Ugrás tartalomhoz


Fotó

Blogfigyelő


 • Válasz írásához lépj be
451 hozzászólás érkezett eddig

saabee

saabee

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 339 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.05.07, 15:11

http://boardgamegeek.com/blogpost/30081/agyaggalamb-loveszetvzoli

vzoli

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 55 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.05.06, 08:16

http://geekz.444.hu/2014/05/05/blood-bowl-team-manager-a-kartyajatek/Parduckoponya

Parduckoponya

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 380 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.04.08, 18:04

Újabb cikk, és szavazás a csatatesók blogon! http://csatatestverek.gportal.hu/gindex.php?pg=34454484&postid=1138679


Módosította Parduckoponya: 2014.04.08, 18:05


lacxox

lacxox

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1302 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.04.08, 11:09

kommentár van az offtopicban. :)

Társasjáték az egész világ

 

"A második alkalommal megrendezett „International Tabletop Day” keretében világszerte több mint 2000 klubban, baráti társaságban folyt a játék."

 kgyuri

kgyuri

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 76 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2014.04.08, 09:38

Társasjáték az egész világ

 

"A második alkalommal megrendezett „International Tabletop Day” keretében világszerte több mint 2000 klubban, baráti társaságban folyt a játék."jamie

jamie

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 259 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2014.04.01, 10:03

Ezekhez a lenti Arkham-példákhoz azért érdemes hozzátenni, hogy X vagy Y azt érti meg, amit elmondanak neki. De simán lehet, hogy egy ilyen játéknál még a magyarázó is rosszul tudja némelyik szabályt, csak erről fogalma sincs. És akkor máris nem olyan könnyű a megértés.

 

Ezzel nem értem mire akarsz kilyukadni! :)

Ilyen eset amit írtál előfordulhat egy sima Monopolyban is, hogy aki magyaráz azt hiszi jól tudja, de közben nem is...nem kell hozzá Arkham bonyolultság. Nézd meg a Catan topikot mi folyik ott! :)

Attól viszont, hogy a szabálymagyarázó nem jól tudja a szabályt, nem feltétlenül lesz nehezebb a megértés, csak szimplán gáz, hogy így adja tovább másnak a tudta nélkül...mittomén úgy tudod, hogy adott helyzetben 2 lapot húzhatsz nem 1-et...ettől nem feltétlenül bonyolultabb a szabály az új belépőnek...

 

Ha szabálymagyarázatról van szó, akkor feltételezem, hogy mondjuk teszem azt én mint magyarázó aki elolvasta a szabálykönyvet, elovasta az Arkham FAQ-t, bejelölte a kritikus pontokat, olvassa a BGG Arkham fórumát, stb...és ugyanez igaz a többi játékomra is akkor összehasonlíthatom, hogy egy nem gémer új játékos milyen szinten fogadja be a két új játékot egymástól teljesen függetlenül... a példámban 2 olyan játékot említettem amit milliószor könnyebb játszani mint szabálymagyarázni...csak én általában vagyok annyira elvetemült, hogy szabálymagyarázatkor minden apróságra kitérek, nehogy később a szememre hányják hogy azt nem mondtam :)

 

Tehát igazad van, valóban előfordulhat ilyen, hogy X vagy Y nehezebben érti meg a rossz szabálymagyarázatot, vagy a magyarázó is rosszul tudhatja, de nem értem mire akartál utalni, hogy az Arkham-os példákhoz érdemes ezt hozzátenni :P Ennyi erővel ez bármihez hozzátehető...winnie

winnie

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 777 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.04.01, 09:26

Ezekhez a lenti Arkham-példákhoz azért érdemes hozzátenni, hogy X vagy Y azt érti meg, amit elmondanak neki. De simán lehet, hogy egy ilyen játéknál még a magyarázó is rosszul tudja némelyik szabályt, csak erről fogalma sincs. És akkor máris nem olyan könnyű a megértés.jamie

jamie

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 259 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2014.04.01, 08:43

Erre pl. remek példa a relatív komplex Arkham Horror, amit elmagyarázni borzasztó, de 1-2 kör után általában senkinek sincs gondja vele játék közben. Pedig egy időben olyanokkal játszottam, akiknek előtte a legbonyolultabb társasjátékélményük maximum a Catan meg a Monopoly volt.

 

Kiváló példa!!!

