Ugrás tartalomhoz


Elf paraszt és törpe birkapásztor


 • Válasz írásához lépj be
776 hozzászólás érkezett eddig

grey

grey

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 559 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.18, 08:05

Kedves BloB a GYU-t 86-ban olvastam előszörmiután kb három évig hajszoltam hogy találjak egy példányt :), akkor 24-óra alatt a három kötetet, azóta pedig legalább ötvenszer, de nem számoltam, mára nem akkora kedvencem mint volt annó, De azért két három havonta most is elolvasom Gondolom te még nálam is jobban ismered a könyvet, :) a filmet láttam ugyan de fogalmam sincs mért gondolod :vitatkozik: hogy abból bármit is le lehetett volna szűrni az orkok és (Szauron/Melkor/Morgoth ugyanis ez a ahárom név tartozik össze) teremtői viszonyáról. Ha jól emlékszem a z orkokról annyi hangzik el a könyvben, hogy a tündék kicsúfolása gúnyolása volt a teremtésük célja..De hogy tündékből gyártották volna öket arra nem emlékszem így konkrétam a GYU-ban.. A szilmarilokban talán van utalás erre de ott annyi utalás van hogy attól ledobta az agyam az ékszíjat töbször napont (kb 3 hónap alatt sikerült elolvasni..) A wargokról én is hallottam már, a félvad kutyákat csak példaként írtam hogy érzékeltessem mennyi állatgondozási tudást nézek ki egy orkból. :rohog:

Sax

Sax

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 280 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.18, 07:21

Na még egy kicsi

állítólag a sumérok a tigris/eufrátesz völgyét kb 500 év alatt tették tönkre, ennyi idő kellett az öntözés miatti szikesedéshez, ami 40 % al vetette vissza a termelést, ez elég is volt a hanyatlás megindulásához, mivel a közelben nem volt más normálisan öntözhető terület

Nézegettem a Magical Medieval society című művet de konkrét adatokat nemigen találtam, de keresem...

Sax

Sax

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 280 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.18, 07:18

Nu mondom is:

ma egy hektáron kb 2.6 tonna gabona terem öntözés és műtrágyázás mellett

a halászathoz
az aral tóból 1995-ben 44ezer tonna halat termeltek ki

bocs az előbb tévedtem egy amerikai átlag 8-900kg gabonát eszik meg

ja és nyilván az adatok egy átlagos felnőttre vonatkoznak

remélem ez segíthet egy kicsit

Blob

Blob

  Kockavadász Ogre

 • Fórumita
 • 1604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.18, 07:17

Greyt pontosítva:
Az orkokat a GyU világában nem Sauron/Saruman teremtette (nemcsak a movieból kéne tájékozódni :vitatkozik: ), hanem Melkor/Morgoth, méghozzá általa elfogott és megkínzott tündékből. Ebből kiindulva az orkok akár halhatatlanok is lehetnének...ergo, rohadt éhesek is lehetnek, de éhen nem halnak :)
Emellett nem vadkutyák, hanem worgok a kísérőik, ezeket pedig úgyszintén Melkor teremtette...

Sax

Sax

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 280 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.18, 07:07

Na akkor nem téptem a számat hiába...
Néhány adat:

manapság egy átlag amerikai egy év alatt 1000 kg búzának megfelelő élelmiszert fogyaszt el, aminek nagy része takarmányként a hús és tejkészítményekbe jut, ezzel szemben egy indiai 200 kg-mal is beéri, míg a mediterrán kaja kb 4-500 kg/év, most akkor ebből ki lehet számolni hogy mennyi kaja kell egy egy városnak.

Szeretnék olyan adatot is hogy 1 kg marha éa sertéshúshoz mennyi gabona kell de még nem találtam meg, valamint a korszerűen műtrágyázott területekről mennyi gabona takarítható be (ez kb szvsz megfelelhet a mágikus bahatásoknak)

ezt mindjárt írom is

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.18, 05:02

Sax te is megfeledkezel arról hogy eme világban a mágia mindennapi dolog és a növények nemesítése druidák vagy más természethívő papok segítségével ismételten megoldható.
Vak halak meg rákok meg nem is rossz ötlet erről még mi is elfeledkeztünk.

