Ugrás tartalomhoz


Fotó

Helvéczia - általános


 • Válasz írásához lépj be
551 hozzászólás érkezett eddig

Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1719 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 17:30

 

Nem szoktam béta verziós/friss játékokkal játszani. Megvárom a javító patcheket.

Gratulálok neked a hozzáállásodhoz. :bravo:  Ahogy Orastes is írta, ez nem béta. Amúgy ingyen fenn van neten, ha már bele akarsz menni balanszolásba, meg ilyenek, akkor kipróbálhattad volna. A puding próbája az evés, nem az, hogy nézed a hűtőpulton.

Nem kell gratulálnod, ez nem érdem.

Tudom, hogy fönt van a neten.

Volt pár fontosnak tűnő részlet, ami nem volt egyértelmű. A hozzászólásokon láttam, hogy nem vagyok egyedül ezzel, gondoltam megvárom a magyarázatokat. Ilyen nem volt, úgyhogy bár érdekes lett volna a Helvéczia a sok jó ötlete és a hangulata miatt, ám mégis inkább más kampányt kezdtünk.
Egyébként pedig faék egyszerűségű dolgokkal kapcsolatban írtam. Kicsit is bonyolultabb dolgokhoz már tapasztalat kellene, annyira más, mint mondjuk a KéM. Tehát ilyesmikről nem írtam.aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1566 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 17:02

Valahol a D&D with Porn Stars blogon volt egy zseniális kép ilyen vegyvédelmi címkéhez hasonlatos matricáról, jó nagy betűkkel, hogy "WARNING: DIY D&D product. Never use as intended!" vagy valami hasonló.

 

Ilyet Helvécziára is lehetne ragasztani a jelek szerint.

 

(Más szavakkal: igen, a háziszabályozás adja a dolog lényegét, nem kell leszólni azt, se másokra erőltetni azt ami a te asztalodnál bevált. Meg a szokásos ne veszekedjetek píszlávendjuniti klisék.)


Módosította aluminiumtrioxid: 2014.05.25, 17:06


Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1719 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 16:55

További vitát akkor fogok veled folytatni, ha esetleg kipróbáltad, lesz Helvécziás találkozó, ott megteheted.

Kár, pedig kiváncsi lettem volna a további érveidre.
A Helvéczia egy dnd klón, úgyhogy simán meg tudom ítélni az általam emlegetett pár szabályt és fegyvert. Az is lehet, hogy nincs igazam, úgyhogy érdekelt volna, hogy ki mit gondol mondjuk arról a pár szabályról, amit fölemlegettem. Persze érvekkel alátámasztva.
 

 

Át kell alakítani a fegyveres részt, kivágni a régi fegyvereket, eltüntetni a szinteket és a varázslatokat, kivenni a mitikus lényeket és tárgyakat... akkor meg a játék Helvécziából átalakul Svájcz-cá.

Erre mit lehet írni? Játssz így, ha ezt szeretnéd.
 

 

Ááá, itt érzed az öngólt? Leszólni egy játékot, amivel nem is játszottál? Azért a hangulatot és a történelemhűséget számon kéred (még ha nem is volt a játék czélja, akkor is...)

Kérlek mutasd meg, hogy hol szóltam le a játékot.
Kérlek mutasd meg, hogy hol kértem számon bármit is.
 

Izé, még mindig nem értem. Aki játszott már valami történelemalapú játékkal, azok kidobják ezt, ha nincs bennük pontos ábrázolást a kor fegyvereiről, vértjeiről, és harcmodorairól? (És még fegyverbuzi is?)

Kérlek mutasd meg, hogy hol írtam azt, hogy kidobják?
Én azt írtam, hogy a fegyverek annak fontos hangulati elem, aki valamelyest ért hozzájuk.
Például aki valaha hallott már a dzsidásokról, annak ismerősen cseng a név, ha a fegyverlistában megtalálja.
 

 

Orastes: Lehet régebbi fegyvereket is használni, ha az ükapjának olyan volt, és csak az van otthon.

Birbin: A Három Testőr is azokat a fegyvereket használta, amik abban a korban vannak, mert ilyen volt a hangulata.

Kukac: A második világháborúban se volt korhű fegyver a kard+íj kombó, mégis használták.

Birbin: A példa nem illik ide.

