Ugrás tartalomhoz


Fotó

Héroszok és mítoszok


 • Válasz írásához lépj be
73 hozzászólás érkezett eddig

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.03, 22:15

Vírus alatt tudtam kicsit foglalkozni a rendszerrel (még csiszolgatom, lassan haladok) de lassan készen áll egy újabb tesztre a mostani változat. :cool:

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.01.20, 19:29

Körbenézek a mailboxomban, mert elvileg jópár embernek elküldtem az anyagokat, ha ott megvan, akkor le tudom szedni. Az időm hiánya nagyobb gond...gergelykoma

gergelykoma

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 113 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.01.20, 17:41

Ó,nagyon sajnálom,mert tetszetősnek tűnt a dolog.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.01.19, 19:28

Sajnos az anyagaim nagy része elszállt a gépemmel együtt :( Egyenlőre most leálltam vele.gergelykoma

gergelykoma

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 113 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.01.19, 18:03

Van valami friss hír a játékról?Hol tart a fejlesztés?Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.08, 00:44

Több kérdés is fölmerült (elsősorban Tar kolléga részéről) hogy milyen lenne a HéM "mágikus" világképe és a hétköznapok viszonyulása, ismét eszembe jutott néhány gondolat, közzé is teszem. :)

A HéM világképe az általam kitalált középkort tükrözi a XII-XIII. század fordulóján, a játék kezdő dátuma Kr.u. 1200.

A mindennapi életben nem túlzottan gyakoriak a mesék lényei, vagyis inkább azt lehet mondani, hogy minden emberlakta településen keringenek legendák manókról, tündérekről, boszorkányokról és más olyan lényekről, amik a játék valóságában léteznek, a valós középkorban pedig legendának számítottak. Sokkal inkább számíthat a játékos a HéM világában olyan kalandokra, amik városokban játszódnak, vagy éppen a szent háborúk egyikében, mint a természetfelettire, ám mivel fantasy játékról van szó, természetesen ez sem fog kimaradni.

A lentebb írtakat azonban inkább a vadonba, vagy falusiasabb környezetbe érdemes elhelyezni, ott talán jobban kijön.

Az emberi világ (ahogy arról már szó esett a teremtéstörténetben) meglehetősen gyenge szálakkal kötődik a mágikus világhoz, bár pár helyen éppen az ellenkezője elmondható, mint pl. a Teuton hercegségekben, ahol a mágia mindennapos. Ellentmondásos, tudom, nem is véletlen ez.

A kezdetekben az Isten úgy rendelte, hogy az emberek többen voltak, mint a többi faj, és látszólag erősebbek is voltak, ám ez megváltozott. Voltak más fajták is, akik nem érintkeztek annyira az emberekkel, és saját lakóhelyeiket elrejtették inkább, ők voltak azok, akiket a köznép tündéreknek nevez, és ritkábban érintkeztek az emberekkel, de inkább csak látogatók voltak, bár akadtak olyan emberek, akiket megtiszteltek azzal, hogy megmutatták, hogyan léphetnek be az ő földjeikre, és hogyan láthatják meg a halhatatlan népet, mivel az emberek számára mérhetetlenül hosszú ideig éltek -bár valójában csak néhányuk nagyon-nagyon öreg. Az emberekkel tudnak keveredni is, erre példa a félelfek jelenléte is, és időnként befogadnak maguk közé embereket, bár nagyon kevésnek adatik meg ez a kegy. Hasonlóak az emberekhez, bár gyakran nagyobb léptékben gondolkodnak és hosszabb időben, mint az emberek, értékrendjük is más, bár nem gonosz, néha az emberek szemében kegyetlen, vagy haszontalan dolgokat is művelnek. Számukra az élet egyetlen nagy móka és játék, kísérletezés, hiszen idejük és hatalmuk van bőven.

