Ugrás tartalomhoz


Fotó

Exalted


 • Válasz írásához lépj be
368 hozzászólás érkezett eddig

aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1853 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.05.31, 16:40

Azért érdemes megjegyezni, hogy a felsoroltak jó része nem bug, hanem feature.Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 997 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.05.30, 14:04

Néhány hónapja fut egy Exalted 3 kampányom, úgyhogy megérett bennem némi tapasztalat az új kiadást illetően amit szeretnék megosztani. 

Elsősorban ami a játék hangulatát és rendszerét áthatja az az hogy az exaltáció már kevésbé abszolút mind a játéktechnikai előnyöket tekintve amit biztosít, mind az egyediségét tekintve (liminal és exigent exalted-ek bevezetése). 

Ez erősen csökkenti a celestial exaltedek súlyát a settingben, ami eléggé bánt, de ez ízlés dolga. 

 

Pár benyomás a rendszert illetően, a teljesség igénye nélkül:

 

Harcrendszer:

 • Az initiative rendszerbe kicsit fura volt beleszokni, de működőképes. Külön pörgeti a játékot hogy az initiative tulajdonképpen három statot von egybe harc közben (kezdeményezés, sebzés, és valamilyen szinten a hp).  
 • Simán és pörgősen mentek le 5v5 szereplős harcok, amik a régi battlewheel-es rendszerben évekig tartottak volna.
 • Nincs ultimate defense. A szerepét betöltő charmok vagy limitált felhasználhatóságúak (adamant skin ha jól emlékszem),  vagy más erőforrást égetnek a hp helyett(celestial guardian defense). A harcokat jelentősen egyszerűsíti, de kicsit hiányzik a fíling hogy a solar kap az arcába valami apokalipszist, és annyit mond rá hogy „nope”.

 

 

Ettől függetlenül némi fenntartásaim vannak:

 • A „boss fight-okat” eléggé át kell értékelni mesélőként, mert egy standard humanoid NJK-ról a több JK-ból álló parti simán lekalapálja az initiativet, ahonnan már esélytelen lesz visszajönnie. A monszterekhez is érdemes megnézni hogy a hatalmas, szívós szörnyetegek milyen bónuszokat kapnak hogy kihívást jelentsenek.
 • Még mindig kicsit zavar hogy két ugyanolyan skilles karakter elviekben évekig gyepálhatja egymást, mert folyamatosan egymástól lopkodják az initiativet, és nem képesek döntő csapást bevinni. Szerencsére ilyenre nem volt példa, de zavar a lehetősége.
 • A harcbeli esszencia regenerálódás viszont erősen bökte a csőrömet. Tudniillik harci jelenetben a karakterek körönként öt esszenciát kapnak vissza, mert az exaltáció veszélyben érzi a hordozót és nekiáll telepumpálni esszenciával (körönként öttel). Namost ez eredményezett olyan vicces helyzeteket, hogy a dawn-t a harc első körében elszeparálták a csapattól, és amíg ő soloban lehozta a harcot, a többiek effektíve fullra töltődtek amíg eredménytelenül próbáltak bejutni a harcba. Vagy az eclipse végig guardolt egy encountert, és visszanyerte az esszenciát amit előtte elégetett szociális dobásokra...Emellett mesélőként egy agyrém úgy ellenfeleket tervezni, hogy a játékosoknak körönként 5 ingyen esszenciájuk van excellencyre. Csak úgy.Úgyhogy volt miatta sírás-rívás de ez háziszabályozva lett.

 

Charmok

 •  Ami nagyon tetszik, hogy a korábban marginális skillek (pl: integrity, ride, survival) kaptak olyan magas szintű és kúl képességeket amik versenyképessé teszik őket.
 • Ami bántja pici szívemet, hogy a charmok erejéből úgy összességében visszavettek. A legtöbb charm most már mérsékelt bónuszokat ad, és a narratív effektek sem annyira erősek.
 • A supernal ability bevezetése nagyon jó, jól ellensúlyozza hogy alapvetően minden téren visszavettek a karakterek erőszintjéből.
 •  Kevésbé vagyok lelkes amiatt hogy a karakterek automatikusan használhatnak excellencyt minden képzettséghez amihez van charmjuk. Így a karakterek indokolatlanul magas kockakészletet szerezhetnek olyan képzettségekhez amik amúgy tök lényegtelenek a karakter számára (Pl. teszem azt a sorcerer vesz ox body-t hogy legyen életereje, máris van excellency resistance-hez, vagy a dawn vesz egy spirit cutting attackot, és jár az occult excellency. Izé...)

