Ugrás tartalomhoz


Fotó
* * * * * 3 Szavazat

Oolar Ideje (KéM modul)


 • Válasz írásához lépj be
35 hozzászólás érkezett eddig

Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1556 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.08.29, 19:14

Most hogy írsz, rájöttem, mennyire tetszett ez a modul :)

Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.08.29, 09:31

Nah, ide is, hogy legyen nyoma: a hetvegen lemeseltem a modult KéM rendszerben, de a Titan vilagara konvertalva, a tortenetben kisebb modositasokkal. 6 Jatekosom volt (ami nalam nagyon sok), es tök jol szorakoztunk, a jatekosi velemenyek is elegge egybecsengenek errol. En most meseltem eloszor hex-barangolos, terkeprajzolos tortenetet (vadonbejaros, viszonylag szabad kampany mar volt maskor is, de ilyen szabalyozott, terkepen kovetett mozgas nem), es bejott a dolog. Ami a csapatot illeti, a K&M modulokban nagyreszt elofordulo kisebb-nagyobb dungeon-okat egyaltalan nem hianyoltuk, sőt. Befejezni sajnos, ido hianyaban, nem volt modunk, de ez nem a modul "hibaja"
Szoval köszönet a modulert, hasonloak johetnek még! :)

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 917 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.07.04, 06:59

Köszi a válaszokat! Természetesen, igyekszem majd írni beszámolót.

Dor

Dor

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 409 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.07.03, 21:45


Örülök a választásnak! :)


Spoiler


GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 917 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.07.03, 20:32

Erre a modulra esett a választás egy hétvégi maratoni játék alkalmából. Volna néhány kérdésem, ha nem bánjátok, elsősorban a modul írójához, de akinek van tapasztalat a mesével, ahhoz is szólok természetesen!

Spoiler


Köszi!

Ynas_Midgard

Ynas_Midgard

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1073 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.01.16, 00:50

Némileg megkésve, de én is szeretném megköszönni, hogy ez a modul is napvilágot látott. Remekül szórakoztam játék közben (hosszú ideje nem játszottam enyhén trollkodó karaktert) - remélem, mások is örömüket lelik benne. Noha akkor in és out okokból is így találtuk logikusnak, azért kicsit sajnálom, hogy a vége kimaradt.

Dor

Dor

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 409 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.15, 11:58

Egyrészt még a „jól”-t is kevésnek gondolom, mert erre a célra „nagyon jó” kell, hogy valóban segítsen, és ne csússzon félre az eredmény. Másrészről félő, hogy lineáris hatást kelt. Meg vannak azok a dolgok, amiket ilyen írások is képtelenek átvinni, pedig nagyon is a részét képezik az egésznek, például: mesélő személyisége, stílusa; nem tudatosan alkalmazott eszközök. A mesélő a leírás alapján próbálja előadni a dolgot, de az eredmény egészen más, ráadásul a saját elképzelésével lehet sokkal jobban összhangba tudott volna kerülni és élvezhetőbb lehetett volna, de írásban tetszett neki ezért megpróbálta úgy.
Egyébként ez is modul függő, van ahol jól működhet ez, vagy akár egy mellékelt (jól és talán a szokottnál részéletesebben megírt) játékosi beszámoló.
De ezek már nem ide vonatkoznak.

Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1556 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 20:44

Értem, amit írtok, igazat adok. A problémát mégis felvetném általános értelemben.

Egy kalandmodul jó, ha vannak benne kannibalizálható ötletek, de még jobb, ha olvasó mesélőként le is akarom mesélni. Persze nem minden érték olyan, amely a szöveget átolvasva magától kitűnik. És nyilvánvalóan vannak olyan apróságok, összefüggések, amik azért jók, mert csak a játék közben jönnek elő, a mesélőt is meglepve. Azonban mégis fontos lenne szerintem megtudni, hogy a modul írója mit tart a kaland hangsúlyosabb/érdekesebb részének.

Szerintetek segíthetnek ezen a jól megírt írói/mesélői jegyzetek? Vagy teret adnak a fals érdemek reklámozásának (Death Frost Doom)?