Épp tegnap magyaráztam barátnőmnek először Arkham Horrort (plusz még egy pár kieggel is)...múlt héten a Twilight Imperium betett neki, így ezt is először negatívan fogadta...sőt már könyörgött hogy inkább kezdjük el :D Aztán végülis sokkal hamarabb megértette, mint a relatíve könnyebb mechanikájú Eldritch Horrort pár hete és jobban bele is jött. Az EH Action-ös mozgós, vásárlós és további action-ök rendszere nem feküdt neki annyira mint az annyit mozgok amennyi speedem van, illetve elmegyek a boltba vásárolni, ha kapura megyek beszippant "rendszer" :) Jó persze eleinte a mythos kártyákat én vezényeltem le, de 1-2 kör után azt is vágta :)

Másik ilyen példa nekem a Battlestar Galactica, amit szintén lehet végletekig magyarázni, hogy Action phaseben lehet ezt meg ezt is csinálni, illetve ha ez van akkor ez is számít...de közben csak húzol kártyát, majd 80-90%-ban lépsz, végrehajtod a mezőn az akciót és húzol krízist amibe vannak rossz és jó színű kártyák, mozognak az ellenséges hajók és haladunk előre :D dióhéjban...

 

De hogy a témához is hozzászóljak, ha így kéne 4 társasjátékot választani ahogy a szerző tette, akkor én ezeket írnám: Carcassone (vagy Catan de azt nem ismerem) Gyűrűk ura (Knizia féle), Bang (esetleg Werewolves, ha nagy a társaság) és 80 nap alatt a Föld körül...ezek egyszerűek, népszerűek, sok réteget lefednek és eddig sose okozott gondot számomra akármilyen társaságnak is megtanítani :)Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1363 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.31, 15:29

Emlékeim szerint a PR magyarázata nem volt hosszú, mondjuk nekem magyarázták, és elképzelhető hogy zseni vagyok :P (nem)

 

Szerintem az "egyszerűségének" kulcsa, részben, hogy nem sok dologra kell emlékezni. Minden ott van előtted.

 

Az hogy mit mennyi idő alatt lehet elmagyarázni sok dologtól függ, és nem feltétlen azt bonyolult játszani amit bonyolult elmagyarázni.

 

Erre pl. remek példa a relatív komplex Arkham Horror, amit elmagyarázni borzasztó, de 1-2 kör után általában senkinek sincs gondja vele játék közben. Pedig egy időben olyanokkal játszottam, akiknek előtte a legbonyolultabb társasjátékélményük maximum a Catan meg a Monopoly volt.

ui:

(A Catan sem igazán "bejön", de a PR még annyira sem :) BGG-s értékelésem 6.5 és 5. Catan kieggel együtt mondjuk 7)


Módosította Cain: 2014.03.31, 15:29


Aquiss

Aquiss

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 499 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.31, 12:21

Bakker, gyerekek, de legalább olyanokkal ne jöjjetek, hogy az "alapmechanika egyáltalán nem bonyolult"! :))

 

Ui. pont a részletek szokták megbonyolítani a legtöbb játékot, így a fenti állítás gyakorlatilag a legtöbb (egyszerűbb kategórián kívüleső) játékra igaz, és semmit nem jelent.

 

Az igazi, feketedobozos összehasonlítás ennyi: "hány perc alatt magyarázod el egy ezzel első alkalommal játszó emberke (sőt, méginkább csoport!) számára".

 

Az "ötperces magyarázatok" hatékonysága is minimum véleményes (már ha nem egyszerű ésvagy Knizia játékról van szó :) ), de persze elképzelhető, hogy ti mindig zseniknek magyaráztok (oké az nyilván számít, hogy a hallgatóság mennyire "gémerfejű").

 

ui:

(Cain, akkor tehát esetedben is igazam volt: neked a Catan jött be, a PR nem. :) )

 Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1363 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.31, 11:54

 

Szerintem egyébként egyik sem egy majdnem minden polcon lenni kéne belőle kategória, bár ez az eredeti 4-es listára is igaz. Igazából abból a Catan és a Pandemic (meg talán az általad említett Puerto Rico) az amihez szinte bárkit le lehet ültetni aki szeret társasjátékozni, legyen kezdő vagy profi. Ez mondjuk a Catanra leginkább kiegészítővel együtt érvényes.