 

Sorcery:

 • Kicsit ésszerűbb mint előző kiadásban. Az hogy a karakternek meg kell választania a mágikus hagyományt amit követ szintén király dolog. Ezzel kapcsolatban viszont elég gáz hogy az alapkönyv leír tök egzotikus hagyományokat amik marha jól mutatnak egy játékos elősztorijában (a démon Mara tanította a karaktert, rendelkezik egy négypontos artifacttal ami kvázi mágiára tanítja a karaktert, stb), de az olyan hagyományokat amikkel relatíve gyakran összefutnak (birodalmi sorcerer, immaculate sorcerer, lookshy-i battle mage, great forks-i varázsló) nincsenek leírva, úgyhogy a mesélő csessze meg.
 • A control spell és a distortion effekt elég baró, de ha már bevezették akkor minden varázslathoz adhattak volna.
 • Az idézés nagyon sok szempontból el lett cseszve. Az elementálokat a varázsló már nem idézi hanem teremti, ami eleve szétbarmolja nem kicsit az exalted kozmológiát (Terrestrial Circle sorcerer istenecskéket teremt? wtf?), a játékegyensúlybeli vonzatáról nem is beszélve. Ez egy másik olyan dolog amire nagyon hamar azt mondtuk inkább felejtsük el.
 • A sorcerous working ötlete nagyon tetszik, aránylag használható hozzá a minirendszer is, frankó.
 • A taumaturgia viszont gáz. A régebbi ösvényeket nem használja a könyv, helyette azt mondja "fogj bármilyen különleges képességet, és nevezd el taumaturgiának". Hát kösz. Legalább a régi anyag relatíve könnyen átültethető.

Módosította Baka: 2016.05.30, 14:08


pzsolt

pzsolt

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 11 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2016.05.08, 11:59

Sziasztok!Ide is bemásolom,hátha gyakrabban nézitek,mint a fordítással foglalkozó oldalt!
Nemsokára kezdenénk játszani az Exalted első kiadásával!
Ehhez kéne nekem egy kis segítség!Az eddigi fordításokat szeretném elkérni ha van rá lehetőség!
Email címem: zsoltpotor@gmail.com

Előre is nagyon köszi![

aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1853 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.10.30, 11:27

Amit írsz az már egy valamivel szimpatikusabb téma. Tetszeni még nem tetszik, de ez a magánügyem. :)

Viszont eléggé a sorok között kell olvasni hogy ezt az ember kihámozza a kevés anyagból. A Dark Mothert például három helyen említi a 600+ oldalas könyv, és simán azt hittem rá hogy csak a "teremtő" szinonimájaként használja...

 

Ja hát én se a könyvből tudom ezeket a dolgokat xDBaka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 997 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.10.30, 10:17

Amit írsz az már egy valamivel szimpatikusabb téma. Tetszeni még nem tetszik, de ez a magánügyem. :)

Viszont eléggé a sorok között kell olvasni hogy ezt az ember kihámozza a kevés anyagból. A Dark Mothert például három helyen említi a 600+ oldalas könyv, és simán azt hittem rá hogy csak a "teremtő" szinonimájaként használja...aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1853 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.10.29, 18:52

 

1. Az a kevés info ami van a teremtőjükről vagy a mesterükről kicsit erős:

 

 

Empowered by an ancient and forgotten power of the Underworld yet crafted by living hand [...]

Az hogy egy inkarna tud új exaltációt létrehozni oké, de hogy élőlények... nanemá...
Ez a power level inflálódásának egy magasan új szintje...

2. Nem érzem hogy hangulatilag vagy funkcióban eléggé elkülönülnek az abyssal-októl, Mindegyik darkos, trutymorgós, alvilági, stb.
 Kicsit olyan érzésem van, mintha valamiért egy "semleges jellemű",  abyssalt akartak volna kihozni ebből az egészből, aki nem a death lordok vagy a neverbornok bábja.

 

Szerintem félreérted a shtickjüket.

