Ugrás tartalomhoz


Fotó

Ebook vs. papírkönyv


 • Válasz írásához lépj be
578 hozzászólás érkezett eddig

Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1129 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.26, 06:14

Egy középutas vélemény:

Van ekönyvolvasóm. Szeretem, jó rajta olvasni. Igaz, többnyire, bevallom, kalóz példányokat olvasok rajta, meg egyetemi kötelezőket, bár egyszer vettem könyvet rá, egy sci-fi regényt, azt nem bántam meg, nagyon jó volt. 900 forintot tökéletesen megért. (Bár ideálisnak még olcsóbb ekönyveket találnék 300-500 Ft körül. - meg ha lenne fantasy ugye, mert engem az érdekel.) Most épp Leibertől a Kardok a Halál ellent olvasom.

Viszont: Amióta van ilyen olvasóm, még több papírkönyvet veszek. Az olvasó tehát nem von el engem az nyomtatott kiadványoktól: mivel többekkel egyetemben én is imádom birtokolni a könyveket. Ezért hát, ha például lesz egy Leiber-kiadás, akkor megveszem papíron, mert tetszett ekönyvön.

Az SFportal kísérletét pedig dicséretesnek tartom. 


auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5092 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.26, 05:50

Kindle témához: Egyrészt amit Zsolt beidézett ahhoz tartom magam. Másrészt ahogy láttam nagy ellenérzés alakult ki ez és az ebook reader ellen. Anno én is így voltam ezt csak személyes tapsztalat tudja eloszlatni, csökkenteni hiába írja le millió meg egy ember h menynire jó.

bakosh: azt hiszem te írtad. A kijelző e-ink. egyáltalán nem zavarja a szemet ugyanaz mintha papírt olvasnál - persze megvannak más téren a korlátai (szín, frissítés, kurzornavigálás lassúsága) kinaiaik ígérnek hamarosan színes e-ineket. kb mint a kavarcóra -feljavított verzióban.

A művészeti albumok nem kindle-re valók. Egyrészt a már említett szín másrészt a képernyő méret, még a "nagy" DX változat is kicsi hozzá.

Gyűjtőszenvedély: részben ezért vettem kindle-t. Mert már nincs helyen. Lassan minden polcomon dupla sorba állnak a könyvek. Nem tagadom az spórolás is közrejátszott a vételben kb fél év alatt becslésem szerint kezdi visszahozni az árát.
A kindle egy REGÉNYolvasó erre találták ki erre tökéletes. Nem képnézegető, webböngésző, aknakereső, vagy mp3 lejátszó amiket még tud (audiobook is szóba jöhet de azért nem vagyok oda)

formátumok: igen vesznek el ugyanúgy mint ahogy halnak ki nyelvek. Ezeket konvertálni kell időről időre egy újabb formátumba így megőrizhetők. Ezzel édesanyám lepett meg amikor a középiskolás VHS felvételeket lekonvertáltatta DVD-be magától. A mai világban ezzel együtt kell élni.
Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.26, 05:12

" Amazon Kindle-re könyvet venni kb a tizedébe kerül egy papír alapú verzió megvételénél?"

Nem. Per pillanat a bookdepositoryn olcsóbb a papírkönyv postaköltséggel, mint ugyanannak a kindle változata. De már amazonon is láttam olyat, hogy a kindle változat drágább, igaz ott a postaköltség még hozzáadódik a hagyományos változathoz.Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.26, 04:40

Ja, és néhány konstruktív javaslat az antológia összeválogatásához! (Elnézést, nem tehetek róla, hogy a cikk ennyi aktuális témát vetett föl, és hajnalban csak én vagyok ébren.) Én bérelt helyet adnék benne Marvinnak, az utóbbi évtized legtehetségesebb fantasztikus novellistája. Az Antal-féle kócos prózát viszont el kéne felejteni, angolra fordítva még ziláltabban hatna, mint magyarul. És nem érdemes erőltetni a "magyar Bradburyt" sem: a kor tiszteletének megvan a maga helye, de nem itt. Az lenne a szép, ha a kötetet valóban minőségi alapon szednék össze, tekintet nélkül az egyes szerzők hazai publicitására és személyes kötődéseire.

