Ugrás tartalomhoz


Fotó

DnD 5. kiadás


 • Válasz írásához lépj be
6092 hozzászólás érkezett eddig

Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1546 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.31, 22:16

Inkább gyorsan lefordítok némi cikket a népnek valakitől, aki minden eddig megjelent kiadást játszott-mesélt már, hogy ő milyen különbségeket lát. Vagy ebből csak felesleges flame lenne? Én bízom abban, hogy a különbségtevést lehet nem negatív módon is megtenni.

chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1917 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.31, 21:38

Utálom majd azt is, amiről még semmit se tudni


Igen, nekem is ez jön le.

Lehet vele vádolni, hogy örök optimista vagyok, de a másik véglet semmivel sem jobb.

Várjunk még egy kicsit az edition warral, a nerdrage-dzsel, az okoskodással, meg a halotti torral, legalább csak addig, amíg végre mutatnak valamit az alfa-verzióból.

Sanctus

Sanctus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.31, 20:26

...míg egyszerre két irányból is jött olyan áramlat, ami tiszteletben tartotta (PF, retroklónok).


A Pf nem tartja tiszteletben a D&D-t, hanem a d20 rendszert. Ez a Pf/retro-D&D keveredés is az érzelmi oldalát használja a vitának.

Szerintem sem D&D a 4e. A Pf sem D&D. Az Ad&d esetleg.

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1600 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.31, 19:15

Aki szent teheneket nyír ki (fireball, magic missile, powerek mindenkinek, memorizáció x), az ne csodálkozzon, ha ellenségeket szerez. Nem hiszem, hogy Kurt Weigel kritikája miatt lett nem annyira sikeres a 4E (már mihez képest), hanem azért, mert a hagyományokat nem tartották tiszteletben, míg egyszerre két irányból is jött olyan áramlat, ami tiszteletben tartotta (PF, retroklónok).

Sanctus

Sanctus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.31, 18:55

Igazad van, tényleg kapkodtam.

Szóval volt általános negatív közvélemény, amely nem észérvekre épült, hanem szóbeszédekre. Mint amikor egyszer odajöttek hozzám, hogy mi az amit játszunk egy mini találkozón, s amikor mondta, ez a 4e, akkor ment a csodálkozás, mert azt hitték, hogy az társasjáték. A srác nem utálta 4e-t, de azt mondta, hogy nem merte volna kipróbálni, mert nem szereti a társast.

Folytatva a gondolatot, megértem a legtöbb érvelést, amely negatív, de nagyon sok mögött azt látom, hogy az a valaki nem tudja mit beszél (ez a ritkább) vagy megpróbál magának ego-t gyűjteni, úgy, hogy valami olyat szekál, amit mindenki más (ez a gyakoribb). A folyamat körkörös, egy idő után a hülyeség valósággá válik, s nem fogjuk azokat hallanni, akiknek pozitív véleménye, de azokat sem, amelyek segíthettek volna a kritikával.

Ezt az össznépi mulatságot akarja a wotc kettévágni, azon az áron is, hogy halántékon lövi a 4e köré szerveződött, fénykorában is underground (micsoda paradox) közösséget.

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3641 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.31, 18:40

A wotc nem volt tudatában annak a hatásnak, amit a negatív, de túlnyomóan logika nélküli érvelések keltettek, amelyek alapvetően dominálják a mai napig a jelenlegi D&D kiadványok körülötti légkört.

Ez a mondat számomra értelmezhetetlen.

Körülírnád kicsit konkrétabban? Milyen érvelések, hol hiányzik bennük a logika, mi a hatásuk és milyen légkört keltenek (aminek aztán a WotC nem volt tudatában)?

Nem kötekszem, tényleg nem értem, konkrétan miről beszélsz.

Sanctus

Sanctus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.31, 18:21

Ez alapján a playtest csak színjáték. De ha nem az lenne, akkor is 90%-ban azok vesznek részt benne akik eddig is WotC vásárlók (4e fanok) voltak, márpedig ez így kevés.


Jah, ezt már ismerem.
Állítás 1.:
Bizti csak 4e játékoskat kérdeznek meg, a weboldalon lévő kérdőív 4e játékosoknak szól.
Állítás 2.:
Utálom azokat, akik nem olyan királyak, mint én.
Konklúzió:
Utálom majd azt is, amiről még semmit se tudni, s a D&D 4e weboldal olvasói, meg amúgy is, az 5e csak egy szánalmas próbálkozás, hogy megfejjék azokat a tahókat, akikre rá lehet sózni az olyan fos rpg-ket, mint a 4e. Gratula. Reális.