Az egyes embereknek tulajdonított gondolatok nem ezek voltak, nem ez volt a logikai összefüggés, illetve jónéhány lépcsőt kihagytál.

A példámban a Három testőr általános hangulatán ironizáltam nem egyetlenegy szereplőn. A példád meg egy ember a tízmillióból.
Továbbá a nagyapja fegyverét az használja, akinek más nincs. Tehát ez nem jó példa, mert a fickó bármikor kaphatott volna rendes fegyvert, ha akar.
 

 

Gratulálok. Továbbá ha egy második világháborús játékban valaki(k)nél kard és íj van, akkor kellenek azoknak a fegyvereknek is statisztikák. Én legalábbis azt a fegyvert használnám, amim van, nem azt, ami korhű.

Szerinted az az angol, aki bevonult a 2. vh-ban, annak a kezébe nem nyomtak puskát?
És emiatt az egy lökött miatt ki kellene dolgozni az íj és még ötven középkori fegyver értékeit a 2. vh-s játékokhoz? Ne játssz eggyel se, csalódni fogsz. :D
 alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3449 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 16:37

Ááá, ne, ez igy nem jo, mert akkor a megjelenese a bizonytalan jovore tolodik - ahogy Narmor is irta. A 3 szamomra nem kerekebb, mint a 2. :


(OFF)Dobj privátban egy e-mail címet, és jövő héten megpróbálom átlőni.(/OFF)


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6118 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 14:38

1, Amit szinten nem ertek, az olyan jellegu ervek, hogy "mig nem probaltad ki, ne dumalj". Orastes, szerinted, ha Birbin elmenne egy talalkozora, ahol jatszana egy kb. 4 oras bemutato jatekban (lasd pl. a legutobbi KT), akkor maris hangot adhatna a velemenyenek? :) Azert a Helveczia szerintem annal sokkal jobban ossze van rakva, semmint hogy egy-ket probajatek utan darabjaira szet lehessen fureszelni.

2, A balanszolashoz tenyleg matekozni, meg szamolgatni kell - amit jo sok rendszert ismerve, na meg a konyvet alaposan elolvasva meg is lehet tenni. Utana persze a probajatek jonne, idealis esetben.

 

1, Igen, működhetne, szerintem. Szét lehet fűrészelni (ahogy bármit) de a kis, apró hibái ellenére is koherensebb, mint a KéM.

 

2, Lehet, én is matekoltam, javasoltam a német néppel kapcsolatban ezt-azt, a Virtus számítása kapcsán is, de lásd az első pontra adott válaszom második mondatát. ű

 

Ami működik, azt nem kell megjavítani.Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3295 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 14:26

Ááá, ne, ez igy nem jo, mert akkor a megjelenese a bizonytalan jovore tolodik - ahogy Narmor is irta. A 3 szamomra nem kerekebb, mint a 2. :)

 

Narmor: neked / nektek meg kitartast akkor! De az jo hir, hogy lesznek modulok az uj kiadvanyban. :)

 

Akár ki is kerekíthetjük háromra a modulok számát, mert a Fogadó a Három Tarka Macskához egy térkép és legalább egy lektori ellenőrzés kivételével szintén készen áll a közzétételre. :)

 

 

 

Olvasom ezt a vitat, es ugy latom, hogy elbeszeltek egymas mellett. En nem ertem, miert problema az, hogy valaki elolvassa az anyagot, aztan pedig megbeszelesre bocsajtja a velemenyet arrol, mit-hogyan lehetne _finom_hangolni a rendszeren, es a kulisszakon ugy, hogy a megcelzott korhangulatot (szerinte) jobban eltalalja a jatek. Persze, nem kell egyeterteni vele, nekem sem minden felvetese szimpatikus. De amikor mar olyanok jonnek fel a vitaban, hogy "eltüntetni a szinteket és a varázslatokat, kivenni a mitikus lényeket és tárgyakat...", ott mar erosen csusztatas van. Ilyenrol ugyanis szo nem volt.

