Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Helvéczia pikareszk szerepjáték: Kiadványterv és megjelenés


 • Válasz írásához lépj be
87 hozzászólás érkezett eddig

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.16, 13:49

GothPunk: erre sajnos nem látok esélyt. A játék megjelent és készülő anyagai másfél év játék és fejlesztés alatt alakultak ki, egy komoly minikampányba vagy kiegészítőbe pedig ha nem is ennyit, de háromnegyed-egy évnyi időt bele kellene fektetnem (a Kard és Mágiához megjelent legnagyobb anyagban, a Khosurában például nagyjából tíz játékalkalom volt). Ezért a belátható jövőben inkább kisebb kalandok várhatók, esetleg egy-egy Ammertal kaliberű cucc (de félreértés ne essék, csak esetleg). Ennél többet ígérni nem volna becsületes. :)

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.16, 10:09

Tudom, telhetetlen vagyok, de mivel a doboz zseniális - és már-már hozta a '90-es évek végének boxed set nyitási élményét - ezért alig várom a következőt! Javaslatok a témára:
- nagyszabású kampány (1-6. szintig), kalandok laza fűzére, mely bemutatja a világ hangulatát és fő toposzait, helyszín Helvéczia különböző tartományai
- távoli tájakkal foglalkozó kiegészítők gyűjteménye (hajózás, felfedezés, kereskedők, kalózok!) térképekkel, néhány rövidebb kaland inspirácziónak
- tarot pakli (instant get!), csak mert a magyarkátya pakli is brilliant

scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 685 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.08, 21:34

Már csak egyet kell aludni... ;)

Nem kell, mert a webshopban már aktív a rendelés, a visszaigazolást is megkaptam a rendelésről.
:hedbeng:

u.i..: mondjuk, nem valószínű, hogy a közeljövőben kipróbálom (a három testőr-féle lovagi kalandok messze állnak tőlem), de elGabor eddigi munkásságát mindenképpen támogatandónak tartom.

Módosította scaurus: 2013.12.08, 21:34


Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2959 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.08, 20:15

Már csak egyet kell aludni... ;)

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.07, 18:07

Lagardere lovag!Hogy a fene -- ha nem zártam volna le a kéziratokat, és nem kezdtük volna már el a nyomtatást, most beleírnám. Rettentően régen láttam, és sok más történelmi filmmel együtt már el is felejtettem, de egyértelműen!

Item: mától van Helvéczia Facebook - nem vagyok regisztrálva, de köszönet érte a kiadómnak! :)

Módosította elGabor: 2013.12.07, 18:09


Alta

Alta

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1139 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.07, 17:08

Nagyjából így képzeltem el én is. Ars Magicában erőteljesen jelen voltak a mennyei és a sátáni hatalmak (domíniumok) és a legtöbb fantasyben is az egyik fő vonulat a világleírásnál a vallás(ok) és ellenségei bemutatása. Örülök, ha sikerült jól megtalálni az egyensúlyt.

Urban szavainak még jobban, amiből azt szűröm le, hogy az inkvizíció működése nem csak és kizárólag az ördög műve egyházi köntösben - mint ahogy sok "tanult" ember 2013-ban is hiszi. Persze nem tehetnek róla, mert a középiskolai történelemoktatáson ezeket sulykolták beléjük. (Az inkvizíció egy belső tisztulási folyamata volt az Egyháznak, akkor hirdették meg, mikor úgy látták, szükség volt bizonyos elburjánzott, torz dolgok visszaszorítására. Beszélhetünk állami és egyházi inkvizícióról. A mai tanult átlagember a kettőt nem különbözteti meg, pl. az Egyház számlájára írják a spanyol reconquistát is, pedig ahhoz köze nem volt a Szentszéknek.)

