Ugrás tartalomhoz


Fotó

DnD 5. kiadás


 • Válasz írásához lépj be
6252 hozzászólás érkezett eddig

Callinicus

Callinicus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.12, 14:48

Mondjuk a Xanatharos spellek egy részét meg egyenesen teszteletlennek érzem, aránytalanul táposnak tűnnek az alapkönyves dolgokhoz képest.

 

Mondjuk lehet pont azért, hogy feljebb húzzák a castereket, de akkor is furcsállom.

 Callinicus

Callinicus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.12, 14:29

Ennek az érdemi build része két featkombó, ami azért elég masszívan meghatároz egy karaktert.

 

3. kiadás meg egyéb RPG-k után nem hittem volna, hogy valaha ilyet mondok, de feljebb kéne venni a casterek harci potenciálját 5E-ben.

 

Meg a dual wieldnek és a single weaponnek is kéne adni valamit, vagy a -5/+10-et ki kéne venni, mert az alacsony monszta AC-k mellett túl könnyű velük találni.

 

Amit például tökre nem látok, hogy a challange-ek mire vannak belőve?

A feat mint tudjuk opcionális szabály, és a featelt karakterek sokkal durvábbak mint a feat nélküliek (elemental adept is elég sokat tud pl számítani egy piromantánál) és kicsit nehézzé teszi a harcok szintre tervezését, hogy milyen partyt takar az amire a challange vonatkozik.Shiwo

Shiwo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 715 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.12, 13:24

Azért ha belegondolunk, azon megy a vita, hogy felsoroltok 4-5 buildet, melyik a táposabb.. és pont ebben van a DnD5 szépsége.. hogy nem egy tápos van, hanem több, teljesen eltérő megközelítés.. én amúgy a Sorcot sem félteném, mert ha a mesélő nem egy darab 200 HP-s monsztát hoz a csatába, hanem mondjuk 20-30, akár több hullámban érkező goblint, koboldot, akkor az "egy körben qrva nagyot/soka ütök, oszt csók" jellegű karaktetek sokra nem mennek.. míg a sorc akár valami tetületre ható kis cantrippel rendet vág a támadók között..

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6289 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.12, 12:02

Harcfüggő, persze. De ha van egy-két kör buffolni, akkor le lehet kérni a fényt is a fegyverre. :)

Ha nem, akkor előnyben vannak az "igénytelen" kasztok. Ez ilyen. Hol az egyiknek lejt a pálya, hol a másiknak.

(Szoktak panaszkodni a könnyen elérhető magas AC-ra is. Emlékszem a két és fél éves kampány leggyűlöltebb ellenfelei a tömegben érkező pokolkutyák voltak. Úgy olvasztották a pap és paplovag AC-király páros HP-ját, mint amikor radiátorra rakod a vajat. :P :D )

Bulldy

Callinicus

Callinicus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.12, 11:57

A darkness/devilsight warlockal, a paladin sacred weapon vagy éppen blessel, és egyéb megoldásokkal van egy súlyos stratégiai probléma. Megeszik az 1. kört, amiben az action surgeölő battlemaster már egy szinthez illő ellenfelet (minden erőforrása elégetésével persze) már potenciálisan meg tud ölni, 5 támadásból.

 

Ha egy óráig tartana a sacred weapon, vagy bonus action lenne, akkor nem lenne ilyen gond, mert nagyjából lehetne rá készülni, mikor rakja ki az ember.Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6289 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.12, 11:50

A devotion paladin esküből kapott channel divinity-je az, hogy a karizma bónuszát megkapja a támadására 1 percre. Ez (a normál esetben is +3) egész jól kiüti a GWM -5-ét. Ha meg dobott karakter és nem szégyell tápolni a játékos (félelf paladin 20-as karizmával), akkor ki is szűrte a levonást.

Bulldy

Callinicus

Callinicus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.12, 11:20

Ha sebzéspotenciált nézzük, vannak a játékban OP kombók, önmagában a paladin szerintem sem ilyen.

 

Valami értelmes fegyveres képességekkel rendelkező kaszt (ez lehet paladin is) GWM+Polearmmaster, vagy sharpshooter+crossbowexpert feat-el, OP lesz. Szerintem a sharpshooter crossbowexpert battlemaster kiemelkedik ezek közül, mert ott befigyel az archery style is a precision attack mellé. De ezek között már nagy különbség nincs, vannak helyzetek amikben az egyik jobb mint a másik.

 

Tekintve, hogy a harcok megnyerésének legfontosabb tényezője a sebzéspotenciál, a játék egyéb lehetséges buildjei gyengusszá válnak. (A banishment tápos lehet bizonyos harci szituációkban, de az vagy bemegy vagy nem és drága slotba kerül.) 10+ szinten elkezd működni a sorclock eldricht blast spam, de iszonyatos sebességgel elégeti minden erőforrását, míg a battlemaster vagy a palalock elég stabilan osztja az ütést egész nap.

