Ugrás tartalomhoz


Fotó

Helvéczia - általános


 • Válasz írásához lépj be
404 hozzászólás érkezett eddig

StarLord

StarLord

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 16 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.06.13, 19:02

A hispánok mindig számítanak a Spanyol Inkvizíczióra.

De hát senki sem számít a Spanyol Inkvizíczióra!   :pletyka:


Módosította StarLord: 2017.06.13, 19:02

 • Garaboncias kedvelte ezt

Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1048 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.06.13, 15:19

Remekül haladok a Katalónia kampány előkészületeivel. Már megvan egy rövid leírása a háttérnek plusz a választható népeknek. Ez persze még csak piszkozat, szóval nincs semmi kőbe vésve, de ezért is érzem úgy, hogy érdemes itt megosztanom, mert jó tanácsokat kaphatok tőletek a finomításukra.

 

A játékhoz elsőként Tarragonát és vidékét dolgozom majd ki: itt lesz minden a római romoktól kezdve a vészjósló vadonon át egészen a szirénénektől zengő sziklás tengerpartig.

 

No, de nem húzom az időt fölöslegesen, itt vannak az előzetes jegyzeteim:

 

 

Katalónia

 

Az öregek közül sokan emlékeznek még a szép időkre, a Katalán Köztársaság tündöklésére. Fél évszázada sincs, hogy hosszas háborúskodást követően a királyi hadak elfoglalták Barcelonát, s Katalónia újra a spanyol korona birtoka lett. Hiába más nemzetektől kapott segítség, a katalánok vállára ismét rabiga került.

A hosszas háborúskodás nyomait még ma is magán viseli a katalán vidék. A városoktól távolodva egymás után tűnnek elő a felgyújtott kúriák romjai, a rég elpusztult s a vadon által már bekebelezett települések; s ami még rosszabb, e elhagyatott vidékeken rendre útonállókba, szélhámosokba és – ne adj Isten – még szörnyűbb alakokba: boszorkányokba s mágikus bestiákba futhat az óvatlan utazó.

A megmaradt városok és kisebb települések a kasztíliai elnyomást nyögik. Bár az ország újjáépülése érezhetően megindult, azért a népnek nem sokkal jobb most, mint a háborúban. Akkor a katonák rekvirálás czímén hajtották el a jószágokat, most az adó nevében teszik ugyanezt. A kasztíliaiak ugyanis hiába harácsolták össze az Újvilág összes kincsét, a fényűzés és pompa, amelyhez hozzászoktak, még többet kíván. Az újvilági lehetőségek lassan elfogynak, szükségük van hát az Óhaza javaira.

A szép lassacskán fejlődő városok a vadonhoz hasonlóan szintén ezernyi veszélyt rejtenek: kémek, forradalmárok, gyilkosok, szabadkőművesek, gyarmati vademberek és az Ördög közelebbi czimborái ténykednek falaik közt. Ha ez nem volna elég, a házak alatt megbúvó római és még ősibb romokban oly titkok lappanganak, amelyeknek jobb volna mindörökké a föld mélyén maradnia. A Szent Inkvizíczió alig győzi az ördöngösök kipurgálását, ahogy a Szent Hermandad Testvériség is a közönséges bűnözők elkapását és felakasztását. Egyesek már a Végítélet közeledtét vizionálják, annyi különös és furcsa dolog történik manapság.

Az Úr 1697. esztendejében Katalóniába tévedő kalandorok csak saját kurázsijukra és Igaz Hitükre támaszkodhatnak, ha meg akarják vetni lábuk ezen a vidéken.

 

Népek

Katalán: erdős hegyvidékek, termékeny völgyek és napsütötte tengerpartok lakói. Évszázadokon át remek kereskedők voltak, ami mind a mai napig érezteti hatását, ugyanis szinte minden katalán konyít valamit a pénzügyekhez. A mai nehéz időkben is képesek szinte a semmiből vagyont csinálni, irigyek is emiatt rájuk a világ összes pénzét eltapsoló kasztíliaiak.

·         + 2 minden kereskedelemre és pénzügyekre vonatkozó dobásra

 

Kasztíliai: pompakedvelő, ugyanakkor meglehetősen kalandvágyó népség, akik előszeretettel háborúznak az Ó- és az Újvilágban egyaránt, hogy gazdagságukat gyarapíthassák és az Igaz Hitet terjeszthessék. A kasztíliai királyok már évszázadokkal ezelőtt egyesítették Hispánia királyságait, így a kasztíliaiak az összes alkirályságban igencsak elterjedtek. Katalóniában különösen sok nemes akad közöttük.