Eszembe jutott egyik nagy kedvenc filmélményem, amit a mai napig idézgetünk a klubban. Eredetileg nem vígjátéknak szánták, kosztümös kalandfilm, de többet egy filmen sem nevettünk. Csak pár szösszenet :
'Kiállok magával párbajozni bárhol és bármikor. Csak nem itt és nem most.'
'Úgy vív mint egy isten. Isten bocsássa meg!'
'A jelszó:Itt vagyok!'
'Alapvetően nem szeretem a gonoszt, csak nem tudom megakadályozni, hogy a Gonosz engem szeressen.'
Aki még nem látta, csak ajánlani tudom, zseniális 3 órás alkotás. Kedélyjavító gyógyszert sem kell szednie annak aki megnézi. :) - Jól sejtem, hogy ez már a Helvéczia hangulata?
Lagardere Lovag Kalandjai.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6523 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.07, 12:02

Ha a Helvéczia 'ördöge' az mit elGabor leírt :" A Helvéczia ördöge népi ördög: hús-vér figura, aki szereti a szépasszonyokat, a kártyát, és a kihívásokat, és le lehet kardozni a színpadról." - Akkor a másik birodalom, a Mennyek Országa és a földi képvelet, vagyis az Egyház befolyása sem jelentős, illetve az ördöghöz hasonlóan "népi egyház" sok babonával?


Az ördög általában nem közvetlenül jelenik meg (illetve ha igen, akkor nagy a baj) hanem elsősorban kísértések formájában. Illetve, akad, akik tényleg az ördögöt szolgálják, pl. boszorkányok, vagy hitükből kitért egyházfiak, vagy csak simán pénzéhes gazemberek, de akadhatnak köztük tudós deákok, és akár vagabundok is.

Persze (ritkábban) előfordul, hogy kisebb hatalmú szolgáival őriztet egy helyet az ördög, akik ténylegesen az ördöghöz hasonlítanak, vagy éppen élőholtak, vagy szellemek, vagy más egyebek.
---
Az egyháznak (a Római Katolikus Anyaszentegyház, nem holvi tévelygő kálvinisták, anglikánok, netán husziták) van hatalma az ördöggel szemben, ha rajta nincs is, de hatékony eszközök állnak a rendelkezésére, főleg isteni igék, nagy ritkán megáldott tárgyak, ereklyék formájában, vagy éppen a biblia szavainak recitálása is segít olykor (a partiban egyszer szerepelt egy áldott kereszt, aminek nagy hasznát vettük).

A babonákról: persze, ezek jelen vannak, de esélyesen erősen mesélőfüggő, de olykor egy-egy babona akár igaznak is biznyonyulhat (pl. abban a hegyi kolostorban az ördög szerzetesei élnek, vagy: ebben az erdőben tündérek élnek, stb).

Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1557 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 22:19

elGabor röviden már utalt rá ("Az Ars Magica posztmodern és relativista; a Helvécziában (kisebb következetlenségekkel) egyetlen értékrendszer érvényes, és mindenki ahhoz viszonyul - beleértve azokat is, akik tudatosan vagy tudattalanul megtagadják."), de ha nem bírjátok a megjelenésig, megnézhetitek újra a jellemrendszerről és papi mágiáról szóló előzeteseket is :)

Személyes történelmi elégtétel: nagyon örültem annak pl., hogy az inkvizíció végre-valahára árnyaltan lett ábrázolva egy játékban.

Módosította Urban: 2013.12.06, 22:19


Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 17:42

Az egyház befolyása akkor erős, ha olyan koncepcióval közeledsz egy világhoz, mint amit a történelemkönyvek közvetítenek, különösen a rendszerváltás előttiek/környékiek, ahol a hangsúly a poltikatörténelmen, a gazdaságon meg a hatalmon van. Nem ez az egyetlen lehetséges megközelítés, van életmódtörténetre jobban kihegyezett történelemkoncepció (Befejezetlen történelem-sorozat) netán mentalitástörténeti koncepciók, ahol nem az a fő, hogy éppen ki mikor volt hatalom (és hogyan szerezte meg a hatalmat), melyik évben mi történt, hanem hogy az átlag, a nép miként gondolkodott.

Ahogy mondjuk egy Pathelin Péter prókátor és egyéb karneváli-népi jellegű bohózatok is másként állnak egy történelmi konstrukcióhoz, már amennyiben érdekli őket egyáltalán, hogy ki és miért van hatalmon. Olvashatsz Rabelais-t, az máshogy áll a témához, mint a tőőőőrténelem.
Persze a pálya széléről szólok, a szerző meg a tesztelők jobban ismerik a játékot.

