Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Rettegés Arkhamban társasjáték + videós ismertető


 • Válasz írásához lépj be
22 hozzászólás érkezett eddig

Jety

Jety

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 25 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.09.07, 22:59

Sziasztok!
Nagyon hasznos volt számomra a cikk, meg is van már a játék, nagyon megörültem, hogy ismét kiadták magyarul. Írtam is egy ajánlót a szellemlovas oldalon (most) a magyar verzióhoz.
A videók sokat segítettek abban, hogy a játékot ismeretlenül is megkedveljem illetve, hogy könnyebben megtanuljam az alap szabályokat ám találtam a 2. videóban egy hibát.
A kapu zárása után a pecsételésnél (igaz ez nincs kiemelve, de mivel nem volt szó az Ősi jel nevű kártya használatáról aminél ugye próbadobás sincs így feltételezem, hogy 5 nyommal lett lepecsételve a kapu) nem a Vén végzetjelzőjét kell leszedni, hanem a dobozból kell húzni egyet. Az Ősi jel használatakor nem kell próbát dobni, egy épelme és élet veszteség árán pecsételhető és ekkor a Vénről kell leszedni a végzetjelzőt, melynek a másik oldala az ősi jel.

Lehetne csinálni magyar videót is a teljes szabály alkalmazásáról esetleg egy teljes játékot felvenni (persze kicsit megvágva) ami alatt megy a magyarázat is. Ahogy észrevettem sok embernek nehéz megtanulni a szabályokat, bár nem értem miért (talán lustaság), néhány alapos szabálykönyv átolvasás után nem igazán maradnak sötét foltok, azt a néhány dolgot amire csak homályosan utal a szabálykönyv fórumon is meg lehet kérdezni, de mindent ki lehet következtetni...

Én mindenkinek ajánlanám és nem csak Lovecraft fanoknak, attól, hogy valaki nem ismeri a világot beszippanthatja a játék, elég ha a horror sztorikat kedveli, max néhány utalás nem fog számára "átjönni".

jones5555

jones5555

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 1 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2013.01.06, 11:34

Sziasztok!
Nem tudjátok, hogy várható-e az újrakiadás idén? Érdekelne ez a játék.

HMnuncius

HMnuncius

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 15 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.08.17, 09:15

Sziasztok! Tudjátok, hogy hol lehet még megszerezni az arkham horrort magyarul? vagy mikor nyomnak újat belöle?
Elöre is köszönöm :)


lioneddy

lioneddy

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 1 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2011.07.07, 13:26

Hali. Lenne egy kérdésem a tapasztalt Arkham játékosokhoz. Szlovákiában élek és nagy Arkham rajongónak mondhatom magam. Sajnos csak angolul van meg a játék és ez nagyon megnehezíti a játékot mivel a legtobb játékpartnerem nem beszél angolul.

Azt szeretném kérdezni lehet-e valahonnan letolteni magyar kártyafordításokat az alap Arkham horror játékhoz? Foleg a találkozások és mítosz kártyákra gondolok.

Nagyon szépen koszonom a választ ;-)

CyrusHell

CyrusHell

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 6 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.28, 20:48

Kedvelem ezt a játékot, de tapasztaltam, hogy csak olyanokkal érdemes játszani akik ismerik Lovecraft műveit. Mindegy, hogy egyéb társasban v szerepjátékban mennyire tájékozott valaki, ha nem ismeri a hátteret csak szenvedni fog és szenvedést okoz. Unatkozó emberek ne ezzel próbálják elütni az időt. A játékidő általában tényleg sok, de ez már eleve a siker jele; ha nyílnak kapuk de a jk-k nem zárják, akkor nem tart sokáig :D (és úgy rémlik van olyan kártya, hogy "a Vén felébredt", nem kell hozzá 5 perc sem, csak peches/mázlis kéz)

Régen nem játszottam már, de jó róla olvasni, köszi a cikket!

Mosomedve

Mosomedve

  Orbitron Megaharcos

 • Fórumita
 • 1648 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.27, 20:25

Antiserver:
partijáték-irónia
arra céloztam hogy két kör között elolvashatod a Puskin összest(ez is irónia), vagy aktívan ismerkedhetsz.

kooperatív játékban Camelot, BSG sokkal pörgősebbb(BSG-ben mindenki köre alatt aktív vagy általában)

Azt hittem ittasok vagytok a videon, bocs.

