Ugrás tartalomhoz


Fotó

Kazamaták és Kompániák

old school

 • Válasz írásához lépj be
320 hozzászólás érkezett eddig

Hoild

Hoild

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 228 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.03.01, 15:03

{...}

Ma egyébként Benedek Elek házában voltunk, és végig azon gondolkodtam, hogy belőle is mennyit lehetne meríteni.

{...}

 

Benedek kapcsán kiemelném a Bűbájos meseciklust, melyet egyesek nem is ismernek, mások pedig méltatlanul elfelejtettek. Ez a meselánc azon túl, hogy rendkívül mélabús és komor hangulatú, jó ötletanyaggal szolgál fantasy szerepjátékhoz (a föld szelleme, a megidézett őselemi famulus, a bűbájosok hierarchiája és törvényei, a bemutatott varázslatok, stb.):

 

A teljes könyv itt számos egyéb formátumban is hozzáférhető:


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4695 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.03.01, 07:47

Rutinosabb KéK mesélőktől kérdeznék (a közeljövőben át fogjuk tenni a futó kampányt a rendszer alá).

 

Elvileg expedíció alatt nézni kellene:

- mikor ég le a gyertya

- mikor ég le a fáklya

- mikor ég le a lámpás (ugye nem kötelező mindig egyszerre rágyújtani, úgyhogy elég zavaros lehet)

- elfárad-e a csapat

- mikor jár le a varázslat (ha több fordulós)

- van-e random encounter

- változnak-e a környezeti hatások

 

Szerintetek jár-e a játékélmény romlásával a következő terv (hogy ne kelljen ezeket külön könyvelni):

 

A verzió

1d12 (a fáklya-lámpás miatt):

1-2: a csapat kap egy fáradtság szintet, amíg nem pihen
3: a csapat egy gyertyája vagy fáklyája kialszik
4: a csapat egy gyertyája, fáklyája vagy lámpása kialszik
5-6: több körig tartó varázslatok lejárnak
7-8: a környezeti hatások érvényesülnek
9-10: véletlen találkozás
11-12: véletlen találkozás előrejelzése

 

B verzió

1d6-ra redukálva (fényforrásnál így a mesélőre bízzuk, hogy melyiknek van értelme kialudni):

1: fáradtság
2: fényforrás (gyertya-fáklya-lámpás sorrendben)
3: varázslatok lejárnak
4: környezeti hatás érvényesül
5: véletlen találkozás
6: véletlen találkozás előrejelzése (nyomok, zajok, valamilyen infó, stb.)

 

Magyarázat

 

környezeti hatások: olyasmire gondoltam, hogy ide lehetne kivezetni, ha időre kell menni, ha emelkedik a vízszint, néha sebez a fagy a hideg vermekben, stb. Ha nincs ilyesmi, akkor mindegy.

 

fáradtság: nem kötelező pihenni, de a fáradtság egy felszerelés slotot foglal (fel kell írni a felszerelési tárgyak alá, hogy fáradtság!). Ez megterhelt karaktereknél már rögtön adhat levonást, könnyebben utazó vagy erős karaktereknél csak akkor, ha sok összegyűlik.

 

 

Átolvastam a varázslatlistákat, és szerintem jól sikerült összeválogatni a varázslatokat :) Külön menő, hogy mágia olvasása első szintű (nem pedig varázstrükk).

 

Ami kérdésem lenne, hogy az alábbiakat miért vetettétek el:

ugrás-tollhullás, feledés, gyengítő sugár, savas nyíl, vakság/süketség (varázsló), gonosztól védő kör (pap.

