Ugrás tartalomhoz


Elf paraszt és törpe birkapásztor


 • Válasz írásához lépj be
776 hozzászólás érkezett eddig

Malendil

Malendil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 670 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.21, 14:59

Ja, az elf népek közötti háborúban (Tolkien kivételével szinte mindenhol van ilyen mer mérne) szerinted nem volt ugyanolyan mértékben árulás, és egyébb romlott dolog, mint az embereknél?


Bocsánat, itt részletkérdés, de a Tolkieni műveltséged némi csiszolásra szorul. Tolkiennél vannak elf népek közti háborúk, méghozzá alkalmasint elég kegyetlenek, árulással, meg mindennel, amit akarsz. Más kérdés, hogy a Gyűrűk Ura idejében az elfek már egymással közvetlenül nem határos, megfogyatkozott közösségekre estek szét, amelyeknek nem volt min háborúzniuk.

RedSign

RedSign

  Régi fórumozó

 • Archívum
 • 3179 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.21, 13:58

Olvasgattam és ha már feltetted a kérdést - igaz nem nekem - gondoltam egy rövid mondatot hozzátennék:

Csak gondolj bele:

Vajon vannak náluk politikai gyilkosságok?

Annyi mint az embereknél?

Vajon van bennük irigység?

Annyi mint az embereknél?


Nem kötekedésképpen, de ha figyelembe vesszük az elfek "hosszú" életét és ezt is beleszámítjuk könnyen lehet, hogy meglepetés lenne... :)

A ha egy hajótöröttet az embereknél partra sodor a víz és kiderűl róla, hogy elf, vajon mi lesz a sorsa? (és ha vastag arannyakláncot visel?)

Fordítva ez hogy lenne?

Szerintem mindkét esetben az adott népcsoport - elvégre az elfek sem egyformák - függvénye, de nagyon valószínű, hogy mindkét esetben ugyanazon lehetőségek merülnek fel... :) ...a nyaklánc nem bonyolítja a helyzetet csupán újabb ötletekre ad lehetőséget... :buszke:

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.21, 12:11

Humánus, nem humanitárius. Bocs.

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.21, 12:09

Most akkor fegyelmezetten dacoskodnak egy ideig, aztán mégis teljesítik amit parancsolnak nekik mások?


Ez szőrszálhasogatás. A dac a saját fajához való lojalitást jelképezi nálam ergo a világgal ( a külvilággal ) szembeni dacról beszélek. Ez a kűlső szemlélő szemében akár pökkhendiségnek is látszódhat.
A fegyelemről pedig csak annyit, hogy egy nem heves vérmérsékletű fajról lévén szó, ami mégis túlélt és túlél évezredeket a vad világban, nos beszélhetünk fegyelemről vagy álhatatosságról is. Ahogy tetszik, de azt elismerem, hogy talán nem a fegyelem a legmegfelelőbb szó arra amit ki akarok fejezni - de most hírtelen nem tudok jobbat.

Egy olyan faj, aki szerint az ember kevesebb, mint az elf, és kábé annyira van egy ember segítségére mint egy ember egy légynek? Ez nálad nemes és tisztaszívű?


Nem nálam. Tolkiennél, Terry Brooksnál.... De mi a romlottság? Az hogy lenézel egy fajt, ami azóta létezik csupán, amióta a nagy öregek? Az elfek mindenhol hatalmas tudás felett rendelkeznek, és nem élnek vissza ezzel: nem pusztítanak feleslegesen és ha a szűkség úgy hozza akkor még a közös feladat elvállalására is készek. Ők, talán az életük hossza miatt bölcsebben és tudatosabban élnek mint az emberek vagy az orkok. A regényekben az elfek igazi kis idealizált társadalmaikban, elzárkózva élnek.

Csak gondolj bele:

Vajon vannak náluk politikai gyilkosságok?

Annyi mint az embereknél?

Vajon van bennük irigység?

Annyi mint az embereknél?

A ha egy hajótöröttet az embereknél partra sodor a víz és kiderűl róla, hogy elf, vajon mi lesz a sorsa? (és ha vastag arannyakláncot visel?) :)

Fordítva ez hogy lenne?

Ne feledd, általánosságokról beszélünk. Ha egy jóság-gonoszság tengelyt állítunk fel, akkor bizony a Hősi Fantasyban az elfek fogják ez egyik balasztpontot képezni. Az emberek pedig középre kerülnek.

