Ugrás tartalomhoz


Fotó

Alan O` Connor


 • Válasz írásához lépj be
823 hozzászólás érkezett eddig

celsior

celsior

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 703 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.12.03, 12:56

...izé,

mivel úgy tűnik, három monddatosnál hosszabb (de az előzőeknél mégis rövidebb) választ valamiért nem enged át a rendszer -access forbidden- a webmasternek pedig hiába írtam, egy darabig nem erőltetem a dolgot.
Jövő hét végén, ha visszajöttem külföldről, akkor ismét megpróbálom. Pedig válaszoltam, tételesen és türelmesen, még az ostobaságokra is.
:mindegy:

cels.

Ursa_Maior

Ursa_Maior

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1960 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.12.02, 20:45

lenienn

Ezt senki sem vitatja, de az a jog sem elvitatható, pláne nem ilyen "miattatok nem olvasok többet XY-t" kijelentésekkel szemben, hogy valaki a tetszése és személyisége szerinti módon reagáljon rájuk.

lenienn

lenienn

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1780 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.12.02, 11:10

Picit próbálj helyet cserélni és belegondolni abba, milyen érzés lehet hetekig hónapokig dolgozni valamin, hogy azután többé-kevésbé hozzá nem értő emberek (nem tudom melyik kategória vagy) kígyót bnékát kiabaljanak rá. Nem olvastam az egyik általad említett művet sem (M*-t csak hébe hóba vezsek kézbe), de egy ember kemény munkáját így lefikázni...

olyan, de olyan jó lenne ha felfogná végre mindenki, hogy, aki nyilvánosság elé lép, az abban a pillanatban el is fogadta a nyilvánosság bírálatát. A néző meg már csak olyan, amilyen. Úgy kritizál, ahogy akar. Neki szabad, ugyanis: azért jött, azért fizetett, hogy szórakozzon. Ha nem élvezi, akkor meg morog.
így, ha valakit zavar a tömeg zúgása, az zárt ajtók mögött játszik.

Az, hogy görcsbe szakadva, vagy könnyedén, kisujjból írta meg, amit, az meg pláne senkit sem érdekel, és eléggé indiferens is.

daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.12.01, 19:43

Hali.

Hellguard: milyen érdekes, az általad felsorolt regények nekem mind nagyon tetszettek... És sem akkor, sem most nem bánom, hogy kiadtam rájuk másfél plázamozijegy vagy hét korsó olcsókocsmai sör árát... Persze, ízlések és pofonok, meg minden.

Másrészt meg minden tiszteletem mellett, de nem az az öt-hat elégedetlenkedő fogja átbillentei celsiort a "piacot kutatok és az alapján írok játéktechnikával alátámasztható regényt" íróvá. Meg azért van egy-két ember, akitől pl. pozitív visszajelzést is kap. :felvon:

celsior:
Az előző hozzászólásom végént feltett kérdés a gyűrűkre vonatkozó átokról még mindig áll. :rohog: Meg még egy-kettő: Yneven (vagy a Pentádban...) mennyire elterjedt a boncolás? Milyen színvonalon űzik, és kik? Mi ehhez az egyházak viszonya? Illetve a "füstölgő Völgy Fenevadjában" elképzelhető, hogy Tharrt tisztelhetjük...? :rohog:

d.

Ursa_Maior

Ursa_Maior

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1960 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.12.01, 18:40

Má bocsezs Hellguard, de milyen választ vártál? Fejre hamut szórós, nyilvános bocsánatkérést á la kommunism hamár Leninnél tartunk?

Vagy mit fogadnál el? Véleménye mindenkinek van és éppen ezért csak egy, bár fontos, de mégis csak egy a sok közül.

Picit próbálj helyet cserélni és belegondolni abba, milyen érzés lehet hetekig hónapokig dolgozni valamin, hogy azután többé-kevésbé hozzá nem értő emberek (nem tudom melyik kategória vagy) kígyót bnékát kiabaljanak rá. Nem olvastam az egyik általad említett művet sem (M*-t csak hébe hóba vezsek kézbe), de egy ember kemény munkáját így lefikázni...

Hogy a pénzedet mire költöd az a te döntésed, hogy egy nyilvános fórumon kifejezed nem tetszésed az is teljesen OK. Csak az nem ahogy teszed.