 

Illetve ezek miért maradtak: hasbeszélés, fantomerő, folyamatos fény, kopp-kopp. Első átgondolás után:

kopp-kopp: üti a tolvajt

folyamatos fény: nagyon béna, mikor a csapat egy zsák világító kavicsot szór szét :)

fantomerő: "ha valaki megérinti, mert akkor szertefoszlik. A Fantomerők által okozott sebzés valódi, ha az elszenvedői valósnak hiszik." Ez a mondatot sosem értettem. Ha megérintik az illúziót, szertefoszlik, akkor meg hogy okoz sebzést?

hasbeszélés: ez önmagában nem rossz választás, de a hangillúzió általánosabban használható :)

 

Az állatnövesztés harmadik szinten elég fura. Van valami olyan haszna, amit talán nem látok bele a varázslatba? (tekintve, hogy KéM-ben első szintű, illetve harmadik szinten amúgy átok, villám és repülés is van)

 

 

Szoktatok engedni saját varázslat kifejlesztést? Ha igen, a szokásos 100a/szint áron? (veterán játékosok úgyis jönni fognak, hogy szépiakígyó! önmegváltoztatás! sokkoló érintés!)elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4349 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.06.20, 20:26

Üdv!

 

A blogra felkerült egy újabb, bár elég rövid beszámoló a Xyntillan-megadungeon utóbbi nyolc játékalkalmáról... és arról a huszonöt hősről, akik megjárták a rettentő kísértetlak folyosóit és termeit.Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2017.02.12, 20:51

Még októberben írtam egy keveset a KéK 2. kiadásának fegyverforgatójáról, most itt a következő rész a tolvajról. Röviden: kidobtuk a százalékos szakértelmeket, betettük az 1d6-osokat. A többi a ide kattintva olvasható.Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.12.24, 15:43

Elég sok idő eltelt azóta, hogy befejeztük a Feketeláp minikampányt. (Nem sokkal azután került sor a játékülésre, hogy megírtam a beszámolót a korábbi játékokról.) Az újabb beszámoló sem tér ki minden részletre, de azért nagyjából összefoglalja, mi is történt hőseinkkel, mielőtt elérték céljukat:

 

http://kockakeskoboldok.blogspot.hu/2016/12/feketelap-kalandorai-ii.html

 

Boldog karácsonyt! :)aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1764 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.24, 00:00

Nem csak a nyelv miatt egyébként: a játékosaim általában hálásak, ha mesélőként összerakok nekik egy pár oldalas ismertetőt, még akkor is, ha van valamennyi fogalmuk a világról. :)

 

Nagyon spéci játékosaid lehetnek, az enyémek még a "NYOMOK - EZEK AZOK A DOLGOK, AMIKET JÁTÉK KÖZBEN FELFEDEZTETEK ÉS FONTOSAK A TÚLÉLÉSETEK ÉS A KALAND SIKERES TELJESÍTÉSE SZEMPONTJÁBÓL" feliratú összegzéseket is csak ímmel-ámmal hajlandóak nézegetni.


Módosította aluminiumtrioxid: 2016.10.24, 00:01


Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 949 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.23, 14:36

Viszont egy pár oldalas magyar nyelvű kivonat pdf-ben, kifejezetten játékosoknak szánva (amolyan útmutató) kifejezetten hasznos lenne akkor is, ha a mesélő az angol anyagokból készül.

Nem csak a nyelv miatt egyébként: a játékosaim általában hálásak, ha mesélőként összerakok nekik egy pár oldalas ismertetőt, még akkor is, ha van valamennyi fogalmuk a világról. :)Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.23, 09:51

DiMalto: Nem valószínű a magyar kiadás. Olyan sok embert talán nem érdekelne, és akiket igen, azok jobbára tudnak angolul.

 

A Facebookon is népszerű kérdés volt, hogy lesz-e magyarul Xyntillan. Ott én azt írtam, hogy angolul tudó mesélővel csak magyarul beszélő játékosok is tökéletesen átélhetik majd az élményt a Kazamaták és Kompániák szabályainak segítségével. Ha elkészül a modul, én is szeretném lemesélni másoknak, de addig is a játékosi oldal örömeit élvezem. :)bard76

bard76

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 153 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.22, 20:46

Hozzászólva Benedek Elekhez, meg Jókaihoz, azt én is sajnálom néha, hogy a játékosaim nem azokon a fantasy regényeken nőttek fel mint én, viszont azt is tapasztaltam, hogy ha olyanokat mesélek, amihez viszont nem ismerik az inspirációt, akkor az meg azért jó, mert ... mert nem ismerik hozzá az inspirációt... :) Jobban meg lehet őket lepni, sokkal frissebbnek, újabbnak hat a dolog...