 

Ott van a szerzo masik jateka, a Kard & Magia. Az is egy "kész játék". Feltetelezem, szamos jatekalkalmon, tesztelesen, alapos atgondolason ment at, mire vegul megjelent -- megis, a forumitak zome haziszabalyozta, balanszolta, bovitgette; sot, meg a szerzo is mondta, hogy par ev tavlatabol par rendszerelemet maskepp hangolt volna (masik forumon). Na es? Mindezek ellenere az alapjai nagyon jok, letisztultak, es nagyon is hasznalhatok. A lenyeg az, hogy _hasznaltak_, jatszottak es jatszanak vele.

 

De akkor miert ne lehetne ugyanez a helyzet egy friss jatekkal? Az ilyen jellegu vitak, hogy "szerintem itt-meg itt lehetne modositani" vs. "nem-nem-nem, hozza ne nyulj a Kaba kohoz, ez kész es tokeletes, ahogy van, mert kiprobaltuk" nem valami konstruktivak, szerintem. Semmi nem tokeletes, plane nem elsore. En amugy nem lattam itt semmifele szamonkerest, bar az ingerkuszobe mindenkinek mashol van, azt elismerem.

 

Amit szinten nem ertek, az olyan jellegu ervek, hogy "mig nem probaltad ki, ne dumalj". Orastes, szerinted, ha Birbin elmenne egy talalkozora, ahol jatszana egy kb. 4 oras bemutato jatekban (lasd pl. a legutobbi KT), akkor maris hangot adhatna a velemenyenek? :) Azert a Helveczia szerintem annal sokkal jobban ossze van rakva, semmint hogy egy-ket probajatek utan darabjaira szet lehessen fureszelni. A balanszolashoz tenyleg matekozni, meg szamolgatni kell - amit jo sok rendszert ismerve, na meg a konyvet alaposan elolvasva meg is lehet tenni. Utana persze a probajatek jonne, idealis esetben.

 

Nem, nem vagyok Birbin haverja, sot, nem is ismerem ot. :)Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1129 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 14:02

Nem szoktam béta verziós/friss játékokkal játszani. Megvárom a javító patcheket.

 

Gratulálok neked a hozzáállásodhoz. :bravo:  Ahogy Orastes is írta, ez nem béta. Amúgy ingyen fenn van neten, ha már bele akarsz menni balanszolásba, meg ilyenek, akkor kipróbálhattad volna. A puding próbája az evés, nem az, hogy nézed a hűtőpulton.


Módosította Narmor: 2014.05.25, 14:06


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6118 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 11:51

Birbin, a doboz nem béta (azok az alapkönyvek is megvannak, itt a polcomon) hanem egy kész játék, ha nem tetszik, ne használd. További vitát akkor fogok veled folytatni, ha esetleg kipróbáltad, lesz Helvécziás találkozó, ott megteheted.kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 615 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
   3                              

Kelt 2014.05.25, 11:38

Ezek után miért baj neked, ha valaki a 17. század hangulatát szeretné viszontlátni?

 

 

Át kell alakítani a fegyveres részt, kivágni a régi fegyvereket, eltüntetni a szinteket és a varázslatokat, kivenni a mitikus lényeket és tárgyakat... akkor meg a játék Helvécziából átalakul Svájcz-cá.

 

Te amúgy hányszor játszottál a Helvécziával? :bociszemek:

 

Nem szoktam béta verziós/friss játékokkal játszani. Megvárom a javító patcheket.

 

 

 

Ááá, itt érzed az öngólt? Leszólni egy játékot, amivel nem is játszottál? Azért a hangulatot és a történelemhűséget számon kéred (még ha nem is volt a játék czélja, akkor is...)

 

Sajnos nem sikerült elkapnod, hogy a válaszom Orestes melyik gondolatára született. Súgok: az első mondatra.

 

Birbin, te most komolyan azt gondolod, hogy a Helvécziának a fegyverbuzik igényeit kéne kiszolgálnia?

 

 

Értem a logikádat. Tehát szerinted aki játszott mondjuk az Empire Total War játékkal, a With Fire and Sworddel, a 40-50 kalózos játék közül néhánnyal (mondjuk Sid Meier's Pirates!), netán a 7tenger szerepjátékkal, az fegyverbuzi.

 

 

Izé, még mindig nem értem. Aki játszott már valami történelemalapú játékkal, azok kidobják ezt, ha nincs bennük pontos ábrázolást a kor fegyvereiről, vértjeiről, és harcmodorairól? (És még fegyverbuzi is?)

