Ugrás tartalomhoz


Fotó

Enrawelli Scriptorium


 • Válasz írásához lépj be
49 hozzászólás érkezett eddig

szuperferko

szuperferko

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.08, 11:19

Sziasztok!

Kösz a pályázat miatt!
Az Art of the short story 900 oldala az epic fail kategória. :) (Na jó, megsasoltam, és van benne jó cucc is.)
Hanna korszak? Írásai, vagy az általa kedvelt könyvek?

Marcus

Marcus

  Enrawellita

 • Fórumita
 • 610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.08, 09:10

Sziasztok!

Intro Rádió novella/vers pályázat

Ferkó: Hobb ajánlás már megvolt, be van táblázva (valamikor a következő 1-3 évben), addig is a "Hanna-korszakomat" élem. Úton van Kazuo Ishiguro-tól a Never Let Me Go, plusz az Art of the Short Story. Utóbbi 900+ oldal, úgyhogy jaj nekem... :):aboci:

A Gattaca nekem nagyon tetszett, többször is láttam, bár inkább a másik két főszereplő és még inkább a hangulata miatt.

szuperferko

szuperferko

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.08, 06:51

Sziasztok!

Akkor meg is alapíthatnánk a "megvezetett, de megtért" Renegátok olvasók rajongói klubját. :(

Ez érdekes, mert a Gyűrűk urába beletört a bicskám. Nekifutottam egyszer. Nekifutottam kétszer. De azon a fránya 100 valahanyadik oldalon mindig elakadtam. Sok volt nekem az "oldalak-tucatjain-megyünk-a réten-és-sz*r-se-történik". Tolkiennél kezdtem el átugorni a tájleíró részeket, de egy idő után rájöttem, hogy így a könyv fele olvasatlan lesz. Hagytam inkább.

Aldaris
Ha szeretted a Harcosok klubját, akkor olvasd el Palahniuktól a Cigányutat (Choke). Még zakkantabb, mint az előző könyv volt! :D :) :P

Marcus
Mivel indirekt módon kérted a könyvajánlást, így Hobb Orgyilkos ciklusát merem ajánlani a figyelmedbe. :aboci:

Doren
Nálam a Repo men befejezése verte le a biztosítékot. A tucat, sablonos megoldások legocskábbika díjat nyerték el vele.
Spoiler


Ha már Jude Law. Kinek, mi a véleménye a Gattaca c. filmről?
Meg még egy filmajánló: Kapcsolat.

Marcus

Marcus

  Enrawellita

 • Fórumita
 • 610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.10.02, 18:38

Sziasztok!

dan Doren: A Renegátokat még valamikor a 99-ben eladtam, aztán mostanában egy jó kis biznisz keretében újra beszereztem (mellette még Holtak légiója, Kráni krónikák, Kyria örök, stb. olcsón, vadiúj állapotban... lehet irigykedni :( ). Így utólag tulajdonképpen nem volt az olyan rossz könyv szerintem sem. Amikor anno olvastam, nagyon tetszett, de aztán engedtem magam befolyásolni a netes vélemények által, pedig...

Én speciel elég sok klasszikust nem szeretek, és szerintem nem vagyok/vagyunk egyedül ezzel. Olyannyira, hogy például a DV klasszikusok sorozatából gyakorlatilag csak a Renier könyvek tetszenek. És vannak ezek között olyanok, amelyek kifejezetten írástechnikailag rosszak.

Olvasmányok: Az van, hogy mostanában keveset olvasok, így én elég sok olyan könyvet nem olvastam, amit ti már igen (Martin, Hobbes, Gaiman, stb.). Remélhetőleg ez majd változik, de így is erősen be vagyok táblázva elolvasandókkal, ezért inkább ne is ajánljatok semmit! :)

Egyébkánt nagy Gyűrűk Ura fan vagyok, négyszer olvastam, plusz két-háromszor a Babót és a Szilmarilokat, de ezek közül a legutóbbi is kb. 10 éve volt...