·         +2-őt kapnak félelem és kísértés elleni mentődobásokra

·         Pénzük negyedét minden körülmények között elegáns öltözékekre és hispán módihoz illő drágaságokra kell költeniük.

 

Andalúz: Hispánia legforróvérűbb emberei. Imádják a jó borokat, tüzes asszonyokat és a véres bikaviadalokat. Ám nem csak a földi hívságaikról híresek, hanem a mór idők óta álló Córdobai Egyetemről is, mely mind a mai napig az ország legnagyobb könyvtárának és legjobb tudósainak gyűjtőhelye.

·         +1 reflex mentőkre

·         Harczosok és vagabundok +2-t kapnak a kardokkal okozott sebzésre

·         Deákok és papok egy extra tudományos képzettséggel indulnak

·         -1 kísértés elleni mentőkre

 

Baszk: Hispánia legrégebbi lakói, ha hinni lehet a tudós főknek, s talán épp emiatt a legkülönczebbek is. Egymással meglepően bizalmaskodók, míg az idegenekkel többnyire ellenségesen bánnak. A baszk nép elszigetelten él, s ezt az elszigeteltséget a különös nyelvüknek köszönhetik, amelyet rajtuk kívül senki sem ért, nem pedig a lakhelyük megközelíthetetlenségének. Függetlenségi vágyuk a katalánokénál is erősebb, így gyakorta keverednek fegyveres összetűzésbe a királyi hatalommal. Ritkán hagyják el Baszkföldet, ha megteszik, akkor vagy valamilyen rebellis előkészület miatt utaznak, vagy mert egy felsült akcziót követően menekülni kényszerülnek.

·         A játék elején ingyen kapnak egy gránátot, s a későbbiekben is minden gránáttal való támadódobásukhoz +1 módosító járul

·         Ha egy baszk összefut egy másik baszkkal, akkor az köteles segíteni rajta, akár az élete koczkáztatásával is

·         A baszkoknak meglehetősen rossz híre van Hispániában

 

Occitán: a hispán határtól északra terül el Occitánia, mely bár a franczia király birtoka, lakói mégsem francziák. E föld népe az anyatejjel szívja magába a költészetet és a csábítás művészetét, így méltán félti tőlük minden férj az asszonyát és feleség a férjét. Gyakorta kelnek útra, hogy új szerelmeket vagy recepteket keressenek – állítólag a paráználkodásnál csak az ételeket szeretik jobban.

·         +1 minden csábítással kapcsolatos Karizma próbára és Előadásra

·         Megkapják a Mesterség (szakács) képzettséget

 

Portugál: a tenger szeretete jellemzi leginkább e bátor nép tagjait. Kalandvágyó őseik kezdték el a gyarmatosításhoz vezető nagy felfedezéseket, nem véletlen, hogy a mai napig a legkiválóbb hajósok között tartják számon őket; bár a rossz nyelvek szerint csak azért hajtotta és hajtja őket mindmáig az utazási vágy, mert Portugália a legunalmasabb ország a világon.

·         Megkapják a Hajózás képzettséget a játék elején.

 

 

Vadember: A gyarmatokról a legkülönfélébb alakokat hurczolták az Óhazába. Indiánusok, négerek, félvérek és ki tudja még hányféle szerzet érkezett az elmúlt évszázadban. Persze ritkán kóriczálhatnak szabadon, de vannak köztük, akik kivívták vagy kiérdemelték a szabadságot, s lelküket az Igaz Hitnek ajánlva maguk is a rendes emberek útjára léptek. Igaz, azért akadnak olyanok is, akikben újra felszínre törnek a vad hajlamok, s haramiának vagy egyéb ördögi figurának állnak.

·         +1 Kitartás és szintenként +1 Hp

·         Az egyszerűbb népek eléggé idegenkednek a vadaktól, az arisztokraták pedig talán túlzottan is nagy érdeklődést tanúsítanak irántuk

 

Emellett ajánlottak még a Helvéczia alapkönyv következő népei előfordulási gyakoriságuk sorrendjében: czigányok, francziák, olaszok, angolok, németek (a király és az ő mintájára az arisztokraták testőrségében divat német katonákat alkalmazni).

