Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

A szerepjatek nem vesz el, csak atalakul I. resz (Herbie)


 • Válasz írásához lépj be
67 hozzászólás érkezett eddig

Tiger91

Tiger91

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 30 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.12.17, 14:36

Megosztom veletek, nem megvalósítani elöttem!!! Ügye már mindenki hallott a filmes technológiáról amikor egy számítógép leköveti egy ember mozgását és rávetíti egy hasonló avatárra. (lásd king-kong) Nos képzelj el egy kesztyüt pár dróttal meg csilliónyi érzékelővel. Van is ilyen, ha jól tudom. Binárissá változtatja a mozgását a kezednek és már rögtön játékban lehetsz. Ha most nem infrahálóra gondolunk, akkor is le lehet utánozni, hogy futsz vagy csinálsz valamit. Tegyél magad alá egy futópadot. Kicsit gondold át, jobbra balra is mozoghasson. nem túl nehéz megcsinálni ezt sem... Nos. Innentől minden mozdulatod játékba ültethető és közben tényleg leizzadsz. Az agyad meg úgyis lereagál nagyon sok, csak látványelemet. Hogy teljes legyen a kép vegyél fel egy 180°os szemüveget, amiben egy hajlított képernyő van és vetítsd rá a világot amit látsz. Na most azt hiszem, hogy készen vagy, mint egy Mechwarrior robot, egy varázsló, egy isten, egy űrlény, mint te magad virtuálisan, mint bármi! A Second Life szerintem lassan a halálán lesz. Kivéve, ha egy ilyen technológiába nem feccol bele. Persze. Jogos, hogy mindenkiben (lgalábbis bennem) felmerült, hogy miért nem rögtön az idegrendszeri elektromos kisüléseket binealizáljuk. (sőtt ha jól tudom már készül egy a 12es számrendszeren alapuló számítógép. Tehát nem lesz csak feket-fehér. Lesz még 10árnyalat közte.) Azért nem azt írtam, mert az még messze van... De szerintem a fent ismertett már nincs... (lásd nintendo wi) Lehet a technológia más lesz, sőtt biztos vagyok, hogy már valamilyen szinten készen is van... Nos ez az én ötletem/véleményem. És a szerepjáték minden, amikor kitalált környezetben, élethelyzetekben valakinek a bőrébe bújva tevékenykedsz... A gondolataidat pedig -mint a való világban- a cselekedeteid reflektálják. Szerintem semmire sem szabad azt mondani, hogy jó vagy nem jó. Ez csak az egyéntől függ... Köszi, ha elolvastad.

scandaldouglas

scandaldouglas

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 2 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.24, 09:43

Köszönjük Herbie az írást a Second Life magyar közösségének nevében. Tudom, hogy reklám lesz, de aki csatlakozni szeretne a magyarokhoz, az nézzen át a http://slhungary.hu oldalra, és érdekességeket olvashat a http://slhungary.blog.hu oldalon is.
Egyébként az írás kissé aktuális is, mivel pont a cikk után váltott a Linden új kliensre, mely könnyebben használható. Valamint most kapcsoltak második fokozatra, mely ellentétben a három évvel ezelőtti hype-pal, sokkal korrektebb, szerintem. 3 évvel ezelőtt mindenki fújolta, most meg sokkal több az elégedettebb hang a programról.

norberyto

norberyto

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 8 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.14, 18:36

Tényleg, a cikkel nincs baj, sőt jó hogy valaki továbbgondolja az események lehetséges fonalát. De adja Krad, hogy ne így legyen! :)

norberyto

norberyto

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 8 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.14, 18:32

