Ugrás tartalomhoz


Fontos! Olvasd el és add tovább! Ha regisztráltál valaha felhasználót az LFG.HU-n (vagy régebben az RPG.HU-n), akkor kérünk, hogy jelentkezz be vele, mert 2018. május 25-től a GDPR miatt változik az adatkezelés módja. Ha nem adsz külön engedélyt az adatait tárolására, a felhasználói fiókodat törölnünk kell.
Köszönjük.

Fotó

Helvéczia - általános


 • Válasz írásához lépj be
546 hozzászólás érkezett eddig

Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3284 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 14:26

Ááá, ne, ez igy nem jo, mert akkor a megjelenese a bizonytalan jovore tolodik - ahogy Narmor is irta. A 3 szamomra nem kerekebb, mint a 2. :)

 

Narmor: neked / nektek meg kitartast akkor! De az jo hir, hogy lesznek modulok az uj kiadvanyban. :)

 

Akár ki is kerekíthetjük háromra a modulok számát, mert a Fogadó a Három Tarka Macskához egy térkép és legalább egy lektori ellenőrzés kivételével szintén készen áll a közzétételre. :)

 

 

 

Olvasom ezt a vitat, es ugy latom, hogy elbeszeltek egymas mellett. En nem ertem, miert problema az, hogy valaki elolvassa az anyagot, aztan pedig megbeszelesre bocsajtja a velemenyet arrol, mit-hogyan lehetne _finom_hangolni a rendszeren, es a kulisszakon ugy, hogy a megcelzott korhangulatot (szerinte) jobban eltalalja a jatek. Persze, nem kell egyeterteni vele, nekem sem minden felvetese szimpatikus. De amikor mar olyanok jonnek fel a vitaban, hogy "eltüntetni a szinteket és a varázslatokat, kivenni a mitikus lényeket és tárgyakat...", ott mar erosen csusztatas van. Ilyenrol ugyanis szo nem volt.

 

Ott van a szerzo masik jateka, a Kard & Magia. Az is egy "kész játék". Feltetelezem, szamos jatekalkalmon, tesztelesen, alapos atgondolason ment at, mire vegul megjelent -- megis, a forumitak zome haziszabalyozta, balanszolta, bovitgette; sot, meg a szerzo is mondta, hogy par ev tavlatabol par rendszerelemet maskepp hangolt volna (masik forumon). Na es? Mindezek ellenere az alapjai nagyon jok, letisztultak, es nagyon is hasznalhatok. A lenyeg az, hogy _hasznaltak_, jatszottak es jatszanak vele.

 

De akkor miert ne lehetne ugyanez a helyzet egy friss jatekkal? Az ilyen jellegu vitak, hogy "szerintem itt-meg itt lehetne modositani" vs. "nem-nem-nem, hozza ne nyulj a Kaba kohoz, ez kész es tokeletes, ahogy van, mert kiprobaltuk" nem valami konstruktivak, szerintem. Semmi nem tokeletes, plane nem elsore. En amugy nem lattam itt semmifele szamonkerest, bar az ingerkuszobe mindenkinek mashol van, azt elismerem.

 

Amit szinten nem ertek, az olyan jellegu ervek, hogy "mig nem probaltad ki, ne dumalj". Orastes, szerinted, ha Birbin elmenne egy talalkozora, ahol jatszana egy kb. 4 oras bemutato jatekban (lasd pl. a legutobbi KT), akkor maris hangot adhatna a velemenyenek? :) Azert a Helveczia szerintem annal sokkal jobban ossze van rakva, semmint hogy egy-ket probajatek utan darabjaira szet lehessen fureszelni. A balanszolashoz tenyleg matekozni, meg szamolgatni kell - amit jo sok rendszert ismerve, na meg a konyvet alaposan elolvasva meg is lehet tenni. Utana persze a probajatek jonne, idealis esetben.

 

Nem, nem vagyok Birbin haverja, sot, nem is ismerem ot. :)Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 14:02

Nem szoktam béta verziós/friss játékokkal játszani. Megvárom a javító patcheket.

 

Gratulálok neked a hozzáállásodhoz. :bravo:  Ahogy Orastes is írta, ez nem béta. Amúgy ingyen fenn van neten, ha már bele akarsz menni balanszolásba, meg ilyenek, akkor kipróbálhattad volna. A puding próbája az evés, nem az, hogy nézed a hűtőpulton.