 

A rogue szerintem szívás mert körönként csak 1 támadása van, és ezen nem segít a sharpshooter sem, a pusztán varázslatból való sebezgetés meg gyorsan kifogy és még csak nem is nagyobb számokat szór mint a fegyveres, sőt single target-ben kifejezetten nyomorultak a casterek.

Ez nem azt jelenti, hogy ezek a kasztok ne lennének hasznosak, csak harcban kisegítővé válnak a csillogó DPR karik mellett. A sorcerert azért tartom például egy gyenge kasztnak, mert kevés spellt ismer, (harcon kívül se kifejezetten hasznos) nem is túl érdekes a listája, sebzésben meg messze elmarad a harcos féléktől.aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1658 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.12, 10:58

Az a harconként 3 precision attack ami +d8 őszintén szólva nem okoz szerintem akkora különbséget. Mármint jó, nagyon jó, de szerintem a hexblade és a pala partyban vannak vele.

 

Hosszú távon persze, de most specifikusan azon ment a sírás, hogy a paladin OP, mert 4. szinten nagyon sokat tud sebezni, ha sikerül kritet ütnie, költ rá erőforrást, az ellenfél még direktben vulnerable is a sebzéstípusra, és van direkt sebzésmaximalizáló varázstárgya.

 

Mindeközben az action surge-ölő GWM battlemaster ugyanazzal a krittel sebez 4d6+14-et (átlag: 28), és utána még lead két támadást egyenként 2d6+14 sebzésért (találatonként átlag 21 krit nélkül), amiket - hacsak nem mentek nagyon mellé - dobás után még jó eséllyel sikeressé változtathat, ha esetleg nincsenek meg. Ezek után még az ellenfél körében riposztolhat 2d6+1d8+14-ért, ha az nem találja el (bár erre nem kap precision attack bónuszt, úgy meg azért elég kockázatos).Callinicus

Callinicus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.12, 09:56

Az a harconként 3 precision attack ami +d8 őszintén szólva nem okoz szerintem akkora különbséget. Mármint jó, nagyon jó, de szerintem a hexblade és a pala partyban vannak vele. Ami még kiemeli, hogy ha nem GWM hanem sharp akkor az archery style elég sokat dob még.

Ha közelharci karikról beszélünk, arra azért nem olyan nehéz adv-et szerezni, meg jó esetben van bless is.

 

A hexblade paladin ami karizmából ütlegel, és 9-esre megvannak a paladin übermentői is, meg kifejezetten cifra.

 

Vagy legyen a partyban mindenkinek 2+ szint warlockja és akkor ha nincs nagyon speciális érzékszerve a célpontnak, egy darkness a harc elején és mehet a horrorshow.aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1658 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.11, 20:48

(Hexblade-ről meg ne is beszéljünk, a cég újra elkezdte már az unbalanced kasztok gyártását, úgy tűnik... -.- ) 

 

...Azt ugye tudod, hogy a paladin magasabb szinten kb. ezerszer táposabb, mint a szerencsétlen short restenként egy kézen megszámolható slotból gazdálkodó hexblade?

 

(Persze a hexblade 3/paladin X még annál is táposabb, a paladin 2/sorcerer X pedig csak szolidan röhög a sarokban az eddigieken.)

 

 

Cali: a paladin és a hexblade 4. szinten a hajukra kenhetik a GWM-et, mert a világon semmi nem garantálja, hogy a baromi sokat sebző übertámadásuk ténylegesen be is fog menni. A battlemasternek ellenben ott van a precision attack.


Módosította aluminiumtrioxid: 2018.11.11, 20:53


Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6289 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.11, 19:42

Ha kap a karakter olyan tárgyat, ami automatikusan maximalizál sebzést, akkor ne csodálkozzunk, ha egy kritikusnál nagy sebzés lesz. :P

A paladin vs hexblade kérdésben szerintem egyensúly van: a paladin egy csatába beletolhatja a napi összes varázslatrekeszét, amiből rekorder sebzést csinálhat. Igaz, ekkor arra a napra kinullázta a varázslatait. A hexblade csatánként kétszer sebez többet (mivel ~10. szintig rövid pihenőnként 2db varázslata van), aztán marad neki a hexblade curse. Cserébe ezt egy nap többször is eljátszhatja, ha tudott rövid pihenőt tartani.

Bulldy

Módosította Bulldy: 2018.11.11, 19:43


Hawkmoon

Hawkmoon

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 63 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.11, 19:25

Hát, az lehet, de mint kiderült, rosszul is számoltam a dolgot.... 

 

Szóval, a dobás valójában 14d8 volt (+6), ami úgy jött ki, hogy:

 

2d8 (kard krit) + 3d8 (smite demon-ra) x2 (krit) x2 (radiant vulnerability)

 

Az így kapott 69-es átlag sebzés már nem is annyira kiröhögni való, egy ütésből, még egy GWF-nek sem ;)

 

Jah, az már más tészta, hogy a játékosnak volt egy töltetes varázstárgya (szóval, ha mindet elhasználja, akkor eldobható), ami tetszőleges sebzésdobást maximalizált (a kockákat). Szóval, 118-at ütött, egész pontosan, ami szegény főboss simán belehalt... :P 

 

Na, mindegy, akkor csak nekem tűnik soknak, ezek szerint. :D

 

(Hexblade-ről meg ne is beszéljünk, a cég újra elkezdte már az unbalanced kasztok gyártását, úgy tűnik... -.- ) Callinicus

Callinicus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.11, 18:44

Great Weapon Masterje ugyanúgy lehet Paladinnak, ahogy mondjuk Hexbladepact Warlocknak. :-)aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1658 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.11, 10:36

Hi!

