Ugrás tartalomhoz


Fotó

Mesélői Akadémia


 • Válasz írásához lépj be
3090 hozzászólás érkezett eddig

Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1158 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.04, 10:25

Kulisszatitkok felfedésével kívánok boldog Nemzetközi Mesélők Napját!

https://masodteremtes.wordpress.com/2020/03/04/hogyan-irok-kozepfolde-kalandokat/KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12099 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.02, 11:30

 pont olyan megfoghatatlan tényezőknek köszönhetik a kiemelkedőséget, hogy éppen milyen a kedve mindenkinek, jól jönnek ki a véletlen találkozások vagy egy egész elképesztő helyzetet eredményező dobás. Ezeket nyilván nem lehet erőszakkal reprodukálni.

 

Ideális esetben a mesélőnek van 3-4 lehetséges történetszála, amelyek mind más hangulatúak, ám legalább lazán csatlakoznak az előző eseményhez.

 

Ja, persze... :) Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2531 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.02, 08:44

Nagyon ótvar első mesével kell kezdeni, akkor onnan csak felfelé van!

 

Sztem felesleges ezen görcsölni, természetes, hogy egyes alkalmak jobbak lesznek másoknál. Ha a játékosok maguktól visszajönnek, az pont elég megerősítés, hogy valószínűleg jól csináljuk, a kiemelkedő szessünök meg általában pont olyan megfoghatatlan tényezőknek köszönhetik a kiemelkedőséget, hogy éppen milyen a kedve mindenkinek, jól jönnek ki a véletlen találkozások vagy egy egész elképesztő helyzetet eredményező dobás. Ezeket nyilván nem lehet erőszakkal reprodukálni.Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1158 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.03.01, 20:45

No, most jutottam odáig, hogy érdemben foglalkozzak a felvetéssel.

 

Szóval a fő kérdés: mit kezdjen az ember azzal, ha egy kampánya első játékalkalma olyan magasra teszi a lécet az elképesztő sikere miatt, hogy ez rettegéssel tölti el, és innentől kezdve a további játékalkalmak hátránnyal indulnak eleve a túl magas elvárások miatt?

 

A legkézenfekvőbb válasz elsőre az lenne, hogy bírálja felül a mesélő az ezzel kapcsolatos elvárásait. Csakhogy ezt könnyebb modnani, mint megtenni, így ezzel nem vagyunk beljebb. Ráadásul ott vannak még a játékosok esetlegesen megváltozott, magas elvárásai – még abban az esetben is, ha a sajátjainkkal valahogyan megbirkóztunk volna. Szóval a pszichológiai fogások önmagunkra alkalmazása nem segít minden aspektusán.

 

Arról nem beszélve, hogy matematikailag tényleg kicsi az esélye annak, hogy teljesen egyenletes színvonalon meséljünk hosszútávon is. A kaland egy-egy szakaszában még csak-csak működhet az, hogy több egymást követő játékalkalom kiemelkedően sikeres lesz, de végig semmiképpen. Mégha ki is elemezzünk a fantasztikusan elsült alkalmat, hogy megismételhessük a fogásait, akkor sem biztos, hogy legközelebb ugyanaz ugyanúgy fog működni. 

 

Volt, hogy úgy véltem, megtaláltam a siker recepjét, és megpróbáltam leutánozni, aminek csúfos kudarc lett a vége. Máskor radikálisan mással próbálkoztam, ügyelve, hogy lehetőleg mindenben újítsak – ez se jött be. A két szélsőség között széles a skála, és próbálkoztam keverék megoldásokkal is, ez kisebb sikereket hozott, tehát nem rossz módszer, de a tényleges csoda így is elmaradt. 

 

Hosszútávú kampányoknál azonban van két módszer, amelynek a figyelembevétele megkönnyíti a dolgot:

1. A játékosokra a szokásosnál is jobban oda kell figyelni, mert a hangulatuk, aktuális játékosi kapacitásuk, a karakterek működő motivációi határozzák meg, hogy mit élveznének leginkább. Meg fogják érezni az extra törődést, és ez felbátorítja őket arra, hogy merjenek kezdeményezni, merjék kideríteni, mi izgatja őket a leginkább a kalandban, és ezután erre már tudsz építeni. Max. 2-3 alkalommal előre érdemes készülni csak a mesével, mert menet közben sok minden változhat. Érdemes minden játék után konzultálni, hogy milyen irányba mennének tovább legközelebb, hogy kellő időd legyen készülni, és azt a konkrét irányt kellően érdekessé és izgalmassá tenni.