Nagyon elgondolkodtató ez a cikk, viszont én nem szeretném azt megélni, hogy az online rpg lecserélje az igazi asztali szerepjátékot... Hiába próbálkoznak gépesíteni a dolgot, nem fog nekik sikerülni kérem! Azt mindenki tudja, hogy az mmo-k meg a pc-s rpg-k nem is szerepjátékok valójában. De egy online SL szerű dolog se tudja azt visszaadni, mikor haverokkal/barátokkal összeül az ember. Nem is tudom elképzelni az "eredményes" szerepjátékot egy SL környezetben. Tehát az ember nem tud egy konzollal, vagy billentyűzettel, egérrel úgy cselekedni, hogy az tökéletesen reflektáljon dolgokra... kivéve persze, ha ezek az események nem túl komplikáltak. Merthogy az asztali szerepjátékban nem csak "fizikai" cselekedetek vannak...hanem a gondolati síkon is játszódik a történet. Hogy lehet azt visszaadni, mikor a karakter elmeséli a KM-nek, hogy éppen mit gondol, mi játszódik le a lelkében? Mert ezek fontos dolgok, és e nélkül szerintem nem szerepjáték a szerepjáték.
A másik dolog, ami ellenszenvet váltott ki belőlem (no nem a cikk miatt, azzal semmi baj, csak a felvázolt jövőkép aggasztó), az hogyha valóban idáig süllyedünk, akkor minden igazi szerepjátékos egy a Pc előtt nyáladzó zombi lesz.
És mi lesz mondjuk a szerepjáték találkozók sorsa, ha minden online lesz?
Rengeteg kérdés felmerül, várom a köv. cikket!

<small>Iróni-A-Méter: 1/5</small>

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.09, 20:35

Conquerox: Igen, "csak" egy fejlettebb módszer. :vitatkozik: Szerintem jó elképzelés, picit idegen, de van benne potenciál, még okozhat meglepetést, hogy mi sül ki belőle.

Conquerorx

Conquerorx

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 650 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.09, 11:39

Még valami: szerintem a szerepjáték lényegi eleme a karakter szerepének eljátszása, kb mint ha az ember színészkedne. Mindenféle szabályrendszer csak körítés/segédlet e köré. Éppen ezért, amíg nem lehet egy cRPG-ben, mint ami a Dragon age 'tényleg' 'színészkedni', addig én ezeket nem fogom szerepjátéknak tekinteni, és a cRPG-k és a 'valódi' szerepjátékok összehasonlítását félrevezetőnek és feleslegesnek tartom.

<small>Iróni-A-Méter: 1/5</small>

Conquerorx

Conquerorx

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 650 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.09, 11:36

Ha jól értem az író elképzelését, akkor ahogyan a Second life-t lehetne használni a szerepjátékhoz, az nem változtatna semmit a játék lényegén, csak egy segédlet lenne a játék világának vizuális ábrázolására, úgy mint amikor DnD-ben bábukat használnak annak a jelzésére, hogy a karakterek hol állnak. Ez csak egy fejlettebb módszer.

<small>Iróni-A-Méter: 1/5</small>

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.07, 22:55

Orastes: Korrekt. Köszönöm :nemertem:

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6493 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.07, 22:42

a cikk jó, de én maradok az asztali játékoknál, az online játékok nekem nem adják ugyanazt, de minden pillanatát szeretem azoknak a partiknak, ahol játszom, számomra az asztali játék élvezeti értéke sokkal többet nyújt.

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.06, 18:35

@Eberen_Orkodo: Tényleg érdekes lenne egy cikk a (z asztali) szerepjáték jövőjéről, amelyben összefoglalja a cikkíró a jelenlegi trendeket, lehetséges kimeneteleket.
-- Nem volt célom. Sőt időm, se energiám hozzá. Találtam valamit, beleástam magam, ennyi.

@Lepus: Különben meg ki az az eszelős DM, aki hajlandó egy hétvégi kaland felprogramozásával, modellezésével egy egész hetet eltölteni...
@Pett-Moondevil: ez nem jövője egészen addig, amíg nem tudok olyan sebességgel leprogramozni látványt, amilyen gyorsan el tudom mondani vagy képzelni.
@Aserminio: Ezt már többen mondták, de SZVSZ az egésznek az a rákfenéje, hogy lehet, hogy az SLben teljesen szabadon alakíthatod a magad körüli világot, de ez időt vesz igénybe. Előre elkészítheted a holdkobold barlangját minden apró kavicsot lemodellezhetsz, berakosgathatod a szörnyeket, kincseket, stb., de ha a játékosok inkább úgy döntenek, hogy mégsem mennek oda, akkor vagy megszakítod a mesét egy hónapra, amíg megrajzolgatod a következő helyszínt, vagy fehér négyzeteken játszódik majd a kaland.
-- Nem így működik a játék SL-ben, erre már az előző cikkekben is történt utalás. (bővebben később)