 

Ez mondjuk elég erős állítás, olyannyira, hogy már az igazsághoz sincs köze... :)

A Catan és a PR kb. pont a két véglet, az egyik egyszerű, könnyen megfogható játék hátrányokkal, a másik igazi gémer játék, kezdőknek átláthatatlan szabályokkal, viszont kiegyensúlyozot, profi mechanikákkal.

Lenne egy fogadásom, h akik értékelik a PR-t, azok közül nem sokat ülnének le ismét Catanozni, és fordítva.

 

Hozzáteszem, a tapasztalataim szerint már a 7 Wonders is rohadt bonyolult egy játszani szerető, de "nem gémer" társaságnak...

 

Magáról a listáról én is azt mondom, h az egyetlen "előnye", hogy felsorol négy tökrandom (kb. amit az írója ismer) játékot a többezres választékból, és annyi. :)

 

 

Az hogy van egy állítás, amivel nem értesz egyet az nem jelenti azt hogy az igazsághoz semmi köze. Hamr erős állításokról beszélünk. PR kapcsán Simualcrum véleményét osztom, az alapmechanika egyáltalán nem bonyolult

 

Egyébként én szívesebben ülök le Catanozni, a PR-el meg még társasjátékos karrieremnek viszonlyag az elején találkoztam, mégse volt gondom a szabályokkal. Ettől függetlenül annyira nem jött be a játék.

 

Bár persze itt nargoth-nak is igaza lehet, végülis már jópár éve szerepjátszottam mire komolyabban elkezdtem társasjátékokkal foglalkozni. Ahhoz képest kevés társasjáték szabálya igazán bonyolult.

 

A 7 Wonders egyébként számomra bonyolultabb volt mint a PR :)
 Simulacrum

Simulacrum

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 574 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.31, 11:38

A PR szabályai átláthatatlanok lennének? A hajóba pakolás és az épületek tulajdonságai elsőre macerás, de a játék alapszabálya hihetetlenül egyszerű. Szerepválasztás és mindenki végrehajtja, ennyi.nargoth

nargoth

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 50 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.31, 11:24

A sokat játszók hajlamosak csak saját nézőpontjukból látni a társasjáték világot: bagóért vettem Tikal-t, a tulajok többszöri próbálkozásra sem tudtak vele játszani, nem értették a szabályokat. Pedig szóban elmondható 5 perc alatt.

 

Ez mondjuk elég erős állítás, olyannyira, hogy már az igazsághoz sincs köze... :)

 

A Catan és a PR kb. pont a két véglet, az egyik egyszerű, könnyen megfogható játék hátrányokkal, a másik igazi gémer játék, kezdőknek átláthatatlan szabályokkal, viszont kiegyensúlyozot, profi mechanikákkal.

Lenne egy fogadásom, h akik értékelik a PR-t, azok közül nem sokat ülnének le ismét Catanozni, és fordítva.

 

Hozzáteszem, a tapasztalataim szerint már a 7 Wonders is rohadt bonyolult egy játszani szerető, de "nem gémer" társaságnak...

 

Magáról a listáról én is azt mondom, h az egyetlen "előnye", hogy felsorol négy tökrandom (kb. amit az írója ismer) játékot a többezres választékból, és annyi. :)

 

 Aquiss

Aquiss

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 499 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.31, 11:17

Szerintem egyébként egyik sem egy majdnem minden polcon lenni kéne belőle kategória, bár ez az eredeti 4-es listára is igaz. Igazából abból a Catan és a Pandemic (meg talán az általad említett Puerto Rico) az amihez szinte bárkit le lehet ültetni aki szeret társasjátékozni, legyen kezdő vagy profi. Ez mondjuk a Catanra leginkább kiegészítővel együtt érvényes.

 

Ez mondjuk elég erős állítás, olyannyira, hogy már az igazsághoz sincs köze... :)

A Catan és a PR kb. pont a két véglet, az egyik egyszerű, könnyen megfogható játék hátrányokkal, a másik igazi gémer játék, kezdőknek átláthatatlan szabályokkal, viszont kiegyensúlyozot, profi mechanikákkal.

Lenne egy fogadásom, h akik értékelik a PR-t, azok közül nem sokat ülnének le ismét Catanozni, és fordítva.