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.26, 04:11

Visszaevezve az értelmes diskurzus vizeire, hadd idézzek néhány bekezdést Gregory Benford The Long Future c. esszéjéből (The Magazine of Fantasy and SF, 1999/6.):

I asked a computer-whiz friend how he thought we could leave messages to the far future and he had a quick answer: "Scatter CD-ROM disks around. People will pick them up, wonder what they say, read them – there you go."

After I stopped laughing, he said in a puzzled, offended tone, "Hey, it’ll work. Digitizing is the wave of the future."

Actually, it’s the wave of the present. [...] I imagined my own works, stored in some library vault for future scholars (if there are any) who care about such ephemera of the Late TwenCen. A rumpled professor drags a cardboard box out of a dusty basement, and uncovers my collective works: hundreds of 3.5 inch floppy disks, ready to run on a DOS machine using WordPerfect 6.0.

Where does he go to get such a machine in 2094? Find such software? And if he carries the disks past some magnetic scanner while searching for these ancient artifacts, what happens to the carefully polished prose digitized on those magnetic grains?

A mágneses adathordozók valójában sokkal sérülékenyebbek és rövidebb élettartamúak, mint a papír, dekódolásukhoz pedig bonyolult, erősen specializált és rohamos sebességgel elavuló technológiai berendezésekre van szükség. Az egyetlen előnyük hozzá képest, hogy példátlanul könnyű másolatokat készíteni róluk. Amíg azonban ez nem áll a dekódoló berendezésekre is, az elektronikus adatrögzítés hosszú távon nem lehet versenytársa a papír alapúnak. (Majd ha a dekóderek önfejlesztők és önmásolók lesznek, akkor talán.)

Módosította Kornya_Zsolt: 2011.08.26, 04:12


Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.26, 03:59

nem lehet, hogy Alfdam kissé túlzóan egyszerűen csak arra célzott, hogy

a.) Amazon Kindle-re könyvet venni kb a tizedébe kerül egy papír alapú verzió megvételénél?

b.) esetleg ugyanezen banda alapból hozzáférést (vagy durva akciókat) ad egy tekintélyesebb adag íráshoz a Kindle kapcsolt csomagjaként, kvázi promóciós célzattal?

MatMynor: Parancsolj elemezni Alfdam szövegét, és kimutatni, hogy szerepelnek-e benne az általad kimutathatónak érzett lehetőségek:

Az Amazon Kindle tokkal vonóval nagyjából 32.000 forint. […] Ezért ahelyett, hogy tízensok ezerért megvettem volna egyetlen keménykötésű könyvsorozatot, inkább megvettem harmincezerért a világ összes könyvét, ami ráadásul el is fér a zsebemben.

Aki ekkora ökörségeket böfög, azt ne mosdassuk már az ártatlanság vélelmére hivatkozva! Kifejezetten csak a gép megvásárlásáról írt, még az összeg is stimmel, olyan cég pedig nem létezik, amelyik promóciós csomagban mellékelné a világ összes könyvét (vagy akár csak egy ezres tételt is). Utólag már magyarázhatja a bizonyítványát, ahogy akarja, a hozzászólásából egyértelműen kilóg a lóláb. Alfdam barátunk úgy véli, csak az elektronikus izéért kell fizetnie, a könyvekért pénzpocséklás.

P.S. Egy kis matematika. Ha egy e-bookot mondjuk megkap háromszáz HUF-ért, akkor harmincezerért vehet belőle százat. Hol van ez a világirodalom teljes korpuszához képest? (És akkor meg, ugye, a gép lenne ingyen.)

