Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Amikor a Sebők álltak a strázsán


 • Válasz írásához lépj be
19 hozzászólás érkezett eddig

borika

borika

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 28 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.27, 10:47

Tapsi: abszolút dicséretnek fogtam föl a Móra Ferences dolgot. :) Nem azzal volt baj, hogy ne lett volna időm 2 hetet pihentetni, a baj az én emeleti készülékemben volt (értsd: agyamban), azaz ostoba módon elkapkodtam a dolgot. Magammal szemben bizonyultam igénytelennek és maradtam alul, pedig ebből sokkal többet is ki lehetett volna hozni. Ez van. :D

tapsi

tapsi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.27, 10:31

Comedian: azt hiszem, gyakorlatilag ugyanazt látjuk hibának :)

Borika: ha nincs időd 2 hetet pihentetni, küldd át egy valóban jó szemű és kritikus ismerősödnek, az is sokat segíthet (és nem tiltja egy pályázati kiírás sem). (Megjegyzem, a "Móra Ferenc mese" dolog, az dicséret akart lenni, Móra Ferenc szerintem az egyik legszebb magyar író, és ebben a stílusban, amit most itt próbáltál, nyelvileg is tőle lehet tanulni a legtöbbet.)

borika

borika

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 28 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.27, 09:24

Kedves Comedian,
neked is köszönöm a hasznos kritikát. A modorosság: nos, igazad van, vannak benne olyan szavak, amelyek kilógnak a szövegkörnyezetből, ezzel már nem tudok mit kezdeni, csak verem a fejem a falba, hogy tényleg többet kellett volna pihentetni a sztorit. Mert az ilyesmit már ki tudnám szűrni, ha kicsit jobban odafigyelnék. A párbeszédek: no igen, ez tipikusan az az eset, amikor jól jön a külső szem, mert amit én rettentően humorosnak tartok, az nem biztos, hogy másnak is éppen úgy jön át. :D Szóval kösz a meglátásokat, bőven van még mit fejlődnöm.

Comedian

Comedian

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 3 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.27, 09:11

Négy pontot adtam, az eddigi három novellából messze ez tetszett a legjobban. Olyannyira, hogy azt végig tudtam olvasni. Problémák persze vannak. Néhol esetlen a fogalmazás, ezen javítani kellene.
Példa:" Apjuk halála után elkótyavetyélték egyetlen vagyonukat, melyet egy csont és bőr tehén képezett, aztán jobb híján kezükbe vették a vándorbotot." Ez a "képezett" nagyon modoros, és tönkrevágja, illetve népieskedővé teszi az amúgy akár működő irodalmi nyelvet is.
Másik, a párbeszéd. Itt az íróhölgynek még tapasztalatot kell szereznie, hogy nem minden vicces, amit ő a monitor előtt annak gondol. Sőt könnyű túladagolni a kreténséget. Szóval értem én, hogy ezek nem túl okos gyerekek, de azért nem kell úgy beszélni folyton, mint valami Sas Józsi darabban. Ezen a téren lenne még mit csinálni.
Ellenben az alapötlet nagyon jó, a szélsőséges karakterek amúgy is kedvenceim. Jó a hangulatfestés, és a dramaturgia is a maga ismétlős szerkezetével. Potenciál bőven van benne, mind az írásban, mind az igen tisztelt íróban.

borika

borika

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 28 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 18:17

Ó, ismét csak köszönöm, Kilhalm, neked is! Ezt csak egy humoros népmesei elemekkel dolgozó történetnek szántam, statikus szereplőkkel. Valóban nem pihentettem olyan sokat, mint amennyit kellett volna, pedig tudom ám a szabályt, hogy két hét szünet, és aztán újra kell birizgálni a művet. :) Bánja kánya, legközelebb majd óvatosabb leszek! :D

_Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2012.04.26, 18:06

Üdv!

