A legjobb sztorikból válogatás lesz, és ezek díjazni fogjuk! (még nem tudom a versenyen erre lesz a mód, vagy utólag szavazzuk meg, de próbálunk a a versenyen is felolvasni belőlük) Így próbálunk örök emléket állítani a legendának!

 

A ***hivatalos*** kiírás tehát: A Kiválasztott Akarata Múltidéző verseny, Eger

 

Dátum: 2017. május 6.

Időpont:

10:00-17:00 (nyíitás 9:00-tól)

Nevezési díj: 2500 Ft

Formátum: GYÁ

Helyszín Név
Eger, Gesztenyés Sportbár Cím
3300. Eger, Ady Endre út 9.
Szervezők Név
Magyar Máté Dr. Doktor Dénes

Pálinkás úr vándorversenyének 1. állomása.

 

 

Nevezők számától függően 5 vagy 6 forduló várható, 45 perc az időlimit minden fordulóban.
Minden nevező után 3 kieg megy a díjalapba. Sok meglepetéssel, extra díjazással készülünk. 
Legyünk sokan, hogy méltó emléket állítsunk a legendának!

A verseny formátuma: Gyakori-Átlagos a következő tiltásokkal: Szárnyas Vigyázó, Huri, Ranagol Paplovag, Kötések Oldása, Emír Lányának kiszabadítása, Kapcsolattal Felruházás, Kígyószekta Szolgálója, Concordia, Álom Dala, Ófa Ága, Csapdák Terme, Kincses kamra

 

A verseny különleges szabálya:
trans.pngtrans.png A játékos kivehet pontosan egy darab A Kiválasztott Akaratát a cserepaklijából, majd kezébe veheti. A képesség a játék hátralévő részében nem alkalmazható játékosa számára.

A verseny küldetése:

???

 

Na és itt ezen utolsó ponton kérem aktív és kreatív részvételeteket. 2 hét azaz 04.14. a határidő. 

Kerestetik a legötletesebb a quest a versenyre! EGy olyan quest, ami méltó Pálinkás úr emlékéhez és a játékot képes teljesen megbolondítani, "fanná" tenni (a játszhatóság és egyszerűség alapelvét is szem előtt tartva). Nyugodtan engedjétek el a fantáziátokat és záporozzanak a javaslatok! A legjobbnak megszavazott questtel fog futni a verseny (erre további 1 hét határidő lesz), Az ötletgazda és a legjobb kvesztelők extra kiemelt díjazásokra számíthatnak!

 


AnatAkhan

AnatAkhan

  Yllinori mortel

 • Fórumita
 • 1611 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.07, 09:40

 

 

Valószínűleg ez lehet az elutasítás oka, de játékos szemmel szerintem jó lenne.
Kimondva-kimondatlanul a hétarcú birodalom is ilyesmi (domvik-papok + shadoni harcosok és kiegészítő lapjaik), és szerintem az egy jó kiegészítő volt.
Ha nem éri meg leszűkíteni 18 lapra, akkor nyugodtan lehetne akár 54, de jobban fókuszálva, mint a mostaniak (azaz nem 4-5 koncepciót, hanem 2-t tartalmaz, a shadonból is kihagyták a feketerendet és a nomádokat, az árnyékháborúból az egész ranagolita-kalózos vonalat, a dúlásból majdnem teljesen kimaradtak a pajzsállamok kalandozói, stb.)

 

Nem feltétlenül csak a Hétarcú Birodalom volt ilyen. Mindben található valami egyedi koncepció, terület, hovatartozás, csak talán nincs nagy mértékben kidomborítva. Az 54 lap, az már szinte egy teljes kiegészítőnek minősül. Fontos tudni, hogy ugye ez elvileg egységes ritkasággal rendelkező lapok összessége. Talán még a 36 is elegendő lehet, ha tényleg kifejezetten 1-2-3 koncepcióra van a figyelem forgatva. 18 lap biztos, hogy szűkös, az 54 az viszont már lehet sok 2 témára.

 

Ami tutifix, hogy a kiadó számára rengeteg merítési lehetőség van, sok téma van még, ami kiaknázható. Ha már csak ezzel az ötleteléssel is elérhetünk annyit, hogy a figyelem középpontjába kerül, már nyert ügy van ahhoz, hogy mint játékos örvendjen egy egy számára kedves témának.galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4285 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.07, 09:19

Ettől tartok én is. Játékos oldalról (pláne, ha a világhű játékosokról van szó) mindenképpen üdvözítő lenne / lehetne egy új Geofrámia. Kiadói oldalról viszont valóban számolni kell a gyors legyűjthetőséggel. Ennek köszönhetően az érdeklődés hamar megcsappanna, így a készletek is feltorlódnának, megmaradnának a kiadón.
Gyanús, hogy a lapszám mennyiség az, ami az elutasítás fő oka lehet. De vajh kérdés hasonló csomagstruktúrával egy nagyobb lapszámú Geofrámia nyerőbbé válhat-e? Teszem azt ugyanúgy 5 lapos csomagban, de 18 helyett 36 lapos Geofrámia jelenne meg, az például miként módosítana ezen az állásponton.