Uff a Nagy Medve beszélt

Hellguard666

Hellguard666

  The Fallen One

 • Fórumita
 • 2313 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.12.01, 12:05

mara-sequor:

"Széles vállait alighanem vele született alkatának, semmint izomszakasztó erőfeszítésnek köszönhette."


Főleg, hogy a Halál Hét Arcában tisztán és világosan kiderül, hogy gályaevezősként tett szert széles vállaira, amikor a haonwelli dalnok hajóján szolgált a mestere mellett... :)

"...azonban nem a (...) bűbájosra emlékezett, hanem a széles vállú, szomorú szemű férfira..."


És ez a Thaitar, nem a Kék éjszakák árnyaiból megismert jellegtelen arcú, korán kopaszodó boszorkánymester, akinek a termete annyira jellegtelen volt, hogy egy sort sem érdemelt jóformán... neeem, ez a "Minden-dologban-esztelen-jó-vagyok-hol-egy-20000éves-gyűrű-hadd-varázsoljam-táposabbra" Thaitar! Akinek persze szomorú szeme, és széles válla is van. Gondolom valamelyik regényben kiderül, hogy lepedőördög is volt, kiválóan énekelt, és festett, és Shackallor hozzá járt általános iskolába... :dilis:

celsior:

Álláspontodat értem, de szerintem ebben a megfogalmazásban nem túl szerencsés...

A “just-like fallacy” ** - val kapcsolatban az Alapító Atyákat érheti vád, akik abból főztek, ami volt. Ha valaki folytatja ezt, fantáziátlan, ha eltér tőle akkor újhullámos eretnek. Vállaltam mindkettőt mostanság. Azért volt annyi Pentád az utóbbi években, mert részemről a “magam dolgával” foglalkoztam, mások meg úgy tűnik, jobbára mással, de nem írással.Ahogy kedvenc Matuzsálemem (vagy mi ez a vampire-izé) mondaná: “Lehet, hogy nem Celsior a legjobb szakács. De ő az a szakács, aki főz.”


Hogyne! Ha és amennyiben ingyen adod a kaját, ezen védekezés teljes mértékben elfogadható... De sajnos ameddig a könyveid magyar forintért kerülnek eladásra a könyvesboltokban, addig bizony nem mindegy, hogy te hol helyezkedsz el a szakácsok között. Ugyanis bármilyen meglepő számtalan egyéb szakács is van a piacon. Csak ők nem Nagy Ződet főznek, hanem valami mást. Ami a legtöbbször finomabb mint a Nagy Ződ, ugyanannyiért...

Sajnos éppen az utóbbi időben megjelent regények - Abbitkirálynő, Csillagvető, Ranagol áldásával, és Aquir gyűrű - billentettek át azon a holtponton, ahol vacilláltam a Mágus könyvek és egyéb könyvek között. Az A.GY. olvasása után viszont sikerült a "Bármit elolvasok, csak NE Mágus legyen!" Köszönet érte...

Na mindegy is voltaképpen, mert ahogy észleltem számodra voltaképpen hulla mindegy milyen visszajelzéseket kapsz, semmi sem tántoríthat el a terveidtől...így aztán a felesleges írást be is fejezem. Elvégre Lenin is volt olyan bölcs hogy belássa: "Ami nem megy, azt nem kell erőltetni!" ;)

mara-sequor

mara-sequor

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 87 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.12.01, 11:42

Üdv!
Ma reggel fejeztem be az Aquir gyűrűt. Számomra Celsior eddigi művei közül ez tetszett a legkevésbé...sajnálom. Nem rossz ám a maga módján. De a Hollóidőkkel & a Halál hét arcával (Sianis ellenére:)) nem említeném egy lapon. Apropó Sianis:
21. oldal
"Széles vállait alighanem vele született alkatának, semmint izomszakasztó erőfeszítésnek köszönhette."
24.
"A lány szemén látszott, hogy megtetszett neki a széles vállú, érdekes arcú kalandozó."
46.
A zubbony fölé egy még sötétebb árnyalatú köpeny került, amely alig ért össze a kalandozó széles vállain."
55.
"- Figyeld a fickó vállait meg a pillantását!"
56.
"...kiléptek a széles vállú fiú útjából, miközben féltékenységgel vegyes megvetéssel vizslatták."
58.
"...széles válla, szikár izmainak látványa..."
60.
"Még nem tudta, áldás vagy átok-e, hogy magas, karcsú termetet és széles vállakat örökölt..." (szegény...)
62.
"...azonban nem a (...) bűbájosra emlékezett, hanem a széles vállú, szomorú szemű férfira..." (már Thaitorról)

Viszont később már nem kapunk megerősítést, milyen vállai is voltak! ;)

Csak észrevétel.

celsior

celsior

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 703 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.29, 22:53

...előzmény később.

