Ugrás tartalomhoz


Fotó
* * * * * 1 Szavazat

Papok, paplovagok, kegyeltek az ÚTK alapján


 • Válasz írásához lépj be
31 hozzászólás érkezett eddig

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2132 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.01.07, 14:38

PPL 1.2 frissítés felkerült. (Mert a kolléga fél éve elfelejtette feltölteni a HGB mellé. :S ) Adron pap kicsit módosítva lett, és sok stilisztikai hiba javítva. Végleges verzió, töltse le mindenki, nem lesz több.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.07.18, 09:37

Selmo kommentjét idemásolom:
"A HGB és a PPL frissítésre került a letöltéseknél. Szándékunk szerint ez a végleges verzió - hacsak nem találunk benne valami olyan nagy hibát -, nem lesz már frissítve."

Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2132 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.05.07, 17:11

Örülünk minden visszajelzésnek, mégha kissé késve is vesszük észre. :) Az, hogy kinek mi felesleges, szerintem igen szubjektív. A szerzetest pl. én írtam át, mert nálunk volt a csapatban, aki ezzel szeretett volna játszani. Ezek után, már csak kisebb munka volt egy végleges verziót beletenni a PPL-be. A szolgai másolás inkább Hulla kolléga sara. Így is komoly vitákat folytattunk, mire kikerült a Uwel lovagot nem lehet hátbaszúrni az angyalszárnyak miatt, a Krad pap bárkit hátbaszúr a tudásért, az Antoh pap megőrül, ha nincs a közelében víz és hasonló regényes baromságok, amit az írók elkövettek. Az Antissból meg ő nem engedett, én meg széttártam a kezem, hogy ha akarja dolgozzon rajta. Az én eredeti verzióm jóval kisebb területet ölelt fel és kisebb-nagyobb mértékben más Adron, Della, Noir, Gilron és Alborne papok lettek benne kidolgozva. Ő viszont úgy gondolta, hogy a nagyközönség a már jól ismert dolgokat szeretné viszontlátni és nem szeretnének túl sok változtatást. Sosem tudjuk meg, kinek lett igaza. :D

Az Adron papnak miért kellene erősnek lennie? Ezt sosem értettem. Másrészt a Manakisülés varázslata után megnézem akármelyik mezei bozótvarázslót, aki varázspárbajban legyőzi. De ezt a kérdést, már lentebb is kitárgyaltuk, miért így lett megalkotva. (Alapból mondjuk én is kyr pszit adtam nekik, de az általad említettek miatt végülis nem bántam a változást.) S hogy visszakanyarodjak magamhoz, a szerzetesnek miért kéne jó mágiahasználónak lennie, miért kéne jó harcosnak lennie, miért kéne szétvernie egy fejvadász osztagot harcművészettel? A szerzetes az szerzetes, aki jó harcost akar, indítson harcost, aki meg varázslói támogatást akar a harchoz, az indítson tűzvarázslót/paplovagot.

AZ ÚTK igen élesen elválasztotta a mana és kegy pontokat és ebbe nem nagyon akartunk belenyúlni. A korlátozott használattal meg az a baj, hogy mi alapján korlátozzuk az egyiknél így, a másiknál úgy? Mert eddig kb. hasraütésre volt ez meg. Így lett végül az, hogy a teljes tűzmágia elérhető, de ezért tegyen is. Aki akarja használni vegyen manát, aki nem akarja használni az meg nem vesz. Nem kötelező használni, csupán egy opció.

A papok általában első/második szinten felveszik a 4. fokú vallásismeretet, szóval ehhez kötni bármit is az nem épp kikötés lenne. Másrészt szegény törpe papunk ugyan szerezzen már be drágakövet, mert az iskolában bizony nem nyomják a kezébe. Így nem igazán hiszem, hogy az lenne a lényeges, hogy mikortól tudják használni, inkább az, hogy mikor jutnak hozzá.

A vérzés riutálé, szóval E csökkenés sem igen segítene ellene. Az a varázslat elsősorban a Vérdermesztés ellen nyújt védelmet.Dalnok

Dalnok

  Rendszeres fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 214 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.04.22, 07:16

 Sziasztok!

 

 Tudom, hogy már kicsit aktualitását vesztette a téma, de mostanság tudtam alaposabban átnézni. Először is dicséretes, hogy ennyi munkát bele áldoztattok, ami meg is látszik rajta. Hangulatos, hasznos kiegészítő lett.