 

Még egy kicsit visszatérve a Helvécziához, azért is jó az a világ, mert ez a felvilágosodás kora közelebb áll a mai világunkhoz. Nem kell a játékosoknak beleélni magukat valami bonyolult fantasy, vagy történelmi kultúrába amihez ismerniük kellene az irodalmat, történelmet, hanem akár teljesen modern "felvilágosult" európai gondolkodásmóddal közelíthetnek a problémákhoz. Annyit leszámítva, hogy nincsenek mobiltelefonok, meg lassabb a közlekedés az első varázsseprűk beszerzéséig...galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4695 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.22, 20:23

galu22: Pedig a Helvéczia a Jókai Mór + kalandfilm szerepjáték (is), amiről úgy gondoltam, hogy nem bonyolult... sőt, tulajdonképpen egyszerűbb, mint a D&D típusú fantasy, ami valójában még a fantasy toposzok nagy részének is ellentmond. De lehet, hogy ma már kevesebben olvasnak Jókait.

 

Ez szerintem nem egyértelmű a kiadvány alapján. Sok módosítás, például az új bestiák, a varázslatok működése, a példakalandok inkább a népmesék (vagy Grimm-gyűjtések) hangulatát sugározza, nem a klasszikus kalandregényekét.

Ilyeneket nekem nehéz kigondolni. Vannak tök menő ötletek a példakalandban is, például, hogy a varázsló csizmája meg van patkolva, de fordítva. Ilyeneket én nem tudok kitalálni.

 

 

Normál kalandregények alapján volt már több kampányom (legutóbb Sabatini: Blood kapitány kalandjai alapján), azzal nem szokott gond lenni, viszont eszembe sem jutott a Helvécziát arra használni. Fel sem tűnt a lehetőség, a hangulatos fantasztikus elemek elrejtették ezt a felhasználási módot.

 

 

Jókai: valószínűleg kevesebben olvasnak Jókait, mint régebben. Van bookline és amazon, nincs szükség antikváriumba vagy könyvtárba járni, vannak viszont könyves blogok, amik a legújabb sikereket reklámozzák éjjel-nappal.

Iskolás koromban az történt, hogy bementem a könyvtárba/antikváriumba, és a néni ajánlott valamit, az alapján amiket eddig szerettem. (néha átvert: azért olvastam el a Csendes Dont, mert hasonlít Sienkiewicz Özönvíz című könyvéhez. Nem bántam meg, de még csak nem is ugyanaz a műfaj)

 

Én már jártam úgy, hogy megpróbáltam elmagyarázni milyen típusú kalandokra lehet számítani, de még a dzsókernek szánt könyveket (Conan, Elric) sem ismerte senki, én viszont azokat nem ismertem, amikkel ők próbáltak nekem segíteni (Final FAntasy, Zelda...)

Végül abban maradtunk, hogy olyan lesz, mint a görög mitológia, csak más szörnyekkel.


Módosította galu22: 2016.10.22, 20:26


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6221 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.22, 20:21

elGabor, ha meglesz a kész angol kézirat, esetleg a módosításokat nem írod meg egy pdf-be magyarul is, hogy be lehessen illeszteni? (Nyilván ez önmagában nem érne meg egy új magyar kiadást.)elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4349 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.22, 19:45

galu22: Pedig a Helvéczia a Jókai Mór + kalandfilm szerepjáték (is), amiről úgy gondoltam, hogy nem bonyolult... sőt, tulajdonképpen egyszerűbb, mint a D&D típusú fantasy, ami valójában még a fantasy toposzok nagy részének is ellentmond. De lehet, hogy ma már kevesebben olvasnak Jókait.