@Lepus: Kevés író van, aki inkább filmeket forgatna írás helyett.
-- Kivéve forgatókönyvírók ezreit szerte a világon. <img src="http://forum.rpg.hu//style_emoticons/default/smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":)" border="0" alt="smile.gif" /> A "könyv jobb mint a film" hitvitába pedig bele se kezdjünk, szerintem.
errata: Az írók írni szeretnek, a filmesek forgatni. Kevés rendező van, aki inkább balettozna rendezés helyett. Akkor most melyik a jobb, a balett, vagy a rendezés? :nemertem:

@Lepus: A mesélésben az a lényeg, hogy ÉN CSINÁLOM. A kocsmáros pontosan olyan, amilyennek én elképzelem és leírom, nem olyan, amilyen kocsmáros modellt találtam az appstore-ban. A falu olyan házakból, úgy épül fel, ahogy elképzeltem és leírom, nem úgy, ahogy a gép kidobta / sikerült összeraknom a magam amatőrnél is rosszabb 3d design tudásommal.
-- A kocsmáros/falu pont úgy néz ki, ahogy a mesélő elképzeli, de az asztalnál ülő összes többi játékos fejében mindig más-más kép fog kialakulni, hacsak fel nem mutatsz egy fényképet a kocsmárosról/faluról... akkor pedig hol jobb, mint a géppel dobott változat? Plusz, a kocsmáros is JK, tehát úgy fog kinézni, ahogy a felhasználója testreszabta magának, és tuti, hogy mindenki azt fogja látni, nem lesz félreértés.

@Aserminio: A végső érv pedig egyszerűen az, hogy egyetlen motorban sem sikerülhet mindent beépíteni, így pont az veszik majd el ebből a játékból, amiért a szerepjátékot játsszuk, a valódi döntési szabadság.
-- Szeretem a végső érveket, olyan apokaliptikusak. <img src="http://forum.rpg.hu//style_emoticons/default/smile.gif" style="vertical-align:middle" emoid=":)" border="0" alt="smile.gif" />
Valódi döntési szabadság az asztali játékban is korlátozott, az szabja meg, hogy a mesélő mit hogyan képes kezelni, mennyire a helyzet ura stb. Nem veszik ki a játékból a döntési szabadság, de mindig korlátok között lesz. Kérdés, mekkora a mozgástér és mennyire rugalmasak a korlátok. Az emlegetett meterek relatíve jól modelleznek és relatíve rugalmasak. Egynek ez is jó. Érdemben ugyanazok a döntési korlátok mindkét változatban.

@lave: A szerepjátékban kulcsfontosságú elemek a személyes jelenlét és a szóbeli történetmesélés - ha ezeket elhagyjuk vagy lecseréljük, akkor már nem ugyanarról a tevékenységről van szó.
-- Szerintem ezek az asztali szerepjáték jellemzői, de kulcsfontosságúnak nem nevezném. Nyilván ez az ideális, de vannak alternatívák. Ez az egyik.

@Urban: A cikk maga azert ment felre, mert a szerepjatek alatt egy erosen leredukalt kepbol indult ki. Az asztali szerepjatekban, mint tevekenysegben ugyanis legalabb az alabbi 4 tevekenyseg egyesul egyidejuleg:
- Ismerosokkel (egy idoben egy helyszinen egyutt) szorakozas;
- Fiktiv vilagban elmerules es interakcio;
- Game (szerencsefaktor, problemamegoldas);
- Reflexio (mindezen tortenesek es sajat eletunk kozotti szellemes egybeesesek, tanulsagok).
En nem ismerek mas olyan tevekenyseget az asztali szerepjatekon kivul, amely ezeket igy egyesitene. A cikk viszont elfeledkezik nemelyikrol...