A tündérek palotáit, vadonjait és kertjeit saját maguk távolították el a látható világból, ám vannak olyan ösvények és helyek, ahol ezek megközelíthetőek -ha ők is akarják. Ahol valaha tündérek éltek, azon a helyen az meg is látszik. A lakóhelyük nem külön világ, csak éppen az emberi érzékelés számára nem könnyen megfogható. Azok a helyek, ahol egykor nagy városaik voltak, mágiával átitatottak, és gyakort erősebbek arra különös jelenségek, és lényeket is lehet olykor látni, mert sosem hagyják el ezeket a helyeket teljes egészében. Egy-egy tüntérjárta helyen akad gyógyító erejű szent forrás, vagy örökké zöldellő tölgyek, és más csodás dolgok, a Gonosz pedig nem képes beszennyezni ezekez a helyeket.

Akadtak olyanok is a tündérek között, akik el akartak vegyülni a külvilágban, mert nem volt kedvükre az örökös játék, mulatság, többre vágytak:

Ezek egyike volt az elfek népe, akik ugyan tündérek, de jobban érdekelte őket a vadon, és a külvilág, mint a saját népük zárt világa, bár azért némileg tartózkodóbbak az embereknél, de szinte mindenhol megtalálni a fajtájukat, Európától Perzsiáig.

A törpék szintén két lábbal álltak a földön, és mivel mindig úgy tekintett rájuk a többi tündér, mint szorgalmas mesteremberekre, de semmi többre, azért elhatározták, hogy nem maradnak meg a tündérek között, ő maguknak valók voltak, és jobban vonzotta őket a föld mélye és tüze, mint a vidám lakomák, és a semmittevés.

A gnómokat pedig tudás és felfedezésvágyuk, és a mindent megismerni kívánó természetük vitte messzebb a tündérvadonoktól és palotáktól, az emberek pedig szívesen befogadták őket, kissé hebrencs természetük ellenére.
--
Vannak a világon olyan helyek is, ahol a tündérekéhez hasonlóan működik még erős mágia, és nem is rejtve, ezek közül a legismertett a Világfa a Harz-hegységben, a teutonok földjén, bár mára nem áll teljes fényében és pompájában, mivel a mágia ereje apadni kezdett a világban. Hasonló helyek még Róma, és már keresztény zarándokhelyek, valamint Jeuzsálem és Mekka, valamint akad számos, bár kevésbé ismert, és csekélyebb erejű is, pl. Stonhenge, ami nem annyira ismert, de erős mágikus potenciállal bíró szent hely.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.04, 11:19

Újabb apróbb fejlesztés rendszer-szinten, bár ez már finomhangolás lesz: a varázslatok közül a nulladik, első és második szintű varázslatokat nem kell memorizálni, hanem annyi azonos szintűt lehet belőlük varázsolni, amennyi a napi szintjük, mivel ezek még a "trükktár" kategóriába esnek.

A harmadik, negyedik és ötödik szintű varázslatokat már kell memorizálni, mivel ezek komoly erők, igényelnek némi előkészületet, erős hatások.

A hatodik és hetedik szintű varázslatokat pedig kell memorizálni és a varázslat leírásánál szükséges előkészületek megtenni, drága komponenseket beszerezni, és egy varázslat memorizálása is ezekből annyi órát vesz igénybe, mint a varázslat szintje, ha specializálta magát a varázsló, akkor három órával kevesebb időt, varázslatonként.

A nyolcadik és kilencedik szintű varázslatok pedig már a csoda, és az isteni szféra hatáskörébe tartoznak, egy-egy alkalommal lehet ilyeneket megszerezni, varázskönyvbe leírható ugyan, de használat után nem sokkal el is tűnnek, használatuk kockázatokkal jár, papi mágia esetén pedig az isten adományozza, vagy az ő földi helytartóik, nagyon ritka esetekben.
Játékosok számára ezek ez igék csak nagyon-nagyon ritkán hozzáférhetők, de nem játékos karakterekkel is ez a helyzet, ilyesmi birtoklása egyedi és egyszeri eset, legtöbbször.