Cain, te vagy a legnagyobb Edition-warrior, ultrasznobtudálékos prestige kaszttal (Követelmény: Pf szabálykönyv, s egy saját weboldal).

(Már bejelentették az új weboldalt.)

Ha már hergeltük magunkat az előző hozzászólásom, le szeretném magam fordítani egy érthetőbb nyelvre:

A wotc nem volt tudatában annak a hatásnak, amit a negatív, de túlnyomóan logika nélküli érvelések keltettek, amelyek alapvetően dominálják a mai napig a jelenlegi D&D kiadványok körülötti légkört. Sajnos még rá is erősítettek. Ezért:

Nem szabálykodnak, hanem próbálnak kommunikálni, s kikerülni a negatív szerepről.

Sajnálom, ha valakinek az jött le, hogy szidom azt játékot, amivel én is rengeteget játszottam, s nekik a mai napig a kedvencük, s én nekem is kedves még.

Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2868 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.31, 17:29

És jelenlegi formájában az open-playtest is csak parasztvakításnak tünik. Hiszen gyakorlatilag kész a rendszer jelentős része, olyannyira hogy már pl. a szörnyeken dolgoznak... ez nekem azt jelzi hogy a core már kész. Ez alapján a playtest csak színjáték.

Pathfindernek is nagy része rég készen volt, mikor megkezdődött az open-playtest és ott is kész anyagokat adtak ki tesztelésre, mégis a közönség jó része lefosta a bokáját a gyönyörtől, hogy open-playtest van. Másrészt attól, hogy a core meg van, még alaposan le kell tesztelni ami ráépül, nehogy megint olyan errata (bocsánat, update) dzsungellel kelljen szembesülni kiadás után hónapokkal, mint 4e-nél. A rajongók erre kiválóan alkalmasak, egyrészt mert több szem többet lát, másrészt mert ingyenes.

Amúgy is, hülyeség lenne azt várni, hogy majd az alapoktól kezdve, a nulláról építenek a fanok véleménye alapján egy rendszert, mert az a büdös életbe nem jönne össze. :)

De ha nem az lenne, akkor is 90%-ban azok vesznek részt benne akik eddig is WotC vásárlók (4e fanok) voltak, márpedig ez így kevés.

Mivel tudod ezt a számot alátámasztani találgatáson kívül? Fórumokat és különböző oldalakat olvasgatva nekem inkább az jött le, hogy elég széles réteget érdekelt, köztük szép számban olyanok, akik nem kedvelték a 4e-t. Másrészt attól, hogy valaki 4e fan, még nem jelenti hogy csak arra a kiadásra van lekorlátozva az érdeklődése, az tartja non plus ultrának.

Módosította Ravenheart: 2012.01.31, 17:31


Ravenheart

Ravenheart

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2868 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.31, 17:16

Az mondjuk külön tetszik hogy különböző cikkekben és szemináriumokon egymásnak ellentmondó dolgokat nyilatkoznak egyes témákról.

Például?

Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1276 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.31, 12:50

cain: már miért kéne benne lenni a feateknek a játék abszolút magjában, ami elvileg az összes kiadás metszetéből képződik? Egyrészt volt két kiadás, ami hírből sem hallott róluk, másrészt sokan nem szeretik a feateket, harmadrészt semmi helyük sincs az alapszabályokban. Működés szempontjából teljesen mellőzhető játékelem.

Nem azt mondtam hgy ott kel lennie, hanem hogy nem biztos hogy ott lesz. :)

A megosztottság témához :

Számomra is ez elsősorban a rendszerről szól, nem a marketingről. Ha élveztem volna a 4e-t akkor totál nem érdeklet volna mit csinál azon felül a kiadó hogy ellát a megfelelő könyvekkel. És nem a Pathfinder miatt nem játszom 4e-t (konkrétan 4e-t jóval előbb játszottam mint Pathfinder, aztán visszatértem a 3,5-höz.. és csak nemrég kezdtem el a Pf-el ismerkedni)

A 4e renoméjára baromira kis hatása van a kis kiadóknak, akiknek a kisebb dolguk is nagyobb annál hogy a 4e-t ostorozzák. Az meg hogy pont nekik let volna fanatikus rajongói táboruk nem pedig pl magának a D&D-nek.. már önmagában is nevetséges okfejtés. dehát ugye 4e kiadó írta a cikket (és az ilyen cikkeket ugye nem vesszük figyelembe Sanctus?)

