Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Endland - egy posztapokaliptikus szerepjáték


 • Válasz írásához lépj be
14 hozzászólás érkezett eddig

Hellguard666

Hellguard666

  The Fallen One

 • Fórumita
 • 2313 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.03, 18:18

Asidotus:

Király ötletet adtál, mind a gammakitöréssel, mind azzal, hogy a játék settingje az apokalipszis maga legyen. :)

Régóta tervezek egy ilyes játékot csinálni, kb. a CP2020 motorjával, és ez a két ötlet nagyon ász szerintem!

Maga a kiadvány világa nekem se tetszik... mondjuk én keményvonalas híve vagyok a sci-fi és a fantasy szétválasztásának, már anno a SRUN-t sem tudta bevenni a lelkem. :)


alterfritz

alterfritz

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 16 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.03, 16:37

Akinek tetszett a játék, és érdekli a magyar fordítás, az nézzen fel a fordítással kapcsolatos topicra, amit most nyitottam.


alterfritz

alterfritz

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 16 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.02, 20:55

Jól esik látni, hogy páratoknak sikerült felkeltenem az érdeklődését.

Feldkurat, Kabal:
Nyilván ízlések és pofonok. Nekem először elsősorban a rendszer jött be, a világgal időbe tellett megbarátkozni, de az a véleményem, hogy ez a mesélőn múlik. A rendszer nagyon erős, úgyhogy kis átalakítással mindenféle egyebet is ki lehet belőle hozni. Én pl. játszottam a harmincéves háború által feldúlt Németországban. Azt hiszem, két-három új hivatás volt, a legtöbb hivatás ott ugyanúgy elment, a humánokat embernek vettük, vettünk pár új fegyvert, és kihagytunk pár apróságot. És baromi jó kis rövid kampány volt. És még azt se lehet ráfogni, hogy nem volt posztapokaliptikus. A baj mondjuk tök egyértelmű volt, hogy honnan jön: a svédek hozták, de a kipusztult, leégetett, néptelen városok teljesen hozták a posztapokaliptikus feelinget. Ezzel nem azt akarom propagálni, hogy mondjunk le az alapkönyv világáról, csak azt akarom megmutatni, hogy nem kötelező abban játszani, ha nem tetszik.

Asidotus:
Köszi! Egész jó kis ötletet adtál! Miért ne lehetne ezzel a rendszerrel akár megcsinálni? Teljesen alkalmas rá! :ok:

A fordítás: mivel ezt sajnos csak hobbiként tudom vállalni, és pénzt is kell keresnem, kb. szeptember végére tudom ígérni. De addigra fent lesz legalább egy szöveges PDF változat. Az eredeti külalakját nem ígérhetem (csak a fordítással lesz időm foglalkozni, és most nincs a közelemben senki, aki egy színvonalasabb tördelést meg tudna csinálni), de azért igyekszem.

Pett-moondevil

Pett-moondevil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.02, 19:30

Németül sajnos nem tudok, de a leírtak alapján már így is erős véleményem van a játékról.
Szerintem nagyon jó kis világ. Nem hiszem, hogy ne láttuk volna már száz változatát*, de attól még jó. A könyv külalakja (és szerkesztése) pedig fantasztikus, ez az átlag fölé emeli. Köszönöm az ismertetőt! (A magyar fordítás meg pompás lenne, mert magyar nyelven nem emlékszem világégés utáni szerepjátékvilágra.)


*A cikk elején a kijelentés a kevés képviselőről számomra nem igaz, ahogy az ismert apokalipszisekről szóló állítás sem.  Itt van az rpg.net listája a műfajban megjelent szerepjátékos művekről. A link beszúrásakor 428 cím, kb. 50 féle mechanika alatt. Nekem sok. És az általam ismertek között jellemzőbb az apokalipszis természetének fentihez hasonló homályban hagyása. A Fallout inkább kivétel szerintem (ha egyáltalán ide számoljuk -- licencelt szerepjáték ugyanis nem jelent meg tudtommal).Asidotus

Asidotus

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 242 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.02, 18:55

Vagyis, gammakitörés után minden lesz, ami csak kellhet egy "jó kis" posztapokaliptikus világhoz:
kevés ember, tönkrement elektronika, mutánsok.


Asidotus

Asidotus

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 242 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.02, 18:54

Amire én egyszer nagyon kíváncsi lennék, az egy túlélős posztapokaliptikus játék.
Ami arról szól, hogyan éltük túl magát a katasztrófát. Vagyis az 1. nappal kezdünk, ki hol volt, mit csinált és hogy élte túl az első napokat. Nem hónapokkal, évekkel, akármikorral később, hanem az előtte lévő nappal kezdődően.

 Posztapokaliptikus világ kialakulására az egyik legjobb magyarázat egy gammakitörés.

Gammakitörés

Az ősrobbanás óta az Univerzumban a legnagyobb energiájú jelenségek. A mi Napunknál lényegesen nagyobb tömegű csillagok halálakor keletkezik, de vannak más esetek is. Erejükre jellemző, hogy többmilliárd fényévről is láthatjuk őket.