Dor

Dor

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 409 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 15:39

Urban felvetésén sokan gondolkodtam és Noctruna megoldása elégé kézen fekvőnek tűnt, viszont…
Abban a megközelítésben írtam a modult, hogy nem baj, ha egészen másként adja vissza a mesélő a kalandot, mint ahogy én csináltam ezt a teszteléskor. Hangulatra próbáltam utalni, illetve gondolatokat ébreszteni a mesélőben, amik alapján egy saját képet állít össze magában, ami jobban működik a saját csapatánál, mint az én (ismeretlenül alkotott) elképzelésem. Az én konkrét leírásaim, már jobban irányították volna a mesélőt, amit nem akartam. Ráadásul a két tesztelés is mást mutatott néhány szituációnál. Ahhoz, hogy még 2-3 ilyen előadás lehetőséget írjak, ahhoz még ennyi tesztelésre lett volna szükség, mert anélkül nem írnám le. Én is kíváncsi lennék más mesélők kivitelezésén, remélem fogok ilyesmit olvasni majd.
A célom pedig az volt, hogy amikor valaki éppen meséli, akkor számára is tartogasson „meglepetés szituációkat”, amikre rácsodálkozhat (illetve azok működésére). Nyilán meséléskor kell jól teljesítenie, nem olvasáskor. :)
Át kell olvasni, össze kell állítani magunkban a képet és szabadon mesélni a saját és csapatunk stílusa szerint, így fog a legjobban működni. :sor:

Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 12:36

Urban:
en ugyan nem jatszottam/meseltem ezt a modult, de olvasva volt egy olyan benyomasom, hogy jatszva jobban mukodik, mint itt pusztan leirva. Erre utaltam is az NPC-k meg
Spoiler
kapcsan - tehat a sztori elso blikkre szerintem is szurkebbnek latszik, mint amilyen a benne levo lehetosegek alapjan lehet.

Talan ami segithetett volna: zarojeles megjegyzeskent irni egy-ket mondatot, Meseloi tapasztalatot, hogyan alakult egy-ket erdekesebb szituacio (pl. milyen fogasokat alkalmaztal
Spoiler
Ez utobbira ugyan van egy otlet a modulban, es ez kifejezetten hasznalhato es hangulatos is, de talan johetett volna meg egy-ketto. Felreertesek elozetes elkerulese miatt: nem azt mondom, hogy jatek beszamolova kellene alakitani az egeszet es ezer reszlettel traktalni az olvasot.
De ez csak egy kosza otlet.

Módosította Nocturna: 2011.12.14, 12:36


elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4313 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 11:42

Urban: Nekem azért elég lelkesítő volt szerkesztőként olvasni - egyértelműen átjött, hogy ebből az anyagból nagyon jó mesét lehet összehozni. Abban igazad van, hogy egy modul gyakran máshogy hat leírva, mint a gyakorlatban - lásd pl. Sanctusék tapasztalatait a Death Frost Doommal, ahol kicsit mintha az ellenkező irányba mutatna az összefüggés (olvasmányos, de nem muzsikál olyan jól). Azt szerintem el kell fogadni, hogy mindent nem lehet - van, ami elvész fordításban, és van, amit egyszerűen nem lehet vagy nem érdemes kalanddá alakítani, mert annyira csapatra szabott/eseti eseményekből összeálló/akármi.

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4538 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 11:32

galu22: te mar megint erosen sarkitasz. ;)


Megint? :(Oh, ez egy nagyon kenyelmes meseloi valasz am! Na es TE, mint meselo, tudtad, hogy mihez kezd a sellofi az arannyal? :D Mert ha igen, akkor jogos a JK-nak adott valaszod. Egyebkent feltetelezem, a sellod valamilyen civilizalt nepcsoportban elo, intelligens egyed volt --> innen mar nem kell hozza sok magyarazat.


Egyébként tudtam hogy mihez kezd vele, persze nem az ok felfedésével kezdték a kereskedőhajók vámolását.