2. A nagy kampányoknak kell az átfogó dramaturgiai ív. Kezdődik egy intenzív felvezetéssel, utána nem baj, ha a lendület lassul, csak tartson valahová, érződjön, hogy csak a kibontakozáshoz kell idő, utána megint erőre kap. Hossztól függően több csúcspont is beépíthető, ilyenkor érdemes fejezetekre osztani a kalandot, hogy mindegyiknek legyen kisebb íve. Ez a lendület a mesélőt is viszi magával, az első néhány alkalom bizonytalansága így hamar elmúlik, de a kellő rugalmasság megmarad az irányváltásokra.

 

Rövid kalandoknál és egylövetűeknél csak az ösztöneinkre tudunk hagyatkozni. Nekem ezeknél az vált be, hogy ha érzem az adott kalandban még lemesélés előtt a tüzet, és ez fellelkesít, inspirál, akkor nem lesz nagy baj.Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1158 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.27, 21:10

Sics, az a helyzet, hogy nálam a Hóvihar január tizenkettedikén valójában egyetlen egy hatórás kaland volt, amelyről oly bő terjedelmű beszámoló született, hogy három részre kellett osztani. A második rész tehát, amit te gyengébb írásnak éreztél, valójában a játékalkalomnak kb. a közepe (bár írásban más tempóban zajlanak az események, mint kockacsörgetés közben). Viszont majd ha utalni akarsz a mesém egy-egy elemére, az lesz a kérésem, hogy használj hozzá spoiler-taget a hozzászólásodban! :)

 

Ettől függetlenül a jelenség, amiről írsz, nagyon is létezik, én is tapasztaltam hosszabb kampányok során. Ez viszont hosszabb kifejtést igényel majd részemről, amit holnapra hagyok inkább, ma már túl álmos vagyok ehhez.Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1830 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.27, 20:29

Belefutottam egy próblémába.  Fejvakarós.

 

Most jöttem rá, hogy probléma egyáltalán.

Épp fut Garabonciás mesternek egy meséje, valami havas környezetben egy elveszett gyereket kerestek ... ez volt az egyik inspiráció ami nyomra vezetett.

 

A másik meg az ugyanekkor futó saját mesém ....

 

A saját mesémben volt egy remekül sikerült első játékalkalom ... és most rettegek, hogy vajon a második játékalkalom során tudom-e hozni ezt a szintet ...vagy akár csak egy olyan színvonalat, ami megközelíti az első játékalkalmat.

 

Épp ezen agyaltam, amikor elvolastam Garabonciás kalandjáról szóló kampánynapló(?) második részét ... és az nekem kevésbé adott sokat, mint az ő kampánynaplójuk első része. ( Ezt mondjuk lehet csak én érzem így ... )

 

Szóval futottatok már bele hasonlóba ... hogy egy első vagy akárhanyadik játékalkalom UTÁN mesélni mennyire nehéz ... amely kiemelkedően sikerült ?

 

Hogy szoktatok erre reagálni, megoldani ??

 

( Nekem eddig az tűnik működő ötletnek, hogy más stílusú kellene legyen a következő játékalkalom ... hogy ne legyen igazán "megversenyzetethető" azaz összehasonlítható a kettő ... de hogy ezt a gyakorlatban miképp vitelezzem ki ...  )Talbot

Talbot

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 65 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.20, 13:37

A kobold hálócsapda megvolt már? ;) (Tudom, kissé lecsengett már a téma, de rég jártam erre... )

 

Úgy vélem, egy hálót összekötözni és az avarban/porban ügyesen elrejteni nem túl bonyolult (lásd ewokok), és a foglyul ejtett, általában tehetetlen áldozatokat kedvükre böködhetik lándzsákkal, miegyéb. Persze, bonyolultabb dolog, mint a gödör vagy a hurokcsapda, de ha bejön, akkor dupla/tripla/... élvezet.

