Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Egy mesélő fejében (3. rész)


 • Válasz írásához lépj be
36 hozzászólás érkezett eddig

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 631 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.07, 14:28

Ötletadó: A cári Orosz Birodalom a 20. század elején (1905, 1917, feketeszázak stb.) Mondjuk ennyi erővel inkább dobjuk ki ezt az egész jellem izét is (kinek van igaza? Látszik, hogy a D&D mennyit köszönhet az amerikai, de különösen a western mentalitásnak.)
http://www.publikon.hu/application/essay/102_1.pdf
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/egy_elhiresult_ohrana_provokacio_a_cion_bolcseinek_jegyzokonyvei/
http://www.aetas.hu/2003_1/2003-1-05.htm
stb. stb. stb.


Esetleg még egy "hagyományosabb" közegben játszódó modulhoz ajánlom még: Csaplár-Degovics Krisztián - Demeter Gábor: Társadalmi konfliktusok a skopjei szandzsák területén (Világtörténet, 2. évf. 2012. 3-4. szám, 205-242. o.). Van benne minden: falvak egymás közötti vérbosszúja, idegen hatalmak beavatkozása, hanyatló birodalom stb.
http://www.lib.pte.hu/sites/ptebtkscan/folyoiratok/archiv/Vil%C3%A1gt%C3%B6rt%C3%A9net%202012-3-4.sz%C3%A1m.pdf

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 631 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.06, 21:36

Milyen NPC-k lehetnek még? Hmm, nem tudom, a királytól le a legutolsó koldusig (mi van akkor, ha egy ellenséges hatalom is ki akarja használni a zavarokat: a rendőrminiszter és néhány nagy tudású alak kivételével mindenki egy győztes háborúban reménykedik, hátha az elhozza az átalakulást/megmaradnak változás nélkül a dolgok. A bölcsek viszont tudják, hogy erre egyrészt kevés az esély, másrészt túl nagyok ezek a gondok ahhoz, hogy ez megoldás legyen. Hogyan reagálnak erre a "szörnyek" és a természetfeletti lények?). Inkább az "arctalan tömeg" legyen a minta, mindegyik oldalon lehetnek Gandhi-típusú bölcsek, hős lovagok, kevésbé hősies lovagok, "vérivó" demagógok, hullarablók és egyszerű emberek (köztük varázslótanoncok, céhlegények, tolvajok stb.), ki-ki meggyőződésből, pillanatnyi érdeke és értékei alapján, vagy sodródva az árral, ide-oda csapódva (mások pedig tudomást sem vesznek az egészről). Vagy ott vannak a különféle "hiénák" (akik szintén "kisemberek") is: Például az alábbi az orosz "spontán" - azaz nem az államszervezet által kezdeményezett vagy a helyi rendőri szervek, helyi nemesek által vezetett (ők is részt vettek benne, de nem ők irányították: így a "védett" személyekben és vagyonban nagy kár eshetett - a kalandban ilyenek mondjuk a dohány-nagykereskedő félszerzet mágnás, aki a helytartó lányát vette feleségül stb.) progrom egyik alakja, aki azon kevesek közé tartozott, akit ezért később ugyanezen hatalom felelősségre vont (kisebb pénzbüntetés, pár hónap börtön, kegyelem stb.):
Spoiler

Módosította pierredelacroix: 2013.04.06, 21:41


pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 631 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.06, 21:22