Kerülni pedig kerüljetek minden "gyári", megrendelésre készülő könyvet, hacsak nem hallotok róla több forrásból is jó véleményeket.

darthred

darthred

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 2 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.30, 11:02

Sziasztok!

Marcus:
Bocs a megkésett válaszért! Tehát kérdéseidre válaszolva: mostanság olvastam egy M* könyvet, ami kimondottan tetszik, de itt-ott a neten többnyire fanyalgást és értetlenkedést találtam a regénnyel kapcsolatban. W. Hamilton Green Renegátok című írásáról van szó. Elkezdtem olvasni, sajnos az időhiány miatt csak nagyon darabosan sikerült, eljutottam kb. 50%-ig, amikor úgy döntöttem, hogy restart. Másodjára majdnem egy szuszra olvastam el, nagyon tetszett. Meglehet, hogy a Renegátok felett eljárt már az idő, és nem kanonikus, de írásmódját és összhatását tekintve számomra túlszárnyalt egynémely klasszikust - egyébként szívesen venném, ha bekerülne a klasszikusok sorozatba. Bár erre sok esélyt nem látok. Mindenesetre örülök a hírnek, hogy a szerző - ha jól tudom - szerepelni fog a Manifesztációs háború második kötetében.
Azt, ami nekem kevésbé jön be, azt nem "reklámoznám". Olyan klasszikus írásokról van szó, amit nagyon sokan istenítenek, és valóban: helyenként ütősek, de összességében elpuskázott lehetőségnek érzem őket. A szerkesztettségükkel sem vagyok megelégedve.

Aldaris:
A Mars 1910 szerzője a fent említett W. Hamilton Green. Micsoda véletlen!

Olvasmányélmények. Nagyon rossz írásokat nem tudnék említeni, mostanában szisztematikusan válogatok. Amin nehezebben rágtam át magamat, az talán két éve volt, egy régi adósság: a Szilmarilok.
Pozitív olvasmányként már jóval több akad: Zsoldos Péter: Távoli tűz, Karinthy Frigyes: Így írtok ti, Isaac Asimov: A halhatatlanság halála, Robert Charles Wilson: Pörgés, Tengely, Bioszféra, Stephen King: Az írásról, Lőrincz L. László: Manituk (Igen! És csakazértis!)

Filmek. Bár negatív kritikákat olvastam róla, de nekem bejött a Repo Men, és amit ajánlok mindenki figyelmébe, egy számomra igencsak kellemes meglepetés: Walhalla Rising. Vigyázat, erősen rétegfilm!

Üdv: dan Doren

Aldaris

Aldaris

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 3 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.28, 19:53

Most olvastam egy cikket az olvasói szokásokról Magyarországon. Meg lett említve egy 2005-ös felmérés (Nagy Könyv, vagy valami ilyesmi) amelyben a magyar olvasók kedvencei jelentek meg. Nagy örömömre pl. Wass Albert benne volt az első 12ben, de sok bűnrossz alkotás is.
Szóval kinek milyen "must have" alkotás jut eszébe. Azért is kérdezem, mert futok ki az olvasnivalóból.
Itt van öt kiváló és pár bűnrossz alkotás:

Frank Cockney: Négy fekete koporsó
Chuck Palahniuk: Harcosok Klubja
Max Brooks: World War Z
Steven Saylor: A végzet kardja
Isaac Asimov: Alapítvány

Imre Kertesz: Sorstalanság
J. D. Ward: Túlvilági szerető
Mars 1910 (ez utóbbinak a szerzője nem ugrik be

Várom, a javasolt és elkerülendő alkotásokat...

Aldaris

Aldaris

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 3 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.21, 21:32

Salve,

Csatlakoznék azelőttem szólókhoz. Mivel mindent elmondtatok, sokat nem tudok tenni hozzá.