 
Valószínűleg ez lehet az elutasítás oka, de játékos szemmel szerintem jó lenne.
Kimondva-kimondatlanul a hétarcú birodalom is ilyesmi (domvik-papok + shadoni harcosok és kiegészítő lapjaik), és szerintem az egy jó kiegészítő volt.
Ha nem éri meg leszűkíteni 18 lapra, akkor nyugodtan lehetne akár 54, de jobban fókuszálva, mint a mostaniak (azaz nem 4-5 koncepciót, hanem 2-t tartalmaz, a shadonból is kihagyták a feketerendet és a nomádokat, az árnyékháborúból az egész ranagolita-kalózos vonalat, a dúlásból majdnem teljesen kimaradtak a pajzsállamok kalandozói, stb.)

 
 

A tükörmeccsek semmiképp se lennének jók. Ezért annyi szabadságot mindenképp lehetne adni a játékosoknak, hogy maguk válasszanak. Ez mindenképp előtérbe helyezhetne témapaklikat.

 

Fel lehetne dobni olyasmivel is, hogy mindenki használhat hadiállapotot úgy, hogy megnevez egy fajt, vallást vagy hovatartozást (elf/orwella/shadon pl) és a toron helyett arra érvényesül.

Ugyanígy törzsi kötelék nem csak faj alapon, stb.

 

Néhány koncepció van, ahol tisztázni kell, hogy bár ember, ebből a szempontból fajnak vagy hovatartozásnak számít (dzsad, nomád)


Módosította galu22: 2016.09.07, 09:20


AnatAkhan

AnatAkhan

  Yllinori mortel

 • Fórumita
 • 1611 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.07, 07:53

Ettől tartok én is. Játékos oldalról (pláne, ha a világhű játékosokról van szó) mindenképpen üdvözítő lenne / lehetne egy új Geofrámia. Kiadói oldalról viszont valóban számolni kell a gyors legyűjthetőséggel. Ennek köszönhetően az érdeklődés hamar megcsappanna, így a készletek is feltorlódnának, megmaradnának a kiadón.

Gyanús, hogy a lapszám mennyiség az, ami az elutasítás fő oka lehet. De vajh kérdés hasonló csomagstruktúrával egy nagyobb lapszámú Geofrámia nyerőbbé válhat-e? Teszem azt ugyanúgy 5 lapos csomagban, de 18 helyett 36 lapos Geofrámia jelenne meg, az például miként módosítana ezen az állásponton.

 

Én nem feltétlenül mondanám ezt hülyeségnek. Kicsit talán magam is ebbe az irányba haladtam, hogy igazi csapatok oldják meg a küldetéseket, s ezáltal váljanak "hősökké". Azért nem elhanyagolható, hogy jobb lehetek az ellenfélnél, ha 1 kalandozóval oldok meg küldetéseket, ezáltal hamarabb érve el a dicsőséget. Emlékszem azért olyanra magam is, ahol vért izzadva szedtem össze a kalandozókat egy Manifesztáció megakadályozása, vagy M.A.G.U.S. felkutatása küldetéshez.

 

A tükörmeccsek semmiképp se lennének jók. Ezért annyi szabadságot mindenképp lehetne adni a játékosoknak, hogy maguk válasszanak. Ez mindenképp előtérbe helyezhetne témapaklikat.galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4285 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.06, 19:23

Rég jártam erre, de csak beleolvastam és igen, ez a gondolatsor nagyon megfogott engem is. Mindig is annak a híve voltam, hogy jó lenne látni ilyen egyedi koncepciókat, témakiegészítőket. De talán egyszer megjelenik hogy "Pyarroni Államszövetség", vagy "Quiron Pentád". E mellett én kifejezetten örültem a Geofrámia témáknak. Igaz kicsi kiegészítők voltak, s feltehetőleg az anyagi megvalósítása nem olyan kedvező, de ilyenek Galu téged biztos megmozgatnának. Erről kiadó oldalról megerősítő / megcáfoló választ várhatunk?

 

 

Kiadói oldalról nem tudom megéri-e. Játékos oldalról: nálam a Geofrámiák mérlege pozitív.

 

Ami nehéz eset: olyan lapokat tartalmazott, amiből mindenkinek hamar megvolt a három-négy darab, és így hiába volt jó kis lap (lépés a criati táblán, lesath, fejszecsapás, stb.), nagyon hamar lement az áruk. Én pl. vettem anno Torof Oggit 100 forintért.

 

Viszont ilyen geofrámia erősségű kártyákat nehéz tervezni! Ne legyenek annyira erősek, mint a normál paklik egyedijei, de az átlagosok között azért számítsanak jónak.

 

Maga a téma nekem anno egyébként nagyon bejött, bár talán jobban fókuszálva jobban használhatóak lettek volna (shulur helyett toroni tolvajok, shadon helyett bajvívók, stb.)