Speciel a karakterek bárhogy belekeveredhetnek (bár igazából nem kell valami hősiesre gondolni, nem hiszem, hogy megoldhatnák, hiszen ahhoz az egész ország gazdasági, politikai gondjait meg kellene oldani, közben lavírozni a csoportok, ellenmozgalmak, és progromok között - él mondjuk egy csapat félszerzet a fejedelemségben, és a "kis tolvajokat" előszeretettel teszik meg bűnbakoknak. Egy idő után pedig az "Erdei barátok" között hírük fog menni, és megpróbál több sejt is az életükre törni: barátokról derülhetnek ki, hogy közéjük tartoznak. Ha eredményesen tevékenykednek, akkor - mondjuk a túlélésen túl - nagyot szakíthatnak. Eredményes megoldás lehet, ha kinyomozzák a mozgalom eredetét - talán él még egy-kettő tag az udvari bolond társaságából, aki emlékszik a tréfára: bár már nagyon öregek, nagy irántuk a köztisztelet és visszavonultan élnek, illetve senki - ők maguk sem - gyanítják, hogy ők állnak a mozgalom mögött - "biztos csak véletlen névazonosság - illetve ha felkeresik az eredeti bandát, kiderülhet az igazság. Sajnos csak a rendőrminiszter fog hinni nekik, mindenki más csak pár jöttment kitalációjának fogja gondolni. Kapnak esetleg pár aranyat, igény esetén védelmet és szabad utat az államhatárig, őrizettel, érdeklődőknek (végül is egy "törvényes jó" csak nem állhat tovább, ha látja egy állam közelgő bukását, még ha árral szemben is kell úsznia) további feladatokat, információt is biztosít, szolgálatába fogadja őket. Emellett tisztelni is fogja őket, hiszen így talán minimális esélye lesz stratégiát kidolgozni a felfordulás felszámolására. Sajnos ez nem túl jó ötlet, mert pár hét múlva egy színházi előadáson meggyilkolja egy merénylő, akit eredetileg beépülni küldtek egy terrorista csoportba, de olyan jól sikerült, hogy teljes mértékben átfordult. Az új vezetés pedig inkább az erőszakosabb módszereket fogja előnyben részesíteni a probléma megoldásában, és rögtön eltávolítja - jó is, mert a kaotikus jó, de pipogya herceg, akit kijelölnek, pár nap múlva le is tartóztatná a karaktereket viselt dolgaikért (biztos elkövettek minimum pár betörést, fenyegetést stb.) - az előző vezetés embereit (a játékosok dönthetnek úgy, hogy elmennek, vagy maradnak, és a pár hét alatt szerzett ismereteiket, kapcsolataikat felhasználva akarnak tenni valamit az országért az árnyékból).
[Ps.: Az előző rendőrminisztert nem lehet feltámasztani, mert istene - az ország hite szerint az ezerarcú főisten egyik "törvényes gonosz" része - alapvetően tiltja az ilyet (nekromanciának tartják, az pedig kivégzendő: az uralkodóról az terjed a nép felé az udvarból, hogy feleségét megbabonázó udvari pap egy ilyennekkel is foglalkozó boszorkánymester, ezzel is indokolják a körök a tevékenységüket. Minden hasonlóság a valósággal csak a véletlen műve.]

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 631 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.06, 21:08


Ötletadó: A cári Orosz Birodalom a 20. század elején (1905, 1917, feketeszázak stb.)


Szia!

Érdekes háttér, bár még nem látom, hogy hogyan lesz ebből kaland. Pár szálat leírtál, de azok pont zsákutcák voltak. Mi lenne egy lehetséges megoldása a kalandnak? Kik a terroristák? Ha jól értem, akkor csak egy - két sejt foglalkozik ilyesmivel. Kik a főszereplők? A PC-k, a király és a kapitány ok, de az ellenfél szereplői kik lesznek? Hogyan nyomoznák ki mindezt a karakterek?

Nem kötözködni akarok, mert ennél én kevesebbel kezdtem el mesélni, csak kíváncsi vagyok hogyan csinálnád innen.

