Ugrás tartalomhoz


Fotó

Mesélői Akadémia


 • Válasz írásához lépj be
3099 hozzászólás érkezett eddig

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.21, 13:58

Gróf: WoD játékokhoz a mesélői tanácsok nagyon jók. Az alaphangulat és a téma meghatározása például igazán el tudja mélyíteni a történetet. A rendszer sajátja, hogy nagyon karakterközpontú, szinte alig-alig lehet előre ténylegesen kalandot írni (általában nem is kalandokról szól a játék). A rendszerek különösen előnyösen reagálnak a nehezebben használható, tapasztalatot igénylő mesélői eszközökre: álom, jövő- és múlt párhuzamos mesélése, hosszú évszázadokat átívelő történetfonál, párhuzamos történések, egy:egy mese (egy játékos:egy mesemondó), nem is beszélve a Wraith Árnyék/Karakter külön játékos variációról! Mindezt majd az Akadémia végén, a PhD képzésen... :D

GP

GrofDilisnya

GrofDilisnya

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4958 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.21, 11:20

Nagyjából én is ilyen dolgok miatt szeretek mesélni mint GothPunk. Mondjuk szinte csak és kizárólag WOD-ot.

ami a meseírást illeti, nem nagyon szoktam mesét írni. Inkább kidolgozom a helyszínt(általában egy nagyváros, pl London), majd megcsinálok hozzá 50-60 NJK-t, célokkal, kapcsolatokkal, tulajdonságokkal, stb. Ha ez mind megvan, belerakom a karaktereket, és nem is kell mesét írnom, mert magától mennek a történések.

Sade, nem tudom, miért nem akarnak Changelingezni az emberek. szerintem olyan jópofa aranyos játék pedig. Én szívesen játszanék, csak nállunk senki sem mesél...
:D

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.21, 09:36

Sziasztok!

Engedelmetekkel előveszem kicsit a tanárbácsis hangvételemet, és javasolnám, hogy a teljes mértékben OC dolgokat inkább privát levél formájában. Másik megoldás, hogy kiemelitek, miként segítheti az általatok leírt gondolat egy kezdő mesélő hétköznapjait. :D

Első témaként azt vetettem fel, hogy miként épül fel a meseírás folyamata. Ez úgy indulhat, hogy felmerül az emberben: de szívesen mesélnék! Miért is? Mert jó fejek a haverok, mert érdekes ötleteim vannak, mert nagyon megtetszett egy világnak a hangulata, mert ki akarok próbálni egy új rendszert. Ahány megközelítés, annyi féle mese, metódus, természetesen a lista korántsem ért itt véget. Ez után jön a következő "lépés" kikérdezzük leendő potenciális játékosainkat, hogy nekik is tetszik-e az ötletünk, mert ha nem, akkor megette a fene. Azt hiszem, hogy ezek azok az alapvető kérdések, amik most itt az utóbbi néhány bejegyzés kapcsán megfogalmazódtak.

És akkor jövök én, mélyen a köldökömbe nézek, és azt mondom, hogy azért szeretek mesélni, mert az önmegvalósítás. Kreatív folyamat, hatalom, szolgálat. Elsőrangú szórakozás, kikapcsolódás. Mert nagyon kedvelem az embereket, akiknek mesélek. Mert az új embereknek kihívás mesélni. Mert nagyon jónak tartom a rendszereket és a világokat, amiket mesélek (Ravenloft, Cthulhu, és az egy ideje hanyagolt World of Darkness). Azt hiszem, ezen érvek sokasága miatt térek vissza újra meg újra a mesélői karosszékbe, mert bár néha kiégek, és szükségem van a szünetre, ez ritkán tart egy-két hétnél, hónapnál tovább.

