Ugrás tartalomhoz


Fotó

Helvéczia - általános


 • Válasz írásához lépj be
607 hozzászólás érkezett eddig

sol30

sol30

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.16, 20:21

Szép Estét Mindenkinek!

Nagyon szépen köszönöm Mindenkitől a véleményeket, érdekességeket, személyes tapasztalatokat,mind "külső", mind "belső", szemszögből!

Jó látni a különböző stílusokat, ki, hogyan viszonyul a játékhoz, s remélhetőleg az Ünnepek(= szabadság) közeledtével megszületnek az első játékélmény és karakterismertető topikok is, ahol jobban rálátás nyílik egymás játékára!

elGabor: Bevallom töredelmesen, a Brecht Kurázsi mamáját még középiskolában tanultuk, de én ugyanazokból az okokból hoztam őt fel példának, amit Te is leírtál. Nekem ő akkor a Csinszkák, Lédák és egyéb múzsák mellett-mint kizárólagosan felmerült női személyek irodalomórán...- a viharvert, erős, független asszonyt mintázta meg. Nem "becsmérlésként" hoztam elő a személyét, bár őszintén nem ismerem a "Brechttől független" mamát. Kérlek ne haragudj meg ezért!

Még egyszer köszönöm Mindenkinek a véleményt, további szép estét Nektek!

Urban

Urban

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1557 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.16, 18:45

Helvéczia világának jellegzetes (történelmietlen?) vonása a nemek viszonylagos egyenjogúsága. Aki ténylegesen el is olvasta az anyagokat, az tapasztalhatta, hogy számos aktív női alakja van, nem csak damsel in distressek.

Amúgy IRL érdekességek:
 • Julie d'Aubigny, 17. századi kardvívó és operaénekes
 • A 17. század elején már járhattak nők a holland egyetemekre, de függöny mögött kellett ülniük, így sohasem lehetett tudni, a teremben vannak-e vagy sem (Shakespeare effekt)! Egyes professzorok szerint alig lehetett tanítani, mert a deáksereg a katedra helyett a függönyt leste.
 • Akit érdekel a nők és a harc viszonya, annak kiindulásképp.


elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4433 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.16, 18:39

Üdv!

A kérdés lényegi, és természetesen felmerült a játék megírása során. Arra a kérdésre, hogy a Helvécziában mekkora keresnivalójuk van a női karaktereknek és NJK-knak, a válasz nyilvánvalóan az, hogy ugyanannyi, mint mindenki másnak. Természetesen a legtöbb nő erre is háziasszony, varrónő, cseléd vagy apáca, mint ahogy a férfiak földművesek, mesteremberek, favágók vagy pásztorok.

A szerepjáték azonban a kiemelkedő személyekről szól - vagyis az egri nőkről, a kalandfilmekben rendre feltűnő (és részben valós személyekről mintázott) kardforgató menyecskékről, vándorútra induló bátor lányokról, habókos tündérkisasszonyokról, és így tovább. Ha valami hőzöngő lekicsinyli ezeknek a hősnőknek az érdemeit, akkor igen kellemetlen meglepetésben részesülhet, mert bizony a szabályok szerint ugyanúgy dobják a tulajdonságaikat, és ugyanolyanok a harcértékeik vagy más képességeik is, mint a férfiaknak. Az Anyaszentegyház nőt ugyan pappá szentelni nem fog (a protestánsokról most nem szól a fáma), de ki tudja, a Gondviselés kit részesít az ő kifürkészhetetlen kegyelmében. Ami meg a deákokat illeti, ha a nők ezen a pályán nem értek volna el eredményeket, akkor ugyan miért volna ismert annyi róluk elnevezett varázslat?

Egyedül egyetlen nőnek nincsen helye a Helvéczia szerepjátékban, méghozzá Kurázsi mamának, ennek a szörnyűséges, bárgyú hamisítványnak. Az eredeti és igazi Kurázsi (a hírhedett csaló és csavargó) a világirodalom egyik remekbe szabott hősnője: okos, erős, nem szégyelli a tetteit, és sorsának aktív, tudatos alakítója. Vagyis tőrőlmetszett játékos karakter, aki egyértelműen megérdemli előkelő helyét a Mesélői Almanachban (70. o.). Azt a szerencsétlen, hitvány vénasszonyt, akivel egy Bertolt Brecht nevű segédkommunista a hírnevét be próbálta feketíteni, inkább nyelje el a szégyen és gyalázat feledése.

