Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Harcosok, gladiátorok, barbárok az ÚTK alapján


 • Válasz írásához lépj be
35 hozzászólás érkezett eddig

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8125 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.18, 09:36

Selmo kommentjét idemásolom:
"A HGB és a PPL frissítésre került a letöltéseknél. Szándékunk szerint ez a végleges verzió - hacsak nem találunk benne valami olyan nagy hibát -, nem lesz már frissítve."

norberyto

norberyto

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 8 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.10.01, 11:39

Hiánypótló darab, teljes mértékben használható... 

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2065 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.17, 13:00

A PPL nyersszövege, már jó ideje kész. De ha rajtam múlik, akkor inkább Kegyeltek néven fog futni, mert abba aztán tényleg minden össze lett szedve: sámánok, szerzetesek, megtartók, papok, paplovagok mind benne vannak. Meg Hulla kollégán múlik még, hogy miket akar belerakni, meg mire végez a lektorálással, de ez ugye csak idő kérdése. A nagyobb probléma, hogy a Summariumból és a PPL-ből szó szerinti másolások az egyedi varázslatok és ezel egyelőre nem tudunk mit kezdeni, hogy jogilag ne legyen gubanc belőle. Valószínűleg, az összeshez kell majd egyesével forrásmegjelölés, ami viszont nem kis munka. :(

Btw. szép dolog a hőlátás, csak egy hideg barlangban, ahol nincs sok hőfolt a törpén kívül, nem sokat ér. Szerintem ezért kaptak vakharcot és én meg is értem. A PPL iskolák azért már jelentősebben eltérőek, nem mind egy-az-egybeni átemelés, mint a HGB-ben.

Módosította Selmo: 2011.05.17, 13:03


Misa

Misa

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 2 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.17, 09:31

Selmo. Talált. Való igaz, hogy nem számolgattam utána. Ha bele van számolva, akkor ok. :)

Hulla77. Azért csak most mondtam véleményt, mert most láttam, hogy van ilyen. :)
Sztem az, hogy csak azért mert az előző verzióban is benne volt, nem indok. Sőt! Ha már újabb verzió, akkor a régi hibáinak javításának is itt az ideje. Mikor máskor? Nyilván a régi nem tökéletes, ezért ennél jobb alkalom nincs a javításra.
A mithril és lunir cuccokat meg akkor én értettem félre. Sry.

Üdv nektek és folytassátok a PPL 1-2 vel. Lesz rá érdeklődés tuti.

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2065 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.16, 22:43

Szerintem arra gondolt, hogy pl. a sirenari erdőjáró KAP értéke tartalmazza az elf hátteret. Azt gondolom nem nézte, hogy ez +10 IAP, ami összeségében az iskolának +1 KAP. Vagyis gyakorlatilag megvettük a karakternek a faj hátteret. :)

Hulla77

Hulla77

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 297 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.16, 20:43

Köszönöm Misa, hogy ennyi idővel a megjelenés után is vetted a fáradtságot és kommentelted a kieget.

A pozitív visszajelzésért köszönet az észrevételeidre pedig némi reag:

- a törpe harcos a HGB-ben kapott Vakharcos és mi nem akartuk elvenni, ezért maradt benne most is.

- a törpe harcosok kéklunír és mithril felszerelést 10. tsz-en kapnak, feléve ha beállnak a tarini Rackla-lovasok közé.

- az ork harcos hátrányai szintén a HGB leírásából lettek származtatva, de az tény, hogy mi is tettünk hozzá, lévén ott nem voltak kidolgozva.

Ezt pedig: "minden nem emberi faj, megkapja ingyen háttérnek a fajból adódó hátteret" nem értem pontosan. Ha lesz időd, kifejtenéd bővebben?

