Ugrás tartalomhoz


Fegyverek, fegyverek, fegyverek


 • Válasz írásához lépj be
2935 hozzászólás érkezett eddig

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.31, 15:43

Igazából, ha a képzettségbe építem be és azt mondom tegyük fel: minden SFÉ egyben ad 3 VÉ-t is, akkor:

 • képzetlen csóka mászkálhat 2-es SFÉ-vel VÉ nélkül
 • képzett csóka sodronyingből kap 9-12 VÉ-t - ilyen mondjuk egy átlag városőr
 • kigyúrt lovag teljes abbit vértben kapna max 30-VÉ-t.

A probléma, azzal lesz, ha a kigyúrt lovagnál még van egy közepes pajzs is, mert az megint +30 VÉ, ill. ha már kigyúrt, akkor egy nagy pajzs +50 az kb. a megüthetetlen szint már. Viszont ha azt mondom, hogy csak akkor jár plusz VÉ, ha nincs pajzs/hárítótőr/alkarvédő, mert ha van, akkor azzal védekezik, akkor talán egészen működőképes lehet. Így egy nehézvértes pajzs nélkül is egész komoly ellenfél lehet. Le kéne tesztelni.


Módosította Selmo: 2018.12.31, 15:47


Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.31, 15:06

Strato: Igen, de még nem akartam. :D 

Bulldy: Ez nálunk annyiban módosult, hogy fegyver és egyebek helyett lehetett beszámítani. Védekező harcban lényegében menekülés volt, egyébként inkább kitérés. Fantasy, belefér. :)

Selmo: Amit még érdemes lenne kipróbálni, az a VÉ-növelés vérteknél. Nem kell kivédeni a támadást, ha le is lehet venni (de nem mellel, hanem páncéllal). Csak ez nagyon életszerűtlen, mert fegyverfüggő, páncélfüggő, meg különben is miért annyit ad amennyit, satöbbi.
Lehet hogy az alabárd 5 arany, de nem ez az egyetlen hülye ár, az alabárdos városőr meg magától értetődő fantasy-toposz. És nálunk a csatabárd ugyanolyan gyakori volt mint a kard, mert az lehetett bárkinek, kardja meg csak a nemeseknek és a katonáknak.Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.31, 14:30

@Kalóz: Igen, viszont a kötelező Ép vesztés miatt baromira sokat számít, hogy kapsz-e 5 tiszta Fp-t vagy sem. Hiába van valakinek 120 Fp-je, ha az Ép-t meg lefaragják róla, mert nincs SFÉ rajta. Az Ép-je meg ugye mindenkinek az egészsége, nem is növelhető más módon. S persze, sokkal szerencsésebb lenne kivágni az egész Ép dolgot és nagyobb SFÉ-ket számolni, de azzal megint újra kéne tervezni a sebzéskódokat.
Alabárd 5 aranyas fegyver, azt rikán kapja meg városőr nálam, általában pajzs+kard kombóval járnak, a kapukat őrzőknél van lándzsa.
Az persze megint egy más kérdés, hogy ha a kardok rosszak a páncélok ellen, akkor miért nem mászkál mindenki páncélnyitogató csatabárddal, de ebbe most ne menjünk bele. Ha a KM meg akar szopatni, akkor meg fog, ha meg nem akar, akkor a páncél baromi nagy előny lesz. S jobb lenne ezt rendszerszinten kezelni de...Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6783 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.31, 13:56

Az ugrás ötöde beleszámít a VÉ-be szabályra pedig bármely MMA meccset meg lehet nézni. Sok ugrálás nincs. :P

Bulldy

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8552 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.31, 13:49

Ezt ilyenkor szokták megosztani. :)Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.31, 10:51

Bulldy: Attól függ ETK vagy UTK. ETK esetén a K10-et én nem mondanám olyan jónak, és a városőrnek is elég a 13-14. Viszont egy 18-as erejű barbár lándzsával elég életszerű.
Ha így nézzük a teljesvért tényleg nem rossz. De ha van mellé 8-as MGT, akkor a lóra szálláshoz is próbát kell dobnia szegény lovagnak, a harci manővereket meg kb. el is felejtheti. Magasabb szinten nincs ilyen gond, ott viszont az ellenfelek is komolyabbak.
A mi mesélőnk épp ezt az iskolát képviselte, én meg éppen nem. :) De a HGB-s szabály annyiban jó volt, hogy eltűntek a 18-as Erő+2 ramiera, meg hasonló rettenetek.Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6783 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.31, 10:12

Ez ugye megint szokásos ETK-gond: a k10 sebzés jónak számít? A városőrök ereje 13-14 körül mozog vagy 18 alatt be sem vesznek senkit?