 

A fúvócső + méreg kontextushoz hozzáadnám Amazónia "kőkori" bennszülöttjeit, akik nem értenek ugyan a kéziváltóhoz, de a méregbékák kezeléséhez és a fúvócsöves vadászathoz annál inkább. És gyanítom (bár nem néztem utána), nem egy konkvisztádor kapott be a nyakrésbe mérgezett nyilat a sűrűből... ;)

 

És hogy az eredeti kiindulásra is reagáljak... bizony, velünk is megesett, hogy alábecsültük a koboldokat. Új parti, 1. szintű karakterek, 4-8 közötti hp fejenként. Nyitány: kobold tábor felderítése. Mit nekünk 20-30 kobold? Bele a közepébe, úgyis visítva fognak menekülni... na de ezek inkább körbefogtak (megdobott morál), és még primitív csonthegyű lándzsával és 20-as takóval is bekaptunk 2-3 sebzést. És a hagyatéki eljárás lefolytatása után lett a koboldoknak modern rozsdamentes acélfegyverük... :/

 Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1830 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.19, 21:21

Dárda, természetes. Ezt én a kőkori cuccba beleértettem, ha meg szerez hozzá fémhegyet, az csak jó neki.

 

Dobóbot.. no erről meg is feledkeztem. Tök jogos.

 

Íjj.. nézegettem most ilyen vidiókat ... Hát, modern eszközök nélkül kínszenvedés az elkészítése. Még úgy is, hogy a készítő elvileg tudja mit szeretne csinálni. ( Hogy fog kinézni az íj, miképp rögzíti a két végén a húrt .. apropó miből lesz a húr .... a nyílvesszőt hogy hozza össze a pattintott obszidánheggyel vagy csiszolt kőheggyel ... ) Az elkészült cuccból kilőtt nyílvessző pedig repül kb 30 méter/sec sebességgel. Egy almát eltalál, de vagy átüti vagy nem.

 

íjkészítős videók közül egy mai szerintem idevágó és érdekes:

 

ez meg egy íjj vs páncél.. a második fele, ahol láncra és nem lemezpáncélra lőnek az az érdekesebb nekünk:

 

Azt gondolom, hogy a kobold magaskultúrába a punji-verem inkább belefér, mint egy értelemezhető védelmet nyújtó páncélt átütni képes íjj előállítása :)KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12099 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.19, 19:35

 

Parittya:

 

https://www.youtube.com/watch?v=vDjL5uOs-8A

 

Bár a rövid íj és az atlatl-al megsuhintott, amúgy nem túl nagy dárdák is esélyesek.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NHgUMUk3YwYSics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1830 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.19, 18:32

Van még valami ... egy gondolat, amit lefelejtettem a Koboldológiai eszemefuttatásomnál. ( Korábban gondoltam rá, aztán nem ... most megint beugrott. )

Szóval azt írtam, hogy kőkorszaki fegyverekre számíthatunk, meg amit a közeli fejlettebb emberi civilizációtól meg tudnak fújni, akár fegyver akár szerszám volt eredetileg.

 

Amit kifelejtettem: számíthatunk olyan cuccok is, mint amik a középkori parasztfelkelők fegyverei voltak, persze csak ha kobold méretben értelmezhetők.

 

Ugye a százaz szög régtől fogva létező valami ... bár akkor nyilván más neve volt, teszamazt nagy ácsszög :) ... na most ha egy furkó boldogabbig végén átütnek jó pár ilyent, akkor egy igen kellemetlen szöges bunkósbothoz jut a felhasználó. A kiegyenesített kasza is ismerős mindenkinek gondolom ... ennek képzeljük most el egy kobold méretű verzióját egy méteres botból és valami törött pengéből összetákolva. De egy szöges cséphadaró is elgondolkoztat ...

 

Még valami, ami utóbb jutott eszembe: a parittya. (Nem csúszli, hanem amit a fejük körül lóbáltak majd elengedtek... ) Ez egy kevéssé méltatott eszköz...  és szintén belefér a kobold tech színvonalba, őszintén szólva sokkal inkább, mint bármi használható íj... szerintem.

 KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12099 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.19, 14:19

És itt is elő lehetne szedni azt az örök vitát, hogy az ewokoknak volt-e reális esélyük kezdetleges kézifegyvereikkel a páncélozott rohamosztagosok ellen. 