 

Liminal alapvetően olyankor jön létre, amikor valaki megpróbálja életre kelteni a halottakat. Ez ugye mindig explicit lehetetlen volt az Exalted világában; most is az. Néha viszont a kísérlet végeredménye az, hogy egy Dark Mother nevű titokzatos entitás új, a feltámasztani kívánt illetőtől teljesen független életet lehel a holttestbe: ez a Liminal. A "crafted by living hand" arra vonatkozik, hogy az egész folyamat feltétele, hogy valaki előtte feltámasztással próbáljon szórakozni.

 

Az új kiadás sok szempontból - szerintem nagyon helyesen - újragondolja az Underworld, Neverborn, Deathlord, Abyssal témát. A Deathlordok többé nem monomániásan minden élet kioltására törekvő Skeletor-klónok, és az Abyssalek is inkább a gótikus horror esztétikáját képviselő bukott Solarok, mint a 2E-s "Oblivion Exaltedek".

 

Szóval én nem látok sok átfedést a kettő között, a Liminalek inkább a "Frankenstein meets Carpenter's The Thing", az Abyssalek meg az Alucard/Vampire Hunter D/Castlevania vonalat képviselik.Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 997 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.10.29, 14:05

Az a baj hogy a jelenlegi könyvvel elég keveset tudni róluk, és ami van az nekem nagyon idegen az Exaltedtől.

 

Az exigentek léte még nem borítja fel a világot. Tök rendben van, hogy az istenek megmártóznak a nap szent tüzében, és az elégetett hatalmukból kovácsolja ki a nap az exaltációt. Oké, hangulatos meg minden, meg mégiscsak a győzhetetlen napról van szó.

A liminal-okkal kapcsolatban két dolog zavar:

1. Az a kevés info ami van a teremtőjükről vagy a mesterükről kicsit erős:

 

 

Empowered by an ancient and forgotten power of the Underworld yet crafted by living hand [...]

Az hogy egy inkarna tud új exaltációt létrehozni oké, de hogy élőlények... nanemá...
Ez a power level inflálódásának egy magasan új szintje...

2. Nem érzem hogy hangulatilag vagy funkcióban eléggé elkülönülnek az abyssal-októl, Mindegyik darkos, trutymorgós, alvilági, stb.
 Kicsit olyan érzésem van, mintha valamiért egy "semleges jellemű",  abyssalt akartak volna kihozni ebből az egészből, aki nem a death lordok vagy a neverbornok bábja.aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1853 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.10.29, 11:20

A kiválasztottak nem annyira hangsúlyosan a teremtés urai, mintsem az istenek és egyéb hatalmak bajnokai. Ezt támasztja alá a két új Exalted típus, az Exigent és a Liminal. Az utóbbi nekem marhára erőltetettnek és gagyinak tűnik. Nehezen képzelem el hogy bárkinek is hiányzott hogy frankeinstein kiválasztottat játsszon.

 

 

Nem tudom, engem az Antagonists chapter Charmjaival kilóra megvettek. A "body horror Exalted" simán jó niche. Behold!

 

Spoiler


Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 997 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.10.28, 16:02

Kezembe akadt nemrég az Exalted harmadik kiadása.
Ha minden jól megy, hamarosan (értsd. kb karácsony előtt) le is teszteljük.

Első benyomások futó olvasatra:

 

-Erőteljes hangulati váltás. A kiválasztottak nem annyira hangsúlyosan a teremtés urai, mintsem az istenek és egyéb hatalmak bajnokai. Ezt támasztja alá a két új Exalted típus, az Exigent és a Liminal. Az utóbbi nekem marhára erőltetettnek és gagyinak tűnik. Nehezen képzelem el hogy bárkinek is hiányzott hogy frankeinstein kiválasztottat játsszon.

-A setting sokkal komolyabban veszi magát, várhatóan kevesebb lesz a világba épített kreténség mint a korábbi kiadásban. Bár az alapkönyv ott is próbált komoly hangot megütni, úgyhogy fene tudja, még bármi lehet.

-Nagyon kevés a háttérinfo a világról. Elég kevés abszolút igazság, titok, miegyéb van letisztázva. Ez sokat tesz a misztikus hangulat megőrzéséhez. Keveset írnak az istenekről, az inkarnákról, az első korról, és a többi "létsíkról". Még a deathlordokról, akik régebben a legnépszerűbb "főellenség" voltak is csak néhány elejtett mondat van. A yozikról és a neverbornokról kb semmi.
Ezzel érzésem szerint mintegy terelik a játékot, hogy földhözragadtabb, emberközeli történeteket játsszanak.

