Ugrás tartalomhoz


Fotó

Helvéczia - általános


 • Válasz írásához lépj be
614 hozzászólás érkezett eddig

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2739 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.30, 08:58

Időben nem teljesen pásszent (XIX. század eleje), de a Névtelen várból volt magyar sorozat jó régen, gondolom mindenki látta gyerekkorában, a fiatalabbak talán még nem. Meg Zórád Ernő-képregény, stb.

 

 Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6743 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.11.29, 16:36

A játékkal azonos korszakba esik a "Névtelen vár" története, annak egyik szereplője, a békaember kölyök, Istók története. A film hazai, s állítólag hamarosan készen lesz.
https://player.vimeo.com/video/227276135

Yildirim

Yildirim

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 52 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.09.11, 19:55

Csókoltatom a magasságos Kultúrmérnöki Hivatalt, már nagyon régen vártunk erre itt faluhelyen!
A Főmérnök Urat áldja meg a Jóistenke és adjon neki jó egészséget.
Egy kis törkölypálinkát szívesen küldenék kóstolóba, meg az asszony egy szép ropogósra sült gömbölyded kacsát, de sajnos nem tudjuk a czímet. Ynas_Midgard

Ynas_Midgard

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1105 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.09.08, 19:12

Mindenkinek, aki szeretné, ha kedve kerekedjen a svéd ellen masírozni, és az útba akadó falvakat sorban felgyújtani:

 

A tegnapi délután proknasztinációja javarészt ennek a gyűjteménynek (majd a sör fogytával a Mittelalter-Rocknak) volt köszönhető.

 

Rataplan don diri don!elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.09.03, 14:55

A Kultúrmérnöki Hivatal megbízásából!

 

Közhírré tétetik, hogy a Helvéczia szerepjáték korlátozott utánnyomása ismét megvásárolható, amíg a készlet tart. Ez a kiadás a doboz szokásos tartalmán kívül a Kalandos Históriák modulgyűjteményt is tartalmazza.

 

Ára: 8500 Ft plusz postaköltség (1650 Ft).

Fizetés: utánvétellel ( 250 Ft) vagy előre utalással a Kontraszt Plusz Kft részére.

Jelentkezni lehet: az info@kontraszt.hu e-mail címen. Kérjük, hogy jelezzétek, milyen számlázási, szállítási címre kéritek a kiadványokat. A kiadó néhány napon belül tudja teljesíteni a megrendeléseket.

 

 

 

56b5633de0ed9f7810ce20ba46ad35aa05ad949fGaraboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1664 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.26, 20:59

Valódi kincsesbánya: https://foldabrosz.oszk.hu/elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.08.13, 14:20

Mindenkinek, aki szeretné, ha kedve kerekedjen a svéd ellen masírozni, és az útba akadó falvakat sorban felgyújtani:

 


Módosította elGabor: 2020.08.13, 14:20


elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.05.14, 20:15

Őrségi nyelvemlékekből (találta a nyomdászom, itt Ragaf néven fordul meg néha):
 A mónárlegény

Volt egyszer egy mónárlegény. Betévedt a faluba. A falu népe beszélte neki, hogy van itt egy malom a falu végin, de nincs benne mónár. Menjen bele és igazítsa elő. Kiérnek a malomho. A mónár látja a nagy elhagyatottságot. Az ablakokat elfödte a fű. Gondúta magában, itt régen járhattak és régen öllhettek. Keresett egy kaszát és lekaszálta a malom környékét.
A malomban lakók voltak. Figyelték, hogy munka folyik odakint. Gondolták magukban, majd elriasztják ezt is innen az éjjel, mint a többit.
A mónár végzett a munkával, bement a malomba és leült az asztal mellé vacsorázni.
Mikor végzett a vacsorával, elővette a kártyát és elkezdett kártyázni.
Egyszer csak megnyílt a pallásajtó és leesett egy láb. A mónár látja, de rá sem hederített. Tovább keveri a kártyát. Megint leesett egy láb. Gondolta magában, csak hadd potyogjon. Megint tovább keveri a kártyát. Leesett két kéz. Utána leesett a törzs. Tovább keveri a kártyát. Leesett a fej. Kipp-kopp! Összeugrott és lett belőle egy ördög. Odamegy a mónárho:
-    Szerbusz, mónár! Mit csinálsz?
-    Kártyázok.
-    Én nem kártyázhatnék veled?
-    Ha pénzed van, dehogynem.
Elkezdtek huszonegyezni. Az ördög nem értett a kártyához. Elvesztette minden pénzét. Fölkiáltott a többi ördögnek, hogy jöjjenek le. Lejöttek még négyen és elkezdtek azok is kártyázni. Rövid idő alatt minden pénzüket elnyerte a mónár. Aztán odament a nagy malomkőhöz és fúrt rá egy lukat. Nézik az ördögök és kérdezik tőle:
-    Mit csinálsz?
-    Látjátok, likat fúrtam. Ha beledugjátok a mutatóujjatokat, visszanyeritek az összes pénzeteket.
Erre az ördögök megörültek és mind az öt beledugta az ujját. A mónár hirtelen éket vert a likba, és beszorította az ördögök ujját. A malomkerékre meg vizet eresztett. A malomkő forogni kezdett, az ördögöket pedig forgatta körbe. Azok rimánkodtak, hogy engedje őket szabadon. A mónár elengedte őket. Az ördögök látták, hogy nem lehet vele kikezdeni és otthagyták a malmot. A malom a mónáré lett, és ezután szabadon öllött a falu népének.