Remek írás. Nagyon tetszett. Vicces a két tökkelütött, tetszik a nyelvezete, szerintem ül a műhöz.

tapsi

tapsi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 18:05

Általában a nyelvhasználat az, amin a gyakorlat a legtöbbet javít, szóval még az is lehet, hogy ha pár év múlva átmész ezen a szövegen, össze tudod húzni sokkal ütősebbre :)(illetve ez klasszikusan az a hiba/szint, amit egy jó szerkesztő és/vagy a szöveg pihentetés utáni átolvasása már elsimíthat)

Módosította tapsi: 2012.04.26, 18:09


borika

borika

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 28 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 17:28

Kedves Tapsi, kösz neked is, hogy őszinte voltál, észben tartom, és a legközelebbire már megpróbálok jobb lenni. :)

tapsi

tapsi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 16:23

Bicsaklik, nem működik a hang, sem az irodalmias, sem a párbeszédek népieskedése. Oké, legalább próbálkozol, de nem az igazi. Nem könnyed, nem természetes. Az ikrek beszéde is inkább tűnik tahónak, mint ízesnek, a leíró részek pedig tele vannak esetlenségekkel.

Ez így kicsit olyan, mintha egy Móra Ferenc mese akart volna lenni (témában is, myelvezetben is), csak ahhoz nem elég adomázósan könnyed és tömör. Az ötlet pedig jó lenne.

borika

borika

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 28 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 13:51

Kedves Szakkara, köszönöm szépen, és örülök, hogy tetszett!

szakkara

szakkara

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 13:18

Kedves Borbála!

Nekem nagyon tetszett ez a kis novella. Talán pont a meseszerűsége miatt. Olvasás közben úgy éreztem, mintha megint gyerek lennék. Az a kisiskolás, aki imádta olvasni a történelmi regényeket. A két félnótás alakját igazán jól megformáltad, szerintem. A poénos részek is viccesek voltak, és egy pillanatig sem tűnt erőltetettnek sehol sem a történet. Olvastatta magát.

Köszönöm, hogy megírtad, és hogy olvashattam ezt a kis történetet.

Üdvözlettel, Szakkara.


ashwithchainsaw

ashwithchainsaw

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.25, 13:04

Hmmm... hát akkor minden a helyére került, nem tudok tovább kötözködni :)
Az előzetes kutatás meg igen dicséretes dolog, jó, ha valaki így ráfekszik egy témára.

borika

borika

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 28 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.25, 12:47

Sziasztok,
köszönöm, a hozzászólásokat, és örülök, ha némelyeknek elnyerte a tetszését. Valójában kis humoros, laza dolognak szántam. „A kincses város meg Kolozsvár kellene legyen, nem Várad” – Váradot is szokták kincses városnak nevezni, én váradi vagyok, úgyhogy eléggé biztosan merem állítani. :D
„A varázslás számomra nem illett a magyar végvárrendszer közegébe, főleg hogy ilyen természetesnek vette mindenki.” – Erre nem tudok mit mondani. :D Gondoltam, átjön majd, hogy egy alternatív fantasy világban játszódik, ahol megszokott illetve köztudott dolog a mágia jelenléte, éppen ezért voltak benne a meseszerű elemek. Ha nem jött át, nem baj, legközelebbre talán majd jobban sikerül.
„A további őrködésnek nem volt semmi értelme, a védőknek ÉSZRE KELLETT venniük, hogy a törökök ÁGYÚZZÁK a várfalat!” – Igazad van, észre kellett venniük, sőt, biztos vagyok benne, hogy észre is vették, ám a Sebő ikreknek nincs ki mind a négy kereke, és ezért ők másképpen látják és fogják föl a dolgokat. :D Amúgy meg eléggé sokat foglalkoztam a váradi vár ostromával, ha valakit érdekel a téma, olvasson utána Szalárdi János krónikájának, vagy Elvila Cselebi leírásának, és ezekből megtudhatjuk, hogyan is folyt az ostrom. Például a törökök adott időpontokban ágyúztak (reggel és este), aztán a védők azzal foglalkoztak, hogy a beomlott kurtinákból kitakarítsák a törmeléket, közben vissza-visszalőttek, ha volt működőképes ágyújuk. Voltak csöndesebb órák, napok, amikor nem ágyúztak olyan intenzíven, olyankor a törökök sáncokat ástak, vagy ostromütegeket építettek, terveket kovácsoltak, és ugyanígy a magyarok. Átjárások is történetek a két tábor között. Az ostrom első két hetében a törökök eléggé intenzíven ágyúztak, de olyan ügyetlenül, hogy nem sok kárt tudtak okozni a várban, csak az épületek tetejét rongálták meg egy kicsit. Szóval az ágyúzás mindennapos, megszokott dologgá vált a védőknek, így nem volt olyan különleges jelenség, hogy észre kellett volna venni, és hisztizni miatta. Az öt bástyán pedig mindig állt egy csapat őr (általában négyen-öten), pontos beosztás szerint (nyilván, amikor vadul lőttek rájuk, fedezékbe vonultak, csak a Sebő ikrek nem :D), a régi krónikákból még a neveiket is lehet tudni.
Mindettől függetlenül köszönöm az észrevételeket, sokat tanultam belőlük. :)