Amikor a szerver engedi.

cels.

celsior

celsior

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 703 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.29, 22:47

I.

Refrénként visszatérő dolog a Pentád eklektikus voltára hivatkozni. Amszterdam pl. ugyanilyen, pedig ott “csak” a légiforgalom / hajózás évszázados csomópontja van. A többi logika és fantázia, újfent. Nem ad hoc.
Néha zavarba ejt, mikor a fantázia irodalmán belül egyesek illogikus, valahol olvasott “dogmákat” próbálnak rajtam bevasalni. Úgy emlékszem a Nagyobb Öregek egy része valami hasonló miatt formált véleményt a fórumozásról (vagy hat évvel ezelőtt és főleg Erion kapcsán), és az a vélemény négy betűs. Vsz. ez a fajta részletezgetés inkább csak időrabló, és néha hiábavalónak tűnik, ebben a formában. Mindig jön valaki aki felteszi ugyanazt a kérdést.

Módosította celsior: 2006.11.29, 22:49


celsior

celsior

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 703 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.29, 22:43

II.

“a M.A.G.U.S. legnagyobb hibájának tartott stílus és hangulat-kavalkádon/káoszon”

A magus vsz. _sokkal_ fakóbb és élettelenebb, mint a mi világunk, ha eltünteted róla az idegen fajok / mágia / istenek kozmetikumát
Válassz ki tetszőlegesen egy IRL évszázadot és együtt találod mondjuk a szimfonikus zenekarokat / űrhajókat az emberevőkkel, a hackereket/bélyeggyűjtőket a lány(rabszolga)kereskedőkkel.
A mi világunk kaotikus. Ynevről pedig csak sebtében “felhevenyészett” ecsetvonásaink vannak.

“Yneven eleve van rengeteg, különböző nép és faj és kultúra összekeverve. Jelentős részük hol jobban, hol rosszabbul, a földi kulúrák egészéből/részeiből klónozva.”

A “just-like fallacy” ** - val kapcsolatban az Alapító Atyákat érheti vád, akik abból főztek, ami volt. Ha valaki folytatja ezt, fantáziátlan, ha eltér tőle akkor újhullámos eretnek. Vállaltam mindkettőt mostanság. Azért volt annyi Pentád az utóbbi években, mert részemről a “magam dolgával” foglalkoztam, mások meg úgy tűnik, jobbára mással, de nem írással.Ahogy kedvenc Matuzsálemem (vagy mi ez a vampire-izé) mondaná: “Lehet, hogy nem Celsior a legjobb szakács. De ő az a szakács, aki főz.” :aboci:


“Alig van/nincs közös szál, történelem, koherencia, logika... “

Amikor pedig valaki tesz bele ilyet, és összeköti a szálakat (pl. zauderek eredete), akkor tehetségtelennek sikoltják, aki képtelen újat alkotni. Így megy ez. ;)

“Egy fan-fiction, egy leképződés, néhol sajnos ütősen földi dolgok leképződése, öncélúan.”

A véleményed a tiéd, nekem viszont van vele célom. Még nem fejeztem be.

“Azt hittem, ha van egy világ, akkor feladatunk (írók?), hogy hozzáadjunk valami ALAPVETŐT. “

Tartsd nyitva a szemed. És ne sikolts elsőként, ha meglepődsz. Valami alapvetőn.

celsior

celsior

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 703 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.29, 22:40

III.