 

Igyekeztem megragadni a Három testőr hangulatát, remélem sikerült.

Ez a kardos-íjas fickó példád annyira nem passzol a témába, hogy komolyan meg kell kérdeznem, elolvastad-e tulajdonképpen a vitaindító bejegyzésemet vagy emlékszel-e rá?

Továbbá amikor te második világháborús játékot írsz, akkor ennek alapján kidolgozod-e hozzá a kard és az íj statisztikáit? Erre tényleg kiváncsi vagyok.

 

 

Orastes: Lehet régebbi fegyvereket is használni, ha az ükapjának olyan volt, és csak az van otthon.

Birbin: A Három Testőr is azokat a fegyvereket használta, amik abban a korban vannak, mert ilyen volt a hangulata.

Kukac: A második világháborúban se volt korhű fegyver a kard+íj kombó, mégis használták.

Birbin: A példa nem illik ide.

 

Gratulálok. Továbbá ha egy második világháborús játékban valaki(k)nél kard és íj van, akkor kellenek azoknak a fegyvereknek is statisztikák. Én legalábbis azt a fegyvert használnám, amim van, nem azt, ami korhű.


Módosította kukac: 2014.05.25, 11:38


Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1719 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 11:24

Birbin, a Helvéczia nagyon sok komponensből van összeakva, és ebből csak egy a kalandregények műfaja, amiből több korszakban játszódó is van, nem egyedül Dumas regényei az irányadóak, hanem korábbiak is, és a korszak sem történelmi,sem a helyszínek, éppen ezért fölösleges rugózni a játék korhűségén meg realitásán (a fegyver/páncél téma ugyanez).

Mondj egy korábbi irányadó regényt.

Egyébként pont te idéztél a játékból pár bejegyzéssel korábban, amely szerint "Ez a világ kisebb szabadságokkal az elképzelt XVII. és XVIII. században, vagy azok határán játszódik"

Ezek után miért baj neked, ha valaki a 17. század hangulatát szeretné viszontlátni?

 

A fegyver téma nem másik téma, ez még mindig ugyanaz. Ha másnak hiszed, akkor írd le, hogy milyen témára gondolsz még, hogy tudjalak követni.

Egyébként csak zárójelben szerintem bolhából csinálsz elefántot. Ha amiket leírtam, ezek benne lennének a könyvben, észre se vennéd a különbséget. Még egyszer leírom. Ezek annak hangulatosak, aki valamelyest ért hozzájuk. Például hagyományőrző, vagy sokat játszott a korba passzoló számítógépes játékokkal.
 

A másik komponens meg a népmesék világa volt. A helyszín sohasem létezett, szóval nem értem, hogy te milyen "reális" meg "korhű" meg mittoménmilyen dolgokat kérsz számon egy ilyen játékon? :titok:

 

(Harmadikként a rendszerbeli fejtegetéseidet említhetnám meg, de minek? Számos alkalommal játszottunk kiválóan működik, abban a formában, ahogy a dobozban levő szabálykönyvekben van)

Kérlek mutasd meg, hol kértem számon valamit is a játékon.

A rendszerbeli fejtegetések nem olyan súlyúak, hogy azok egy normális játékot befolyásolhatnának. Ugyanis aki tud számolni, az egyszerűen kihagyja a gyenge opciókat, aki pedig nem tud, az úgyse veszi észre a különbséget. A játékok balanszolása arról szól, hogy aki nem tud vagy nem akar utánaszámolni dolgoknak, nagyjából az is ugyanakkora tápot vagy lehetőséget kapjon, mint a minmaxolás bajnoka.

 

Te amúgy hányszor játszottál a Helvécziával? :bociszemek:

Nem szoktam béta verziós/friss játékokkal játszani. Megvárom a javító patcheket.

 

 

kukac:

 Izé, ezt a kettőt hogy sikerült összehozni? Aki már játszott a fent említett játékokkal, azok hangulat miatt már nem játszatnak Helvécziával? Ez is valami általam észre nem vett apróbetűs rész a jogi függelékben?

Sajnos nem sikerült elkapnod, hogy a válaszom Orestes melyik gondolatára született. Súgok: az első mondatra.