Brain


Hmm, én arra gondoltam, hogy nemcsak egy-két sejt foglalkozik ilyen "terrorizmussal" (ez is elég nagy skálán mozogna: a hatalom számára a mágusakadémia diákjainak "sztrájkja" vagy egyetemfoglalása - ahol velük szimpatizáló tanárok tartanak "tiltott" dolgokról előadásokat, vagy politikai beszédet is annak számít. Mondjuk maga minden mágusakadémia, harcosképző, papnevelde - mondjuk kb. a mai egyetemektől felfele - annak számítana, mivel a rendőrség nem kutathat náluk, a tojásdobáláson a merényletekig: "sztrájktörők", "árulók", "elhajlók" ellen - ezek teszik ki még a többségét - illetve nevesebb személyek ellen: kegyetlen céhmesterek, földesurak, azok intendánsai ellen stb., igény szerint erősebb dolgokkal), hanem jóval több (főleg a szegényebb sejtek egészítik ki útonállással csekély jövedelmeiket), míg azonban egy sejten belül sem mindenki ért egyet ezekkel a módszerekkel, sőt akár nem is tud róla (a merényletek egy részét a besúgók szervezik, hogy jelenthessenek róla a miniszternek vagy erősítsék pozícióikat a sejten belül, sajnos nem mindig tudják időben értesíteni, illetve az egyes terrorsejtek egymást, illetve a sejteken belüli hatalmi, ideológiai harcok miatt előszeretettel "súgják" be a tervezett merényleteket. A miniszter meg is tiltotta, hogy a városőrök foglalkozzanak a névtelen bejelentésekkel: egyszerűen nincs elég kapacitása, hogy mindegyikkel foglalkozzanak, hiszen sok az ál-bejelentés is: kereskedők a konkurenciát, szomszéd a szomszédját, a megcsalt szerelmes a szeretőjét stb.)
Speciel a karakterek bárhogy belekeveredhetnek (bár igazából nem kell valami hősiesre gondolni, nem hiszem, hogy megoldhatnák, hiszen ahhoz az egész ország gazdasági, politikai gondjait meg kellene oldani, közben lavírozni a csoportok, ellenmozgalmak, és progromok között - él mondjuk egy csapat félszerzet a fejedelemségben, és a "kis tolvajokat" előszeretettel teszik meg bűnbakoknak. Egy idő után pedig az "Erdei barátok" között hírük fog menni, és megpróbál több sejt is az életükre törni: barátokról derülhetnek ki, hogy közéjük tartoznak. Ha eredményesen tevékenykednek, akkor - mondjuk a túlélésen túl - nagyot szakíthatnak. Eredményes megoldás lehet, ha kinyomozzák a mozgalom eredetét - talán él még egy-kettő tag az udvari bolond társaságából, aki emlékszik a tréfára: bár már nagyon öregek, nagy irántuk a köztisztelet és visszavonultan élnek, illetve senki - ők maguk sem - gyanítják, hogy ők állnak a mozgalom mögött - "biztos csak véletlen névazonosság - illetve ha felkeresik az eredeti bandát.

Brain

Brain

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 388 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.06, 19:53

Ötletadó: A cári Orosz Birodalom a 20. század elején (1905, 1917, feketeszázak stb.)


Szia!

Érdekes háttér, bár még nem látom, hogy hogyan lesz ebből kaland. Pár szálat leírtál, de azok pont zsákutcák voltak. Mi lenne egy lehetséges megoldása a kalandnak? Kik a terroristák? Ha jól értem, akkor csak egy - két sejt foglalkozik ilyesmivel. Kik a főszereplők? A PC-k, a király és a kapitány ok, de az ellenfél szereplői kik lesznek? Hogyan nyomoznák ki mindezt a karakterek?

Nem kötözködni akarok, mert ennél én kevesebbel kezdtem el mesélni, csak kíváncsi vagyok hogyan csinálnád innen.

Brain

Tryn

Tryn

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 131 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.05, 11:22

A Mage-el kapcsolatban azt felejtik el sokan, hogy ahányan tudnak gondolatotolvasni, legalább annyian védekezni is tudnak ellene. oWoD Mage-t nem ismerem részletesen, de nWoD Mage-ben bőven van korlátozás (...)

Van egy hatalmas különbség a DnD és a WoD között, mégpedig az, hogy WoD-ban sosem volt cél a "játékegyensúly". Nem számít, hogy ki, miképp tud védekezni dolgok ellen, mert a történetnek, amire a játék épül ez nem célja.
Szerintem el kell egymástól választani a konkrét játék-szettinget és az adott szettingre épülő konkrét játékalkalmak esélykiegyenlítő megoldásait. Ha ezek túllépnek egy határt, akkor egyértelműen rossz a szetting, amiben játszani próbálsz. A "van "mind reading" de nem tudod használni, mert" típusú megoldásokon gyorsan kilóg a lóláb, ha ez a dolog nem immanensen eleme a történetnek, csak kiszolgáló, támogató gerenda.