Módosította Narmor: 2014.05.25, 14:06


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6078 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 11:51

Birbin, a doboz nem béta (azok az alapkönyvek is megvannak, itt a polcomon) hanem egy kész játék, ha nem tetszik, ne használd. További vitát akkor fogok veled folytatni, ha esetleg kipróbáltad, lesz Helvécziás találkozó, ott megteheted.kukac

kukac

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 483 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
   3                              

Kelt 2014.05.25, 11:38

Ezek után miért baj neked, ha valaki a 17. század hangulatát szeretné viszontlátni?

 

 

Át kell alakítani a fegyveres részt, kivágni a régi fegyvereket, eltüntetni a szinteket és a varázslatokat, kivenni a mitikus lényeket és tárgyakat... akkor meg a játék Helvécziából átalakul Svájcz-cá.

 

Te amúgy hányszor játszottál a Helvécziával? :bociszemek:

 

Nem szoktam béta verziós/friss játékokkal játszani. Megvárom a javító patcheket.

 

 

 

Ááá, itt érzed az öngólt? Leszólni egy játékot, amivel nem is játszottál? Azért a hangulatot és a történelemhűséget számon kéred (még ha nem is volt a játék czélja, akkor is...)

 

Sajnos nem sikerült elkapnod, hogy a válaszom Orestes melyik gondolatára született. Súgok: az első mondatra.

 

Birbin, te most komolyan azt gondolod, hogy a Helvécziának a fegyverbuzik igényeit kéne kiszolgálnia?

 

 

Értem a logikádat. Tehát szerinted aki játszott mondjuk az Empire Total War játékkal, a With Fire and Sworddel, a 40-50 kalózos játék közül néhánnyal (mondjuk Sid Meier's Pirates!), netán a 7tenger szerepjátékkal, az fegyverbuzi.

 

 

Izé, még mindig nem értem. Aki játszott már valami történelemalapú játékkal, azok kidobják ezt, ha nincs bennük pontos ábrázolást a kor fegyvereiről, vértjeiről, és harcmodorairól? (És még fegyverbuzi is?)

 

Igyekeztem megragadni a Három testőr hangulatát, remélem sikerült.

Ez a kardos-íjas fickó példád annyira nem passzol a témába, hogy komolyan meg kell kérdeznem, elolvastad-e tulajdonképpen a vitaindító bejegyzésemet vagy emlékszel-e rá?

Továbbá amikor te második világháborús játékot írsz, akkor ennek alapján kidolgozod-e hozzá a kard és az íj statisztikáit? Erre tényleg kiváncsi vagyok.

 

 

Orastes: Lehet régebbi fegyvereket is használni, ha az ükapjának olyan volt, és csak az van otthon.

Birbin: A Három Testőr is azokat a fegyvereket használta, amik abban a korban vannak, mert ilyen volt a hangulata.

Kukac: A második világháborúban se volt korhű fegyver a kard+íj kombó, mégis használták.

Birbin: A példa nem illik ide.

 

Gratulálok. Továbbá ha egy második világháborús játékban valaki(k)nél kard és íj van, akkor kellenek azoknak a fegyvereknek is statisztikák. Én legalábbis azt a fegyvert használnám, amim van, nem azt, ami korhű.


Módosította kukac: 2014.05.25, 11:38


Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1710 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 11:24

Birbin, a Helvéczia nagyon sok komponensből van összeakva, és ebből csak egy a kalandregények műfaja, amiből több korszakban játszódó is van, nem egyedül Dumas regényei az irányadóak, hanem korábbiak is, és a korszak sem történelmi,sem a helyszínek, éppen ezért fölösleges rugózni a játék korhűségén meg realitásán (a fegyver/páncél téma ugyanez).

Mondj egy korábbi irányadó regényt.

Egyébként pont te idéztél a játékból pár bejegyzéssel korábban, amely szerint "Ez a világ kisebb szabadságokkal az elképzelt XVII. és XVIII. században, vagy azok határán játszódik"

Ezek után miért baj neked, ha valaki a 17. század hangulatát szeretné viszontlátni?

 

A fegyver téma nem másik téma, ez még mindig ugyanaz. Ha másnak hiszed, akkor írd le, hogy milyen témára gondolsz még, hogy tudjalak követni.

Egyébként csak zárójelben szerintem bolhából csinálsz elefántot. Ha amiket leírtam, ezek benne lennének a könyvben, észre se vennéd a különbséget. Még egyszer leírom. Ezek annak hangulatosak, aki valamelyest ért hozzájuk. Például hagyományőrző, vagy sokat játszott a korba passzoló számítógépes játékokkal.
 

