Ugrás tartalomhoz


Fotó

Kérdések & válaszok


 • Válasz írásához lépj be
656 hozzászólás érkezett eddig

SgtStalker

SgtStalker

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 424 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.07.17, 21:47

Pár hete a Gémklubnál még volt. Ja és most indult be a Clan Invasion kickstarterük...:):):)

 

 

 

Kicsit lemaradtam úgy fest. Ha valaki találkozik valahol egy elfekvő Beginner Box-al, az kérem írjon rám. :)

 

 Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1345 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.06.28, 15:57

 

Kicsit lemaradtam úgy fest. Ha valaki találkozik valahol egy elfekvő Beginner Box-al, az kérem írjon rám. :)Hszab

Hszab

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 2 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2019.04.16, 20:42

Ha valaki erre tévedne, és nem tudná :)

 

Alapdoboz:

https://www.szellemlovas.hu/tarsasjatekok/index.php?r=webboltTermekValtozat/view&termek_valtozat_id=18953&uj_termek=1

 

 mgbg

mgbg

  Don Kartács

 • Fórumita
 • 250 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.04.20, 09:50

Sziasztok!

 

Egy nem tudommal kezdeném én is... :) Szóval nem tudom, hogy a régi "bennfentesek" közül ki aktív CBT-s még, de hátha akad valaki, aki segíteni tud.

 

Úgy hozta az élet, hogy egykori bandánk jelentős része ismét összerázódott az ország nyugati felén és lelkes nosztalgiahullámok után leporoltuk a szekrény aljában 10-15 éve pihenő miniket.

Jelenleg a Catalyst Game Labs a CBT-s cuccok forgalmazója és megspórolnánk a tengeren túli rendelés izgalmát, ha esetleg valaki tud róla, hogy Bécsben, esetleg Németországban valahol, valamilyen boltban kaphatók-e? Vagy esetleg Endrosz nem lovalt át a FanPro-s kommandóból CGL-es samesszá? ;)Cromsafir

Cromsafir

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 2 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.01.13, 19:11

Üdv!

Nem tudtam, hol tegyem fel kérdésemet ezzel kapcsolatosan, ha nem itt kel előre elnézsét kérek!

Olyan kérdésem lenne a Mechwarrior figurás játékkal kapcsolatosan, hogy a szállításra alkalmas járműveknél a jelzés maga mit jelent (az az a szám ilett ez a célkereszben egy C betű) illetve, hogy a szállítási kapacitás miben merűl ki azaz, csak kis egység avagy lehet járművet is szálítani, teszem azt adott egység adott értéket képvísel kis egység 1 jármű teszem azt 2.
Köszi előre is a választ!tresset

tresset

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 1 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2015.01.04, 15:24

Üdv!

 

A BattleTech könyvek magyar megjelentetése kapcsán írnék pár sort.

A Beholder, mint tudjuk leállt a könyvekkel mindössze 3 darabbal a vége előtt. (Igen, tudom, a több mint 50 darabból, alig 30 fölött adtak csak ki, de lagalább a vége egyben meg lett volna a sztorinak.)

 

Ami miatt írok:

A Delta Vision kiadó fórumán lehet ajánlani könyveket, hogy miket jelentessen meg a kiadó magyarul és én a BattleTech univerumot (is) ajánlottam. Az ajánlásokra meg lehet szavazni. Szóval aki esetleg úgy gondolja... :)

Regisztráció kell hozzá (hogy mindenki csak egyszer szavazhasson), minden könyvnél van az akarom-nem akarom-másoktól függ lehetőség.

Bár sok esélyt nem látok a dologra (egy másik kiadó bele akart fogni, de állítólag őket a jogtulaj elhajtotta), de a MW: Dark Age könyvek joga a Delta Visionnál van, szóval hátha nekik sikerül. (Más kérdés, hogy ezekkel meg ők álltak le.)