Ha azt mondod, hogy a legjobb fegyver a hosszúkard és a 17+ -os erő valóban ritka, akkor egy SFÉ 4 már nem is olyan rossz, hiszen egy támadásból legfeljebb 10 sebzést kapsz be, de ebből a páncél levesz 4-et. A találatok 40%-ában pedig teljesen megvéd a sérüléstől.

Ugyanitt egy tapasztaltabb, pénzesebb lovag abbitacél teljesvértje (feltételezzük, hogy a KM nem a "há' olyan még a királynak sincs" iskola képviselője) 70%-ban teljesen megvéd és legfeljebb 3 sebzés csúszik be.

Ez tök jó, de ha bejönnek a 4-6. szintű fejvadászok (+2-3 sebzés) speckós fegyverekkel (lagoss volt talán d6+4?) vagy minden njk harcos 20-as erővel, láncos buzogánnyal vagy kétkézre fogott másfélkezes karddal valamint a HGB-s "pusztító fegyverre 14-es erő fölött már jár bónusz sebzés" szabállyal felszerelkezve mászkál, akkor az SFÉ 7 a belépő szint.

Bulldy

Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.31, 09:43

Selmo: Az SFÉ valóban több lett kicsit, de a sebzés is. A fegyverek a mesélőtől is függenek, ha a városi őrnek alabárdja van, akkor alabárdja van. A Witcher RPG, ahol szintén az ugri-bugri a menő, hasonló sebzéskódokkal dolgozik, de egy teljesvért SFÉ-je 20, és van annál jobb is. Igaz, ott nincs annyi FP-ÉP. Lehet hogy én vagyok elfogult, de ha már valaki rááldozza a KP-t meg a pénzt (meg szenved az MGT-vel ETK-s szbályoknál), kapjon érte valami használhatót.Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.30, 23:33

Selmo: Ami a pajzsokat illeti, talán a magus fegyvereinek egyetlen jól eltalált része. Tényleg sokat ér, nem véletlenül használta jóformán mindenki mindenhol. Inkább a páncél az, ami egy vicc a játékban, és ezen az UTK se sokat változtatott.

 

Dehogynem, kezdő lovag sodronyingben 0/4-es és a legtöbb ellenfél karddal mászkál, tehát átütést sem kapnak. k10+1-ből fixen 4, az meg elég nagy táp, vagy elég hamar el lehet jutni a 4. fokig és egy rákozott vért máris 0/6-os lesz. Persze lehet indítani félvértes lovagot is, szegény elég béna lesz az MGT miatt, de ott is egyből 6 SFÉ. Persze tudom, hogy a vértek ára vicc kategória, de azt átírva viszonylag használható a rendszer, s mivel így emberi áron lehet abbit vérteket venni, nem módosítottam rajtuk nagyon. ÚTk ebből a szempontból sokkal használhatóbb lett.

 Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.30, 17:51

Galu22: Én ugyan csak sokadkézből szerzett indormációkra alapozhatok, de a ramiera harcértéke helytálló lenne, talán még a körönkénti két támadás is. De kellene mellé az UTK-s méretkategória is, hogy ne legyen táp, mert így az. A fejvadászok fegyverei viszont egyértelműen a kommandósfentezi mellékhatásaként lettek olyanok amilyenek, a lagoss például közönsges hosszúkard volt, aztán valamelyik modulban szupertáp hosszúkard lett, majd a Toronból kiderült, hogy igazából rövidkard, mindig is az volt. :D
A körönkénti több támadás szerintem elsősorban a regények hatása, a kétfegyveres ugri-bugrinak jobbnak kellett lennie mint a páncélnak-pajzsnak.galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5076 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.30, 16:04