A másik komponens meg a népmesék világa volt. A helyszín sohasem létezett, szóval nem értem, hogy te milyen "reális" meg "korhű" meg mittoménmilyen dolgokat kérsz számon egy ilyen játékon? :titok:

 

(Harmadikként a rendszerbeli fejtegetéseidet említhetnám meg, de minek? Számos alkalommal játszottunk kiválóan működik, abban a formában, ahogy a dobozban levő szabálykönyvekben van)

Kérlek mutasd meg, hol kértem számon valamit is a játékon.

A rendszerbeli fejtegetések nem olyan súlyúak, hogy azok egy normális játékot befolyásolhatnának. Ugyanis aki tud számolni, az egyszerűen kihagyja a gyenge opciókat, aki pedig nem tud, az úgyse veszi észre a különbséget. A játékok balanszolása arról szól, hogy aki nem tud vagy nem akar utánaszámolni dolgoknak, nagyjából az is ugyanakkora tápot vagy lehetőséget kapjon, mint a minmaxolás bajnoka.

 

Te amúgy hányszor játszottál a Helvécziával? :bociszemek:

Nem szoktam béta verziós/friss játékokkal játszani. Megvárom a javító patcheket.

 

 

kukac:

 Izé, ezt a kettőt hogy sikerült összehozni? Aki már játszott a fent említett játékokkal, azok hangulat miatt már nem játszatnak Helvécziával? Ez is valami általam észre nem vett apróbetűs rész a jogi függelékben?

Sajnos nem sikerült elkapnod, hogy a válaszom Orestes melyik gondolatára született. Súgok: az első mondatra.

 

 Gondolom a lehet, kötelező, logikus és a kényszer közötti különbségeket sem ismered. Na meg aztán ott volt a csávó, aki karddal és íjjal harcolt a második világháborúban: http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Churchill

 

Neki se szóltál, hogy ez szabványellenes...

Igyekeztem megragadni a Három testőr hangulatát, remélem sikerült.

Ez a kardos-íjas fickó példád annyira nem passzol a témába, hogy komolyan meg kell kérdeznem, elolvastad-e tulajdonképpen a vitaindító bejegyzésemet vagy emlékszel-e rá?

Továbbá amikor te második világháborús játékot írsz, akkor ennek alapján kidolgozod-e hozzá a kard és az íj statisztikáit? Erre tényleg kiváncsi vagyok.

 alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3449 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 11:15Szerintem új kalandmodulokra van szükség. Én pl. nagyon várom az Ilmendorfot. Játszani remek volt, mesélni is biztos király lesz. :)


Egyetertek. Tudsz valamit, amit a kozosseg nem? :) (Pl. a Kazamata hasabjain jon majd ki valami Helveczia modul...?)

A Kazamatában 2 Helvéczia modul is lesz (egy Alistertől, egy tőlem)
Akár ki is kerekíthetjük háromra a modulok számát, mert a Fogadó a Három Tarka Macskához egy térkép és legalább egy lektori ellenőrzés kivételével szintén készen áll a közzétételre. :)

kukac

kukac

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 483 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
   3                              

Kelt 2014.05.25, 09:07

Birbin, te most komolyan azt gondolod, hogy a Helvécziának a fegyverbuzik igényeit kéne kiszolgálnia?  :he: Nem jött át, hogy ennek a játéknak a lényege a hangulat, főleg, mivel lónagy betűkkel ott az elején, hogy pikareszk szerepjáték, nem pedig az, hogy élethű, történelmi jellegű szerepjáték.  :hogymi:

 

 

VS

 

Értem a logikádat. Tehát szerinted aki játszott mondjuk az Empire Total War játékkal, a With Fire and Sworddel, a 40-50 kalózos játék közül néhánnyal (mondjuk Sid Meier's Pirates!), netán a 7tenger szerepjátékkal, az fegyverbuzi.

 

 

Izé, ezt a kettőt hogy sikerült összehozni? Aki már játszott a fent említett játékokkal, azok hangulat miatt már nem játszatnak Helvécziával? Ez is valami általam észre nem vett apróbetűs rész a jogi függelékben?

 

De most jut eszembe, végülis igazad van. Hiszen a Három testőrben is Athos teljes lemezpáncélban, lovagkarddal harcol, Porthos rákvértben, láncos buzogánnyal és pajzzsal szokott fölfegyverkezni, Aramist el se lehetne választani láncvértjétől, pörölyétől és kedves gerelyeitől. D'Artagnan pedig mint tudjuk pikkelypáncélban és csákánnyal-nagy pajzzsal áll ki párbajra.

