Ugrás tartalomhoz


Fotó
* * * * * 2 Szavazat

Megjelent: Helvéczia pikareszk szerepjáték


 • Válasz írásához lépj be
98 hozzászólás érkezett eddig

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4571 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 16:36

Glowface: a Ratio szavai! Köszönöm! :)

raud

raud

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 526 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 16:35

Gratulálok a játékhoz!

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2734 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 16:35

Nemességhez: teljesen passzentos IRL karakter, Casanova mondta, mikor egyszer megkérdezte a hatóság, milyen jogon viseli a "Seingalt lovag" nevet, hogy az ábécé jogán.

(A létező összes zárójelben: sztem enyhén szólva túl van lihegve bármifajta fórumos hajtépés szerepe akármilyen játék valós pályafutásával, pláne "áldozatul esésével" (mi van?) kapcsolatban.)

Dor

Dor

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 411 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 16:20

A nemesi jogokhoz semmilyen kritériumra nincs szükség. Az egyik karakterem, Mariano az élőbizonyíték (szerk. illetve már nem élő) rá, aki mindvégig nemes lovaghoz méltó viselkedést követelt magának. Persze néhányszor felmerült a kérdés: "Mariano, te biztos hogy lovag vagy?", de ezeket meg sem hallottam.

Egy dolgot sajnálok: a pdf-ekben lehetnének könyvjelzők a tartalomjegyzék alapján. Ez a Kard és Mágiánál is sokkal kényelmesebb használatot eredményezett.

Módosította Dor: 2013.12.13, 16:21


Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2968 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 16:12

Nagyon zárójel.

Szerintem mindenki olyan hangulatban játszik egy szerepjátékot, amilyenben akar, nem hiszem, hogy a rendőrség lecsapna rád, ha
- túl realisztikus történelmi európát játszol Helvécziával,
- túlságosan elrugaszkodsz a történelmi előképektől a robotos-TRexes irányba,
- de még akkor se, ha az Ammertal és az Oberammsbundban leírt valamelyik helyszínt pontatlanul használod.

Az persze igaz, hogy egy adott rendszer alkalmasabb lehet adott stílusú játékra, de ha valaki "nem optimálisan" használja vagy szeretné használni a rendszer motorját adott játékstílushoz, az a magánügye.

Ebből következően szerintem király az, hogy egy beképzelt csaló fattyú nemesi nevet használ; de azzal sincs baj, ha valaki minden historikusan elfogadható ok nélkül használja ezt a nevet, csak mert a játékosnak megtetszett a hangzása. Meg az is oké, ha valaki elfintorodik azon, ha egy játékos csak a hangzása alapján használna nemesi nevet, minden historikusan elfogadható ok nélkül. Az viszont nyilván nem oké, ha valaki a negatív ítéletét a másikra akarná erőltetni. Vagy ha valaki azt a véleményét akarná a másikra erőltetni, hogy a másiknak nem lehetne joga, hogy negatív ítélete legyen... vagy mi. Izé.

Szerintem, persze.

aluminiumtrioxid

aluminiumtrioxid

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1906 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 15:38

Nyafogó trolloknak üzenem, hogy attól, hogy valami fantasy, még nem jelenti azt, hogy következetlenül, mindenféle random marhaságot bele lehet tenni. ;)


Szerintem pont ez a téma (milyen jogai vannak egy fattyúnak), pont ebben a játékban (deklaráltan népmesei elemekből táplálkozó kalandozófantasy) tökéletesen huszadrangú. A mindenféle random marhaság mellőzése valahol jogos - ingerelje bármennyire is a bennünk lakó hatévest, robot-tirannoszauruszokat azért nem bír el ez se -, de ne az legyen rá az indok, hogy "nem realisztikus", hanem az, hogy a játék által megcélzott hangulatba nem illeszkedik.

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4571 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 15:34

Orastes: Miért? Baszodalássan, miért csinálod ezt velem?! :( Nem megkértelek rá (legutóbb éppen tegnapelőtt), hogy ezt és így ne? :duh:

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 14:56

Morak,
valamit tisztázzunk: nagyon nem szeretném, ha a Helvéczia (sajnos az lfg.hu felhasználóinak némelyikére nagyon jellemző) pitiáner fórumos vitáknak és szőrszálhasogatásnak esne áldozatául, ezért is próbáltam szólni, mert abszolút piti dologra tereltél hangsúlyt, holott ez egy frankó beszámoló.