 

(a nagyobb kiegészítők közül is ilyenek a kedvenceim: a klánok/rendek és a hétarcú birodalom)

 

Ami tényként látok, hogy a mai fejlesztést minden bizonnyal a mostani regények alakítják. Ezt látom most a Magus jövőjének, ebből lehet építkezni. És így köszönt vissza Erragal is (a Százháború például tetszetős volt eléggé), Arwell. A kyrek, crantaiak is tevékeny részei voltak Ynev történetének, így nagyon jó, hogy megjelentek. Nagy a Magus világ és mégis egyes esetekben olyan kicsinek tűnik.

 

 

Jogos, nyilván mindenkinek más jön be.

(nekem a kalandozócsapatos hozzáállás szimpibb)
 

Amíg léteznek kreatív játékosok, addig úgy gondolom, sose a fix témapaklik fognak dominálni a játékban, a versenyeken. Mindig lesz valaki, aki kitalál egy őrült kombót és végigveri a többi paklit a játékban. A következő kiegészítővel meg változhat ez, jön egy másik kreatív egyén és egy ennél jobbat ki fog találni. Aztán ki tudja, lehet valaki megtalálja azt a témapaklit, ami viszont mégiscsak úgy működik, hogy zsebre teszi a többit.

 

 

Ezzel kapcsolatban van néhány hülyeségem:

- szeretem a régi típusú küldetésmegoldó (ahol nem az a feltétel, hogy "varázsló" vagy "kincs 3", hanem az, hogy "álöltözet+csapdakeresés+ékesszólás"), kis kalandozós hordapaklikat, ennek megfelelően a kalandozókombinációkat is. Ez a klasszikus kalandozócsapatos izém

- szeretem a témapaklikat (fekete özvegyek, szöktetős boszorkányok, stb.)

- nem szeretem a játékban létrehozható, de világidegen kombókat (tipikus példája az ereni kékköpenyes és a tharr-pap egy sorban, vagy a ranagol és domvik-hívő együtt)

 

 

De hogy valami témaindító is lehessen. Mennyire támogatná a játékosbázis (aktív, alvó játékosok) és a kiadó például ilyen egyedi versenytípust? Mire gondolok. Legyen olyan verseny, hogy az adott pakliba csak adott fajjal, hovatartozással, vallásal rendelkező kalandozók kerülhetnek.

Ha ők találják ki, hogy melyik faj/hovatartozás/vallás akkor érdekes lehet. (az összes kalandozó nomád/gorviki/uwel-hívő)

Ha te mondod meg, hogy csak elf paklik, akkor elég sanszos lenne a tükörmeccs (legalábbis néhány hovatartozás/faj esetén)

 

Vagy másik opció, amit korábban én például egy másik kártyajátékban igyekeztem versenyre bevezetni, s éves összesítésben díjazva: minden versenyre meghatároztam egy világra jellemző helyszínt, s aki ehhez mérten épített paklit, begyűjtött egy pontot (ezt hűségpontnak neveztem). S év végén a világhoz leghűségesebb díjazásban részesült.

 

ha pontozható egyértelműen, akkor rendben lehet.

(mi itthon szoktunk így játszani, hogy 2 ember pyarroni-shadoni-yllinori dekket talál ki, a két másik meg kráni-kráni ork-nomádosat, vagy gorviki alvilági alakok vs. kobrák, stb.)AnatAkhan

AnatAkhan

  Yllinori mortel

 • Fórumita
 • 1611 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.06, 13:11

 

 

Sok olyan újra kiadható karakterkoncepció van, aminek a lapja ma már használhatatlan (pl. Arel-pap, ordani tűzvarázsló, ilanori vágtató) és simán ki lehetne adni ráncfelvarrva, plusz még ott vannak azok az államok/szervezetek, amik sosem voltak fókuszban: ilanor (!), haonwell, eren, niare, viadomo, syburr, predoc, hat város, kereskedőhercegségek, barbárok (!), északi embervadászok, kalózok...

 

Rég jártam erre, de csak beleolvastam és igen, ez a gondolatsor nagyon megfogott engem is. Mindig is annak a híve voltam, hogy jó lenne látni ilyen egyedi koncepciókat, témakiegészítőket. De talán egyszer megjelenik hogy "Pyarroni Államszövetség", vagy "Quiron Pentád". E mellett én kifejezetten örültem a Geofrámia témáknak. Igaz kicsi kiegészítők voltak, s feltehetőleg az anyagi megvalósítása nem olyan kedvező, de ilyenek Galu téged biztos megmozgatnának. Erről kiadó oldalról megerősítő / megcáfoló választ várhatunk?

 

Ami tényként látok, hogy a mai fejlesztést minden bizonnyal a mostani regények alakítják. Ezt látom most a Magus jövőjének, ebből lehet építkezni. És így köszönt vissza Erragal is (a Százháború például tetszetős volt eléggé), Arwell. A kyrek, crantaiak is tevékeny részei voltak Ynev történetének, így nagyon jó, hogy megjelentek. Nagy a Magus világ és mégis egyes esetekben olyan kicsinek tűnik.

