Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Helvéczia pikareszk szerepjáték: Kiadványterv és megjelenés


 • Válasz írásához lépj be
87 hozzászólás érkezett eddig

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6802 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.30, 11:38

Én szerepjátékos könyvekből legutóbb - 1 hónapja - a Justicar-trilógiával végeztem. Roppant jól szórakoztam rajta, mert az író tudta, hogy gaming book -ot ír, tudta, hogy szerepjátékos gyíkok fogják olvasni, így kellőképpen komolytalanra vette a figurát.

A könyvet olvasva időnként kihallatszott a kockacsörgés, az out-of-game beszólások, de mivel ez szándékos volt, nekem nem volt zavaró, inkább szórakoztató. Sok mesélő pedig tanulhatna a könyvből, hogy hogyan kell értelmesen lereagálni a játékosok kreatív ötleteit - pl.: a varázslónőt üldöző medúza elé dobott egy jégfalat, az a tükröződésben meglátta magát és kővé vált. Jó példája annak, hogy "nem mindig kell leverni róla a HP -t".

A Caprioli olyan szinten rugaszkodik el a valóságtól, hogy még mesés fantasy -nak sem alkalmas. Inkább egy meglehetősen kényelmetlen ki-tud-nagyobbat-hazudni verseny.

Bulldy

scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 685 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.30, 11:26

Már elnézést! :) Ravasz Cugelnél ugyan Jack Vance írt jobbat is (és a fordítással a könyv nyelvezete elveszít valamit a kimért eleganciájából) de ez azért meredek kijelentés.
...

El van nézve. ;)
Ízlések és pofonok, én Caprioli és Cugel kalandjai között nemigazán érzek különbséget, igazából, számomra, agyatlan baromság mindkettő.

Visszatérve a Helvécziára.

Erre nem reagáltál, de komolyan mondom, a letöltés mellé egy [Donate] gomb elférne.
(Azt, ha ráfizetés, mert pénz alig csöpög, a banki költség meg csak folyamatosan jön, akkor eltávolítható.)

A Biblia és az ördög bibliája, mint játék(technikai) elem nekem érdekesnek tűnik.
Az más kérdés, hogy a Biblia használata azért hívő játékosok esetében problematikus lehet.
(Azért jó, hogy nem a Korán, mert lehet már nem élnél...)

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.30, 11:13

(Ravasz Cugel kalandjai en bloc maga a megtestesült iszonyat)

Már elnézést! :) Ravasz Cugelnél ugyan Jack Vance írt jobbat is (és a fordítással a könyv nyelvezete elveszít valamit a kimért eleganciájából) de ez azért meredek kijelentés. Főleg a 'szerepjáték-irodalommal' összehasonlítani.

Módosította elGabor: 2013.11.30, 11:14


scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 685 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.30, 10:51

...
Ezt nem tudtam végigolvasni, nekem borzasztó unalmas és stílustalan volt.
...

Nézd, ez a stílus felnőttként az olvashatatlanságot súrolja - alulról.

Ha gyermekkori emlékek nincs róla, A három testőr is olvashatatlan gyenge alkotásnak tűnne (az is, csak, ugye, a nosztalgia).
Folytatásai, a Húsz év múlva és a Bragelonne vikomt már, legalábbis számomra, gyermekfejjel is olvashatatlanok voltak, aztán felnőttként is tettem próbát, de beléjük tört a bicskám.

Ha játszanék a Helvécziával, Caprioli-féle kalandokat mesélnék/játszanék szívesen. ;)

Egy kissé(?) OFF

Arról nem is beszélve, hogy nem sok szerepjáték van, amihez a kapcsolódó kötelező/ajánlott irodalom színvonalas volna.
(Ravasz Cugel kalandjai en bloc maga a megtestesült iszonyat, a dnd franchise regények nagy része hulladék, a m*gus regények pedig a minősíthetetlen kategóriába esnek.
Vannak köztük szórakoztatóak, vannak amik érdekes/fontos háttér információkat tartalmaznak, világ alkotásban segítséget nyújtanak, de a játék nélkül, mint irodalmi művek értéktelenek.)

