Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

DnD Essentials bemutató a Hősök Hajnala találkozóról


 • Válasz írásához lépj be
16 hozzászólás érkezett eddig

Pett-moondevil

Pett-moondevil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.06.04, 12:04

Tetszik a prezentáció, nagyon sokat megtudtam belőle.

chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2018 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.31, 14:28

Éberen Őrködő: nem, akkor kezdtük a kampányt, mikor az alap 4E szentháromsága (PHB-DMG-MM) megjelent, és az Essentials megjelenése után sem váltottunk.

Pár komoly problémám volt már a 4E-vel, mire az Essentials kijött, úgyhogy nagyon vártam rá. Az első Heroes of... könyvet beszereztem a megjelenésekor (meg a többi Essentials könyv... hm, "preview" változatát is), szóval a lehetőség a kompatibilitás miatt nyitott volt, de egyik játékosom sem élt vele (még). Az okok:
- a játékosaim nagy része ugyanúgy nem volt (vagy még most sincs) tisztában vele, miért is jó az Essentials, mint más 4E játékosok egy jelentős hányada
- rég volt karakterhalál/új játékos bemesélése, mindenki szereti a jelenlegi karakterét
- a legtöbb játékosom a 4E-vel kezdett játszani, őket a választások sokasága jobban vonzza, mint az Essentials konzervatívabb vonala

Bevallom, direkt az előadás kedvéért vettem a fáradságot, hogy végignyálazzak minden Essentials kiadványt, és a fejlesztők nyilatkozatainak is alaposan utánanézzek. A gyűjteményemből (fizikai valójukban) még hiányzó kiadványok azóta úton vannak a bookdepository-ról. (Második Heroes of... könyv, Monster Vault, Dungeon tiles master sets.)

A Monster Vault még jól fog jönni a kampány hátralévő részén, kevesebbszer kell majd laptopot használni. A miniket meg azután is használni akarom, bármilyen rendszerben mesélek is (egy KéM-kampányt fontolgatok), szóval a Dungeon tiles sem pénzkidobás.

Eberen_Orkodo

Eberen_Orkodo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 996 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.31, 14:01

És a Harn Hősei kampány (http://rocknrole.blog.hu) az essetials szerint ment, vagy sima 4e szerint vagy félúton váltottatok?

GODPOWER

GODPOWER

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 608 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 19:47

Sajnálom, hogy nem sikerült sort keríteni az előadásra. Az idő nagy ellenségünk volt. A következő rendezvényen több idő lesz játszani. Igyekeztünk színesé tenni az előadásokat is, és szerettünk volna a kezdőknek is támogatást adni.
Gratulálok a prezentációhoz. Nagyon jó lett.

uff!

Sanctus

Sanctus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 12:20

Azagar's Book of Rituals? Valaki? Egész jó könyv, rengeteg hangulatos, régivágású rituáléval. S még olcsó is, igaz, nem a Wotc csinálta, hanem a Goodman Games.

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2955 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 11:46

Igen, az AD&D karaktereknek, néhány osztálynak (pl. monk) a 3. kiadásban sokkal kötöttebb útja volt. A szintlépés olyan volt, mint a karácsony: előtte izgatottan vártad, aztán amikor eljött, kibontottad az ajándékcsomagot, megnézed, mit kaptál azon a szinten, és örültél neki.

A DnD4 karakereknek, és a 3. kiadás nagyobbik részének is már sokkal inkább "LEGO" érzése volt: van egy hatalmas lavórod, bene ezerféle színű és formájú téglával, és ízlés szerint rakosgatod belőle a karaktert folyamatosan.

Nyilván mindkét megközelítésnek vannak előnyei és hátrányai. Az allegória hihetetlenül pontos: például a LEGOval is az a helyzet, hogy amíg csak néhány maréknyi tégla van benne, elég kezelhető; de ha már ötszázféle elem van teljesen összekeveredve egy lavórban, akkor már nem olyan szórakoztató megkeresni mindig azt az egyet, ami a legjobb neked.

