Ugrás tartalomhoz


Elf paraszt és törpe birkapásztor


 • Válasz írásához lépj be
776 hozzászólás érkezett eddig

Por_es_Hamu

Por_es_Hamu

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 553 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.07, 01:25

Rorgosh

Aztán még ott van az ősi fajok és az orkok esete. Ez utóbbiaknak ugyanis nem tudom, hogy honnan vannak olyan fegyvereik és szervezettségük, létszámuk. Hiszen ha csak vadásznak, akkor olyan nagy területen kell, hogy éljenek, hogy a civilizált népek könnyefén felszámolhatnák az általuk jelentett fenyegetést.
Esetükben inkább pásztorkodást tudok elképzelni, melyet csak kiegészítenek a rablóhadjáratokkal.


Az egyik lehetőség, hogy olyan vidékeken élnek, ami nekik kedvez, s az embernek és más (inteligens) fajoknak nem. Például mocsár. Miért ne lehetne egy világban nagy kiterjedt lápvidék, vagy a folyók mentén sok helyen...
Mivel foglalkozhatnak? Állattartás, halászat, és legfőkébb törzsi rabló portyák, esetleg több törzs összefog egy "rendcsináló" hűbérúr ellen...
A mocsár természetes védelem a számukra a többiekkel szemben (helyismeret, rejtőzés, idegennek életveszélyes hely)
A kis törzsi tagoltság (egymással versengés is ráadásul) meg őket akadályozza meg, hogy nagy pusztító hordába verődve bedarálják a többi fajt.
Persze egy karizmatikus Ork sámán, esetleg a háttérben egy sötét mágus, képes lehet káoszt zúdítani a világra, egyesítve erőiket. Mivel ez nagyon nehéz mutatvány, erre nagyon ritkán kerülhet sor, s annak általában a teljes világra komoly kihatásai vannak.
Ami a fegyvereiket illeti, nálunk, a mi játékunkban ritka a fém fegyver, inkább kétkezes bunkó (lehet szöges bunkó - csontok) , csontokkal megerősített bőrpáncél (bár ez utóbbit csak veterán harcosok viselnek). Nagyon ritkán kard, pajzs, esetleg 2 kezes csatabárd is előfordulhat áluk...

Remélem használható öteletet adtam az Ork fajra, hogy illeszthető hihetően egy világba, anélkül, hogy a Rorgosh által ecsetelt probléma bejönne...

Rorgosh

Rorgosh

  ygab234

 • Fórumita
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.06, 17:57

Üdvözletem!
Örülök, hogy újra feltámadt a topic, s hogy vannak új érdeklődők!
Egy regényben még rendben van az, hogy nem foglalkoznak a témával - bár néha már zavaró szinten, értve ezalatt a túlméretes városokat, meg azt, hogy a háborús pusztítások többségében alig vannak hatással az adott ország gazdaságára, élelemellátására, meg természetesen a folyamtosan sört fogyasztó törpék.
A szerepjáték kiadványok helyzete viszont tényleg borzalmas. Többnyire csak az eleve túlméretezett lakosságú településekkel foglalkoznak, hogy a környéken falvak, tanyák vannak-e, azzal gyakorta nem foglalkoznak, pláne nem azzal, hogy ott mit is termelnek. Emellett ésszerűtlen szintre helyezik a kereskedelem színvonalát is.
Gyakorta azonban még a tátsadalmi struktúrákat is összekuszálják, engem legalábbis zavar, ha a fantasyban - ami többnyire az európai középkoron alapul - csak a városok kapnak szerepet, miközben a kissebb - nagyobb váraknak a környező falvakkal se híre se hamva.
Meg ugye hűbérbirtokok és lovagok egy alapvetően árutermelő gazdaságon alapuló társadalomban...
Ilyen helyzetben ki az a hülye aki eladományozza a birtokot?!!!
Mert annak alapja épp az, hogy a megtermelt javakat helyben kell elfogyasztani, mert szállításukra csekély mennyiségük és a közúti szállítás korabeli nehézségei következtében nincs lehetőség.
Aztán még ott van az ősi fajok és az orkok esete. Ez utóbbiaknak ugyanis nem tudom, hogy honnan vannak olyan fegyvereik és szervezettségük, létszámuk. Hiszen ha csak vadásznak, akkor olyan nagy területen kell, hogy éljenek, hogy a civilizált népek könnyefén felszámolhatnák az általuk jelentett fenyegetést.
Esetükben inkább pásztorkodást tudok elképzelni, melyet csak kiegészítenek a rablóhadjáratokkal.

