Ugrás tartalomhoz


Elf paraszt és törpe birkapásztor


 • Válasz írásához lépj be
776 hozzászólás érkezett eddig

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.16, 05:14

És egy választ is ide fűzök gyorsan amit lénienn

Darkhan

kicsit az off-hoz...

IDÉZET 
...és olyan 80-100 méter mélyen már 60 celsius van. Kicsit kiábrándító...


ezt mire alapozod? egy barlangban átlag 8-10 fok van télen, nyáron.
ha nagyon sok összeköttetésben áll a külvilággal akkor kicsit nagyobb a szórás.
lefelé haladva kb. 50-100 méterenként nő 1 fokkal nő a hőmérséklet. de ez nagyon függ a légáramlásoktól (pl. jégbarlangok, akár 300 méter mélyen is, stb.)

én már voltam 300 méter mélyen is barlangban, baromira felöltözve, 4-6 réteg pulcsi +kemény mászás, mégis fáztam, mint a vadászkutya

ha 800-1000 métert írsz, ott kb. 20-22 fok lehet, ha nagyon sok élőlény lakja, és tényleg nincs szellőzés. akkor viszont meghalnak, levegő hijján.

a filmeken, ahol izzadt bányászokat látsz, kb. 1200-1500+++ méteren dolgoznak (szénbánya), és túl sok ember túl kevés helyen: a testükkel és a gépek energiájával (átlag müködés) fűtik fel a barlangot. de ott is kb. 20-25 fok van és kemény meló. az afrikai gyémántbányák meg ugye még mélyebben vannak...

--------------------
Lénienn

A barlangok hőmérsékletéről nekem is ez az álláspontom még régen valamikor olvastam valami hasonlót és bizony 80-100 méteren semmi képpen nincs ilyen magas hőmérséklet hacsak nincs valamiféle lávafolyam, vagy valami termál forrás fűti de vegyük például a világ legmélyebb barlangját ami Francioszágban található 3000-4000m közötti mélységű és odáig is letudnak menni a barlangászok és élve ki is jönnek, de ha viszont Dharkan feltevéseit vesszük alapul ott már rég elkellene égniük a barlangászoknak. ;)
Vicces de nézz utánna, hogy ez miként is változik de amit írtál enyhén szólva erős még a 100m-kénti 1 fok is de az még mindig reálisabb mint a te feltevésed.

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.09.16, 05:03

Mivel Darkhannak volt egy kérdése de nem a megfelelő topicban így ide másoltam.
Itt majd kielégíatő választ kap erre.

Elfek, törpék átrágva. Úgy érzem, és mindenki a szája íze szerint döntött. De nekem egy újabb porblémám van: mit és mennyit esznek a sárkányok. A dnd3-ban egy kifejlett draco kb mint egy bérház. Vagy kajoljon mágiát???
A törpökről és mélysötétről: a szellőztetés megoldása mellett még mindig beomolhat a járat, és olyan 80-100 méter mélyen már 60 celsius van. Kicsit kiábrándító. De ugye egy fantasy világot nem így alkottak...?
Valyon mit esznek a bajnokok? A törpék legendásan nagyétkűek, az orkok mint a sáskák, és akkor még nem is szóltunk az óriásokról, bagolymedvékről, koboldokról. Garagos egyháza kiátkozta Faerunon a felfedezőket, és konkvisztádorokat, mert még a saját kontinensük sincs rendbe rakva.
Mellesleg néhány adat a FR-ből. Shou Long (Japán és Kína egybegyúrva, Legend of the Five rings) kb 1 millió lakos, rizsevők. Nyugatkapu (a Tűzkés, nemzetközi tolvajszervezet fészke) kb 30 ezer fő, fontos kikötő, és kalóz központ. A tolvajcéh létszáma kb 500 fő (ennek kb 6-10%-a vámpír!!! ezek mit isznak????). a déli falvakból szereznek árut (mediterránum). Elversult (ha jól emlékszem), Nyugatkapu riválisa 22 ezer fő. Sok mágus és ranger. Térkapu Shou longba, hajóforgalm magas, demokratikus kormányzás.
Ezt csak azért írtam le, mert aki megnézi a térképet, az láthatja, hogy szabad kezet kap a mesélő. Kicsiny tanyák, vagy falvak látják el? a véletlen találkozások 70 % parasztokból , és szekerekből áll.