Módosította Orastes: 2013.11.04, 11:21


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.02, 10:03

Fajok és jellemvonásaik:
Ember: ambíció és önzés
Elfek: megfontoltság és kevélység
Törpék: állhatatosság és gyanakvás
Gnómok: tudásvágy és felelőtlenség

Ezeket erényeknek és gyengeségeknek nevezzük.

hogyan használjuk? :titok:

A jellemek közül kivettem a "társadalmi vononatkozású" komponenseket: törvényes, semleges és kaotikus vonalat, de megmaradt az erkölcsi vonatkozás, a jó-gonosz-semleges vonal.

A jellemvonások közül mind a nyolccal rendelkezik az összes faj, azonban rendelek hozzá egy kisebb skálát. Minden fajnál a saját "domináns" pozizív jellemvonás 5-ről indul, és negatív értéke pedig annyi, amennyi a tulajdonságok közül a negatív módosítók összege (igen, logikus lenne, hogy csak az Int, Kar, és Böl legyen, de nem így lesz). A skálán ehhez még 12 pontot rendelhet mindenki, ezzel akár a negatívok értékét is lehet pozizívba húzni.

A skála növelése mesélői feladat, de a játékosnak is van ráhatása -a karaktere tetteivel. Javasolt 1-2, nagyobb súlyú tettek esetén 2-5 ponttal növelni, vagy csökkenteni az egyes értékeket.

Az erény-párok közötti különbség (tehát pl. az ambíció és önzés) az egyes tagok között nem lehet nagyobb, mint 10 pont. Pl. lehet -5 és +5 is, de nagyobb különbség nem lehet! Minden egyes erényre legalább 1 pontot kell rakni indulásnál.

Mi a hatása az értékeknek? :titok:
Elsősorban szociális, de más jellegű helyzetekben jelentenek minden 5 pont után a pozitívak plusz, a negatívak mínusz módosítókat adnak, egy-egy próbára, lehet ez: szakértelempróba, mentő, élőholt űzés, de akár harci helyzet is.

(ez lesz a HéM végleges jellem-rendszere, bár a feltöltött dokumentumban még nincs kijavítva)

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.01, 21:31

Egy kis teremtéstörténet, és pár dolog tisztázása:

Kezdetben volt az Isten, aki teremtette a világmindenséget, és benne a Földet is. Megteremtette a szívének kedves lényeket, az embereket, elfeket, törpéket, gnómokat, óriásokat, manókat, goblinokat, kentaurokat, driádokat és még sok-sok fajt, amiknek egy része már eltűnt, vagy kihalt, esetleg elrejtőzött. A népeknek megadatott az Erők használata, amelyeket mágiának neveznek az egyszerű népek, ezzel segítve a világban való boldogulást.

Eredendő bűn azonban nem létezett, ahogyan az Éden kertje sem, ezt csak az emberek találták ki, ahogyan a biblia számos történetét.

A fajokról és a nekik juttatott erényekről, és hibákról:
A „nagy fajtákba” (a négy játszható faj) a teremtőjük két-két pár jellemvonást helyezett el dominánsan, ezek:

Fajok és jellem
Ember: ambíció és önzés
Elfek: megfontoltság és kevélység
Törpék: állhatatosság és gyanakvás
Gnómok: tudásvágy és felelőtlenség

A fajok közül az ember volt az, akire a legnagyobb teher volt téve és felelősség is, mégis ők éltek vissza a hatalmukkal a leginkább, és ők merték kijelenteni, hogy az Isten a fiát hozzájuk küldte el, mert őket formálta a képére a Teremtő.