 

Ma egyébként Benedek Elek házában voltunk, és végig azon gondolkodtam, hogy belőle is mennyit lehetne meríteni.

 

DiMalto: Swords&Wizardry lesz; ahhoz áll a legközelebb, és az S&W elég népszerű is, de egy függelékben lesz hozzá egy csokor a KéK innovatív szabályaiból.

 

Az eredeti al-Astoriont sajnálhatod, mert ritka. :)

 

Az angol Helvécziánál még nem tudom, pontosan mi lesz a megoldás; kiadóval még nem beszéltem - ahhoz kell egy teljes kézirat a szabálykönyvekből (ez megvan) és az első két kiegészítőből (ez még csak félig). A magyarból maximum pár lappangó példány van - nálam úgy öt, a Kontrasztnál is nagyjából annyi lehet.DiMalto

DiMalto

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 729 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.22, 18:19

DiMalto: Nem valószínű a magyar kiadás. Olyan sok embert talán nem érdekelne, és akiket igen, azok jobbára tudnak angolul.

 

Az angol Helvécziából természetesen nyomtatott kiadást szeretnék. Azért döntöttem a lefordítása miatt, mert remélem, hogy lesznek, akiket érdekel, és ha már megjelenik, akkor egy szép kivitelezésű doboz és/vagy keménytáblás szabálykönyv sokat segítene a terjedésében. Persze tévedtem már.

 

Ez a kiadás nem radikálisan új, csak kicsit lecsiszoltabb, kicsit több dolog van benne, és sokkal gazdagabban illusztrált. Azt sajnos nem hiszem, hogy mostanában lenne magyarul is. Az eredeti kiadás elfogyott, de nagy nyomot nem hagyott a magyar szerepjátékos életben, és eleven közösség sincs körülötte.

 

Igen, aki mesélőt ez érdekel idehaza, az meg fogja találni/venni angolul is. Végül is legalább könnyebben játszató lesz d20-as rendszerekkel. (Tényleg, milyen rendszerben lesznek a statok?)

 

[Anno - talán mikor a D20 Magus körül forgott a világ - a Silverland-ben akadt kezembe az Al-Astorion kertjének nyomtatott változata, és mivel akkor még máshogy néztem a szerepjátékra, ezért lefitymáló ciccentéssel + egy hanyag mozdulattal pöccintettem vissza a halomba. Nyilván nem volt benne elég dark intrika, küldetés, szuttyogás, fejvadász orgyilkos, stb.  :buszke: ]

 

+1 a Hardcover Helvéciára, de emellett pdf is lesz? És hol lehet majd megvenni?

Apropó: mi lesz az angol címe?

 

Elfogyott? Hogyhogy? A Kontraszttól még rendelhető, nem?

 

Ezt meg most találtam: Helvécia nagyközség.... :he:

 

 

galu22

"Saját modulokat, kalandokat azonban nagyon nehéz írni hozzá, mi is emiatt nem kezdtünk saját kampányba. A mesélőnek nem ártana ismeret a népmesékről, szokásokról, anélkül sima "katolikus DnD" lesz a játékból. Kellene az ötletekhez egyfajta hangulat, ami nekem sosem ment.

Egy Conan, Skandar Graun modult bármikor összerakok, de a Helvécziába többször beletört a bicskám. Szerintem az sem véletlen, hogy a modulversenyen sokan a vérfarkas-vámpír szálon indultak el, nem pedig az egyébként szórakoztatóbb, de nehezebben megfogható Messermensch-óriási egér vonalon."