 

Csak érdeklődésképpen, mivel már lefutott dolog, és mesélő engedélyezte, de ez a kombó tényleg működhet 5E-ben?

 

Vengeance paladin 20-ast dob fiend/undead ellenfél ellen, nyilván tolja mellé a Smite-ot is... és ilyenkor tényleg minden duplázódik, akár többszörösen is?

 

Pl: alapból 1d8 (kard) + 2d8 (smite)

 

Ez a krit miatt 2d8 + 4d8....  de mivel az ellenfél érzékeny (vulnerable) a radiant sebzésre, ezért az is dupla, szóval:

 

2d8 (kard krit) + 8d8 (radiant) -ot fog sebezni a delikvens, akár pl. 4. szinten, egy ütésből? :O

 

Csak én érzem kissé túlzásnak? :P

 

Halkan megjegyzem, hogy a radiant vulnerability egyáltalán nem olyan gyakori, mint 4E-ben volt.

 

Egyébként meg 10d8 átlaga kőkemény 45 pont sebzés, ezt egy Great Weapon Master fighter action surge-dzsel (ha már a paladin is költött erőforrást, ugye), ugyanúgy egy kritet feltételezve simán körberöhögi.


Módosította aluminiumtrioxid: 2018.11.11, 10:39


Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2890 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.11, 06:39

Hi!

 

Csak érdeklődésképpen, mivel már lefutott dolog, és mesélő engedélyezte, de ez a kombó tényleg működhet 5E-ben?

 

Vengeance paladin 20-ast dob fiend/undead ellenfél ellen, nyilván tolja mellé a Smite-ot is... és ilyenkor tényleg minden duplázódik, akár többszörösen is?

 

Pl: alapból 1d8 (kard) + 2d8 (smite)

 

Ez a krit miatt 2d8 + 4d8....  de mivel az ellenfél érzékeny (vulnerable) a radiant sebzésre, ezért az is dupla, szóval:

 

2d8 (kard krit) + 8d8 (radiant) -ot fog sebezni a delikvens, akár pl. 4. szinten, egy ütésből? :O

 

Csak én érzem kissé túlzásnak? :P

Tényleg működik. Kritikus találatnál minden, a sebzéshez dobott kocka duplázódik. Beleértve sneak attack, smite, superiority dice, ilyesmi. A "találat után eldöntött sebzésnövelő kockák" egyik nagy tápja, ha a használónak van türelme várni, amíg kritikust dob.Hawkmoon

Hawkmoon

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 63 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.11.11, 00:57

Hi!

 

Csak érdeklődésképpen, mivel már lefutott dolog, és mesélő engedélyezte, de ez a kombó tényleg működhet 5E-ben?

 

Vengeance paladin 20-ast dob fiend/undead ellenfél ellen, nyilván tolja mellé a Smite-ot is... és ilyenkor tényleg minden duplázódik, akár többszörösen is?

 

Pl: alapból 1d8 (kard) + 2d8 (smite)

 

Ez a krit miatt 2d8 + 4d8....  de mivel az ellenfél érzékeny (vulnerable) a radiant sebzésre, ezért az is dupla, szóval:

 

2d8 (kard krit) + 8d8 (radiant) -ot fog sebezni a delikvens, akár pl. 4. szinten, egy ütésből? :O

 

Csak én érzem kissé túlzásnak? :PCallinicus

Callinicus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 774 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.10.28, 11:35

Közeledik a következő Hősök Hajnala!

 

Kaland, izgalom, csak a szokásos. ;-)

 

Facebook eseményt is talál aki keres egy kicsit.

 

http://hosokhajnala.lfg.hu/2018/10/heroszok-hajnala-jelentkezes/strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 7794 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.10.25, 23:41

Hello Everybody. I am not sure if I should post it here, but Iam looking for players of a D&D 5ed campaign in English. If you are interested, you can contact me by whatzap (+36 70 366 7156) or by email: ivanabilio@gmail.com.

 

Thank you very much everybody, wish you all a good day.

 

There is a forum here as well where you can search for players:
http://lfg.hu/forum/index.php/forum/109-aprohirdetes/IvanAbilio

IvanAbilio

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 2 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.10.25, 11:18

Oh, thanks.

 

I apologize then. Will check there.

 

Have a nice day everybody.Shiwo

Shiwo

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 715 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2018.10.25, 04:59

Well, basicly it is not a team-finder topic, mainly for discussion about the game, the system, questions and answers, ect. 

 

You should join to the "Országos szerepjáték csapat/játékos kereső" group on the facebook, which is directly a group for hungarians who are searching team for role play. 

 

Regards,

Shiwo
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]