(igen, tudom, itt most biztos én is pitiáner troll vagyok, oké, akarj annak beállítani)

Nyilván a Helvéczia nagyon sok mindenben határterületeken jár:
-fantasy, de fitktív földi háttérrel
-mesés is, és fantasy elemek is vannak benne, vegyesen, jó arányban keverve
-földihez nagyon hasonló társadalmi berendezkedés, amit nagyon rugalmasan lehet kezelni
-ugyanez igaz a szabályrendszerére is, ott is sok minden rugalmas, lehet hozzátenni is (bár nem látom sok értelmét. Legfeljebb annyiban, hogy esetleg népekkel lehetne bővíteni, igény szerint (mondjuk: török, orosz) meg elvenni is belőle (szerintem pont kellemesen egyszerű és könnyed) de akkor már megintcsak nem ugyanaz a játék. Jó így, ahogy van.

Nagyon szeretném, ha ez a könnyed, nem szerepjátékozó emberek számára is vonzerőt hordozó játék megmaradna annak, aminek szánta a szerzője: könnyed és humoros, kellemesen groteszk, ugyanakkor néha picit komorabb felhangó játéknak.
Nem pedig értelmetlen viták gerjesztőinek lenne a melegágya; szeretném népszerűsíteni, és megvédeni a Helvécziát, mert számomra nagyon kedves darab. Igen, ezt néha nagyobb vehemenciával teszem talán, mint kéne. Elnézést érte.

Drasworth

Drasworth

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 408 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 14:47

Persze, szivesen. Nem tudom egyelore mikor fogunk jatszani legkozelebb, talan a hetvegen sikerul osszehozni valamit. Majd meglatjuk :)

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1013 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 14:40

Sikerult amugy osszeszervezni egy rovid folyatast is, az alabbi eredmennyel:

A csapatot melysegesen elgondolkodtatta amit a keresztutnal lattak. Nyilvanvalo, hogy a venasszony valamifele garabonczias lehetett, aki mestere az Oreg Ordog segedelmevel.... nos, hoseink arra jutottak, hogy valoszinguleg a leany lelket ohajtotta megszolitani, na de vajon miert?

Visszamentek a faluba kutakodni kicsit. Kiderult, hogy a leany Jurgenbe, a favago delceg fiaba volt remenytelenul szerelmes. Jurgen sajnos semmi erdeklodest nem tanusitott iranta - a faluban azt suttogjak, nem is erdekli az asszonynep, ehelyett bunos, szodomita kapcsolatot tart fenn a burgerbachi fureszmalom egyik legenyevel. (aki amugy is gyakran latogatja a fa beszerzese vegett.)

Ulrich (aki amugy igaz kereszteny ember) tarsai tiltakozasa ellenere ugy dontott, hogy garabonciasok ellen nem artana kikerni az Anyaszentegyhaz segedelmet is, ezert felkereste a templomot, ahol tajekoztatta Adolphus atyat, a helyi papot a keresztutnal tortentekrol.

A jo atyat persze melysegesen aggasztottak a tortentek, megkerte hat hoseinket, hogy kiserjek ki a keresztuthoz, had szorja korbe szenteltvizzel a pokolbeli gyalazatossag szinhelyet. Nemi gyozkodes utan ra is alltak a dologra, kitalpaltak ismet a keresztuthoz, ahol nemi meglepetesukre ket gyanus gazficzkot talaltak, akik veszettul kerestek valamit a bozotosban.

A tarsasag eleinte megprobalt szoba elegyedni veluk, de elsosorban Schaffenberg grof heves termeszetenek koszonhetoen a beszelgetes kolcsonos sertegetesbe, lokdosodesbe, vegul pedig fegyveres osszecsapasba torkollott. Az egyik gazficzkot sikerult levagniuk, a masik viszont elmenekult.
A tarsasag maga olcson meguszta, csak Pietro deak kapott egy kosza vagast a hatso felere.