-- Ezek mind megvalósulhatnak egyidejűleg. Az ismerősökkel, egy helyszínen, együtt szórakozás pedig nem kizárólagos feltétel, csak az egyik lehetőség.

Módosította Herbie: 2010.05.07, 13:45


Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.06, 14:35

Üdv!

Néhány gondolat kezdetnek:

-- Nem állt szándékomban tudományos igényességű publikációt összehozni a témáról, engem csak a szerepjáték része érdekelt a Second Life-nak, de előtte azt gondoltam, nem árt bemutatni az SL-t azoknak, akik nem ismerik, vagy akik csak a bulvársajtóban hallottak róla.

-- Örülök, hogy nem lovagoltam meg anno a hype-ot, mert akkoriban valószínűleg olyan habzó szájjal nyilatkoztam volna ki, ahogy most Lepus (vö: A SL meg nem a jövő, hanem a múlt. A fejlődés zsákutcája - az évi virtuális 100millió USD forgalom a hanyatlás biztos jele?). Változatlanul vannak fenntartásaim az SL-lel szemben, de a kép árnyalódott. Ami a hype elmúltával megmarad, az tartósabb és letisztultabb, ezért is gondolom hasznosabbnak most foglalkozni vele. Írhatnék a virtuáils építészeti, vagy a virtuális fotózási aspektusáról is, de tegye föl a kezét, akit érdekelne.

-- Én általában a szerepjáték jövőjén morfondíroztam, az asztali szerepjáték is csak egy (nagy) szelete az egésznek. A Surface papíron (höhö) jó ötlet, de a praktikumával kapcsolatban kétségeim vannak: vagy két kávézóasztal kell a nappaliba, vagy mindig le kell pakolni róla, ha használni akarom, aztán visszapakolni, plusz karcolódik, ráül valaki stb. nekem kicsit nehézkesnek tűnik, de talán majd kiforrja magát, akkor buli lehet.

-- Vitatom, hogy ne lenne társasági esemény egy ilyen típusú szerepjáték, hiszen ha csak a saját házunk táján maradunk, a fórumok és a webchat is társasági cselekvés, az egyes fórumok összeszokott társasága legfeljebb időközönként elmegy kocsmázni/teázni is. A változó időknek "hála" ráadásul az emberek jobban védik a magánszférájukat (az SL leginkább botrányokat vonzó aspektusa ez, azóta a Facebook átvette ezt a kétes szerepet), akinek van egy kis esze, nem ad ki magáról minden információt, ráadásul kontinensnyi távolságok lehetnek köztük, így más módon nem is tudnak találkozni.
Pénzről már volt szó és még lesz is: nem előfizetéses a dolog, csak annyit költ a felhasználó, amennyit akar, ha kihagy heteket, hónapokat, nem származik hátránya belőle. A mikrotranzakciókat sok vállalat tekinti a jövő üzleti modelljének (lásd pl. Rock Band/Guitar Hero, illetve általában a letölthető tartalmak), és SL-ben is csak azért fizetsz, amiért akarsz. Ugyanakkor nagy hátránya az összes ilyen rendszereknek a felhasználó szempontjából, hogy szinte észrevétlenül tud nagy összegeket eltapsolni.

-- A papír alapú szerepjáték már most is egy szűkülő, nosztalgikus kisebbség hóbortja, sajnos. Én arra szavazok, hogy a táblagép (pl. iPad) alapú szerepjáték váltja fel a papírt, ahol minden információ digitálisan tárolódik és nem cipelünk bestiáriumokat meg AK-kat a buliba, a kockadobásos rendszert pedig felváltja a wi-fin keresztül lezavart csata/képességpróba stb.