Tisztelettel: Rorgosh

Thanathos

Thanathos

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 626 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.03, 10:49

Üdv mindenkinek!


Egyetértve az előttem szólókkal, a fantasy regények egyik neuralgikus pontja a települések élelemmel való ellátottságának kérdése - bár értelemszerűen ennek kifejtése függ a műfaji besorolástól is (aligha hiszem,hogy egy hard fantasy-s Conan-történettől az olvasó "Kimméria gazdaság- és kereskedelemtana" kiselőadást várna.)

A legtöbb esetben az írók kerülik ezt a témát, ami inkább egy nagyobb volumenű műnál zavaróbb inkább. Nagyobb hiányosság, hogyha mindezt egy szerepjáték kiadványban követik el, nyilvánvaló képtelenségekkel fedve el az élelmiszerellátás kérdését - vagy egyszerűen "Majd a mágia megoldja!" felkiáltással.


A törpék bányászkolóniái a sztereotip képnek megfelelőn elsősorban sörfogyaztással tengetik életüket - a sör alapanyagát viszont vagy meg kell termelniük valahol (erre a hegyek nem éppen a legideálisabbak) vagy be kell szerezniük, nyilván kereskedelem útján. Mint ahogy az élelemtermelés is erősen függ a kereskedelmtől, mivel a hegyvidéken viszonylag kevés gabonaféle terem meg - szőlővel meg ugye nem lehet mindig jóllakni - és inkább az állatartás dominál, elsősorban a rideg juh- és marhatartás. Ez persze csak a hegyvidéki törpékre vonatkozik, hiszen mondjuk a sivatagban, dombvidéken, stb. élő törpék jóval gazdagabb élelemforrásokból választhatnak (ők viszont aligha bányászhatnak - hacsak nem dél-afrikai mintára gyémántot és egyéb finomságokat.) :lol:

Az elfek élelmiszerigénye attól is függ, hogy mennyire képzeljük el őket evilági lényeknek: minél légiesebbek és tündérszerűbbek, annál kevesebbet fogyasztanak és az sem kifejezetten emberi eledel (harmatcsepp, ambrózia- vagy nektárszerű étek és ital, stb...)
Mivel ők sokkal szívesebben támaszkodnak a mágiára, könnyebben elképzelhető, hogy kedvezőtlen éghajlati és egyéb körülmények között "idegen" mezőgazdasági formáékat alkalmaznak. (De ahogy azt fentebb is írtam, nem szerencsés mindent a mágiára fogni.)

Malendil

Malendil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 670 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.03, 09:41

Ah, milyen kár, hogy régebben nem fedeztem fel ezt a témát. De most érdeklődéssel olvastam.

Nem egészen igaz, hogy az írók sosem térnek ki ilyesmire. Feist-nél a törpök hegyvidéki legeltető állatenyésztéssel foglalkoznak, és nagyrészt a felszínen élnek, a magas fennsíkokon lévő falvaikban. A föld alatt csak bányásznak, + menedéknek használják.

De ha történetesen tényleg a föld alatt élő klasszikus törpékről van szó, akkor is feltételezhető, hogy fenntartanak egy felszíni területet. Ha erre nincs lehetsőség, akkor persze maradnak a gombák, meg az egyéb trükkök. (Nem tudom elképzelni, hogy teljesen a kerekedelemre épülne az élelmiszerellátásuk. Az biztos pusztulás hosszú távon.)

Az elfeket viszont gyümöcstermesztőként tudom a legjobban elképzelni. De ez ízlés kérdése. :lol:

Arsentis

Arsentis

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 387 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.07.01, 22:36

Üdv!