(Számoljuk össze a Helvéczia-motívumokat! :D)
 

A gyertyások

 A gyertyások a mögyiken járnak. A gyertyás jót jelentett. Azt mondják, hogy a gyertyás meztelen ember, akinek a kézujjai világítanak. De nem rossz szellem, inkább a sötétben mutatja az utat. Az embert nem várja meg. Ha nagyon megközelítik, egy pillanat alatt kilométerekre távozik.

Egy ember meg éjjel ment lovas szekéren, nagyon sötét volt. Azt vette észre, hogy a lovai nagyon húznak, majd megszakadnak, pedig a szekér üres volt. Hátranézett, hát látja, hogy gyertyás ül a szekéren. Kapta az ostort, hátravágott, elkáromkodta magát: rögtön eltűnt. A lovak már könnyen húzták a szekeret. El is vágtatott mindjárt, nehogy a gyertyás újra felüljön a szekérre.

 

Kotlós tik

A szattai Boncz Kálmán öregapja egyszer fiatal legény korában találkozott éjfélkor a kotlós tikkal. Próbálta kikerülni, de hiába, az csak ugrált előtte és vercsogatott. A legény ijedtében egy kertlécet leszakított és megvágta vele. A fekete tik felröppent, de vissza leesett. A legény pedig szaladt hazáig.
Másnap reggel látták, hogy Rozi néni, az öreg szomszédasszonyuk nagyon sánta, alig tudott menni. Ekkor tudták, hogy az volt a kotlós tik, aki a falut járta.

(Hát azért a Vörös Rébék jobb. :))

 

És kalandötletek:
 

Batthyányiak vendégsége

Ferenc gróf üzent az őrségieknek, hogy hozzák magukkal szabadalom leveleiket, hadd lássa ő is azokat. Az őrségi elöljárók a szabadalomlevelekkel a tarisznyában büszkén állítottak be a grófi kastélyba, ahol nagyúri módra megvendégelték őket. Folyt a bor, az elöljárók hálálkodva, a legvidámabb hangulatban hagyták oda a kastélyt, de mily nagy lett az ijedelmük, mikor útközben azt vették észre, hogy a szabadalomleveleket sehol nem találják, a gróf ellopatta a tarisznyából.
„Így van ez” - fűzte hozzá a történethez egy őrségi öreg paraszt – „a magyarnak mindig többet ártott a torok, mint a török”.

 

 

Török dombok

„A régi háborúk idejin a törökök a Szalán innen nem jöttek át. A keserűszeri oldalban voltak kisebb dombok, olyan földhányások, Törökdomboknak mondják. Mikor szaladtak a törökök, mindenik egy sapka földet vitt oda, hogy ne tudjanak utánuk menni, úgy épültek azok a dombok.”

 „Az Állomásdombot régen Törökhalomnak írták. Mert mikor a törököket a magyarok megverték a katolikus templomnál, aztán mentek visszafelé, a parancsnokuk a mostani Állomásdombnál büntetésből egy kupacba dobáltatta a sapkájukat, arra meg a földet. Át ebbűl lett a Törökhalom.”

 „Régen az Égésdombon kezdődtek az őriszentpéteri nemesek házai. Mikor hallották, hogy közelednek a törökök, egy nagy bivalybőrbe összegyűjtötték minden arany, ezüst edényüket, gombjaikat, aztán belevarrták. A törökök meg csak gyüttek.
Mikor a Nap elérte a domb szélit, elásták a legnagyobb meggyfa árnyékának a végibe. Aztán futottak az erdőkbe, mert a törökök már a falu szélinél voltak.
Mikor a törökök elmentek, visszagyüttek az erdőből, mocsarakból – már aki megmaradt.
A házaikat a törökök leégették. Akkora tűz volt, hogy meggyfák is leégtek. Számítgatták, hol lehetett a legnagyobb fa árnyékának a vége, de nem találták meg a kincseiket, pedig több helyen is ástak. Persze, közben a Nap is fordult.
Azóta is a föld alatt van a sok arany. A kovácsszeriek minden száz évben látják, hogy kékes lánggal ég. Tisztítja magát az arany. A törökök tüzéről hívják a dombot azóta Égésdombnak.”