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6802 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.30, 10:22

Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

ismertető: http://lfg.hu/5880/


Ezt nem tudtam végigolvasni, nekem borzasztó unalmas és stílustalan volt.

A Haramiák Kapitányának voltak jó pillanatai, de vannak mélypontjai is, nálam egy közepes pontszámot kapott. A Caprioli messze ez alatt teljesít.

Jókai említett könyveit viszont még nem olvastam.

Bulldy

scaurus

scaurus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 685 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.30, 10:09

Dieter Ott: Az ördöngös Caprioli

ismertető: http://lfg.hu/5880/

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4497 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.30, 08:26

Néhány lehetőség:

Grimmelshausen, Hans Jacob Christoffel von: A kalandos Simplicissimus. Senkit ne tévesszen meg a kétkötetes mű; ez valójában egy hat rövidebb, néhány ponton kapcsolódó regényből álló gyűjtemény. Pörgős, életteli sztorik a szerző harminc éves háborúban szerzett tapasztalatai alapján; amellett, hogy egy rettenetes korról szólnak, hiányzik belőlük mind a moralizáló önsajnálat, mind a borzalmak sorolásában való öncélú kéjelgés; inkább az irónikus és groteszk humor jelenik meg bennük. A két legjobb rész a Simplex Simplicissimus (”Egy különös világcsavargó, név szerint Melchior Sternfels von Fuchshaim életének leírása, nevezetesen, hogy mily módon jött e világra, mit látott, tanult, tapasztalt és szenvedett ott, és miért vonult el onnan a maga szántából”) és a Kurázsi (”Bors Simplex orra alá, avagy Kurázsi, a notórius tolvaj, k***a és vagabund önéletírása stb.”), de a többi is fogyasztható.

Jókai Mór: Egy hírhedett kalandor a XVII. századból. Regény egy tüzértisztről, akit huszonegy halálos bűnért fognak perbe, és mert bírái nem tudnak dűlőre jutni, hogyan is veszejtsék el, megparancsolják, hogy mondja el a történetét. Rablónemzetek, titkos társaságok, csalók, törökök, szépasszonyok, cselszövők és ördöngősök vonulnak végig a lapokon. Ezután jó még a kicsit ügyetlen befejezésű/befejezetlen Rákóczy fia, Bécs titkos társaságaival és Szardínia tájaival; meg a Felvidéken és főleg a Szepességben játszódó, kalandos-rémromantikus Szép Mikhál. Ezeket a regényeket Jókai nyilvánvalóan a kisujjából rázta ki egy kevés mellékesért, na de micsoda kisujj volt az! Szerencsésebb nemzetek már mindhármat megfilmesítették volna. Az utolsó regény egyébként érdekes származást mondhat magának, mert a Magyar Simplicissimus című önéletrajzi simpliciáda átirata. Ennek nincs akkora ereje, mint az eredeti Simplicissimusnak, de a szerzője, Daniel Speer kisebb lódításokkal a saját történetét mondja el benne - tolvajként és cselédként töltött gyerekkor, a Tátra megmászása, találkozás négy hírhedett közös lakomáján, török fogság és erdélyi követség.

Christian Vulpius: A haramiák kapitánya. A Delfin-könyvekben, majd új kiadásban is megjelent történet Rinaldo Rinaldiniről, a nemes lelkű rablóvezérről és társairól. A fordulatos itt alábecsüli a cselekmény csapongását - Rinaldót pár oldalanként csalják csapdába, szorítják be seregével együtt, vagy kerül ármánykodó nemesek társaságába, miközben fegyvertársai és ellenfelei is derekasan hullanak, de azért ő meg a többi játékos karakter mindig megmenekül. :) Készült belőle egy kiváló német-olasz tévésorozat is (jugoszláv helyszínekkel és mellékszereplőkkel), ami egy az egyben kalandozófantasy.