 

 Gondolom a lehet, kötelező, logikus és a kényszer közötti különbségeket sem ismered. Na meg aztán ott volt a csávó, aki karddal és íjjal harcolt a második világháborúban: http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Churchill

 

Neki se szóltál, hogy ez szabványellenes...

Igyekeztem megragadni a Három testőr hangulatát, remélem sikerült.

Ez a kardos-íjas fickó példád annyira nem passzol a témába, hogy komolyan meg kell kérdeznem, elolvastad-e tulajdonképpen a vitaindító bejegyzésemet vagy emlékszel-e rá?

Továbbá amikor te második világháborús játékot írsz, akkor ennek alapján kidolgozod-e hozzá a kard és az íj statisztikáit? Erre tényleg kiváncsi vagyok.

 alister

alister

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 3449 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 11:15Szerintem új kalandmodulokra van szükség. Én pl. nagyon várom az Ilmendorfot. Játszani remek volt, mesélni is biztos király lesz. :)


Egyetertek. Tudsz valamit, amit a kozosseg nem? :) (Pl. a Kazamata hasabjain jon majd ki valami Helveczia modul...?)

A Kazamatában 2 Helvéczia modul is lesz (egy Alistertől, egy tőlem)
Akár ki is kerekíthetjük háromra a modulok számát, mert a Fogadó a Három Tarka Macskához egy térkép és legalább egy lektori ellenőrzés kivételével szintén készen áll a közzétételre. :)

kukac

kukac

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 615 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
   3                              

Kelt 2014.05.25, 09:07

Birbin, te most komolyan azt gondolod, hogy a Helvécziának a fegyverbuzik igényeit kéne kiszolgálnia?  :he: Nem jött át, hogy ennek a játéknak a lényege a hangulat, főleg, mivel lónagy betűkkel ott az elején, hogy pikareszk szerepjáték, nem pedig az, hogy élethű, történelmi jellegű szerepjáték.  :hogymi:

 

 

VS

 

Értem a logikádat. Tehát szerinted aki játszott mondjuk az Empire Total War játékkal, a With Fire and Sworddel, a 40-50 kalózos játék közül néhánnyal (mondjuk Sid Meier's Pirates!), netán a 7tenger szerepjátékkal, az fegyverbuzi.

 

 

Izé, ezt a kettőt hogy sikerült összehozni? Aki már játszott a fent említett játékokkal, azok hangulat miatt már nem játszatnak Helvécziával? Ez is valami általam észre nem vett apróbetűs rész a jogi függelékben?

 

De most jut eszembe, végülis igazad van. Hiszen a Három testőrben is Athos teljes lemezpáncélban, lovagkarddal harcol, Porthos rákvértben, láncos buzogánnyal és pajzzsal szokott fölfegyverkezni, Aramist el se lehetne választani láncvértjétől, pörölyétől és kedves gerelyeitől. D'Artagnan pedig mint tudjuk pikkelypáncélban és csákánnyal-nagy pajzzsal áll ki párbajra.

 

 

Gondolom a lehet, kötelező, logikus és a kényszer közötti különbségeket sem ismered. Na meg aztán ott volt a csávó, aki karddal és íjjal harcolt a második világháborúban: http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Churchill

 

Neki se szóltál, hogy ez szabványellenes...Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6118 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 09:03

Birbin, a Helvéczia nagyon sok komponensből van összeakva, és ebből csak egy a kalandregények műfaja, amiből több korszakban játszódó is van, nem egyedül Dumas regényei az irányadóak, hanem korábbiak is, és a korszak sem történelmi,sem a helyszínek, éppen ezért fölösleges rugózni a játék korhűségén meg realitásán (a fegyver/páncél téma ugyanez).