Igen tetszik a téma. Főként az a rész, hogy "mit csinál annyi ember a városokban?". Épp most olvastam egy könyvet, amiben egy erődváros 4000 lakosából csupán néhány száz nő és gyerek volt... A többiek városőrök, zsoldosok, bányászok. Persze kaját senki nem termel :sor: Amúgy szerintem teljesen tipikus, hogy az írók (talán a mai városok bennük élő képe miatt) sokszorosan túlzsúfolják a regényekben szereplő (akár törp, vagy elf) városokat.

Másik amitől falnak megyek (bár ez csak érintőlegesen tartozik ide), hogy _minden_ városhoz _kötelező_ jelleggel rendkívül jelentős és mindent behálózó alvilág tartozik, kémekkel, bérgyilkosokkal, meg ki tudja még mikkel... Ha már itt tartunk, ezt a derék népséget vajon ki tartja el?

Rorgosh

Rorgosh

  ygab234

 • Fórumita
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.05.03, 18:05

Szia Darkhan! :virag:)
Nem ismertem ennyire a sztorit, de végülis igazam volt. A tíz városnak van stabil élelmiszer ellátása (mint írtad a halászat) ami lehetővé teszi a termelésben (ez esetben a halászatban) közvetlenül részt nem vevő lakosság fenntartását.
Emellett a halászat alapvetően egyenletes élelmiszer ellátást is biztosíthat, így ténylegesen nincs szükség a termelői mágiára. Annál inkább harcira, miáltal a halászterületek megőrizhetőek... :sor:))
Viszont mindvégig szüksége van néhány segítőre. Neki is kell aludnia, sőt a kísérletekhez a lehető legnagyobb nyugalom kell, ami egy ellenséges környezetben már nehezen fentartható. Tehát vagy jóban van a helyiekkel, vagy felvesz néhány kellően roszhírű csatlóst... :virag:

Darkhan

Darkhan

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 75 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.04.30, 08:51

Rorgosh:
1. Igazad van. Bizonyos kultúráknak szüksége van a gazdaságra, s azután ismerkednek csak meg a mágiával. (Sembia kereskedő szövetsége.pl.)
2. Nincs igazad: a varázsló nem filozófus, hogy egész nap 'semmit se csináljon'. Az alapvető táplálék a tízvárosban a hal volt. (szegény halászfalvak voltak)A tíz kicsi várost azonban egy varázsló verte egybe, majd írtotta ellenségeit a környéken. Ez a tíz kicsi város megmaradt volna barbár szintjén a mágia nélkül.
3. Igazad van. A varázslónak szüksége van a profán emberekre. Egy ideig. Ennie, aludnia kell valahol, netán még szerelmes is. Egy ideig. Ez a kísérletezgető mágus, aki nem vállal olyan kozkázatot, amiből a közösségnek és neki nincs elég haszna.
4. Nincs igazad: Az első iniciáció az élet és halál mezsgyéjén történik, ahol az adeptus egyedül van. Élelem, víz, társak nélkül. Amikor megjárja az mennyek hét síkját, s az alvilág 9 bugyrát, varázslóként születik újjá. Többé már nem az evilág függyvénye. Új értékeket fedez fel, és ismereteti meg a világot vele. (gondolj a kultúrhéroszokra, vagy a táltosokra.)

Konklúzió:
1. Néhány perspektívát jobban is ki kellene meríteni, esetleg egy sör mellett valamikor.
2. Szerintem a két lehetőség egymás mellett él, és csak színesítheti a történetet, az a kultúra, amely elütvén a többitől a mágiától függ, s azon is alapszik. Ugyanakkor a legtöbbször a paraszt utálja nagyurát, aki a tornyába zárkózva istentelen dolgokat művel, meg jókora adókat vet ki és fura szerzeteket fogad.
3. csak az arkán mágia felől néztük a problémát, a papi és egyéb mágiák még fel sem tűntek. (ok. az ékkőmágia, tekercsírás, stb. minden bizonnyal későbbi szerzemény.)
Solonor óvja lépteid!