Ráadásul a szavazás is elég rosszul áll (jelen pillanatban 4-et érdekel, 16-ot nem) ,bár csak pár napja indult ez az egész. Mindegy, egy próbát megér, hátha még lennének BT könyvek magyarul. :)

 

 auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5213 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.25, 12:38

Kösz :/

 

Akkor átállok a szelektív olvasásra.Phoenix_Wolf

Phoenix_Wolf

  Törzs-fórumozó

 • Moderátor
 • 712 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.25, 12:24

Háát, a FedCom Civil War-os regényekről sok jót nem tudok mondani. Kb. ilyen lesz az összes, nagyipari munka mind, az eredeti ötletek minimális felvillanása nélkül.

 

Megjegyzem, sajnos az egész FedCom Civil War vonal erről szól minden bolygón:

1. minden bolygón a helyi erők eldöntik, hogy kinek a k* anyját

2. jön egy másik egység (rosszabb esetben a bolygón magán már ott kempel), aki szerint inkább a másik oldal k* anyját. Addig egyébként sokszor nyugi van, amíg ez a másik egység megérkezik, de előbb-utóbb úgyis jön valaki, aki kellően trigger happy. Ha mást nem, akkor belekevernek egy zsoldos csapatot. 

3. összekapnak, előkerülnek a mechek, rosszabb esetben durvább dolgok

3a. még rosszabb esetben belekeveredik a helyi komgárda és az egyik oldalra áll. Ők mind meghalnak. Az ő belekeveredésükre nincs komoly indok. (röhejes van, de az mindegy)

3b. csak a klán határvidéken: amíg ők ütik egymást a jadesólymok lerohanják a bagázst, amiben a felek vagy kinyíródnak, vagy rájönnek, hogy a közös ellenfél ellen is lehet hirigelni és ez jobb, mint egymással. A jadesólymok boldogan hazamennek, nekik ez így is mission complete.

3c. ha a Kurita határvidéken vagyunk, akkor nem csak az 1.-es érvényesül, hanem "a Kuriták k* anyját is!" Ennek örömére nekik mennek, amitől végül tejfölös lesz a davionisták szája. és O-ra kerekedik. Kötelezően. Kuritáknak mission complete/happiness. 

3d. ha egész a káosz határvidéken játszódik, akkor egy harmadik fél liao/wob párti lesz, és elfoglalja a bolygót Blake/SunTzu/Helyi kiskirály nevében. Valójában akármelyik oldali a 3. fél, a WoB adja a zsét és a zsoldosokat a hirighez. A bolygó a 4. fázisban elszakad a Commonwealth-től.

4. az egyik fél felülkerekedik, de ebben a gépek 90%-át még a győztes is elveszti. A leaderek 50-80%-ban bemurdálnak. A vesztes súlyosan meghal. Rosszabb esetben a bolygó is lakhatatlan lesz. (bonus objective teljesítve. A jihad alatt a bonus lesz majd az alap) Ha katrina párti a győztes, akkor is ugyanez a minta van, tökmindegy, ki győzött ebben.

 

Igazából ez az iteráció ismétlődik nagyjából végtelen ciklusban. A steiner vagy davion területeket körbehaknizó sztáregységek itt-ott belenyúlnak a helyiek hirigelésébe, ami ritkán jó egyik félnek is. A Davion/Steiner RCT-k és egyéb nehéz alakulatok felmorzsolódnak. Ha van bármi ipari kapacitás, akkor azt minimum lerombolják.

 

Nem, sajnos senki sem képes gondolkodni, hogy ezzel csak az állam fog meggyengülni, de gyak. sehova sem jutnak. Senki nem képes a központi parancsokat teljesíteni. Alap, hogy legalábbis warshippekkel kell egymást egy polgárháborúban meggyőzni. Meg nukival, ahol van. És nem, senki sem látja át, hogy tiszta politika az egész, tele demagógiával és egyéb nyalánkságokkal.

A FedCom Civil war pont olyan gyenge lábakon áll sajnos, mint a Jihad. Nehéz megérteni, hogy hogyan törhet ki egy ekkora balhé egy közel 500-800 bolygós államban, és még nehezebb belátni, hogy miért őrül meg mindenki - főleg a katonák és kezdenek rampage-ba. Jó, persze volt ilyen a világtöriben is, de ettől még nem igazán világos az egész ok és indíték. Trónviszályok ritkán okozták a teljes hadsereg megsemmisülését.