 

Amíg léteznek kreatív játékosok, addig úgy gondolom, sose a fix témapaklik fognak dominálni a játékban, a versenyeken. Mindig lesz valaki, aki kitalál egy őrült kombót és végigveri a többi paklit a játékban. A következő kiegészítővel meg változhat ez, jön egy másik kreatív egyén és egy ennél jobbat ki fog találni. Aztán ki tudja, lehet valaki megtalálja azt a témapaklit, ami viszont mégiscsak úgy működik, hogy zsebre teszi a többit.

 

 

De hogy valami témaindító is lehessen. Mennyire támogatná a játékosbázis (aktív, alvó játékosok) és a kiadó például ilyen egyedi versenytípust? Mire gondolok. Legyen olyan verseny, hogy az adott pakliba csak adott fajjal, hovatartozással, vallásal rendelkező kalandozók kerülhetnek. Mondjuk ez biztos, hogy többféle kérdést felvetne, hogy a Rejtett város és hasonló lapok segítségével nem kerülne-e előnybe ez bizonyos típuscsoport. Vagy másik opció, amit korábban én például egy másik kártyajátékban igyekeztem versenyre bevezetni, s éves összesítésben díjazva: minden versenyre meghatároztam egy világra jellemző helyszínt, s aki ehhez mérten épített paklit, begyűjtött egy pontot (ezt hűségpontnak neveztem). S év végén a világhoz leghűségesebb díjazásban részesült.Guldor

Guldor

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 553 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.04, 20:34

Így visszaolvasva talán kicsit túlságosan rinyálásnak tűnik amit írtam.

 

Szerintem ez nem "rinyálás". Teljesen normálisan és érthetően megfogalmaztad, hogy az utolsó kiegészítők kalandozói többnyire miért nem tetszenek neked. Ez egy korrekt kritika.

 

Az a helyzet, hogy Ynev irodalma nagyon szerteágazó. Van sok regény, novella ami kis léptékű történeteket, kalandokat dolgoz fel, amelyek akár egy asztali szerepjáték során is megtörténhettek. Számodra ezek jelentik inkább a magus feelinget, és nem azok a regények, amelyek ősi, legendás alakokat és mítoszokat elevenítenek meg. Vannak, akik meg inkább azokat szeretik, ahol népek sorsa dől el, és a történetet sokszor félisteni hatalmú alakok szemszögéből olvashatjuk.

 

Fejlesztőkként igyekszünk a kiegészítők témaválasztásánál -sok egyéb mellett- arra is figyelni, hogy ez az egyensúly meglegyen. Nem könnyű dolog, mert hogy mi "magusos" arról, ahogy írtam, nagyon megoszlanak a vélemények, mondhatjuk ízlés kérdése.

 

A folyamatban lévő projektekről egyelőre nem írhatok, de azt garantálhatom, hogy ez a szempont is figyelembe van véve, amikor a kártya által feldolgozható témák közül választunk.


Módosította Guldor: 2016.09.04, 20:35


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4285 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.04, 16:26

Ez nekem is tetszene. Az updatelt második kiadás nagyon szép gondolat. És még a grafika nagy része is meg van oldva (már ha kiadó birtokolja a korábbi képek újrafelhasználásának a jogát). A régi Boros-Szikszai alapkiadásos lapoknál azóta is kevés hangulatosabb született (bár  grafika terén egyáltalán nem panaszkodhatunk most sem). 

 

Így visszaolvasva talán kicsit túlságosan rinyálásnak tűnik amit írtam.

 

Kicsit újrafogalmazva: szerintem nem jó, hogy pont a leginkább "mágusos és Ynev hangulatú" lapokat (Arel-pap, Ilanori bárd, Ereni embervadász, Darton-paplovag, az "alap" ordani tűzvarázsló) nem érdemes használni szinte soha.

 

Erre jó megoldás lenne az ilyen, de eddig még nem kiadott karakterek felhasználása (ha jól tudom nincs pl. arel-irányzat a sólyomszíven kívül, nincs khótor pap, nincsenek még Tomatis-sámánpapok vagy Hat Város gyöngykeresők), vagy a régi lapok újragondolása.

 

Igazából ezért nem veszek a legújabb négy kiegészítőből egyet sem, mindegyikben legfeljebb 3 olyan kalandozót találtam, ami lépték szerint illik a gyűjteménybe és szeretnék szerezni párat. (ilyen a például a sólyomszív-papnő és a bagradzsa)


 • bubmac kedvelte ezt

DiN

DiN

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 1597 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.03, 21:06

Ez nekem is tetszene. Az updatelt második kiadás nagyon szép gondolat. És még a grafika nagy része is meg van oldva (már ha kiadó birtokolja a korábbi képek újrafelhasználásának a jogát). A régi Boros-Szikszai alapkiadásos lapoknál azóta is kevés hangulatosabb született (bár  grafika terén egyáltalán nem panaszkodhatunk most sem). Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6132 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.03, 19:37

Ami nekem, személy szerint, újrakezdőként tetszene, az az lenne, ha az új kiegészítőknek mágus hangulata lenne. Ez elég nehezen megfogható, de olyasmire gondolok, hogy a mágus nekem egyszerre jelenti a klasszikus kalandozócsapatot (pl. Arel-pap + tolvaj/bárd + harcos/lovag + varázsló), illetve mivel a mágus mindig is ilyen nagyhatalmi sakkjátszma volt hivatalosan, az egy téma köré szerveződő kalandozókat (sogroniták, szürkecsuklyások, toroni ikrek, uwel lovagjai, stb.).