Módosította Kornya_Zsolt: 2011.08.26, 04:02


MatMynor

MatMynor

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 523 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.26, 03:07

Húha. A további tripla-posztos személyeskedést megelőzendő azért az ártatlanság vélelmére hívnám fel a figyelmet. Nincs KIndle-m, nem tervezem, hogy legyen, ezért lehet, hogy baromságot mondok, DE:

nem lehet, hogy Alfdam kissé túlzóan egyszerűen csak arra célzott, hogy

a.) Amazon Kindle-re könyvet venni kb a tizedébe kerül egy papír alapú verzió megvételénél?

b.) esetleg ugyanezen banda alapból hozzáférést (vagy durva akciókat) ad egy tekintélyesebb adag íráshoz a Kindle kapcsolt csomagjaként, kvázi promóciós célzattal?

Ha nem, akkor nem szóltam.

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.26, 01:00

Na - elmentem és vettem egy hideg zuhanyt, különben nagyon rút hangnemben folytattam volna.

Ezért ahelyett, hogy  tízensok ezerért megvettem volna egyetlen keménykötésű könyvsorozatot, inkább megvettem harmincezerért a világ összes könyvét, ami ráadásul el is fér a zsebemben.

Ezt a hozzáállást utálom én nagyon az ilyen Alfdam-féle kétbites technomókusokban. Kicsengetnek harminc rongyot a legújabb elektronikai biszbaszért, és ezzel rögtön úgy érzik, hogy megvásárolták maguknak a komplett világirodalmat, persze profi és ízléses tálalásban, hogy meg ne fájduljon tőle a kicsi szemük. A gép a lényeg, a könyv szerintük ingyen van. Halvány segédfogalmuk sincs róla, mennyi munka és fáradság van egy könyv elkészítésében - legyen az papír vagy e-book -, amíg eljut az olvasóhoz; egy vállrándítással napirendre térnek fölötte, hogy azon a szövegen, ami megjelenik a csilivili képernyőjükön, előtte egy rakás ember egy csomót dolgozott. Hogy netán valamiféle ellentételezés is járna a munkájukért, az nyilvánvalóan abszurd gondolat, föl sem merül bennük, hiszen - ismét idézem - "harmincezerért megvettem a világ összes könyvét".

Azt hiszem, erre a hozzászólásra nagyon illik az ősi mondás, miszerint "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna". Ja igen, és örömest megkímélném magam az ilyenkor szokásos rinyálás műélvezetétől, miszerint "jaj, hát én nem így gondoltam, én nem ezt akartam mondani!" Aki ösztönzést érez rá, hogy nyilvánosan kifejtse másoknak a gondolatait, előbb tanuljon meg magyarul, akkor nem fog pofára esni.

Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.26, 00:04

Ezért ahelyett, hogy tízensok ezerért megvettem volna egyetlen keménykötésű könyvsorozatot, inkább megvettem harmincezerért a világ összes könyvét

Ezt nem értem. Te ingyen kapod a világ összes könyvét az e-olvasódra?

Ugyan már... Fizetni az íróknak, fordítóknak, szerkesztőknek, korrektoroknak, tördelőknek, grafikusoknak, régi könyvek digitalizálóinak és szövegellenőrzőinek a bagatell munkájukért? Minek az? Elvégre a csúcstechnológia és az információs forradalom korában élünk! :normaalis:

Alfdam: Ha a bunkóság fájna, ide hallanám a visításodat. Mi lesz a következő húzás? Warez-letöltők nyílt hirdetése?

Módosította Kornya_Zsolt: 2011.08.26, 00:10


Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.25, 23:56

Én meg, stílusosan, egy könyvre hívnám föl a figyelmet:

Vége a Gutenberg-galaxisnak?
Válogatta és szerkesztette Halász László
Pro és Kontra sorozat
Bp., Gondolat, 1985.

Reprezentatív áttekintést találhattok benne a tudományos-technikai forradalom összes lánglelkű prófétájáról, akik a rádió feltalálása óta vizionálják a nyomtatott könyv bukását, mert hát ugye a fejlődés, a haladás, a technológia!...