A másik komponens meg a népmesék világa volt. A helyszín sohasem létezett, szóval nem értem, hogy te milyen "reális" meg "korhű" meg mittoménmilyen dolgokat kérsz számon egy ilyen játékon? :titok:

 

(Harmadikként a rendszerbeli fejtegetéseidet említhetnám meg, de minek? Számos alkalommal játszottunk kiválóan működik, abban a formában, ahogy a dobozban levő szabálykönyvekben van)

 

Te amúgy hányszor játszottál a Helvécziával? :bociszemek:

 


Módosította Orastes: 2014.05.25, 09:04


Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1719 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 08:32

Birbin, te most komolyan azt gondolod, hogy a Helvécziának a fegyverbuzik igényeit kéne kiszolgálnia? :he: Nem jött át, hogy ennek a játéknak a lényege a hangulat, főleg, mivel lónagy betűkkel ott az elején, hogy pikareszk szerepjáték, nem pedig az, hogy élethű, történelmi jellegű szerepjáték. :hogymi:

 

Értem a logikádat. Tehát szerinted aki játszott mondjuk az Empire Total War játékkal, a With Fire and Sworddel, a 40-50 kalózos játék közül néhánnyal (mondjuk Sid Meier's Pirates!), netán a 7tenger szerepjátékkal, az fegyverbuzi.

De most jut eszembe, végülis igazad van. Hiszen a Három testőrben is Athos teljes lemezpáncélban, lovagkarddal harcol, Porthos rákvértben, láncos buzogánnyal és pajzzsal szokott fölfegyverkezni, Aramist el se lehetne választani láncvértjétől, pörölyétől és kedves gerelyeitől. D'Artagnan pedig mint tudjuk pikkelypáncélban és csákánnyal-nagy pajzzsal áll ki párbajra.

A tűzfegyverek persze olyan modernek, hogy még csak láttak néhányat olaszok kezében, de nekik sose volt. Ezért lövöldöznek mindig számszeríjjal.

 Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1129 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 07:56

 

Szerintem új kalandmodulokra van szükség. Én pl. nagyon várom az Ilmendorfot. Játszani remek volt, mesélni is biztos király lesz. :)

 

Egyetertek. Tudsz valamit, amit a kozosseg nem? :) (Pl. a Kazamata hasabjain jon majd ki valami Helveczia modul...?)

 

 

A Kazamatában 2 Helvéczia modul is lesz (egy Alistertől, egy tőlem), csak lassan haladnak a munkálatok (a KéK modulok/anyagok írása folyik, egy részük tesztelve is lett, csak be kéne gépelni, meg ilyenek). Nagyon sok a dolgom, hogy őszinte legyek, a saját anyagaimmal ezért nem nagyon haladok. Persze előbb (nyár közepe?) vagy utóbb (ősz?) jön a magazin, s akkor a két Helvéczia modul is. :)
Plusz ha lesz időm, akkor megcsinálom a kis modulgyűjteményem a Brunwaldból, s elküldöm elGabornak, de ehhez még idő kell, sok idő. :( Ez utóbbi talán még a tél előtt elkészül. Nem akarok felelőtlenül ígérgetni.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6118 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.25, 07:29

Birbin, te most komolyan azt gondolod, hogy a Helvécziának a fegyverbuzik igényeit kéne kiszolgálnia? :he: Nem jött át, hogy ennek a játéknak a lényege a hangulat, főleg, mivel lónagy betűkkel ott az elején, hogy pikareszk szerepjáték, nem pedig az, hogy élethű, történelmi jellegű szerepjáték. :hogymi:Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1719 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 22:42

Narmor és Orastes

 

A fegyveres dolgok célközönsége nem ti vagytok. Ez annak fontos hangulati elem, aki valamelyest ért hozzájuk. Például hagyományőrző, vagy csak sokat játszott a korba passzoló számítógépes játékokkal.

 

 

Narmor

Ha nem tetszik, akkor mikor mesélsz, használj háziszabályokat, az ilyesmit soha senki nem tiltotta, s a mesélők mindig is saját és csapatuk ízléséhez igazították, ha kellett, a rendszereket idővel. Kár erratát követelni ilyesmi kapcsán.

Komolyan? Tényleg lehet háziszabályokat használni? Én végig abban a tudatban voltam, hogy elvisz a rendőr, ha megpróbálom.

Kérlek, mutass rá, hol "követeltem" erratát.

 

 Játszottam is, meséltem is, de például a németekkel sose volt gond

Én nem írtam, hogy gond lenne velük játszani. Azt írtam, hogy lehetne több tápjuk, mert a mesterség elég kevés.

 

 magyar is iszonyat hangulatos, szintén a lengyel

Írtam valahol, hogy ezek nem hangulatosak? Hol?

 

 bajnok egyáltalán nem tűnt gyengének

Utána kell számolni. Mint ahogy a többinek is. A balanszolás már csak ilyen dolog.

 Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6118 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 21:43

Birbin, a kedvedért pár mondat a könyvből:

 

"Az elképzelt világot nem a pontos történetírás, hanem a regényes képzelet népesíti be. Hősei ördöggel czimboráló vándordiákok, szerencséjüket követő vagabundusok, jeles hadfiak és jámbor vagy bűnös klerikusok; velük szemben pedig elhagyatott tündérkirályságok, számító városi polgárok, ördöngős garaboncziások, kegyetlen zsoldosvezérek, kapzsi pénzemberek és elvarázsolt békakirályfiak állanak (hogy csak pár példát említsünk). Minden karakternek megadatik a hírnév és a vagyon lehetősége, ha életét és testi épségét koczkára teszi; vannak, akik csúful elbuknak, míg mások fegyverrel, furfanggal és mágiával felülkerekednek a rájuk leső veszélyeken."

 

"Ez a világ kisebb szabadságokkal az elképzelt XVII. és XVIII. században, vagy azok határán játszódik: postakocsik, czéhlegények, rablók, parókás filiszterek, kalandvágyó kontesszák és élelmes csalók népesitik be, kik körül ott van a századok teljes forgataga, a nagyravágyó udvari emberektől a szabadság és egyenlőség tanait hirdető titkos társaságokig."

 

Szerintem ehhez teljesen passzolnak a könyvben levő dolgok. :ezvan:Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3295 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 21:05

Szerintem új kalandmodulokra van szükség. Én pl. nagyon várom az Ilmendorfot. Játszani remek volt, mesélni is biztos király lesz. :)

 

Egyetertek. Tudsz valamit, amit a kozosseg nem? :) (Pl. a Kazamata hasabjain jon majd ki valami Helveczia modul...?)

 

(OFF)3 het mulva megyek egy szerepjatekos "hosszu hetvegere", regi spanokkal, 6-8 emberrel - ott még senki nem ismeri a Helvecziat, es ha addig befutna valami jo kis modul, akkor probat tennek vele (mondjuk mar most tulkinalat van mesekbol & kulonbozo szabalyrendszerekbol, szoval biztosan szavazas lesz...)(/OFF)Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1129 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                                

Kelt 2014.05.24, 19:38

 

Sajnos új verzió nem lesz. Egyszerűen nincs lelkierőm arra, hogy megint belepiszkáljak az anyagba és elkezdjem újraírni.

 

Szerintem nem kéne sok dologba belepiszkálni. Inkább finomhangolásról van szó, nem mennyiségről.
 

 

Ha nem tetszik, mert nem vált be mesélés közben, akkor miért nem háziszabályozol? Őszintén megmondom, a felvetéseid jó része egyáltalán nem tetszik. Szóval határozottan nem örülnék, ha a te "nézeteid" átszabnák a játékot.

 

Játszottam is, meséltem is, de például a németekkel sose volt gond (azért az a mesterség nagyon hasznos tud lenni, tudni kell élni a lehetőséggel), a magyar is iszonyat hangulatos, szintén a lengyel, s a lovas kalandok is előtérben voltak (ha a karakterek szereznek lovat, onnantól kezdve gyakorivá válik a lóhasználat), a bajnok egyáltalán nem tűnt gyengének stb.

 

A legtöbb javaslatod inkább ilyen ízlésbeli dolog vagy kákán is csomó keresés (a számszeríj vs. muskéta ára, régimódi dolgok ne legyenek benne stb.). Amúgy meg Helvéczia nem egyenlő a történelmi Svájccal, se Európával. Nem hiszem, hogy a fegyverek beárazását gazdaságtörténeti tanulmányokra kéne alapozni. Persze az is érdekes lenne, csak nem egy mesevilágban, ami nyomokban történelmet tartalmaz.
Ha nem tetszik, akkor mikor mesélsz, használj háziszabályokat, az ilyesmit soha senki nem tiltotta, s a mesélők mindig is saját és csapatuk ízléséhez igazították, ha kellett, a rendszereket idővel. Kár erratát követelni ilyesmi kapcsán.

 

Szerintem új kalandmodulokra van szükség. Én pl. nagyon várom az Ilmendorfot. Játszani remek volt, mesélni is biztos király lesz. :)
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]