_Kevon (NPC/NJK)

_Kevon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.17, 21:29

jaj majd folytatom még csak konkrétumokat is akarok írni


Epekedve várjuk!

Sax

Sax

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 280 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.17, 15:05

No hát csak végig olvastam...
Ezer hozzáfűzni valóm lenne

nézzükcsak, hogy a hyegyek között nem lehet gabonát termelni az biza elég hülyeség, pont hogy a magasabb vagy hidegebb éghajlaton a legjobb a rozsnak és az árpának, szal a törpék biztosan termelnek ilyesmiket, sajnos a gombák használatát nem kedvelem, az elcsépeltsége miatt, de ez is egy megoldás
fontos, hogy egy olyan társadalomban, ahol kevés az állat, azok értéket képviselnek, ezért a legritkább esetben vágják le őket, hanem igyekeznek minél sokrétűbben felhasználni őket (taj, gypjú, igavonás)
nálunk a föld alatt élő népekpl vak barlangi halakat gyűjtenek össze ciszternákban valamint szintén vak rákokat tenyésztenek

hozzátenném a témához, bár pontos adatokat nem tudok, de egy marha vagy disznó fenntartása, több embernek is elegendő gabonát von el, ha még a z ivóvizet isidevesszük, ami talán még fontosabb, akkor igen szigorúan kell bírálnunk a legtöbb világot, szal ahol keveset tudnak termelni szántóföldön, ott bizony nem az állatokat etetik vele
sok múlik a megfelelő talajon is, és az éghajlaton
ha ez adott akkor a mezőgazdaság igen sokszínű lehet ha nem akkor mindent egy adott termékből állítanak elő ()pl rizs)
a másik nagy dilemma a nemesítés kérdése, manapság a tudomány fejlődése irtózatosan felgyorsította ezt a munkát, de egy hagyományos módszerekkel operáló társadalomban ez bizony évszázadokat vehet igénybe, nem is beszélve a tudományos támogatottságról, ugyanakkor én jó ötletnek tartom a vad állatok domesztikációját, bár ez is igen hosszú idő...
sőt ehh ezt hagyjuk ez sokkal húzósabb

jaj majd folytatom még csak konkrétumokat is akarok írni
az talán nem baj :vitatkozik:

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.16, 05:04

Nálunk se egy un intelligens lény az ork, mi majdnem egy szinter hoztuk az emberekkel az IQ-t.
Eléggé durvák, klánokban élnek sok kissebb közösség mint az afrikai kis törzsek nincsenek nagy városaik. Így nem is probléma fentartani magukat.
És csak nagy ritkán (általában vallás miatt) lépnek egymással szövetségre. Többnyire egymással is háborúznak.
De így is annyian vannak mint a nyű erre jó példa afrika ott jelenleg is sok kis törzs van és azok is eléggé sokat harcolnk egymással és még mindig nem pusztíttották ki magukat.
Továbbá nálunk káosz hívők az orkok.
Amúgy a mi világunkon van egy olyan monda/legenda miszerint az orkokat az istenek a törpöknek teremtették hogy ne unatkozzanak, ezért nem is lehet őket ki írtani hisz akkor kiknek a fejeit fogjuk mi törpök nyesni :D ;) :) .
Csá és sok sört :D :P :sor: :) :D .........

Rorgosh

Rorgosh

  ygab234

 • Fórumita
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.15, 23:39

Üdvözletem!
Kevon! Jó a felvetésed, bár ebbe eddig nem gondoltam bele... ;)
Beremnek igaza van a mágiával kapcsolatban, ha rendelkezésre áll, akkor segíthet.
Orkok: nálam nem annyira primitívek, mert akkor rég kihaltak volna a jobban felszerelt, nagyobb létszámú (hiába, az élelemtermelés előnyei...) népek módszeres írtóhadjáratai révén (elvégre nem épp népszerűségükről híresek).
Úgyhogy nálam némi pásztorkodással, vadászattal (esetleg némi halászattal is) foglakoznak, illetve a rabszolgáik esetleg földműveléssel is támogatják őket. Ezeket egészítik ki a rendszeres fosztogató, élelemszerző rablóhadjáratok... :)