...inkább megvettem harmincezerért a világ összes könyvét, ami ráadásul el is fér a zsebemben.

Minden tiszteletem mellett, de rég olvastam - képernyőn vagy papíron - ennél elképesztőbb baromságot. Van fogalmad róla, hogy hány egységnyi információt igényel a világ összes könyvének rögzítése (csak a létezőket és a fennmaradtakat számolva, a hozzáférhetés problémájáról nem beszélve), és mennyi a te harminc rugós ketyeréd tárolókapacitása?

Módosította Kornya_Zsolt: 2011.08.25, 23:57


Szabtom

Szabtom

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 794 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.25, 23:52

Ezért ahelyett, hogy tízensok ezerért megvettem volna egyetlen keménykötésű könyvsorozatot, inkább megvettem harmincezerért a világ összes könyvét

Ezt nem értem. Te ingyen kapod a világ összes könyvét az e-olvasódra?Alfdam

Alfdam

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 908 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.25, 23:24

Tegyünk tisztába pár dolgot, mielőtt a fáklyás tömeg vidám lincshangulatban felvonul a kastélyhoz.

Az Amazon Kindle tokkal vonóval nagyjából 32.000 forint. Ha jól emlékszem már van tíz rugóval olcsóbban is. 
Az e-read kijelzője úgynevezett e-ink technológiát használ, ami pontosan ugyanannyira fárasztja a szemet, mint a papír, mert az e-ink nem frissíti a képernyőt, csak lapozásnál. 

A papír alapú könyv és az e-readerek jövőjéről szóló látványos próféciák orákulumainak pedig figyelmébe ajánlom a hatvanas, hetvenes nyolcvanas évek ezredfordulós jövőképeit és bölcs Tóni bá alant található megjegyzését. 

Colton: "Aztán a papírkönyveket temetni akarók nem számolnak azzal a gyarló emberi szokással, hogy a hozzám hasonló tipikus könyvbuzik szeretik BIRTOKOLNI és gyűjteménybe rendezni a könyveket, mert képzeld beteges kielégülést jelent aberrált lelkünknek a polcon sorakozó gyűjteményt nézegetni, és bennük böngészni.  "

Ezzel én is így voltam, aztán rájöttem, hogy jobban szeretek olvasni, mint gyűjtögetni. Ezért ahelyett, hogy  tízensok ezerért megvettem volna egyetlen keménykötésű könyvsorozatot, inkább megvettem harmincezerért a világ összes könyvét, ami ráadásul el is fér a zsebemben. 

bakosh

bakosh

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 490 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.25, 22:42

Azért annyit tudjatok, hogy a képernyőről való olvasás nem tesz túl jót a szemnek. Én pl. pénzkereset miatt eleget ülök a gép előtt, eleget olvasok képernyőről, akkor már legalább szabadidőmben hadd ne tegyem. Persze hallottam, hogy az ekönyvek nem károsítják a szemet, de szerintem ez csak reklámszöveg, mint a

Elképesztően komfortos használni. Próbáld ki. Aki szeret olvasni, az imádja. Vagy imádni fogja.


Én megértem, hogy a technikának fejlődnie kell, de azért vannak maradandó dolgok. Ilyen a papír alapú könyv. Amit elégszer temettek, de valahogy mindig megmaradt. Most is meg fog. Ami a komfortos használatot illeti, pdf-et már munka miatt olvastam eleget, szerintem az ekönyv sem nagyon különbözik, esetlegn a pdf rosszabb képminőségű. De bizony annyival nem kényelmesebb, mint egy normál könyv.

Módosította bakosh: 2011.08.25, 22:43


Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.25, 22:03

Na, itt van auer szóban forgó hozzászólása (illetve a témánkat érintő része), hogy ne csak vaktában és ellenőrizhetetlenül hivatkozzak rá:

Mint ebook reader tulaj és aktív használó. [...]