Egy dolgot azért igen, és Raon ezt meg is pedzegette (Dunakanyarban gyakran használatos kifejezés!!!).
Egy ilyen kifejezés stílusjegy is lehet. Míg mondjuk Tolkiennak jól áll egy hasonló, addig MacCarthynál kifejezetten zavaróan hatna. Szóval nem azzal van a baj, ha használatos, hanem, ha valakire ez nem jellemző, de leírja. Az pedig, hogy mennyire lenne kerülendő, nem tudom. A mi esetünkben szerintem Marcus eddigi stílusától idegen, s talán ezért volt olyan szembetűnő nála. Dorennél azonban teljesen normálisnak hat (Rókavár...). Még köztünk is komoly különbségek vannak, hát még a nagyvilágban. Persze amit Raon leírt, azzal nehéz vitatkozni... :)

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 721 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.21, 09:51

Sziasztok!

Szerintem Ferkónál a pont. Ezen eszközök megítélésénél elsősorban a hol és miért számíthat.
Lehet, hogy ezt korábban nem fejtettem ki elég jól, de mindvégig arra gondoltam, hogy ezek a kifejezések adott esetben simán belesimulhatnak a szövegbe. Régen valahol láttam egy remek példát, sajnos nincs meg, de a lényege ez: van három mondat, a téma szempontjából mindegyik érdekes (nem pont ilyen, de hasonlóan elcsépelt kifejetésekkel)... az egyik Martin, a másik Card, a harmadik Gaiman.
Szóval nem arról van itt szó, hogy aki ilyet ír, az elmehet a búsba.

Ahogy én látom, alapvetően két tényezőt érdemes figyelembe venni.
- aki jól ábrázol (tehát megvan a megfelelő karakterábrázolás a történetben), az bátran használhat efféle kifejezéseket is. Ettől a szöveg nem lesz túl elegáns, de ha amúgy lendületes az írás, jó a sztori, ez a pár kifejezés simán eltűnik a háttérben. Gond tehát ezekkel elsősorban akkor van, ha nem jó sztori, nem jó a karakterábrázolás, idegesítő marhaságok vannak a szövegben... "és még ez is"!
- ami szerintem lényeges szakmai szempont, hogy a három említett író egyike sem drámai csúcspontokon használta ezeket a kifejezéseket. A jó történeteknek van egy íve, a drámai jeleneteknek vannak kulcspontjai, a történet felvázolásának vannak leíró, információ adagoló részei - egy történet ezektől működik, tehát ezek a leglényegesebb elemei (ha úgy tetszik, tartóoszlopai). Ezek a részek kiemelt jelentőségűek, így a figyelem is duplán rájuk irányul: ezért nem érdemes épp ide betenni ezeket a kifejzéseket. Ez ugyanis szerintem azt jelenti, hogy a legfontosabb pontokon az író tesco gazdaságos megoldásokat alkalmaz.

A "scriptóriumi tanítás" ezzel kapcsolatban tehát nem az, hogy az ilyenek alkalmazása főbenjáró bűn, hanem az, hogy amíg nem mennek az alapok, addig ez csak támadási felület.


Steril leírás:
Itt megintcsak a helyes arányok megválasztásán múlik minden. Akinek nem megy az érdekes/ízesebb leírás, az inkább steril leírást írjon, mint olyan szöveget, amely "ízesnek akar tűnni". Az efféle kifejzésektől amúgy szerintem semmi nem lesz ízesebb, mert a sokszor hazsnált (elcsépelt) szófordulatok inkább elszívják az erőt a szövegből, mint növelik azt.

Ferkó:
A te leírásod ott azért volt jó, mert kb. olyan hatást keltett, hogy amint elhagytad azt, hogy "hogyan kellene írni", csak írtál, mindjárt minimálisra csökkent a támadási felület.

A törgelte kifejezést nem ismertem, ezt akkor benéztem, elnézést. Viszont a véleményem továbbra is áll: ha a szövegben egyetlen efféle darab árválkodik, az hiába helyes, nem illik oda. Gazsival példálózni pedig szerintem azért nem jó, mert nála az efféle színezékek stílusjegyek, és nem egy van belőlük a szövegkörnyezetben. A fürdőruha nagyon kényelmes viselet tud lenni a nyári melegben, mégis csak a strandon/vízparton viseljük a többi, hasonló öltözködésű ember között, és nem így megyünk ki az utcára, vásárolni, dolgozni.