 

Hozzáteszem, a tapasztalataim szerint már a 7 Wonders is rohadt bonyolult egy játszani szerető, de "nem gémer" társaságnak...

 

Magáról a listáról én is azt mondom, h az egyetlen "előnye", hogy felsorol négy tökrandom (kb. amit az írója ismer) játékot a többezres választékból, és annyi. :)guszty

guszty

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 342 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.31, 10:50

 

Szerintem ez egy olyasmi "vita", mint a: melyik a jobb star wars, a klasszikus vagy az előzménytrilógia? Nem lesz vége soha, és valsószínűleg attól függ, hogy ki mit gondol, hogy mikor kezdett el társasozni. Nyilván akiknek a catan volt "Az Első Játék", vagy legalábbis köztük volt, annak szúrni fogja a szemét, ha valaki negatív dolgokat ír a játékról.

Nekem is van már jó pár játékom (lassan félszáz), de a 4-ből csak a dominion van még, az se kerül elő nálunk túl gyakran. Passziánsz jellegű játékból mi inkább a GOSU-t kedveljük, több benne az interakció.

 

Érdekes, nekem a Catan volt az első játék, rengeteget játszottam vele és teljesen egyetértek a negatív véleményekkel vele kapcsolatban. A nosztalgia azért nem mindent tud megszépíteni. :)

 

 

Egyetértek. Én is a Catannal kezdtem (egy ismerősnek volt), de azután villámgyorsan áttértünk a Carcassone-ra. Miután legyártattam az eseménykártyákat, már élvezetesebb volt, de jó 1 éve elő sem került.

 Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1363 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.31, 09:34

Simulacrum

 

Dixit és Puerto Rico ? Na, ha a Catan nem "igazzy" társasjáték, akkor a Dixit sosem vot az. :)

 

Szerintem egyébként egyik sem egy majdnem minden polcon lenni kéne belőle kategória, bár ez az eredeti 4-es listára is igaz. Igazából abból a Catan és a Pandemic (meg talán az általad említett Puerto Rico) az amihez szinte bárkit le lehet ültetni aki szeret társasjátékozni, legyen kezdő vagy profi. Ez mondjuk a Catanra leginkább kiegészítővel együtt érvényes.Cain

Cain

  Walkin' Dead

 • Fórumita
 • 1363 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.31, 09:25

 

Azért a Catan már lassanként ki kéne koptatni az "igazi" társasjátékok közül...

 

Vagy a Race for the galaxyt... :-)

 

 

Egyik megjegyzéssel se értek egyet.Simulacrum

Simulacrum

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 574 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.30, 21:35

Szerintem ez egy olyasmi "vita", mint a: melyik a jobb star wars, a klasszikus vagy az előzménytrilógia? Nem lesz vége soha, és valsószínűleg attól függ, hogy ki mit gondol, hogy mikor kezdett el társasozni. Nyilván akiknek a catan volt "Az Első Játék", vagy legalábbis köztük volt, annak szúrni fogja a szemét, ha valaki negatív dolgokat ír a játékról.

Nekem is van már jó pár játékom (lassan félszáz), de a 4-ből csak a dominion van még, az se kerül elő nálunk túl gyakran. Passziánsz jellegű játékból mi inkább a GOSU-t kedveljük, több benne az interakció.

 

Érdekes, nekem a Catan volt az első játék, rengeteget játszottam vele és teljesen egyetértek a negatív véleményekkel vele kapcsolatban. A nosztalgia azért nem mindent tud megszépíteni. :)fisha

fisha

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 899 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.30, 08:38

Azt hiszem értem a lényegét, de így önmagában aláírás gyanús. :)

 

 

Kicsit lehet, hogy tényleg ellentmondásosnak tűnik, de szerintem igaz. :) Szerinted nem? :D

 

 

 

Ez a mondat azért elég jól sikerült. :)

 

 Passziánsz jellegű játékból mi inkább a GOSU-t kedveljük, több benne az interakció.

 

 

 Parduckoponya

Parduckoponya

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 380 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.03.30, 08:36

Kicsit lehet, hogy tényleg ellentmondásosnak tűnik, de szerintem igaz. :) Szerinted nem? :D

 

 

 

Ez a mondat azért elég jól sikerült. :)

 

 Passziánsz jellegű játékból mi inkább a GOSU-t kedveljük, több benne az interakció.

 

 
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]