 

 

A Fekete-tó legendája

 Egy szegény szalafői leány gazdag fiúba lett szerelmes. A tehetős szülők ellenezték a házasságot, és végül egy rangban hozzáillő leányt választott a legény. A házasságkötés vasárnapján a szegény szalafői lány bánatában bement a templomba, és sírni kezdett. Könnyeivel elárasztotta a templomot, csak sírt, sírt, az apró cseppek eláztatták a templom környékét. Mocsár keletkezett, és egyszer csak elnyelte a templomot mindenestül. Néhány ember még látni vélte a harang tornyát, mielőtt elemésztette a láp. A könnypatakból lett a Szala.

Egy másik változatban:

Volt egy nagyon szép lány Szalafőn. Megtetszett a Gonosznak. De annak nem kellett, pedig minden gazdagságot ígért neki. Végre megharagudott rá. Elrabolta, elvitte a sötét erdő közepébe. Ott bezárta egy templomba. Abban volt egy aranyvályú meg egy kakas. De a kakas maga a Gonosz volt kakas képiben. Úgy szólt az átok, hogy a lány csak akkor szabadul, ha telesírja a vályút. Sírt a lány, hogyne sírt volna, de a kakas mindig kiitta a könnyeit a vályúból. Siratták a lányt a fák, bokrok, a füvek, de hiába. Aztán a templom elkezdett süllyedni. Míg egészen elsüllyedt. Annak a helyén van most a Fekete–tó, abbul jön a Zala. Még mindig sír a lány, onnan a sok víz, a láp, meg a patak.

 Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2739 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.04.05, 09:56

Megtalálható még az anno Katalónia kapcsán szóba került Errementari is, elvileg XIX. század, de sztem simán használható így is:

 

https://www.youtube.com/watch?v=z3c1Li-OQzYNarmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1541 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.04.04, 19:24

A Netflixen nézhető a Tolvajok az erdőből (magyar felirattal, flamand, francia és német nyelven - legalábbis az első részben "csak" ennyi volt :D ), a 18. század közepén garázdálkodó flamand "Robin Hood"-ról szól. Az első rész alapján elég sötét hangulata van, de bőven adhat kaland- és helyszínötletet Helvécziához: https://www.youtube.com/watch?v=13fw9M_YBYYMarvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2739 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.04.01, 12:10

Van egy hivatalos kaland Fürocheni bolondünnep címen...

 

http://helveczia.lfg.hu/kiegeszitok/a-furocheni-bolondunnep/Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6743 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.04.01, 11:05

Április elseje kapcsán egy korábbi felvetésem: ilyenkor világszerte vannak különféle népszokások, ünnepek. Szerintem ebbe a settingebe belefér az ünnepek megtartása, elGábornak már tettem olyan elhamarkodott kijelentést, hogy írok ezekről valami pár oldalast, amolyan kalendárium-jellegűt -ez még nem teljesült. :titanic:
Ti mit tennétek bele? :titok:
(Húsvétkor lesz időm, mert én a denevérpestis ellenére is melózok, nem otthonról.:hc:

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2739 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.30, 11:39

A spessarti fogadó: klasszikus magyar hangjáték Hauff meseregényéből, a szerkezet kicsit Ezeregyéjszaka-szerű (történet a történetben), de háttérnek érdekes lehet. Az első 20 perc 2x van fent, de át lehet tekerni.

 

 https://www.youtube.com/watch?v=VgPKG3IyNvA&t=56sNarmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1541 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.29, 18:54

Daniel Kehlmann: Tyll (részlet)

"Járvány idején bármit megtesznek a gyógymód megtalálásáért: Daniel Kehlmann Tyll című regényében még sárkányra is vadásznának. A harmincéves háború idején játszódó, fantáziát és valóságot keverő történetben Tyll halhatatlan tréfacsinálóként utazza be a háború sújtotta Európát, udvari bolondként pedig a Téli király palotájába is eljut."

https://www.facebook.com/notes/magvet%C5%91/daniel-kehlmann-tyll-r%C3%A9szlet/3462359270457423/

 