üdv,
Raon

Marcus

Marcus

  Enrawellita

 • Fórumita
 • 610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.20, 19:18

Sziasztok!

moly.hu novellapályázat

Kicsit rövid a határidő (vasárnap éjfél), de a novellának sem kell hosszúnak lennie.

Marcus

Marcus

  Enrawellita

 • Fórumita
 • 610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.20, 19:13

Sziasztok!

Jól van, akkor hasonló véleményen vagyunk. A Vicomte által említt példa jó arra, hogy mikor jogos ezt hibának vélni, csak több scriptoriumos "öregnél" azt láttam, mintha ez automatikusan, szövegkörnyezettől függetlenül hiba lenne.

Doren: És melyek azok, amik neked nagyon tetszenek, és másoknak nem? Illetve fordítva is felteheném a kérdést: ami elvileg nagy klasszikus, de neked nem jön be?

U.i.: Régen volt egy írói blokk elleni javaslat, miszerint rossz könyvet kell olvasni. Ehhez van egy javaslatom: William F. Wu: Frenzy. Tanítani kellene, hogy hogyan NE írj.

darthred

darthred

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 2 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.19, 11:45

Sziasztok!

Érdekes ez a képekkel kapcsolatos felvetés. Számomra mindig is egyértelműnek tűnt a használatuk - persze kell egy egészséges egyensúly. Én jobban kedvelem az "ízesebb" szövegeket, mint a steril leírást. Bár lehet, hogy ez írói szempontból hiba, nem tudom.
Egyébként nincs kizárva, hogy az ízlésvilágommal van a baj, mert ha a M* regényeket, novellákat nézzük, nekem pont az tetszik, a legjobban, ami a többségnek a legkevésbé jön be, és éppen az nem jön be, amit agyonistenítenek.

Ferkó: "törgelte ujjait". Ezen nem akadtam fenn, én személy szerint szeretem az ilyesmit. Boomen írásaiban is tetszenek az efféle szavak, már csak azért is, mert székelyek között nevelkedtem, és Gazsi egyes szavai (pl.: kucorodik) használatosak a köreikben. Fel is merült bennem Gáspár Péter esetleges székely származása.

Üdv: dan Doren

Vicomte11

Vicomte11

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 618 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.18, 06:55

Sziasztok!

Ferkóval vagyok egy véleményen.
5 perce olvastam bele egy blogba, és az első mondatról én azonnal az ugrott be, hogy gumilabdaként használják szerencsétlen szervet. :)

Úgy érzem, hogy maga a kifejezés teljesen rendjénvaló, de egy novella kezdőmondataként nem állja meg a helyét.
Az is lehet persze, hogy egyszerűen én vagyok túl kocka, és gyenge az asszociációs, elvonatkoztató készségem. :(

szuperferko

szuperferko

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.17, 17:49

Sziasztok!

Semmi gondom nincs a képekkel, ha simul a szövegbe. Nehéz ezt pontosan megmagyarázni, hogy ez mikor következik be, azt hiszem ez is ízlés dolga.
Én egyenes idegenkedek a steril szövegtől – ami csaknem dokumentarista jellegű leírást eredményez – (amit viszont Raon jónak minősített a novellámban), de ha ilyet is kell tanulni, akkor megtanulom azt is.

Marcus

Marcus

  Enrawellita

 • Fórumita
 • 610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.17, 17:05

Sziasztok!

Az Üres világ kritikájában felmerült egy érdekesség. Gyakran kritizált kifejezések, amelyek valamilyen képpel operálnak, pl.:

"gondolatai kergették egymást"
"szeme körbejárt"
"leesett az álla"
stb.