Premier

Premier

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 607 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.16, 18:34

Fegyverforgatást az orleánsi szűz óta nem űzött fehérnép.


Zrínyi Ilona manapság már túrós? :)


Vagy, hogy a Helvéczia koránál későbbi példát vegyünk és megemlékezzünk polák barátainkról, Emilia Plater?

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4987 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.16, 17:48

Előljáróban annyit jegyeznék meg, hogy a közös szórakozás lenne a lényeg, tehát a női játékosokat nem illik letiltani semmiről. A legkeményebb ötleteket is inkább finomítsuk. (pl. egy női huszárezredes - azaz a seregben tiszti rangú nő - azért fura lenne, egy sima harcos nem biztos)

Fegyverforgatást az orleánsi szűz óta nem űzött fehérnép.


Az apja fogadhat mellé oktatót (ha határon laknak, fiút szeretett volna, támadástól tart), elszökhetett egy gazemberrel aki megtanította vívni vagy lőni, felnőhetett egy nagyváros nyomornegyedében, megszökött egy háremből, ahol a gazda mániája a női testőrség volt, stb.


Papnak, deáknak asszonynép nem tanulhatott! Hát hová legyen feltétlen hitével az Úrban?! Ájtatos imádságai hol hangozhatnának fel? Hát lehet-é vagabundnak nevezni egy erényeiben és hitében kősziklaként ingathatatlan rajongó leányt? Csak bolondnak állíthatja bé a nép, amint darócból varrt ruhájában, Őszentsége által adományozott csengettyűjével járja az utcákat, mezítlábasan, s szájáról megállíthatatlan folyik az ima a kegyelemért, mely a bűnösök lelkét mossa tisztára...


Simán lehet pap osztályú, beleillik a leírásba.


Hol vannak a Kurázsi mamák? Kik Dávid fiait megszégyenítő képességekkel kötnek alkut -tán még magával az Ördöggel is-. Papnak, deáknak ők sem valók. Markotányosok? Kereskedők? Vándorkofák? (Egy lóval s egy könnyű szekérrel...) Vagabund legyen, mert vándorol?


Alapvetően a vagabund lefedi ezeket a foglalkozásokat. (nem kötelező a hátbaszúrást választani)


S a javasasszonyok, bábák, vajákosok? Azok, kik bírhatnak deákok tudásával, és papok hitével? Hát velük mi légyen? Hová sorolja be rendeltetésük szerint őket az Úr? Tiszta tudásuk hamar boszorkánysággá válhat a nép szemében...


A koncepció szerint vagabund, ha tud varázsolni akkor deák. (a két "ingyen" tudományos képzettséget vedd fel herbalizmusra/botanikára, asztrológiára vagy gyógyításra)


De akár a sokat megért kurtizán is... miként legyen Helvéczia történetében felírható?


Attól függ, hogy mihez ért még. Ez egy szakma, azaz egy képzettség.

Módosította galu22: 2013.12.16, 17:50


Noro

Noro

  Anunnaki

 • Fórumita
 • 4994 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.16, 17:34

Greg Keyes: Age of Unreason tetralógiája (a XVIII. század elején játszódó fantasy) több lehetőséget is felvet erre a kérdésre. Befolyásos nők fenntartanak egy titkos társaságot, amely lehetővé teszi, hogy tehetséges lányok magánúton beavatást nyerjenek a magas tudományokba. Később felbukkan egy hölgy, akit egészen egyedülálló hatalommal ruháznak fel az angyalok, és az ő puszta híre - nem beszélve a Péter cárra gyakorolt befolyásáról - is elég ahhoz, hogy némely egyetemek változtassanak a hagyományaikon.

Egyébként IRL az első diplomát már az 1600-as években kiosztották egy itáliai asszonyságnak:
http://www.szitakoto.com/segedanyag.php?id=143

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 637 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.16, 17:10

De Marinak is engedtük volna, hogy mondjuk vajákosasszony legyen, akkor a deák osztályt kapta volna meg.