Valahol láttam egy kindle magyar oldalt. Ott volt egy link h több mint száz mű. gondoltam megnézem. Tele volt Jókai, Mikszáth, Gárdonyi stb művekkel. Ezzel most nem az írókat akarom leszólni viszont ezek a könyvek azok amit bármely könyvesboltban jó árasítva meg tudunk venni hacsak nincs már meg. Érthetően ugye a szerző rég halott olcsóbb kiadni stb.

Ami hasznos lenne így fórum profiljába vágóan: pl leszerződni a Szukitsal, Deltavisionnel és egyéb kiadókkal elektronikus kiadásra. Mert én pl megvenném fele áron elektronikusan a köv Warhammer regényt. Viszont mondjuk az Egri csillagokért nem fizetnék. Vagy mondjuk egy friss pályakezdő költő verseiért vagy pl amit írtál Álmodj saját mesét! könyvért. Ez utóbbi nem a témája hanem mert a kindle (és az e-ink olvasók ) csak fekete fehér megjelenést támogatják és nem erre vannak kitalálva.

(Félkövér kiemelés tőlem.)

Módosította Kornya_Zsolt: 2011.08.25, 22:04


Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.25, 21:43

Aztán a papírkönyveket temetni akarók nem számolnak azzal a gyarló emberi szokással, hogy a hozzám hasonló tipikus könyvbuzik szeretik BIRTOKOLNI és gyűjteménybe rendezni a könyveket, mert képzeld beteges kielégülést jelent aberrált lelkünknek a polcon sorakozó gyűjteményt nézegetni, és bennük böngészni. 

Csak egyetérteni tudok, ezúttal abszolút egy platformon vagyunk.

Ha már itt vagyunk mi van a művészeti albumokkal? Azok is olyan jók elektronikusan?

A Kindle tudomásom szerint nem támogatja a grafikus alkalmazásokat. (Nem én vagyok ennyire okos, ezt auer valamelyik hozzászólásában olvastam, akinek van ilyen izéje.)

Mi több, lehet hogy egy beteg perverz állat vagyok, de én imádom a frissen nyomott könyv illatát, és gyakran meg is szagolom az új könyveim, mert úgy tartja úri kedvem, és mert élvezem.
A régieket azért mert teljesen más hangulatuk van.

Kicsit off, de erre van egy jópofa sztorim, amit a szerzői fórumomon már meg is osztottam a népekkel:

Az úgy kezdődött, hogy reggelig ittunk egy lerobbant kocsmában. Mármint nem hajnalig, hanem a civil lakosság munkakezdéséig. A csapos szerepjátékos volt, és a kedvünkért rátolt egy fertály napot a zárórára. Rajtunk kívül csak egyetlen vendég bírta a gyűrődést: egy svájci asztalos. Gondoltuk, megérdemli, hogy lekerekítésül meginvitáljuk hozzám némi privát poharazgatásra.

A társalgás egy percre sem ült le, és a prímet persze én vittem, de már összevissza kutyultam az idegen nyelveket: keverve beszéltem hozzá angolul, németül, franciául és latinul. Semmi gond, tökéletesen értette, svájci volt. Magyarul viszont nem tudott, ami akkor okozott fennakadást, amikor a kezébe nyomtuk a regényeimet, hogy tessék véleményt mondani róluk. Nem a legegyszerűbb feladat, ugye, ha az ember egy kukkot sem ért a szövegből.

Végül természetesen kisütöttük a megoldást. Végigszagolgatta a könyveket, belülről a gerinc mellett, ahol a legjellegzetesebb az illatuk, és ennek alapján nyilatkozott a tartalmukról. Komoly mérlegelés után, műértő homlokráncolással, hosszan elemezve a különbségeket. A Pokol volt szerinte a legnívósabb alkotás.