Több minden kiderül a Jihadita forráskönyvekből. Azok alapján én az a valószínű, hogy a WoB keze van a legtöbb dologban, és célzatos volt a FedCom kinyírása: ez az állam egyedül is elég erős lett volna a WoB-os Jihad letörésére. Valószínű, hogy ha nincs a FedCom, akkor a Jihad soha nem teljesedik ki annyira, mint a 3069-70-es években.

Tehát a Jihad után kicsit az az érzésem, hogy sztoritechnikailag meg kellett játsztani előtte a FedCom Civil War-t, hogy kicsit "hihetőbben" (kezeljük ezt a helyén) prezentálni tudják a Jihadot, és a hatalmas FedCom haderőt legyengítsék a WoB-osok számára.

 

A FedCom regényekről pedig annyi is elég,hogy érdemes megnézni, hogy kik írták.

Pardoe könyveiben mindig valami gigahero van, aki félkézzel is lenyom egy ezredet. Aki ezt bírja, annak jó; aki kinőtt a tinigyilok korszakból, az besír a logikai következetlenségeken.

Charette kicsit árnyaltabb, ő amúgy a kedvencem a régebbi regényeivel, de ez nem a legsikerültebb könyve. Ez sajnos a nem ajánlott kategóriába esik.

Gressman könyve pont olyan, mint az eddigi regényei: sok harc, kevés háttér. Szegény GDL-t neki kellett legyaknia - hát, gáz, amit művelt szerintem. De legalább a harcok elmennek, intenzív kockacsörgés hallatszik a háttérben, és úgy általában igazodik a kánonhoz, nem alkot semmi furcsa újdonságot. Sajnos ez egy idő után rém unalmas egy regényben. Nekem ásítozós volt.

Randy Bills regénye mint a korábbiak. Gressman 2.0, sok harc, kevés velő, kevés egyediség. Elolvasod. Elfelejted. Ne várj tőle sokat szerintem, úgy talán nem lesz rossz.

Coleman...nos, Coleman-t én sajna utálom, de ebben a mezőnyben még ő lesz a legjobb. Az ő regényei picit nagyobb ívűek, mint az eddigiek, láthatóan ő kapta meg, hogy vigye a főszálat.(Ebben váltotta Stackpole-t, akit a ToTC VII után nem dícsértek meg gondolom (mert az a regény egy hárombetűs jelzőt ér csak). Vagy neki lett tele a t*ke az egésszel, és nem akart Jihadosdit játszani. Ez utóbbit megérteném.) Nála azt nem szeretem, hogy egyértelműen vannak kedvenckéi, akik mindent visznek, a többieknek pedig fakkoff. (kicsit kevésbé mondjuk, mint Pardoe-nál, az a f***i katasztrófa) De a FedCom-os regényei elmennek.(Whiskyvel. Sokkal.) Érdekes, hogy az Avanti Angels regényei még nem voltak ennyire egy kaptafára készülők és egydimenziósak; azokat szerettem. De a Kapellán "Megoldás" kiverte a biztosítéktáblát nálam.

 

Szóval: Sajnos szerintem a regények jó részén már túl vagy. Tudok rosszabb regényt mondani a FedCom regényeknél, még a Battletech sorozaton belül is, de általánosságban erősen csökkenő színvonal jellemzi a BT regényeket. Ez pedig a lejtő vége... egy kis ugratóval. :)auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5213 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.24, 08:36

Elkezdtem befejezni angolul a regényeket az alábbiak vannak hátra.

 

Az elsőt olvasom de bűnrossz szerintem, nem tud lekötni, félre is tettem. Kicsit már unalmas újra egy kezdő mechharcos szemszögéből olvasni újra és újra kb ugyanazt a történetet. Aki olvasta és emlékszik rá/rájuk az pár mondatot tudna írni a regényekről?

Igazából a FedCom polgárháború érdekelne mert az érdekes szál, de nyújtják mint a rétestésztát az utóbbi 3 könyv mindegyike egy-egy bolygó felszabadítása volt...