“A Pentád létrejött és bezáródott a maga kis világába. Minden, ami ott hangulatilag kialakul a Pentád-hoz tartozik, és nem a Magushoz. Nem Ynevhez”
Szerintem pedig Ynevhez tartozik
- Tharr múltja
- az elf-amund háborúk egyetlen túlélője
- Alcara, a gorvikiak egyik diaszpórája
- Dsidon, és a dzsadok titka
- Keanor, ahol bizonyítani próbálnak Kahre és a világ előtt (az eredmény más lapra tartozik)
- Daerim, amely csaknem belerokkant a kalandozók által indított (jellemzően ostoba) XIII Zászlóháborúba – a sorszámot illetően tévedhetek, így fejből
- Abaszisz és Toron történelmi léptékű pofáraesése
- A legerősebb Crantába (vissza)vezető szál
- A többi legyen meglepetés


Talán most egy darabig nem kell újaknak elmondanom ugyanezeket. Látom, míg írtam, született egy stílusbeli észrevétel és… nos igen. Legközelebb figyelek.

Kalandra fel,

Cels.


PS: kiegészítések:
* Az illető más szót használt, de maradjunk ennél a politikai korrektség jegyében :aboci:
** Magyarul kb. “olyan- mint téveszme” lásd Workshop Lexicon.

Módosította celsior: 2006.11.29, 22:41


daekow

daekow

  Ormányosbogár

 • Fórumita
 • 2843 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.29, 21:34

Hali.

Jelentem, elolvastam az Aquir gyűrűt.

(szerintem jó)

***
(OFF)
De most komolyan, emberek! Felismerni a Rómeó és Júlia alapkonfliktusát egy Weh-rona nevű helyen...? Majd megjegyezni bakiként?! Meg a halandók számára talán túl hatalmas, és így átkot és bukást okozó varázsgyűrűkben a Nibelung-éneket meg a Gyűrűk Urát...?
(/OFF)


Nagyon tetszettek, nagyon kellemes, üdítő ötletnek találtam az olykor finom, olykor erőteljesebb (ön)iróniát. Így a híres "XY, aki szerint Kalandozóvá csak az első felgyújtott kocsma után válsz", vagy "YX, aki szerint az ilyen hegycsúcsokra MINDIG kiáll egy hős, hogy a köpenye lobogjon..." Nekem nagyon tetszett, na. :P
"- Bram mester történeteiben minden nő nagymellű!!
- Azért gúnyolódsz, mert nem tudsz ilyen jót mesélni, csak mocskolni!" - Hehehe...

Nem értek egyet avval, hogy a regényt igazítjuk a játéktechnikához. A regényt a világképhez kell igazítani, az attól való eltérést magyarázni illik. A játéktechnika maga is ellentmondásos ill. szűkös. Ne mondja nekem senki, hogy Ynev világán az ún. "tapasztalati mágia" azt a kb. száz varázslatot jelenti, ami a NagyZöldben megjelent! Meg hogy húzzuk a szánkat, ha valami újdonság regényben vagy novellában jelenik meg?! Hát hol jelenjen meg? Világleírásként? Mint a GEO fejtegetései a Hetedkor végéről?! Azért valahol a vég kezdete lehet, hogy az a kupac szemét releváns információhalmazzá nemesedik, egyben zöld jelzést adva a hetedkor végi Gorvikban játszódó regényekhez... Meg akkor talán hajítsuk ki Jvd Boomen regényeit, mert az általa láttatott Toron ellentétes mind a NagyZöld, mind a Gorduin-saga regényeinek Toron-képével?! ("kasztrendszer? Ezt a marhaságot. Hekkák? Agyamat eldobom." stb. :aboci: )
(OFF)
Konkrétan pedig: belső időt használnak a slanok harci célokra, Jvd Boomennél pl. a Lágy szélben, lazacszín hold alatt..-ban, a Morgena könnyeiben. A Dúin Tiadlanban valószínűleg kb. a főhatalom egyharmadát birtokolja (sok helyen hivatkoznak Tiadlanra mint Hármas Királyságra); ereklyékkel kapcsolatos ügyekben pedig még több joga lehet. Simán rendelhet fegyvereseket akármilyen célra; ahogy pl. a shadoni Főatyának sem csak paplovagjai vannak. :gonosz:
(/OFF)


Meg hogy a vágytáncoson mint Tharr-papnőn miért nem akad ki a közönség...? Szóval a disznón lovagló törpe, a gyíkkoponyában való repülés, a crantai főpap rémuradalma, a Dúlás túlélése, stb. után PONT EZEN kellett volna valakinek kiakadnia?! Na ne.

Kráni elf fejvadásznő észbontó alakkal, hihetetlen harci és egyéb tudással, semmi érzelemmel: valóban a tipikus elszállt NJK; de a regény alapján _tényleg_ az? Szvsz nem. Csak Bram előadásában.