Aznap egy életre a szívembe zártam a svájciakat.Kornya_Zsolt

Kornya_Zsolt

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 1007 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.25, 21:31

Mostanra már se nagylemezt, se magnószalagot, de talán VHS-t se igen tudsz lejátszani. De nem hiszem, hogy emiatt elvesztettél volna akár filmet, akár zenét.

Rosszul hiszed. A Vaskor vágatlan verzióját - amit annak idején a királyi magyar tévéből vettem föl videóra - például képtelenség megszerezni.

Ha nem speciális formátumot használtál (quarkot pl.) akkor a szövegeidet migrálni lehet.

Anne McCaffrey Pern-ciklusának első három kötete azért nem az én átültetésemben jelent meg, mert már nemhogy beolvasni, de azonosítani se lehetett azokat a C64-es Easy Script fájlokat, amelyekben a régi fordításomat rögzítettem. A korai fordítói munkásságomból csak az maradt meg, amit ódivatú mechanikus írógépbe püföltem.

De ennek, a tudatos info.managementnek is kialakulóban vannak a gyakorlatai.

Nem vitatom, csak éppen a hagyományos írás-olvasás kevésbé bonyolult procedúra, ezért hosszú távon sokkal alkalmasabb az információ átörökítésére. Minél komplexebb az információ átadásának művelete, annál nagyobb eséllyel jelentkeznek benne hibák.

Megértem a papírfetisizmusodat, valami bennem is van belőle, de nézd meg, nem a szuper audio nyerte a zeneversenyt, hanem a gyufásdoboznyi mp3 lejátszók, egyszerűen azért, mert sokkal sokkal komfortosabb a használat. (mp3-ad tán csak van, vagy szigorúan csak élőzenét fogyasztasz, erősítés nélkül? ;-)

Nem papírfetisiszta vagyok, hanem technofób :). (Ezért is nem lenne belőlem jó SF-szerző.) Például soha nem vettem mobiltelefont, sajátom csak akkor lett, amikor 2009-ben örököltem egyet. És képzeld, tényleg nincs mp3-lejátszóm! (Sőt, sms-ezni sem tudok... :pirul: )

Az e-könyv, a Kindle-lel az élen ugyanez az írott szóban. Elképesztően komfortos használni. Próbáld ki. Aki szeret olvasni, az imádja. Vagy imádni fogja.

Az én meggyőzésem nem fog sikerülni, már csupán azért sem, mert egy Kindle beszerzése meghaladja az anyagi lehetőségeimet. (Na jó, ha fél évig lemondanék a cigiről meg a piáról, és nem vennék egyetlen árva könyvet sem, akkor talán összejönne, de ennyit nekem nem ér meg - lásd az előző hozzászólásomat.) Szóval részemről maradok a papírkönyvnél, de senkit sem kívánok hittérítő buzgalommal győzködni róla, hogy kövesse a példámat. Csak látom az olvasás elektronizálódása kapcsán felmerülő problémákat, és kívülállóként igyekszem rájuk mutatni a partvonalról.

Módosította Kornya_Zsolt: 2011.08.25, 21:33


Colton

Colton

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 315 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.25, 21:20

Dworkyll!

Látom te már az információs kutúra ifjú titánja vagy,de had mondjam el, hogy szerintem még nagyon, nagyon hosszú ideig semmi se fogja letaszítani a papír könyvet a trónjáról.

Először is az ár.
Az olvasás mint kikapcsolódási céllal űzött tevékenység, hagyományosan a legolcsóbb dolog az újkori közkönyvtárak felállása óta.
Ez a Kindle vagy mi, alsó hangon 50 rongy, és bármire előbb vernék el ennyi pénzt mint erre.