De hát kedves uram maga mégis melyik útszéli universitason végezte a tanulmányait, hogy ott megengedtek ilyen szörnyűséget? Tudvalevő, hogy az szabad művészetek végzésére az egyedül férfiember képes, mert Éva leányainak feje megfájdul tőle, sőt talán bele is halnának az erőfeszítésbe - nem is szólva arról, hogy némely tudomány művelésére csak férfiember képes, különben a nem ismert gyengesége miatt azonnal az Ördög kezére jutnának - ha elvégeznék, mert fejükön fojna ki ama értékes matéria, ami betölti a fejet. Ezt a tudós Xanterus professzor is bebizonyította, ahogy nekünk seminariumán előadta. :) :) :) :)
Bár az tudva levő, hogy az női nemnek Helvécziában is tartanak oktatást a bölcs doctusok, akár mert atyjuk kellőképpen gazdag és ezáltal jobb férjet akar találni neki, de ismerek olyan nőszemélyt, aki bölcsebb megannyi ifjú deáknál, mert a közeli kocsmába, ahol Mária Magdolna mesterségét űzte, járt az egész universitas dékánostul-professzorostul. Az felvilágosult - ördögtől való - eszmék terjedése miatt pedig néhány város szükségét érzi, hogy bábáit és egyéb nőszemélyeket bizonyos fennköltebb és tudományos eszmékre oktasson. No, de csak mértékkel...
(Magyarul: egy kis fantázia vagy az alapkönyvek végén található könyvjegyzékben található források olvasása esetén bárki kaphat ötletet, hogy hogyan oldja meg a nők szerepeltetését. Bár ha tényleg egy universitasra járó nővel akarnának nálam játszani, akkor minimum -2 virtust kapnának kapásból. Mondjuk deáknál ez nem is jönne rosszul).

Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1344 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.16, 16:55

Vagy most vagabundoljam mindet? :)Nálunk két csaj is van a csapatban. Egyikük Mari, a vagabund czigánylány (annakelőtte Isabella volt, a spanyol lövésznő.), a másikuk Sára, a magyar apácza (pap). De Marinak is engedtük volna, hogy mondjuk vajákosasszony legyen, akkor a deák osztályt kapta volna meg. El lehet vonatkoztatni az osztályok konkrét leírásától. De én el tudok képzelni egyetemet végzett nőt is: 1. a papa elintézte neki, 2. fiúnak maszkírozta magát, 3. felvilágosult volt egyetem, 4. a ti Helvécziátokon nők is járhatnak egyetemre csak úgy. (Hál' Istennek nincs "kánon", én legalábbis nem tudok róla. :) Szóval otthon úgy játszotok, ahogy szeretnétek. ;))

Módosította Narmor: 2013.12.16, 16:56


sol30

sol30

  Újdonsült fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 4 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.16, 16:07

Minden elismerésem a tisztelt szerző(k)é, de biz' kérdéseim lennének!


Miszerint:

Hol vannak a nemes, míves asszonynépek Helvéczia történetéből? Hétpróbás szerencsefik, ájtatos szentnépek, praktikákat gyakorló deákok között hová helyezzem Istenes Katuskámat? Fegyverforgatást az orleánsi szűz óta nem űzött fehérnép. Papnak, deáknak asszonynép nem tanulhatott! Hát hová legyen feltétlen hitével az Úrban?! Ájtatos imádságai hol hangozhatnának fel? Hát lehet-é vagabundnak nevezni egy erényeiben és hitében kősziklaként ingathatatlan rajongó leányt? Csak bolondnak állíthatja bé a nép, amint darócból varrt ruhájában, Őszentsége által adományozott csengettyűjével járja az utcákat, mezítlábasan, s szájáról megállíthatatlan folyik az ima a kegyelemért, mely a bűnösök lelkét mossa tisztára...

Hol vannak a Kurázsi mamák? Kik Dávid fiait megszégyenítő képességekkel kötnek alkut -tán még magával az Ördöggel is-. Papnak, deáknak ők sem valók. Markotányosok? Kereskedők? Vándorkofák? (Egy lóval s egy könnyű szekérrel...) Vagabund legyen, mert vándorol?