-- elGabor felvetésére válaszul: javarészt megvalósul a "karakterek kijátszása, az egyéni és csoportos kreativitás, ahol a résztvevők egymásra adott reakcióiból, ott helyben születik valami közös kreatív tartalom és világ". Ez is társasági élmény, igaz, nem úgy, mint az asztal körül, de nem kevésbé társasági, mint a chat vagy a fórum. Szerintem nem szentségtörés azt állítani, hogy az asztali szerepjátékok egyik lehetséges továbbgondolása, aztán majd kiderül, hova vezet. Azért kicsit több közük van egymáshoz, mint a macskának a kutyához. :nemertem:

-- Daoldin fején találta a szöget, ez leginkább az élő szerepjátékra hasonlít, enyhe Álomparkos beütéssel. Köszönet a megfogalmazásért, a cikk írása közben nem jutott eszembe ez a hasonlat, de igen, nagyjából erről van szó. Ha elfogadjuk, hogy ugyanúgy, ahogy az élő szerepjáték esetében, fontosabb szerephez jut a párbeszéd, az intrika, a személyiségek, és a nem fizikai konfliktusok... vagyis a SZEREPJÁTÉK, akkor nincs több korlátja mint a live-nak, sőt, lehet egy erős vizuális segédeszköz.

-- Mosómedvével egyetértésben szerintem is csökken az asztali rpg-sek száma, ezeknek egy töredéke az SL-ben köthet ki, mások teljesen felhagynak vele, szakosodnak, gyereket nevelnek, sorozatokat néznek.

-- Én úgy látom, hogy az ilyen virtuális világok mankót adnak a játékos kezébe, jó esetben vizuálisan stimulálnak, még jobb esetben másra költheti a játékos az így felszabadult agykapacitását. :)

-- Kadmon válaszát is érdemes elolvasni, ne felejtsük el, a másik nagy üzleti hívószó a Second Life-ban, de számos más online játékban is a felhasználói tartalom. Az SL-nek 99%-át felhasználói tartalom adja: a közösség létrehozza magának a kellékeket, és ez (igaz, pénzért,) terjed mindenfelé. Ha tehát én most valamiért olcsó PR cikket írnék, azzal leginkább a többi felhasználónak teszek jót, aki létrehozott valamit a világban, és amiért az elcsábított birka szerepjátékos tejelni fog. :(

<small>Iróni-A-Méter: 2/5</small>

adamsky

adamsky

  Érdeklődő fórumozó

 • Archívum
 • 58 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.06, 13:31

Oké, beteg voltál, unatkoztál, megnézted a Second Life-ot, elcsodálkoztál rajta, és megpróbáltad leírni.
ColdRex high, én is szeretem. :nemertem:

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.06, 12:18

Ez a PR-kifogás és ki mennyit fizetett duma szerintem elég lufi érv/lúzerfordulat, nem tudok mit kezdeni azzal, ha valaki jobban tudja, hogy mit is akartam valójában.
Én nem tekintem szent tehénnek az asztali szerepjátékot, dehát nem is azt írtam, hogy az SL lenyomja.

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.06, 12:08

Hiába indexfórumról megszokott lúzerfordulat, ez most valóban nagyon találó volt.

Ennél payola-szagúbb, zavarosabb PR bejegyzést még nem olvastam az rpg.hu-n. Herbie munkásságát ismerve kétlem hogy ne lenne tisztában azzal, hogy mi az asztali szerepjáték lényege, és miben különbözik a különböző MU*-októl és MMO*-októl.

Ezek után valahol már önkéntelenül is nekiáll az ember külső motivációt keresni.

<small>Iróni-A-Méter: 2/5</small>

Herbie

Herbie

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1119 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.06, 11:42

Cain: Megveszem az rpg.hu-t kilóra. A filmkritikáimból már felvásároltam a Corvin mozit, a könyvismertetőimből összegründolt pénzzel pedig már Matyi Dezső birodalmát szorongatom.

Persze kispályás vagyok Attilához képest, aki a szerepjáték-ismertetőivel már többségi tulajdonos a Wizards of the Coastnál.


<small>Iróni-A-Méter: 4/5</small>

Módosította Herbie: 2010.05.06, 11:44


Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1373 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.06, 10:37

Engem csak az érdekelne hogy mennyit lehet keresni egy ilyen PR cikkel, úgy ha az ember össze-vissza keveri a szezont a fazonnal ?