Múltkor számoltam. Kb 2 tonna liszt (!) 100 gp, ehhez két sazekér, 8 ló : 100 gp. A karavánőrök 10 napra *2 (5 sp/day) : 100 gp. + járulékos költség (nyílvessző, kocsi javítása). Vagyis egy 10 napos út (100-300 mérföld) 300 gp+ -ba kerül. Ekkor még nem számolsz rá hasznot, és csak minimál cikket vittek. (ellátmány, bor, abrak és hús nélkül.) Vagyis egy kereskedő alaptőkéje 1000 gp kell, hogy legyen. Alap. Egy kisebb varázstárgy ára 2000 gp! miből teremtik elő a karakterek? fosztogatnak, vagy a tárgyakat osztogatják?

Íme

bad_angel

bad_angel

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 891 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.24, 12:49

Kevon:
Ez egy nagy ötlet halmaz akar csak lenni.

_Kevon (NPC/NJK)

_Kevon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.23, 00:12

bad_angel #319209

Ez így is szvsz csak egyesével, vagy a példák közül csak néhány állná meg egy eddig ismert világ keretei közt. Mert, ha ezt mind felhasználjuk már egy új világot kapunk!

De ettől függetlenül az ötletek jók! :D

bad_angel

bad_angel

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 891 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.22, 17:03

Thanathos:
Áldozás: Miért kéne neki étel áldozás? Lehet neki ember áldozás (magyarázat:segíti az isteni síkon termelni a kaját halála után). Lehet fegyver áldozat (a földművelés istene elég békés jószág, így gyengíti a háború istenét, aki rombolja az ő szféráját). Lehet föld áldozat + valami spec anyag keveréke (magyarázat: ebből lesz az isteni sík földje). Sok ember imájából és áhítata (magyarázat: az isten ereje a hívőkből van, így az imádatunkért cserébe kapjuk az istentől).
Ennyi példa most hirtelen, arra hogy mit lehet adni az istennek cserébe.
Addíktiv ételek: ugyis gondolhattam volna ;) , de nem úgy gondoltam. Bármelyik isten adhat ilyen kaját, de rájuk biztos jellemzőbb.
Javítás az elöző hozzászólásomból:
A földesur meg több adott a parasztottól. Helyett: A földesur meg több adót a parasztottól.
rosz :)

Thanathos

Thanathos

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 626 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.22, 16:22

Nesso:

A"termékeny félholddal" kapcsolatos korrekciód jogos és helytálló.
Ettől függetlenül én nem vontam kétségbe a szikesedést, csupán a terület terméketlenné válását - főleg az egész Folyamközre nézve.
A hatalmi központok északabra tolódása sokkal inkább geopolitikai és hatalmi tényezők miatt alakul úgy, ahogy - a hódító asszírok inkább északra és nyugatra vetik "vigyázó szemüket".
A sumérok megjelnése a térségben erősen vitatott és bizonytalan (egyesek szerint őslakosok, mások szerint bevándorlók, ezért adtam meg az ún. "kora sumér kor" kezdetét, amiről szintén roppant kevés info áll rendelkezésre.)

bad_angel:
"Állattenyésztés: Biztos, hogy szarvasmarhát termelnek?"

Elég valószínűtlen, hogy szarvasmarhát termelnének... mert azt ugye tenyészteni szokás... :P ;)

Ami a papok élelemteremtését illeti, azt én inkább csak éhínség,aszály, otrom stb. esetén tudom elképzelni, mivel elég sok macerával jár, nagyhatalmú varázshasználót kíván és ha az adott isten mondjuk növény- vagy állatáldozatot vár el híveitől, aligha fogja őket arra biztatni, hogy hozzá könyörögjenek ennivalóért és hagyják a csudába az egész mezőgazdaságot. (Pl. a termékenységistenek vagy a kthónikus istenek, esetleg a mezőgazdasághoz vagy földhöz kötődő entitások saját tevékenységi körüket eliminálnák ezzel).

Az addiktív ételeket gondolom a vadkender és a marihuána istenei preferálják elsősorban. :) ;) :D

bad_angel

bad_angel

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 891 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.22, 12:28

Ráadásul szerintem, a lenti dolgokhoz nem kell high magic világ. A varász cuccok, szép lassan lehettek felhalmozva. Így a termelés egyre javulthatott.
A mágus a szolgálataiért meg kaphat labort, nyugodt időt a kutatáshoz és egy kis kp-t is. A földesur meg több adott a parasztottól.
rosz :)

bad_angel

bad_angel

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 891 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.22, 12:25