 

Amiért nekem nem tetszenek az új kiegészítők az az, hogy tele van olyan lapokkal, ami (szerintem) nem való a játékba, mert egyszerűen nem a fentebb említett lépték szerintiek, mítikus alakok, Ynev régmúltjához/legendáihoz tartozik, például Opálhajós, crantaiak, kyrek.
 

Ugyanígy vannak azok a lapok, amiket nehéz igazán "mágusos"-nak felfognom, mert akárhol megjelenhettek volna. Ilyen általános megfogalmazások, hogy "fakó krysallus" (bár ez lehet valami belsős poén, nekem akkor nem esett le).

 

Szóval én szeretném, ha visszatérnének a "ynev jelenkor kalandozói" vagy "ynevi hatalmasok sakkbábúi" kártyákhoz, a legendás, általános kalandozókkal szemben. Azaz sokkal inkább egy Della-pap, ereni nemesi volontér, syburri könnyűlovas portyázó (azok a félig nomádok ugye?), mint kataklizmát előrejelző elf látnok, meg hetedik szintű ősaquir.

(hozzátenném, hogy pl. az új "sólyomszív-papnő" ilyen szempontból nagyon menő, de egyedi, pedig nekem ilyen lapok kellenének)

 

Sok olyan újra kiadható karakterkoncepció van, aminek a lapja ma már használhatatlan (pl. Arel-pap, ordani tűzvarázsló, ilanori vágtató) és simán ki lehetne adni ráncfelvarrva, plusz még ott vannak azok az államok/szervezetek, amik sosem voltak fókuszban: ilanor (!), haonwell, eren, niare, viadomo, syburr, predoc, hat város, kereskedőhercegségek, barbárok (!), északi embervadászok, kalózok...

 

+végtelen! :D

 

Bulldygalu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4285 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.03, 17:54

Gyakori-átlagos pakkok valóban fillérekért beszerezhetőek
(igaz legegyszerűebben a 'használt piacról', ami egy élő játéknak nem feltétlenül
jó, de ez van).

 

Illetve ott van még a "bontás varázsa". Tegyük fel, hogy akarsz egy homoki elfes paklit, gyakori és átlagos lapokból, és elkezdesz venni Sivatagi vihart és Ősi vért (mert ebben vannak a kalandozók + küldetések). Aztán a végén hamarabb lesz amund paklid, mert úgy sikerül a bontás :)

 

Hozzátenném, hogy ha senki sem veszi meg az egyedi lapokat, akkor a játék kiegyensúlyozott marad, és nagyjából ugyanúgy működik, a paklik ugyanúgy működnek. Egy amund pakli (Themes-szentély, főpap-pap-papnő-szolga ugyanúgy amund pakli Azhanud nélkül is, mint ahogy egy elf pakli is elf pakli hatodik szintű-egyedi elfek nélkül)
 

küldetésre összerakva nagyon szórakoztató dekkeket lehet összehozni,
a játékmechanika érdekes és egyedi lesz, én sem hiszem hogy bárkit visszariasztana
a játék komplexitása aki nyitott az ilyesmire.

 

Ezzel egyetértek. Van most a környezetemben két új és két újrakezdő, de a DP gyűjtés a legnépszerűbb győzelmi mód. Talán azért, mert nem elsősorban a másik legyőzésével, hanem gyorsasággal és ügyességgel lehet nyerni.

(megmutattam egy lapdobató blokk paklit, és azt mondták, hogy ilyennel ne játsszon senki, mert bunkóság :D)

 

Sőt, én hiszem, hogy ma csak a játék egyediségével lehet új játékosokat
megfogni, egy x+1. fantasy-tcg játékklón jelen piacon nem igazán érdekes
(a MAGUS név ma már ehhez kevés, a mai fiataloknak nem cseng már úgy mint régen).

Ezzel is egyetértek, szinte senkinek nem mond semmit, hogy micsoda Toron vagy Gorvik. (le is tudtam annyival, hogy "olyan, mint Bizánc, csak démonhitűek" ill. "kb. mint a NRCS-ről levált Nápolyi Királyság/Szicília)

 

 

Mi pl. mostanság (nagyritkán) baráti társaságban úgy szoktunk játszogatni,
hogy gyakori-átlagos lapokat draftolunk paklinak (küldetések, és tornyok kivételével),
de akár össze is lehet állítani valami szimpatikus témát.
A küldetéseket pedig egy nagy pakkból random húzzuk be, minden fordulóban egyet
(max. 6-ig), amikhez mindenki csatolhat akadályokat. Ostrom manőverrel nem lehet
nyerni (de tornyok vannak). A játék garantáltan mindig érdekes. lesz, vetekszik
sok társasjátékkal.

 

Ehhez mondjuk már kell lapkészlet, ami egy kezdőnek nem lesz.