Üdv,
Hulla

Misa

Misa

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 2 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.16, 18:19

elolvastam a cikket, a forumot. a "művet" átnyálaztam nagyjából. szerintem jó munka, nekem tetszik. ha nálam akar vki ezzel a kieggel játszani, lehet róla szó. persze akkor alaposabban is átnézem az adott részt.
örülök, hogy vki még foglalkozik ezekkel a kiegekkel. "ha már a kiadó nem". remélem lesz annyi eszük, hogy alaposan átnézik, hozzáteszik a saját dolgaikat, és kiadják.
külön tetszik, hogy olyan ritkaságok is vannak benne, mint a nomádok, hassidisek, és akár goblin vagy törpe fajú karikat is csinálhatunk. (bár mókás, hogy pl a törpe kap 2.fok vakharcot is, pedig lát a sötétben.) kiváncsi vagyok, hogy az egyensúlyt hogy sikerült eltalálniuk, a többi kaszthoz, és az alapkönyvhöz képest. Kicsit táposnak hangzik, hogy a törpe harcos kéklunir vértet és mithrill csatabárdot kap. ezzel szemben az orkok max 2. fokú képzettségekkel indulnak, merthogy a mestereik féltik tudásukat és nem tanítják őket tovább.
furcsa még, hogy minden nem emberi faj, megkapja ingyen háttérnek a fajból adódó hátteret. (szemben az UTK-val)
majd játékban kiderül, hogy megvan-e a megfelelő balance (nem vagyok biztos, hogy megvan)

Ceripapa

Ceripapa

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 13 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.04.04, 21:57

Én sztem ez a rendszer , amit Hulla és Selmo kidolgozott sokkal balanszosabb.
Ha vérpisti vagy megtalálod a módját annak, hogy verj le mindenkit.
Erre a legjobb példa talán :
Marico con Rabora lovag, Kegyelt háttérrel, lovasharc, meg 20 kegy pont...
szigony és közepes / nehéz pajzs.
Mindig lesznek olyan esetek mikor egyes kasztok túl kilógnak.
Régi rendszerben a harcos 14kp/ tsz-t kapott , gyorsan lépett szintet és sok hm-je és fp-je volt ehhez képest, hogy milyen gyorsan fejlődik, + a kötetlenség.

A rendszer jó, jobb mint a Tuan-s összedobott alap.
Az eredeti könyvre is a tulajoknak kellett volna ezt fejleszteni, de lesz még dolog a fegyverekkel is

Arlen

Arlen

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 425 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.29, 16:54

Nem tudom hogy a távolsági harc hogy jön ide...annak nem is kell fairnek lennie. Én a közelharcra gondolok..mivel mind a barbárokra( maradva az első példámnál) mind a harcművészekre az jellemző. A problémám az hogy 10 KAP-pal is láttam már olyan táp hmeket akik verték a többi, elviekben harcból(közelharcból) élő karaktereket, mert alapból magas volt a harcértékük és még durván pszivel is megvoltak támogatva. Erre itt még lejjebb van véve az érték.Tény az egyensúlyt eddig nem igazán sikerült eltalálni ( bár szerintem az UTK ban már egész jó volt) De szerintem ettől még folyamatosan törekedni kell rá.

Ettől függetlenül nincs semmi bajom a rendszeretekkel...amit kitaláltatok az tökjó és annak is örülök hogy van aki foglalkozik az UTk-val, még most is amikor a deltások már ígérgetik az új rendszert. :sor: !

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2065 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.28, 19:48

Lehet, hogy nem érzed fairnek, de a számok nem hazudnak. Ha már itt tartunk egy 4 KAP-os harcos, aki szintenként 10HM-et tesz a CÉ-re, szerinted mennyire lesz fair úgy 5. szinttől kezdve a 100 körüli célzójával és a körönkénti 3 támadásával?
A KAP/IAP rendszer nem azt mondja meg, mennyire erős egy kaszt csatában/mágiában/akármiben. Csupán egy közelítő érték, ami megmutatja, hogy az adott iskola milyen lehetőségeket biztosít a tagjainak. Ami több lehetőséget biztosít az több pont, ami meg kevesebbet, az kevesebb pont.
Ha ez téged ennyire zavar, akkor minden játékosnak adj mondjuk 80 IAP-ot, hogy dolgozzanak ki belőle karaktert, ezután egységesen 42 KAPjuk marad szintenként, amiből azt vesznek, amit akarnak, az oktatott képzettségcsomagot meg el lehet felejteni. És még ekkor is ki lehet hozni a fenti harcost vagy harcművészt, ami felrúgja a harci egyensúlyt, mert ez a játék sosem volt úgy fejlesztve, hogy egyensúlyban legyen. :)