 

 

Gondolom a lehet, kötelező, logikus és a kényszer közötti különbségeket sem ismered. Na meg aztán ott volt a csávó, aki karddal és íjjal harcolt a második világháborúban: http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Churchill

 

Neki se szóltál, hogy ez szabványellenes...Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6078 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 09:03

Birbin, a Helvéczia nagyon sok komponensből van összeakva, és ebből csak egy a kalandregények műfaja, amiből több korszakban játszódó is van, nem egyedül Dumas regényei az irányadóak, hanem korábbiak is, és a korszak sem történelmi,sem a helyszínek, éppen ezért fölösleges rugózni a játék korhűségén meg realitásán (a fegyver/páncél téma ugyanez).

A másik komponens meg a népmesék világa volt. A helyszín sohasem létezett, szóval nem értem, hogy te milyen "reális" meg "korhű" meg mittoménmilyen dolgokat kérsz számon egy ilyen játékon? :titok:

 

(Harmadikként a rendszerbeli fejtegetéseidet említhetnám meg, de minek? Számos alkalommal játszottunk kiválóan működik, abban a formában, ahogy a dobozban levő szabálykönyvekben van)

 

Te amúgy hányszor játszottál a Helvécziával? :bociszemek:

 


Módosította Orastes: 2014.05.25, 09:04


Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1710 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 08:32

Birbin, te most komolyan azt gondolod, hogy a Helvécziának a fegyverbuzik igényeit kéne kiszolgálnia? :he: Nem jött át, hogy ennek a játéknak a lényege a hangulat, főleg, mivel lónagy betűkkel ott az elején, hogy pikareszk szerepjáték, nem pedig az, hogy élethű, történelmi jellegű szerepjáték. :hogymi:

 

Értem a logikádat. Tehát szerinted aki játszott mondjuk az Empire Total War játékkal, a With Fire and Sworddel, a 40-50 kalózos játék közül néhánnyal (mondjuk Sid Meier's Pirates!), netán a 7tenger szerepjátékkal, az fegyverbuzi.

De most jut eszembe, végülis igazad van. Hiszen a Három testőrben is Athos teljes lemezpáncélban, lovagkarddal harcol, Porthos rákvértben, láncos buzogánnyal és pajzzsal szokott fölfegyverkezni, Aramist el se lehetne választani láncvértjétől, pörölyétől és kedves gerelyeitől. D'Artagnan pedig mint tudjuk pikkelypáncélban és csákánnyal-nagy pajzzsal áll ki párbajra.

A tűzfegyverek persze olyan modernek, hogy még csak láttak néhányat olaszok kezében, de nekik sose volt. Ezért lövöldöznek mindig számszeríjjal.

 Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 07:56

 

Szerintem új kalandmodulokra van szükség. Én pl. nagyon várom az Ilmendorfot. Játszani remek volt, mesélni is biztos király lesz. :)

 

Egyetertek. Tudsz valamit, amit a kozosseg nem? :) (Pl. a Kazamata hasabjain jon majd ki valami Helveczia modul...?)

 

 

A Kazamatában 2 Helvéczia modul is lesz (egy Alistertől, egy tőlem), csak lassan haladnak a munkálatok (a KéK modulok/anyagok írása folyik, egy részük tesztelve is lett, csak be kéne gépelni, meg ilyenek). Nagyon sok a dolgom, hogy őszinte legyek, a saját anyagaimmal ezért nem nagyon haladok. Persze előbb (nyár közepe?) vagy utóbb (ősz?) jön a magazin, s akkor a két Helvéczia modul is. :)
Plusz ha lesz időm, akkor megcsinálom a kis modulgyűjteményem a Brunwaldból, s elküldöm elGabornak, de ehhez még idő kell, sok idő. :( Ez utóbbi talán még a tél előtt elkészül. Nem akarok felelőtlenül ígérgetni.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6078 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 07:29

Birbin, te most komolyan azt gondolod, hogy a Helvécziának a fegyverbuzik igényeit kéne kiszolgálnia? :he: Nem jött át, hogy ennek a játéknak a lényege a hangulat, főleg, mivel lónagy betűkkel ott az elején, hogy pikareszk szerepjáték, nem pedig az, hogy élethű, történelmi jellegű szerepjáték. :hogymi:Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1710 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 22:42

Narmor és Orastes

 

A fegyveres dolgok célközönsége nem ti vagytok. Ez annak fontos hangulati elem, aki valamelyest ért hozzájuk. Például hagyományőrző, vagy csak sokat játszott a korba passzoló számítógépes játékokkal.