 

A d6-os SW sourcebook-ok elég sokat törpöltek és elég hihető magyarázatokat hoztak fel. Legfőképp azt, hogy a Birodalom egyszer rávert az ewokokra és azt hitte, ezzel meg van oldva a dolog - az ewokok meg azóta gyártották a csapdákat, jellemzően többet, ahány kérvényt visszadobtak a helyőrségből, hogy kellene nekik terepszínű páncélzat meg hasonlók. 

 

@Sics

Meg valszeg az is szerencsés volna, ha a törzs gyermekei közül kevesebb áldozatot szednének mint a potenciálisan arra tévedő idegenek közül.

 

 

Anno volt egy rövid és félbeszakadt SW mese egy "PTSD"-s karakterrel, aki az erdei kis kunyhójába menet - erősen paranoiásan - úgy viselkedett, mintha ellenséges területre merészkedne, hátha AZOK várják. 

Ám mivel a csapdaállítás képzettsége csak nyomokban volt fellelhető, ezért bele is gyalogolt az egyik, saját maga által állított, de elfeledett csapdájába - ami nem meglepő módon azért nem tett benne kárt, de ahhoz elég volt, hogy megrohamozza a kunyhót, egy gránát bedobása után elfoglalja és a gyanús szalmazsákot több bajonettszúrással semlegesítse.

 


Módosította KLM: 2020.02.19, 14:23


wisp

wisp

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 187 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.19, 13:56

Meg valszeg az is szerencsés volna, ha a törzs gyermekei közül kevesebb áldozatot szednének mint a potenciálisan arra tévedő idegenek közül.

 

[troll] Akkor ez megmagyarázza a koboldok kompetenciáját, a saját csapdáik miatt csak a legrátermettebbek élik meg a felnőttkort :D [/troll]Garaboncias

Garaboncias

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1158 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.19, 13:53

És itt is elő lehetne szedni azt az örök vitát, hogy az ewokoknak volt-e reális esélyük kezdetleges kézifegyvereikkel a páncélozott rohamosztagosok ellen. Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1830 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.19, 13:43

A vietkong csapdák közül én azon vigyorogtam a legjobbat, amikor egy méhkas/darázsfészek esik a célpontok fejére .. és a punji-karós veremcsapdák a lehetséges menekülési útvonalakon vannak "telepítve".

 

Mondjuk ehhez kell némi fantázis és emberismeret.

 

Meg szerintem ezek a csapdák nem állnak ott az örökévalóságig ( darázs elköltözik, leesik magától, verembe olykor belelép valami állat...) tehát a csapdákat karban is kell tartani.

 

Meg észben, hogy hol vannak.

 

Meg valszeg az is szerencsés volna, ha a törzs gyermekei közül kevesebb áldozatot szednének mint a potenciálisan arra tévedő idegenek közül.

 


Módosította Sics: 2020.02.19, 13:45


KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12099 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.19, 11:14

 

Vagy akár koboldoktól is, HA olyan rejtekhelyről tudja használni, ahol A: nem veszik észre mikor lő B: Ahonnét reális esélye van elsunnyogni mielőtt megtalálnák és kifordítanák a bőréből.

(...)

Csakdák: no ez viszont szerintem lesz dögivel.  KLM, szerintem a punji-karókat meg a többi izgis csapdát amit a linkelt videóban láthattunk, tartok tőle nem a vietkongok találták ki. Hanem a derék vietnami földművesek és vadászok ősidők óta effélékkel intézik el a terülükre tévedt emberevő tigrist és más hívatlan vendéget.

 

 

Vagy épp a leshely fizikailag nem elérhető, opcionálisan csaliként működő "köpésszel" - pld. látszólag bokorból lő, de az egy alagút kijárata (bambusz)ráccsal elzárva.

 

Ha genyó vagyok, van elé ásva egy kisebb verem, karókkal. 

 

Ha vietnami (opcionálisan kommunista) földműves/katona csinálná, akkor két verem lenne, az egyik láthatóan veszélyes, karókkal, de nem túl széles.

Aki bután rohan, az belelép, de azért az átlagosan értelmes és nem vaksi ellenfél simán átugorja - csak a verem túlpartján egy MÁSIK, mélyebb és álcázott veremmel.

Meg még ami eszembe jut.

 

De a koboldok - alapesetben - elég lusták és buták ahhoz, hogy megelégedjenek 1 réteg csapdával.