Arlen

Arlen

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 425 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.28, 16:07

A harcművész alap képzettségei természetesen egysíkúak....szerintem ez így reális. De ettől még nem érzem egy gyenge kezdő csomagnak. Az már más kérdés, hogy mindenki maga dönti el mit vesz fel ezek mellé. Természetesen egy kalandozó harcművésznek ( hú ezt elég vicces volt így leírni) ez hátrány és elismerem míg a harcos csak hm-ből ér el magas értékeket addig a harcművész karakternek ez sokkal összetettebb...de számok ide vagy oda akkor sem érzem fairnek. Bőven kilehet hozni egy harcművészt sok hm-el és sok pszi-vel ami durván felrúgja az egyensúlyt...és talán pont ettől sokkal jobban beleillene a kolostorokban élő, egész életüket gyakorlással töltő slanok képébe.

"De ugye ez is szubjektív elem, és sok kevésbé "szerepet játszó" játékos, hajlamos figyelmen kívül hagyni!"

Ez így igaz...de egy rendszernél nem erre kell építeni. Akik igazán a szerepjátékért játszanak azoknak szabályok se kellenek. Természetesen a szellemiség a filozófia az élethez való hozzá állás nagy vissza tartó erő lehet egy táposabban felépített karakternél is de ez is olyan dolog ami nem csak a harcművészekre jellemző. Egy mezei harcos is képviselhet ilyen elveket és egy harcművész kasztú is lehet szöges ellentéte a békés, passzív slanoknak. ( ehhez még egy elborult jk-sem kell aki csak a dándzsönben akar hentelni..elég egy enoszukei karakter)

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2065 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.27, 22:01

Azt elfelejtettem hozzátenni - a szerkesztésről meg már lecsúsztam -, hogy a harcos ugye hosszú távon is ezeket az értékeket hozza, míg egy harcművésznek fogynak a pszi pontjai. Szóval egy hosszú, elnyúló, több ellenfeles csata inkább a harcosnak kedvez, míg egy rövid csata/párbaj a harcművésznek.

Módosította Selmo: 2011.03.27, 22:03


Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2065 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.27, 21:51

No, akkor számoljunk. Mivel lusta vagyok, az alapönyves karaktereket fogom venni.

Harcművész 1. TSZ:
(alap+fegyver+képzettség)
KÉ: 38 = 29 +7 +2
TÉ: 61 = 46 +10 +5
VÉ: 125 = 92 +19 +5 +9 akrobatika
Fp: 34
Sebzés: k6+1 +1 sárkány dühe
SFÉ: 0

Harcos 1. TSZ:
(alap+fegyver+képzettség)
KÉ: 39 = 30 +7 +2
TÉ: 69 = 48 +16 +5
VÉ: 130 = 90 +15 +5 +20 kis pajzs
Fp: 34
Sebzés: 2k6
SFÉ: 2 láncing

Statisztikai alapon nézve harcművészünk el vagyon gyepálva.

Harcművész 11. TSZ:
(alap+HM[harctérivel együtt]+képzettség+fegyver)
KÉ: 68 = 29 +25 +5 +7
TÉ: 102 = 46 +36 +10 +10
VÉ: 177 = 92 +36 +10 +19 +20 akrobatika
Fp: 115
Sebzés: k6+1
SFÉ: 0

Harcos 11. TSZ:
(alap+HM[harctérivel együtt]+képzettség+fegyver)
KÉ: 70 = 30 +28 +5 +7
TÉ: 126 = 48 +52 +10 +16
VÉ: 214 = 90 +52 +10 +15 + 35 közepes pajzs +12 akrobatika
Fp: 126
Sebzés: 2k6
SFÉ: 4 láncing