ashwithchainsaw

ashwithchainsaw

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.25, 11:29

Slawter: ilyen megközelítésből jogos, elismerem... viszont amikor egy ágyúgolyó éppen az őrök mellett csapódik be, akkor egyszerre megszűnik a relevanciája az őrködésnek. Onnastól már mindenki tudja, hogy az a fal/bástya is támadás alatt van, és erősítést kell küldeni. Még a novella elején olvasható: "Nem telt el jó fertályóra, és a törökök tüzelni kezdtek. - Hallod-e, Jankó, nagyon puffogtatják itten az ágyúkat! Az embert már enni sem hagyják békességgel! – csámcsogott Feri sértődötten." A további őrködésnek nem volt semmi értelme, a védőknek ÉSZRE KELLETT venniük, hogy a törökök ÁGYÚZZÁK a várfalat! (Vagy hangtompítós ágyúval tüzeltek? :D)

slawter

slawter

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 18 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.25, 11:14

"Azt sem igazán értem, ostrom közben miért kell őrködni. Ostrom közben inkább védeni kell a várat, nem?"

Szerintem ebbe nem gondoltál bele, amikor írtad. Még jó, hogy őrségben kell állni. Ha az ellenség az éjszaka közepén támad, majd csak akkor figyeljenek fel rájuk, amikor már átugrálnak a falak tetején a létrákról? Ugyanis egy ostrom alatt nincsenek 24 órás szolgálatban a katonák, nem állnak a falakon teljes fegyverzetben, alvás-evés nélkül az ostrom végéig. Aludni kell, akkor pedig általában néhány tucatnyian vannak őrségben, akik - mint a novellában is - figyelnek a gyanús történésekre.


dwork

dwork

  Havaspásztora

 • Fórumita
 • 252 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.25, 11:12

Meseszerűnek adja magát a novella.
A kincses város meg Kolozsvár kellene legyen, nem Várad :D. A nyelvezetben meg inkább a garabonciás, varázsló szavakat vártam volna használni a mágus, mágia helyett.

ashwithchainsaw

ashwithchainsaw

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.25, 09:57

A novella nem igazán nyerte el a tetszésemet. Nem sikerült nevetnem a főszereplőkön, inkább idegesített a balfácánságuk. A varázslás számomra nem illett a magyar végvárrendszer közegébe, főleg hogy ilyen természetesnek vette mindenki. Azt sem igazán értem, ostrom közben miért kell őrködni. Ostrom közben inkább védeni kell a várat, nem? Erőltetettnek éreztem a szituációt. Ami tetszett a műben, az az archaikus nyelvezet, és a középkori magyar környezet volt.

Carnivoor

Carnivoor

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 31 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.25, 09:07

Nekem tetszett, mókás volt.

Abdul

Abdul

  Jetipásztor

 • Fórumita
 • 401 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.25, 08:06

jópofa. :)

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6456 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.25, 08:06

A váradi vár török ostromának negyvenedik napján a Veres bástyát a Sebestyén testvérek vigyázták. A várvédők nem tudták megkülönböztetni egymástól a jóravaló, ámde félnótás ikreket, ezért Sebőnek szólították mindkettőjüket. Amikor a Sebők álltak a strázsán


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]