Galu22: Az MTK vagy a HGB írt a kétkezes technikákról, háromféle felosztás volt. Összeadódik a VÉ, összeadódik a TÉ, vagy lehet külön támadni. (Például a bajvívó tőrkardozgat az ellenfelével, majd egyszercsak odaszúr neki tőrrel is. Vagy beledobja egy másik ellenfélbe.)
A ramiera viszont nem közönséges rövidkard, de nem is tőr. A leírás nagyon nem az igazi, de guglizz rá a smallsword/spadroon névre, az lenne az.Ramiera: ez megvan, a probléma az, hogy a rendszer fordítva ül a lovon. Nem a gorviki nemeseknek ad mesterfokú fegyverhasználatot, hanem a fegyverbe van beleépítve ez az érték. Ugyanígy sequor, lagoss, stb.

Kétkezes harc:
TL;DR:
tudom, de erre mondtam, hogy ha szeretitek használni, akkor egy fantazi rendszerbe belefér a több támadás két fegyverrel.

Élőben ez nincs így: mikor lendületet adsz az egyik fegyverednek, akkor a mellkas izmait, a hátizmokat, sőt a másik kezedet is használod. Nincsenek "használaton kívül", amit tudnál plusz támadásra használni. Persze azt lehet váltogatni, hogy a fő fegyverrel vagy a kiegészítő tőrrel szúrsz oda.


hosszabb verzió:
A körönkénti több támadással mit ér el egy játékrendszer? Elvileg több találati esély, elvileg gyorsabban és biztonságosabban véget ér a csata.
Ez így is lenne, ha nem építettek volna bele egy biztonsági szelepet: ugyanolyan nagyságrendű sebzések vannak a rendszerben, mint DnD-ben, de a HP (itt FP) is több egy lépcsővel, pont azért, hogy az ellenfelek bírják a több támadást.
DnD-ben egy tolvaj és varázsló 1d4, a pap 1d6, a harcos pedig verziótól függően 1d8 vagy 1d6+1 HP-t kap szintenként. A mágusban megkapott plusz FP pont arra jó, hogy nagyjából ugyanannyi kör alatt vérezzenek el a több támadás miatt.

Azaz mit ér el a rendszer: a több támadás és több életerő nagyjából kiüti egymást, ugyanannyi körig tart a harc, csak többet kell dobálni és IRL több ideig tart lemesélni. Egyéni preferencia, hogy megéri-e, én hajlok arra, hogy nem. (ha lehet, én mindig a körönként több támadás + kevesebb életerő kombinációt választom)

Kaloz

Kaloz

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1154 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.30, 15:51

Selmo: Ami a pajzsokat illeti, talán a magus fegyvereinek egyetlen jól eltalált része. Tényleg sokat ér, nem véletlenül használta jóformán mindenki mindenhol. Inkább a páncél az, ami egy vicc a játékban, és ezen az UTK se sokat változtatott.

Bulldy: Szerencsére nekem a mesélő megadta a +15 VÉ-t a páncélra, képzettség se kellett hozzá. (Érdekes, hogy az alkarvédő +18-at ad, az alkar-és lábszárvédő +15-öt.)

Galu22: Az MTK vagy a HGB írt a kétkezes technikákról, háromféle felosztás volt. Összeadódik a VÉ, összeadódik a TÉ, vagy lehet külön támadni. (Például a bajvívó tőrkardozgat az ellenfelével, majd egyszercsak odaszúr neki tőrrel is. Vagy beledobja egy másik ellenfélbe.)
A ramiera viszont nem közönséges rövidkard, de nem is tőr. A leírás nagyon nem az igazi, de guglizz rá a smallsword/spadroon névre, az lenne az.T10

T10

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 605 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.30, 14:28

A "nagyobb fegyver előnyben van" szabályt én is alkalmazom. Bárhol bevethető, minden rendszer képes kezelni. Persze szűk helyen fordul a kocka. De nem véletlen, hogy csatatérre nem késsel mentek, hanem kétkezes bunkóval.