Statisztikai alapon nézve harcművészünk el vagyon gyepálva, gyakorlatilag megütni se tudja harcosunkat 00 kivételével. Slan pszi használatával ha csak a sárkány táncát használja, akkor nem fog sebezni Ép-t ellenben ő minden találatból kap egyet. Ha aranyharang + sárkány táncát használja, akkor őt nem fogják sebezni, ő sem fog és ezt csak 5-6 körig bírja pszi pontokkal. Ha sárkány tánca + sárkány dühe kombinációt alkalmazza, akkor összeverik egymást a harcossal. Ha mindhárom diszciplínát alkalmazza, akkor 5-6 körig előnyben van, tehát ő nyeri a csatát. Namost ezt egy lovagra átvíve, akinek van lovagkardja, nagy pajzsa, teljes vértje és több HM-je, már egyáltalán nem ilyen egyértelmű a végeredmény.
Természetesen harcművésszel is fel lehet venni a 4. fokú fájdalomtűrést + harctérit, csak akkor valóban ő lesz az a csendes szerzetes, aki a legtöbb ellenfelét elgyepálja, csak éppen semmi máshoz nem ért. Legalábbis 90Kp-t költött csak harcértékekre/Fp-re, ami 7 szintnyi Kp-t jelent. Ha pedig összefut egy slan pszit ismerő harcossal/lovaggal az addig fog védekező harcot folytatni, amíg a slannak az arca "kifejezéstelen kőmaszk", aztán jól szétveri miután kifogyott a pszi pontokból. Szóval szerintem a sima 4 KAP-os harcoshoz képest nem túl olcsó. Egy shien-shut használó kardművész nyílván más kategória, de az egyrészt 7 pont, másrészt rengeteg idő és Kp. Ráadásul pont ők azok, akik inkább a békés szemlélődés, a be nem avatkozás elvét hirdetik.
Természetesen ez mind szigorúan csak számszerű dolog volt, valószínűleg egyetlen karakter sem fog így kinézni, de pont az a rendszer lényege, hogy egy slan is lehet filozófus és egy harcost is lehet könyörtelen gyilkológépre, faékbonyolultságúra fejleszteni.

És a kolléga természetesen megelőzött, mert én számokkal szöszöltem. :D De ő meg leírta a dolog másik oldalát helyettem; azt nem lehet pontokban mérni, ha valaki faéket épít, egyetlen dologra hegyezi ki a karakterét, abban szinte legyőzhetetlen lesz, de minden másban használhatatlan. :)

Hulla77

Hulla77

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 297 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.27, 21:45

Amit láttál, nem tévedés. Igaz ez a négy stílusból csak az egyik, de a többi is 6 illetve 7 KAP. Erre csak azt tudom mondani, hogy a számok nem hazudnak. Az általad említett iskola kap 1 pontos Pszi érzékenység hátteret. Kap továbbá 60 Kp-nyi indulóképzettséget, ami ráadásul rettenetesen egysíkú és legfeljebb átlagos mennyiségű a többi iskolához képest. Illetve oktatnak neki 44 Kategóriányit, ami az ÚTK-ban az egyik legkevesebb.

Hirtelen felindulásból mondhatja az egyszeri olvasó, "De a slan pszi, nagyon durva", ám a fentiektől még ő nem ér sokat a pszi-jével. Annak használatához a pszi-pontokat ugyanis KAP-ból kell megvennie. Ráadásul neki nem elég, ha csak erre tesz, mert fontos a HM is! Szóval míg egy harcos karakter főként HM-re, egy varásztudó meg MP-re költ, addig egy slan-nak mind a kettőre kell költenie. A rendszer automatikusan kiegyenlít. Hiába van meg egy iskola lehetőségei közt az erős pszi vagy az ütős mágia, az attól még nem ér semmit, ha nincs hozzá Pszi-pont, Mp vagy Kegy-pont.

Szubjektív dolgok számszerű mérésével hiába próbálkozik bárki. Azért építünk az alap képzettségekre, hátterekre és egyedi előnyökre, mert ezek még "mérhető" tényezők. Ezeken keresztül van reális esély arra, hogy objektíven mérlegre tegyük az egyes iskolákat. Ha szubjektív akarnék lenni, felhozhatnám a harcművészek szellemiségét, filozófiáját, mint a slan-pszi durvulását kordában tartó tényezőt. De ugye ez is szubjektív elem, és sok kevésbé "szerepet játszó" játékos, hajlamos figyelmen kívül hagyni! Szóval inkább megmaradnék a számok terén, a számok meg ugye makacs dolgok! ;)

Arlen

Arlen

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 425 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.27, 12:51

OK, jogos. Már rég volt a kezemben az eredeti.