Egyébként olyan is volt már, hogy egy logikátlan dologra felhívták a figyelmem (túl sok ezüst volt a kifosztott szekérben) és legközelebbre át tudtam alakítani a kalandot egy érdekesebb mesévé úgy hogy ezt vettem alapul.


Egyszer, vagy 12 eve meseltem egy maganyos oriast, aki aranyban fizetendo vamot szedett egy kies volgyon athalado minden utazotol, szazmerfoldekre mindentol, ahol elkolthette volna. Kifizettek neki, majd a JK-k megkerdeztek a mese utan, hogy megis mi a turohoz kezd a garasokkal?
Hát ez mesétől függ.
Kapanyányi Monyók is összepakolta Vasgyúrót és Kőmorzsolót egy szó nélkül, és igazábók ki sem derül hogy mi volt a célja ezzel. (hogy lecsalogassa Fehérlófiát az alvilágba)


Egyébként az említett esethez hasonló ritkán van. Főleg akkor szokott előkerülni ha random ellenfél vagy random kincs táblázatot használok. Általában próbálok kitalálni ilyenkor valami épkézláb magyarázatot a dologra. Ha mondjuk egy ősember csapat dob egy repülő szőnyeget, akkor nem 'használják', hanem az barlangban az összehalmozott kotorékban meg ágakban turkálva lehet megtalálni, elég rossz állapotban.

Módosította galu22: 2011.12.14, 11:32


Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1556 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 11:03

Egy hosszabb nyári szerepjátékos etapnak ez a kaland volt a csúcspontja, élvezet volt játszani. Ugyan időszűkében az erőd elmaradt, de ez egyáltalán nem zavart minket. Sőt, engem az sem, hogy végül az utolsó lehetséges lépés előtt (a mesélő apró bosszúságára, de szerintem következetesen) arrébb álltunk.

A külcsínről már mások elmondták, amit el kell, nekem a kiadvány tartalmához lenne egy megjegyzésem. Azt vettem észre, hogy a szöveg nem, vagy csak nehézkesen tudja kiemelni a kalandnak azt a szegletét, amely éppen a legszórakoztatóbb volt játékban. Furcsa dolog ez, és igen nagy kár, mert a Dekomoran írásakor én is itt csömörlöttem meg: Leírva sokkal szürkébb volt az egész, mintsem a fejemben/mesélve.

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2364 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 10:34

Nagyon egyszerű: az unintelligens szörny (v. akár egy medve is) leverte / megette az áldozatot, a kincseit meg ott hagyta, mert nem volt rá szüksége.

Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 10:05

Dor:
Kosz, ez a tantusz egyszeruen nem akart leesni, pedig direkt elovettem az irast emiatt ma reggel. Mar vilagos, eljott a nirvania is, igy oke a dolog! :medital:

Sanctus: igazad lenne, de ne keverjuk a belso logikat a realizmussal! Az utobbi artalmas a fantaziban, az elobbi szerintem sokszor az alappillere. ;)

Bulldy: egyetertunk, a pelda is jo. Egyebkent en a random kincseknel nem akkor "harapok", ha ilyen intelligens lenyeknel van (pl. ertektargy a banyanal, sellonel), hanem inkabb akkor, ha ez pl. nem intelligens monsztaknal, bestiaknal, allatoknal, stb. fordul elo (es a meselonek nincs kokret celja ezzel!). Itt a kotlo monszta tunt elsore ilyennek, de ezt mar megvitattuk fentebb.

No de elkanyarodtunk a modultol...

Udv!

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 09:51

Nocturna:

A véletlen kincs nem arról szól, hogy a medve teljesvértet dob. Egy rendes véletlen kincs táblázat figyelembe vesz azért néhány dolgot. Meg kiváló kaland- és háttérgeneráló. Én például rendszeresen meséltem úgy, hogy dobok véletlen szörnyeket, dobok véletlen kincset, aztán összerakom a kettőt, hogy legyen valami ok-okozati összefüggés.