Az előzmények:

Amikor látta a Teremtő, hogy a népek –és különösen az ember- visszaélnek az isteni hatalommal, akkor annak erejét letompította, és az emberi civilizációk többségét romlásba döntötte, az embert pedig a kőkorszaki félmajmok szintjére dobta vissza. Ám nem az összes teremtmény járt így, az elfeket, törpéket és gnómokat is megbüntette, ám kisebb mértékben, nekik a tudásuk és a mágikus képességeik csökkentek le, mivel nem voltak annyira hatalomvágyók és gonoszak, mint az emberek. A teremtő megtiltotta nekik, hogy az embereken segítsenek, vagy fölemeljék őket: ez csak akkor következhet be, ha az isteni küldöttek eljönnek az emberek közé, de nem mindegyikükhöz, hanem csak az egyes népekhez, és ha sikerrel járnak, akkor az ember visszakaphatja a mágia adományát, szépen, lassanként.

Lassan teltek az évezredek, és az emberiség kezdett a majomlétből kiszakadni, létrehozva az ókor nagyvárosait és birodalmait. Az Isten azonban úgy látszott, hogy az embert és a Földet magára hagyta. Eljött az emberek közé az első nagy küldött, de nem ismerték föl, ő volt Ozirisz, így az emberiség a mágia alapjait csak Egyiptomban ismerte meg, nem terjedt el. A másik nagy Küldött Zoroaszter volt, s Perzsiában nagy mágusokat lehet találni a mai napig, de szintén nem terjedt el a világban, majd jött Buddha, aki viszont a Keletnek adta át a bölcsességét, majd pedig jött Jézus, akivel a nyugati emberek újfent fölemelkedtek, majd végül Mohamed, akit a viszályok szítójának tartanak.

Az eretnekek szerint azonban Jézus nem volt Isten fia, mivel nem volt eredendő bűn sem, így nem volt szükség a megváltásra sem, sem Szűz Máriára, ezt vallják a katarok is, és a muszlimok is, valamint az Egyházat is sokan kárhoztatják. Elsősorban azért, mert a hazugságot terjesztik, és léte is arra épül, valamint hatalmas pénzekhez és hatalomhoz tudnak hozzájutni.

(ez a világ valósága, nem a szerzőé, de ezt a világ lakói közül is kevesen tudják, csak a beavatottak)
---------------
A fajoknál szereplő jellemvonások esélyesen mennek a jellemek mellé, ahol csak jó, gonosz és semleges jellemek lesznek, a törvényes és kaotikus vonal megy a levesbe

Holnap erről is lesz több.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.10.30, 11:08

Freelancertől jött egy anyag, kissé belenyúltam

Szicília szigete
Spoiler

Módosította Orastes: 2013.10.30, 11:09


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.08.05, 10:12

Ez esetben nem ártana tisztázni, hogy a mágia és a mágikus dolgok (függetlenül attól, hogy mennyire erősek) milyen mértékben vannak jelen a világban.
- Mennyire számít különlegességnek és milyen reakcióra számíthat egy tündérvérű, akinek fura színű a szeme, a haja, vagy hegyes a füle?


a nyugati világban nincs ezzel probléma, egy minimális gyanakvás él ugyan velük szemben, de nem tartják az ördöggel cimborálóknak őket, a muszlimoknál már erősebben jelen van a fajgyűlölet, nem kedvelik az efféle népeket

- Mennyire van jelen a köznép életében a mágia és a varázslók?


a városokban megszokottak, általánosak és elfogadottak, falun ritkábbak, de tudós emberekként tekintenek rájuk, ha pl. van a faluban egy javasasszony, akkor tisztelik, és van egy kis távolságtartás, a legtöbb faluban azért élnek babonák.

- Milyen gyakoriak a mágia és a varázslók?


erre nehéz lenne válaszolni, de mondjuk nem a leggyakoribb foglalkozás, statisztikai adatot nem tudok rá mondani :D (ha azt mondom, hogy pár ezer ember közül 1-2 az jó? :titok: )

- Egyáltalán mi a státusza a varázslóknak a társadalomban? Művelt és különleges képességű embereknek kijáró megbecsülés övezi őket vagy "gaz garabonciások" és "átkozott vajákosok" vagy csak szimpla iparosok?
- Mi a fenti válaszok logikus következménye: mi az emberek általános hozzáállása a mágiához és a mágikus dolgokhoz?