Láttam még egy dolgot a kötetben..ami viszont eléggé kiverte a biztosítékot. Harcművész 5 KAP-al? Megy úgy egyáltalán 10 alatt? Tehát van egy karakter aki olcsóbban jön ki szintenként mint egy barbár és még slan pszije is van...A rendszeretekben én ott látom a hibát hogy nagyon az alap képzettségekre építitek rá az alap Kap értékét. Lehet hogy az elején többet tud a kaszt...de ez nem tükröződik a későbbiekben. Egy harcművész magasabb szinten sokkal durvább mint egy barbár vagy egy lovag....hiába ért viszonylag kevés dolog hoz 1. tsz-en és ennek a KAP-ban is meg kéne látszania.

Hulla77

Hulla77

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 297 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.20, 22:28

Köszönet a konkrét kérdésért, ez példázza legjobban, hogy volt kinek megcsinálni a kieget.

Tudod, az egyes képzettségek átírásánál próbáltunk követni egy koncepciót, egy gyakorlatot. Ennek részleteivel nem untatnálak, de a konkrét kérdésed kapcsán - Toroni Ezüstkard Bajnok fegyveres képzettségei -, ha módodban áll vedd elő az eredeti HGB-det. Az alkaszt 51. oldalon lévő ETK-s képzettséglistájában szerepel, hogy alapból kap Fegyverdobás (tőr) Mf-et, de Fegyverhasználatból csak Af-et kap.

Lényegében ezzel indokoljuk a döntésünket, hogy a Dobótőr 3. fok és az Egykezes kardok csak 2.

Arlen

Arlen

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 425 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.20, 22:18

Jó ez a kiegészítő és örülnék a többinek is. Egy kérdés lenne...az ezüstkard bajnokoknál nem írtátok el véletlenül a dolgot? Dobótőr 3. fokon és egykezes kardok 2. fokon...ez nem fordítva lenne logikus?

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4639 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.20, 21:02

az emlitett eset: http://lfg.hu/14399/humor/latjatok-feleim-szumtukkel-mik-vogymuk-isa-per-es-kamu-vogymuk/
a nosztalgiazas utan nem gondolnam, hogy nekem kellene vedenem a `latens felperest`, de a teljes igazsaghoz hozzatartozik, hogy az altaluk kifogasolt ket rajongoi anyag kozul az egyikben valoban forrasemlites nelkul volt szovegresz atveve a HBG-bol.

Colton

Colton

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 317 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.20, 20:19

#
Jogi picsogás? Nem jutnak pénzhez és életben tartják más jövedelemforrását, ráadásul a saját szellemi termékükről is lemondanak a kiadó javára. Ennyire nem lehetnek korlátoltak...
#

Jaj, dehogynem...
Ha még emlékeztek rá pár éve épp a Tuan vezére csinált magából közröhej tárgyát, mert egy rajongói anyag került fel az oldalra, ha jól emlékszem a nekromanta témában, és ami szerinte sérti az ő jogtulajdonát, meg nem üti meg a kiadó mércéjét és hasonlók...
Miután kismillió hozzászólásban szétsavazták, utána már persze nem győzte a bizonyítványát magyarázni, hogy jaj hát ő az ügyvédet nem is úgy gondolta, és az egész csak a jogi tisztánlátás végett és izé...és különben is Bepe az inkorrekt rossz fiú hogy közszemlére tett egy magánlevelezést, stb.

Remélhetőleg az érintettek nem akarnak kétszer ugyanarra a verébre ágyúval lőni.

rmordon

rmordon

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 117 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.03.20, 17:00

Gratulálok! Nagyon jó lett! A papok paplovagok aztán maga lenne a mámor :D, mindig is az volt a bajom,hogy nincs elég egyedi varázslat!
Gratula még 1szer

Jogi picsogás? Nem jutnak pénzhez és életben tartják más jövedelemforrását, ráadásul a saját szellemi termékükről is lemondanak a kiadó javára. Ennyire nem lehetnek korlátoltak...


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]