Simulacrum

Simulacrum

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 574 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.27, 06:07

Akkor majd én jövök biztatni. Videók most is jók, mint máskor, csak így tovább! :-)
A magyar fordítás pedig szerintem jól sikerült, Thaur csak így tovább! :-)

A játékkal kapcsolatban pár dolog:
A játéknak nem az a hibája, hogy sok idő mire sorra kerülsz, mondjuk 8 játékos esetében ez tényleg nem kis idő, hanem maga az egész hosszúsága. Mivel kooperatív játékról van szó, mikor nem az adott játékos jön akkor is lényeges megbeszélni, hogy mit csináljon a soron levő, hisz éppen ez a lényege. 5-8 játékos esetében azonban nagyon hosszú lehet a játékidő, amit azért vannak, akik nem igazán szeretnek, ezért a játék nagyon társaságfüggő. Volt olyan társaság, ahol nagyon bejött a játék és volt olyan, ahol kínszenvedés volt egy-egy kör. Nagyon hosszú lehet a pontos szabályismertetés új játékosok számára és a különböző játékosszámok mellett lényeges eltérés van a társas nehézsége között (ezt most csak az alapjátékra értem). Egy idő után az egyes helyszínek szövegei is memorizálódnak, ezért a kiegészítők beszerzése tényleg ajánlott.
Ettől függetlenül egy nagyon jó játékról van szó, nagyon szépen megalkották.

Antiserver

Antiserver

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 35 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.26, 23:07

Mosomedve! Ahogy a leírásban is írtam: "Ideális létszámnak a 4-5 főt mondanám, ekkor pörög még ugyanis a játékmenet, nem kell sokat várni egy-egy embernek, hogy sorra kerüljön..."

Egyáltalán nem parti játékról van szó, szintén szerepel a szöveges ismertetőben, hogy "egy kooperatív játékról van szó, amelyben rendkívül jó stratégiai érzékre van szüksége mindenkinek, szorosan együtt kell működni a végső győzelem eléréséhez" Aki parti játékot akar, az vegyen egy Munchkint, Kragmorthát, vagy más hasonló stílusú játékot, de egy Arkhamtól ne ezt várja el. Ezekhez a játékokhoz alapból úgy kell leülni, hogy tudod, hogy x ideig gondolkoznod kell a lépéseken, sokáig eltarthat adott esetben, mire a játékosok megtervezik, mit kell az adott körben cselekedniük. Ezért stratégiai-kooperatív.

Azt megint nem értem, hogy a társasjáték és az rpg között miért kell választani. Nem feltétlenül rpg-znek a társasozók, és nem feltétlen társasoznak az rpg-sek. Két külön kategória, két külön "rajongó tábor". Vannak köztük átfedések, ellenben én kapásból tudok mondani a szűk baráti körömben minimum 7-8 embert, akik imádnak társasozni, de soha sem játszottak rpg-t, mert egyszerűen nem vonzza őket.

A videós megoldásra pedig mindeddig csak pozitív kritikát kaptam, az első részeknél szinte minden hozzászóló bíztatott, hogy folytassam a megkezdett irányt. Sajnálom, hogy neked nem jön be. Őszintén szólva nem értem, mire gondolsz "ittas videók" alatt, senki nem volt ittas a videók készítésekor. Ezeknek a "játék közben" felvételeknek a lényege épp az, hogy aki nem kíváncsi az elemzésekre, az bele tudjon nézni csak röviden, hogy hogyan néz ki a játék egy kisebb baráti társaság esetében, menet közben.

Mosomedve

Mosomedve

  Orbitron Megaharcos

 • Fórumita
 • 1648 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.26, 20:10

Az kimaradt, hogy az Arkham mennyire pörgős parti játék.
6 játékos
sorra kerülsz, majd kimehetsz beszélgetni a többi partizóval, mert 30-40 percig nem lesz rád szükség az asztalnál...
kétszer próbáltuk végignyomni, és időhiány miatt(6 óra játékidő) ott hagytuk.
mindezt veterán társas rpg csapattal.
konklúzió: ha már összeülünk 8 órára akkor rpg

próbáld ki mielőtt megveszed

más téma:
hogy ünneprontó legyek,ezeket a kézikamerás ittas videókat erőltetni kell?
kicsit olyan performance szerűek, de nem jó értelemben.
egy sima szöveges leírás többet ér pár képpel.más nem érzi így?

Thaur

Thaur

  Csúf zöld szörny

 • Fórumita
 • 1816 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.26, 17:01

Továbbá, minthogy a DV nem maga nyomtat, hanem az FFG nyomtatásaiba száll be ("nos, lesz x példány, plusz még a franciák kértek ennyit, az olaszok annyit, a magyarok..."), régi Arkhamot csak és kizárólag akkor tudna nyomtatni, ha az FFG nosztalgikus okokból maga is így tenne.

>másrészt pedig angolul sokkal hangulatosabb (nem csapja agyon a fordítás).
Köszönöm, köszönöm. Virágokat az öltözőmbe kérem. Köszönöm. :)

Antiserver

Antiserver

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 35 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.26, 12:03

mercenary! A DV eredeti tervei szerint az első kieg már tavaly megjelent volna. Mondom nem ismerem csúszás a pontos okait, lehet, hogy pont az egyik indok az, hogy várnak a revise-ra.