- A rendszer sokat egyszerűsödött, elsősorban a harcrendszer (ráismerni se lehet az előző kiadások után, teljesen legyalulták).  A mini-rendszerek amik korábban nem működtek (social combat, crafting, sorcery, mass combat, sailing) most első ránézésre használhatóak és érdekesek.

-A charmok is faék egyszerűségűek. A legtöbb charm játéktechnikai hatása egy tőmondatban leírható. Emellett a korábban perifériának tekintett skillek charmjai (bureocracy, socialize, survival, megintcsak crafting) kaptak érdekes és változatos felhasználást, az alapvetőtől egészen az übererős szintig.

 Ardenthis

Ardenthis

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 8 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.08.27, 08:49

üdv

Ha valakinek megvan még a foridtás, és elküldené nekem, azt nagyon megköszönném.

arden"kukac"freemail.hu

StB

StB

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1232 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.06.20, 15:31

Érdekes egyébként, hogy hivatalos "blurb"-ökben soha nem anime vagy pszeudo-orientális jellegű játékként hivatkoznak rá, hanem mint a görög mítoszok modernizációjára, ezért felmerült bennem, hogy az általam látott könyvek illusztrációi miatt téves képem alakult ki a játékról... (Mint ahogy a Nobilis 3. kiadása is csalódást okozott minden régi rajongónak, mert a látványdizájn mangás giccsparádé lett a 2. kiadás visszafogott eleganciát sugárzó klasszikus tálalása helyett.) Tisztában vagyok vele, hogy egy RPG külcsínje nem mindig adhatja vissza tökéletesen a játék tényleges hangulatát, de az Exalted esetében tényleg azt figyeltem meg, hogy már-már kognitív disszonancia van a szöveggel reklámozott és a képekkel reprezentált feeling között. :D

De ez legyen a legnagyobb baj. Jelenleg azon izgulok, hogy a 3. kiadás szabályrendszere vajon elrettent-e majd a maga bonyolultságával, vagy kellemesen visszaszegik a crunchot a Modern Minimalista és/vagy Narratív Mozgalom* jegyében, és végre bemerészkedhetek ebbe a játékba is.

*ami persze lehet, hogy nem is létezik (az OD&D kül. fajtáinak mikrovilágán kívül), csak én vetítem ki a vágyaimat néhány önkényesen kiragadott jó példából optimistán kikövetkeztetett lehetőségre... :D
Nem bírom a bonyolult dolgokat, na, azoknak az időknek már vége számomra. Mostanság sokkal, sokkal jobban bírok tisztelni egy játékot az elegáns és okos minimalizmusáért.

Módosította StB: 2013.06.20, 15:35


Eberen_Orkodo

Eberen_Orkodo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 997 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.06.20, 10:50

Kíváncsian várom az olcsóbb (pod) kiadást és az első kritikákat. Mindig is birizgálta a fantáziámat az Exalted, viszont elrettentett a másfél tonna kiegészítő, az általános (nem itteni) fórumos visszhangok, meg ez a mangás-animés hangulat, ami legalábbis a látványanyagból leszűrhető, ha a szövegből nem is. Apropó, ez utóbbi benyomás mennyire igaz a játékra? Nem mintha utálnám a japán rajzfilmes jelleget, szerepjátékban azonban nem vágyom rá.


Mi nemrég kezdtünk el újra játszani, én mesélek, és engem is mellbevágott a brutálisan sok kiegészítő, meg a rettenetesen bonyolult szabályrengeteg, főleg az üdítően ható old-school játékok után. Kétféle mentális védelem (dodge és parry itt is) durva, nem is akarok tudni róla. :-) Azért kezdünk belerázódni.

Magára a játékra is igaz lehet az anime-benyomás, persze ez a játékosok igényén-akaratán múlik leginkább. Pl. plusz kocka jár, ha szépen leírod, hogy támad/akciózik a karaktered. Itt kiélheti mindenki animés vágyait, szerintem feldobja a játékot, főleg, hogy nem a mesélőnek kell leírnia a harcot, hanem bevonja ez a szabály elég erősen a játékosokat is. Minél látványosabb, hatásosabb a leírásod, annál több (max 3) kockát kaphatsz.