Látom, te eléggé alacsony véleménnyel vagy az emberről.


Ez nem igaz. IRL rohadtúl humanitárius vagyok - gyakorta adok önzetlenűl a rászorulóknak, mert sajnálom őket.

Azonban tisztán látom, hogy társadalmunk (amiből a fantasy világok is merítenek, ezért nem beszélek félre) messze inkább az egyes egyének számára optimális helyzet elérésére törekszik, mintsem, hogy az emberiség számára ideális célok elérésére tőrne. Ezért van globalizáció, éhínség, vadkapitalizmus: - középkori viszonyokra lefordítva pedig Hűbéri rendszer, jobbágyság, vallásháborúk.

Mind IRL, mind az RPG berkein belűl mélyen tisztelem az embert a tudádáért és a kitartásáért.

(OFF)Egyébként nem szeretem az elf fajt, ha hiszed, ha nem.(/OFF)


ez tényleg Tolkieni behatás


Bizony. Nem szívesen adják fel a társadalmukat. Te sem tennéd.

Az emberekből mindenféle van, csalfa is, beletörődő is, de tisztaszívű, és fékezhetetlen is.


Tény. Ebbe nem tudok belekötni. Én egy Fantasy világ kűlső szemlélőjeként általános dolgokat írtam le, és nem a "legkisebb királyfiról" vagy a "keszeg magiszterről" írtam. Egy regényt olvasva az ember az, aki elfordúl az isteneitől, aki orvul és számítóan a vetélytársa hátába kerűl.

Ps. Nálad nincsenek istenei az embereknek? nemertem.gif


Jajjajaj... Olvass a sirok között, ne vegyél mindent szó szerint. Magamat idézve:

Egy regényt olvasva az ember az, aki elfordúl az isteneitől, aki orvul és számítóan a vetélytársa hátába kerűl.


De igazából nem ez a lényeg.

Egyébként hajlok a kompromisszumra és hajlandó vagyok eltekinteni az általánosításoktól egyes esetekben, ha te hajlandó vagy általánosítani bizonyos alkalmakkor... :buszke:

Ymdar

Ymdar

  A Belső Kör Tagja

 • Fórumita
 • 2513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.21, 08:48

Elf

fegyelmezett
hűséges
dacos
tisztaszívű
nemes


Az egyéni szabadságot nagyra értékelő elfek fegyelmezettek? Érdekes. De ha fegyelmezettek, akkor hogy lehetnek dacosak? Most akkor fegyelmezetten dacoskodnak egy ideig, aztán mégis teljesítik amit parancsolnak nekik mások?
Nemesek? Tiszta szívüek? Egy olyan faj, aki szerint az ember kevesebb, mint az elf, és kábé annyira van egy ember segítségére mint egy ember egy légynek? Ez nálad nemes és tisztaszívű?
Amúgy ezek a jellemvonások ugyanolyan mértékben megvannak az emberekben, mint az elfekben. Ja, az elf népek közötti háborúban (Tolkien kivételével szinte mindenhol van ilyen mer mérne) szerinted nem volt ugyanolyan mértékben árulás, és egyébb romlott dolog, mint az embereknél?

Ember

fékezhetettlen
csalfa
beletörődő
romlott
istentelen


Ork: Fékezhetetlen, romlott, istentelen.

Látom, te eléggé alacsony véleménnyel vagy az emberről. Amit írtál, az alapján az emberi fajt standard high-fantasyben valami üreglakó torzonborz ősembernek képzelem, akik bunkókkal verik szét egymás fejét, ahelyett, hogy gyakorlatilag a világtól lassan elvonuló elfektől (ez tényleg Tolkieni behatás, szinte mindenhol jelen van, kikerülhetetlen) a területek feletti irányítást átvevő reményteljes, igyekvő (erdőírtó, szapora) fajként látnád. Az emberekből mindenféle van, csalfa is, beletörődő is, de tisztaszívű, és fékezhetetlen is.
Ps. Nálad nincsenek istenei az embereknek? :buszke:

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.21, 08:03

Csak közhelyek.

Igen, azokat írtál. :buszke:

Vagy valamit félreolvastam....

Pontosan.