Nagyon tetszettek amúgy Bram történetei, bár a szavahihetősége szvsz inog: világhírű nőcsábászként valóban 26 évesen vesztette volna el az ártatlanságát...? :gitar: (Ehhez képest az, hogy ekkor tapasztal először pszit, merőben másodlagos. A történtek idején ugyanis nem biztos, hogy "teljes értékű 1. Tsz-ű bárd, 0 Tp-vel", hanem csak egy szerencsés flótás (na jó, lantos), aki átkozott gyűrűt nyer kártyán.)

Na és akkor megjegyzések:
Nem ismertem a történetet, nem ismertem a modult, nem olvastam a fórumot. De az agyam azonnal riadót fújt, amikor a kutyák széttépték a nőt. Én arra gondoltam, hogy a nő levágta a saját kezét, és otthagyta egy halom hús közt -> meg se halt, le se vette :bravo: Innentől kezdve gyanús volt a dolog, főleg, hogy Sianis az ájulásai előtt mindig a csók ízét érezte a szájában (legalábbis nekem ez jött le).
A Bram által mesélt részek élvezetesek és gördülékenyek. A regény többi része azonban annyira nem tűnt annak. Mintha kapkodott volna a Kedves Író. :bravo: Vagy szándékolt a stílusbéli rájátszás? Mert akkor csak megjegyzem: olyan, mintha összecsapott volna; nem olyan jó, nem olyan élvezhető. :bravo:
Nem szép dolog lelőni a Sianis és Dsidon jövőjére vonatkozó poént. ;) :( Vagy ha nem lelövés, akkor meg nem szabad etetni a népet. :virag:
A gyűrűk megszerzésénél hogy aktivizálódik az átok...? Ha a halottról leveszik, nem hat már? Ha igen, akkor a báró hogy szedi össze őket? És főként: mikor? Vagy ez már egy másik történet?

És végül, de nem utolsósorban: gratulálok, celsior!

Hali,
d.

Módosította daekow: 2006.11.29, 21:38


Ursa_Maior

Ursa_Maior

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1960 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.28, 12:12

@ celsior
Köszönöm a tippet. Megírom a szinopszist és jelentkezem nála.

I'll be back. :bravo:

Alfdam

Alfdam

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 908 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.26, 23:11

"A világkoherencia miatti panasz azért ér meglepetésként, mert egykor jó féltucatnyi regényt azért küldtem vissza javításra, mert _annyira_ szembe ment a közös Ynev képpel, bármilyen képlékeny legyen is ez."


Ynev kép: He-he-he... akkor tisztázzunk. Igazából mi is ez? Megmondom őszintén, hogy az egyesek áltat fennen magasztalt "VILÁGKOHERENCIÁT" talán még magasról is... Nem ez a kérdés. Magad írtad: "bármilyen képlékeny is ez"...
Mivel tesz hozzá, TÖBBET Ynev hangulatához a Pentád? Hiszen UGYANAZOK a dolgok vannak benne, amik máshol (és most itt gondolok a Francia Idegenlégiótól elkezdve a Tűzvarázslókig mindenre!), de idegenül, alaptalanul, és (bocsánat) stílustalanul. A Pentád nem segít, részemről a M.A.G.U.S. legnagyobb hibájának tartott stílus és hangulat-kavalkádon/káoszon. Megpróbálom érthetően leírni:
Yneven eleve van rengeteg, különböző nép és faj és kultúra összekeverve. Jelentős részük hol jobban, hol rosszabbul, a földi kulúrák egészéből/részeiből klónozva. Ez már egy kavalkád. Alig van/nincs közös szál, történelem, koherencia, logika... Persze, a Pentád nem RÚGJA fel az Ynev-képet, hiszen maga is színtisztán ynevi népek kotyvalékából van összegyúrva. Egy fan-fiction, egy leképződés, néhol sajnos ütősen földi dolgok leképződése, öncélúan.
Azt hittem, ha van egy világ, akkor feladatunk (írók?), hogy hozzáadjunk valami ALAPVETŐT. Nem "kottába-fingás" és nem még + 2 faj, + 4 varázslat és +5 város. Ezt rá lehet bízni a rendszer/világ - fejlesztőkre. Ennél szerintem sokkal fontosabb, hogy a környezet, amit a regény megteremt, HANGULATILAG segítsen. A Pentád létrejött és bezáródott a maga kis világába. Minden, ami ott hangulatilag kialakul a Pentád-hoz tartozik, és nem a Magushoz. Nem Ynevhez. Egy újabb mesterséges konstrukció, hogy láthatná el szülőanyja élhetővé/természetessé tevésének feladatát?