Üdv: GP

sade

sade

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.21, 01:56

Pippi: :elpirul:

Gróf: *vállat von* Én azert szeretek meséni, mert akkor sok karakterrel lehetek egyszerre..érdekes, hogy amikor több npc-m beszel egyszerre nagyon ritkan mondom, hogy ki mondta, mert vegig ic vagyok, de a tobbiek mindig tudjak :D) Amúgy én sok kalandmagot tervezek ugymond, sose irok elore kalandot, és nagyon kivancsi szoktam lenni, hogy mit hoznak ki belole..
Amúgy jó játékosoknál "visszajon" az, amit belefektetsz, és még több is.
Amúgy Gróf, nem, nincs Changeling partim már elég régóta sajnos, mert senki sincs, aki tündibündiset jatszana.. irogatom magamnak a sagat, és ennyi..
(Live Vampiren sem voltam, meg CSingin sem eleg regóta)

Jatek: leadtam egy novellaskotetet, egy legendakat tartalamzó könyvet, meg egy faji konyvet az egyik pcnek, meg meseltem egy kicsit a világról, meg a törtenelemről, amikor éreztem, hogy "tele van", gyorsan könnyedebb vizekre eveztünk. Most varom a kerdekesek.. Amúgy érdekes, hogy nem akarok minden poént ellőni rögtön, neha meg kifejezetten igen.. inkabb ahhoz kell turelem, hogy ne egybe omlesszem ra(juk)..
üdv
sade

GrofDilisnya

GrofDilisnya

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4958 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.20, 23:46

Igazából azon gondolkodtam minap, hogy miért is szeretek mesélni. Ti hogy vagytok ezzel? Gondolkodtatok rajta, miért jó mesélni? Miért szerettek? Hiszen több a munka, a "nyűg" vele, mintha játékos lenne az ember fia/lánya.

Ami még eszembe jutott, és amit megfigyeltem, néha magamon is sajnos, hogy a legtöbb mesélő egy kicsit sablonos. Úgy értem, van, amit mindig belesző a történetbe, vagy mindig előbukkan ugyan az a mondata az NJK-nál. Szóval értitek, mire gondolok. Ti hogy vagytok ezzel?

Sade, irigylem a játékosaidat, mert van, aki Changelinget mesél nekik. Én meg sosem tudtam játszani, noha vagy 5 éve csak WOD-ot mesélek ill játszom. :D

_Pippi (NPC/NJK)

_Pippi (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.02.20, 21:16

Hiszek neked, és figyelni is fogom a közvetítést. És kimerem mondani hogy fordulnék segítségért hozzád egoista létemre :).

sade

sade

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.20, 20:11

GPunk:
*kuncog* Ne merd megröviditeni a Ravenloftt :D) Earthdawnt csakúgy nem mesélek, mert sokat kell rákészülnötök a oneshoothoz képest, de pl. changelinget szívesen. (Illetve WoDot tundereknek) Amúgy szeretném, ha döcögne a Csingilingim, csak lustak a jatekosaim :)( Amit még szívesen meselek az a freestyle.. Earthdawnt nem akarok "lightosan" meselni.. (Gpunk, kicsit darkosabb, mint a Ravenloft, eleg durva)

Pippi: :) Majd az ekső 10 alkalom után nyilatkozom.. meg a fejlődést is érdekes lesz nezni, ha mindig beszamolok.. :)

üdv
sade

_Pippi (NPC/NJK)

_Pippi (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.02.20, 18:25

Be indult a téma!
Sade: A DM-nek szigorúnak kell lennie magához, mert ha nem az akkor tudása egy szinten (ami a PC-nek pont elég) megáll és a csapata soha nem fogja tudni hogy lehetne ennél is jobb. A hozzá állás JÓ!
GothPunk: Bizony tönkre. Ez az amiért én is harapnék. Én abban a (számomra)szerencsés helyzetben vagyok hogy 3 Pc-nek 6éve mesélek és hozzájuk csatlakozik egy-két vendég PC. Átlátok rajtuk, de ők mindig meglepődnek. Tudják mit nem szeretek és ezeket elkerülik, és 5év alatt tanultak töllem is ezt-azt. A karakter létrehozását együtt csináljuk; elmondja az ötletét én vagy azt mondom hogy ez NULLA, vagy ha tetszik akkor együtt csiszolgatni kezdjük (világhoz, többi PC-hez, stb.) addig amíg ő azt nem mondja ez k... JÓ! és én azt hogy nekem is megfelel. Kb. így zajlik a gobdos tervezgetés. De ha a PC tönkre teszik minden erőfeszítésem ellenére a Partyt akkor hosszab beszélgetést kell inditványoznom...