Ez ám a vitaailap. :)

Mondjuk nem ástam bele magam minden HF világ elfjeinek a mindennapjaiba. Mindenesetre a közhelyek egy tömeg jelentős részére általában igazak, mint tudjuk.Ha pedig nem _egy_ elfről mint egyénről beszélünk, hanem az elfekről, mint fajról", akkol bizton jelenthetem, hogy ők mind morálisan, mind erkölcsileg a HF típusu rendszerekben jóval az ember felett állnak, és nem holmi hosszúéletű emberek.

Uff.

_December (NPC/NJK)

_December (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.02.20, 21:23

Üdv Ymdar:
Hát akkor ki is lehet ilyesmit találni, nem köll táblázat. Mondjuk így valóban sokkal olckúl-rpg-sebb a hangulat :buszke:

_December (NPC/NJK)

_December (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.02.20, 21:21

Nálam, mondom nálam, tehát az én mesémben az elfek nem ilyen majdnem-halhatatlanok, pláne nem halhatatlanok (ellenben hallhatatlanok :buszke: )
Ebből a szempontból a DnD-s variáció fekszik inkább, ahol -osszatok le, ha tévedek- párszáz évig élnek "csak".
Gondoljátok el, hogy akár egy 100éves vámpírt is milyen nehéz kijátszani. Na mindegy, ez csak az én hülyeségem, elvégre fantáziáról beszélünk :)

Ymdar

Ymdar

  A Belső Kör Tagja

 • Fórumita
 • 2513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.20, 21:04

Csak közhelyek.

Igen, azokat írtál. :buszke:

Vagy valamit félreolvastam....

Pontosan.

December:

Normális fizikai/mentális hibákat sorolnak fel, valamint az arra az adott elf társadalomra jellemző társadalmi ellentéteket is "kalandozásra felbújtó" eseményként jelzi.

PJ_Montesano

PJ_Montesano

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 572 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.20, 20:36

Én is vázoltam lentebb,és arra gondoltam hogy ezt se ártana megvitatni,hogy egész pontosan milyen irásra is gondolt a kérdező?Én rúnairásra és betüirásra gondoltam leginkább.

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.20, 19:21

Szerintem ez a székbefaragott írás nem jellemző. Nem köthetek bele, de azért ha már a kultikus fantasyról beszélünk, le kell szögeznünk, hogy ott bizony elf rúnák vannak.

Ami a papirra vetett írás mellett szól: kis helyen is elfér - összegyűjthető, vagy tekercsekben elraktározható. Könnyen szállítható, és - ellentétben egy székkel - nem kell körbejárni ha el akarod olvasni.

Szóval annélkül, hogy púposkodnék kijelentem, hogy - nálam - az elfeknek normális jel alapú írásuk van, tekercsekre (mondjuk fakéregre vagy ilyesmire írnak) nagy könyvtáraik vannak...

(OFF)Képeljétek csak el azt a könyvtárat, ahol az elfek székek között sétálgatva próbálják megtalálni a helyes irodalmat... Vagy az elf diák hazafelé tartva az egyetemről kordén viszi a kötelező olvasmányt: négy széket egy ágyat és egy szekrényt.... :) :buszke: (/OFF)


fefceman

fefceman

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 639 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.20, 17:17

Üdv!
Visszatérnék először is az eredeti kérdésre (írástudatlan elfek)

Visszakérdeznék: Emberi nyelven?

Az elfek nyelvén szerintem minden elf megtanul írni/olvasni, mégha mi nem is látjuk azt írásnak. Én az elfek írását valamiféle faragott képírásnak tudnám elképzelni (talán, mint a Kínaiak), csak a féregéltűek mindezt különféle csodás fafaragásoknak látják, és eszükbe sem jut, hogy az a faragott szék, amit az egyik nemes/király kapott ajándékba az elfektől, tulajdonképpen egy történetet mesél el.


Én is vázoltam lentebb,és arra gondoltam hogy ezt se ártana megvitatni,hogy egész pontosan milyen irásra is gondolt a kérdező?
Meg egyálltalán,ki milyennek gondolja az elf irásbeliséget...

Jula

Jula

  Dandárkugli

 • Fórumita
 • 1146 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.20, 16:32

Sziasztok!!