Azért erősen gondolkodom rajta, hogy egy más rendszerrel is játszhatnánk (Savage Worlds, Fuzion, de akár a DungeonSlayers is lehet, bár teljesen más hangulatú játék alapvetően, de a tehetséges vannak ott is előtérben, amik simán átvehetik a bűbájok szerepét).

StB

StB

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1232 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.06.20, 07:47

Exalted 3.0

http://www.kickstarter.com/projects/200664283/deluxe-exalted-3rd-edition?ref=live

Kíváncsian várom az olcsóbb (pod) kiadást és az első kritikákat. Mindig is birizgálta a fantáziámat az Exalted, viszont elrettentett a másfél tonna kiegészítő, az általános (nem itteni) fórumos visszhangok, meg ez a mangás-animés hangulat, ami legalábbis a látványanyagból leszűrhető, ha a szövegből nem is. Apropó, ez utóbbi benyomás mennyire igaz a játékra? Nem mintha utálnám a japán rajzfilmes jelleget, szerepjátékban azonban nem vágyom rá.

Eberen_Orkodo

Eberen_Orkodo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 997 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.05.24, 10:18

Exalted 3.0

http://www.kickstarter.com/projects/200664283/deluxe-exalted-3rd-edition?ref=live

kerub18

kerub18

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 1 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.09.19, 21:37

A második kiadásban a kétkezes harc úgy megy hogy az off -hand-es fegyvered rate-jét is használhatod flury-ban és megkapod a roszabik kezedre pluszba a levonást a flury levonásai mellé

Baka

Baka

  Elementalista

 • Fórumita
 • 997 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.08.17, 10:19

Tudja valaki a második kiadásban hogyan megy a kétkezes harc?
Amit én találtam róla az annyi hogy -2 az off hand penalty, de hogy most két külön támadást ad, vagy csak bónusz harcértéket az passz :D

Blob

Blob

  Kockavadász Ogre

 • Fórumita
 • 1604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.08.07, 06:27

Csak jelezném: a héten kijött a Return of the Scarlet Empress a játékhoz, ami az Exalted világvége kötete.
Avagy: the 2nd Age is Over.

MAXXxxx

MAXXxxx

  The MAXXxxx

 • Fórumita
 • 2682 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.19, 07:38

A világon nem tudom mennyit változtattak, mondjuk a Wonders of the Lost Age előtt nem tűnt fel, hogy technológiailag ennyire fejletek voltak.

semmit, copy-paste bekezdesrol bekezdesre. Majd hozzairva 1-2 uj mondat.

DiMalto

DiMalto

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 825 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.11, 17:35

Roninwolf:

Köszi a segítséget, azt hiszem egy huszáros vágással oldom majd meg ezt a gondot - mindkét kiadást beszerzem (nobleknight-on $8 a 1st edition), aztán majd eldöntöm, hogy melyiket használjuk... valszeg a másodikat.

Roninwolf

Roninwolf

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 324 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2008.02.09, 23:07

Nem ismerem behatóban az első kiadást, de azért megpróbálok válaszolni.


1. a második kiadásban tematizálva jelenek meg a kiadványok, szerintem jobban csoportosítva, mint az első kiadásban.
2. az első kiadású alapkönyvet csak pdf-ben láttam, de a második kiadású alapkönyv képi világ, minősége messze veri a D&D-t és nekem a képi világával sincs semmi bajom. A Savant&Sorcerer borítójánál pedig mindegyik új könyv szolidabb.
3. nem tudom mennyibe kerül most egy elsőkiadású alap, de én annyiért rendeltem meg az új kiadású alapkönyvet, mint az UTK

Változásokról kb. ennyi ugrik be hirtelen: egyszerűsítették a charm ágakat, a harc alapból két dobással zajlik támadás, sebzés (counteratack stb. manőver nélkül), a brawl-t összevonták a martial arts-szal és megjelent a war, kicsit átvariálták a különleges képességeket a Solar-oknál.

Nekem jobban bejött a harcrendszer, az újszerű kezdeményezés, amit talán a Káosz rpg-hez tudnák hasonlítani (nem tudom volt-e már az elsőben), a charm rendszer egyszerűsítése.

A világon nem tudom mennyit változtattak, mondjuk a Wonders of the Lost Age előtt nem tűnt fel, hogy technológiailag ennyire fejletek voltak.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]