Mi erről a véleményetek? Valóban hiba ez, hülyeségre fog asszociálni az olvasó? Vagy nincs semmi gond ezekkel? Esetleg bizonyos szövegkörnyezetben működhetnek, de máshol nem?

Marcus

Marcus

  Enrawellita

 • Fórumita
 • 610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.06, 18:58

Sziasztok!

Az Inland Empire sztorija szerint egy filmet forgatnak, és Lynch folyamatosan játszik azzal, hogy most éppen valós az, amit látunk, vagy a forgatás. (Ezen kívül van még pár valóságréteg, de ezt most hagyjuk.) Az egyik részben egy hosszú jelenet végén meghal a főhős, és már épp gyászolni kezdjük, amikor nyit a kamera, és látjuk, hogy éppen forgatás zajlik. Ami zseniális ebben a részben, hogy a csapó után is jó ideig ott fekszik a földön a nő, tehát még mindig nem tudjuk, hogy valós-e, amit látunk, aztán pedig mégis feláll, de láthatóan nagyon szarul van, miközben kitántorog a stúdióból. Tehát még mindig nem tudjuk, hogy valós-e, amit látunk.

Azért jutott ez eszembe, mert egy külsős olvasótól megkaptam az Üres világra, hogy a jelenidőben íródott részek nagyon forgatókönyv-szerűek. Vicces, mert nekem is ez jutott eszembe közben. Egy ideig még arra is gondoltam, hogy most hirtelen forgatási utasításokat is adok, de azt hiszem, mindenkinél elszakadt volna a cérna... :cool:

Máskor meg azt kapom, hogy túl filmes, túl "hollywood" néhol, amit írok. Ez szerintem nem feltétlenül baj (főleg, ha ez direkt, márpedig részemről igen), az már igen, amit más írókban látok, és lehet, hogy bennem is megvan: hogy egyértelműen képeket, egy filmet, effekteket írnak le, és látszik a művön, hogy ez valójában egy képzeletbeli film átirata, és nem könyv. Márpedig minek írni olyat, ami filmen jobb? Nem véletlenül mondjuk a jó könyvekből készült filmekre, hogy könyvben jobb volt. Úgyhogy fiúk, óvatosan azokkal a vizuális effektekkel! :D

Aldaris

Aldaris

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 3 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.05, 21:32

Lehet, hogy hülyén hangzik, de én az aktuális írásom témájába mélyedek mindig. Azaz feldobok egy ötletet, és arról a témáról olvasok könyvet, regényt, novellát, nézek filmet. Mindig el tudok egy témában mélyedni, és sokszor a legsekélyesebb gánytól a legjobbig mászok. A témát illetően minden izgat. Mostani témám a Mars.
Hogy miért? Majd meglátjátok 22.én... :cool:

Amúgy szeretem az összes topikot és témát, nincs kivételezett, szóval ugyanúgy olvasok ponyvát, mint szépirodalmat, "sztárirodalmat" vagy klasszikust. Pl. a múlt héten egy Árpa Attila könyvet és Plütharkoszt olvastam egyszerre.
Hogy ki hat rám...? Fogalmam sincs Tolkien éppen úgy, mint Wass Albert, vagy Raoul Renier... Szerintem nem az afontos, hogy ki hat rád, hanem hogy kitől tudsz tanulni, nem plagizálni... :D

Most éppen az Átoksori kisérteteket, és egy Saylor könyvet olvasok (megint)...

Marcus

Marcus

  Enrawellita

 • Fórumita
 • 610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.05, 20:04

Sziasztok!

Nálam az aktuális hatás most David Lynch. Eddig is szerettem a filmjeit, de most megnéztem az Inland Empire-t (plusz a Rabbits-et), és teljesen odavagyok. Sokan szétesettnek, öncélúnak, és önismétlőnek tartják ezt a filmet (mármint hogy a szokásos Lynch témákat ismétli), pedig egyszerűen csak gondolkodni kell rajta, nem bambulni. (Jellemző egyébként, hogy a Transformers-en vagy az Avataron el-elbóbiskoltam, míg ennél a filmnél végig "jelen voltam", hiába két és fél óra hosszú.)