 Engem igazából egy nagy már a HBG-nél megfigyelt hiba zavar -nem tudom jobban megfogalmazni, ezért előre is bocsánatot kérek- az az ETK majmolás. Miközben okkal rámutatók az Új törvénykönyv hibáira, hogy az mennyire nem felel meg a saját szabályainak. Ezen átsuhantok az ETK-ról való gyakran szolgai átirattal. Három fő hiba jelenik meg számomra:

 - Már az ETK rendszerében is felesleges életképtelen kasztok, skillek és képzettségek csoportja. Például:a szerzetes vagy az Antissjárás

 - Az ETK egyik-másik hibás alap koncepcióját ott jól orvosló kaszt/iskola skillek amik az ÚTK rendszerében már feleslegesek például: Andron papnál a rubintszem szertartás vagy az olyan iskolán belüli szakosodás mint az Isten kardja lovagrend vagy Gilron papnál látható.

 - Az ETK rendszeréhez jól illő hangulatos, de az ÚTK-ban már teljesen felesleges vagy abban a formában rossz varázslatok, skillek. Például: vasvér varázslat, Gladiátor közönségtől és párhactól függő skilljei, egyes papok ingyenes fohászai, képzettség helyett színtől függő skillek, mint Kadal pap és rubint fohászai.

 

    Kicsit részletesebben értem, hogy nem akartátok kihagyni még az olyan veszett ügyeket mint a szerzetes kaszt vagy az Antissjárás. Viszont az ÚTK rendszerébe történő beintegrálása lehetőséget teremtett volna a teljes átgondolásra újra formálásra. A szerzetes ennek tipikus példája drága és használhatatlan kaszt maradt. Hiába a sok pszi díszciplina ha nem támogatja meg sem a harcot sem a mágia használatot, viszont az ÚTK verzióban kaphatott volna saját pszi fát a fegyverhasználat helyet harcművészetként forgathatta volna fegyverét.

  Az Adron pap mind a három hibás útvonalat magába foglalja, emiatt 13 IAP-pal vagyis 1 KAP-pal drágább a kelleténél és szinte használhatatlan ÚTK-s verzió lett. Már az ETK-s változatánál is zavaró és szerintem felesleges a kétféle mannapont vezetés egyiket csak a szakrális- a másikat csak a mozaik- mágia használatra. ÚTK-s meg belefullad a fejlesztési irányok sokféleségébe. Kegyre, Mannára vagy képzettségre költsek mind fontos de max kettőre ha van elég KAP-m. Egy varázspárbajban egy gyenge bozót mágia használó is komoly ellenfél lehet, mert vagy nincs meg a képzettség, vagy manna, vagy pszi ,vagy kegy pont a szükséges mágia használathoz. A rubintszem szertartás: az ETK rendszerében a szakrális mágia használok lélekszférája szinte használhatatlan volt érzékelő fohászok vagy pszi díszciplinák nélkül, amit az ÚTK orvosolt, feleslegesé téve ezt a szertartást. Amit én jobban eltudnék képzelni Ranagol papnál, mint Adronnál. Anno is jobb lett volna, ha Adron kegyeltjei megkapták volna a Kyr pszit.

  Az Adron pap kegy pontok nélkül képes megidézni a szent fényt alap erősséggel ez jó volt az ETK-ban, de az ÚTK-ban ugyan ezt megkapja vallásismeret 4.fokán akár csak a többi kegyelt.

 

Isten kardja lovagrend, Dreina pap, Gilron pap az ETK-ben törvényszerű volt a szakosodásuk már az első szinten is, mert az erőltettet kaszt rendszer miatt nem lett volna elég képzettség pontjuk. Az ÚTK rendszerében feleslegesnek érzem, hiszen van elég KAP-juk a megfelelő képzettségek megvásárlásához és amúgy is kapják a másik irányzat képzettségeit is oktatásra.

 

 Kadal pap rubint skilljeit drágakőmágia és vallásismeret képzettséghez kötném az ÚTK-ban nem szinthez szerintem jobban illik hozzá. Ugyan így vagyok Tooma pappal is inkább vallásismeret után kapná meg a lehetőséget a fohászok használatához. Ordani sogronitáknál akárcsak Adron papnál erősen vissza húzónak érzem a mágikus fogékonyság felvételét és utána még manna pontok vásárlását, hogy használhassák a tűzmágiát. Inkább illene képzettség függvényében korlátozottan megadni a használatot Kegy pontból.

 

 Vasvér és egyéb fohászok. Jól működtek anno a régi rendszerben, de érdekesek az ÚTK-ban. A Vasvér fohász ugyanis plusz védelmet ad a vérmágia ellenálláshoz erőnként egyel növelve azt, viszont a vérmágia csoportjába tartozó Vérzés fohász ellen nincs ellenállás vagyis használhatatlan így. Jobb lenne ha az említett fohász erejével megegyező mértékben csökkentené a vérmágikus hatásokat.