 

Mondhatni ez benne van az "alap" veszélyességükért járó "alap" XP értékükben. :)Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.19, 07:04

Sics, a fúvócső tipikusan akkor oké, ha a használója biztosra tud menni:
-abban, hogy talál
-jól rejtőzködik
-gyorsan le tud lépni a támadás után
-ha a célpont nem hal meg, csak legyengül, akkor más módon meg tudja ölni/foglyul ejteni (ez is lehet cél)
[Ez egyébként a klasszikusan nindzsáknak tulajdonított taktika, de mondhattam volna magusos Kobrák vagy fejvadászok taktikáját.]

Sics

Sics

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1830 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.19, 01:18

Orastes:

 

Szerintem a fúvócső nem igazán "harcmezőre" való. Vadászni? Igen. Egy orgyilkosnak is jól jöhet, aki rejtett helyről akar leadni egy lövést, valami "páholyban ülő" (lényeg hogy nem mozgó :D) célpontra ... majd pedig gyorsan és feltűnésmentesen megúszni ezt. Hisz ha valakibe belelőnek egy számszeríjjal ( vagy íjjal, vagy belehajítanak egy kést ) , az azért feltűnik az illetőnek meg a  környezetének ... testőreinek ... ha viszont megcsípi egy szúnyog a célpontot, azt vélhetőleg észre se veszik. Vagy csak későn.

 

"Assassini nye zazsdajutszja" mondaná erre a művelt orosz... 

 

Szóval ha az merénylő túlélni tervez egy ilyen eksönt, akkor jól jöhet a fúvócső.

 

De egy várban, őrszemek csendes kiitatásánál is el tudom képzelni.

 

Vagy akár koboldoktól is, HA olyan rejtekhelyről tudja használni, ahol A: nem veszik észre mikor lő B: Ahonnét reális esélye van elsunnyogni mielőtt megtalálnák és kifordítanák a bőréből.

 

 

***

 

Koboldológia

 

Visszaidézném azt ahonnét az egész gondolatsor indult:

 

Norbert Németh
> jóóó, de mi a fenét adjak 1 random koboldtábor örszemek kezébe

> volt köpöcsövük meg rozsdás bicskájuk.

> a vezérnél volt rövidkard is. a sámánnál meg bot. de odáig már nem jutottak el.

 

Szerintem a rozsdás bicska is túlzás, de egye fene :D

 

Nálam is hasonló cuccok vannak egy "ember alatti", igazi civilizációt nem kialakító fajnál.

 

Igazából a vas (vagy bármilyen fém) cucc a nagy kérdés: van a koboldoknak kovácsmestere? bányásznak vasércet? ... Ha nem, akkor honnét van vasuk? Lopják, vásárolják? Kitől ... ?

 

OK, ez világonként változik, meg az egyes kobold közösségek fejlettségi szintje egyazon világban is jócskán eltérő lehet.

 

Egy tényleg csóró, jelentéktelen kobold törzs fegyverei?

 

Hát, én őket kőkori fejlettségi szintre raknám ... mint amilyen az ősemben volt, vagy egy ma élő kőkorszaki fejlettségű törzs. ( Elvileg van még pár ilyen.)

 

Ez azt jelenti, hogy vannak őskori fegyvereik .. olyasmik, amiket az ősember is használt. Kihegyezett karó (nyárs), kőbalta/kőfejű buzogány (inkább zúz mint hasít..)  marokkő/dobókő, csontkés, csonthegyű fegyverek ... Lehet íjjuk is akár, kihegyezett fa vesszőkkel vagy obszidián heggyel felszerelve, ha tudnak ilyent szerezni. Ja: a fúvócső is ennek a korszaknak a fegyvere, tehát lehet ilyenjük is. ( Emlékezzünk a lőtávra, páncél-átütésre, meg arra hogy mozgó célpont ellen mennyire lehet jó.)

 

És mivel kortársai vas-használó emberi (és törpe) civilizációknak így lehet náluk néhány (nagy becsben tartott és a törzsön belül különösen nagy értéket képviselő, "státusz szimbólumnak számító" vastárgy is. ... Egy csorba, rozsdás kard ... dárda balta csákány ... paraszti szerszámok ... amihez lopás vagy hullarablás útján jutottak valaha. ( OK, elvileg bármi lehet náluk, amit sikerült megfújni. )

 

Vértezet? No azt hagyjuk. Bőrvért, meg pajzs belefér.