Rorgosh

Rorgosh

  ygab234

 • Fórumita
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.21, 19:16

Üdvözletem!
Darkhan! Magad is úgy kezted, hogy van tíz város...
Én csak annyit kérdezek: honnan?! Mert ha nincs a lakosságát eltartani képes - több kevesebb folytonossággal :D - mezőgazdaság, akkor bizony a jónép megmarad a mezőgazdasági termelés mellett. Mert enniük azt kell ugye?!
A másik probléma, hogy ahhoz, hogy a varázsló ki tudja kísérletezni a varázslatait, ahhoz minimum, hogy a lakosság meg tudja termelni a számára szükséges élelmiszert, valamint annyi felesleget, ami a kísérletekhez szükséges alapayagok beszerzéséhez elengedhetetlen.
Avagy az eke mellett viszonylag kevesen gondolkodnak a mágiaelmélet alapvető kérdésein.... :D
Sőt, valószínűleg az első varázslatok épp az élelmiszertermelést hivatottak stabilabbá, hatékonyabbá tenni. Így ugyanis a varinak lehetnek a termelésben részt nem vevő csatlósai, akik segítenek neki az ambíciói elérésében...
Tisztelettel: Rorgosh

Darkhan

Darkhan

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 75 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.21, 14:41

Miért kellene előbb a gazdaságot - az átkos anyagiakat - rendbe tenni előbb a világban? Miért feltétlen szükséges ez?
A 10 város kezdetben épp csak halászgatni tudott, épp csak ellátta magát, soxor éheztek. Koszos kis nép voltak. Nem is foglalkozott velük senki. Azután Nether, az egyik falu vezetője kezén mágikus lángok kezdtek el táncolni. És a varázsló egyesítette a 10 várost, legyőzte a közeli ellenségeket, akik mindent felprédáltak régen. Néhány év alatt a városok szövetségéből egy kicsiny királyság született: Netheril....
Itt a mágia felfedezése tulajdonképpen megelőzi a raktárra termelő gazdaság kialakulását.
Persze később már létkérdés ellátni valahogy a birodalmat. (Thay ezt a rabszolgákkal oldja meg, s mágusaik vígan kísérletezgetnek, ez az abszolút magokrácia)
OK, majd megbeszéljük a találkozón...

Rorgosh

Rorgosh

  ygab234

 • Fórumita
 • 632 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.24, 18:29

Üdvözletem!
Sajnos az elmult időben kissé off-line voltam, de most visszatértem.
Ice! Örülök az írásodnak, és lenne egy kérésem: NE! kímélj meg minket a hanyatló civikizációkról alkotott véleményedtől. Engem legalábbis érdekel. Már csak azért is, mert ahol vannak felemelkedő népek, ott biz lenniük kell olyanoknk is, akiknek a - legalábbis hatalmi - helyét átveszik.
Furyondy népessége: a létszámban igazad van, csakhogy nekem fejlettség és problémák tekintetében inkább II. András - IV. Béla korabelinek, vagy közvetlen ezt követőnek tűnik, mikoron is még a legszeréyebb becslés szerint is meghaladta az egymilliót Magyarország népessége. Ez pedig önmagában 2,5-szerese Furyondy-énak...

Tisztelettel: Rorgosh

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3646 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.15, 01:52

Hanyatló civilizációkról is van véleményem, de egyelőre megkíméllek titeket. :D

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3646 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.15, 01:51

Elfek esetében több megoldást is el tudok képzelni, én személy szerint a legegyszerűbbet választottam: az elfek pontosan ugyanolyan hagyományos mezőgazdaságot folytatnak, mint az emberek, kivétel az egészen gyéren lakott helyeket, ahol meg tudnak élni ennél szimplább módszerekkel is (gyümölcsösökből, vadászatból, baromfi/kisállattenyésztésből).

Egy másik megoldás lehet az (egyébként a mágikus növényekről említéséről jutott eszemne), hogy olyan növényeket termesztenek kertészeti módszerekkel, amelyek rendkívül táplálóak. (kimagaslóan)
Mondjuk Lulabbi-fát (vagy hívjuk akárhogyan), amelynek gyümölcséből egy elf naponta egyet eszik, és ez elég is neki. Ezt elméletileg bárki megtehetné, aki ért hotzzá, de mondjuk legyen ez nagyon bonyolult és nehéz (bár egy elf gondolkodásához közel álló), így egyszerű emberek számára sokkal egyszerűbb a gabonatermelés...