 

BattleTech - Mechwarrior 58 - Initiation To War - Robert N. Charrette
BattleTech - Mechwarrior 59 - The Dying Time - Thomas S. Gressman
BattleTech - Mechwarrior 60 - Imminent Crisis - Randall N. Bills
BattleTech - Mechwarrior 61 - Storms of Fate - Loren L. Coleman
BattleTech - Mechwarrior 62 - Operation Audacity - Blaine Lee Pardoe
BattleTech - Mechwarrior 63 - Endgame - Loren L. Coleman

 

 Fattyu

Fattyu

  Iszapszemű fórumozó

 • Fórumita
 • 6711 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.08.25, 21:32

szerencsére csak néhány. damagepy

damagepy

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 2 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.08.25, 21:11

- A dark age sorozat (16+ könyv) megjelent magyarul?

- Tényleg olyan unalmas a régebbi sorozatokhoz képest?

Nemrég leszedtem őket angolul pdf-ben, de ha van magyarul akkor úgy olvasnám, ha meg nem, akkor jó az angol is, de abba is csak akkor kezdenék bele, ha van olyan jó mint az előző szériák (túl sok negatív kritikát hallottam róluk, túl elnyújtottak, politizálás, érthetetlen, stb)auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5213 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.08.05, 13:03

Tisztul a kép köszi, most már különvált a vérjog, és a vérnév.

 

Regények: ha jól nézem akkor magyarul nem jelent meg a befejezés  a Kötelesség szava/Call of Durty az 57. az Endgame pedig a 63. A Beholder fórumon is panaszkodtak 2011-ben h a vége előtt leállt a kiadás, szóval az utolsó pár kötet marad angolul.Phoenix_Wolf

Phoenix_Wolf

  Törzs-fórumozó

 • Moderátor
 • 712 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.08.05, 12:45

Szia,

 

Nézzük sorban:

X harcos átkerül a másik klánhoz. Ha ők egy adott vérvonalból származnak, és az új klánjuknak nincs egyetlen vérjoga sem az adott névhez, akkor 1. rábaltáztak 2. indulhatnak a másik klán grand melee-jén, amelyen jó eséllyel "primary target" megtisztelő szerepet kapnak (és utána jöhet az 1.pont). Hacsak valamilyen klánpolitikai okokból valaki a vérneves harcosok közül nem fogja támogatni őket. (de mondjuk erre kb. 0.0001% az esély)

Ha a befogadó klán már rendelkezik néhány vérjoggal az adott vérnévhez, akkor megosztott vérnévről beszélünk, és mint ilyenhez van hozzáférése a másik klán megfelelő vérörökségből létrehozott harcosainak is. Ha egy ilyen név megürül, akkor megharcolhatnak érte.

Ha csak a vérneves harcos került át az új klánhoz, de a vérvonalához való jog nem, akkor jó eséllyel visszaszáll a halála után a vérjoga az eredeti klánra.

Megjegyzem ez a megosztott vérnév ügy azért -szerencsére- nem éppen gyakori. Egy vérjog eltrialozása egy másik klán által jó eséllyel egy trail of refusal-t fog kiváltani az adott vérház harcosaiból, tehát igazán értékesnek kell lennie egy vérvonalnak, hogy egy klán ebbe belekezdjen.És minél magasabb presztizsű egy vérjog, annál inkább valószínű, hogy ezzel a két klán egy interklán-konfliktust kockáztat. A leggyakoribb ez ügyben az, hogy egy adott vérvonalhoz a birtokló klán politikai okokból (mondhatnám jófejségből, de ezt azonnal zárjuk is ki) hozzáférést ad másoknak. Ez lehet (jellemzően) az, hogy az adott vonalból x db harcost gyárthat le a másik klán. Ha ezt apai oldalról adják hozzá az ügyhöz, akkor ugyanúgy feljavítja a génkészletet,de nem okoz vérnévvel kapcsolatos problémákat.

Azért azt is meg kell itt említeni, hogy ezek a dolgok eléggé összevissza vannak leírva és sok lyukat érzek én (is) benne.És a béna írók nem segítenek ezen sokat, akik a saját forráskönyveiket sem olvassák el.