Módosította Radivoj: 2013.12.06, 17:42


Alta

Alta

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1139 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 17:10

Köszönöm a válaszokat, így már tisztul a kép. Persze új kérdések is felmerülnek, de majd a szabálykönyv választ ad bizonyára. Egyet megkérdeznék azért : Ha a Helvéczia 'ördöge' az mit elGabor leírt :" A Helvéczia ördöge népi ördög: hús-vér figura, aki szereti a szépasszonyokat, a kártyát, és a kihívásokat, és le lehet kardozni a színpadról." - Akkor a másik birodalom, a Mennyek Országa és a földi képvelet, vagyis az Egyház befolyása sem jelentős, illetve az ördöghöz hasonlóan "népi egyház" sok babonával? A történelmi egyházkép, egyháztörténelem, hierarchia teljesen hiányzik a rendszerből, vagy van azért hasonlóság, vagy egyszerűen nem központi téma és a mesélőre van bízva? (A Biblia használata miatt is érdekes a kérdésem.)

Premier

Premier

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 16:36

Tell Vilmos kőkeményen passzol Helvécziához. Nem véletlenül, hiszen elGábor elmondása szerint a játék egyik inspirációs forrása egy pakli magyar kártya volt, annak a lapjain pedig ugyebár a Tell Vilmos-legenda szereplői vannak...

Amúgy a tesztkampányban legutóbb találkoztunk is Rudenz Ulrich (vagyis Mr. Zöld Felső) szellemével, aki megejtő udvariassága ellenére jól meg is szívatott minket; hogy pontosan mennyire, az a következő játékalkalommal derül majd ki...

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6523 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 14:02

Bendoin, én emlékszem rá, de így visszatekintve nem volt az a kimondottan erős alkotás, és ott gyakorlatiag egyetlen szál körül forgott az egész: a gonosz kormányzó & pribékjei vs. Tell Vilmos.

Bendoin

Bendoin

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 384 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 13:56

Lehet, hogy a Helvécziához nem passzol, de most beugrott a gyerekkoromból egy réges-régi tévésorozat Tell Vilmosról. Számszeríjászkodtak, bottal verekedtek, a fekete ruhás kormányzó és vassisakos katonái ellen harcoltak, várakba lopóztak be álruhában. Tiszta Robin Hood, csak Svájcban. Valaki emlékszik erre?

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 13:36

Jean Wells: The Palace of the Silver Princess; az eredeti, kiadásból visszavont "narancs" verzió. Ez egy elég érdekes anyag; a D&D tipikus forrásmunkái helyett a romantikus tündérmeséket "szerepjátékosítja", méghozzá hamisítatlanul női látásmóddal. A kaland furcsa, szabálytalan, és a várakozásokkal ellentétben egyáltalán nem oldja fel az elátkozott hercegnő konfliktusát. Itt-ott befejezetlennek, máshol titokzatosnak hat - nem mestermunka, de van benne valami. A végleges anyag nem tetszett a TSR vezetőinek (egyes pontjait erkölcsileg rizikósnak ítélték), ezért az eredeti verziót bezúzták, és Tom Moldvay közreműködésével újraíratták az egész anyagot. Ez a második verzió egy elég egyszerű "epikus küldetés", az eredeti hibáival, de annak esetlen bája és nyitott kérdései nélkül. Mondanom sem kell, Jean Wells soha többé nem kapott kalandírási megbízást:

At first I was soured, but I tried again and everything I suggested to someone, anyone, was shot down as not a good idea. (...) Harold ended up using me more as a secretary my last days at TSR. Was it par for the course? I have no idea about anyone else, but for me, I'd say yes.