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.20, 13:34

Sziasztok!

Örülök, hogy ilyen pezsgés lett itt ezen a kis fórumon. :)

Szép sorjában tehát:

Marvin. Nem, nem rád gondoltam! A másik tipped jó. :) Persze, gyere csak, elvégre régóta mesélsz, bizonyos dolgokat nagyon is jól csinálsz ( :) ), kíváncsian várom, mi mindent mesélsz el a fiatalabbaknak, akik tanácsodért folyamodnak a nagy mesélői misztériumokat illetően. Annyi talán, hogy ketten is jelezték, hogy nem igazán jó nekik a 8-a, azóta is várom, hátha javasolnak más időpontot...

Pippi: Engedd meg, hogy kis kitérő gyanánt vitába szálljak veled. Ha a játékosok úgy "akarják", akkor tönkre vágják a délutáni szórakozást, a mesélő a feje tetejére állhat, akkor is. Eleve túlerőben vannak, így indul :D Ráadásul ne feledd, hogy a karakterek megalkotásánál hiába kreatív meg ötletes meg fantáziadús a mesélő, a játékos dönt. Mesélőként legfeljebb vétózhatsz, hogy ennek és ennek a karakternek nem tudok mesélni, nem akarok, nem lehet. Ez szerintem megelőzhető gondos előzetes tervezgetéssel, egyeztetéssel, de természetesen azon is múlik, milyen típusú mesét akarsz kanyarítani játékosaid és magad szórakoztatására, de ez már messzebb vissz.

sade: Most már igazán beszállnék hozzád játszani, nagyon felcsigáztál! :) Lehet, hogy rövidrevágom a Ravenloft mesénket? :Ordog: Mesélhetsz majd nekünk Earthdawn-t vagy Csángelinget, azért Marvin is, Khamul is biztosan odalessz! :D

Érdekes, én sosem kérdeztem, hogy milyen mesélőnek tartanak a játékosaim. Lehet, hogy azért vagyok mesélő, mert senki más nem akarja elvállalni? :) :buli:

Üdv mindnyájatoknak:

GP :KV:

sade

sade

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.20, 13:14

Mike: NEM vagyok profi.. frász akarja, hogy a "mesélő" cimkét akasszák rá... csak sok jó meg sok rossz mesélővel volt dolgom.. érdekes mód az utóbbiaktól többet tanultam.. (naigen, ez is engem jellemez).
Bár szerintem a szerepjatek neveben is benne van, hogy elsodleges celja a szorakozas, ezt szerintem nem szabad elfelejteni.. ennek ellenére pl. legjobb haverjaim kozott is vannak olyanok, akiknek nem vagyok hajlando meselni.. mea culpa.

Pippi: A legnagyobb gaz, hogy a PCknek tokeletesen megfelelek, tul is teljesitek, de az elsodleges merce en magamnak vagyok, és magamnak sokszor nme felelek meg.. ilyenolyan okokból. Ma adom le az első házi feladatot, mit kell elolvasniuk :)

Marvin: nem vagy egy kicsit egoista? :)

Gróf: Sokféleképpen érezheti magát jól az ember(lánya)

üdv
sade

GrofDilisnya

GrofDilisnya

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4958 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.20, 00:11

Engem is jó mesélőnek tartanak a játékosaim, bár igazából erről csak ők tudnának nyilatkozni. Az tény, hogy mesélni sokkal jobban szeretek, mint játszani.

Elvárások. Elvárások bennem is vannak a játékosokkal szemben. Nem mindig tartják be maradéktalanul, de törekednek rá, próbálkoznak, és ez jó. Ami a tiszteletet illeti mesélőként, annyira engem ez nem érdekel. Ha annyit mondanak: Kösz, ez baromi jó volt, nagyon élveztem a mesét, nekem bőven elegendő.

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2582 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.19, 23:18

Off

GéPé: "...ha én tudom egy jó barátomról, hogy lusta, mint a dög..." Szólítottál, mester? Vagy Blintre gondótá', vagy egy fiktív személyre?
8-án mehetek én is arcokat vágni? Mondjuk fogok, csak gondoltam, megkérdezem.