Aztán a papírkönyveket temetni akarók nem számolnak azzal a gyarló emberi szokással, hogy a hozzám hasonló tipikus könyvbuzik szeretik BIRTOKOLNI és gyűjteménybe rendezni a könyveket, mert képzeld beteges kielégülést jelent aberrált lelkünknek a polcon sorakozó gyűjteményt nézegetni, és bennük böngészni. 
Fura de az ember már csak ilyen.
Mi több, lehet hogy egy beteg perverz állat vagyok, de én imádom a frissen nyomott könyv illatát, és gyakran meg is szagolom az új könyveim, mert úgy tartja úri kedvem, és mert élvezem.
A régieket azért mert teljesen más hangulatuk van.

A kevésbé féltett ponyváimat kiviszem a budiba is, különösebben nem aggódok értük, hogy vizes lesz, megrágja a kutya, eltűnik a strandolás alatt -ekkora értéket nem viszek ki, vagy hogy ne dobjam a földre vagy csak óvatosan az ágy mellé, ne lépjek rá, mert összeb***szódik benne a folyadékkristály, elkap valami új vírust, esetleg utána kell tölteni az aksiját, vagy be kell állítsam a kontrasztot, és bízom benne hogy nem hibásodik meg, és nem kell szervizbe vinni, ahol majd felküldik valahová, és jobb esetben majd hónapok múlva visszaküldik hogy még 30 rugó a javítás, a barátaimnak meg nem adom kölcsön, mert piszok drága...

Csak lapozok egyet, vagy leveszem a polcról.
Nem érzem hogy olyan nagy szükségem lenne egy e-bokk olvasóra, a könyveim helyett.

Mindemellett egy redvás e-bokk nem tud versenyezni -ha már rpg-nél vagyunk- egy csili-vili agyeldurrantós grafikákkal teletűzdelt alapkönyvvel, példának okáért a D&D4 -véleményem szerint- szigorúan könyvek belső grafikáit és a tördelés esztétikáját tekintve a legszebb és legprofibb kiadványok, amit az utóbbi időben láttam.
Ugyanis ha papírformában veszek ilyet, úgy érzem kaptam is valamit a pénzemért, míg ha ugyanezt elektronikus formában, hát....

Ha már itt vagyunk mi van a művészeti albumokkal? Azok is olyan jók elektronikusan?Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.25, 21:16

 Dworkyll:

Bármilyen meglepő is legyen esetleg számodra, a papír alapú technikának per pillanat még számos előnye van az ekönyveshez képest és valaki számára/bizonyos felhasználásoknál ezek az előnyök fontosak.

Nálam például még erősen a papír alapú megoldások vezetnek...


Dworkyll

Dworkyll

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 21 Hozzászólás
Hírnevek
                                

Kelt 2011.08.25, 20:05

@Raoul: Mostanra már se nagylemezt, se magnószalagot, de talán VHS-t se igen tudsz lejátszani. De nem hiszem, hogy emiatt elvesztettél volna akár filmet, akár zenét. Ha nem speciális formátumot használtál (quarkot pl.) akkor a szövegeidet migrálni lehet. (Bezzeg az alexandriai könyvtár, ugye ;-)<div>
</div><div>Igen, ezt is ugyanolyan tudatosan kell intézni, mint a legmezeibb fotoalbumot őrizni: ne hagyd a képeket a napon, mert tönkremennek. De ennek, a tudatos info.managementnek is kialakulóban vannak a gyakorlatai. Megértem a papírfetisizmusodat, valami bennem is van belőle, de nézd meg, nem a szuper audio nyerte a zeneversenyt, hanem a gyufásdoboznyi mp3 lejátszók, egyszerűen azért, mert sokkal sokkal komfortosabb a használat. (mp3-ad táncsak van, vagy szigorúan csak élőzenét fogyasztasz, erősítés nélkül? ;-) 
Az e-könyv, a Kindle-lel az élen ugyanez az írott szóban. Elképesztően komfortos használni. Próbáld ki. Aki szeret olvasni, az imádja. Vagy imádni fogja.
előzmények: http://lfg.hu/44672/hirek/az-sfportal-nyerte-a-budapestbank-valoravalto-palyazatat/[Fantasy háttér] [Sötét háttér]