Ki is próbálhatja, akinek van affinitása egy kis élő játékhoz. Ostromjátékokon nagyon kijött, mit jelent plusz egy arasz, pedig ott a kétkezes fegyverek igazi előnyei ki sem jöhetnek.

 Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6783 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.30, 14:14

Selmo: tudom, hogy te szépen megdolgoztad az ÚTK-t, de azt a rendszert nem ismerem. Egyszer játszottam a próba kedvéért, de mivel komplexebb volt mint a D&D3E, amiből már akkortájt a kiutat kerestem (és találtam meg a Kard és Mágia és a Savage Worlds képében, de ez más téma), így nem lett nagy szerelem. :)

ETK, pontosabban klasszikus M* kampányt meg 11 éve vezettem utoljára és megint rá kellett jönnöm, hogy ami nekem kell, azt a D&D jobban adja. Azóta egy keveset játszottam benne, de ma már Ynevet is jobban el tudom képzelni D&D5 vagy Savage Worlds alapon, mint a klasszikus rendszerrel. (Különösen három hete, hogy, hogy kijött az új SaWo egy használható mozaikmágia-szerű rendszerrel. ;) )

Galu: Igen, ezért volt képzett a Uwell-paplovagom tőrkardban. Nem a kedvence, de van annyira úriember, hogy nemesi párbajba ne a láncos buzogányt vigye. :)

Bulldy

Módosította Bulldy: 2018.12.30, 14:16


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5076 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.30, 13:23

Igen, a lovag és a fegyverzete ilyen, ha nem fér hozzá, az szívás. Ezért volt értelme a harcosnak és a gladiátornak, akik köznapibb fegyverekkel is elvoltak és nem egy adott fegyver-védőfelszerelés-páncél volt a nagy kombó.


Még annyit, hogy azért nem lehet mindenhová nagy pajzsot vinni, városban flangálásra azért elég egy kis pajzs (buckler) vagy egy hárítótőr. Ezek így nagyjából rendben vannak.

Méretkategóriával én sem vacakolnék. Sőt, én a harci módosítókat is kihúztam, van helyettük kis, közepes, súlyos hátrány és slussz.

Bulldy


+1

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.30, 13:12

Amúgy engem anno ez zavart legkevésbé. Teljes harci díszben egy lovag legyen veszélyes, nem tudja lenyomni néhány jöttment bicskás. Ha tolvajokat veszel alapnak, akkor gyorsabbak lesznek, de TÉ-jük 35-40 körül lesz d6 sebzéssel (tőr), a VÉ-jük pedig 85-90 körül. Azért azokat illik miszlikbe szabdalni.
 
A szomorú az volt, hogy ha a lovag nem egykezes és pajzs felállásban ment, akkor a VÉ-je jó 80-85 körül volt kétkezes fegyverrel, aminek a támadó körét ki lehetett védekező harcolni (így 130 körüli VÉ vs 40 körüli TÉ), a támadásmentes körben meg nyugodtan lehetett ütni.
 
Egyetlen kétkezes-fegyveres karakterre emlékszem sok és MAGUS alatt, egy Darton-paplovagra, aki a Rúnás varjú-harcmodor miatt körönként üthetett a pallossal és mivel a fegyvere abbitacélból volt, a mesélő azt mondta, hogy nem fog törni. Ja, meg megengedte, hogy a teljesvért alkarvédő részét beszámítsam +18 VÉ-nek, ha KP-ból megvettem a hárítófegyver-használatot.Természetesen magasabb szinten indított karakter volt, ha első szintről kell játszani, nem tudom hogy élte volna túl a kalandokat. :(
 
Bulldy

 

Szerencsére az ÚTK ezeket a problémákat mind orvosolta, de teljesen megértem, ha valaki nem óhajtja excel táblában vezetni a karakterét, hogy most milyen képzettséghez milyen követelmények kellenek. Nem véletlenül dolgoztam át a fél harcrendszerét, meg követelményrendszerét, agyon volt bonyolítva.