________________
Beauty in dorkness.

_Pippi (NPC/NJK)

_Pippi (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.02.19, 21:09

Sok-sok jó megjegyzés, de nem mindennel értek egyet. SaDE te neked elvárásaid vannak és ez nagyon helyes, remélem a Jk-idnak is vannak és ezeknek meg is felelsz nekik. Jk foglalkozzon a karakterével, érezze magáénak a történetet és tisztelje a DM-et? Hát igen, ez mind rajtad áll; ha megkedveli a karakterét foglalkozik is vele, ha érdekes a story és a leírás akkor oda figyel és ha logikus is akkor magáénak fogja érezni. Most a csapatodban meg van minden, reméljük hogy meg is marad... Várom a tudósítást. Tiszteljük egymást mint Mesélők.

Mike_

Mike_

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 361 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.19, 14:46

Hoi!

SaDe! A profizmusoddal elvakítasz itt minket!
Nos! Engem nem azért szoktak felkérni(nagyon jó érzés) mesélésre, mert mondjuk magánemberként haverok vagyunk! Hanem simán azért, mert azt gondolják: "igen, igen te jól mesélsz"! De ez csak összeszokott csapatnál jó! Az új csapat tiszteletét és elismerését meg kell nyerni! És ez nem csak a mesélőkre hanem a játékosokra is igaz
March. 8. is OK?

:)

GrofDilisnya

GrofDilisnya

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 4958 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.19, 00:59

Valaki írta lentebb, hogy a meséléshez tehettség kell. Szerintem ez a tehettség valamilyen szinten mindenkiben benne van. Más kérdés, hogy valaki fejleszti e, avagy sem. Emlékszem az eslő meséimre. Hát...eléggé borzalmas volt, így, sok sok év múltával visszagondolva. Most meg jó mesélőnek tartanak. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy gyakorlással, egy kis önbizalommal és jó ötletekkel bárkiből jó mesélő lehet. Persze van még egy csomó más dolog, ami egy jó mesélőt jellemez, de az alapok szerintem ezek. És még egy, ami nagyon fontos, a kitartás. Nem feladni, ha azt mondják, haver, ez most pocsék volt.
Most hirtelen ez jutott az eszembe.

sade

sade

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.19, 00:21

Igen, itt merül fel a chanbuddhikus kérdés.. én a részemről: Nem jó akarok lenni, hanem elég jó (magamnak, másnak). De főleg magamnak.
Sade

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.18, 16:03

sade: COOOOOOOOL :sor: Én is így kezdem a jobb kampányokat! A problémó, hogy nehezen mondod meg a játékosról előre, hogy vajon mennyire fog lelkesedni - kitart-e a kezdő lelkesedése?! Felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha én tudom egy jó barátomról, hogy lusta mint a dög, mégis mesélnék neki szívesen, mert tudom, hogy játszani nagyon jól játszik... :halott: Felmerül továbbá, hogy ők is támaszthatnak-e irányodba hasonló követeléseket... de ez már tényleg kákán csomókeresés... :Ordog:

Az a gondolatom támadott fel bennem, hogy a mesélést tudatosan - is - lehet jól csinálni. Azaz ha végiggondolom, hogy mi szokott zavarni, mikor megy félre a kampány, mikor vágjuk egymás fejéhez a játékossal a kockáinkat, akkor fel lehet készülni ezekre a helyzetekre. Végig lehet gondolni, hogy mit mivel lehet kivédeni, illetve legalább a becsapódás erejét tompítani.

Jó mesélést mindenkinek!