DnD-t nem ismerem, de arra a részre Bulldy már reflektált. oWoD-ban tényleg nem volt cél a játékegyensúly, azonban én az nWoD-ot hoztam fel példaként és ott a régi rendszer 'túlkapásait' javarészt javították.
Az nWoD Mage-ben az alapvetés, hogy nincs abszolút legyőzhetetlen hatalom, minden "sárkányra van sárkányfű" - így itt szerintem jól oldották meg, hogy be van építve a rendszer a korlátozás, nem a mesélőnek kell mesterséget gátakat állítania.

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6555 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.05, 10:25

Van egy hatalmas különbség a DnD és a WoD között, mégpedig az, hogy WoD-ban sosem volt cél a "játékegyensúly".


D&D -ben is csak a 4. kiadás óta. :)

Le lehet követni D&D 3. kiadásban is, hogy melyik varázslatnak mi az "ellenszere" és nyomozgathatja a varázsló, hogy mit kellene még semlegesíteni és ahhoz milyen varázslat kell. Mondjuk nem hosszú a lista, 3. szinten (5. szintű varázshasználó) nondetection, 8. szinten (15. szintű varázshasználó) mind blank és kb ennyi. Az elsőt ha egy 7. szintű varázsló kiterjesztve használja, akkor 14 órára véd, ami lefedi a nap nagy részét, a másikat naponta kell újítani, 24 óra az időtartama.

Mondjuk nem tudom ki milyen FR -t mesél, nálam egy kisebb királyság uralkodójának a varázslója 5-9. szint között van, csak az igazán nagy birodalmak uralkodóinak (pl. Cormyr királya) van 10. szint fölötti "udvari" varázslója. (A nagyhatalmú, független varázslók száma nyilván magasabb, én úgy gondolkodok, hogy a legtöbb varázsló - mágus meg főleg, ők alapból szabadelvűbbek - túl büszke és független ahhoz, hogy egy király parancsait lesse.)

Bulldy

Alfdam

Alfdam

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 908 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.05, 10:05

A Mage-el kapcsolatban azt felejtik el sokan, hogy ahányan tudnak gondolatotolvasni, legalább annyian védekezni is tudnak ellene. oWoD Mage-t nem ismerem részletesen, de nWoD Mage-ben bőven van korlátozás (...)

Van egy hatalmas különbség a DnD és a WoD között, mégpedig az, hogy WoD-ban sosem volt cél a "játékegyensúly". Nem számít, hogy ki, miképp tud védekezni dolgok ellen, mert a történetnek, amire a játék épül ez nem célja.
Szerintem el kell egymástól választani a konkrét játék-szettinget és az adott szettingre épülő konkrét játékalkalmak esélykiegyenlítő megoldásait. Ha ezek túllépnek egy határt, akkor egyértelműen rossz a szetting, amiben játszani próbálsz. A "van "mind reading" de nem tudod használni, mert" típusú megoldásokon gyorsan kilóg a lóláb, ha ez a dolog nem immanensen eleme a történetnek, csak kiszolgáló, támogató gerenda.

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 631 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 18:57

Ötletadó: A cári Orosz Birodalom a 20. század elején (1905, 1917, feketeszázak stb.) Mondjuk ennyi erővel inkább dobjuk ki ezt az egész jellem izét is (kinek van igaza? Látszik, hogy a D&D mennyit köszönhet az amerikai, de különösen a western mentalitásnak.)
http://www.publikon.hu/application/essay/102_1.pdf
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/egy_elhiresult_ohrana_provokacio_a_cion_bolcseinek_jegyzokonyvei/
http://www.aetas.hu/2003_1/2003-1-05.htm
stb. stb. stb.

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 631 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 18:51