 

Regények/sztori:

Ha Kapellan megoldásnál tartasz, akkor a regények szempontjából nincs spoiler, de a történelem szempontjából igen. Ami magyarul megjelent az nagyjából a FedCom Polgárháborúig fogja feldolgozni a történelmet. (Nem tudom, az Endgame megjelent egyáltalán magyarul?) A FedCom-ban vannak jó és rossz regények, de alapvetően olvasható cucc. Sajnos utána már csak az igen gyenge minőségű dark age regények vannak, amelyek azonban 3130 után játszódnak már. (A Dark Age regények csak erős idegzetű fanatikusoknak ajánlottak. De igazából még nekik sem.)

 

A FedCom utána Jihadot, majd a 3081 utána Köztársasági kort (A Szféra Köztársaságáról van szó) tudtommal csak nehezen elérhető netes, angol nyelvű battlecorps-os novellákban, regényekben (már amennyi van, ezeket nem ismerem én sem), illetve -ajánlottabban- a forráskönyvekből lehet megismerni. De ha 3067-nél megállsz (ahogy a BT játékosok zöme teszi), nem nyúlsz mellé - nem biztos, hogy érdemes a Jihaddal foglalkozni. A DA-val pedig biztosan nem érdemes.

A Jihad, a Reaving, vagy a Közt. kor max. tudományos érdeklődésre jó a fanatikusoknak (mint én).  Az események logikai hibái, és az izzadtságszagú erölködés, hogy összekössék a párhuzamosan fejlesztett minifigurás Dark Age-et és a normális történelemmel rendelkező boardgame/rpg Battletech-et, és mintegy ráadásként az áldokumentumfilmeket majmoló igen olvashatatlan hat (hét, nyolc, stb.) darabba vágott forráskönyv-szeméthalmaz igen fájdalmassá teszik ezek megismerését - megszeretni ezt az időszakot pedig nem fogod te sem. A Jihad olyan szinten illúzióromboló, hogy évekig én magam sem szántam rá az oldalt, hogy feldolgozzuk. Még akkor is, ha másfélezer oldal tömény forrás után azért kezd valami rendszer kibontakozni benne - de ez nem menti meg a nagykorúvá serdült Prof Dr. Veér István (a hent és a táp akadémiai professzora) által kitalált, népírtással, kiberzombikkal, biofegyverekkel és vééééééérel gazdagon meghintett sztorit. RPG szempontjából a Jihad szerintem használhatatlan időszak.Táblásban lehet vele próbálkozni,de igazából ott sem jó a sok új, játékegyensúly-romboló cucc és a végtelen mennyiségű szabály miatt.

 

A Dark Age (történelmi/sztori szempontjából) pedig szimplán gagyi. Azokon a regényeken és sztorikon nincs mit mentegetni. Olyan, mint amikor néhány plusz USD-ért lehúzzák a r*tyin azt, ami igazán naggyá tette ezt az univerzumot. (Jó, a néhány plusz USD biztos nagyon jó üzlet volt a Weismannak. Akkor sem mentség.) Elnézést a sarkos fogalmazásért. A Battletech levlistán elég sokat írtam a Jihad-os ügyekről (és előtte a Reavingről), de azért ide is megírtam a véleményem.

 

Szóval, szerintem azzal jársz a legjobban, ha a magyar regények kifogyása után (feltéve, hogy az Endgame megjelent), egyszerűen nem mesz tovább. Ami érdekel, vagy ahol mesélni fogsz, ahhoz olvass hozzá forráskönyveket (amelyek között vannak kifejezetten jók is). Esetleg ha szeretsz angolul olvasni, akkor a 3067-ig megjelent, de magyarul nem kiadott regények közül érdemes néhányat kicsemegézni. Wolf Pack, I'm Jade Falcon, Heir to the Dragon, A Camacho Cabellaros trilógia, a Black Thorns, az Avanti Angels regények mind jók, sőt, néhány közülük messze jobb, mint pl. a Kapellán megoldás vagy a FedCom Civil War regényei. Ez persze szubjektív véleményem.