Gyakorlatilag a szerepjáték fő varázsa abból áll hogy :
1. leülsz a haverjaiddal és jól érzitek magatokat
2. egy olyan más világba kerültök ahol mindent ti alakítotok, és korlátlan variációjú lehetőséged van

Ezeket a dolgokat sosem fogja tudni 100%-ban pótolni egy netes program.

Egy program pl. nem fogja tudni lekezelni ha valami olyat akarsz ami "nincs a szabálykönyvben", se azt ha úgymond elvonatkoztatni kell (pl. egy fél órás séta sajnos tényleg fél óra lesz, ami nem túl szórakoztató nem pedig 2 mondat)

Az SL, WoW és társai remek továbbvitelei a NWN vonalnak, de nem az asztali szerepjátéknak.

<small>Iróni-A-Méter: 3/5</small>

Lepus

Lepus

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1156 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.05, 15:03

Necro:

"nincsenek tekintettel olyan dolgokra amik alapszinten rutinnak számítanak a valós világban."

Te is mondod, hogy "alapszinten rutinnak számítanak". Alapszinten rutin az azt jelenti hogy sík totál magától értetődő.

Miért mondjam, hogy a karakterem elmegy pisálni? Persze hogy elmegy, ez magától értetődő. Miért mondjam, hogy a tábortűz mellett elrág egy szárított húst, ha ennek a történet szempontjából nincs jelentőssége?

Gyakran több hetes időszakokat egy-két mondatban rendez le az ember játék közben. Nekem nincs igényem úgy játszani, hogy "a karakterem felemeli a jobb lábát és előrébb teszi", inkább azt mondom hogy "odasétálok a szoborhoz és megvizsgálom".

Persze biztos vannak, akik szerint jó poén úgy játszani, hogy ha rossz sorrendben mondod a lábemeléseket, akkor a karaktered megbotlik és pofára esik, vagy ha két héten át nem mondod hogy elmész szarni, akkor meghal bélcsavarodásban, de szerintem ez nem valósághűség, hanem színtiszta ostobaság.

Kicsit továbbmenve, én még annak is megkérdőjelezem a létjogosultságát, hogy pl. nyilvántartsa valaki, hogy a karaktere hátizsákjában pontosan hány liter víz van. "Hat napi élelem és innivaló" - ez bőven elég kéne legyen, benne van hogy nem lehet rajta 2 héten át ellenni a sivatagban, többre meg nem is vagyok kíváncsi.

A magam részéről nem az erőforrásmenedzsment az, amit a legjobban élvezek a szerepjátékban. Sőt, egyáltalán nem élvezem, és kihagyhatónak tartom.

<small>Iróni-A-Méter: 1/5</small>

Ynas_Midgard

Ynas_Midgard

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1095 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.05, 10:11

Kérdés persze, hogy kinek mennyire van igénye a realitásra - sőt, ez játékonként is változó, nem csupán a számokban kifejezett rendszer szintjén, hanem a játék egésze által sugallt hangulat miatt (pl. 7th Sea-ben nem ugyanaz a realitás van, mint mondjuk WoD-ban, Cyberpunk-ban vagy L5R-ben).

Mint már említve volt, a számítógépes technika természetesen beszivárog az asztali játékokba is (pdf szabálykönyvek lapozgatása, ilyen-olyan segédprogramok, stb.), de teljes egészében kiszorítani nem fogja azt: éppenséggel anno a szerepjátékot lehetett tekinteni a terepjátékok jövőjének, azok mégis legalább annyira népszerűek, mint az asztali rpg-k.

_Necro_

_Necro_

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 85 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.05, 09:51

Ami egy idő után már neki is frusztráló...
és untatja...
De a lényeg a cikk által kínált alternatíva úgy látom egyöntetű ellenérzéseket vált ki a kommentálók között megkérdőjelezve a folytatás hasznosságát...

GODPOWER

GODPOWER

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 608 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.05.05, 09:01

Igen. Viszont az akurátus (gonosz) mesélő figylhet ilyen dolgokra. Ezzel rávezetve őket finoman arra, hogy figyelni kell.

Uff!


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]