(1 fényév, amit a 300 ezer km/másodperc sebességgel rongyoló fény egy év alatt tesz meg.)A gammakitörés lényegében nem más, mint egy irgalmatlan méretű energiakitörés. Fontos jellemzője, hogy nem novaszerű (vagyis minden irányba), hanem a csillag tengelyének irányába kilövellő sugárról (kettőről) beszélünk. Időtartama pár másodperc, vannak ettől rövidebbek is, és vannak párszáz másodpercesek is. Általában látható fényű utófénylés is követi.

Miért is érdekesek ezek?

Ha egy ilyen kitörés a közelből (vagyis a mi galaxisunk hozzánk közelebbi feléből) érkezik, igen komoly hatásai lesznek az életre. Egyes elméletek szerint 440 millió évvel ezelőtt a földi élet 70%-a kipusztult egy ilyentől.

Mit is látunk, tapasztalunk ha egy közeli kitörés eltalál minket?Maga a gamma-sugárzás szemmel nem látható, de. A légkörbe belépő gammasugarak ionizálják a gázokat, vagyis egy napfényt elhomályosító villanás lesz az égen valamennyi másodpercig. Éjszaka meg is vakulunk tőle.

Az ózonréteget jelentősen károsítja, és a levegő nitrogén és oxigén atomjai egymással reakcióba lépve külnöféle nitrogén-oxidokat képeznek. Az ég nem kék, hanem barna színű lesz. A nitrogén-oxidok erősen mérgező gázok, ha lejutnak a talajra, meg is halhatunk tőlük.

A nitrogén-oxidok elég derekasan visszaverik a Nap fényét, akár 10%-kal is csökkentik a napsütés erejét, ami roppant kemény jégkorszakot eredményez.

Az ózonréteg károsodása miatt a megnövekedett UV sugárzás erősen gallyra vágja a növényzetet (és az árnyékba nem húzódó állatokat is). Gyakorlatilag éhen hal a földi élővilág (köztük az emberek) nagy része is. Ekkor már nagy ívben teszünk rá, hogy a gammasugárzás tönkre tette az elektronikus berendezéseinket is.

Az ózonréteg helyreállása és a nitrogénoxidok eltűnése néhány évet vesz ígénybe, így aki tíz évig kibíra éhesen a jégkorszakot és a bőrrákot, az túléli.

Pech

Csillagászati szempontból a közelben (8000 fényév) található egy csillag, ami bármikor (a következő 100 ezer évben akármikor felrobbanhat, és a tengelye nagyjából felénk irányul, a jelenlegi, még nem túl pontos mérések szerint a gammakitörés 12 fokos szögű kúpjában van a mi Naprendszerünk is. A WR 104 ágyúja ránk céloz.

Mivel a gammakitörés fénysebességgel száguld, előre nem láthatjuk, csak amikor ideér. Egy vakító felvillanás, ami után barnás lesz az ég, és szútós szagú, mérgező gáz fog terjengeni. És tönkremennek az elektronikus eszközeink. Ebből tudhatjuk, hogy egy közeli gammakitörés talált el minket, és jön 10 kutyakemény (és borzasztó hideg) év.Feldkurat

Feldkurat

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.02, 17:30

Köszi az ismertetőt!
Végigfutottam a szabálykönyvet. A rendszer része nagyon tetszik és jó ötletek vannak benne, viszont a világa nekem valahogy nagyon gyenge...

Módosította Feldkurat: 2011.08.02, 17:31


Kalamon

Kalamon

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.02, 12:56

Igen,igen!
Kerjuk szepen a magyar forditast! :)alterfritz

alterfritz

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 16 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.02, 12:15

Ynas_Midgard:
Nem gond, írtam, hogy már dolgozom egy normális magyar fordításon, pont azt akartam látni, van-e, akinek tetszik, meg azért tudják egypáran, hogy mi is ez. :)


Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2688 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.02, 10:02

Noro: Meg Aftermath és Twilight 2000 is.


kabal

kabal

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1271 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.02, 08:44

A világ nagyon nem tetszik. Tizenévesek szoktak kitalálni ilyeneket- legyen benne Mad Max, meg D&D is, stb.
A rendszerben van néhány nagyon jó ötlet.
A design meg egyszerűen kiváló-látszik, hogy az alkotók nagy Mike Mignola-rajongók... :)


Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.02, 06:53

Azért van néhány említésre méltó posztapokaliptikus rendszer: Rifts, Obsidian, Shadow Nations, Lesser shades of Evil, Eclipse Phase, Engel, Hell on Earth, Tribe 8, Gamma World, Darwin's World... többségükről cikk is jelent meg az oldalon.
(Na meg a pre-apokaliptikusak: az Armageddon és Rapture the 2nd coming)

A választható fajokról pedig valamiért Cherubion jutott eszembe. Nem konkrét egyezések miatt, de valahogy olyan hangulatúnak tűnik

dragondark

dragondark

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 114 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.02, 06:37

Jó kis ismertető, kösz' szépen. (a linkekért külön piros pont)


Ynas_Midgard

Ynas_Midgard

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1105 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.01, 23:23

Sajnos nem tudok németül, de a grafikák nagyon hangulatosak.


CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6623 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2011.08.01, 23:23

Érdekes, hogy amilyen népszerű a posztapokaliptikus/posztnukleáris világkép a legtöbb médiumon, a szerepjátékok között alig jelent meg említésre méltó posztapokaliptikus rendszer. Baris Ilktac játéka ezt a hiányt igyekszik pótolni – nem is akárhogyan. Endland - egy posztapokaliptikus szerepjáték


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]