Ja, és persze sarkítunk alaposan kiadás-példákkal. Hiszen az essentials "lecsupaszított" karaktereivel még mindig 30 szint alatt 18+ featet veszel fel, ami már önmagában elég komoly legózásra ad lehetőséget - szinte nagyobb testreszabhatóság, mint a 3. kiadás legszabadabb kasztjainál. Csak míg a 3. kiadásban a featek igen komoly meghatározói voltak a karakter harci lehetőségeinek és képességeinek (power attack, [combat] expertise, dodge, whirlwind attack, spring attack, rapid shot, stb), addig az essentials könyvekben felsorolt featek inkább kisebb módosításokat, állandó bónuszokat, mellékmódosítókat tartalmaznak. De a "hagyományos" negyedik kiadásban is kisebb a hangsúly a feateken: a powerek átvették az izgalmasabb featek helyét.

chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2018 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 11:18

Bulldy: kézenfekvő volna, én meg is venném, nem egy rossz ötlet. De az már nem az Essentials-termékvonal része lenne. :)

A kasztokkal a fejlesztők kijelentései alapján az volt a cél, hogy ritkán kelljen dönteni, de annak nagyobb legyen a súlya. Nem tudom, mennyire sikerült ez jól, de az alapötlet tetszik. 4E-ben a karakteralkotás- és fejlesztés folyamán featek százai közül válogathatsz - zavarba ejtő a bőség, de lényegi, fontos hatása tán egyiknek sincs, különbséget alig jelent, hogy mit választasz.

Ha megnézed pl. az Essentials rangert, sokkal ritkábban választhat bármit, ugyanakkor a képességeit szabadabban használhatja; van pl. valami (nem leszek pontos) at will célzott lövés képessége, aminek a hatása annak a függvénye, hogy hová céloz.

Ehhez képest a hagyományos 4E ranger eldönthette, hogy melyik két-három at will képességet veszi fel, amelyeknek fix hatása volt (és sokszor úgyis predesztinálta, hogy mire akarod specializálni - íjásszal sose vennél fel beastmasternek "szánt" képességet).

Glowface-szel beszélgettünk róla pár hete, hogy ez a fajta karakteralkotás sokkal közelebb áll a korábbi kiadásokhoz, mint a - szintén brutális mennyiségű opciót kínáló - 3. kiadáshoz. Lásd: AD&D2E-ben nem sok opciód volt játéktechnikailag harcosként. Az Essentials megközelítése ráadásul kissé életszerűbbé is teszi a kasztok működését, mint a standard 4E. (A preziben említettem a harcos kasztok vs. daily powerek problémáját.)

Szóval érdekes, de benyomásom szerint a limitált lehetőségek száma egyáltalán nem limitálja a karakter lehetőségeit, sőt... mivel kevesebb képességet specifikál, több ajtót hagy nyitva. (Hogy is volt ez a dolog a szabályinflációról, Sanctus? :))

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6775 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 10:57

Chomy: Complete book of Rituals, hehe... :)

Én csak egyszer játszottam 4E-t, de a legjobban talán azt a részt élveztem a karakteralkotásban, mikor hangulatos rituálékat böngésztem a karakteremnek - és még találtam is!

Az Essentials-t nézegettem, a Heroes of... könyvekben csak az zavart, hogy a kasztok 1-2 célra vannak kihegyezve, nem lehet magamnak összeválogatni, hogy milyen képességeket szeretnék.
A szándékot persze értem: segíteni akarnak a játékosoknak, hogy ne legyenek "broken" karakterek, akik félrenyúltak egy-egy választással és így a harc terén a karakter ereje csökken - az elvárthoz/tervezetthez képest. Nekem viszont hiányzik a "márpedig úgy rakom össze a karaktert, ahogy én akarom" érzés. Ha jól értem a dolgokat, akkor ha ezt szeretném, akkor azért kell a régi PHB.

Mondjuk valahol jól számol a WotC, mert egy pusztán elméleti 4E partiban a mi csapatunkban (6 fő) körülbelül 4 ember teljesen meg lenne elégedve azzal, hogy mindenképp "működőképes" karaktere lesz és nem kell estéket rászánnia, hogy működön a dolog. A maradék két emberből egy meg ha teheti, úgyis megveszi a többi kiadványt is (ez vagyok én :)), a másik "böngészős" meg kölcsönkérné tőlem. ;)

Update-kérdés: szépen terelgetik az embereket a fizetős online felület felé. Érthető, nekik az fix haszon hónapról hónapra és még értelmes statisztikákat is lehet belőle csinálni, ami segít a márka továbbvitelében. Csak nehéz rászoktatni a (magamfajta) p&p játékosokat, hogy papír könyv helyett a monitort olvasgassam.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4476 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 10:29

A prezi.com-ot nem sikerült megértenem, viszont az anyag maga jó. :)

chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2018 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 09:22

Köszi mindenkinek a dícséretet, +BePének a lehetőséget a megjelenésre. :)

@Éberen Őrködő: érezhető, hogy megpróbáltak a régi játékosok kedvére tenni. Nagyon sokakat zavart a túlzott absztrakció a szabályok terén, a drasztikus szakítás korábbi "tradíciókkal". Alighanem ebben hozta az Essentials a legkomolyabb újítást (és közben a már meglévő 4E-játékosokkal sem cseszett ki). Ezt példákkal, összehasonlítással nem könnyű bemutatni, át kell olvasni hozzá a könyvet.