 

Én bizakodom, hogy a kiadó is valami hasonló vonalhoz nyúl majd
és tényleg kisül valami jó dolog az alapkiadásból. Ha az MK élni akar
nem csak a pártucat versenyre járó játékos igényeit kell kielégíteni,
hanem a játék érdekességéivel/egyediségével és nosztalgia faktorával
kell új és újrakezdő játékosokat bevonzani, illetve a régi öregeket
megtartani. Nem véletlen, hogy a speciális versenyformátumok (meghívásos,
régi hullám, tiltott tekercsek) nagyobb érdeklődésre tartanak ma számot,
mint a támogatott hiv. nagyversenyek.

Ami nekem, személy szerint, újrakezdőként tetszene, az az lenne, ha az új kiegészítőknek mágus hangulata lenne. Ez elég nehezen megfogható, de olyasmire gondolok, hogy a mágus nekem egyszerre jelenti a klasszikus kalandozócsapatot (pl. Arel-pap + tolvaj/bárd + harcos/lovag + varázsló), illetve mivel a mágus mindig is ilyen nagyhatalmi sakkjátszma volt hivatalosan, az egy téma köré szerveződő kalandozókat (sogroniták, szürkecsuklyások, toroni ikrek, uwel lovagjai, stb.).

 

Amiért nekem nem tetszenek az új kiegészítők az az, hogy tele van olyan lapokkal, ami (szerintem) nem való a játékba, mert egyszerűen nem a fentebb említett lépték szerintiek, mítikus alakok, Ynev régmúltjához/legendáihoz tartozik, például Opálhajós, crantaiak, kyrek.
 

Ugyanígy vannak azok a lapok, amiket nehéz igazán "mágusos"-nak felfognom, mert akárhol megjelenhettek volna. Ilyen általános megfogalmazások, hogy "fakó krysallus" (bár ez lehet valami belsős poén, nekem akkor nem esett le).

 

Szóval én szeretném, ha visszatérnének a "ynev jelenkor kalandozói" vagy "ynevi hatalmasok sakkbábúi" kártyákhoz, a legendás, általános kalandozókkal szemben. Azaz sokkal inkább egy Della-pap, ereni nemesi volontér, syburri könnyűlovas portyázó (azok a félig nomádok ugye?), mint kataklizmát előrejelző elf látnok, meg hetedik szintű ősaquir.

(hozzátenném, hogy pl. az új "sólyomszív-papnő" ilyen szempontból nagyon menő, de egyedi, pedig nekem ilyen lapok kellenének)

 

Sok olyan újra kiadható karakterkoncepció van, aminek a lapja ma már használhatatlan (pl. Arel-pap, ordani tűzvarázsló, ilanori vágtató) és simán ki lehetne adni ráncfelvarrva, plusz még ott vannak azok az államok/szervezetek, amik sosem voltak fókuszban: ilanor (!), haonwell, eren, niare, viadomo, syburr, predoc, hat város, kereskedőhercegségek, barbárok (!), északi embervadászok, kalózok...

 

 

Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a piac jelentőse változott,
ma egy fiatal igényesnél igényesebb társasjátékok közül válogathat, ha bemegy
egy ilyen boltba, és nem sokkal többért, mintha beruházna néhány új paklira,
amivel mg nem nagyon van sehol sem. A MAGUS-ban rejlő potenciál (összetett
kalandozós - küldetéses - akadálylapos - képességes - képzettséges -
stb. rendszer, korszerű megoldásokkal feturbózva) pedig elegendő lehet ahhoz
hogy felvegye a kesztyűt, ha ügyesen nyúlnak hozzá.

A piac viszont olyan szempontból is változott, hogy

- régen a gyűjtögetős kártyajáték kifejezetten kocka dolog volt, amiért beszólogattak az embernek, manapság meg nem ciki. (az irodában nálunk 10 munkatársból 3 magic-es, illetve egy mágus kártyás is van)

- 20 kiegészítőt venni, aztán 6-7 délután beutazni egy klubba cserélgetni viszont egy új játékosnak nem lesz kedve. Szvsz. ha új embereket akarnak bevonzani, akkor kell csinálni tematikus csomagokat, olyasmiket, mint a prekó, csak többet.


Módosította galu22: 2016.09.03, 17:58

 • Bulldy kedvelte ezt

DiN

DiN

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 1597 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.03, 15:38

Gyakori-átlagos pakkok valóban fillérekért beszerezhetőek (igaz legegyszerűebben a 'használt piacról', ami egy élő játéknak nem feltétlenül jó, de ez van). Amennyiben nem versenypaklik lekopizásával akartok szórakozni (ami egy második/sokadik lépcső lehet), akkor pl. küldetésre összerakva nagyon szórakoztató dekkeket lehet összehozni, a játékmechanika érdekes és egyedi lesz, én sem hiszem hogy bárkit visszariasztana a játék komplexitása aki nyitott az ilyesmire. Sőt, én hiszem, hogy ma csak a játék egyediségével lehet új játékosokat megfogni, egy x+1. fantasy-tcg játékklón jelen piacon nem igazán érdekes (a MAGUS név ma már ehhez kevés, a mai fiataloknak nem cseng már úgy mint régen).