Tisztelettel: Rorgosh

_Kevon (NPC/NJK)

_Kevon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.15, 23:21

De azt is vedd figyelembe grey, hogy megállapításod csak a GyU világában állja meg a helyét, de amúgy igazad van!

grey

grey

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 559 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.15, 06:30

Hi. A téma felvetése teljesen jogos..
az Orkok kérdéséhez szeretnék hozzászólni. Szerintem az ork tenyésztett fajta, eleve Szauron, illetve Szarumán ügyködései révén jött létre. Kötődik a létrehozójához. Jellegét tekintve igazi fogyasztó, tömeglény. A fosztogatás, és esetleg a rabszolgákkal végeztetett mezőgazdasági munka, fér bele a karakterükbe, de már az is túlzott előlrelátást feltételez róluk.. Az ork nem tenyészthet állatot mert ahhoz túl primitiv és agresszív hogy valami állat megéljen melette. (talán a félvad kutyákról tudom elképzelni ezt..) Az Ork tehát valami gyári műkaját kell hogy egyen a kannibalizmussal, és a hullarablással kiegészített fosztogatás melett. Utalás is van rá több helyen hogy az orkok étele másoknak ehetetlen..

Berem

Berem

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 180 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.15, 04:58

Hát Kevon nálunk az ijet elvégzik a druidák, persze jó pénzért, a varázslók már nem annyira segítőkészek de ha netán egy földesúr úgy dönt hogy fizet nekik és megnöveli a terméshozamot mágiával akkor magának is több pénzt tud hajtani a malmára.
És mindig gondolkodj úg hogy ezen világok szerves részét képezik a mágia ami náluk olyan mint nálunk a traktor amivel a szántóföldet műveljük.
De viszont az amit mondtál hogy veszélyes szörnyeket fognak be munkára úgyszintén mágia segítségével megszelidíthetőek és egyszerűbb a varázslóknak is ez egy nagyon jó elgondolás.
Na sziasztok.

_Kevon (NPC/NJK)

_Kevon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.12, 23:49

Igen, köszönöm!

Az észérveiddel nagyon jónak tűnik a dolog, mégegyszer kösz! :lol:

Más:

Ugyebár az emberek szeretik (sőt imádják) a munkájukat másvalakire v. másvalamire bízni, megkönnyitenie a dolgát. Ezért vannak kerekek és málhás állatok, valamint gépek (de ez más tészta).
Namost, ha figyelembe vesszük, hogy egy fantasy világban mozgunk amiben rengeteg nagy és erős élőlény van (bár igaz, hogy többségük gonosz és alávaló :lol: ). Ugyanmár.

A farkasokat is megszelíditették, meg a mammut is lenyugodott (olifánt :) ). Akkor miért ne lehetne befogni egy-két trollt, orkot v. mittudomén mit (sajna nem ismerek mindenféle világot). Tehát ha engem kérdeznének (amit nem tesznek, de most nem az én lelkierőm készleteiről van szó), akkor aztmondanám, hogyha a világ engedi: usgyi, hadd szóljon!

Okoskodás OFF.