Most itt tartunk :)Közben nem kevés késéssel eljutott a tudatomig, hogy írtál a kalandotokról.
Mivel első kérdésemet is azért tettem fel, mert érdekel a történet folyása, lehetne oly kérésem, hogy a további fejleményeket is megoszd a közönséggel? Határozottan tetszik, szívesen olvasnám miként alakul e három kalandor kalandos élete. :)

Morak

Morak

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1013 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 13:51


[Ha csak sima fattyú, akkor hogyan használhatja a nemesi "von" előtagot? :)


Komolyan ez a leglényegibb pont egy fantasy játékban? :shootme:

(Nem pedig az, hogy megjelent, máris játszanak vele, és írnak beszámolókat, meg végre egy új magyar játék? :titok: )


Ne trollkodj. Rosszul áll.
A könyvek nekem is megvannak, még sajnos nem tudok mesélni, mert egyszerűen nem akarja játszani senki. :(

Így aztán azon tény, hogy megjelent és játszanak vele tényleg roppant mód örvendetes és igazán, de tényleg szívből örülök neki, de had ne kérjem már az engedélyed ahhoz, hogy egy futó kalanddal kapcsolatban kérdéseket tegyek fel. Mert az, hovatovább érdekes lenne.

Drasworth: Tehát le van követve benne minden. Erre voltam kíváncsi.


Nyafogó trolloknak üzenem, hogy attól, hogy valami fantasy, még nem jelenti azt, hogy következetlenül, mindenféle random marhaságot bele lehet tenni. ;)

Módosította Morak: 2013.12.13, 13:51


Ynas_Midgard

Ynas_Midgard

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1105 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 13:13

Megjött a várt dobozos verzió. Szerintem megérte (csúnya postaköltség, átok reád!)s bár játszani nem lesz kivel mert alig van szerepjátékos Balatonfüreden és a környéken mivel gyűjtő vagyok így elolvasom majd :)

Vagy próbálkozz Google+-on. Narmor például tudom, hogy szándékozik ott mesélni, és vállalkozó kedvű játékosok is akadnak.

Erről jut eszembe, gondolkodtam már azon, hogy létre lehetne hozni egy Google+ csoportot azon magyar játékosoknak, akik online is játszanak, megkönnyítve a csapatállítást. Két problémám van vele: (1) a VT-s csoportfórum is befulladt, mielőtt kinyílt a szeme, (2) az ott zajló kommunikáció egy része potenciálisan innen szívódna el, azt meg nem szeretném. Illetve hát a harmadik az, hogy nem vagyok benne biztos, hogy olyan sok emberről lenne szó.

Drasworth

Drasworth

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 408 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 13:02

Sikerult amugy osszeszervezni egy rovid folyatast is, az alabbi eredmennyel:

A csapatot melysegesen elgondolkodtatta amit a keresztutnal lattak. Nyilvanvalo, hogy a venasszony valamifele garabonczias lehetett, aki mestere az Oreg Ordog segedelmevel.... nos, hoseink arra jutottak, hogy valoszinguleg a leany lelket ohajtotta megszolitani, na de vajon miert?

Visszamentek a faluba kutakodni kicsit. Kiderult, hogy a leany Jurgenbe, a favago delceg fiaba volt remenytelenul szerelmes. Jurgen sajnos semmi erdeklodest nem tanusitott iranta - a faluban azt suttogjak, nem is erdekli az asszonynep, ehelyett bunos, szodomita kapcsolatot tart fenn a burgerbachi fureszmalom egyik legenyevel. (aki amugy is gyakran latogatja a fa beszerzese vegett.)

Ulrich (aki amugy igaz kereszteny ember) tarsai tiltakozasa ellenere ugy dontott, hogy garabonciasok ellen nem artana kikerni az Anyaszentegyhaz segedelmet is, ezert felkereste a templomot, ahol tajekoztatta Adolphus atyat, a helyi papot a keresztutnal tortentekrol.

A jo atyat persze melysegesen aggasztottak a tortentek, megkerte hat hoseinket, hogy kiserjek ki a keresztuthoz, had szorja korbe szenteltvizzel a pokolbeli gyalazatossag szinhelyet. Nemi gyozkodes utan ra is alltak a dologra, kitalpaltak ismet a keresztuthoz, ahol nemi meglepetesukre ket gyanus gazficzkot talaltak, akik veszettul kerestek valamit a bozotosban.

A tarsasag eleinte megprobalt szoba elegyedni veluk, de elsosorban Schaffenberg grof heves termeszetenek koszonhetoen a beszelgetes kolcsonos sertegetesbe, lokdosodesbe, vegul pedig fegyveres osszecsapasba torkollott. Az egyik gazficzkot sikerult levagniuk, a masik viszont elmenekult.
A tarsasag maga olcson meguszta, csak Pietro deak kapott egy kosza vagast a hatso felere.