A Szent Inkvizíczió nem tűrheti a zsidók, mórok és protestánsok jelenlétét, habár rendre akadnak oly ostobák, kik valós természetüket eltitkolva szerencsét próbálnak Hispániában, végül mind az Inkvizíció karjaiban kötnek ki. A hispánok mindig számítanak a Spanyol Inkvizíczióra.

 

 


Módosította Narmor: 2017.06.13, 15:23

 • elGabor, Orastes, Garaboncias and 1 other like this

pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 542 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.31, 20:13

(OFF)Hol máshol lehet ilyeneket találni? (Külföldi oldalakat pedig nem akarok szemlézni)(/OFF)

http://mek.oszk.hu/16900/16940/

http://mek.oszk.hu/16900/16930/#Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1599 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.29, 19:56

Látom, más is szemlézi naponta a MEK-et.

 

Egy másik inspiráczió:

https://books.google.hu/books?id=YSIuAAAAYAAJ&pg=PA43&lpg=PA43&dq=a+kincs%C3%A1s%C3%B3&source=bl&ots=mbtJfl7-yM&sig=-LWY0qm3DIyMdAlDhybfC5ApZ2s&hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwjEie6v45XUAhXpCJoKHREADpQQ6AEIMDAC#v=onepage&q=a%20kincs%C3%A1s%C3%B3&f=false

 

 

(amúgy Kármán csak fordította valami obskúrus 18. századi németből - a kor tele van kísértettörténetekkel, egész Európában.)


Módosította Radivoj: 2017.05.29, 20:00


pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 542 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.29, 16:36

Ha már inspiráció, egy közelben játszódó történet (igaz, hogy a 14. században játszódik, de a 18. században írták)

http://mek.oszk.hu/16900/16928/nonfiction

nonfiction

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 62 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.28, 09:05

Nem Katalónia, de szerintem nagyon jól használható egy angolszász területen játszódó Helvéczia modulhoz a következő:

 

http://falsemachine.blogspot.hu/2017/05/encountering-wapentake.html

 

A véletlen tábláknál néhány sor kicserélésével akár más területen is bevethető lesz.Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1048 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.28, 00:11

Szegény occitánok azért beleférhetnének, ha már fél Dél-Franciaországot ők lakták, és d'Artagnan is közülük került ki.

 

Ha inspiráció kell, akkor mindjárt két anyagot is tudok, ajánlani, amelyek még nincsenek benne a magyar Helvécziában. Az egyik a Bíboros szolgálatában (Under the Red Robe) Stanley Weyman-tól, amelyben az a szép, hogy nagyjából ott játszódik, ahol a kampányon gondolkodsz - vagyis Gascogne és Baszkföld határvidékén. A főszereplő egy lecsúszott párbajhős, aki Richelieu parancsára titkos küldetésben utazik erre a bizonytalan és forrongó vidékre. Van magyar fordítása, de sajnos azt hiszem hogy 1920 óta nem látott újra napvilágot, és igen ritka. Más kérdés, hogy nekem megvan, és szívesen kölcsönadom. :)

 

A másik pedig egy igazi alapmű, és az Abdul által javasolt Sánta ördög szerzője, LeSage írta. Ez a Gil Blas, amely a legjobb pikareszk regények egyike. Egy spanyol szerencsefi kalandjait dolgozza fel komplex és gyors ütemű történetszövéssel, teli furcsa, mulatságos és veszedelmes szituációkkal. Nagyon olvasmányos írás - az első húsz-harminc oldalában több fordulat van, mint máshol teljes könyvekben - és az egyetlen kritikám vele szemben az, hogy néha talán túl sok is a jóból. :) A Gil Blas könnyen beszerezhető antikvárban.

 

D'Artagnan elég nyomós érv. :)
Köszönöm a könyves tanácsokat is! Az az igazán vicces, hogy amikor olvastad őket, már ajánlottad, s én akkor mindkettőt beszereztem. Viszont egyiket sem olvastam el végül - a bölcsészlét átka, olvasni kellett valami mást, s mire végeztem, elfelejtődtek ezek. De most, hogy újra felemlegetted őket, már nem kell beszerezni egyiket se, mert itt vannak a könyvespolcomon. :) Na, holnap el is kezdem a Bíboros...-t.


Módosította Narmor: 2017.05.28, 00:12


elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 3991 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.27, 21:56

Szegény occitánok azért beleférhetnének, ha már fél Dél-Franciaországot ők lakták, és d'Artagnan is közülük került ki.

