Nekem ez a 16. lájvom volt, van egy kis viszonyítási alapom.
A vívásról annyit, hogy voltak, akik rendesen vívtak, szúrtak, vágtak és csaptak... meg akik böködtek és csuklóból pöcögtettek, valamint, akiket soha, semmilyen formában nem fogott a kard, sem semmiféle fegyver, noha ezen személyeken nem volt páncél.:-)
Érdekes, de már megszoktam.
A jó lájvok, szinte mind kasztrendszeren alapultak, és ép-rendszeren, 3 ép a vért nélkülinek, +1 a könnyű vért(bőrvért, brigandin), +2 a közepes vért(láncing), +3 a nehéz vért (lovagi, teljes vért, fém mellvért).
Ez sablonosnak és idejétmúltnak tűnhet, én is azt hittem egykoron, de nem így van, higgyétek el, a tapasztalatok egyre inkább azt mutatják, hogy így a jó. E mellé pedig jó hangulatot kell teremteni és beleéléssel, szívvel-lélekkel szerep játszani, ez elengedhetetlen.
A legtöbb ember sajnos még NEM érett meg a bizalmi alapú szabályrendszerre, ezt inkább csak meghívásos rendezvényeken erőltetném. Lehet, nem jól látom, de eddig így vettem észre.
A 16 lájvból, amin részt vettem Soprontól Debrecenig, csak párat játszanék vissza ugyanúgy, de azokat tényleg teljesen pontosan ugyanúgy. (Azoknak, akik kíváncsiak rá, leírom, hogy történetesen a 2007-es veszprémi és celldömölki, aztán a 2008-as füredi és kalocsai voltak az etalon.)
Aki tényleg komolyan gondolja a lájvozást (már amennyire komolyan lehet gondolni, hát azért mégiscsak egy hobbi, sport vagy játék, nevezzétek, aminek akarjátok és szerintem jó és hasznos, legalábbis nem (túl)ártalmas), szóval akit tényleg érdekel, annak azt tudom javasolni, hogy országszerte menjen el minél többre, ahogy ideje engedi - azt hiszem nálam kevesebb ideje nem sokaknak van erre jelenleg - minél több rendszert és szervezőséget, tájat és embereket ismer meg, annál jobb és annál nagyobb rálátása van a dolgokra.
Alapvető dolog, amiből szokott a játék tönkrejutása következni: A játék kezdetekor már van két vagy több, egymással abszolút ellenséges frakció... nem biztos, hogy szerencsés. Általában azok a játékok a legszórakoztatóbbak, legérdekesebbek és legfordulatosabbak, ahol egymásra nézve semleges csapatok, egyének vannak és úgy keverednek bele a történet szálaiba, végül összefutnak és van egy közös cél, csak mindenkinek mások persze a módszerei...:-)
Nyilván itt ez eléggé meghatározott volt jellegéből kifolyólag, mivel adva volt a keletről betörő horda és a már letelepült erő, aki védelmezte a territóriumát.
Ettől függetlenül ezt a koncepciót történelmi lájvon is meg lehet valósítani, sőt!
Azt hiszem 2005 májusában volt, hogy a Veszprémi Várban játszottunk a XIII. századi Veszprémben, papgyilkosságok ügyében nyomozva... egész jó volt.
Egyébként én örültem a Holló lájvnak, hogy végre áprilisban már mehettem, és csak így tovább, játékokat szervezni kell, és azokra menni kell, mert az jó.:-)
Ám sajnos azt veszem észre, hogy tavaly előtt óta szinte nincsen egy igazán jó lájv... a régiek kezdenek kiöregedni és elmaradoznak, az újak még nem igazán értek be, a köztes generáció viszi a dolgokat egyelőre.
A másik jelenség, az egymással rivalizáló, s néha egymás létéről mit sem tudó klubok, csoportok, akik ugye egyáltalán nem működnek együtt, vagy inkább egymás ellen dolgoznak... bár egyfajta egészséges rivalizálás jót is tesz, mivel felpezsdíti az életet és előreviszi a történéseket. Egy bizonyos fajta, ismétlem, egészséges szinten! Összefogás kell, és információcsere, és együttműködés, összedolgozás. Ezt csinálják most air softban is, szerencsére. Sok más országban ez igen jól működik.
Nyilván nem ez az ország legfőbb gondja, ezzel maradéktalanul tisztában vagyok, mindössze reagálok a tényekre ez ügyben.
Mindenesetre ne essen a morál, én továbbra is járok lájvra, amikor tudok, tegyétek ti is azt!
Üdvözlettel: K.M.
Módosította Konrad_Messer: 2010.05.03, 20:01