Üdvözlet mindenkinek!
Egy két kérdésem lenne a harcrendszer - kétkezes fegyverekkel kapcsolatban, ezekre vonatkozó szabályokkal kapcsolatban.
Vannak e mások is akik túl gyengének érzik a kétkezes fegyvereket? (Kétkezes csatabárd, kétkezes buzogány, pallos, alabárd)
Amiket írók itt az a régi nagy törvénykönyvben leírottak alapján teszem.
Egyedüli előnyük hogy egy csapásban nagy sebzést értéket képessek leadni ami miatt nehéz vértet viselő ellenfelekkel szemben jobban kéne hogy működjenek.
Viszont harcértékeik siralmassak mind 10 alatt bőven, támadás per kör 1/2
Példa Pallos : TÉ: 6 VÉ: 2 KÉ: 0 Sebzés 3k6 + 2 Támadás per kör 1/2
Ezzel szemben pl. Sequor TÉ : 13 VÉ : 16 KÉ : 8 támadás per kör 2 sebzés 1k6 + 2
Tehát DPS mire mindkét fegyver egyet támadna 4k6 + 8 vs 3k6 + 2 a Sequor javára.
Ez mellé kétkezes harc megtanulása esetén a Sequor(ok) támadás per kör száma felmegy négyre tehát ez előbbi most már 8k6 + 16 vs 3k6 + 2 (két kör alatti DPS) -- ami egyenessen siralmas!!
NOTE 1: Szerintem mondjuk jó lenne hogyha például kétkezes harc mesterfoku elsajátítása esetén a nehéz kétkezes fegyverek forgatásának sebessége felgyorsulna : 1/2 támadás per kör-ről 1 re. Szerintem ez elég logikus, ha valaki feljavította mint két kezével való harcot egyformán mesteri szintre akkor ebből bizonyára tanúl jó pár új trükköt amit képes felhasználni amikor egy olyan fegyvert forgat amelyet mint két kezével együttessen kel forgatnia.
NOTE 2: A harc rendszer nem igazán veszi figyelembe - legalább is nem explicit módon - a közelharci fegyverek "hatótávolságát". (lagalábbis nem találtam semmi ezt rendszerezni kívánó szabályt)
Mondjuk egy tőrnek, hosszukardnak és egy alabárdnak a hatótávolsága semmi esetre sem egyforma, ebben szerintem mind megegyezhetünk.
Szerintem egy jó változás lenne ha bevezetnének megkötéseket amik a fegyvereket megkötnék három hatótávolsági körbe:
RÖVID : Tőr, kés, Vasököl stb.
KÖZEPES: Hosszukard, Buzogány, Slan Kard stb. (lényegében egykezes kardok/fegyverek)
HOSSZÚ: Alabárd, Pallos, stb.
Ezek a következőt jelentenék egy konkrét harc lezajlásában:
Tegyük fel hogy harcban szemben áll Hosszukard vs Pallos - ahhoz hogy a hosszu kardal harcoló személy sebzést okozó támadó dobást hajtson végre előbb be kall hogy törjön a pallos forgató nagyobb távu védkörébe.
Tehát ha első támadó dobása (amire nem dobhat sebzést) sikeres akkor bekerült sebző távolságba az ellenfeléhez ahonnan a következő támadó dobást siker esetén már rendessen sebzésre dobhatja. Aki egyszer bejutott magassab harci távval rendelkező allenfél védkörébe ott addig maradhat amig el nem véti egyik támadó dobását.
Ha elvéti a támadó dobást akkor újbol egy sikeres "behatoló támadó dobást" kell dobnia mely után témadhat rendessen (támadó dobás sebzéssel) mindaddig amig konzekutív sikeres támadó dobásokat ér el.
PÉLDA 1 : Pallos vs Hosszukard 4 sorozatos sikeres támadó dobás a hosszukardal :
1 támadás - behatolt az eggyel hosszab távú véddőkörbe - nincs sebzés
2 támadás - sebző dobás
3 támadás - sebző dobás
4 támadás - sebző dobás
5 sikertelen támadó dobás, a hosszukardos támadónak sebző támadáshoz újbol be kell hogy hatoljon a hosszab távú védkörbe, mint ahogy látható a fenti példában.
PÉLDA 2 : Alabárd vs tőr 5 sorozatos sikeres támadó dobás a tőrrel :
1 támadás - behatolt egy szintet a kettővel hosszab távú véddőkörbe - nincs sebzés
2 támadás - behatolt két szintet a kettővel hosszab távú véddőkörbe - nincs sebzés
3 támadás - sebző dobás
4 támadás - sebző dobás
5 támadás - sebző dobás
6 sikertelen támadó dobás, a tőrrel támadó hogy újból sebző támadást dobhasson újbol be kell hogy hatoljon ellenfele két hosszab távú védkörébe, mint ahogy látható a fenti példában.
Mit gondoltok a fent leírtakról? Előre is köszi a hozzászólásokat, véleményeket!