December:

a Mókusban 1100 évig ha jól emlékszem, ami mondjuk szvsz túl sok, de ez egy másik téma

Ikább majd' 2000 évig... :felvon:

szóval szerintem nemtom a Mókusos elf az eléggé hasonlít a high fantasy (ez a GyUri, ugye?) elfjeihez.

Ha már szóbakerült a Summarium.
Nem, nem olyan a M.A.G.U.S.-beli elf! Dekadens, életunt, lenéző, lekezelő, távolságtartó, emberek számára kibírhatatlanul megfontolt, stb...


Üdv.: Jula

lordmiky

lordmiky

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 266 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.20, 16:20

Üdv!
Visszatérnék először is az eredeti kérdésre (írástudatlan elfek)

Visszakérdeznék: Emberi nyelven?

Az elfek nyelvén szerintem minden elf megtanul írni/olvasni, mégha mi nem is látjuk azt írásnak. Én az elfek írását valamiféle faragott képírásnak tudnám elképzelni (talán, mint a Kínaiak), csak a féregéltűek mindezt különféle csodás fafaragásoknak látják, és eszükbe sem jut, hogy az a faragott szék, amit az egyik nemes/király kapott ajándékba az elfektől, tulajdonképpen egy történetet mesél el.

Emberi nyelven pedig? szerintem sok. bár..... mittomén. Ami a sok mellett szól (szerintem):

- hosszúéletűek. Mire eltelik 4-500 év (mikor ők még javában élik virágkorukat), az általuk fiatalként tanult nyelv már rég kihalt.
- a legtöbb rendszerben (már amivel játszottam) kissé beképzeltek (bár sohasem így játszottam őket). Én sem tanulom meg a majmok nyelvét :felvon:
- Az általuk használt íráshoz/beszédhez képest az emberi nyelvek primitívek (bár ez sajnos a rendszerekben szinte sehol sem jelentkezik). Én is tudok írni/olvasni, és nem vagyok kíváncsi a bantu-négerek írására (ha van nekik egyáltalán)
- Az elfek maximalisták, ám csak az általuk preferált szakterületeken.... (művészetek/íjászat/fegyverforgatás, stb.).

Ami a sok ellen szól:
- Az évezredek alatt szinte mindenben tökélyre tudnak fejlődni. miért pont az emberi nyelv ne lenne az, mikor már mindenben mester?
- A fiatalok az elfeknél is kíváncsiak. A tiltott dolgok iránt még nagyobb a kereslet
- Igaz, hogy az írás és a beszéd primitív, de pont emiatt könnyű megtanulni.
- Mi sokáig élünk, az emberek meg sokan vannak. Ők nem tudják megtanulni a mi nyelvünket, nekünk meg valahogy meg kell értetnünk magukat valük....

Az újabb téma:

Elf:
fegyelmezett
jó...rossz....semleges....
egyesek nagyképűek
mások inkább gyermeknek tekintik a rövidéltűeket...
Türelmes (legalábbis a legtöbb emberhez képest)
Sohasem felejt (legalábbis ellenséget)

Ember:
türelmetlen
nagyravágyó
jó...rossz...semleges.....
mindenre rá tud csodálkozni (mint egy gyerek)

Egyébként ezek csak szereotípiák..... Bármilyen lehet, bármelyik faj, nem csak az ember, vagy a elf.... (más kérdés, hogy az utóbbi ritkán éli meg a felnőttkort, ha kiderül különbözősége (drow: jó/ Elf: gonosz)
gondoljunk csak Svidlerre, vagy a M* félelf nekrojára (igaz ő csak félig elf, de jobb pl. most nem jutott eszembe)

.....
Üdv

fefceman

fefceman

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 639 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.20, 15:49


A legtöbb standard high-fantasyban (kivétel Gyűrük Ura) az elfek gyakorlatilag hegyes fülű, különleges képességekkel bíró hosszú életű emberek.


Ezzel azért vitába szállnék...

Csak közhelyek.

Elf

fegyelmezett
hűséges
dacos
tisztaszívű
nemes


Ember

fékezhetettlen
csalfa
beletörődő
romlott
istentelen

Vagy valamit félreolvastam....Én ezt inkább ugy tudnám mondani
Elfek:
szépek
jók
tökéletesek
Mindig a jó oldalon álnak(kivéve a drow-ok)
kicsit érthetetlenek
beképzeltek

Ember:
Minden lehet:
Lehet jó is rossz is
Undoritó
Buta és okos
beképzelt
de akármilyen baj van a világgal,csak ember tudja megmenteni,mert ő a jövő(akivételek persze erősitik a szabályt)

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.20, 15:02

A legtöbb standard high-fantasyban (kivétel Gyűrük Ura) az elfek gyakorlatilag hegyes fülű, különleges képességekkel bíró hosszú életű emberek.