Írás szempontjából több dolog is érdekes lehet, de ami nekem nagyon tetszik, hogy minden egyes részlet, a film minden összetevője számít. A zene, a párbeszédek minden mondata, a kameraszögek, a helyszínek, vagy akár a hajszínek. Mindenre oda kell figyelned, hogy értsd és követni tudd az eseményeket, és mindezt még időben is össze kell raknod. Mindenképpen többször megnézős darab, és persze minden újranézésnél még újabb dolgokat fedezhet fel az ember.

Azt szoktam mondani, hogy az a jó könyv, aminek a végére érve azonnal újra akarod olvasni az egészet. Ilyen az Inland Empire (újranézés szempontjából), és én is ilyesmit szeretnék írni: koncentrálós, szimbolikus, újraolvasós.

Ebből most ugye kaptatok egy adagot az Üres világgal, de azért annyira nem akarom erőltetni ezt a vonalat egyelőre. De azért egy kis szimbolizmust mindig szoktam azért csempészni minden írásomba...

szuperferko

szuperferko

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.01, 20:37

Sziasztok!

Nem, de valamikor regelek oda is.

Olvasmányélmény?
Koronként változó, hogy mi tetszik és, hogy mi köt le. Most Gemmel, Martin, Hobb (fantasy), Babits, és előkotortam még két klasszikust: Rostand, Cervantes (szépi. próza), Mészöly (költők).
Filmben az Eredet az, amit említésre méltónak tartok.
Természetesen vannak örökzöldek, mint King (író), a Harcosok klubja (film) és a Vörös oroszlán (könyv+életfilozófia).

King lassan kezd. Mondanám, néhol fájdalmas a lassúsága, de ha olvastál tőle, akkor tudod, hogy minden egyes ásítva töltött perced kamatosan térül meg később ideglelés formájában.
Harcosok klubja. Életfilozófia 1. Amit elmond a fogyasztói társadalomról az nekem a Szentírásom. Pont.
Vörös oroszlán. Életfilozófia 2. Amit az anyagon túli világról gondolok, az benne van.

Az írásomra minden hat. Egy jól összerakott, hatásos mondat egy hirdetésben, egy elcsípett szófoszlány, egy kicsavart szóvicc, egy szóval: minden. De ha mindenáron neveket kell mondanom, akkor Faludy és Ottlik.

Marcus

Marcus

  Enrawellita

 • Fórumita
 • 610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.01, 19:38

Sziasztok!

moly.hu-n fent vagytok? Ha nem, akkor ide írhattok néha az olvasmány- vagy akár filmélményeitekről, elsősorban persze olyan szempontból, hogy az írásra hogyan hatottak ezek nálatok.

szuperferko

szuperferko

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.25, 17:01

"én már hat évesen szekrényt szereltem faterral" Apukádat ugye nem Geppettonak hívják? :gyagya:

Majd meglátod, hogy nem megy olyan könnyen az a gorviki homerun, ha elolvasod a prológust.

Marcus.
Flashback.
Én is szeretem, ha van egy kis cikk-cakk a történetvezetésben, legyen az POV váltás, vagy flashback, vagy bármi más. De egyenlőre még ott tartok, hogy be vagyok rezelve, mert olvastam, hogy SK. 25 évig írta a Setét torony ciklust, és gyanítom, hogy csak nagy körvonalakban tudta, hogy mi lesz a vége a történetnek.
Nos, én tudom mi lesz a sztori vége, és nagyjából tudom, hogy hol kell(ene) kezdődnie. A köztes út meg - finoman szólva is - ködös. Nem mondom, hogy 1000%-ra ki lesz dolgozva minden, de a főbb pontoknak - szerintem - meg kell lennie, mielőtt nekiugranék az írásnak.
Szóval egyenlőre egy egységes történetszálnak is örülnék, mint majom a farkának.
Na, munkára fel.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]