Oszt gyüjjön pár szó az orkokról:

Túrják a fődet, vagyhogy az asszonyok túrják, merhogy valamirevaló ork háborúzzon, ezt mindenki tuggya. (túlnépesedési problémára is rögtön mmegoldás:D ) De mégleginkább a nyamvadtak túrják, merhogy azéris raboljuk őket, hogy túrják helyettünk, vagyhogy az asszonyok helyett. Meg osztán a disznajokat is csak ki köll rugdalosni a makkosba, meg vissza. És hát nem csak nyamvadékokat hozunk mink a harcból vissza, hanemhogy tömérdetlen szekért is minden sok zsákokkal meg magokkal. Megrakva. Is.

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3646 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.15, 01:37

Térjünk rá a konkrétumokra:

1) Föld alatti élelemtermelés - mondjuk törpék, de lehet bárki más is.

Álattenyésztés: bár nem elhanyagolható élelmiszerforrás, fontos figyelembevennünk, hogy minden állat tápláléklánca valahol növényekkel kezdődik, tehát növények nélkül nincs álattenyésztés sem. A már említett föld alatti Rothe tenyésztése számomra csak azért furcsa, mert nemigen tudom, mit is eszik. :P
(bár ettől még lehet rá megoldás)
Egy tenyésztett állatnak a súlyánál nyilván nagyobb mennyiségű 'takarmányra', élelmiszerforrásra van szüksége ahhoz, hogy az adott súlyt elérje. Az állattenyésztés tehát maximum a fogyasztásra kevésbé alkalmas, de viszonylag bőven rendelkezésre álló egyéb tápanyagok hasznosítására jó megoldás, ilyenek hiányában az alapvető élelmiszerhiányt valószínűleg másogy kell megoldanunk.
Esetleg részleges megoldást jelenthet a tavi/folyami halászat.

Növény(?)termesztés

Csak mert világunkban a növények döntő többségének napsütésre van szüksége a fejlődéshez, ilyen apróságokkal nem kell törődnünk egy fantasy-világban.:D
Megfelelő nagyságú földalatti terület esetén tehát dönthetünk úgy, hogy egyszerűen sötétségtűrő élelmiszernövényeket termesztenek. Másik igen jó (és valóságközelibb) megoldás a már itt is említett gomba alapú mezőgazdaság. Kis fantáziával gyakorlatilag bármit ki lehet hozni gombából, amit a 'felszíni' növényekből...

Élelmiszerbeszerzés

Kisebb kolóniák természetesen alapozhatnak egy megbízható, de tőlük független élelemforrásra, amennyiben az elérhető távolságban van. Ez azokban az esetekben fordulhat elő, amikor valamilyen igen hasznos dolgot termelnek ki/állítanak elő, de élelemtermelésre nincs/nagyon rossz hatásfokkal van lehetőség (pl. bányászkolónia). Ilyen helyen azonban nagyobb városok kialakulása nemigen elképzelhető.

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3646 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.15, 01:17

Nos, először elmondanám a véleményemet a kajatermelésről. :D

Alapvetően egy fejlett civilizáció kialakulásának kezdeti szakaszában a népesség döntő többsége egyértelműen azzal foglalkozik, hogy a saját élelemszükségletét megtermelje, amire a mezőgazdaság adott fejlettségi szintjén szükség is van. A civilizáció fejlődése során nyilván lehet arra lehetőség, hogy a népesség egy része 'átnyergeljen' egyéb elfoglaltságra, akár a többiek által megtermelt élelmiszerfölösleget fölélve, akár más népektől bármilyen módon (pl. fosztogatás, kereskedelem) beszerezve azt.
Nyilvánvaló azonban, hogy az élelemtermelés teljesen gyakorlatilag kizárt, hogy eltűnjön a foglalkozások köréből. Elméletileg fönntartható egy civilizáció pusztán 'import' kajából, de a gyakorlatban ez szinte kivitelezhetetlen, és nem is valószínű, hogy kialakulna ilyen irányú törekvés. (még ma is minden ország foglalkozik mezőgazdasággal, pedig napjainkban már létezik gyors és biztonságos szállítás, valamint a korszerű elosztórendszerek, amik az élelmiszert teríteni tudják a népesség egészére... ez ugye egy ókori-középkori civilizációnál nincs meg)

Feltételezve azonban, hogy mégis létezik egy ilyen - mondjuk - ország -, a koncepció hosszú távon akkor is életképtelen.