 

Üdv,


Módosította Phoenix_Wolf: 2014.08.05, 12:52


auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5213 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.08.05, 08:11

Kösz. Kicsit tömény de azt hiszem átjön (meg zavaró sok angol kifejezés elsőre, magyar regények után)

 

Az adott vérnévhez való 25 db jog lehet egy klán birtokában (ekkor exkluzív vérnévről beszélünk), vagy lehet megosztva. Úgy lehet pl. megosztva, hogy valaki ezt Trial of Possession során elbirtokolja.

 

 

 

Tehát ha jól értem: x klánharcos átkerül egy másik klánhoz. Vérnevet szeretne, tesz egy Próbát hogy jogosult legyen, majd ha összejön akkor indulhat a Vérnév próbáján (sry de nekem magyar kifejezések állnak kézre)

 

Az "átállás" így már érthetőbb a prioritások tekintetében.

 

Itt lejjebb van egy lista könyvekről most tartok a 27.-nél, szóval volt pár spoilergyanús rész a hsz-ben. A komsztár exodus manipulációra mondjuk volt egy enyhe utalás a Kivonulás útjában.

 

 

Könyvekhez még egy kérdés: a lenti lista alapján a 33.-al "véget ér a sztori" vagy érdemes átváltani az angol kiadásokra (tudom van még a Dark Age de ahogy láttam az egy nagyobb hézaggal folytatódik). A sztori alatt a Victor vs Katrina játszmát értem kb. Elég mindent v semmit típusú olvasó vagyok nem szeretem ha félinformációkat a későbbi könyvekből kell kideríteni.

 

 

 

 Phoenix_Wolf

Phoenix_Wolf

  Törzs-fórumozó

 • Moderátor
 • 712 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.08.04, 14:16

Szia,

 

Több dolog is keveredik a kérdésekben, mint a vérvonal, a vérnév, a vérház és a több. Ezek nem egyenesen azonosak. Próbálom megvilágítani a káoszt, de kérdezz majd nyugodtan.

 

Vérnév/vérörökség ügyek:

Eredetileg volt 800 vérnév a klánokban; ez az alapító harcosok vezetéknevei. Minden klán eredetileg 40-et kapott ezekből. (a saját harcosaikét) Ezeknek a vérörökségéből (génkészletéből) első fázisban gyártottak harcosokat. Mivel ez nem klónozás, ezért a sibkinek génkészlete mindig két adott klán által birtolt génkészlet párosításával jön létre. Az anyai ág adja meg, hogy az elkészült gyerek melyik vérházhoz köthető. Egy párosítással 20 gyerek készül, amelyből jó, ha egy-három válik harcossá (kb. 16 éves korára) (creche (talán 8-10 éves korig)->sibko, de effektív szelekció csak a sibkóban, és az azt lezáró próbával van).

Mivel változatosságra nagy szükség van, ezért nem csak alapítók génkészletével dolgoznak, hanem a későbbi harcosokéval is. Aki kiemelkedik, az bekerülhet a programba (akinek vérneve van, az de facto benne van, de nem biztos, hogy használják is a vérörökségét (génjeit)). Sőt, a Reaving idején ki fog derülni, hogy már évtizedek óta bekevernek freeborn géneket is a stock feljavítására....(heresy!, mondani Jibril testvér erre, de az egy másik világ) 3085-re ezek a "tainted" vonalak egyébként megszűntek. (DR koma szállóigévé vált mondása az unatkozó szabadvérű klános repository-őrökről (a jellegzetes mozdulattal) tehát majdnem igaz is lett).

Minden eredeti vérnévből ha jól emlékszem összesen 25 lehet éppen aktívan kiosztva. (azaz pl. a Winson vérnevet össezsen 25 harcos birtokolhatja. Ezek a harcosok alkotják az adott vérházat. A 25-ös szám nincs kőbe vésve, ezt lehet csökkenteni (trial of reaving-el), de növelni is (25-ig).Ezekhez persze min. nagytanács által jóváhagyott próba kell. Ad abszurdum az is elképzelhető, hogy teljes vérházat kiírtanak, ha nagyon dezgroid viselkedést mutat, bár ez 3070 előtt talán csak az exkluzív Wolverine nevekkel történt meg. Ezért van 3050-es szinten kb. 760 aktív vérház csak. A vérház tagjai mindig anyai ágon vissza tudják vezetni magukat egy adott alapítóhoz.