Az új policy-ről :

Hát szerintem az egész csak bullshit. Szükség lenne új policy-re és marketingre, de még a honlapjukat se tudják rendesen megcsinálni. És jelenlegi formájában az open-playtest is csak parasztvakításnak tünik. Hiszen gyakorlatilag kész a rendszer jelentős része, olyannyira hogy már pl. a szörnyeken dolgoznak... ez nekem azt jelzi hogy a core már kész. Ez alapján a playtest csak színjáték. De ha nem az lenne, akkor is 90%-ban azok vesznek részt benne akik eddig is WotC vásárlók (4e fanok) voltak, márpedig ez így kevés.

A szemináriumokon elhangzottak is 80%-ban csak merketing duma volt meg totál általános "olyan jók vagyunk" hülyeségek

Na meg NDA a playtesthez, szóval még véletlen se alakulhat ki értelmes konstruktív párbeszéd a témában

a 2. cikkem egyébként D&D Next témában : http://rpg.org/dd-next5e-2/

Az mondjuk külön tetszik hogy különböző cikkekben és szemináriumokon egymásnak ellentmondó dolgokat nyilatkoznak egyes témákról.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6019 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.30, 23:07

A 3E-ből nekem már a 4E megjelenésekor is elég volt és számomra a Pathfinder RPG sem hozott megfelelő változásokat. Kíváncsi leszek az 5E-re, addig meg van Savage Worlds Deluxe (meg Vampire: the Masquerade, esetleg Codex alapú MAGUS :))


ugyan, ha a fórumozók baromságai alapján dolgoznánk ki szerepjátékokat, akkor nagyon nem lenne működőképes a szerepjáték-piac, semmilyen formában sem, néhány igényesebb házi-rpg kivételével. ;)

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6114 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.30, 22:02

Nekem a tálalás volt a legnagyobb gondom a 4E-vel. A játéktechnikai mechanizmusok elsőre nem jöttek be, de megpróbáltam átrágni magam a rendszeren, hátha megtetszik. De ahogy a Players' Handbook "kinézett", úgy nagyon nem jött át, inkább tűnt ilyesztő szabálydömpingnek, mint szerepjátéknak. Mikor 2010 magasságában kipróbáltam a játékot, akkor is csak úgy sikerült, hogy a kellő részeket kinyomtattam (halfling fajleírás, warlock kasztleírás 2. szintig) és az ott írtakat emésztettem néhány napig. Amit meg nem értettem, azt inkább megkérdeztem a 4E-ben jártas mesélőtől.

Meglepetésemre, az általam hangulatosnak kitalált karakterhez sikerült hangulatos képességeket (powers) választani és jól sült el a dolog. De továbbra sem tudtam átrágni magas a rendszeren, meg az olyanokon, mint a "warlord" kaszt.

Az Essentials-al valami változott. Nem csak szabályrendszerileg, hanem ahogy az egészet tálalták. Először elektronikus formában olvastam csak, megtetszett és úgy döntöttem, hogy megveszek két alapkönyvet - jobban szeretek papíron olvasni, mint gépen.

Szóval nem tudom megmondani, hogy a közlésformában mi változott az alap 4E és az Essentials között, de ha tudják tartani ezt a formát, akkor nagy gond nem lesz az 5E-vel.

A 3E-ből nekem már a 4E megjelenésekor is elég volt és számomra a Pathfinder RPG sem hozott megfelelő változásokat. Kíváncsi leszek az 5E-re, addig meg van Savage Worlds Deluxe (meg Vampire: the Masquerade, esetleg Codex alapú MAGUS :))

Bulldy

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3641 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.30, 20:48

(OFF)

..A cikk nekem annyit mondott, hogy szerinte a D&D 4e a független kiadók általi a szabad felhasználás korlátozása miatt lett sikertelen...

If the mass of disgruntled fans would choose as I would, then no. :)

(/OFF)


iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3641 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.30, 16:38

Érdekes, nekem teljesen más jött le a cikkből.

A cikk nekem annyit mondott, hogy szerinte a D&D 4e a független kiadók általi a szabad felhasználás korlátozása miatt lett sikertelen.
Ez meg énszerintem marhaság.

