Ugrás tartalomhoz


Fotó

Enrawelli Scriptorium


 • Válasz írásához lépj be
49 hozzászólás érkezett eddig

Rastaman

Rastaman

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 1 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.24, 20:03

XD:D
Csatlakoztam :) apró örömök az életben...

Ferkó:
Véleményem szerint egy 12 éves gyerek meg tudja csinálni az utat. Ne azt vedd alapul, hogy az Gorvik. Gondolj a való világra. Mondjuk Afrika egyes vidékeire ahol a 10-12 éves gyerekek (olykor oroszlánok elől futva) terelik az állatokat itatóról itatóra, vagy járnak suliba. Arrafelé egyébként nagyjából ilyen korban van a férfivá avatási próba, ami Etiópiában több hetes vadászat. (apu anyu nélkül, igaz olykor kis csoportokban)
És nem hiszem hogy Ynev bármelyik vidéke durvább lenne (ami a túlélést illeti) Afrika szavannáinál vagy az amazon dzsungeleinél, ahol hasonló korban van a férfi próba. De minden népnek vannak ilyen férfi próbái, nagyjából 12-16 éves kor körüli fiúkra szabva. Mindegyik elég veszélyes szokott lenni. (ősi magyaroknál, más törzsektől lopni, az ellenséges törzs egy lányát elrabolni, és sorolhatnám. Vagy nézd meg a 300 c filmet ot is kemény kis próba.)
tehát egy 12 éves paraszt gyerek: Elég talpraesett már ahhoz, hogy halásszon magának, ismerje az erdőt, tudjon tüzet rakni, felismeri melyik kukorica ehető, és melyik gomba mérgező. (mi erre azért nem vagyunk képesek mert van Tesco, meg Auchan vazze).
Azt is megmerem kockáztatni, hogy egy 12 éves városi gyerek (utcakölyök, vagy nagyon szegény családból való) is képes lehet rá.
De elsősorban az apjától függ mire képes. (szomszédom 25 éves és nem tudja hol kell megfogni a kalapácsot, míg én már hat évesen szekrényt szereltem faterral :P)

Ami a megírást illeti: nem tudom. Igaza van Marcusnak és Raonnak is, én mindenesetre a te alap verziód mellett állnék. Azt olvasnám szívesen, ha végig kísérnéd az utazást. Főképp hogy a célod Gorvik bemutatása.

Peace!

Marcus

Marcus

  Enrawellita

 • Fórumita
 • 610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.24, 17:08

Sziasztok!

Ferkó: Már tegnap is akartam írni, csak elfelejtettem (és ez talán Raon javaslatával is összhangban lenne): mi lenne, ha egyszerűen csak írnád a sztorit, és amikor jelentősége van, akkor flashback-ekben idéznéd fel a kapcsolódó eseményeket. Akár lehetne az egész könyv ilyen felépítésű: váltakozva egy jelen fejezet, egy flashback fejezet. Nem olyan, amit még soha senki nem csinált, de én például szeretem az ilyet.

szuperferko

szuperferko

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.24, 12:39

Köszönöm a sok hasznos tanácsot és hozzászólást.
Ugye elkezdtem agyalni a történeten, és felvázoltam a cselekményszálakat, főszereplőfiú eljut A-ból, B pontba. Aztán elgondolkodtam, hogy hogyan. Erre vonatkozott a kérdésem.
Történet szempontjából lényegtelen lenne az út, de belegondoltam, hogy ha én gyerekkoromban megtettem volna 800 kilométert egyedül (vagy sem), az milyen hatással lenne a mostani életemre. Igen, a válasz miatt van most az agymenésem.
De! Mivel szeretem, ha élnek a karaktereim és reagálnak a velük történtekre, és egy ekkora út, olyan irányba vihetné el a szereplőmet, amit félek, hogy nem tudok irányítani, így kénytelen vagyok kihúzni az utazást a történetből. Ugyanakkor fáj a szívem az elszalasztott lehetőség miatt, hogy bemutassam az eddig ismeretlen Gorvikot. :)

Valahol mélyen Raonnak adok igazat. Egy siheder kölyök nálam sem élne túl egy ilyen utat.

Raon

Raon

  Révész

 • Fórumita
 • 721 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.23, 18:42

Ferkó:
Ha szabad belepofázni, én eleve máshogy állnék a kérdéshez.
Szerintem itt a legfontosabb, hogy eldöntsd, mennyire szeretnéd ezzel a panellel meghatározni a karaktered további sorsát. Lényeges elem, ami kibillenti az addigi világából és elindítja valamilyen új úton? Vagy éppen azt akarod bemutatni, hogy a karakter állja a sarat, és lepattan róla minden nehézség, és nem hagyja magát kibillenteni?
Én azt mondanám, mindent a teljes történetre vonatkozó karakterábrázolásból érdemes levezetni. Azt írd meg, ami a legjobban szogálja/támogatja (megalapozza?) a későbbi történéseket.

Ha az extra szubjektív részre is kíváncsi vagy, ha én írnám ezt meg, a kérdésedre egy jó válasz van: sehogy. Persze kivételek mindig vannak (és éppen róluk érdemes írni), de ha ez nem hangsúlyos pont a történetben, akkor inkább érdemes a realitáshoz alkalmazkodni. Egyértelmű választás pl. ha az ifjú talál magának egy utazót, aki rendelkezik azzal a képességgel, hogy megvédje őt - cserébe pedig a szolgája lesz (és ha az illető nemes lesz, ez még paszol is a gorviki viszonyokhoz). Ezzel máris kikerülted a támadási felületet, viszont írói szempontból adott a lehetőség, hogy azt hozz ki ebből, amit csak akarsz (ha kedveli az urát, tanulhat tőle - ha nem, az lehet érdekes, hogy mi mindent elvisel a karaktered a céljai elérése érdekében).