Az adott vérnévhez való 25 db jog lehet egy klán birtokában (ekkor exkluzív vérnévről beszélünk), vagy lehet megosztva. Úgy lehet pl. megosztva, hogy valaki ezt Trial of Possession során elbirtokolja. Attól, hogy egy harcos abtakha lesz (befogja a másik klán), a vérneve nem veszik el, de a vérjog, amely a nevéhez kötődik nem öröklődik át az új klánjára.

A vérjogokat a vérház, és az a vérház fejei nagyon szigorúan számon tartják.

 

Indoktrináció:

Azért ezzel csak óvatosan. Minden klánharcost (aki a klántársadalom kevesebb, mint 1%-a) arra kondícionálnak, hogy 1: harcosok mindenek felett 2: felsőbbrendűek vagyunk az IS-nél, a szabadvérűeknél 3: a mi klánunk jobb, mint a többieké. Ebből az első kettő jóval hangsúlyosabb. A többi klánt alapból nem nézik le, és a Golden Century-t lezáró időkig annyi sérelem sem volt köztük. (kivéve Wolverine-ek, azzal nincs mit tenni). Illetve bár a személyes kiválóságra nagy hangsúlyt fektet a nevelésük, 0. parancsolatként: a klánok törvénye (The Way, egyes leírásokban) mindenek felett. És a klánok törvénye szabályozza a próbák menetét, a batchallt, a kasztok helyzetét, és azt, hogy a húsz (19.18.17...jelenleg éppen 10+3 Abjured) klán uralkodó pozícióját. Szabályozza azt is, hogy egy abtakha először bondsman/woman lesz, és milyen próbák után válhat az új klánja részévé. Kimondja azt is, hogy a harcosnak alapvetően a klánja érdekeit kell szolgálnia.

Az abtakha-bondsman rendszerhez azt kell először megérteni, hogy egy harcos számára a klánhoz tartozás alapvető fontosságú. EZT nevelik elsősorban belé. Ugyan megtanul egy sor saját klánjára vonatkozó ritust, szabályt, szokást, de az a kötődés, ami a klánhoz tartozást jelenti, az alapvető. A harcos, ha nem tartozik egyetlen klánhoz sem, akkor de facto a bandita/sötét kaszt részévé válik, és annál nincs lejjebb. (A social értéke 1 lesz, rpg nyelven szólva, de csak azért, mert nincs 0)

Nem mindig ejtik egyébként fogságba az elesett katonákat. Ez a szokásos stackie-s tévedés. Csak akkor, ha 1.derekasan és becsületesen harcoltak 2. pótolni kell a veszteségeket 3. egyéb okból (lsd. vérvonalak) szükségük van valakire. Balasztot ők sem gyűjtenek, és csak azért nem fogják el őket, hogy jól kibaccanak velük, és lesorolják őket workerbe. Ez simán szembe megy ugyanis a Way-el ("the clan abhor waste" irányelv sok mindenben kulcsmondat a klánoknál. Márpedig egy trueborn harcost lesorolni workernek pusztán genyóságból az pazarlás.)

Ha a klánhoz kötődés kényszerét egy jaguár harcos szemszögéből nézed, akinek éppen lenullázzák a klánját, talán jobban érhető lesz, miért társul be az "új klánjába". És a klánok társadalmában elvárás, hogy az abtakha próbáljon az új klánjába minél jobban beilleszkedni.