Egyszer volt egy banya, akinek volt egy idéző üstje és a vasalt ládában mellette egy kristálygömb. A játékosok csodálkoztak, hogy miért volt annyira lezárva a láda, meg elrejtve a kulcsa. Arra a megállapításra jutottak, hogy biztos kristálygömb-fóbiás volt a rútság.

Később a csapat két varázslója használta a gömböt, amiről így kiderült, hogy egy démon lakik benne, aki meg is szállta a két varázslót. Ekkor jött a "Szóval EZÉRT nem használta!" felkiáltás. ;)

De abban egyetértek veled, hogy ha mindig minden medve mellvértet és smaragdot dob, az több, mint gyanús és jó, ha a mesélő felkészült a válasszal. :)

Dor

Dor

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 409 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 09:48

(Apropo: lehet, hogy atsiklottam felettuk, de ami a magyarazatokat illeti,a remete-szajrera talalaltam utalast, a feszek alatt levo cuccra viszont nem. Az oke, hogy ez a monszta rendezte at Tarziciusz csapatanak erovonalait, es elvitt egyet csamcsogni, de gondolom a dragakoveken nem kotlik. :))


Pláne nem bőrbe bugyolálva és elrejtve. :)
Persze megváltoztatható elégé könnyen, de ennek a három elemnek összejátszása érdekes eredményekhez vezethet (pl.: már onnan kezdve, hogy melyikkel találkozik elsőnek a csapat és mit kezdenek vele.

Spoiler


Sanctus

Sanctus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 09:47

Random logikátlanságok gyors és egyszerű orvoslása fantasy szerepjátékban:
1.: A lény, ember vagy helyszín lehet mágikus? Ha igen, akkor VARÁZSLAT!
2.: Ha a lény, ember vagy helyszín nem lehet mágikus, akkor: ŐRÜLT! (Helyszín esetén természetesen az alkotó.)
3.: Mindent ütő kifogás:

ŐRÜLT VARÁZSLÓ!

S aki kiejt A csúnya szót ebben a környezetben (R-el kezdődik, ealizmus-al végződik), az dob egy 100ft-t a perselybe. A következő találkozón a köz érdekében elsörözzük!

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4313 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 09:42

Na, azért az óriások, sárkányok, griffmadarak kincsgyűjtő szenvedélyét nehogy már kiökologizáljuk a szerepjátékból. :) Olvassunk több népmesét! :gyagya:

Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2011.12.14, 09:16

/OFF:

galu22: te mar megint erosen sarkitasz. ;)

Oh, ez egy nagyon kenyelmes meseloi valasz am! Na es TE, mint meselo, tudtad, hogy mihez kezd a sellofi az arannyal? :D Mert ha igen, akkor jogos a JK-nak adott valaszod. Egyebkent feltetelezem, a sellod valamilyen civilizalt nepcsoportban elo, intelligens egyed volt --> innen mar nem kell hozza sok magyarazat.


Egyszer, vagy 12 eve meseltem egy maganyos oriast, aki aranyban fizetendo vamot szedett egy kies volgyon athalado minden utazotol, szazmerfoldekre mindentol, ahol elkolthette volna. Kifizettek neki, majd a JK-k megkerdeztek a mese utan, hogy megis mi a turohoz kezd a garasokkal? Rajottem, hogy tkp. semmihez - na azota nincs random trezsort a lekaszabolt ellenfelek zsebeben, ez maradjon a Diabloban.

/OFF


Ahogy irtam, a dolog aprosag, ha meselnem akkor kihagynam es passz, ettol a kaland meg megall a laban.


(Apropo: lehet, hogy atsiklottam felettuk, de ami a magyarazatokat illeti,a remete-szajrera talalaltam utalast, a feszek alatt levo cuccra viszont nem. Az oke, hogy ez a monszta rendezte at Tarziciusz csapatanak erovonalait, es elvitt egyet csamcsogni, de gondolom a dragakoveken nem kotlik. :))

Módosította Nocturna: 2011.12.14, 09:17[Fantasy háttér] [Sötét háttér]