-Az európai keresztény területeken a "szent tudomány" művelőinek tartják őket, és az átlagosnál sokkal nagyobb tudású emberekként vannak tekintenek rájuk. Persze nem az van, hogy minden varázsló tűzlabdákat hajigál. Egyházilag jóváhagyott tudomány, persze a gyakorlói is tudják, mire kell ügyelniük.
-Ahol több a tündérvérű lény, ott tényleg mindennapos a mágia, viszont ilyen helyből jóval kevesebb van (Albion egy része, Bretagne)
-A Teuton Hercegségeken szintén mindennaposnak számít, de csak az emberek részéről tűrik el a mágia gyakorlását.
-Elfogadják őket, és bölcsként tisztelik őket a muszlimok is.

Persze valszeg nem kötelező ennyire részletesen belemászni, mégis szerintem a mágia kérdése nagyon alapjaiban meghatározza a világ hangulatát, úgyhogy itt nem ártana kicsit komolyabban kidolgozni a részleteket, akár neked, akár a jövendőbeli mesélőknek, hogy az ő világukban ez, hogy működik. Nekem van egy kósza elképzelésem, hogy sztem mi lenne az ideális, de nem akarok belekontárkodni.


nyugodtan, a topik ezért is van, kíváncsian várom a véleményedet, érdekel. Mesélői rész is lesz, bár az a szabályoknál fog megjelenni.

tar242

tar242

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 816 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.08.05, 07:19

Tisztánlátás végett, mivel korábban már leírtam:
"A koncepcióm egyik alapvetése az, hogy a mágia és a mágikus dolgok (és az ezt intenzívebben használó fajok és mitikus lények) jelen vannak ugyan a világban, de a mágia nem erős, és kezd hanyatlani. Ennek az is volt a következménye, hogy a nem emberi fajok inkább elvegyültek szép lassan ez emberek között, sem minthogy mini zárvány-államokat hozzanak létre, és aztán szép lassan kihaljanak. Persze, a kereszténység és az iszlám a domináns vallások, de nem mindenhová tudtak eljutni, ezért vannak más istenek és hitek, és ennek gyakorlói között NÉHÁNY nem emberi faj is van."

Az egyik oka annak, hogy bár a világkép egyfajta "mágikus-mitikus ál-középkor" de korántsem annyira erős a mágia, mint egy "rendes" fantasy" világban -úgy érzem, ezzel lehet erősíteni egy fajta mesésebb jelleget, amit tar korábban kérdezett, hogy milyen módon van jelen.

Ez esetben nem ártana tisztázni, hogy a mágia és a mágikus dolgok (függetlenül attól, hogy mennyire erősek) milyen mértékben vannak jelen a világban.
- Mennyire számít különlegességnek és milyen reakcióra számíthat egy tündérvérű, akinek fura színű a szeme, a haja, vagy hegyes a füle?
- Mennyire van jelen a köznép életében a mágia és a varázslók?
- Milyen gyakoriak a mágia és a varázslók?
- Egyáltalán mi a státusza a varázslóknak a társadalomban? Művelt és különleges képességű embereknek kijáró megbecsülés övezi őket vagy "gaz garabonciások" és "átkozott vajákosok" vagy csak szimpla iparosok?
- Mi a fenti válaszok logikus következménye: mi az emberek általános hozzáállása a mágiához és a mágikus dolgokhoz?

Persze valszeg nem kötelező ennyire részletesen belemászni, mégis szerintem a mágia kérdése nagyon alapjaiban meghatározza a világ hangulatát, úgyhogy itt nem ártana kicsit komolyabban kidolgozni a részleteket, akár neked, akár a jövendőbeli mesélőknek, hogy az ő világukban ez, hogy működik. Nekem van egy kósza elképzelésem, hogy sztem mi lenne az ideális, de nem akarok belekontárkodni.