@Bulldy: ja, számomra is érthetetlen ez a húzás. Advanced gameplay (elvileg) nem lesz, az Essentials dizájnfilozófiája az új irányvonal, erre tart a játék. (Természetesen a kompatibilitás teljes megőrzése mellett.) Rituálékat tehát továbbra is használhatsz az eredeti kiadás szerint (ahogy minden mást is), de ahhoz szükséged van legalább az alap PHB-ra.

@Glow: köszi a kiegészítést, jogos, választhattam volna olyan update-et, amit tartalmaz a Rules Compendium javítva, ill. említhettem volna, hogy az RC-ben nincs meg minden, ami szükséges a játékhoz (kasztok, fajok). :)

@Narmor: talán olyan komoly mértékben már nem is lesz átírva a játék szabályrendszere, hogy problémát okozzon, ha elhagyod a további update-eket. Azok viszont, akik az elejétől fogva tolják a 4E-t, eléggé szívnak update-ek nélkül, főleg úgy 10. tapasztalati szinttől fölfelé. Ezért is mondom, hogy az Essentials néhány eleme (Rules Compendium, Monster Vault) nélkülözhetetlen a 4E játékosoknak/mesélőknek. Hacsak nincs valami zseniális módszerük az update-ek spontán használatára a játékasztalnál. (Ilyet elképzelni sem tudok.)

Sanctus

Sanctus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 09:20

Kár, hogy pont ez az előadás maradt el. :(

Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1367 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 08:44

Köszönjük szépen! Remek prezentáció. :)

Nyár végén, ősz elején, ha minden jól megy, beszerzem az itt említett Essentials kiadványokat. Az update-ek meg nem zavarnak, mert egyszerűen nem veszem figyelembe őket. :P
(Gondolom, addig még több update lesz majd...)

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2955 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 08:33

Rituálék tényleg nincsenek benne. A tules compendium talán röviden ismerteti a rituáléval kapcsolatos szabályokat, de egyetlen rituálé sincs benne egyetlen essentials cuccban se. Sőt, a "legfontosabbat" (feltámasztás) az essentials pap megkapja szinttől függő képességként.
Csuda tudja miért.

A prezi tényleg pompás lett, gratula, a legtöbb dologgal egyetértek benne. Egy apró észrevétel a rules compendium kapcsán: ugyan valóban minden szabály benne van, de egyetlen kaszt, power, feat, tárgy vagy hasonló dolog leírása sem, szigorúan csak a szabályok. Ebből következően a player's handbook update-ek (erráták) nagy része sem szerepel benne, hiszen azok jelentős része egy-egy power, feat, tárgy, kasztjellemző pontosítása (mint pl. a Chomy által idézett Weapon Talent is).

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6775 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 08:23

A rituálék tényleg teljesen kiestek? Vagy az már valami "advanced gameplay" lesz? Én sem vagyok nagy 4E rajogó, de a rituálék ötlete és megvalósítása tetszett....

A bemutató pedig igényes, összeszedett munka, gratulálok hozzá!

Eberen_Orkodo

Eberen_Orkodo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 996 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 08:05

Jó kis előadás, határozottan kedvcsináló. Úgy látom, több olyan alapot is megváltoztattak, ami engem határozottan irritált a 4e-ben.

A Prezi.com meg királyság, már én is így készítem az előadásaimat. "Természetesen" magyar ember találta ki. :-)

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4664 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 07:39

hálás köszönet érte...

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6583 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.05.30, 07:39

A D&D 4. kiadásának "Essentials" termékvonala 2010 második felében jelent meg. Sok kérdés (kétség?) és várakozás előzte meg. A legtöbben arra számítottak, hogy a 4. kiadás alig több, mint két éves életciklusa máris véget ért, és jön az új, hibajavított kiadás (rókabőr). DnD Essentials bemutató a Hősök Hajnala találkozóról


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]