Ha szabad belekotnyeleskednem, én a konzervatív oldalt képviselem! Egyszóval szerelmes vagyok a hagyományos fantasyba, és nem kedvelem a kevert világokat. Lásd Éj trilógia, stb. Szerepel egy guarni technológia a Lélektáncban is. Ott egy jövőbelátó, vérben felelhető eszenciát felhasználó víztározó volt régi Guarni technológia. Melyről ősi sötét erőket sejtettek, babonásan féltek tőle. Megjegyzem okkal! Az egy ízléses "mechanika", vagy hogy nevezi N. István a regényben (annyi biztos, hogy nem mechanikát ír.)
Bocsáss meg, hogy ezt írom, de olyan színes, annyi lehetőséget rejt a fajok, lények sokasága, a középkori életkultúra, a mágia, hogy nem értem mi a szarnak kell lézerfegyverrel rohangálni?! Ha jól tudom Skandar Graun is egy időgéppel utazgat a vérkáoszban. (mint felhívták rá a figyelmünket Graun szó betűiből kirakható a Guarn, ami nem véletlen

. De ha ellensége is vagyok az ufo technológiának, (mert legjobb emlékeim szerint az általunk is ismert kicsi szürke-zöld emberkéket írnak le az egyik regényben, mely egy sírhelyben játszódik, éppen olyanokat, ahogy minden filmben, beszámolóban leírják a "szokványos" ufokat

.), akkor is meg kell jegyeznem, hogy mindig igyekeznek szépen belesimítani a nem teljesen egyértelmű mágikus tárgyak közé. Én úgy képzelem, hogy ezen tárgyak inkább mágiát használóeszközök, melyek nem követelnek varázsláshoz szükséges tudományt. Szóval nem "gépek", hanem misztikus tárgyak, amelyeket az különbözteti meg a szokványos varázsfegyverektől, hogy nem csak varázsszóval, varázstárgy kötéssel, mágia ismerettel használhatók. Lehet, hogy ebben tévedek, de én azt mondom, ha lézer pisztollyal akartok lövöldözni, akkor ne Káoszt játszatok

! Mert ezt a megszentségtelenítést nem tudom elnézni

. Akkor adj nekik varázspálcát, tűzgolyó lövedékkel, kösd hozzájuk egy varázslóval, sajátítsák el, aztán lőhetnek vele hármat

!
Fogadok veled, hogy ha felvázolod a jelenlegi helyzetet, minimum három izgalmasabb, és világfüggőbb ötletet adok, mint a lézerfegyver.
"Ork"-ként pedig maradj a buzogánynál, pallosnál, csatacsákánynál

! Szép hasznos fegyverek azok is

.