 

  Régi és az Új Bestiáriumról csak az a véleményem, hogy minden hibája ellenére az ÚB szellemisége jobb mint a régié. Szerintem az ÚB két szék között a padlóra került egyszerre kevés és sok is. A régi bestiárium viszont teljesen elfelejtette, hogy képzettség alapú rendszerhez írták, a harcértékek inkább hatnak ötletszerűnek, mint tudatosnak így van ez a különleges képességekkel is-vicces, hogy a Seryne nevű boszorkány démon nem tud pszit használni de van statikus pszi pajzsa-. A fejleszthetőség meg mehet hasra ütés szerűen.

   

 Ezt a kritikát jobbítás szándékával írtam remélem annak is veszitek.                 Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2132 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.27, 19:13

Nagyon sok köszönet, látszik, hogy sok munkát fektettetek a kiegbe.

 

-Dervis: szuper lett. Először féltem, hogy túl tápos lesz a papi mágia miatt, de így, hogy korlátoztátok a varázslatait az egyedi cuccokra minden tekintetben egyedivé és jól játszhatóvá tettétek. Nagy kedvenc lesz.

-Felice pap. A cicaalak zúz rendesen. Én totál bekorlátoztam volna, hogy csak papnői vannak. Már előre látom a sok vérpisti "férfi" felice papot. Kutyát áldoznak? Halál reám ha ezt hagynám.

-Ork sámán. Végre nem életképtelen.

 

Offtopik:

Valaki Kaposvár környékén nem akar Mókulni? (akár mesélnék is, csak legyen már valami)

 

A felice pap kidolgozása után lehet dobni K10-zel, ha eltaláltad, túlélte a felszentelését, nos van még kérdés? Alapvetően egy rejtőzködő szektáról van szó, ami igyekszik a helyi hatalmi rendszerbe beépülni, ott támogatást találni, hogy "szabadon vadászhassanak a királyi erdőkben". Egyfajta boszorkányszektának is felfoghatod, fura szokásokkal. Nem fognak vérfürdőt rendezni, ha egy férfi ilyet tenne, valószínűleg belőle lenne a legközelebbi áldozat. Amúgy pedig vedd figyelembe, hogy macskaalakban semmit sem tudnak, egy paplovag mágiával megtámogatva méltó ellenfél lesz nekik, ill. ha meglátják őket városi környezetben, akkor valószínűleg hajtóvadászat indul ellenük, senki se szeretne egy pumával egy városban élni pl. De a KM simán azt mondhatja, hatásszünetet tartva, hogy: nem.cram

cram

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 21 Hozzászólás
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.27, 15:37

Nagyon sok köszönet, látszik, hogy sok munkát fektettetek a kiegbe.

 

-Dervis: szuper lett. Először féltem, hogy túl tápos lesz a papi mágia miatt, de így, hogy korlátoztátok a varázslatait az egyedi cuccokra minden tekintetben egyedivé és jól játszhatóvá tettétek. Nagy kedvenc lesz.

-Felice pap. A cicaalak zúz rendesen. Én totál bekorlátoztam volna, hogy csak papnői vannak. Már előre látom a sok vérpisti "férfi" felice papot. Kutyát áldoznak? Halál reám ha ezt hagynám.

-Ork sámán. Végre nem életképtelen.

 

Offtopik:

Valaki Kaposvár környékén nem akar Mókulni? (akár mesélnék is, csak legyen már valami)


Módosította cram: 2014.02.27, 15:40


auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5251 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.27, 14:22

 

Rákerestem az amund szóra a digitalizált rúnákban de úgy sem találtam meg, szóval tényleg kíváncsi vok rá. (lehet h benne van volt pár PDF-keresési érdekesség)

 

IV/2: Sivatagi história.

 

 

Kösz.
 Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2132 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.27, 14:17

Rákerestem az amund szóra a digitalizált rúnákban de úgy sem találtam meg, szóval tényleg kíváncsi vok rá. (lehet h benne van volt pár PDF-keresési érdekesség)

 

IV/2: Sivatagi história.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6581 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.27, 10:39

Szerintem a korábbi alapkönyvek anyagai vannak benne, illetve a regényekben szereplő függelékből van összeollózva az anyag, tippem szerint a Második Törvénykönyvből (ott volt bővebb leírás róluk) is. :nos:

(A régi könyveimet már mind eladtam, nem tudom megnézni)auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5251 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.27, 09:53

Rákerestem az amund szóra a digitalizált rúnákban de úgy sem találtam meg, szóval tényleg kíváncsi vok rá. (lehet h benne van volt pár PDF-keresési érdekesség)auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5251 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.27, 07:22

 

Ezekről volt leírás, amund papokról van valahol? Mert hasraütésre nem lenne túl jó ötlet, sosem lehet tudni az alkotók mit akarnak velük kezdeni.

