Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Hannu Rajaniemi: Kvantumtolvaj


 • Válasz írásához lépj be
7 hozzászólás érkezett eddig

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8567 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.05.07, 02:28

Bár bosszantó ahogy az olvasót szinte végig magyarázatok nélküli tudatlanságban tartja az író, érdemes erőt venni magunkon, és elolvasni a Kvantumtolvajt. Az elején eléggé be van dobva az olvasó a furcsa kifejezések mély vizébe, de a közepére azért tisztul a kép, és ilyesmi miatt kár lenne kihagyni egy viszonylag friss és érdekes sci-fi világot a maga különc technikai megoldásaival, és egy jó történetet.
Egy szószedet valóban jó lett volna a könyv végére.

Olman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2476 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.05.06, 21:32

Én kétszer futottam eddig neki a regénynek, de az első fejezetnél tovább nem jutottam. Egyszerűen nem nagyon lehet elképzelni a jeleneteket, amiben homályos fogalmak és ismeretlen, semmihez nem fogható cselekvések vannak. Pedig nagyon érdekelne a könyv. Hannu interjúja után elhatároztam, hogy adok még egy esélyt neki, mert ez a hiperabsztakt kvantumblabla az elején szándékos... Remélhetően érthetőbbé és elképzelhetőbbé válik a regény.

A második kötet mesés világa már szimpatikusabbnak tűnik - de gondolom nem árt előtte ezt is elolvasni. :)

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8567 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.07.13, 09:49

Épp mostanában érek a könyv végére (az utolsó pár oldalt majd hazafelé abszolválom a buszon).
Az információadagolással (gy.k. éppen annyit használ fel a szerző, amennyiről szót ejt) nekem nem volt gondom, a nem megmagyarázott fogalmakkal annál inkább. A könyv in medias res kezdéssel indít, és az első 30 oldalánál csak pislogtam, hogy hány ismeretlen szóval kell megbirkóznom, és megpróbálnom beilleszteni őket egy amúgy sem szokványos, és ugye ekkor még teljesen ismeretlen világképbe. Úgy gondoltam, később a helyükre kerülnek dolgok, ha majd a szerző méltóztatik megmagyarázni ezeket a fogalmakat, de ez a magyarázat a legtöbb esetben végig elmarad a könyvben. Pedig nem csak az első 30 oldalon kerülnek elő fura nevű, és nem mellesleg a történetben szervesen részt vevő technikai dolgok.
Ezzel együtt a könyv közepére nagyjából rendeződött minden a fejemben (vagy csak addigra megszoktam, hogy nem kell mindent értenem). Pár dolgot azért megmagyaráz a szerző (bár nem azonnal, csak az első felbukkanás után 20 oldallal, de addig is rendszeresen használja), de még így sem vagyok teljesen biztos abban, hogy pontosan mit takar a gogol vagy a marsaltudat kifejezés, illetve hogy technikailag pontosan mit is jelent mondjuk a gevulot, vagy ki/mi az a Szobornoszt.
Ennek ellenére a történet érthető, és ha az ember nem akarja minden áron megérteni, hogyan is működnek a fent említett technikai dolgok, és csak a misztikum homályából kimeredő célt akarja felfogni, akkor jól szórakozhat. Ha a könyv végén lévő pár oldalas, kissé talán erőltetett "cliffhanger" jellegű fejezetet elhagyom, akkor szépen megvan a történet eleje, közepe és vége. Persze akár elé, akár mögé lehet pakolni még történeteket további regények formájában. A világ érdekes, a karakterek nem rosszak, szóval miért is ne? De jó lenne, ha azokban már több magyarázat lenne, és nem ezek hiányával akarná a szerző a misztikumot magasabb szintre emelni (ha ez volt a célja). Szerintem az megvan anélkül is, és talán akkor többen jutnak el a könyv végére is.

Egy technikai észrevétel Hannának és az Ad Astrának:
Ha készül újranyomás a regényből, akkor pár ember még olvassa át előtte, mert bár engem annyira nem szoktak ezek zavarni, de az átlagnál több elgépeléssel találkoztam, és volt egy-két nem csak egy betűt érintő is.

Mindezzel együtt köszönöm a regényt és a munkátokat! Ilyeneket szívesen olvasnék még.

Módosította strato: 2012.07.13, 09:51


Kavics

Kavics

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 797 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.07.12, 10:18

@Hanna: Ez egy jó hír! :D

Hanna

Hanna

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1706 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.07.11, 09:47

@Kavics: A Zoo City-nek nincs folytatása, az úgy egész, ahogy van. A Kvantumtolvajt leszámítva csak stand alone regényeket jelentettünk meg. (Próbáljuk elkerülni a hosszú regényfolyamokat.)

Kavics

Kavics

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 797 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.07.11, 09:02

Csak az volt a gondom, hogy már megint elkezdődött egy új regényfolyam, egy új világba.
Vártam, hogy kapjak egy kerek lezárt világot, egy kerek történettel, erre megint várhatok majd éveket mire szépen kikerekedik a "nagy" történet...
Ezektől a "szerializált drámáktól" már herótom van.
NB: ugyanez ez volt a bajom az Ad Astra másik könyvével, a lajhárossal. De a felhúzhatós lány legalább be lett fejezve...

auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5247 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.07.11, 07:29

Fenn van a listámon.

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6600 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2012.07.11, 07:29

Kezembe került a Kvantumtolvaj Hannu Rajaniemitől, amely a neten keringő sztorik szerint az első 24 oldalával kiérdemelt egy három kötetre szóló szerződést. Ha valami már az első fejezet alapján ekkorát tudott durrantani, gondoltam én is elolvasom a cuccot, hadd tudjam, mi számít kurrensnek. Hannu Rajaniemi: Kvantumtolvaj


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]