Mindennek annyi köze van a Helvécziához, hogy elgondolkodtatott, mit lehetne kihozni a kalandozófantasyből, ha a szokásostól elütő inspirációs anyagokból vezetnénk le. Az eredményt hamarosan mindenki megtekintheti.

scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 685 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 13:12

...A rövid válasz tehát annyi, hogy a Helvéczia világképe (egy elég régi, az alapötlethez nagyban hozzájáruló D&D kalandmodultól eltekintve) nem szerepjátékos ihletésű, hanem a kalandregényekből, kosztümös filmekből és az őket megihlető korabeli forrásanyagokból jött...

Melyik modul?
(Ha meg volt már említve, akkor bocsánat, de elkerülte a figyelmemet...)

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 12:17

Üdv!

Alta: Jó felvetés, de a Helvécziának nincs sok köze az Ars Magicához. Legalábbis biztosan nem több, mint bármilyen, a földi történelemből merítő rendszernek. Ez kicsit olyan összehasonlítás, mintha mondjuk Dumas-t hasonlítanánk Jókaihoz és Victor Hugóhoz, mert mindhárman történelmi témájú regényeket írtak. Néhány alapvető koncepcionális különbség (a lista nem teljes):
 • A Helvéczia történelem-képe játékos, több ponton szándékosan anakronisztikus, és sokkal "vásáribb", mint az Ars Magicáé. Az epikus összkép helyett a színes részletek, kuriózumok mozaikja adja a hangulatot.
 • A Helvécziától idegen az Ars Magica korai kiadásainak borongós világszemlélete. A rémromantika elemei ugyan megjelennek a játékban, de többnyire groteszk-irónikus szemszögből. (Egy kivétellel: a mesélői tanácsokban külön rész foglalkozik vele, hogyan meséljünk elátkozott szerelmesekről, vérbosszúkról és hasonlókról szóló sztorikat: ez viszont egy opció a drámai hangvételű játékok kedvelőinek.) A Helvéczia ördöge népi ördög: hús-vér figura, aki szereti a szépasszonyokat, a kártyát, és a kihívásokat, és le lehet kardozni a színpadról.
 • A játék alapjáraton inkább epizódikus, mint hosszú cselekményívekre építő kalandokhoz készült. A Helvécziából hangsúlyosan hiányzik a domínium-alapú vagy többgenerációs játék; többnyire világcsavargókról és szerencsevadászokról szól, akiknek az életében minden előfordul, csak az állandóság nem. Az építkező-tervezgető játékmenet (ami a Kard és Mágiában még megjelent) nehezen egyeztethető össze az alaphangulattal.
 • Az Ars Magica posztmodern és relativista; a Helvécziában (kisebb következetlenségekkel) egyetlen értékrendszer érvényes, és mindenki ahhoz viszonyul - beleértve azokat is, akik tudatosan vagy tudattalanul megtagadják.
 • A világban érvényesülő hatalmi skála alacsony és zárt, jóval kisebb különbségekkel, mint az Ars Magicában tapasztaljuk. Ennek egy mellékhatása, hogy adott esetben vállalkozó kedvű molnárlegényekből és libapásztorokból is kerekedhet hős, és egy császári generálisból is hollók eledele: a szerencse forgandó, egyszer fent, egyszer lent, és aki mer az nyer. Vagyis nem érvényesülnek az Ars Magica pontos és erős fizikai és társadalmi határai. Nem attól lesz valaki Münchhausen báróhoz hasonló ágyúgolyón lovagló hős, mert "bajtárs" szintű karakterként képes ilyen haditettekre is, hanem attól, hogy cselekszik és sikerrel jár (vagy legalább emlékezetes véget ér). Ez fordítottja az ArM megközelítésének.
A Warhammer Fantasy RPG-vel jobban áll a párhuzam, mert megfelelő látásmóddal és egy kevés erőfeszítéssel elvileg a WFRP-ben is lehetne Helvéczia hangulatú játékokat játszani. Gyakorlatilag viszont az elterjedt játékstílusok egyike sem merészkedik erre a területre.

A rövid válasz tehát annyi, hogy a Helvéczia világképe (egy elég régi, az alapötlethez nagyban hozzájáruló D&D kalandmodultól eltekintve) nem szerepjátékos ihletésű, hanem a kalandregényekből, kosztümös filmekből és az őket megihlető korabeli forrásanyagokból jött. Több, eltérő felfogású játékstílust támogat, de az Ars Magicáét éppen nem.

scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 685 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 11:05

...
Nem lehet kizárólag csak az Ulysses-hez hasonló tartalmas regényeket olvasni, néha kellenek könnyedebb darabok is.