Az általam mesélt világokban éppen ezért minden nép eltartja magát, legalábbis többé-kevésbé, beleértve a törpéket, elfeket, de még az orkokat is.

iceride

iceride

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3646 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.14, 02:13

Huh, rég jártam erre, ez egy jó téma.
Később még írok, de most leterít a kóma. :D

Annyit még megjegyeznék, hogy valaki említette: Greyhawkon nem éppen alacsony a népsűrűség.
Hát ellent kell mondanom.

Furyondy Magyarországhoz mérhető területén 350-400.000 ember él (ez kevesebb, mint a honfoglaló magyarság becsült népessége), az elfek szomszédos Highvale-ben és Vesve erdőben meg fél Magyarországnyi területen nincsenek 50.000-en...

Darkhan

Darkhan

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 75 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2003.01.06, 14:50

Asszem Radir tett rendet köztünk: világonként külön külön vitatjuk meg. (a mitológiákról most lécci ne nyissunk vitát, örülök, hogy megvoltak a vizsgáim. Meg a görög civilizáció általunk ismert formája talán nem éppen a csúcson lévő, hanem a hanyatló..á...felejtsétek el, ez már egy másik fórum.)

A kulcs tényleg ez: világonként (mesélőnként:) elf-ilózni :)a témán.
FR-ben pl. a mythal, illetve a titokzatos elven high magic olyan erőket adott Cormanthornak, amelyek még 1000 évvel a bukás után is hatnak: az erdő belsőbb részeiben az időjárás kiegyensúlyozott: nincsenek igazán nagy szélviharok, eső annyi esik, amennyi kell, a nap nem perzsel, és télen a hőmérséklet is pár fokkal magasabb, mint várnánk. (Elminster's Ecologies III.-ban leírtak alapján: itt is csak a hatásokkal foglalkizik jobban El.)
A probléma az egésszel az, hogy ezek sehol sincsenek leírva: ponotsan milyen varázslatok (bár szerintem inkább nagyobb fókuszok, rítusok) működnek itt. De ez ad a mesélőnek is kihívást, meg egy kis misztikát a játéknak. Gondoljunk csak Myth Drannorra! Talán csak néhány rom, de talán az ősi elf kultúra titkainak őre. Ki tudja? Néha még a DM sem. :sor:
A törpe kultúráról egy kevés bepillantást találtam a Raven's Bluff - the city of splendors - kiegészítőben. Hollószirt városa (ez az itteni világ Kalandozók városa, a m***sban, asszem ez Erion.)egy régi tárnarendszeren, bocsánat törpe királyság, Shanatar romjai felett épült. Egy-két oldallal el van itt is intézve: a törpe nagyurakat megrontotta az elf brandy, a damarai vérkő, a shou-lungi erős fűszerek, sárkányparti kereskedők aranyai: végül a szokásos mese: atörpék a fegyvereket árucikknek tekintik. Némelyik talán ellenségeik kezére is kerül: végül ork hordák több lépcsőben elsöprik őket...itt sem esik sok szó a törpe társadalomról...gazdaságról....
Áhh...most már felpiszkáltátok a kíváncsiságom, ha véga a vizsgaidőszaknak utánaguberálok ezeknek a neten, meg az otthoni cuccaim közt...igérem...

Addig is, Moradin kovácsolja nektek a boldog új esztendőt!

_Radír (NPC/NJK)

_Radír (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.06, 14:10

Sziasztok!

Nagyjából végigolvastam az eddigieket, és több érdekes írással talákoztam.
Szerintem minden kultúrának vannak vezetői, harcosai és természetesen parasztjai is. Mert az aki a társadalom számára növényi és állati élelmet állít elő, az paraszt. Ez egy ugyanolyan társadalmi "kaszt", mint mondjuk a nemes.

Az elf varázsparasztok akik mágiával művelik a földeket, nekem egy kicsit meredeknek tűnik.

De az sem ártana, ha a kérdést világonként külön-külön vitatnátok meg.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]