 

Mérgek: hát ... ez nagyon nagyon komoly kérdés. Hadd ne itt beszéljek róla.

 

Csakdák: no ez viszont szerintem lesz dögivel.  KLM, szerintem a punji-karókat meg a többi izgis csapdát amit a linkelt videóban láthattunk, tartok tőle nem a vietkongok találták ki. Hanem a derék vietnami földművesek és vadászok ősidők óta effélékkel intézik el a terülükre tévedt emberevő tigrist és más hívatlan vendéget.

 

Mert hiszen akar a rossebb kőkori szinten álló esőerdei vadászként az ő fegyverivel megverekedni az emberevő tigrissel... Inkább annyi, hogy kell egy mély szúrt seb a tigrincsnek,  ami kellemesen elfertőződik. ( Ezért kell ürülőkbe mártogatósat játszani a csapda karóival-tüskéivel .. anaerob baktérium mély sebben, ahova nem ér le soha a levegő oxigénje ... a gázgangréna csúnya dolog, és Tigrincsnek nincs ám modern antibájotikuma... )  Méregnek nem méreg, gyorsnak csöppet sem mondanám ... de néhány nap alatt azért csak csak jó eséllyel megöli.

 

Szóval én a koboldok helyében ilyesmiket használnék. Arra a pár napra pedig elbújnék, elmenekülnék ...  erősebb ellenféllel csak a hülye balhézik szerintem :D

 

Jól védhető és a koboldok tech level-ét (és munkamániás hozzáállását ismerve és figyelembe véve :D) én leginkább valami az indián pueblókhoz hasonlatos megoldást tartanék elképzelhetőnek.

Kőköri eszközökkel jól védhető szintn kőkori ostrom-technikát használó ellenfél ellen, meg kobold-fogyasztó állatok ellen is. ( No nem mint ha egy gnoll és egy emberevő óriásmajom olyan távol állna egymástól .. :D )

 

Esetleg a kínai stílusú barlanglakásos falu is számításba jön, de az azért egy pöttyedt nagyobb macera, meg védeni is macerásabb. Viszont sokkal élhetőbb... De ekkor is kellenek menekülőjáratok és csapdák ...

 

 

 

 Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.18, 22:42

KLM, félreérted, egyáltalán nem édrekel a koboldos szál ;)
Arra próbáltam rámutatni mindössze, hogy a fúvócső, mint fegyver, méltatlanul alulértékelt, holott ki lehet azt használni, olyan gyilkos szerszám lehet, mint akármelyik fegyver, csak jól kell alkalmazni. Más kérdés, hogy ezt nem minden rendszer támogatja.

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 12099 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.18, 22:27

. Magusban meg gondolnám hogy sokkal kell, hogy átüsse a VÉ-t, ÉP sebet okozzon, csak tippelek.

 

Mókusban távolságtól és mozgástól függő Célzó Dobást kell tenni vele (aminek a nehézsége nem nő a célpont szintjével, mint a VÉ - kivéve a harcművészeket ) és elég ha Fp-t okoz - nade kb a bőrruhán nem megy át, szóval marad a fedetlen felületre célzás.

 

Amúgy ha nagyon "reálkodni" akarunk, akkor mennyi is egy kobold vitálkapacitása? :)

 

- - - -

Ha félreértés lenne: LEHET ilyen kobold-kommandó, ingame realitással megmmagyarázva, csak az NEM az alap "lowest level threat". 


Módosította KLM: 2020.02.18, 22:30


Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2020.02.18, 22:19

Egy pár gondolatmorzsa a fúvócsőhöz:
-IRL marha veszélyes, az indiánok a nyílméregbékák váladékát használják hozzá. Nincs diplomájuk, levéllel megfogják a brekit, belemártják a lövedékek hegyét. Ez a méreg egy felnőtt szarvast mozgásképtelenné redukál 10-15 másodpercen belül.
-páncél vs fúvócső: ha valaki ilyen fegyvert használ, akkor a páncélozatlan felületekre fog lőni: D&D-szerű cuccoknál ez azt jelenti, hogy a lemezpáncél nagyobb AC-t ad, nehezebb megtalálni a réseket. Magusban meg gondolnám hogy sokkal kell, hogy átüsse a VÉ-t, ÉP sebet okozzon, csak tippelek.


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]