Ki áll az egész mögött?
Az uralkodó három éve halott udvari bolondja (kaotikus jó), illetve félresiklott tréfája: Az első kört egy vicc keretében alkotta meg ivócimboráival, hogy meg tudjon viccelni egy előkelőséget (az, hogy sikerült-e ez neki vagy sem, a mesélők döntsék el). Volt minden, ami kell: koponyára esküvés, titkos kézfogás, megfogalmazva egy kiáltvány a "barátok" céljaival (kb. olyan mélységben, hogy ingyen sör, a hölgyek kötelezve lesznek a "hatalomra jutás" után engedni a tagok udvarlásának, őket viszont ki kell herélni stb. és hasonló modorban, stílusban folytatva ameddig akarja a mesélő). A "társaság" a vicc után feloszlott, de közben már elterjed a létezésének híre és egy-két mendemonda is róla (pl.: az egyik tag a varázslóegyetem rektora volt, aki részegen elmesélte a társaság egy-két "csínytevését" kedvenc tanítványainak, vagy a Xhul-i nagykövet magántitkára, aki élvezettel emlékszik az eltöltött időre stb.) Majd új körök alakultak ennek nyomán, egyre távolodva az eredeti céloktól, míg kialakult a fent vázolt helyzet.
A karakterek tehát lényegében csak kaotikus jó, kaotikus semleges, törvényes semleges, semleges, semleges és törvényes jó NPC-kel találkozhatnak a nyomozás során (vagy milyen jellemrendszerek vannak még). Esetleg egy-kettő kaotikus gonosz előfordulhat, mind epizodista.
Egyetlen törvényes gonosz (vagy annak megfelelő) személy van (még a kissé pipogya királyi család és az egész udvartartásban is), a rendőrminiszter/városőrök kapitánya/testőrség vezetője, aki a terroristák elleni fellépést vezeti: mondjuk ő az egyetlen, aki még úgy-ahogy, ideig-óráig féken tudja tartani a tömegek indulatait és "önzetlenül" a karakterek segítségére siet nyomozásukban (végül is állásáról van szó és nincsen se nagyzási hóbortjai, sem világuralmi törekvései). Egy bekövetkező terrortámadásnak ezért nagy valószínűséggel ő lesz az áldozata, és ezzel vége is lesz a királyságnak (utódai bármilyen jelleműek legyenek, már semmiképpen sem tudják feltartóztatni a polgárháborút, nem mintha ő maga túlzottan sikeres lenne, de legalább időlegesen le tudja csillapítani őket). Még alárendeltjei sem "gonoszak" jellemüket tekintve, és a kínzások sem tudják feltartóztatni az erdei barátok népszerűségének növekedését (A királyi udvarban pedig állandóan ellene intrikálnak és saját, gyorsan változó elképzeléseikkel akarnak fellépni ellene: amely több kárral jár, mint eredménnyel, akár a békés, akár az erőszakos módon akarják megoldani).
Visszatérve a módszereire: beépülő ügynökökkel és ellenmozgalmak szervezésével akar fellépni ellenük (és - utódai közül egyedül - bizonyos követeléseik teljesítésével, amellyel minden szereplőnél kivívja az ellenszenvet). Sajnos ez is sikertelen: sok ügynököt "megfordítanak", lelepleznek sőt egy részük csatlakozik az erdei barátokhoz (és saját mozgalmat szervez, ha mégsem lesz "áruló", akkor is csak egy újabb kör jön létre csak), mint ahogy az ellenmozgalmak is vagy marginálisak maradnak (Mint a Kövér Bárók a Korona Érinthetetlenségéért Konferencia) vagy maguk is elkezdenek átvenni néhány népszerű követelést (mint a Kisnemesek a Nagybirtokok Felosztásáért Mozgalom), amik idővel (különösen a rendőrminiszter halála után) esetleg teljesen a regnáló hatalom ellen is fordulnak (mint a Szent Ahasvérus Társaság). Ezek legális, illegális és féllegális tevékenysége, amelyet az állam (egyes intézményei, szervei vagy ezen kívül népszerű/elismert vallási társaságok, egyházak stb.) legalább is hallgatólagosan támogat, illetve néhány körnek (ezek megosztása miatt) az "elnézett" tevékenysége pedig még a hűségesek egyre szűkülő körét is elbizonytalanítja (főleg ha ezzel párhuzamosan maguk is célpontokká válnak).

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 631 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 18:21

Az olyan finomságokról nem is beszélve, mint a 64 részre hasadt (hasított) személyiségű intrikusok (kevésbé tehetségeseknek csak 49, de 16 alá semmiképp se adjuk - a lényeg hogy négyzetszám legyen).