S a javasasszonyok, bábák, vajákosok? Azok, kik bírhatnak deákok tudásával, és papok hitével? Hát velük mi légyen? Hová sorolja be rendeltetésük szerint őket az Úr? Tiszta tudásuk hamar boszorkánysággá válhat a nép szemében...

De akár a sokat megért kurtizán is... miként legyen Helvéczia történetében felírható?

Vagy asszonynépnek nincs helye a világban? Nincs küldetésük? Nincsenek harcaik lelkeik üdvéért? Tartozhatnak ők is az Ördög felé... akár a szeretett férfi lelkének megváltása, akár a jószerencse fejében.

Tudom, tudom. Az asszonynépek szűk besorolás alá kerülnek... de Helvécziából mégsem hiányozhatnak!

Buta parasztasszony, kit az Ördög maga vezet meg , gonosz mostoha kiben a hét bűn jobban él az erényeknél. Furfangos menyecske, ki vándoroknak adhatja meg a választ a három kérdésre, tündérszép hercegnők, kik gazdagsággal, boldogsággal (szerelemmel) adományozhatják meg a legszegényebb inaslegényt is, ha kiállja a próbákat! A vallásos nőt boszorkányüldözik, a kereskedőszelleműt kurtizánná minősítik. No de ha legalább lehetne az!!!
Vagy most vagabundoljam mindet? :)

Mi itt a megoldás?

"Imádkoznak drága, gyönyörű ajkak, a leghatalmasabb Úr pártfogásába ajánlanak szegény férfiakat, forró fohásszal emlegetnek nevet, amelynél szeretettebb nincs a Kárpátok alatt! Valóban: csak szerencse kísérheti annak az embernek a lépteit, akiért egy asszonyszív buzgón imádkozik a templomban. Tudják ezt azok, akik nagy veszedelmeken, megpróbáltatásokon, kalandos utazásokon mentek keresztül. Tudják ezt azok, akik a tömlöc szalmáján reménytelenül várták a holdsütést, akik nehéz betegségben, elhagyatva forgolódtak ágyaikon, akik rablók és gyilkosok kezébe kerültek, akik csatákban a fülük mellett hallották elsüvölteni a golyót... Asszonyok imádsága nélkül még a lábukat is elveszítenék a férfiak."
(Krúdy Gyula: Álmoskönyv- Tenyérjóslások könyve /Babonák)

:D

Ynas_Midgard

Ynas_Midgard

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1092 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.11, 19:44

Nekem személy szerint a beszélgetés, mint interface leírása tetszett, kezdő szerepjátékosoknak nagyon hasznos; nem elég megérteni a szabályokat, érteni kell azt is, miképp jut el oda a játék, hogy alkalmazhassuk őket.

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4987 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.11, 19:29

Sikerült végigrágnom a Mesélői könyvet, szép munka.

Külön tetszett a bevezető kaland (A hét lator), okosan van felépítve, kezdő játékosoknak mesélve ideális.

Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1344 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.11, 15:43

(OFF)Köszönöm! Meg is van. Akkor ezentúl élek vele. :) (/OFF)


Ynas_Midgard

Ynas_Midgard

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1092 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.11, 15:09

(OFF)

Abban tud valaki segíteni, miként lehet beállítani, hogy ne mutassa az egész bejegyzést a blog, csak az elejét? A spoilerveszély miatt szeretném ezt használni a későbbiekben.

Blogger alatt a(z szvsz) nem túl találó névvel illetett "insert jump break" funkciót lehet alapból használni.(/OFF)


elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4433 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.11, 14:57

Narmor: általában szokott lenni egy "more" vagy "read more" funkció.

Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1344 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.11, 12:52

Közben megírtam annak a játéknak a beszámolóját, amelyiket barátnőmnek tartottam. Kis rögtönzött bemutatójáték volt, ám vannak terveim az itt történtek beleszövésére a kampányba a későbbiekben. A héten még felrakom A hét lator beszámolóját is, mert azt is lemeséltem már, plusz a Gasthaus Brunwald című kalandom első lemesélése is megvolt már. :) Szóval lesz miről írnom. Főleg, hogy a kampány folytatódik, plusz remélhetőleg a Google Pluszon is sikerül összehozni végre a játékot.