 

Egyetértek. Átlag mesélőnek elég nehéz elkapni a hangulatot, átadni a világlépet, belehelyezkedni a zsánerbe; sokat kell utánaolvasni.galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4695 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.22, 17:14


 

Ez a kiadás nem radikálisan új, csak kicsit lecsiszoltabb, kicsit több dolog van benne, és sokkal gazdagabban illusztrált. Azt sajnos nem hiszem, hogy mostanában lenne magyarul is. Az eredeti kiadás elfogyott, de nagy nyomot nem hagyott a magyar szerepjátékos életben, és eleven közösség sincs körülötte.

 

Ezt azért nem mondanám, szerintem sok házilag barkácsolt rendszer merített belőle ihletet. Úgy értem, hogyan érdemes hozzáfogni, milyen modulhoz hogyan lehet hozzányúlni.

 

Saját modulokat, kalandokat azonban nagyon nehéz írni hozzá, mi is emiatt nem kezdtünk saját kampányba. A mesélőnek nem ártana ismeret a népmesékről, szokásokról, anélkül sima "katolikus DnD" lesz a játékból. Kellene az ötletekhez egyfajta hangulat, ami nekem sosem ment.

Egy Conan, Skandar Graun modult bármikor összerakok, de a Helvécziába többször beletört a bicskám. Szerintem az sem véletlen, hogy a modulversenyen sokan a vérfarkas-vámpír szálon indultak el, nem pedig az egyébként szórakoztatóbb, de nehezebben megfogható Messermensch-óriási egér vonalon.elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4349 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.22, 16:54

DiMalto: Nem valószínű a magyar kiadás. Olyan sok embert talán nem érdekelne, és akiket igen, azok jobbára tudnak angolul.

 

Az angol Helvécziából természetesen nyomtatott kiadást szeretnék. Azért döntöttem a lefordítása miatt, mert remélem, hogy lesznek, akiket érdekel, és ha már megjelenik, akkor egy szép kivitelezésű doboz és/vagy keménytáblás szabálykönyv sokat segítene a terjedésében. Persze tévedtem már.

 

Ez a kiadás nem radikálisan új, csak kicsit lecsiszoltabb, kicsit több dolog van benne, és sokkal gazdagabban illusztrált. Azt sajnos nem hiszem, hogy mostanában lenne magyarul is. Az eredeti kiadás elfogyott, de nagy nyomot nem hagyott a magyar szerepjátékos életben, és eleven közösség sincs körülötte.DiMalto

DiMalto

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 729 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.21, 20:20

Annyi még, hogy a Xyntillan előbb-utóbb nyomtatásban is meg fog jelenni; vagy a Kontrasztnál, vagy valami külföldi kiadónál. .)

 

Szuper! Tehát lesz külön angol és magyar kiadás?

És mindkettőből lesz print + digital copy?

 

A Helvéczia angol változata is nyomtatásba fog kerülni, vagy csak Drivethru-s megjelenés várható?

Egyáltalán: miért döntöttél a külföldi megjelenés mellett?

Lesznek benne változások, kibővítések, és ha igen, ezzel update-elődik majd a magyar változat?Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.21, 19:05

Címlapra vele! :hc:

 

Amúgy tényleg érdemes lenne egy olyan cikket megírni, hogy mi változott az eredeti KéK óta a rendszerben, megérne egy írást? :titok:

 

Mindenképpen lesz ilyen, de csak akkor, amikor már teljesen kész van az új változat.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6221 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.21, 14:56

Címlapra vele! :hc:

 

Amúgy tényleg érdemes lenne egy olyan cikket megírni, hogy mi változott az eredeti KéK óta a rendszerben, megérne egy írást? :titok:Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1198 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.21, 11:40

Aprócska betekintés a Kazamaták és Kompániák 2. kiadásába. A fegyverforgatóról (és erről-arról) röviden: http://kockakeskoboldok.blogspot.hu/2016/10/fegyverforgatok-kek-2-kiadasaban.htmlRatface

Ratface

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 272 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2016.10.18, 12:09

Szuper, 
   örömmel olvasom!   :ok: 
 

A Kockák és Koboldok újra megnyitotta kapuit, ...

 
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]