 

Mi pl. mostanság (nagyritkán) baráti társaságban úgy szoktunk játszogatni, hogy gyakori-átlagos lapokat draftolunk paklinak (küldetések, és tornyok kivételével), de akár össze is lehet állítani valami szimpatikus témát. A küldetéseket pedig egy nagy pakkból random húzzuk be, minden fordulóban egyet (max. 6-ig), amikhez mindenki csatolhat akadályokat. Ostrom manőverrel nem lehet nyerni (de tornyok vannak). A játék garantáltan mindig érdekes. lesz, vetekszik sok társasjátékkal.

 

Én bizakodom, hogy a kiadó is valami hasonló vonalhoz nyúl majd és tényleg kisül valami jó dolog az alapkiadásból. Ha az MK élni akar nem csak a pártucat versenyre járó játékos igényeit kell kielégíteni, hanem a játék érdekességéivel/egyediségével és nosztalgia faktorával kell új és újrakezdő játékosokat bevonzani, illetve a régi öregeket megtartani. Nem véletlen, hogy a speciális versenyformátumok (meghívásos, régi hullám, tiltott tekercsek) nagyobb érdeklődésre tartanak ma számot, mint a támogatott hiv. nagyversenyek.

Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a piac jelentőse változott, ma egy fiatal igényesnél igényesebb társasjátékok közül válogathat, ha bemegy egy ilyen boltba, és nem sokkal többért, mintha beruházna néhány új paklira, amivel mg nem nagyon van sehol sem. A MAGUS-ban rejlő potenciál (összetett kalandozós - küldetéses - akadálylapos - képességes - képzettséges - stb. rendszer, korszerű megoldásokkal feturbózva) pedig elegendő lehet ahhoz hogy felvegye a kesztyűt, ha ügyesen nyúlnak hozzá. 


Módosította DiN: 2016.09.03, 15:39


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4285 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.03, 07:20

Nagyjából meg tudod saccolni, hogy mikorra készül el ez az alapset? Idén várható? Pl. karácsonykor jó lenne a fa alá. :)
 
Illetve az még nem teljesen tiszta nekem, hogy véletlenszerű lapokat fog tartalmazni vagy fix lapokból álló témapaklik lesznek (pl. orkok, nekromanták)? Személy szerint az utóbbinak örülnék jobban, a játékba nem kívánok túlzottan beruházni, nem hiszem, hogy fogok boostereket venni és versenyre menni, de ha megvalósulnának ilyen hangulatos témapaklik, akkor azokból mindet kigyűjteném. :)
 
Ha ismered a Magicet, akkor meg tudnád mondani, hogy az ottani preconstructed paklikhoz képest kb. milyen összetettséget, erőszintet terveztek? Theme deck, event deck, duel deck?
 
Remélem nem lesz túl egyszerű (és ezáltal érdektelen, uncsi) a set, nem kell félteni a kezdőket, hogy nem értik meg, láttam már, ahogy 10 év körüli kölykök különösebb nehézség nélkül, ügyesen megértették a Magicet, pedig angolul se tudtak! :)Egyébként előre összeállított, működőképes pakli létezik, a prekoncept.

Szerintem a dartonita és a sivatagi tolvajos is hangulatos, és jókat lehet vele játszani, bár manapság versenyre gyenge. Tanuláshoz, első paklinak azonban teljesen rendben van.

(a legendák csomagot nem tudom, elvileg az is jó lehet, de nem találtam meg a fix lapok listáját, mindenhol csak annyit írtak, hogy "gyakoriságonként 3 lap fix".)Guldor

Guldor

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 553 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.02, 16:12

A felsorolt MTG termékek közül a duel deck, ami nyomokban emlékeztet egy kompetitív paklira. Ezeknél sokkal erősebb magus témapaklit tudsz vásárolni kb. 1000Ft-ért. A komplexitása garantáltan magasabb lesz, ami azt illeti, ha üres szövegdobozos (nincs ilyen) magus kártyákkal játszanánk az is nehezebb lenne, mint magicezni. (csak szabály szempontból, de jól játszani mindkét játékot nagyon nehéz természetesen)

 

4 különböző témára épülő gyakori-átlagos pakli magus kártyából reálisan beszerezhető 4000-ért. Ezek otthoni játékra tökéletesen alkalmasak, jól néznek ki, aki szereti a nehéz társasjátékokat szerintem örülni fog neki. Persze megértem, hogy egy csinos dobozban, lefóliázva sokkal jobban mutatna a karácsonyfa alatt. Esetleg a csomagolást meg lehet csinálni saját kezűleg, akár személyre szabva.


 • Daneelprophet kedvelte ezt

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6132 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.02, 14:29

Ugyanitt, csak lentebb volt róla szó, hogy jelenleg a legegyszerűbb online (ketmagus.hu lapkeresője) összerakni pár paklit gyakori és átlagos lapokból, majd azokat kéz alól beszerezni. Így biztos olyan és annyira bonyolult lesz, amilyet szeretnél és nem is kerül sokba. Ha több pénzt akarsz beletolni, akkor vehetsz egyedi lapokat is (egyenlően minden dekkbe) kéz alól.