A növénytermesztésről: Szerintem, ha nem low magic a világ, akkor a földesúr befektethet egy mágiahasználóba, és így nem kell félni az aszálytól, a föld termő ereje is növelhető, nem kell gyomlálni, nem kell félni a betegségektől. Nagyon sok munkától megkímélheti a parasztot így az úr. Lehet nekik más munkát adni. Ebbe meg már megéri befektetni a földesúrnak, nem?
Vagy ha már fantasy, akkor mér nincs olyan növény, amit ha megeszek akkor egész napra megtöm? Biztos minden növény vízet igényel? Nem lehet olyan növény amit a mágiából nyeri a tápláló energiát? Vagy mondjuk naponta pár csepp vér kell neki?
A növény szállítás, raktározás sem olyan nagy gond már. A mágia konzervál és elriasztja a kártevőket.
A növény nemesítést meg már említették is.
Állattenyésztés: Biztos, hogy szarvasmarhát termelnek? Nincs egy olyan lény aminek napfény kell? Egy állatnövény, fény és víz kell neki csak, ha rossz az idő lehet arréb terelgetni a drágát.
Kaja forrás: Lehet egy nagy hatalmú pap, aki leimádkozza a kaját a népnek az égből? Monjuk egy város szent emberre, hosszas ceremoniával, képes a város védő istenétől nagy mennyiségű kaját kikönyörögni. Ez lehet iztelen de laktató, vagy ízes de addiktívi, istene válogatja.
Vagy mágikus valami (artifact, ember stb.) ami átváltoztatja a követ (vagy bármit), ehető masszává.
Most csak ennyi lenne.
rosz :)

Sax

Sax

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 280 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.21, 08:19

Kösz nesso, teljesen igazad van.
A pusztai extenzív állattartás bizonyos helyeken az egyetlen mezőgazdálkodási lehetőség, ezért a gabonás hasonlat nem mindenhol érvényes, én inkább nagy átlagként vetettem fel, ugyanakkor a mezőgazdaság jelentős hatással lehet az adott néptömeg társadalmi berendezkedésére, és én pl egy ősi nagy civilizációt nem tudok elképzelni úgy hogy állandóan csak vándolorlnak, pontosabban elég nehezen tartom elképzelhetőnek :rohog:
Ezért szvsz nagy birodalmak (nem a mongolokra gondolok) többnyire a földművelésre alapulnak, és tényleg nem véletlen hogy az első civilizációk a folyóvölgyekben jelentek meg...
Ellenben bár egy földművelő és egy nomád állattartó közösség társadalmi berendezkedése nagyban eltér egymástól, nem elképzelhetetlen hogy egymást kiegészítve alkossanak ütős párost.

Por_es_Hamu

Por_es_Hamu

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 553 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.21, 00:20

Kevon

Az adókkal kapcsolatban: a mai adórendszer alkalmazható kisebb változtatásokkal a fantasy világban?

Hát hogyne! A hűbéruraknak valamiből fent kell tartaniuk a várudvarukat, háztartást, katonáikat stb....
esetleg utakat építenek, helyőrségeket tartanak fent, stb.
Aztán ott vannak az apátságok, a vallások képviselői a papok.... akik általában valamelyik nemest támogatják az meg viszont...
Ott vannak a királyok........ nem pecázásból gazdagodtak meg....
Háborukknál, hadiadó, +szolgáltatások (sáncépítés stb..)
Városoknál meg külön kapu adó, stb.

Szóval lehet nyúzni a népet, ahogy dukál... ebből is lehet frankó konfliktusokat generálni :rohog:

Por_es_Hamu

Por_es_Hamu

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 553 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.21, 00:15

Kevon

:rohog:
sok meleget adna, megoldaná a téli fűtést is :rohog: :rohog:
csak sok goblint, orkot, manót kell elé vetni, ami azért macerás meló :rohog:

_Kevon (NPC/NJK)

_Kevon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.21, 00:15

ÁÁÁÁH! :rohog:

Majdnem elfelejtettem! :rohog:

Az adókkal kapcsolatban: a mai adórendszer alkalmazható kisebb változtatásokkal a fantasy világban?

_Kevon (NPC/NJK)

_Kevon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.21, 00:10

Ráadásul egy állatból sok hasznos dolgot lehet kinyerni, a bőrükön át a csontjukig....


Egy balrogból lehetne mit kihúzni, mi!