GP :KV: ;) :KV:

sade

sade

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1087 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.18, 14:26

Igen, indithatnank jatekosi akademiat is :lol:))
Mivel tanulnom kéne vizsgakra, meg szigorlatra, meg hasonlo baromsagokra, ezert ugy dontottem, megis meselek EarthDawnt. A következő szankciókkal kezdem el:
* Kinek mesélek? Nem fogok vkinek csak azert meselni, mert haver, vagy mert olyan tundibundi. Elsődleges követeleseknek kell megfelelnie:
- megbízható legyen, mindig jöjjön el, ne késsen
- érdekelje a játék, érdekelje mi van a karakterével, éppen úgy tartsa magáénak a karaktert, és a történteket, mint a mesélő.
- játékon kívul is foglalkozzon a karakterével.. legalabb picit.
- OOC csak pisi/ebed/egyeb szunetben
- ne demoralizáljon, ne viccelodjon
- tiszteljen mint mesélőt
- Figyeljen a részletekre.

* Karakterdegenerálás
- világegyeztetés. Sok helyen el van felejtve, sokszor nem is szukseges, ha régen játszanak egyutt az alanyok. Gondolok itt pl. olyan apróságokra, mint kultúra, társadalom, stb. vagy egyaltalan mit var a meselo a jatekostól? (earthdawn eseteben en hősöket, ars magicában viszont inkább ne hősködjön :sor:)) Fontos, hogy ne csak a meselo, hanem a jatekos is elmondja.
- a mesélővel együtt legyen a karakterlap kitoltese
- lehetőségek szerint egy alkalmat külön, az elsőt.

Egyenlőre kb itt tartok a megvalósításban. Négy játékos van betervezve, ami pont ideális. Eléggé különbözőek, ami közös bennük, hogy akarnak, lelkesek, és szakítanak rá időt. (Én meg csinaltam egy CD-t amit barmikor hasznalhatnak forrásként, kinézhetnek belole mindent, amit akarnak, minden fajhoz, kulturahoz, stb, olvasgassak szabadidejukben ;) :sor: Majd ha van rá érdeklődés, még tudósítok.

üdv
sade

Mike_

Mike_

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 361 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.18, 10:07

Hát igen! Most nem is tudom melyik topicon, de valahol írtam egy ehhez hasonlót! Tehát a játékhoz igenis kell a JK! Dehát ő is a játék része! Nem azért van ott, hogy "kiöntse a vörösbort" hanem azért, hogy játszon! Az, hogy normálisan viselkedjen az az ő érdeke is! Aztán még merő véletlenségből a KM hirtelen felindulásból meg találja szívatni! :Ordog:

Nos,..;)

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2003.02.18, 09:02

sade: Szóval akkor most egyre reagálok, ill. továbbgondolom, oké (csak a példa kedvéért). Felveted, hogy akkor igazán élvezetes a játék, ha a játékosok ezt meg azt csinálják, ill. nem csinálják. Erre mondom én, hogy a játék élvezete legalább akkora részben múlik a játékosokon, mint a mesélőn. Mi az, amit ők megtehetnek?
- Nem késnek el, nem felejtik otthon a ceruzát, kockát, karakterlapot (bár ez utóbbit szvsz jobb, ha a mesélő tartja magánál).
- Odafigyelnek a játék során. Nem öntik ki a colát, pláne nem a vörösbort. ;)
- Igyekeznek odaillő, "in character" párbeszédeket folytatni. Amennyiben a karakterük nincs jelen, és mágikus/cyber úton nem képesek rá, akkor nem kommunikálnak a többiekkel.
- Nem űznek sportot abból, hogy okosabbak legyenek a mesélőnél (ld. még Szabály Jánost és variánsait), a társaiknál. Nem hülyéznek le senkit, még hirtelen felindulásból sem - ugyanakkor rendelkeznek kellő humorérzékkel, amit képesek a horrorjátékok hangulatának érdekében elnyomni magukban.
- Aktívan igyekeznek hozzátenni a történethez, legyen szó a karakterek egymás közti interakciójáról, a mesélő által mozgatott nem-játékos karakterekkel folyó beszélgetésekről, in character fejlődésről életút-játék esetén, stb.
- Ismerik - ha kell megismerik - a világot, amelyben a karaktereik élnek és mozognak. Ismerik a szabályokat.

Hirtelen felindulásból ezek jutottak eszembe, természetesen a lista folytatható, és nagyban függ a mesélő stílusától, tolerancia-szintjétől is, hogy kinek mesél szívesen.

Üdv: GP
:KV:


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]