Én is ezt tettem, mikor újra elkezdtem: kinéztem egy félelfes küldetés-megoldó és egy gyíkember/óriás ostrom paklit és megvettem a lapokat. (Majd rákattantam annyira, hogy begyűjtöttem 6 kiegészítő gy-a lapjait, meg beruháztam 15 kiegbe...)

Bulldy

Vorador

Vorador

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1455 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.09.02, 10:12

Nagyjából meg tudod saccolni, hogy mikorra készül el ez az alapset? Idén várható? Pl. karácsonykor jó lenne a fa alá. :)

 

Illetve az még nem teljesen tiszta nekem, hogy véletlenszerű lapokat fog tartalmazni vagy fix lapokból álló témapaklik lesznek (pl. orkok, nekromanták)? Személy szerint az utóbbinak örülnék jobban, a játékba nem kívánok túlzottan beruházni, nem hiszem, hogy fogok boostereket venni és versenyre menni, de ha megvalósulnának ilyen hangulatos témapaklik, akkor azokból mindet kigyűjteném. :)

 

Ha ismered a Magicet, akkor meg tudnád mondani, hogy az ottani preconstructed paklikhoz képest kb. milyen összetettséget, erőszintet terveztek? Theme deck, event deck, duel deck?

 

Remélem nem lesz túl egyszerű (és ezáltal érdektelen, uncsi) a set, nem kell félteni a kezdőket, hogy nem értik meg, láttam már, ahogy 10 év körüli kölykök különösebb nehézség nélkül, ügyesen megértették a Magicet, pedig angolul se tudtak! :)

 

 

Korábban volt róla szó, hogy lesz új alapszett. Lehet erről tudni valamit?

 

Csörnök Tamással (a játék főbírójával) egy egyszerűsített, kezdőknek szóló szabálykönyvön dolgozunk. Az a célunk vele, hogy közérthetően és könnyen elsajátíthatók legyenek a játék alapjai, miközben a kezdőcsomag keretei között a lehető "legmáguskártyásabb" élményt adjuk. Tehát a játék, amit így megtanulsz, minél jobban hasonlítson egy "valódi" M*K meccsre, mégse terheljük a játékosokat "felesleges" információkkal. Sok egyéb szempont mellett magát a kezdőcsomagot is úgy szeretnénk összeállítani, hogy a lapjai is ezt tükrözzék: a lehető legkevesebb olyan interakcióval, lapszöveggel, jelöléssel kerüljön szembe a játékos, ami extra szabályok megértését követeli meg. Viszont ha megtetszik neki a játék, és úgy dönt, hogy szeretné a pakliját bővíteni, klubnapon, kezdőknek szóló versenyen, stb. elindulni, ne szembesüljön olyan élménnyel, hogy lapjai "használhatatlanok", és csak azért kerültek a kezdőcsomagba, mert egyszerűek, de valójában senki nem játszik velük, és az "igazi" MAGUS kártya egy teljesen más játék, mint amit ő megismert. Természetesen ezek a szempontok teljes ellentmondásban vannak egymással :aboci: De dolgozunk rajta, és ha nem is olyan gyorsan, mint szeretném, de azért haladunk.

 

 Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6132 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.08.10, 11:38

Köszönöm a korrekt infót!:)

Bulldy

Tekozlo_fiu

Tekozlo_fiu

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1573 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2016.08.10, 11:23

Korábban volt róla szó, hogy lesz új alapszett. Lehet erről tudni valamit?

 

Csörnök Tamással (a játék főbírójával) egy egyszerűsített, kezdőknek szóló szabálykönyvön dolgozunk. Az a célunk vele, hogy közérthetően és könnyen elsajátíthatók legyenek a játék alapjai, miközben a kezdőcsomag keretei között a lehető "legmáguskártyásabb" élményt adjuk. Tehát a játék, amit így megtanulsz, minél jobban hasonlítson egy "valódi" M*K meccsre, mégse terheljük a játékosokat "felesleges" információkkal. Sok egyéb szempont mellett magát a kezdőcsomagot is úgy szeretnénk összeállítani, hogy a lapjai is ezt tükrözzék: a lehető legkevesebb olyan interakcióval, lapszöveggel, jelöléssel kerüljön szembe a játékos, ami extra szabályok megértését követeli meg. Viszont ha megtetszik neki a játék, és úgy dönt, hogy szeretné a pakliját bővíteni, klubnapon, kezdőknek szóló versenyen, stb. elindulni, ne szembesüljön olyan élménnyel, hogy lapjai "használhatatlanok", és csak azért kerültek a kezdőcsomagba, mert egyszerűek, de valójában senki nem játszik velük, és az "igazi" MAGUS kártya egy teljesen más játék, mint amit ő megismert. Természetesen ezek a szempontok teljes ellentmondásban vannak egymással :aboci: De dolgozunk rajta, és ha nem is olyan gyorsan, mint szeretném, de azért haladunk.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]