Rorgosh

Rorgosh

  ygab234

 • Fórumita
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.20, 22:30

Üdvözletem!
Jó felvetésekkel találkoztam! :rohog:
Állatartás: pusztában az is mellette szól, hogy mozdítható a vagyon, mert ugye a terület természtes védelmet nem ad... és a kereskedelem szempontjából sem hátrányos tényező...
Emellett sok haszonnövény erősen érzékeny a vízellátásra, ellenben szárazság esetén az állatok nagyobb nedvesságtartalmú földek felé terelhetők. Aztán ott van az is, hogy az állati táplálék - többnyire - magasabb fehérjetartalmú, aminek nyílvánvalóak az előnyei.
És persze a növénytermesztés sokkal, de sokkal több munkát igényel, mint a rideg állatartás. Ez utóbbi ugyanis évente kb. 500 munkaórát, míg az előbbi évente (éghajlattól és terménytől függően) 1500-3000 munkaórát követel...
Tehát inkább épp a jobban termő területeken jellemző a földművelés, mely egyes esetekben állatartással párosul, máskor viszont nem...

Tisztelettel: Rorgosh

Por_es_Hamu

Por_es_Hamu

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 553 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.20, 14:19

Másik fontos szempont az állattartás mellet, hogy télen a húsukat lehet fogyasztani, vagy nagy szárazság idején jól jöhet az elraktározott kalória, állatok képében.... Ráadásul egy állatból sok hasznos dolgot lehet kinyerni, a bőrükön át a csontjukig....

nesso

nesso

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 69 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.20, 13:53

Sax: Tény, hogy egy marhába v. sertésbe fektetett gabonamennyiség nagyobb, mint az embernek szükséges, és egy adott nagyságú terület nagyobb mennyiségű gabonát termel, mint húst. De ebből nem következik, hogy egy gabonatermesztésre alig alkalmas vidéken a növényi eredetű táplálékot fogyasztanák inkább, sőt a sztyeppéken például általában az állati eredetű táplálék fogyasztása többszöröse a gabonaféléknek.

Ne érts félre, nem azt mondom, hogy az ellenkezőjét állítottad, csak gondoltam erre is érdemes kitérni.

nesso

nesso

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 69 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.20, 13:44

Hali!

Sumerok öntözése valóban tönkretette a területet, a szikesedés folytán szépen lassan csökkent a termésátlag, a mezopotámiai politikai centrum ezért is tolódott mindíg északabbra.
Sumerok már az i.e. 4. évezredben Dél-Mezopotámiában éltek, hosszabb ideig voltak jelen mint, írtad, Thanathos.

Mezopotámiának pedig mindössze északi határvidéke tartozik a termékeny félholdhoz, mivel a termékeny félholdat az a terület határozza meg, ahol a vadbúza, vadárpa, ileetve a domesztikált juh és kecske alapfajtáinak elterjedése egybeesik.

Mezopotámia nagy része viszont akkor is, akárcsak ma a 250mm-es izohiétán kívül esik, mezőgazdasága csak öntözéssel fenntartható.

Thanathos

Thanathos

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 626 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.18, 22:27

Üdv!

Saxnak:

Nem tudom, honnan származik az információ, hogy a sumérok tönkretették a Folyamközt (Mezopotámia), de erősen gyanítom, hogy itt valami félreértésről van szó, már csak azért is, mert sumérok jó 800 éven éltek a területen (kb. Kr.e. 2500-1700) és menetközben éltek ott még akkádok, gutik, stb., majd jöttek a babilóniak (Ó-, Közép- és Újbirodalom) és az asszírok (egymást váltogatva, míg végül Kr.e. 539-ben a perzsák el nem foglalták a területet). A terület nem véletlenül volt az ún. "termékeny félhold" része - fontosságát és egyben hasznosságát jelzi (így kapcsolódik egyben a topichoz is), hogy a mai napig lakott terület a két folyó köze - ugyebár Irak néven funkcionál és a két folyó vidéke továbbra is fő gabonatermő terület.

Mint ahogy a Nílus is évezredeken át megőrizte fontosságát vagy akár a Gangesz és a Sárga-folyó, stb... (nem véletlen, hogy az első civilizációk a nagy folyók mellett jöttek létre). A hatalmas édesvíz-mennyiség még a száraz és különben lakhatatlan vidékeket is termővé és élhetővé tudta tenni - és ez nyugodtan applikálható a fantasy világokra is.

loke

loke

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 645 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.18, 13:05

Nemtudom, hogy melyikotok olvasta el a MERP konyvet, mert ott nyiltan leirjak, hogy az orkok a tundekbol lettek teremtve.

Sax

Sax

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 280 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.18, 09:44

Újabb idézet:

"Most manors are small, usually less than 640 acres, or one
square mile. Rural communities are usually within 1-2 miles
of each other. Larger villages or towns, where markets and
fairs for selling and buying surplus occur, are usually within
five miles of most small rural communities."


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]