A magyar nyelvű játékkiadásoknál meg figyelembe kell venni azt is, hogy sokan nem tudnak angolul, vagy nem olyan szinten, hogy élvezhető legyen számukra egy ilyen játék. Egyébként pedig a magyar játékhoz is hozzá lehet illeszteni az angol kiegeket, ha valakit nem zavar az, hogy a játék egy része magyar a másik meg angol (találkoztam már ilyennel, számomra semmi zavaró nem volt benne).

mercenary

mercenary

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 15 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.26, 11:29

Antiserver: "DV idei tervei között szerepel az alapjáték újranyomása, és az első kieg, a Curse of the Dark Pharaoh magyar kiadása is"

namármost, ez azért érdekes, mivel az FFG épp most revise-olta ezt az első kiegészítőt (már úton is van a megjelenése), hogy jobban illeszkedjen ahhoz az irányhoz, amibe idő közben a játék fejlesztése elment. szóval ha a DV jót akar, már ezt az újragondolt verziót adja majd ki az alapjátékhoz, különben egy iszonyatosan nagy failnek lehetünk szemtanúi. :D

egyébként meg szerintem a magyar nyelvű verziót el kell felejteni, mivel egyrészt sose lesz hozzá annyi kiegészítő, mint az eredetihez, másrészt pedig angolul sokkal hangulatosabb (nem csapja agyon a fordítás).

Antiserver

Antiserver

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 35 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.24, 23:08

Én úgy tudom, a DV idei tervei között szerepel az alapjáték újranyomása, és az első kieg, a Curse of the Dark Pharaoh magyar kiadása is, ellenben állításuk szerint "nem csak rajtuk múlik a dolog". Sajnos nem tudom, lesz-e belőlük valami.

Csontrago

Csontrago

  New Promethean

 • Fórumita
 • 450 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.24, 21:47

Van rá esély,hogy valamikor újra kiadják? Mert én akárhol néztem már nem kapható a magyar kiadás :(

Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1556 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.24, 21:31

Betrayal...hoz hasonlítva milyen?

mercenary

mercenary

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 15 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.24, 12:08

a mütyür-kérdést én sokrekeszes horgászdobozokkal oldottam meg. így az előkészületek csupán másodperceket vesznek igénybe.

amit hiányoltam a kritikából, az a kiegészítők kérdése, bár tudom, hogy ez most alapvetően a magyar nyelvű változatot hivatott bemutatni, amiből most lesz (vagy már van?!) repress.
mindenesetre a különféle kiegészítők nagyon durván képesek tovább árnyalni a játék amúgy is sokszínű képét, hiszen majd mindegyik behoz egy-egy újabb elemet, amivel aztán már tényleg a végtelenségig lehet variálni a dolgokat. bizonyos kiegészítők pedig még a legtapasztaltabb játékosokat is képesek úgy megizzasztani, hogy egy csapatnyi indiana jones vagy lara croft legyen a talpán, kik képesek a játék kimenetelét az emberiség javára fordítani.

de az alapjáték nagyon könnyű, nagyon sok sikerélménnyel kecsegtet (legyen az bármennyire is kevéssé ovecraftias :D), így kezdő játékosoknak kiváló. nyugi, az első pár játékot még így is elvesztitek majd :P (később meg majd azért, mert már nyeregben érzitek magatokat, és azt hiszitek, rengeteg időtök van.)

fontos még megjegyezni, hogy a játékhoz nagyon sok háziszabály is készült, amivel még érdekesebbé, feszesebbé, autentikusabbá tehető az élmény, így varázsolva azt az együtt töltött 3-4 órát még felejthetetlenebbé.

összehasonlítva a pár hónapja megjelent mansions of madness-szel (szintén ffg, volt is már róla kritika itt), azt kell hogy mondjam, azóta tudom csak igazán élvezni az arkham horrort, mióta mom-oztunk egy keveset. ez persze nem azt jelenti, hogy a mom szar vagy ilyesmi, zseni az, csak abban olyan kevés sikerélményben lehet része a játékosnak (főleg az elején), hogy utána teljesen átértékelődik az arkham horror is. a mom alapvetően sokkal szerepjátékosabb. egyrészt sztorialapú, másrészt valósághűbb. ott egyetlen egy monster is képes sakkban tartani az összes nyomozót, legyenek azok bármennyire is kompetensek, míg az arkham horrorban inkább az a megszokott, hogy az egyes játékosok több tucat monster trophyval fejezik be a játékot. így ez utóbbi sokkal akciódúsabb, több a szörny, több az aprítás, úgyhogy ezen a ponton ez sokkal hollywoodibb.

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4627 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.24, 09:58

sorry vmikor idokozben egy ramentesnel buktam az iframe-eket.
javitva...

raud

raud

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 526 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.24, 08:25

Mi a szösz, kapásból beágyazott videóvá alakulnak a linkek a megjegyzésekben :ok:

Majd a linkelést, ha a cikkben megjelenítésre kerülnek, nyugodtan töröljétek a hozzászólásomból ki.

raud

raud

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 526 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.24, 08:23

A videók a youtube-on is fent vannak

A játék egyébként jó játék, csak hosszabb, mint jobb, és elég összetett a szabálya...

Módosította BePe: 2011.05.24, 10:01


Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2912 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.05.24, 07:43

Hmmm, tényleg. Én meg se próbáltam, a céges gépen úgyse látnám. A linkek elfelejtettek linkelődni?


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]