A Regény (itt és most Hollóidőkre gondolok) írás-technikailag nem rossz. A Pentád viszont...

"Ha megengeditek, a jövőben is az ő ((Nagyobb Öregek)) véleményüket tartom mérvadónak."

Őszintén?... :)

celsior

celsior

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 703 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.26, 22:12

...üdv,

Ursa Maior:
A nettő "világfejlesztés" mellett vagy helyett, jobban örülnék / örülnénk egy jó történetnek, amely kibontja ennek a vidéknek a titkait.

Régi, megújuló és kényes vita ez: ha valaki "világfejleszt" történet és színek nélkül, óhatatlanul olyan köveket rak le, melyek korlátozzák a legközelebb arra járók mozgását... igaz ki is jelölhetik az utat egy író számára. Feltéve, ha annak nincs jobb ötlete.

Konkrétan:
megírhatjuk pl. Gorvik történetét a Nyolcadkorig - és ezzel keresztbe teszünk valakinek, aki pl. Gorvik első uralkodóNŐjéről szeretne írni egy történetet... és az lehetne / lehetett volna egy jó történet.

értem és némileg megértem, hogy Ynev fehér foltjai (térben és időben) valósággal vonzzák a leendő szerzőket / fejlesztőket. Csak kérhetem, hogy próbáljunk meg egymással együtt működve dolgozni.

Rád fókuszálva:
Kiegészítő / világfejlesztés téren keresd "akonyvesbolt.com" régióban Lathan Ariát. Regényötletedet ugyanott a "Tuan" - nal beszélheted meg. Ha jó -és jól megírod- ki lesz adva, nem pénzkérdés.

légy sikeres,
:)

cels.

Ursa_Maior

Ursa_Maior

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1960 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.24, 15:22

Távol-Nyugatról nem írok és nem is tudok írótársról, aki ezzel foglalkozna. Örülnék, ha valaki "életet lehelne" abba az eddig mostohán kezelt vidékbe.


Ha kérhetek segítséget (alapinfok fellelhetősége, vonatkozó könyvek esetleg) vagy egy rövid összefoglalót; történelem szakos bölcsészként megpróbálnék valamit összehozni, aminek persze semmi köze nem lenne a Földön a múltban lejátszódott eseményekhez.

Non est novum sub soli.

:)

celsior

celsior

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 703 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.24, 08:30

...üdv,

Tiadlan nyelvében vsz. vannak erv hatások, de úgy tudom, közös szavai stb. vannak Niare nyelvével, bármilyen furán hangozzék is. Nem dolgom a nyelvészkedés, mostanság munkám során a lengyel-szlovák-cseh-szlovén- orosz- szerb/horvát nyelveket nyílt módom összehasonlítani és a nyilvánvaló párhuzamok mellett rengeteg meglepetés ért. (pl. viszonylag jó orosz tudással és némi nyelvérzékkel elboldogul az ember Szlovákiában, de egy szerb/horvátnak komoly gondokat okoz a szlovén nyelvtan és szókincs).
Vagyis el tudom képzelni, hogy a közös kulturális múlt / háttér ellenére az ervet és a tiadlanit külön kell tanulni.

Távol-Nyugatról nem írok és nem is tudok írótársról, aki ezzel foglalkozna. Örülnék, ha valaki "életet lehelne" abba az eddig mostohán kezelt vidékbe. Sajnos, sok ilyen van Yneven - másrészt jó, mert a kontinens még rengeteg lehetőséget rejt.
Ha egyszer igazán "építeni" kezdenék, az Anvaria felfedezése lenne, a Nyolcadkor hajnalán.
De addig még van egy (2) lezárandó históriám, és az nem lesz rövid.