Lejjebb pont ezt említettem. :) (Amúgy azt írtam, hogy nehéz, nem azt, hogy lehetetlen).
Mondjuk van egy ötletem ilyen környezetben intrikálós modulra, bár abból még véletlenül sem jönne ki a Trónok harca:
Tömörvár királyságát egy új terrorszervezet tartja rettegésben, és ennek felkutatására bérlik fel a karaktereket. Úgy hívják magukat, hogy Erdei barátok, és kezdetben az északi országrészben mint rablóbanda ténykedett, de az utóbbi két évben már megjelentek a fővárosban és több merényletet is elkövettek politikusok, fontos személyek ellen. Egyes iratok és elfogott, kínzással kicsikart vallomások alapján most a királyi családból akarnak valakit eltenni láb alól. Közben a "gonosz" belügyminiszter/alvezír/régens/egyéb boss egyre keményebben lép fel minden ellen, ami az aktuális hatalmat véleménye szerint veszélyezteti, sőt egy ellenmozgalom szervezésébe is belekezdett. (Játékosok eddig olvassák el):
Igen nehéz megközelíteni őket, mert kis csoportokban dolgoznak, akik csak egymást ismerik (max. 3 fő), illetve néhány csoportvezető egymást, de a vezetőséggel (még kerületi/városi/régiós stb. szinten a mérettől függően) még ők sem tartják a kapcsolatot, sőt az sem biztos, hogy léteznek-e egyáltalán. Ha a karakterek elutaznak az északi országrészbe, akkor nagy nehézségek árán találkozhatnak az Erdei barátok rablóbandájával, ámde ők semmit sem tudnak arról, hogy mi történik a "fővárosban", hiszen nem is ők állnak mögötte. (Ami nem jelenti azt, hogy nem is fognak tetszelegni a már vidéken is megjelenő és terjedő szervezet vezetősége nevében). A városban inkább egyes fiatalok (varázsiskola növendékei, novíciusok, fiatal inasok és legények) hozzák létre ezeket a köröket, és próbálják megszervezni magukat egyes társadalmi és foglalkozási csoportokban (pl.: a hirtelen - pl.: egy távoli háború miatt - érkező, nyomorgó tömegek között, egyes foglalkozási csoportokban, manufaktúrákban és kerületekben: a déli új koldusnegyedben, a Nagy-folyó aranyművesei között, vagy az "Éhező Hercegek Asztaltársaságai" között). Ezeket sok különböző névvel illetik, és sok különböző célokat követnek (néhányuknak vannak kapcsolatai egyes fontosabb körökkel: a szomszédos fejedelemségekben, az Elfek Erdejének telepesei között vagy a varázslóakadémia tanárai között, vagy udvari, városi méltóságokkal). Ami közös, hogy az "Erdei Barátok" tagjainak nevezik magukat (vannak filozófiai társaságok, az említett terrorszervezetek, politikai mozgalmak, sőt - főleg vidéken - inkább bűnözői társaságok is közöttük: ezekkel a többi csoport megpróbál leszámolni, ha tudomásukra jut a létük: főleg a terrorista csoportok azért "védelmi pénz" szedésével és egyéb módon is tartják fent magukat). Céljuk tehát sokféle, egymással is sokszor konfrontálódó (a körökön belül és kívül is, ezen kívül egy ember több kör tagja is lehet, a nem aktív tagok és a támogatók száma is eltérhet). A "fiatalok" (vannak öregebbek is köztük) azért vették fel többnyire az "Erdei Barát" nevet ("Erdei Barát Népe Front", "Erdei Barát Népnemzeti Front" stb.) mert lelkesedik a - vélt - céljaiért, illetve napjainkra az ezzel járó presztízs miatt (ha más nevük is van, a velük való szellemi vagy kitalált kapcsolatot - figyelem, csak a körök vezetői tudják, hogy ennek mennyi valós alapja van, az egyszerű tag többé-kevésbé elhiszi vagy mást talál ki) vette fel. Egy részük egy korábbi körből vált ki (mondjuk az aktívabb cselekvést választók egy filozófikusabb körből vagy fordítva): Igaz Erdei Barátok Mozgalma stb.