Erről a regényről én is csupa jót hallottam. Tervezem is elolvasni a közeljövőben. Egyelőre azonban még Arturo Perez-Reverte Jó emberek c. regényét olvasom. Tegnap kezdtem, de máris el vagyok ragadtatva. :)  Máris van, amit fel fogok belőle használni a Katalónia kampányomban.Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1664 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.29, 18:27

Daniel Kehlmann: Tyll (részlet)

"Járvány idején bármit megtesznek a gyógymód megtalálásáért: Daniel Kehlmann Tyll című regényében még sárkányra is vadásznának. A harmincéves háború idején játszódó, fantáziát és valóságot keverő történetben Tyll halhatatlan tréfacsinálóként utazza be a háború sújtotta Európát, udvari bolondként pedig a Téli király palotájába is eljut."

https://www.facebook.com/notes/magvet%C5%91/daniel-kehlmann-tyll-r%C3%A9szlet/3462359270457423/Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1541 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.23, 16:28

A Denevérpestis kapcsán ingyenessé tettek rengeteg könyvet, többek között Albertus Magnus Az állatokról című munkáját is: https://www.szaktars.hu/balassi/view/albertus-magnus-az-allatokrol-1996/?query=albertus%20magnus&pg=0&layout=s

 

A szalamandrákról is értekezik. Egy rövid részlet kedvcsinálónak: "Egyesek szerint van valamilyen gyapja is, amely tűzálló, mivel pórusaiba nem képes behatolni a tűz. Nekem azonban az a tapasztalatom, hogy ami ebből a szőrzetből hozzánk kerül, az nem állati eredetű gyapjú, és nem is egy ismeretlen növénynek a bolyha, mint némelyek állítják, hanem — tapasztalatom szerint — ez az anyag vas- pehely. Ahol ugyanis nagy tömeg vasat gyártanak, ott néha a vas meg szokott hasadni, és tüzes pára száll ki belőle, s ha ezt ronggyal vagy kézzel elkapják, vagy magától a műhely mennyezetéhez tapad, olyan lesz, mint valami veres vagy néha fehér gyapjú, s mivel ez is csak vasból van, maga is tűzálló - és ezt a dolgot nevezik aztán a semmirekellők szalamandragyapjúnak."Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1664 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.12, 11:31

Ha a pikareszk helyett kicsit darkosabbra vennénk a hangulatot:

https://mult-kor.hu/a-trtenelem-legverszomjasabb-sorozatgyilkosa-a-kora-ujkori-nemetorszagban-szedhette-aldozatait-20200311Mefres

Mefres

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 286 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.10, 09:04

Valahogy a bűnökkel ritkán alakul úgy, hogy csak annyi lesz, amennyit elterveztek a játékosok... :D

 

Kezdetben én is aggódtam, hogy az alapvetően jó természetű deákomnak gondot fog okozni a magas virtus, de miután az első játékülésen elértem az alacsony virtust, és azóta is csak kevesebb lett, elszállt az aggodalmam. :)morgorito

morgorito

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 930 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.09, 21:53

 

Valahogy a bűnökkel ritkán alakul úgy, hogy csak annyi lesz, amennyit elterveztek a játékosok... :D

 

Áh igen, amikor már a második játékülésen elhangzik a "legalább innen már csak több Virtusom lehet".Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1541 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.07, 23:21

 

A játékos nem láthatja a lapokat. Úgy kell megpróbálja leróni az adósságot bűnnel (méghozzá a kártyák húzásának sorrendjében), hogy nincs tisztában azzal, ténylegesen sikerrel jár-e (persze az ördög adhat iránymutatást). Van lehetőség, Nehéz kockavetéssel megnézheti az egyik lapot s akár ki is cserélheti.


Tehát elvileg úgy érdemes elszámolni az ördöggel, hogy elkövetsz kártyánként egy 2 pontos bűnt (mert ez 28/32 eséllyel kiváltja a kártyát)?

Ezek egyébként még nem olyan kemény dolgok (istenkáromlás, megátkozás, libertinus nézeteket terjeszteni).


Mikor te mesélsz, ezt szoktad engedni játékülések között (Pl. szodómiában vettem részt, -2 virtus -1 kártya?) vagy játék közben kell alkalmas pillanatot találni?

 

 

Valahogy a bűnökkel ritkán alakul úgy, hogy csak annyi lesz, amennyit elterveztek a játékosok... :D

Eddig mindig játék közben rótták le a tartozást, bár bizonyos esetekben játékok közt is megengedném, szerintem. Ám nálunk sokkal gyakoribbak a Bibliát forgató karakterek (én is ezzel éltem legtöbbször játékosként), így ebben több tapasztalatom van.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]