Rorgosh

Rorgosh

  ygab234

 • Fórumita
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.11, 21:23

Üdvözletem!
Kevon!
Nem olyan sok az! Gondolj csak bele! 300 km2 a vaáros körüli 10 km sugarú kört jelenti, de még 1000 km2 is csupán annak valamivel több 17 km sugarú közete!
De ez fantasy világ. Valamennyit alapból emelni lehet a népsűrűségen (magasabb terméshozam) vagy a termékfelesleg arányán, netán mindkettőn. Ez esetben mondjuk nem IX-XI. századi, hanem XII-XIII. századi körülményeket veszel alapul. Ez még mindíg a lovagkor...
Aztán a mágia nálam mondjuk az elfek létének igen gyakori része - csak nem csatamágiaként, hanem természet, a termést javító mágiaként. Javaslok esetleg egy 1:5-höz arányt a város és vidék viszonylatában, s a művelés alatt álló területre lazán rászabadítható egy 50 fő/km2 népsűrűség, ami már a szükségesány fenntartására is elég. Ez 100 km2 művelt területet jelent.
A kérdés már csak a művelés alatt álló terület és az erdők aránya. A korai középkor európájában ez több mint 50% volt az erdők javára. Az elfeknél ez magasabb, de nem feltétlenül sokkal. A jelentősebb erdőírtás a földön is csak a lovagkorban kezdődött, tehát ha egy korábbi kor hangulatát választod, akkor még az emberek is javarészt békességben éltek a természettel. Az arány mondjuk legyen 33% az erdők javára, vagyis a terület egyharmada áll művelés alatt. Ez már jó érték, hiszen az elfek az erdő egy részét is - igaz alacsonyabb fokon - művelés alatt tartják, miáltal a teljes erdőteület az összes 80%-át is elérheti, ami még az elfeknek is jó kell, hogy legyen... :sor:
Tehát az összteület 300km2, ami a város kb. 10km sugarú köre. Ennél jobb nem is kell... :sor:

Tisztelettel: Rorgosh

_Kevon (NPC/NJK)

_Kevon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.11, 20:23

Hát ez soknak tűnik, hogyan lehetne lejjebb vinni a terület nagyságát és a lélekszámot is?

pl.: Valami varázstudó fel tudja turbozni a kajákat? -->szvsz kicsit erőltetett

Föld feletti és föld alatti termesztés mondjuk szerintem használható lenne, nem?

Tegyük fel, hogy a szükséges élelem 10-20%-át be tudják szerezni kereskedelemmel! (bár nem'tom ez reális arány-e)

Egyéb ötletek terület és létszám csökkentésre?

U.I.: Most jut eszembe az állatokat bele se számoltam az ezerbe! Ajjajjj!! :sor:

Rorgosh

Rorgosh

  ygab234

 • Fórumita
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.11, 17:45

Üdvözletem!
Amennyiben középkori termelési viszonyokat veszünk figyelembe, akkor ott - az erdőterületet nem számítva - 20-35 fő/km2 népsűrűség a jellemző a mezőgazdasági termelésre. Egyes jobban termő vidékeken ez magasabb, míg rosszab területeken ez alacsonyabb is lehet.
Kérdés, hogy a falvak a megtermelt élelmiszer hány százalékát értékesítik. Ez úgy 10-20% lehet, késői középkorban magasabb. Eszerint egy ezer fős városnak legalább 5-10000 fős őt ellátó vidékkel kell rendelkeznie. Ez 20fő/km2 esetén 250-500 km2 területet jelent, plusz az erdőségek vagy mocsarak.
Mondjuk az elfek az én szemléletemben hatékonyabban termelnek - hála a mágiájuknak - úgyhogy ott z inkább 150-300 km2, viszont ott magasabb az erdőterület aránya, így akár 1000km2 összterület is kellhet. Természetesen e mellet is ott van a falvak népe.

Tisztelettel: Rorgosh

Decado_Arkel

Decado_Arkel

  Szőke herceg

 • Archívum
 • 1288 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.10, 11:34

Elfek : keveset esznek, meg lopkodják az embernépek éléstárait :buszke:
Törpök : a sörben sok a kalória

_Kevon (NPC/NJK)

_Kevon (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.07.08, 23:03

Hello!

Először én is megdicsérném a témát: kiváló.
Másodszor, itt előre leírnám, hogy az alábbi sorok inkább a minikörnyezetről elmélkednek és adnak tippeket, globalitást ne nagyon várjatok.

Eddig nem igazán voltak konkrétumok (voltak, csak nem olyan sok), így hát jöjjön egy-két ötlet:

1. Tündék
Én nem mondanám a tündéket annyira varázshasználóknak, hogy – ha nem is jelentős –, de említésre méltó mértékű élelmiszertermelésre használják. Én legfeljebb kuriózum v. speciális ételek elkészítéséhez tudom elképzelni a varázslat segítségét. Gondoljunk csak Tolkien tündéinek lembas-ára (ebbe bele kell pirulni :P ).
Vagy, ha már a konkrét példákról papoltam: a, megpróbálják leutánozni a Két Fa gyümölcseit, azok szépségei miatt (szépségük mellett, lehet ugyanannyira tápláló, mint a lembas).
b, Fák. A tündéknek sok világban közük van a fákhoz, sőt. Éppen ezért a gyümölcsök biztosan nagy százalékát teszik ki a táplálékuknak: itt jól be lehet vetni a jó öreg Földi gyümölcsöket, az éghajlathoz igazítva persze. Vagy, ha más nem mondjuk ezt: „Évszázadok óta ezen a vidéken termelik a legtáplálóbb és ízre is kiváló ferlor-tt, amit a leginkább az almához hasonlíthatnák, annak formája miatt. Bár a színére a kékes-piros a legjellemzőbb érett állapotában.” Rizsa az egész, de mennyivel hosszabb, mintha csak azt mondanád, hogy: „Almát esznek”.
Ahol erdő van, ott van rét is az erdő közepén (akár elég messze a kíváncsi szemektől), v. az erdő szélén elég szántóföld az árpatermeléshez.

Itt említeném meg Bilbó kalandját, mikor a tündéktől egy élelmiszerhordóban (asszem) lógott meg törptársaival egyetemben. A tündék egy folyó segítségével csereberéltek otthonukból az emberekkel, mégcsak kimozdulniuk se kellett.

2. Törpök (v. törpék?)
Föld alatt, föld alatt, a sötét föld alatt. (A kombiné, kombiné, csípkés kombiné dallamára.)
Nézzünk egy Mória méretű ’barlangot’. Hacsak nem kapnak el a törpök egy-két darab balrog-ot, bizony nehéz sülthúshoz jutni. De, hacsak napfény kell azt könnyen megoldható, szintén csak a GYU-ból kiindulva: ha emlékeztek Bain sírjára, egyszerűen lyukat vágtak a hegybe és kész, máris volt napfényük. Ezáltal lehetett növényük, ami speciel a kevés fényt, a levegőtlenséget és a nyirkosságot szereti (bár ezt is meg lehet oldani). Ha van elég növény, de speciel nem ehető, akkor pedig meglehet etetni vmilyen állattal. De mindemellett, ha a tündékre azt mondtam gyümölcs- és gabonatermékevők, akkor a törpékre a kereskedelmi fogyasztók szópárost kell használnom, mert akárhogy is nézzük szerényebb lehetőségeik vannak a többiekhez képest. Csereárújuk pedig van bőven, nem kell azon gondolkodniuk mit ajánljanak fel (legalábbis egy tisztességes törp kolóniának).
Még konkrétabban: „A főcsarnok bal oldalán volt található az egyik étkezde a sok közül, ami a növényterem közvetlen szomszédjában volt. A növényterem volt a legvilágosabb az összes terem közül, és a legüdébb. A földet (amit évente le szoktak cserélni), egészen a szürke kőfalakig gabona borította be. A sárga szárakon csakúgy roskadozott a sok gabonaszem, már-már a földre lehúzva a kalászt. De emellett, ugyan kisebb foltokban, de ugyanúgy tarkállott a gombák sokasága, valamint jópár fűszernövénynek is otthont adott e szoba. Az állatok a főcsarnok túlsó oldalán kaptak helyet, ahol kényelmesen eleszegethették a növényterem ’gyümölcseit’. Dísznófélék voltak egytől egyig, ugyanis elég igénytelen állatok voltak ahhoz, hogy eléljenek itt a föld alatt is. Húsuk annál finomabb volt, ami a gondos kezek hozzáértésén múlt.” Stb, stb. Csak a fantázia szabhat határt.

Egyébként, hogy kérdezzek is (ha tudtok, lécci konkrét számokkal válaszoljatok): egy 1000 lakosú városhoz, milyen mértékű és szintű háttér kell (szántóföld terület, termelési arány, mittomén)?

Rorgosh

Rorgosh

  ygab234

 • Fórumita
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.08, 16:59

Üdvözletem!
Por és hamu!
Magam is épp erről beszéltem. Tehát nem csak vannak és rabolnak, hanem élnek valahol, ahol csinálnak valammit amiből megélnek. Pásztorkodnak, halásznak, stb...

Tisztelettel: Rorgosh


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]