Pajzshasználat magsabb foka ad további VÉ-t, tehát a képzett karakter jó lesz pajzssal is. A méretkülönbség miatt egy lovagkardos lovag ellen nagyjából minden nem harcos kasztú alapértékekkel állhat csak ki - tökmindegy milyen fegyver van a kezében, amíg kisebb, nem kap harcértéket belőle -, ráadásul a lovagkard az egyik legerősebb fegyver harcértékileg. Kétkezes fegyverek meg nagyon erősek itt. Ugyan továbbra is felannyit támadsz vele, de sima hosszúkard: 10/10/2k6 míg kétkezes csatabárd: 18/6/5k6. Az alabárd a legerősebb fegyver, amíg van hely használni a maga 15/15/5k6 értékeivel.Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6783 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.30, 10:32

Igen, a lovag és a fegyverzete ilyen, ha nem fér hozzá, az szívás. Ezért volt értelme a harcosnak és a gladiátornak, akik köznapibb fegyverekkel is elvoltak és nem egy adott fegyver-védőfelszerelés-páncél volt a nagy kombó.

Én simán 10-el növeltem a kétkezes fegyverek TÉ-jét, VÉ-jét és körönként egyre növeltem a támadásszámot. Így már nem volt annyira szar.

Méretkategóriával én sem vacakolnék. Sőt, én a harci módosítókat is kihúztam, van helyettük kis, közepes, súlyos hátrány és slussz.

Bulldy

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5076 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.30, 10:06

No igen, nem véletlen, hogy nálam a pajzsok 10/20/35-ös VÉ-vel futnak.

 

Olyan szempontból azért nem nagy baj, hogy a pajzsnek értelmes választásnak kell lennie, nem véletlenül használták mindig. Elég nehéz, a nagy pajzsnak ha jól emlékszem mgt-je is van, mindenki nem tudja használni.

 

 

Nagypajzs (+50 VÉ) + lovagkard (2d6+2 sebzés) + nehézvért (SFÉ 4+).

 

Az ilyen fegyverekkel mindig az volt a bajom, hogy a mindenkori mesélő nem könnyítette meg a dolgod, ha elveszítetted. Nyilván lándzsa, tőr-rövid kard-hosszú kard mindig kapható, de a spécibb vagy táj jellegű dolgok már nem annyira.

 

Továbbá a gyakoribb fegyverekből hamarabb lehet mágikusat találni. (több kultúra készíthet mágikus csatabárdot, lándzsát vagy egyenes kardot, mint lovagkardot)

 

 

Egyetlen kétkezes-fegyveres karakterre emlékszem sok és MAGUS alatt, egy Darton-paplovagra

 

Amíg megtartottuk a hivatalos 1/2 támadást körönként, addig nálunk sem volt ilyen. Utána volt pár, de akkor sem voltak túl erős karakterek.

 

 

a tolvajokat veszel alapnak, akkor gyorsabbak lesznek, de TÉ-jük 35-40 körül lesz d6 sebzéssel (tőr), a VÉ-jük pedig 85-90 körül.

 

Mágusban az alapképességek fura dobáskódja (pl. bárd gyorsaság/ügyesség wtf?) az első szinteken eléggé el tudja vinni a számokat. Előfordult azért, hogy egy bárd karddal sokkal eredményesebb volt, mint egy harcos úgy negyedik szintig. Azzal a +2HM-mel nehéz ledolgozni a hátrányt.

 

 

Mit gondoltok a fent leírtakról? Előre is köszi a hozzászólásokat, véleményeket

 

Elolvastam végig. A körönkénti támadás kétkezes fegyverrel mehet, semmi problémát nem fog okozni. Nem lesz túl erős, mert nem lesz pajzsod.

 

 

Méretkategória: én ennyire nem bonyolítanám az biztos, szerintem nem éri meg. Mágusban már így is elég hosszúak tudnak lenni a harcok a sok FP miatt.