(btw: fordítva is van példa, lsd. Phelan Kell (erm. őt inkább ne), vagy Ragnar-t (őt inkább). De a klánok közötti átmenetre és aklimatizációra nagyon jó példa, hogy hogyan lett a Mackók közül származó Jake Kabrinski a Hells Horses kánja. De mondhatnám Connor Rood-ot is az Ice Hellionok közül, aki a Goliath Scorpion-ok sakhanja lett. )

 

Megjegyzés:

A Stackpole féle regények csak nagyon messziről súrolják a klános ügyeket;  itt-ott hibásan is értelmeznek dolgokat, így én magam nem javaslom őket a klánok megértéséhez. Thurston könyvei már jobbak ezen a téren, még ha vannak ott is hibák, de a koncept jobban tetten érhető bennük. Az igazán mérvadó (és legjobb forrás) a Warriors of Kerensky forráskönyv, a Guide to the Clans Field Manual, az Operation Klondike (historical) és az Era Report-ok klános példányai (főleg a Golden Century, az csak velük foglalkozik) Ja, és persze kánon a Wars of Reaving. (Csak erős idegzetűeknek, mert az viszont thrashheap a többihez képest). Jó hír, hogy ezekből utóbbiakból gyak. minden fent van a MF-n. A WoK egyes részletei persze nem, bár ha lett volna akkoriban szöveges pdf....

Ami főleg nagyon gyenge a regények között, az a Twilight of the clans-os ügyek. Főleg Stackie dolgokai ott tele vannak orbitális f*szságokkal. Pl. az, ahogy ő lefejezte Lincoln Osis-t az max. a "nagy humor herold díj" versenyében állja meg a helyét, de a szabályok-forráskönyvek között aligha. A klános áruló ügyeiről ne is beszéljük, az plain baromság, ráadásul a Comstarnak rohadtul nem volt szüksége az exodus útvonalra (azt ui. már ismerte korábban is; naja, akkor még nem írták meg a leleplező Jihad forráskönyveket).

 auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5213 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.08.04, 08:25

Haladok a könyvekkel meglepően jók, bejön a sorozat.

A klánokkal kapcsolatban lenne egy kérdésem:

Adottak a vérnevek ugye - egy-egy klánban van ezeknek háza x harcossal, pl Ward a farkasoknál. Ha viszont mondjuk a sólymok kihívják őket egy próbára ahol egyik vérneves Ward genetikai öröksége a tét és nyernek akkor övék a génkészlet. ebből csinálnak tesközöket x idő múlva tesköz felnő akkor az innen származó harcosok indulhatnak a Ward vérnévért a Solymókon belül? Ott is létrejön egy Ward ház? Vagy mi ennek a menete?

Hasonlóan ahhoz ha egy harcost elfognak jobbággyá tesznek, akkor az ő esélyei is ugrottak a vérnévre, mert az az eredeti klánjában volt. Vagy az elmúlt 300 év alatt annyi keveredés volt már h minden klánban van nagyjából minden vérnév?

 

A másik kicsit fura hogy a harcosokat elég durva ideológia neveléssel készítik fel, az ő klánjuk a legjobb, legtökéletesebb stb... Ehhez képest nagyon gyorsan "állnak át" ha fogságba esnek. Pl a füstjaguár elementál nő aki Viktor testőre lesz, kb mintha csak munkahelyet váltott volna, nem pedig azokhoz állt be akik eltörölték a teljes klánját.Phoenix_Wolf

Phoenix_Wolf

  Törzs-fórumozó

 • Moderátor
 • 712 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.06.05, 14:19

Hát, ez marad is mítosznak, tudtommal sehol sem írtak róla többet. Ki tudja, a megbízhatatlan IS technológiai milyen csodákra képes... :hogymi:auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5213 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.06.05, 09:18

Még egy dolog már ha van egy tájékozottabb fél: A Harcos trilógiában többször előjön hogy Morgan Kell és Yorinoga Kurita mechjei eltűnnek más mechek érzékelői elől. Ez kiderült később vagy megmarad ilyen mitikus dolognak?Phoenix_Wolf

Phoenix_Wolf

  Törzs-fórumozó

 • Moderátor
 • 712 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.06.03, 12:07

Igen, bár a Crusader-Warden ellentét nem csak politikai, hanem világnézeti kérdés is a klánoknál. De igen, a Dragoon-ok leválása egyértelműen politikai okokra vezethető vissza.auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5213 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.06.03, 11:06

Nem mondom h teljesen értettem a leírtakat (részben az angol dolgok miatt, részben mert tényleg annyit ismerek az univerzumból amit az eddig 9-10 könyvben olvastam) de akkor röviden összefoglalva a klánok közti ellentét-belpolitika megnyilvánulása.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]