Ezzel azért vitába szállnék...

Csak közhelyek.

Elf

fegyelmezett
hűséges
dacos
tisztaszívű
nemes


Ember

fékezhetettlen
csalfa
beletörődő
romlott
istentelen

Vagy valamit félreolvastam....

_December (NPC/NJK)

_December (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.02.20, 14:13

Sajna nem ösmerem ezt a táblázatot. Tehát speckó elf-elmebajokat adtak meg, és nem mániásdepressziót meg ilyeneket?

Ymdar

Ymdar

  A Belső Kör Tagja

 • Fórumita
 • 2513 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.20, 13:52

A M*-ban az elfek egy bazira be vannak zárkózva a fáik közé: itt nevelkednek, itt tanulnak, ott a _BIZTONSÁG_ a számukra, hát persze hogy defektes az az elf aki ezek után kalandozásra adja a fejét! Ennek ellenére érdekes a kérdés (illetve inkább felvetés), hogy diszlexiás, depressziós, agorafóbiás (mondjuk ő biztosan nem kalandozik), nekrofób elf/ork/törpe stb. egyáltalán létezhet... Ezek a fajok (főként az első kettő, a törpe nem az olyan mint az ember csak a nősténynek is szakálla van...  :felvon: ), annyira a szélsőségekre vannak kihegyezve, hogy valóban nehéz elképzelni őket ily esendő helyzetben.


A legtöbb standard high-fantasyban (kivétel Gyűrük Ura) az elfek gyakorlatilag hegyes fülű, különleges képességekkel bíró hosszú életű emberek. Ilyen szempontból bármilyen szellemi betegségük lehet szvsz. M*-ban meg adtak táblázatot, hogy milyen defektjüket képzelték el a készítők. Csak azért említettem meg a táblázatot, mert emlékeim szerint M*-hoz képest egész pofásra sikerült, és simán lehetne használni más rendszerre is. Amúgy több standard high-fantasy regényben térnek el mostanában a bevett "hosszúéletű nemember" sémáktól, gondolom ezeket is olvastad (gyk erdőimádó törpe, bérgyilkos elf, stb).

_December (NPC/NJK)

_December (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2006.02.20, 13:35

Jaj, nem is tudom melyik Cherubion-regényben olvastam egy homokos elf-törpe párosról :felvon: broáf :)
Valszeg a zwölföknek kissé másféle elmebajaik lehetnek, mint az embereknek, lehet hogy olyasmi, amit az ember nem is tekint annak.
Ja, nálam a törpe nőnek nincs szakálla.
Gyáva népnek nincs hazája! :D
bocs, ez csak úgy jött

oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2006.02.20, 13:25

Te kérdezted, hogy láttunk-e már diszlexiás elfet. Kaptál egy választ.


Azért ez nem ilyen egyszerű. A M*-ban az elfek egy bazira be vannak zárkózva a fáik közé: itt nevelkednek, itt tanulnak, ott a _BIZTONSÁG_ a számukra, hát persze hogy defektes az az elf aki ezek után kalandozásra adja a fejét! Ennek ellenére érdekes a kérdés (illetve inkább felvetés), hogy diszlexiás, depressziós, agorafóbiás (mondjuk ő biztosan nem kalandozik), nekrofób elf/ork/törpe stb. egyáltalán létezhet... Ezek a fajok (főként az első kettő, a törpe nem az olyan mint az ember csak a nősténynek is szakálla van... :felvon: ), annyira a szélsőségekre vannak kihegyezve, hogy valóban nehéz elképzelni őket ily esendő helyzetben.

Képzeljük ell Lihinaai-t, a zsenge elf szüzet, amint egy fa tövében fűszálat dug le a torkán, hogy kihányja az aznapi ebédjét (bulémia, ugyebár) vagy GurGurt, az elsőt, aki mondjuk legyen homoszexuális... Elég nehéz, elég nehéz...


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]