 

 

Narmor

Ha nem tetszik, akkor mikor mesélsz, használj háziszabályokat, az ilyesmit soha senki nem tiltotta, s a mesélők mindig is saját és csapatuk ízléséhez igazították, ha kellett, a rendszereket idővel. Kár erratát követelni ilyesmi kapcsán.

Komolyan? Tényleg lehet háziszabályokat használni? Én végig abban a tudatban voltam, hogy elvisz a rendőr, ha megpróbálom.

Kérlek, mutass rá, hol "követeltem" erratát.

 

 Játszottam is, meséltem is, de például a németekkel sose volt gond

Én nem írtam, hogy gond lenne velük játszani. Azt írtam, hogy lehetne több tápjuk, mert a mesterség elég kevés.

 

 magyar is iszonyat hangulatos, szintén a lengyel

Írtam valahol, hogy ezek nem hangulatosak? Hol?

 

 bajnok egyáltalán nem tűnt gyengének

Utána kell számolni. Mint ahogy a többinek is. A balanszolás már csak ilyen dolog.

 Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6078 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 21:43

Birbin, a kedvedért pár mondat a könyvből:

 

"Az elképzelt világot nem a pontos történetírás, hanem a regényes képzelet népesíti be. Hősei ördöggel czimboráló vándordiákok, szerencséjüket követő vagabundusok, jeles hadfiak és jámbor vagy bűnös klerikusok; velük szemben pedig elhagyatott tündérkirályságok, számító városi polgárok, ördöngős garaboncziások, kegyetlen zsoldosvezérek, kapzsi pénzemberek és elvarázsolt békakirályfiak állanak (hogy csak pár példát említsünk). Minden karakternek megadatik a hírnév és a vagyon lehetősége, ha életét és testi épségét koczkára teszi; vannak, akik csúful elbuknak, míg mások fegyverrel, furfanggal és mágiával felülkerekednek a rájuk leső veszélyeken."

 

"Ez a világ kisebb szabadságokkal az elképzelt XVII. és XVIII. században, vagy azok határán játszódik: postakocsik, czéhlegények, rablók, parókás filiszterek, kalandvágyó kontesszák és élelmes csalók népesitik be, kik körül ott van a századok teljes forgataga, a nagyravágyó udvari emberektől a szabadság és egyenlőség tanait hirdető titkos társaságokig."

 

Szerintem ehhez teljesen passzolnak a könyvben levő dolgok. :ezvan:Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3284 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 21:05

Szerintem új kalandmodulokra van szükség. Én pl. nagyon várom az Ilmendorfot. Játszani remek volt, mesélni is biztos király lesz. :)

 

Egyetertek. Tudsz valamit, amit a kozosseg nem? :) (Pl. a Kazamata hasabjain jon majd ki valami Helveczia modul...?)

 

(OFF)3 het mulva megyek egy szerepjatekos "hosszu hetvegere", regi spanokkal, 6-8 emberrel - ott még senki nem ismeri a Helvecziat, es ha addig befutna valami jo kis modul, akkor probat tennek vele (mondjuk mar most tulkinalat van mesekbol & kulonbozo szabalyrendszerekbol, szoval biztosan szavazas lesz...)(/OFF)Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1128 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 19:38

 

Sajnos új verzió nem lesz. Egyszerűen nincs lelkierőm arra, hogy megint belepiszkáljak az anyagba és elkezdjem újraírni.

 

Szerintem nem kéne sok dologba belepiszkálni. Inkább finomhangolásról van szó, nem mennyiségről.
 

 

Ha nem tetszik, mert nem vált be mesélés közben, akkor miért nem háziszabályozol? Őszintén megmondom, a felvetéseid jó része egyáltalán nem tetszik. Szóval határozottan nem örülnék, ha a te "nézeteid" átszabnák a játékot.

 

Játszottam is, meséltem is, de például a németekkel sose volt gond (azért az a mesterség nagyon hasznos tud lenni, tudni kell élni a lehetőséggel), a magyar is iszonyat hangulatos, szintén a lengyel, s a lovas kalandok is előtérben voltak (ha a karakterek szereznek lovat, onnantól kezdve gyakorivá válik a lóhasználat), a bajnok egyáltalán nem tűnt gyengének stb.