A műfaj klasszikusai közül egyébként megjelent magyarul a Lazarillo de Tormes élete, jó sora és viszontagságai, a Moll Flanders, és a rokon elemeket tartalmazó Benvenuto Cellini önéletírása is, de ezekről nem tudok nyilatkozni. Ha viszont film kell, akkor a Barry Lyndon éppen úgy megfelel a műfaji követelményeknek, mint Thackeray regénye, amin alapul. :)

Módosította elGabor: 2013.11.30, 08:30


Amadeus

Amadeus

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 216 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.30, 02:33

A Krabat a Fekete Malomban c. könyvet máris beszereztem. (Kindle rulez :) ) Kutattam kicsit magyarra fordított pikareszk regények után, de nagyon keveset találtam. Jó volna egy kis bibliográfia a témához! Gondolom majd úgyis összefórumozzuk! Addig is tippek? :)

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6523 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.29, 22:28

És a játék során bizony kiderült, hogy az igazi keresztények nem a gőgös pápisták, nem is a nyakas kálvinisták, hanem Őfelsége kegyelméből az Ecclesia Anglicana követői. Mi mással lehetne magyarázni, hogy az ördöngös de amúgy hithű anglikán Mandrake Dee alacsony Virtusa dacára is gyakrabban - és nagyobb hatással! - forgatja a Szentírást*, mint az összes katolikus karakter együttvéve?


Cöh, az csak mesélői figyelmetlenség volt :durci: Még hogy King James-féle biblia. A kálvinista és holmi gyanús népnyelvű biblia is anathémával sújtható, csak a Római Katolikus Egyház bibliája az igazi!

Birbin, tényleg így van, de ez csak saját kútfő, a könyvben másképp van.

Premier

Premier

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 617 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.29, 20:47

Ez most komoly, a bibliát használja a játék? Miféle elfajzás ez? :D


Talán nem akkora titok, de a lényeg, hogy a Szentírást egy véletlen helyen felütve ha megfelelő passzus idéztetik föl, avagy megfontolandó intelem, akkor az ördög szolgái is, de minadazok, kik szándékukban nem tisztességesek, meghunyászkodnak, s akár el is kotródnak, megszégyenülve. :kinyilatkoztat:És a játék során bizony kiderült, hogy az igazi keresztények nem a gőgös pápisták, nem is a nyakas kálvinisták, hanem Őfelsége kegyelméből az Ecclesia Anglicana követői. Mi mással lehetne magyarázni, hogy az ördöngös de amúgy hithű anglikán Mandrake Dee alacsony Virtusa dacára is gyakrabban - és nagyobb hatással! - forgatja a Szentírást*, mint az összes katolikus karakter együttvéve?


* Mármint a Jakab király-féle változatot, hiszen ha a szépséges angol nyelv elég jó volt Jézusnak, hogy azon szólaljon meg, akkor milyen alapon erőltetné az ember a latin fordítást?

Johann

Johann

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 293 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.29, 19:40

"boszorkányos malom" -> Krabat a fekete malomban? ;)

[...] egyszerre beugrott a könyv címe, vagy valaki ajánlotta, én meg levettem a polcról és elvittem a szabadságomra. És kiderült, hogy a Krabat sok tekintetben a Helvéczia regény - a könyv és a játék majdnem tökéletesen passzol egymáshoz. Ha valakinek olvasmány kell, akkor A Kalandos Simplicissimus és a Jókai-féle Egy hirhedett kalandor mellett ezt feltétlenül tudom neki ajánlani. :)


Hehehe... elolvasva az előző ismertetőt, nekem is egyből Krabat a Fekete Malomban jutott eszembe. Annyira tetszett ez a sötét mese, hogy pár éve felhajtottam néhány pékldányt a baráti körnek is. Én is láttam egyszer az ominózus cseh animációs filmet, de szvsz olvasva sokkal jobban "üt" a történet. Manapság sajna csak antikváriumból szerezhető meg... :(

Ha eljön a december kilenc és megjelenik a kiadvány, én is sorba állok érte majd a nyomda előtt. Fejben meg is van már, hogy miféle vidám kópé leszek. Csak a társaságot kell összerántani hozzá.

Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1830 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.29, 16:59

Talán nem akkora titok, de a lényeg, hogy a Szentírást egy véletlen helyen felütve ha megfelelő passzus idéztetik föl, avagy megfontolandó intelem, akkor az ördög szolgái is, de minadazok, kik szándékukban nem tisztességesek, meghunyászkodnak, s akár el is kotródnak, megszégyenülve. :kinyilatkoztat:

Hú, ez nagyon komoly! :)
Kösz

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6523 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.29, 01:01


mint a szintén alkalmazott rendes biblia használata.

Ez most komoly, a bibliát használja a játék? Miféle elfajzás ez? :D


Talán nem akkora titok, de a lényeg, hogy a Szentírást egy véletlen helyen felütve ha megfelelő passzus idéztetik föl, avagy megfontolandó intelem, akkor az ördög szolgái is, de minadazok, kik szándékukban nem tisztességesek, meghunyászkodnak, s akár el is kotródnak, megszégyenülve. :kinyilatkoztat:

Módosította Orastes: 2013.11.29, 01:02


Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1557 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.29, 00:01

Én is nagyon várom már a megjelenést (doboz+modul), és nagyon szurkolok a játéknak!

A saját Krabat adagomat én Karel Zeman Carodejuv ucen animációs filmjén keresztül szereztem - erre gondoltál, elGabor? Kiskoromban láttam egyszer, de mélyen belém égett a hátborzongató hangulat. Erről a könyvről nem tudtam, de nagyon jól hangzik, nem adja kölcsön valaki? :)

hyperman25

hyperman25

  Rendszeres fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 301 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.28, 23:16

Tiszta :ugri: vagyok ettől a játéktól! :)

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6523 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.28, 23:15

Azonnali vétel! :) Doboz mellé Az Elátkozott Pincze is, feledhetetlen élményeim kötődnek hozzá. :D (Orastes: "Menjünk MÉG lejjebb!" XD)


Akkor kapta a legtöbb XP-t a parti :vita:

Jó, két karakter meghalt, de mindenki azt mondta, menjünk :rohog:

bkemeny

bkemeny

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 64 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.28, 21:12

Gyönyörű! Szerintem még sosem voltam megjelenés előtt így rákattanva egy szerepjátékra sem. Amint lehet, már rendelem is a dobozt :)

pedros

pedros

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 392 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.28, 18:58

Mikor lesz már December 9?--DDD Eszméletlen lázba hozott jó lenne már játszani 1500-1800 ig úgy is a kedvenc időszak történelemben.

Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3370 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.28, 18:44

En is rendelek belole egy dobozos szettet, még decemberben, mert jol nez ki, es mert tamogatandonak tartom az effele torekvest. A csapatommal soha nem jott meg fel ilyesmi erdeklodesi irany, de ha rendszeresen nem is, egy-ket egylovetu sztorit biztosan megprobalok majd meselni nekik.

Feldkurat

Feldkurat

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 152 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.11.28, 18:17

Az még felmerült bennem, hogy a magyarkárytának van valmi rendszerbeli szerepe is, vagy csak hangulati elem?

Természetesen van, méghozzá elég jelentős: a lényeg röviden az első bemutatóban olvasható (3. oldal).


Köszönöm a választ!
Elolvasva a leírást, nekem nem teljesen világos még a mechanika, de lehet én vagyok értetlen.
A Játékos dönti el, mennyi lapot kér, látatlanban beválthatja őket kvázi karma/szerencsepont gyanánt bármikor
a kalandülés végén (?) pedig elszámol a mesélővel és ha az összeg 21nél több tartozik az ördögnek, ha 21 akkor irtó mázlija van, de mi van ha kevesebb? vagy nem használja fel az összes lapot?

A bibliás ötlet viszont nagyon tetszik, tuti sokat dob a hangulaton!

Most már csak rá kell vegyem a társaságot, mert tudom, hogy nehezen fogja bevenni a gyomruk a népmesei fordulatokat és a d20-at.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]