Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Szolgálati idő alatt esemény nem történt


 • Válasz írásához lépj be
18 hozzászólás érkezett eddig

Aingus_Og

Aingus_Og

  Énekmondó

 • Fórumita
 • 636 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.05.14, 16:19

Az a gáz, hogy ennyien elcsöppennek ettől a novellától, holott…

Az egy dolog, hogy millióan írták már meg ezt az ötletet, ki jobban, ki kevésbé. Jól, hitelesen megírva üt (ld.: Gaiman: Amerikai istenek), de ez nem.

Az első nagy baj a novellával, hogy a karakterek beszélgetése tök érdektelen. Nem a sztorit építi fel, hanem olyan, mintha két random kiválasztott, napi politikáról, haverokról, stb beszélgető akármilyen embert követne egy rejtett kamera. Kit érdekel mindez ennyi soron át? Ráadásul ez a képzeletbeli kamera teljesen fölösleges dolgokra „fókuszál rá” (pl a plakát szövege). Ha mindez kéne a történethez, akkor elfogadnám, de így erősen átverve éreztem magam.

A második, hogy a karakterekről a rengeteg szócséplés ellenére sem tudunk meg semmi többet, mint amit két sablonos polgárőrről (öreg bölcs & fiatal tacskó) eleve elképzelünk.

A fiatal karakter reakciója a történtekre tökéletesen hiteltelen. Szerintem ha valakit épp feláldoznának a közeledben egy rituálé keretében, akkor nem vonnád meg a vállad tudomásul véve, hogy hát ez kell a falunak, bocs.

Szerintem ebből akkor lett volna valamire való novella, ha nagyjából ott kezdődött volna, ahol véget ért: kiderül, hogy a falu hogy tartja fenn magát, és ez az ifjú polgárőrt sokkolja. Ezután történhetett volna bármi, üldözés, kitálalás, meggyőzés, kaland, bármi.

Ez így egy túlírt életkép, egy rossz csattanó és egy hiteltelen karakter laza keveréke.

trudolf

trudolf

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 1 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.27, 10:20

Derék munka kedves Judit! Gratulálok!

Carnivoor

Carnivoor

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 31 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.27, 10:12

Nekem nagyon tetszett az eleje. A falut szinte láttam magam előtt és a hírmondós kiszólások is tetszettek. A csúcspont és főként Marci reakciója utána valóban kissé csalódást keltő volt. Szerintem valami kevésbé durva esemény jobban illett volna a környezetbe és hihetőbb is lett volna, mert azért még Magyarországon is elég hamar feltűnne, ha egy faluból rendszeresen "tűnnének el" a betelepülők.

VIC

VIC

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 383 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.27, 09:12

hysteria: Tökéletesen egyetértek a második és harmadik pontoddal.

kelta

kelta

  Újdonsült fórumozó

 • Archívum
 • 1 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.27, 00:36

Köszönönöm szépen a hozzászólásokat. Ez volt számomra az első alkalom, hogy ismeretlenek olvasták egy írásomat és nagyon örülök az építő kritikáknak, sokat segítettetek abban, hogy mit kell még csiszolnom. :)

_hysteria (NPC/NJK)

_hysteria (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2012.04.26, 21:17