Egyetértek, csak ezek engem nem szórakoztatnak, hanem fárasztanak, de, persze, ez egyéni szoc. probléma.
(Ellenben a Monte-Cristo grófja a mai napig kedvenc, a tizes listámon rajta van.)

Furcsállom, hogy nem merült fel senkiben a Candide, mint inspirációforrás! :) Vagy Till Eulenspiegel!

Amúgy az én agyam valahogy a Defoe regények világát is összekapcsolta Helvécziával - vagy abban nincs elég hazugság és mese? Illetve közismert írók közül szerintem a Verne művek egy része is elvihető ilyen irányba - nem kell szükségszerűen steampunkot csinálni szegény Gyulából!

A Candide bennem sem merül fel, Till Eulenspiegel igen, de emlékeim szerint az időben jóval korábbi, mint a kora felvilágosodás kora.

Defoe szerintem stimmel, Verne már érdekesebb, mert, ahogy írod, inkább a steampunk ugrik be, semmint a kalandos históriák, holott ténylge számos kalandos/kalandor regénye is van, amiben nem vagy nem a főszereplő a technika.

Módosította scaurus: 2013.12.06, 11:06


Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 10:52

Van persze még a közelmúltból a Honor + Intrigue, ami a Barbarians of Lemuria motorjával működik, tehát pofonegyszerű és rules-light... lenne, ha nem lenne az egész túlterhelve vívóiskolákkal.

Ahogy elnéztem, a Helvéczia nem a vívómesterekről szól, hanem a félnótásokról. Ami azt a könnyebbséget is hozza, hogy a vívómesterekhez asszociált morált, hősi játékot félre lehet rakni. Nem kell érvényesülnie a dumas-i hősnek. (még egy okostojás mondat: tudom, hogy a vívómesteres zsánerben van pl. Alatristre kapitány is, filmben-könyvben-szerepjátékban, és az nem a magas morálról szól, de ettől a dumas-i koncepció még mindig túlsúlyban van).

+1: Ha meg nincs magas morál, akkor lehet sandboxozni.

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6523 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 10:52

Azért látatlanban azt feltételezem, hogy annak sincs sok akadálya, hogy a játékosok kibővítsék a kampányt más területekre, és hogy bonyolultabb, összefüggő történeteket játsszanak benne. Nekem speciel az alapfelütés szimpatikusabb, de pl. Facebook-on néhány fajsúlyosabb historizáló játékot kedvelő érdeklődő is erősen ráizgult; feltételezem, ők sem fognak összeegyeztethetetlen ízlés- és szabálybeli korlátokba ütközni.


Nincs akadálya, bár azok a területek nincsnek olyan részletességgel kidolgzva, mint Helvéczia. Említés van róluk, és pár sor, így az adott mesélő persze kitalálhat dolgokat az adott helyre.

Egyébként nekünk is volt részünk Helvéczián kívüli kisebb kalandban, és veszettül kerestük a térképen, hogy hol vagyunk, de nem találtuk meg magunkat :D

Radivoj,
igen, a Helvéczia leginkább egy saját stílussal rendelkezik

chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2020 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.06, 10:48

Az AM-el ellentétben a terület nem a mítikus Európa, hanem Helvéczia (lehetnek ezen kívül más helyeken is kalandok, de ritkán, el lehet hagyni a területet, de nem gyakori).


Azért látatlanban azt feltételezem, hogy annak sincs sok akadálya, hogy a játékosok kibővítsék a kampányt más területekre, és hogy bonyolultabb, összefüggő történeteket játsszanak benne. Nekem speciel az alapfelütés szimpatikusabb, de pl. Facebook-on néhány fajsúlyosabb historizáló játékot kedvelő érdeklődő is erősen ráizgult; feltételezem, ők sem fognak összeegyeztethetetlen ízlés- és szabálybeli korlátokba ütközni.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]