 

Ha inspiráció kell, akkor mindjárt két anyagot is tudok, ajánlani, amelyek még nincsenek benne a magyar Helvécziában. Az egyik a Bíboros szolgálatában (Under the Red Robe) Stanley Weyman-tól, amelyben az a szép, hogy nagyjából ott játszódik, ahol a kampányon gondolkodsz - vagyis Gascogne és Baszkföld határvidékén. A főszereplő egy lecsúszott párbajhős, aki Richelieu parancsára titkos küldetésben utazik erre a bizonytalan és forrongó vidékre. Van magyar fordítása, de sajnos azt hiszem hogy 1920 óta nem látott újra napvilágot, és igen ritka. Más kérdés, hogy nekem megvan, és szívesen kölcsönadom. :)

 

A másik pedig egy igazi alapmű, és az Abdul által javasolt Sánta ördög szerzője, LeSage írta. Ez a Gil Blas, amely a legjobb pikareszk regények egyike. Egy spanyol szerencsefi kalandjait dolgozza fel komplex és gyors ütemű történetszövéssel, teli furcsa, mulatságos és veszedelmes szituációkkal. Nagyon olvasmányos írás - az első húsz-harminc oldalában több fordulat van, mint máshol teljes könyvekben - és az egyetlen kritikám vele szemben az, hogy néha talán túl sok is a jóból. :) A Gil Blas könnyen beszerezhető antikvárban.


 • Ratface, Orastes és Narmor kedveli ezt.

Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1048 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.27, 21:20

Mórok! :felvon: Valami frankó, deákhoz vagy tudományhoz köthető előnnyel. Esetleg a kathar eretnekek hazája,  Midi-Pyrénées, amelyik dél-kelet francia vidék. Illetve a németalföldi nációk tagjai, mivel az ekkoriban már (ha jól rémlik) hispán uralom alatt állt. Illetve a burgundok (akik nem gaz francziák!) lehetnének még. :nos:

 

Alapkönyv: zsidók, a neves hispán egyetemekről, mind Cordova, Salamanca (plusz, az általad említett népek is).

 

 

Bocs a kettősért, de rájöttem, hogy a többire nem is reagáltam: 

Szóval a Németalföld az jó ötlet, a spanyol Habsburgoké volt még ekkoriban (kivéve a függetlenné vált Hollandiát).
A franciákat viszont nem szeretném szétszedni, mert spanyolból is épp elég van. 

 

 

Szerk.:

Akkor már válaszolok erre is:

"Narmor, szerintem a Helvéczia esetében nem kell annyira ragaszkodni a valós földi történelemhez.  :nos:"

 

Ez valóban így van. Ezen még gondolkodom, de azért kiindulási alapnak a nagyjából "valós" 17. század végi helyzetet venném.


Módosította Narmor: 2017.05.27, 21:24


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 5659 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.27, 21:12

Narmor, szerintem a Helvéczia esetében nem kell annyira ragaszkodni a valós földi történelemhez. :nos:Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1048 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.27, 20:55

Mórok! :felvon: Valami frankó, deákhoz vagy tudományhoz köthető előnnyel. Esetleg a kathar eretnekek hazája,  Midi-Pyrénées, amelyik dél-kelet francia vidék. Illetve a németalföldi nációk tagjai, mivel az ekkoriban már (ha jól rémlik) hispán uralom alatt állt. Illetve a burgundok (akik nem gaz francziák!) lehetnének még. :nos:

 

Alapkönyv: zsidók, a neves hispán egyetemekről, mind Cordova, Salamanca (plusz, az általad említett népek is).

 

 

A zsidókat sajnos elűzte az inkvizóció az országból. Nem tudom, a 17. század végére visszaköltöztek-e. A mórok hasonlóképp jártak, a keresztény hitre tért moriszkók egy ideig még lakhattak Spanyolhonban, de aztán a 17. század elején őket is elűzték.

 

Abdul: Hálásan köszönöm! :) Beszerzem. 


 • Ratface kedvelte ezt

Abdul

Abdul

  Jetipásztor

 • Fórumita
 • 386 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.27, 19:47

Ajánlott olvasmány:

https://moly.hu/konyvek/alain-rene-lesage-a-santa-ordog

5 fityingért beszerezhető, egy nap alatt elolvasható, katalán tájakra egy életre elegendő pikareszk-jellegű ötletet tartalmazó könyvecske.