A legutóbbi játékban egyébként remek pikareszkbe illő pillanat volt, amikor egyszer csak a játék közepén megjelent az erdőben pont ráakadva a tanakodó csapatra Jean-Pierre Bastian, a francia katona. Nem sokat kell vesződni a bemeséléssel. :D Társai elmondták, mi a helyzet, s együtt mentek szétrúgni a rosszfiúk seggét, plusz megmenteni másik társukat, akit pedig elfogtak (Az ő játékosa hamarabb kellett elmenjen, s eléggé kínálkozott utolsó cselekedete után a lehetőség...)

A beszámolót tehát a legelső rövidke játékból itt olvashatjátok.

(OFF)Abban tud valaki segíteni, miként lehet beállítani, hogy ne mutassa az egész bejegyzést a blog, csak az elejét? A spoilerveszély miatt szeretném ezt használni a későbbiekben.(/OFF)


Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1344 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.11, 11:35

Szép! Van pár dobozos szettem, de ez lesz a legszebb és a legtartalmasabb. :)

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4433 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.11, 10:10

Kép

Őrnagy úr kiváló munkát végzett!Kép

tar242

tar242

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 784 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.11, 10:06


Úgy érzem, hogy galu22 polkorrektséghez és történelmi hűséghez való "modern" hozzáállása lényegesen merevebb és szöges ellentétben áll a Helvéczia alapvetően hihetetlenül laza, adomázó, népMESÉKen alapuló, "régies" (sicc) szemléletével és ebből fakadhatnak valóban már az alapokat érintő félreértések.

(OFF)Semmiféle polkorretséget és történelmi hűséget nem vártam el a Helvécziától, ez egy tök jó kalandjáték. Nem tudom ezt honnan vetted.(/OFF)

Ez esetben bocsánat, rosszul fogalmaztam. Én az ilyen jellegű fenntartásaidra gondoltam:

Nekem személy szerint nem adja, hogy a hit = jó.
Ráadásul amennyire össze tudom szedni a gondolataimat, főképp korrupt vagy kifejezetten haszontalan egyházi/hívő szereplők ugranak be, a megoldás pedig gyakran a rossz hírű (de ördöggel nem cimboráló) varázslótól/tudóstól származik.


Nekem az a fura, hogy a játék kiemeli a katolikus vallást a többi közül, és megteszi az ördöggel szemben álló erőnek.


Azt próbáltam megfogalmazni, hogy SZERINTEM honnan eredhetnek ezek a jellemzők és hogyan érdemes nézni őket. Katolikus hit túlzott preferálása, tündérnépek létezése, stb a kor átlagemberének (vélt) felfogása és világnézete, az ördög karakterét és a boszorkányos dolgokat (vagy legalábbis egy részüket) pedig inkább a népmesék lazaságával és játékosságával érdemes felfogni - innen eredhet, hogy nem is olyannyira dark ősgonosz szuttyogány, hanem néha inkább jópofa gazember, aki ugyan akasztófára való, de nem abszolút taszító.(ismét: szerintem)

Módosította tar242: 2013.12.11, 10:10


galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4987 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.11, 08:41

Úgy érzem, hogy galu22 polkorrektséghez és történelmi hűséghez való "modern" hozzáállása lényegesen merevebb és szöges ellentétben áll a Helvéczia alapvetően hihetetlenül laza, adomázó, népMESÉKen alapuló, "régies" (sicc) szemléletével és ebből fakadhatnak valóban már az alapokat érintő félreértések.(OFF)Semmiféle polkorretséget és történelmi hűséget nem vártam el a Helvécziától, ez egy tök jó kalandjáték. Nem tudom ezt honnan vetted.(/OFF)

Módosította galu22: 2013.12.11, 08:44


Callinicus

Callinicus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 789 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.11, 08:14

Gratulálok a játék kiadásához, egyszer biztos ki fogom próbálni, nem tudok túl sok magyar szerepjátékról. :)

Csak érzem, hogy ha felvetném az ismerősöknek ezt is nekem kéne mesélnem. -.-


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]