Most itt tartunk :)

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5110 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 12:53

Megjött a várt dobozos verzió. Szerintem megérte (csúnya postaköltség, átok reád!)s bár játszani nem lesz kivel mert alig van szerepjátékos Balatonfüreden és a környéken mivel gyűjtő vagyok így elolvasom majd :)Haveroknak, munkatársaknak vesd fel. Sokkal többször beválik, mint gondolnád.

monguz

monguz

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 164 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 12:47

Megjött a várt dobozos verzió. Szerintem megérte (csúnya postaköltség, átok reád!)s bár játszani nem lesz kivel mert alig van szerepjátékos Balatonfüreden és a környéken mivel gyűjtő vagyok így elolvasom majd :)

Drasworth

Drasworth

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 408 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 12:22


Tegnap mi is lezavartunk egy probakalandot sykepon.

Felfulu Ulrich - egykori haramia, lovesz
Hans-Dietrich von Schaffenberg - egy nemet grof fattya, mesterdalnok, vagabond
Pietro Agnelli - Olasz deak, akit leha eletmodja miatt kicsaptak a bolognai universitasrolHa csak sima fattyú, akkor hogyan használhatja a nemesi "von" előtagot? :)


Egesz egyszeruen ugy, hogy az illeto karaktert a sajat fattyu mivolta tokeletesen hidegen hagyja, o szimplan a grof jogos, torvenyes leszarmazottjanak tekinti magat :)

Messze van az otthonatol, igy igazabol ennek egyelore semmilyen negative kovetkezmenye nem volt szamara. Egyelore... :)

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 5110 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 11:40


Tegnap mi is lezavartunk egy probakalandot sykepon.

Felfulu Ulrich - egykori haramia, lovesz
Hans-Dietrich von Schaffenberg - egy nemet grof fattya, mesterdalnok, vagabond
Pietro Agnelli - Olasz deak, akit leha eletmodja miatt kicsaptak a bolognai universitasrolHa csak sima fattyú, akkor hogyan használhatja a nemesi "von" előtagot? :)Nem mintha fontos lenne egy fantasy kalandban, de
http://toriblog.blog.hu/2008/10/26/hadvezerportrek_don_juan_de_austria

"a bokrok és fák közül hirtelen előléptetett lován a király. Magához hívatta a megszeppent Jeromost, majd kezét a fejére téve így szólt : „mi muy querido y amado hermano”."

Módosította galu22: 2013.12.13, 11:41


pierredelacroix

pierredelacroix

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 699 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 11:39

A tények kreatív értelmezésével. (''Élemedett atyám So-und-so grófja... de nem vagyunk beszélő viszonyban.'' - mondja a messziről jött idegen ''És a kedves mama?'' ''Szomorú történet, majd egyszer elmesélem.'' - de valamiért soha nem meséli el :) )

Vagy az apja (vagy valamelyik befolyásosabb anyai barát...) elismertette a megfelelő egyházi és világi hivataloknál/hatalmasságoknál, mint a saját gyermekét, hogy azért mégse törvénytelen gyermekként nőjön fel (azért abban a világban, amelyet a Helvéczia akar leképezni, egy "apa nélkül" született gyermek, anyjával együtt súlyos retorziókra/hátrányokra számíthat), ezért viselheti a nemesi "von" előtagot, de attól még fattyú marad (örökségre stb. nem tarthat igényt). De gondolom, majd a későbbi játékoknál majd jobban tisztázódik a helyzet (aminek beszámolóját majd szivesen olvasnám :) )

elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4571 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 11:24

Ha csak sima fattyú, akkor hogyan használhatja a nemesi "von" előtagot? :)

A tények kreatív értelmezésével. (''Élemedett atyám So-und-so grófja... de nem vagyunk beszélő viszonyban.'' - mondja a messziről jött idegen ''És a kedves mama?'' ''Szomorú történet, majd egyszer elmesélem.'' - de valamiért soha nem meséli el :) )

Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6722 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2013.12.13, 11:00

[Ha csak sima fattyú, akkor hogyan használhatja a nemesi "von" előtagot? :)


Komolyan ez a leglényegibb pont egy fantasy játékban? :shootme:

(Nem pedig az, hogy megjelent, máris játszanak vele, és írnak beszámolókat, meg végre egy új magyar játék? :titok: )


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]