Nos hát! A történet ennél teljesebb kibontakoztatására, és a jellemábrázolásra véleményem szerint a terjedelmi korlátok nem adtak lehetőséget. Úgy is fogalmazhatunk, hogy könnyű Howard bácsinak, mert elég, ha csak a Conan, vagy Solomon nevet olvassuk, s máris él a karakter, hisz tudjuk, kiről van szó. Számomra kellemes olvasmány volt ez a kis léptékű "low" sztori, még azt is meg merem kockáztatni, hogy a profi szerepjáték-irodalomként definiált blablák között is akadtam már össze ennél silányabb művel. A pozitívumokról nem is ejtenék bővebben szót, egyrészt, mert azzal (keretszerkezet, cselekmény fokozása, ütős végkifejlet) nyilván tisztában van a Tisztelt írónő is, másrészt, mert hozzászólásom lényegében kritika, még ha pozitív hangvételűre, és építő jellegűre tervezem is.
Negatívumként három apróbb, ám számomra lényegi elemet emelnék ki:
1.) Karakterek: Bármennyire jól megrajzoltak is, utólag olvasva úgy érzem, előnyükre vált volna egy-egy nem túlzó, de jellegzetes vonás - egy olyan ragadványnév, amire az ember felkapja a fejét, egy külső jellegzetesség, vagy bármi, ami a "védjegyükké" válhat, és emlékezetessé teszi őket. Különösképp igaz ez, ha az írónő a későbbiekben is szeretné szerepeltetni "hőseit". Szerintem mindenki tudja, mire gondolok... (fekete ruhás dalnok, pengeéles félmosoly, "úgy jár, ahogy csal embervért ízlelt nagyragadozók, akik tudják, hogy nincs méltó ellenfelük a nap alatt, stb. - efféle fordulatok).
2.) Klimax: Itt most nem az 50 feletti nőkre gondolok... Nem volt számomra meggyőzően hiteles Marci viselkedése - semmi hisztériás roham, megrökönyödés, morális válság??? Épp most néztem meg a GoT 2. évadának 2. és 3, epizódját - ott aztán profi módon van ábrázolva, miként reagálja le Jon Snow azt, aminek tanúja volt (történetesen, hogy a Mások békéjét csecsemők élete árán váltja meg a "vén gyökér")... Hasonló élethelyzet, de teljesen eltérő reakciók.
3.) Kutatás: Kedves Írónő, bár mellékesnek tűnik, szerintem nem ártott volna írás előtt némi kutatómunkát végezni "magyar néphagyomány, táltos, stb." témakörben, mert az Általad megfestett környezetbe kirívóan idegenül hat a Wicca jellegű szertartás beágyazása (bevallom, kissé még Chtulhu-utópia érzetem is volt, csak hát a helyszín, meg a magyar falusi élet - a magyar, akár az ősmagyar hagyományból vett áldozati szertartás bemutatása szerintem százszor ekkorát robbant volna). Elég lett volna elolvasni Molnár V. József néplélek kutató bármely művét, vagy Wass Albert Hagyaték című klasszikusát, hogy képet kapj, ötleteket meríts...

Végszó: Összességében nagyon tetszett a novellád, és ha ez a három apró nüansz figyelembe lett volna véve, azt mondanám, ilyen promó után még a könyvedet is megvenném, gondolkodás nélkül.

Módosította hysteria: 2012.04.26, 21:19


_Kilhalm (NPC/NJK)

_Kilhalm (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2012.04.26, 17:06

Üdv!

Szerintem nem volt rossz. Bennem csak tovább csillapította azt az étvágyat amit az előző hasonló jellegű írás keltett. A stílus gördülékeny, a párbeszédek emberiek, a figurák még ilyen kis terjedelemben is árnyaltak. Olvastam már sok jobbat de rosszabból meg még többet. Köszönöm, finom volt.

Nyúlás:

Az vesse az első követ aki mindig, még a budin ülve is csak eredetit alkot... Ha nagyon utána megyünk mindre igaz, hogy bizony nincs új a nap alatt. Szerintem az írónőnek inkább csak megtetszett a stílus és a téma és kipróbálta magát benne, én megelőlegezem neki ezt a jóindulatot. Egynek jó volt na.

Ami meg a legfontosabb ingyen volt, nem volt kötelező olvasni, nem károsított meg senkit az amit nem fizetett ki érte. Becsüljük kicsit a másikat is. Nem lehet mindenki születésétől fogva örökkévaló tehetség.

Attila

Attila

  Banned

 • Fórumita
 • 4235 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 16:20

A south park hasonló témájú epizódja jobban tetszett...

tapsi

tapsi

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 16:07

Nahát. Kár, hogy ezt így ölég súlyosan ebben a formában egyszer már megírta a Gaimanék Neil fiacskája is (csak az összeroskadást csodálatos mód elkerülő amerikai kisvárossal), meg hogy épp itt ezen a portálon is egy igencsak hasonló téma nyerte a legutóbbi novellapályázatot (magyar boszorkány virágoztatta magyar falucska).

Szóval lehet, hogy nincs ez rosszul megírva, de kínosan nem eredeti.

szakkara

szakkara

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 13:33

Kedves Judit!