üdv,
Raon

Ui: a méltatást köszönöm, és nincsmit, de tényleg

Marcus

Marcus

  Enrawellita

 • Fórumita
 • 610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.23, 17:11

Sziasztok!

Ferkó: Én úgy kezdenék hozzá, hogy megnézném Gorvik leírását (mi van azon a 800 km-es úton, illetve milyenek az általános viszonyok), abból már képet alkothatsz, hogy mi várhat a fiúra az úton. Ezután azt kell kitalálnod, hogy miként küzdi le ezeket az akadályokat. És ha ez csak egy könyv bevezető része, akkor abban azt kell leírnod, hogy ebből mit tanult, hogyan változott, mindezt úgy, hogy az később megmagyarázza azt, ami majd a konkrét történetben történik (motiváció, kapcsolatok, ismerettségek, tudás). Itt lehet belengetni fő- és mellékszálakat, sidekick-eket, és mindent meg lehet itt magyarázni, de szerintem egy jó prológnál a jelszó a motiváció.

szuperferko

szuperferko

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.23, 11:20

Azt a pedofil dolgot nem is láttam. :P :) :)

Na jó, mégis :P

Igen, ez az én gondom, hogy ha pontról-pontra elmesélem, hogy a kölyök hogyan tette meg az utat, az maga lenne egy könyv. Holott ez még csak a történet eleje lenne. Szeretem az utazós-túlélős dolgokat, de ez túl sok helyet foglal.
De azt hiszem, megmozdult valami a sötétségben. Ebből szekerezés lesz... :P

Módosította szuperferko: 2010.07.23, 11:21


machine

machine

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 114 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.23, 09:08

Ferkó:

A Gorviki gyerekek szerintem eléggé talpraesettek. 12 évesen, ha élelmes, és tanítottak neki pár dolgot, ami hasznos a túléléshez, akkor annyira nem lehetetlen. Hurkokkal, meg efféle marhaságokkal össze tud szedni 1-2 pockot meg hasonlót, ha nagyon éhes, akkor meg felfúj egy farkas, mint Romulus és Rémus. :P
Ha nem télen indul neki, akkor meg se kell fagynia.
Ha pedig nem Robinsonként nyomja végig, hanem betér 1-2 faluba, vagy városba, ott lehet koldulni, lopni, és bociszemekkel nézni az emberekre, hogy ugyan adjanak már vmit enni.
Vmi feláldozott, vagy lemészárolt f***inál is találhat hasznos dolgokat. (Meg ne kérdezd, hogy mit!)

De felkapaszkodhat vmi, postakocsira, és elbújhat a poggyászok között, vagy belebotolhat egy rablóbanda rejtekhelyére is. (De akkor nagy eséllyel összefut egy Tom Sawyer vagy Jack Sparrow típusú alakkal :P )

Egy kis ez, egy kis az, és le is nyomta a 800 km-t.

Végszükség esetben: Elrabolja egy pedofil gorviki nemes, aki épp keresztülszekerezik az országon, és kell neki vmi unaloműző. :)

szuperferko

szuperferko

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.22, 11:56

Ok.

Első kérdés.
Hogyan tesz meg egy 12 éves gyerek, Gorvikban, nyolcszáz kilométert egyedül, mindenféle segítség nélkül? Nincs mágia, nincsenek barátok, pénz meg még annyi se. Túl kell élnie, de el akarom kerülni a DEM használatát. Ahogy fogalmaztam volt, egyszerű emberből akarok hőst csinálni, így próbálom elkerülni a "csoda" látszatát is.
Ötlet?

szuperferko

szuperferko

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 42 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.22, 11:47

Szia Banda!

Köszönet BePenek és az rpg.hu-nak a topicért!
Ha jól látom, akkor a 8. Script vagyunk. Ez év januárban alakultunk, a Dv. fórumán felvetett ötlet nyomán. Ott nem volt hely és lehetőség a tényleges munka elkezdéséhez, így Marcus barátunk felajánlotta, hogy az új külsőt kapott Enrawelli Tudástár oldalán helyet biztosít az írókörnek. Ő koordinálja a feladatok, háttéranyagok rendszerezését, néha anyánk helyett apánk, mondhatnám. :normaalis:
Jelenleg hét taggal megyünk, ebből (egyenlőre) Machine kollega publikált egyedül a most megjelent Világ közepe c. antológiában Antal Igor néven.
Mentoraink között tudhatjuk Hannat és Raont; ezúton is köszönet a munkájukért.
Kritikai módszerünk szerint a "pusztító körbe" tartozunk.
Az Enrawelli Scriptorium honlapja

Munkára fel!

Ferkó

Módosította szuperferko: 2010.07.22, 11:48


BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4664 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.07.21, 20:06

"Az Enrawelli Scriptorium társalgója, itt lehet beszélgetni a feladatokról, írástechnikáról, írásról, írókról, illetve ide jöhetnek a segítségkérések/tanácsok is, illetve minden egyéb olyan téma, ami az írókörhöz köthető."
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]