 

Amit meggondolnék: 

- kisebb fegyvereket legyen könnyebb eltörni egy nagyobbal. (háziszabály: fegyvertöréskor dobsz egy sebzést mindkét fegyverrel, a kisebb sebzésű törik. Elvileg előfordulhat, hogy hatot dobsz tőrrel és ötöt pallossal, de nem gyakran. Az egyszerűsítés kedvéért ennyi belefér) A lefegyverzés is hasonló egyébként.

- szálfegyverekkel lehessen a harc második sorából támadni, így nem harcos karaktereknél népszerűek lesznek. (barbár sámánok, elf megtartók lándzsával, uwel paplovag alabárddal, stb.)

- a kultúraspecifikus fegyvereket (ramiera, lagoss, stb.) én megszüntetném, és inkább az NPC-knek írnék fel mesterfokú fegyverhasználatot (rövidkard (ramiera) mf). Egyébként sem értem, hogy a vékony pengéjű hosszúkardnak külön értékei vannak, de a tűzvarázslók kardja sima hosszúkard...

- én egy fegyverrel nem engednék körönként több támadást. Tőrrel sem, ökölharcban sem. Mi nagyrészt így játszottunk, semmi problémát nem okoz.

 

 

kétkezes harc:

Alapvetően tévedés, hogy két fegyverrel kétszer annyit lehet támadni. Ez gondolom a nindzsás filmekből jön, vagy lehet, hogy D&D örökség a rendszerben.

Mivel a mágus kommandós fantazi, akár maradhat is, ha szeretitek.

 

A való életben a második fegyver nem kifejezetten támadásra szolgált. Ezek a kiegészítő fegyverek egyrészt védekezésre voltak (hárítótőr, vaskesztyű), másrészt az ellenfél elleni manőverek előkészítésére (pl. penge lefogása egy szúrás előtt, beijesztés, ilyesmi). Ebből amúgy látszik, hogy miért nem használták soha csatamezőn, ez tipikus párbajtechnika.

Játéktechnikailag talán azt lehetne csinálni, hogy a rosszabbik kezes fegyver vagy VÉ bónuszt ad a fő támadásra, vagy TÉ bónuszt, a játékos döntése szerint. Ekkor a maximális VÉ bónusz kevesebb, mint a pajzsos harcosoknál, de kicsit sokoldalúbb, mert ha erre nincs szükség, lehet a TÉ bónuszt választani.

 

ennek ellenére a dual wield elfér egy fantazi játékban, ha szeretitek.Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6783 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.29, 23:30

No igen, nem véletlen, hogy nálam a pajzsok 10/20/35-ös VÉ-vel futnak.

 

Amúgy engem anno ez zavart legkevésbé. Teljes harci díszben egy lovag legyen veszélyes, nem tudja lenyomni néhány jöttment bicskás. Ha tolvajokat veszel alapnak, akkor gyorsabbak lesznek, de TÉ-jük 35-40 körül lesz d6 sebzéssel (tőr), a VÉ-jük pedig 85-90 körül. Azért azokat illik miszlikbe szabdalni.

 

A szomorú az volt, hogy ha a lovag nem egykezes és pajzs felállásban ment, akkor a VÉ-je jó 80-85 körül volt kétkezes fegyverrel, aminek a támadó körét ki lehetett védekező harcolni (így 130 körüli VÉ vs 40 körüli TÉ), a támadásmentes körben meg nyugodtan lehetett ütni.

 

Egyetlen kétkezes-fegyveres karakterre emlékszem sok és MAGUS alatt, egy Darton-paplovagra, aki a Rúnás varjú-harcmodor miatt körönként üthetett a pallossal és mivel a fegyvere abbitacélból volt, a mesélő azt mondta, hogy nem fog törni. Ja, meg megengedte, hogy a teljesvért alkarvédő részét beszámítsam +18 VÉ-nek, ha KP-ból megvettem a hárítófegyver-használatot.Természetesen magasabb szinten indított karakter volt, ha első szintről kell játszani, nem tudom hogy élte volna túl a kalandokat. :(

 

Bulldy   Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2018.12.29, 22:20

No igen, nem véletlen, hogy nálam a pajzsok 10/20/35-ös VÉ-vel futnak.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]