Tetszett a mai magyar vidék, meg a misztikum párosításának ötlete, eddig én még nem olvastam ilyen jellegű novellát. Csak azt sajnálom, hogy mire bele kezdtem volna lendülni az olvasásba, vége lett. Talán kissé sok volt a felvezetés. Annyira kíváncsi vagyok az asszonykör történetére, mióta létezik, pontosan hogyan működik a mágia, miképpen tüntetik el a nyomokat, ha az áldozatot keresik az esetleges hozzátartozók, akkor mit tesznek... satöbbi. Örültem volna, ha Feri bácsi valahogy ezt a tudomásomra hozza.Például, ha röviddel az őrségváltás után meglátták volna a gyilkosságot, akkor többet mondhatott vona az öreg. Egy kicsit furcsa volt nekem az is, hogy Marci ilyen könnyen beletörődött a dolgokba, és nem firtatja a rendőrséget. Egyszóval, hiányzott nekem, Feri bácsi meggyőző beszéde, miért is nem szabad rendőrségre menni, miért is kell hallgatni. Mert egy gyilkosság eltitkolásával hatalmas árat fizet a lelkiismeret, és személy szerint pontosan tudni akarnám, miért is fizetem ezt az árat. Nem elég a falú jólétének tudata.

Üdvözlettel, Szakkara.


auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5201 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 11:36

Mi az, hogy "magyaros"? És mi a bajod vele?


Magyaros = Magyarországon játszódik jeleben vagy múltban. Egy-egy elmegy, de egy szerepejáték portálon szeretek a világtól elrugaszkodottabb műveket olvasni, nem pedig a magyar rögvalóság témáit. Főleg nem paraszti, falusi "gummicsimmás", boszorkányos műveket. Szvsz.

ashwithchainsaw

ashwithchainsaw

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 18 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 11:22

Na, ez a novella már alakult. Bár az alapötlet elég klisés (A vesszőből font ember is kb. ezen alapult), nekem azért tetszett. A magyar közhangulat, a kisvárosi/falusi viszonyok bemutatása hatásos lett, csak a történet vége sikerült kissé erőtlenre. A végét szerintem hatásosabban is el lehetett volna mesélni, egy kicsit "piff-puff zavarjuk le gyorsan" érzést hagyott bennem. Összességében jó indulattal 4-est adtam neki. Csak így tovább!

VIC

VIC

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 383 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 10:08

Kiszámítható volt, plusz ezt a témát lelőtték már a mágia-maffia pályázatban (vidékies-magyaros-boszorkányos (mint egy jobb féle pizza))

Remélem a többi novella nem ilyen magyaros téma lesz mert kezd unalmas lenni.


Mi az, hogy "magyaros"? És mi a bajod vele?

Godfrid

Godfrid

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 129 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 09:53

Maga az írás nem rossz, de a történet, és a hirtelen lezárás nem tetszik. A hosszú felvezetést, egy aránytalanul rövid lezárás követte. Az hogy kiszámítható még nem lenne baj, de a lezárás nagyon összecsapottnak tűnik nekem.

Dalton

Dalton

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 118 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 08:19

Nekem bejött ez a jelenkori madiarosch hangulat... A végén eszembe jutott a Kukorica gyermekei című Stephen King novella, de azért adtam egy ötöst. Egyáltalán nem rossz, sőt..

Fyshee

Fyshee

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 116 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 07:52

Nekem ütött. Köszönöm a novellát! :)

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5201 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 07:29

Kiszámítható volt, plusz ezt a témát lelőtték már a mágia-maffia pályázatban (vidékies-magyaros-boszorkányos (mint egy jobb féle pizza))

Remélem a többi novella nem ilyen magyaros téma lesz mert kezd unalmas lenni.

HAndras

HAndras

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 24 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 07:14

Nagyon jó novella volt, nekem tetszett! Szépen, fokozatosan változott a hangulat, nőtt a feszültség. Tetszett a csattanó!

The Shadow over Almásfüred... :)

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6481 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2012.04.26, 07:14

Feri bácsi, a rangidős átvette az ügyeleti naplót. Az utolsó bejegyzés szerint „szolgálati idő alatt esemény nem történt”. Oldaltáskájába tette a kockás füzetet, az elemózsia és a rúdlámpa mellé. A termoszt a rezsón gőzölgő zománcos fazékból feltöltötte meleg teával... Szolgálati idő alatt esemény nem történt


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]