Tryn

Tryn

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 131 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 18:12

A Mage-el kapcsolatban azt felejtik el sokan, hogy ahányan tudnak gondolatotolvasni, legalább annyian védekezni is tudnak ellene. oWoD Mage-t nem ismerem részletesen, de nWoD Mage-ben bőven van korlátozás:
- Magek egyötöde alapból képes elme-mágiára, ők védekezni is tudnak ezzel szemben.
- Magek másik egyötöde általános mágia-pajzsot tud maga köré vonni, ez véd a az elme-mágiával szemben is.
- Ez az utóbbi egyötöd már az elmeolvasás/uralom/stb. varázslása közben is meg tudja akadályozni a mágiát.
- Elme mágiával a saját gondolatok is ködössé lehet tenni, illetve ideiglenesen elfelejtetni önmagunkkal egyed dolgokat, hogy ne lehessen kiolvasni. (Az ellenséges varázslatot lehet persze erősíteni, de az nehéz: kockalevonás illetve hosszabb ideig tartó varázslás)
- Az előbbiekben felsorolt pajzsokat illetve ellenvarázslatot viszonylag kevés mágikus hatalommal is lehet alkalmazni (2es szint az 5ből).
- Ha nem közelből, normáls látótávolságból van az elme-mágia, akkor az adott Mage mindenféleképpen (elme-mágiai ismerettől függeltenül) érzékelni fogja, hogy valamilyen varázslat alanya éppen. A könyv részemre nem egyértelmű atekintetben, hogy közelről alkalmazott elme-mágiát is automatikusan észlelhet-e.

Ha mindezek nem lennének elegek, egy udvarias társadalomban "illetlenségnek" számít szociális helyzetben mágiát alkalmazni, és előbbiek alapján nem is olyan könnyű észrevétlenül tenni ezt. (tehát ha rájönnek akkor szankciók)
Remélem ezek után látható, hogy a Mage-ben is lehet intrikás történetet mesélni - csak nem mezei halandót kell ellenfélnek állítani, hanem olyat akinak azonos vagy nagyobb hatalma van.

Az intrikázás gyakorlati működésére példaként javasolnám a 'The Soul Cage' című Actual Play-ből az 5.történetrész Consiliumi eseményei (tartalomjegyzék a 3.forum-thread-ből).

Módosította Tryn: 2013.04.04, 18:13


aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1766 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 17:24

Elmeolvasással és egy darab/csoport/vezetőséggel (mikor hogy hívják) rendelkező főgonosszal igen nehéz intrikálós modult mesélni.


Amit a játékosok megtehetnek, arra az ellenfelek is képesek lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy ha van a világban elmeolvasás, akkor minden, kicsit is fontos személyt megtanítanak ellene védekezni, vagy felbérelnek valakit, aki meg tudja védeni tőle (és akire senki sem gyanakszik, mert azon a világon minden ócska kémes ponyva-ekvivalensnek az a fordulata, hogy az elmeőr a besúgó pölö mágikusan biztosítva van a hűségük [unalmas, de megspórolja a fölösleges köröket, meg lehet rajta csavarni párat]). Az olyan finomságokról nem is beszélve, mint a 64 részre hasadt (hasított) személyiségű intrikusok (kevésbé tehetségeseknek csak 49, de 16 alá semmiképp se adjuk - a lényeg hogy négyzetszám legyen).

Avaaris

Avaaris

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 280 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 17:11

Intrikálós kaland magas szinten gondolat olvasással, meg dominálással: Star Wars - Palpatine... :kinyilatkoztat:

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2438 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 16:05

Mi éppen játszottunk elég sok Magét úgy, hogy volt Mind 3, azért az sem mindenható mindentlátó, főleg különféle természetfeletti izék közt nem.

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 631 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 15:25

Sziasztok!

Egyszer már elterveztem, hogy mesélek egy rendes intrikálást, amiben hagyom a karaktereket szabadon garázdálkodni gondolatolvasással és minden egyéb eszközzel, de az jóval több felkészülést igényel.

Igazából ha fő szervező elme ennek tudatában tervez, akkor elve úgy intézi, hogy ne legyen ismert a személye, az alattvalóit pedig szándékosan félreinformálja, így a gondolatolvasást is könnyen félre tudja vezetni.