 

Az amund papokról és az isteneik szertartásairól az ÚTK 466-467. oldalán van szó (összesen kb. egy A4 oldalnyi anyag, viszonylag részletes copy-paste) tehát nyugodtan elférne, és egy, a Manifesztációs Háború ideján játszódó kampányhoz elférne, ez úgyis Ynev jelenkorában van. :nos:

 

auer: tévedsz, az említett részben a papokról is szó van, bár nem túl sok.

 

 

Vki mondani egy címet vagy pontos számot? végigpörgettem a rúnás m* cikkek tartalomjegyzékét de nem találtam. 
 Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2132 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.27, 00:33

Ennyi alapján én legfeljebb a szféráikat merném megtippelni, a képzettségeiket nem. Az említett rúnás modulban pedig nem sok konkrétum van. Mintha rémlene, hogy valahol le voltak írva az amund istenek szférái, talán a D20-as könyvben. De ha valaki használni akar amhe-ramun papot, hát induljon ki az alap pap leírásából, adjon nekikillő képzettségeket és kész is van. Igazából ez nem nagy munka, kb. 5-10 perc alatt megcsinálom. Ellenben kitalálni, hogy miféle képességekkel bírhatnak, egyedi fohászokat leírni, a kasztrendszerben elfoglalt helyük szerinti rangok/előnyök/hátrányok kidolgozása, az már elég sok idő lenne és ezekhez kb. semmi kapaszkodó nincs.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6581 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.26, 23:21

Ezekről volt leírás, amund papokról van valahol? Mert hasraütésre nem lenne túl jó ötlet, sosem lehet tudni az alkotók mit akarnak velük kezdeni.

 

Az amund papokról és az isteneik szertartásairól az ÚTK 466-467. oldalán van szó (összesen kb. egy A4 oldalnyi anyag, viszonylag részletes copy-paste) tehát nyugodtan elférne, és egy, a Manifesztációs Háború ideján játszódó kampányhoz elférne, ez úgyis Ynev jelenkorában van. :nos:

 

auer: tévedsz, az említett részben a papokról is szó van, bár nem túl sok.Dalnok

Dalnok

  Rendszeres fórumozó

 • Inactive / Invalid
 • 214 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.26, 20:33

Volt egy kalandmodul az egyik rúna számban, ahol voltak kidolgozott amund papok.

 auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5251 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.26, 16:47

Nem volt.Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2132 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.26, 15:53

Ezekről volt leírás, amund papokról van valahol? Mert hasraütésre nem lenne túl jó ötlet, sosem lehet tudni az alkotók mit akarnak velük kezdeni. (Nem mintha a korábban leírtakhoz tartani szokták volna magukat, de azért mégis. :D)Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6581 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.26, 15:15

Jut eszembe, ha már van a könyvben mindenféle ritka vallás (pl. életemben nem láttam senkit keleti barbárral játszani, ilyen sámán-pappal pláne) akkor már beleférhettek volna mondjuk az amund papok is, akár mint ellenfél (ha Felice is belekerült, amit szintén nem hiszem, hogy gyakori lesz a játékosok körében a papja) akár mint érdekesség.Selmo

Selmo

  Lochost kvesztor

 • Fórumita
 • 2132 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.26, 15:01

A lovas harcmodor benne van a HGB-ben. A harci cseleket nálam úgy hívják, hogy TÉ és helyzeti módosító. Az én Ynevemen nincsenek se khálok se wierek. Persze ettől még ki lehet dolgozni a fajokat, de sosem beszéltünk erről.Lendar

Lendar

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 40 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.26, 08:50

Ha jól sejtem az a 3. kieg lesz.
Én arra lennék kíváncsi, hogy első sorban szeretnétek kaszt/rend kidolgozásoknál maradni, vagy esetleg a második törvénykönyvből is átdolgoznátok dolgokat? Első sorban a harci cselekre és lovas harcmodorra gondoltam, mert sajna az ÚTK ilyen téren elég szegényes.
A fajokat is lehet, hogy érdemes lenne átdolgozni. Tudom, hogy az Új Besti ezt támogatja, de ettől függetlenül elég vad khál és wier verziókat hallok minden felől. Ha másért nem is, akkor csak az egységesítés kedvéért.

Tebolyult_Tuzmagus

Tebolyult_Tuzmagus

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 114 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.02.26, 08:34

Üdv!
Nagyon jó kieg lett. Van tervben esetleg szerencsevadász és varázshasználó gyűjtemény is?


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]