The division within the community had nothing to do with the rules themselves...

De. Nekem a szabályok miatt nem jött be, és ha emiatt maradtam a 3.5-nél, már meg is van a megosztottság.
És soha életemben nem beszéltem egyetlen third party kiadóval sem, akik pedig a cikk szerint lerontották a 4e renoméját.

Without Pathfinder, would the mass of disgruntled fans have finally embraced 4th Edition?

I the mass of disgruntled fans would choose as I would, then no. :)

Sanctus

Sanctus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.30, 12:04

...milyen a policy, milyen a marketing...


De ha elég hangosan üvöltöttél, amikor megjelent, s elég embert lebeszéltél róla, akkor olyanokhoz sem jutott el, akik élvezték volna. Erről szólt a cikk. Az 5e meg arról szól, hogy elejét vegyék annak, hogy a gyakran túlzottan negatív vélemények, amelyek egy másik rendszert védelmeznek elkezdjék dominálni a párbeszédet a D&D-sek között, s fölöslegesen hergeljék az Ed. War-t.

Röviden, ez politika, nem marketing vagy szabálykodás. Eljutottunk ide.

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3641 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.30, 10:33

Hát, szerintem meg bullshit az egész.
Én magasról tojok rá, kinek mit engedtek, milyen a policy, milyen a marketing, és mégse jött be 4E. Nagyjából hússzor annyira nem tetszik, mint amennyire igen.
És nem Pathfinderezek.

Sanctus

Sanctus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.30, 08:01

Singing Blues for 4e

Ez a cikk talán a legjobb, ami kijött ebben a témában. Megragadja a lényeget:

A rendszer másodlagos, s mindig az volt.
A politikán vagy ahogy tetszik a marketingen akarnak változtatni, hogy ne induljanak 5 fényév hátránnyal a kiadványaik.

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2816 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.29, 22:05

Az utolsó, mai, ability-s / skilles előadáson is voltak érdekes dolgok, bár jópár dolog nekem még elég homály.
Azt látom, hogy a tulajdonságokat szeretnék előtérbe helyezni. Skillpróbákm illetve mentődobások helyett is elsősorban tulajdonságpróbák lesznek. Ahelyett, hogy valakinek skilljei lennének, a különös képzettség bónuszt jelent majd tulajdonságpróbára bizonyos esetekben. Ilyen bónusz járhat kasztból, egyébből is.
(Ez így ránézésre nem kedvez azoknak, akik a kifinomult, pontelosztós skill-rendszert szeretik).

A featek elsősorban (bár nem kizárólag) új dolgokat, lehetőségeket nyitnak meg egy sikeres próbával, bár egy részük továbbra is konstans bónuszt ad valamire. Megismétlik, hogy pl. at-will különleges támadásokat bizonyos featek felvételével lehet csinálni.

Szó volt még a theme-ekről is. Theme-je, ha jól értem, minden karakternek van: pl. commoner, apprentice, noble, más síkról érkezett, stb. Ez a theme valamiféle egyszerűsített build-nek vagy package-nek tűnik, ami meghatározza a fő képzettségeket, meg a fejlődés lépéseit is valahogy.
Nagyon leegyszerűsített alaprendszerben talán theme-ek nincsenek is, míg opcionálisan theme helyett a játékos maga válogat össze mindent, theme nélkül.

Skill challenge a mostani formában nem nagyon lesz preferált, mert túl mechanikus megoldás.

Viszont preferált lesz, hogy bónusz járjon azért, ha a játékos szépen és logikusan leírja, mit-hogy csinál; valamint rutinszerű dolgok, ha elég magasnak tűnikm a tulajdonságod hozzá, automatikusan sikerülhetnek, nem kell dobálni egyáltalán.

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1600 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.29, 15:13

Monte Cook : Instead of the fighter getting a better and better attack bonus, he instead gets more options to do stuff as he goes up in level, and his attack bonus goes up at a very modest rate.


More options. Az mindig bonyolítás is. Hacsak nem a RuneQuest II/Dragon Age-nyomán mennek, és nem birtokolhatod mindig és visszavonhatatlanul a speckó effekteket, hanem csak akkor, ha szerencséd van.

Módosította Radivoj: 2012.01.29, 15:13


Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1546 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2012.01.29, 14:57

Multiclassingról november (!) óta létezik egy jó változat: Since Nobody Asked Me...Here's My Type V


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]