Brain


De hacsak nem valami távoli, eldugott várból vagy a csatornák mélyén intrikál (a' la carte őrült tudós, pödört bajuszú gonosztevő - lásd: James Bond filmek), akkor részt kell vennie a társadalmi életben is (főleg ha trónörökös vagy valaki más a szentem), és a karakterek gondolatolvasásának "vétlen" áldozatává válik. Előbbi esetekben meg azért kell egy-két kulcsfigura, amely alapján eljutnak hozzá. ("Biztos az az álarcos fickó az, aki a régens nagyanyjával társalog éjjel a külvárosi lebujban"). Nem is kell feltétlenül tudnia semmit, csak hogy honnan küldték (azért valaki nem véletlenül vonul ki a társadalomból vagy taszítják ki annak peremére, miközben van elegendő erőforrása egy ilyen intrikára.) Elmeolvasással és egy darab/csoport/vezetőséggel (mikor hogy hívják) rendelkező főgonosszal igen nehéz intrikálós modult mesélni (terrorista-féle sejtszerkezetes felépítés játszik - pl.: Al Kaida - de ekkor világos, elérhető cél nincs, a csoportok egymásról sem tudnak semmit és egymásnak is keresztbe tesznek, nincs egy "lángelme" az intrikák mögött. Mondjuk ezzel is lehet szívatni az utóbbira fogékony karaktereket).
Esetleg még úgy elkerülhető a gondolatolvasás, hogy a főmumus már évtizedek óta halott, csak a terve haladt a maga útján (legalábbis feltámasztani, megidézni nem lehet: mondjuk a kulturális szokások miatt az elégetés dívik).

Módosította pierredelacroix: 2013.04.04, 15:27


Brain

Brain

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 388 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 14:34

Sziasztok!

Egyszer már elterveztem, hogy mesélek egy rendes intrikálást, amiben hagyom a karaktereket szabadon garázdálkodni gondolatolvasással és minden egyéb eszközzel, de az jóval több felkészülést igényel.

Igazából ha fő szervező elme ennek tudatában tervez, akkor elve úgy intézi, hogy ne legyen ismert a személye, az alattvalóit pedig szándékosan félreinformálja, így a gondolatolvasást is könnyen félre tudja vezetni.

Brain

Alfdam

Alfdam

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 908 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 14:20


Az egész kampány rákfenéje, hogy a "szetting", amit elképzeltél (Trónok Harca), nem illik bele az FR-be, mert a magic. Akkor jönnek az ilyen hülyeségek, hogy gondolatolvasó-ellenes nyakláncok, meg gonosz papok, akik nem támasztanak fel, meg "miért nem öli meg a királyt a láthatatlan bérgyilkos" jellegű értelmetlen kérdések, amik kinyírnak egy valóban intrikáról szóló kalandot. Miféle intrika lehet ott, ahol egyesekről tudott, hogy képesek beleolvasni mások fejébe?


Azért ez egy elég gyenge érv. Ezen az alapon az ember ne próbáljon intrikát/nyomozóst mesélni Mage-ben, mert Time/Mind combóval értelmét veszíti az egész? Ne intrikáljunk Vámpírban mert ugyis kidominatelhető vagy Auspexel kiszedhető és akkor már generáció sem véd?

Igen, a Trónok harca féle szetting értelmét veszti Mage-ben, pont a játék "mindent látok" jellege miatt.
A Vampire intrika a moralitásról és annak elvesztéséről szól, bármennyire is lehetne erőltetni a GoT-ot, pont az agymosós varázslós jellege nyírná ki. Beépített, világfüggő fékek szolgálnak az ilyesmire, ráadásul pont vámpírok között. Mégis mennyi intrika lenne egy vampire játékban, ahol van EGY darab vámpír Dominate-el, meg egy rakat halandó? :D

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 631 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 14:09

Esetleg egy kis dr. Jekyll - Mr. Hyde (esetleg: nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal...) Bár ez szerintem eléggé elcsépelt.

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 631 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2013.04.04, 14:07

Az awesome fajta.

Vagy a Bourne-féle (Gonosz zseni: minden fogaskerék a helyén, akkor most elsütöm az elmetörlést, hogy senki ne tudja kifürkészni. Elvetemetült mesélő talán intézheti úgy, hogy pont az bérli fel őket, és támogatja mindvégig a karakterek nyomozását, aki megszervezte az egészet. Sőt az amnézia után mindenki elképzelhetetlennek tartja - még saját maga is - hogy ő áll az egész mögött. Amúgy ezért nem tetszik a high fantasy, eléggé ki kell facsarni a jellemzőit az ilyen kalandokhoz).


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]