Módosította tar242: 2013.08.05, 07:21


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.08.04, 23:52

Tisztánlátás végett, mivel korábban már leírtam:
"A koncepcióm egyik alapvetése az, hogy a mágia és a mágikus dolgok (és az ezt intenzívebben használó fajok és mitikus lények) jelen vannak ugyan a világban, de a mágia nem erős, és kezd hanyatlani. Ennek az is volt a következménye, hogy a nem emberi fajok inkább elvegyültek szép lassan ez emberek között, sem minthogy mini zárvány-államokat hozzanak létre, és aztán szép lassan kihaljanak. Persze, a kereszténység és az iszlám a domináns vallások, de nem mindenhová tudtak eljutni, ezért vannak más istenek és hitek, és ennek gyakorlói között számtalan nem emberi faj is van."

Spoiler


Az egyik oka annak, hogy bár a világkép egyfajta "mágikus-mitikus ál-középkor" de korántsem annyira erős a mágia, mint egy "rendes" fantasy" világban -úgy érzem, ezzel lehet erősíteni egy fajta mesésebb jelleget, amit tar korábban kérdezett, hogy milyen módon van jelen.

Módosította Orastes: 2013.08.04, 23:55


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.08.04, 20:52

tar, urban
Úgy gondolom, hogy az, aki nem nagyon hagyja el a szülőhelyét, netán udvari tanácsadó, és egy adott kultúrkörben otthonos, az nem mindennap találkozik sem ilyen lényekkel, sem ilyen tárgyakkal, jelenségekkel. Egy iszlám "bölcs" (=a köznép bölcsnek tartja, és valóban, a nagy átlagnál műveltebb, mondjuk egy tevepásztornál, vagy egy palotaőrnél) mondjuk megfordult pár híresebb medreszében, esetleg tanonc volt egy alkímista mellett, és ismer alapvető dolgokat.

Aki ténylegesen tudós, nem csak egy felkapaszkodott hivatalnok, vagy vezér, hanem egykori kalandor, az tisztában van ezekkel. A köznép nem, a köznép suttogja, hogy Ahmed, a nagy varázsló a városban és, lehet, hogy van repülő szőnyege. De az igazságot a köznép nem tudja, ők pletykákat ismernek.
A hatalom pedig nem jár együtt szintekkel, és képességekkel és más statisztikákkal, legalábbis nem feltétlenül, a nagy szakállú nagyvezír simán lehet egy osztály nélküli valaki, nagy tudással, amit összeszedett.

Másrészt, azt, hogy van Világfa, nem tudja mindenki, nincs internet, a hírek lassan terjednek, nem minden tudás általános, amit itt leírok. Maradjunk annyiban, hogy ezeket az tudhatja, aki könyvtárba elmegy, vagy egy valódi tudóssal elbeszélget.

A világban direkt lesz benne pár kisebb ellentmondás, hadd törjék a fejüket a játékosok, és a mesélő pedig azt emelhessen be, amit szeretne

Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1557 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.08.04, 19:43

Legjobb tudomásom szerint az európai szkepticizmus késő középkori-kora újkori korszakának nem sok köze van a valóság-kitaláció tengelyhez, hanem a tudás lehetségességét általánosságban kérdőjelezte meg (lásd: Dekomoran :felvon:). A modern természettudomány pedig nagyon sokáig nem vállt el a mágiától és alkímiától (lásd Newton írásai!!!), így szerintem okos és izgalmas dolgot írt tar242, és megfontolásra érdemesnek tartom - különösen, mivel fantasy szerepjátékról van szó.

tar242

tar242

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 816 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.08.04, 17:22

Továbbmegyek: egy ilyen mágiával átitatott világban valószínűleg pont a bölcsek és művelt emberek azok, akik a legjobban ismerik a mágiát, a lehetőségeit, a tündérlényeket,stb, stb, sőt nagy az esélye, hogy pont ők vagy az ő ismerőseik vagy köreik tagjai tudnak pl. repülő szőnyeget csinálni, ifritet idézni.
Azaz szerintem pont, hogy a bölcsek és művelt emberek NEM fognak csak úgy legyinteni ezekre a többnyire létező vagy esélyesen potenciális létezhető (sicc) dolgokra.