Legjobb tudásom szerint Sion Dar -egy ereklyeféle sziklát leszámítva- megszűnt létezni, mikor "megadta magát" Morgenának. Noir pedig vsz. Morgena egy régóta létező kísérlete / próbálkozása egy más jellegű túlélésre. Ha megnézzük, talán nem véletlen, hogy már Noir egyháza már maga is megosztott. Mintha Morgena lenne a legopportunistább isten a kyr panteonból. Vagy csak a legravaszabb?
Az egészbe a "Síró fém" írásakor botlottam bele, mikor rá kellett kérdeznem: ha pl. a Lobogók nemzetei egymásnak feszülnek, hogyhogy nincsen a Morgena és Noir hívők között összecsapás az álomsíkon? Most már tudom.

Nyulászi Zsoltra senki nem erőltette volna rá a Kornya - féle Kránt. Ugyanakkor, az Inomi idején érdemesnek gondoltam, hogy megismerje az azóta arrafelé történteket... a többit az ő józan belátására bíztam volna. Ésszerűen gondolkodó és nem rosszindulatú embernek tűnt, és ahogy mondani szokták, minden együttműködés a bizalommal kezdődik.
Kár, hogy nem valósult meg az a regény - eddig.

Redguy:
Ön jól döntött. :)


cels.

Módosította celsior: 2006.11.24, 08:32


Shadowmasters

Shadowmasters

  Yeti lovag

 • Fórumita
 • 1086 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.23, 22:01

Üdv!

Celsior, ha ráérsz plz válaszolj:
-Az Aquir gyűrűben a tiadlaniak ugye tiadlani nyelven beszélnek? (másik topicon kioktattak, h az ET szerint Tiadlanban az erv a hivatalos nyelv, de pl Kornya Zsolt Ynev nyelvei c. cikk szerint nem...)
-A függelék szerint Morgena magábaolvasztotta Són-Tírt (Sion-Dart). Akkor Noir egy harmadik isten és nincs köze az előző kettőhöz?

(OFF)Nekem is bejöttek a Noro által elszálltnak aposztrofált ötletek, a regényben olyan dolgokról is szó esik amik eddig vitatottak voltak (Tharr-papnő, Sogron-papnő) vagy alig voltak kidolgozva (Cranta). Most már csak azon aggódom, hogy Celsior kidolgozza a távolnyugatot :) :rohog: ugyanis évek óta építgetek oda egy országfélét(inkább területi egység), és nem esne jól ha az egész mehetne a kukába...részleteket nem mondok a dologról, de annyit elálrulhatok, hogy világkoherensre próbálom gyúrni, de annyi újdonság is lesz benne hogy a régivonalas magusosak csípőből félrelökjék :rohog: ...(/OFF)


Redguy

Redguy

  Stray Bullet

 • Fórumita
 • 866 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.23, 16:44

Sher-Gil, Noro,

Válaszok újfent itt.

Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4990 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2006.11.23, 16:20

Üdv

Nekem speciel az "elszállt" ötletek jöttek be az Aquir gyűrűből. Pontosabban ezek szórakoztattak. (Földvarázslók, crantaiak, anurok... ez kell az én tűzvarázslón-kyreken-aquirokon elfásult agyamnak :rohog: )
Egyébként szvsz az rpg-nek kéne igazodnia a regényekhez, (illetve az új regényeknek a régiekhez) de azon sem izgatom magam, ha ez nem teljesül - legfeljebb megy az "alternatív Ynev" címszó alá. (Ha jól emlékszem, ezt a kategóriát a Ranagol... után alkottam meg, de lassan már jobban érdekel, mint az ygazzy :rohog: )

Egyébként úgy is fel lehet fogni a dolgot, hogy egy bárd mesél, és úgy kell annak, aki minden szavát elhiszi :) :rohog:

A derült égből teljes fegyverzetben, képzavarilag :rohog: megjelenő elemeknek általában örülni szoktam - végre valami új- , bár azt elvárom, hogy legyen valami normális háttere
(OFF)(ellenpélda a siopa iskola, amit csak úgy csuklóból kidolgoztak Pyarronban)(/OFF)

Kivétel a Pentád. Az ugyanis szvsz nem eredeti, hanem létező elemek összegyúrása másképp. Fanfictionben szoktak ilyeneket: az író veszi az összes kedvencét, keres nekik egy üres helyet, és összekotyvaszt valamit.
Ettől függetlenül az ott játszódó regények többsége tetszik, de kicsivel több melóval talán egy "létező" helyen is el lehetett volna helyezni őket...

Módosította Noro: 2006.11.23, 16:22[Fantasy háttér] [Sötét háttér]