Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Jeff Mariotte: City Under the Sand (Dark Sun)


 • Válasz írásához lépj be
7 hozzászólás érkezett eddig

Yahel

Yahel

  UFO seeker

 • Fórumita
 • 334 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.11.28, 20:04

Valahogy nem lepett meg az ismertető.

Marcus

Marcus

  Enrawellita

 • Fórumita
 • 610 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.11.27, 13:56

Jakirte: The Ivory Triangle lesz a te embered, de regényekben megjelenik Nibenay még (emlékeim szerint) az Arany Varázslónőben és A fürkészben is. Kabal: Szerintem már külföldön is hasonló lehet az arány, tehát inkább a regényeket veszik többen (az RPG-k kihalása globális jelenség). És függetlenül attól, hogy valami marketing-e, még lehet jó könyvet írni, Dark Sun-ból én például Lynn Abbey könyveit hoznám fel példának. Manapság persze egyre szervezettebbek lesznek ezek a sorozatok, így egyre inkább megölik az egyéni ötleteket, így a jó írók saját világokhoz "menekülnek". Ami nem feltétlenül baj, de azért érdekes lenne Martin, Sanderson, stb. kaliberű írók Forgotten Realms, Star Wars, vagy hasonló könyveit olvasni. Zeta: A remény nélküli világok mindig underground szinten maradtak, egy szélesebb tömegeknek szánt terméknek egyszerűen ilyennek kell lennie. Minister: A DnD regények megrendelésre készülnek, míg a MAGUS regények egyedi ötletek alapján, tehát nem "tömeggyártottak". Mindkét módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai, és mindkettőből fogy elég sok, hogy jöjjenek újak. U.i.: Mellesleg érdemes megnézni az Amazonon az értékeléseket, hogy mennyire örülnek az emberek egy új Dark Sun regénynek.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1269 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.11.27, 11:48

A rajongói bázis eltartja őket, mert azok minden vackot megvesznek, és bemagyarázzák maguknak, hogy milyen jó is az. Meg aztán tizenéves korában mindenkinek bejönnek a kardozós-varázsolgatós sztorik. Bevallom, én is odavoltam a Dragonlance regényekért, pedig hát... Ha jól emlékszem, valaki azt nyilatkozta a kiadó részéről, hogy 3000-5000 példánnyal lehet számolni egy M.A.G.U.S. regénynél.

Minister_of_Sinister

Minister_of_Sinister

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 23 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2010.11.27, 11:31

Azt nem értem az ilyen könyveknél, hogy miből van pénzük újabbakat kiadni. Hányan vesznek vajon tömeg gyártott DnD (vagy M*) könyveket?

Zeta

Zeta

  A király lovagja

 • Fórumita
 • 465 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.11.26, 18:05

Érdekes, hogy egy Dark Sun könyvet sem lehet jónak mondani, ami megjelent, vagy csak nagyon elenyésző részét. Ez nem azért van, mert a világ rossz, vagy csak rossz írókat kérnek fel, hanem egyfajta korrektség jegyében kell megírni és kiadni az írásokat. Annak idején hiába készítettek a Dark Sun-hoz egy jó koncepciót, ami nagyon népszerűvé tette, de a játékosok egy része, jelentős része, főleg külföldön nem akar egy olyan világban játszani, ami kilátástalan és haldoklik. Ezen kívül a külföldi játékosok szülei nagyon leellenőrzik az irodalmat is. Így nem marad más, mint az ócska irományok, amik még politikailag is korrektek.

kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1269 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.11.26, 11:41

Az ilyen írót nevezték annak idején bértollnoknak. Nagyon valószínű, hogy pontosan úgy kérte fel a Wizards, ahogy leírtad: "Tessék, itt vannak a Dark Sun könyvek, van öt hónapod rá, hogy regényt írj belőlük". Hát csoda, ha ilyen lett a végeredmény? Igaz, Ian Watson is kapott egy köteg szabálykönyvet meg kódexet, hogy írjon belőlük regényt, de mégis sikerült neki egy alapművet alkotni. Ha fanatikus játékosokra bízzuk a regényírást, azzal sem járunk jobban (Ed Greenwood, Gavin Thorpe, stb.)- mi lenne a megoldás? A szerepjáték-irodalom közönséges reklámeszköz, ezt el kell fogadnunk. Más kérdés, hogy külföldön arra használják, hogy az RPG megvásárlására csábítsanak, hazánkban meg az RPG csak háttérként szolgál a futószalag-könyvek kiadásához...

Jakirte_Jak_Cyr

Jakirte_Jak_Cyr

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1280 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2010.11.26, 11:21

Hát ez sajnálatos. Pedig épp tervezek egy DS kampányt és az egyik fele Nibenayban játszódik majd... Ehhez jó lett volna egy korrekt forrás.

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6583 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.02.13, 10:49

Cikk: http://lfg.hu/41353/


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]