Gyermekkori nagy kedvenc. :)

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 5659 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.27, 19:36

Mórok! :felvon: Valami frankó, deákhoz vagy tudományhoz köthető előnnyel. Esetleg a kathar eretnekek hazája,  Midi-Pyrénées, amelyik dél-kelet francia vidék. Illetve a németalföldi nációk tagjai, mivel az ekkoriban már (ha jól rémlik) hispán uralom alatt állt. Illetve a burgundok (akik nem gaz francziák!) lehetnének még. :nos:

 

Alapkönyv: zsidók, a neves hispán egyetemekről, mind Cordova, Salamanca (plusz, az általad említett népek is).


Módosította Orastes: 2017.05.27, 19:38


Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1048 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.27, 19:13

Azon jár az eszem, hogy a Katalóniában játszódó kampányban miféle nácziók fiai vehessenek részt.

Egyértelműnek tűnik, hogy kellenek katalánok (valami pénzhez kötődő előny). Mellettük a kasztíliaiakra gondoltam, ők az alapkönyves hispánok előnyeit kaphatnák meg. A baszkok is megjelennének mint szikár, mogorva emberek, akiket fura nyelvük miatt annyira nem szeretnek szűk hazájukon kívül (a svédek helyi megfelelője). Az andalúzok jól érthetnének a lovakhoz, és jók lehetnének a reflexeik (bikaviadalok) - cserébe könnyebben csábulnának a bűnre. (Kérdés, mennyire kéne elaprózni a spanyol nácziók kérdését, mert azért még van pár...) 

Emellett a portugálokra gondoltam, ők megkaphatnák a hajózás szakértelmet alapból; na meg a "vademberekre", akik amolyan gyarmatokról behozott csodabogarak.

Az alapkönyvből a következőket tenném be: angolok, czigányok, francziák, olaszok.

 

Ötletek esetleg? A kezdőidőpont az alapkönyves 1698. 


Módosította Narmor: 2017.05.27, 19:14


Narmor

Narmor

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1048 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.05.27, 08:21

Megjelent egy cikk a katalán szörnyekről, ami teljesen megihletett. Katalónia hegyvölgyes, tengermelléki vidéke szerintem ideális lenne egy Helvéczia kampányhoz. Nem mellesleg van némi személyes élményem is a tájról és az ottani városokról, szóval lehet, a közeljövőben - ha befejezzük az épp futó KéK kampányom - teszek vele egy próbát. :)


 • Orastes kedvelte ezt

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1782 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.03.19, 10:47

A modern hangnem miatt kicsit szokatlan lehet a Plunkett & Macleane, de sztem passzol, főszerepben Begbie és a Beteg Fiú a Trainspottingból:

 

 

 

 

 Hoild

Hoild

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 163 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.03.18, 17:52

Két kalandfilm, melyek korban, stílusban, s még témában is fenemód ide vágnak:

 

A Saragossa kézirat, avagy Kaland a Sierra Morénában!

 

A különös kapu, Stevenson Róbert Lajos úr rémisztő remekművéből!

 


 • elGabor és Radivoj kedveli ezt.

nonfiction

nonfiction

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 62 Hozzászólás
Hírnevek
                             

Kelt 2017.03.18, 13:39

Keresgéltem Helvéczia korabeli filmeket, és ezt találtam:

Culloden: http://www.imdb.com/title/tt0057982/
Az utolsó angol földön vívott csata megelevenítése, úgy mintha egy 20. századi riporter és stábja is ott lett volna. Még nem láttam, de sokan dicsérik.Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3202 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.02.24, 21:08

 

Ördöggel bélelt sárkány, hölgyeim és uraim!

elGabor, mikor készíted el, s teszed közzé itt a statisztikáit? :)


 • Ratface kedvelte ezt

Radivoj

Radivoj

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1599 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                             

Kelt 2017.02.24, 17:16

A hírhedett kalandor után némileg meglepetésként ért, hogy a nagy magyar klasszikus szerző, Krúdy mennyi zsoldostörténetet írt. Mondjuk a többsége nagyon rövid, 4-5 oldal, ezért Helvécziához kalandötlet-bányának nem igazán megfelelő, de kérem! vámpírsztori kalandorral: Bőrcsuha. Lásd:

http://mek.oszk.hu/00800/00865/00865.htm

 

Ollyan gótikus, hogy gótikusabb nem is lehetne. :)

 


Módosította Radivoj: 2017.02.24, 17:17

 • nonfiction kedvelte ezt


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]