Módosította tar242: 2013.08.04, 17:25


tar242

tar242

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 816 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.08.04, 17:11

Az udvari költők és az imámok, és más bölcsek gyakran csak legyintenek, ha a mesékről, legendás lényekről, dzsinnekről, repülő szőnyegekről és más efféléről hallanak, elvégre komoly férfiúnak ez nem való, asszonyok, dervisek és naplopó öregek ámítása ez szerintük, és egyikük sem vallaná be, hogy gyerekkorukban bizony ők is csüggtek a mesemondók minden szaván.
...
Akár a karavánutak alatt, vagy a piactereken pár piaszterért, vagy pár gyümölcsért bárki hallhat olyan történeteket, amiknek a szereplői egyesek szerint a képzelet szüleménye, mások szerint a valóság részei.
...
Salamon király, akit minden dzsinnek mesterének tartanak, s hatalmas varázslónak, állítólag a mai napig él -egyesek szerint- de tudománya, az alkímia és mágia szerves része a keletnek.

Hüm-hüm, én itt azért komoly ellentmondást érzek az eddigi világkép és az itt leírtak között. Egy olyan világban, ahol a tündérvérűek, a mágia, a Világfa, a megfiatalított kalifa és a többi jópár csodás elem létezése elismert, bizonyított és állandóan jelenlévő TÉNY, továbbá a "az alkímia és a mágia szerves része a világuknak" ott enyhén szólva illogikusnak érzem, ha az ún. "bölcsek" csak legyintenek az alább leírtakra és lazán "öregek ámításának" titulálják a csodás elemeket.

Szerintem ezt a részt tedd rendbe Orastes, mert ez a szkepticizmus a művelt ember részéről teljesen helytálló volt a "mi" valóságos világunkban, ahol valóban ezek a dolgok a mesék birodalmába tartoztak. de hatalmas marhaság egy olyan világban, ahol tündérek, Világfák, 100 éves pápák, megfiatalított vezírek szaladgálnak és a létező, hatékony mágia szerves része a világképnek.

Röviden: szerintem egy ilyen világban az emberek nagyon hülyék lennének ha pl. az ifriteket, máridokat lazán gyerekmesének titulálnák, amikor a kocsmában törpe-és elfvérűek ücsörögnek mellettük.

Eghy ilyen világban a csodás elemek nem a mesék világába tartoznak, amire legyintünk, hanem tények, ennek megfelelően még ha nem is hiszünk el mindent, azért min. fontolóra vesszük az esetleges létezésüket és nem röhögjük körbe a terjesztőiket, ugyanis lényegesen nagyobb esélye van, hogy igazat mondanak, mint a "mi" valóságos világunkban.

Módosította tar242: 2013.08.04, 17:16


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.08.03, 22:11

Megígértem, hogy írok a szeldzsukokról is, és ezzel a közel-keleti szekció vége felé járok

Ikóniumi Szeldzsuk Szultánság
Spoiler

Módosította Orastes: 2013.08.03, 22:12


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.08.03, 19:13

A vándorokról, a dervisekről, és a karavánutakról

A dervisek
Spoiler


A karavánok és a karavánutak
Spoiler


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.08.03, 15:27

A Szentföldön levő keresztény hadak közül is kiemelkedik két társaság, ezek a harcoló szerzetesrendek, kettő ilyen van, a johanniták és a templomosok:

A Templomos lovagrend
Spoiler


A Johannita lovagrend
Spoiler[Fantasy háttér] [Sötét háttér]