 

A legtöbb javaslatod inkább ilyen ízlésbeli dolog vagy kákán is csomó keresés (a számszeríj vs. muskéta ára, régimódi dolgok ne legyenek benne stb.). Amúgy meg Helvéczia nem egyenlő a történelmi Svájccal, se Európával. Nem hiszem, hogy a fegyverek beárazását gazdaságtörténeti tanulmányokra kéne alapozni. Persze az is érdekes lenne, csak nem egy mesevilágban, ami nyomokban történelmet tartalmaz.
Ha nem tetszik, akkor mikor mesélsz, használj háziszabályokat, az ilyesmit soha senki nem tiltotta, s a mesélők mindig is saját és csapatuk ízléséhez igazították, ha kellett, a rendszereket idővel. Kár erratát követelni ilyesmi kapcsán.

 

Szerintem új kalandmodulokra van szükség. Én pl. nagyon várom az Ilmendorfot. Játszani remek volt, mesélni is biztos király lesz. :)Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1710 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 19:19

A régimódi az egy megjegyzés a fegyverlistában bizonyos tételek mellett. Nem azt jelenti, hogy a fegyver nincs a listán.

 

Vagyis, ez a korszak egyfajta átmenet, ugyanakkor az elzártabb völgyekben fekvő városka poroszlója miért ne használhatná a nagyapja harci csákányát, netán fapajzsát és pikkelypáncélját?

Már az ükapjának sem volt se csákánya, se pikkelypáncélja, se fapajzsa.

 

A Helvéczia az újkorban játszódik és ennek megfelelő gyilkoló szerszámok illenek hozzá. Szerintem.

 Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1602 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 16:36

Tavasszal elolvastam a Haramiák kapitányát. Hát sajna ritka gyenge produkció. Lehet, hogy az átdolgozás miatt (Delfin sorozat > gyerekeknek átdolgozva), de az a sejtésem, hogy a cucc már önmagában is pocsék. Nem keresek valóságeffekteket, meg efféléket, meg komoly korrajzot, de valami minimális érdekességet egy címkarakterben, hát azt keresnék. És az nincs benne: kb. annyira érdekes, mint egy treff hetes, a cselekménynek meg legyünk őszinték, nincs se eleje, se vége, kb. kivágat egy rablóbanda lehetőségeiből, ami cselekménye meg van, az szétesik.

 

Viszont a Kincsesládikó, na az frankó.


Módosította Radivoj: 2014.05.24, 16:38


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6078 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 12:26

 

 

A fegyverek közül a lovagkard, a buzogányok, a csákány is régimódiak

Néha a régimódi dolgok is hangulatosak. Mint a Zerwikaptur Podbipieta uram kezében.

 

 

Igen, a Helvécziának pontosan ez lehetne az egyik célja, hogy meghagyja a régiességet, elvégre sokszor szerepel a leírásokban, hogy vannak ódon, gótikus kastélyok, néhány reneszánsz épület, és az újabb dolgok, mint a tűzfegyverek, meg a reformáció és a libertinus eszmék lassan kúsznak be Helvécziába és a szomszédos tartományokba. Vagyis, ez a korszak egyfajta átmenet, ugyanakkor az elzártabb völgyekben fekvő városka poroszlója miért ne használhatná a nagyapja harci csákányát, netán fapajzsát és pikkelypáncélját? Simán belefér, és ez az egyik pont, amitől a Helvéczia nem lesz Van Helsing (a szörnyű filmre gondolok) vagy Hansel & Gretchen :ize:
 Anathor

Anathor

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 41 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 11:51

 

A fegyverek közül a lovagkard, a buzogányok, a csákány is régimódiak

Néha a régimódi dolgok is hangulatosak. Mint a Zerwikaptur Podbipieta uram kezében.kukac

kukac

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 483 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
   3                              

Kelt 2014.05.23, 06:11

A fegyverek közül a lovagkard, a buzogányok, a csákány is régimódiak, utóbbiak tiszti díszfegyverek lengyeleknél-magyaroknál, úgyhogy kidobni nem kell. A láncos buzogányt mindenképp törölném, az századokkal korábban kiment a divatból.

 

 

Pedig a régi dolgok sokkal jobban mutatnak ereklyeként. Azért mennyivel kúlabb már arra hivatkozni, hogy azért legyél német-római császár, mert egy elázott vízityúk fejbe vágott egy rozsdás buzogánnyal, mint arra, hogy meglőtt a világ legmodernebb muskétájával. :)
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]