Ugrás tartalomhoz


Fotó

Mesélői Akadémia


 • Válasz írásához lépj be
3057 hozzászólás érkezett eddig

_Su2Fe4 (NPC/NJK)

_Su2Fe4 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.22, 15:01

Először is köszönöm a válaszokat, már most nagyon sokat segítettek, és van is egy pár konkrét ötletem, hogyan tudnám őket hasznosítani.
Mike: persze én sem így gondoltam, ez a helyszínes dolog.durva volt. A helyszíneket mindig olyan sorrendben kell elővenni,ahogy odakerülnek, és minél életszerűbben leírni. Ezzel talán eddig nem is volt problémám. Arról nem is beszélve -más témához is kapcsolódva- hogy improvizálni is tudni kell. Kidolgozhatsz helyszíneket akármilyen részletesen, de lehet hogy lesz ahova eljutnak, valahova pedig nem. Ugyanez vonatkohat JK-ra is.
A játék persze hogy fantasy-ról szól, de egy kis realitásérzék akkor is kell. A közönséges szereplők (mint a lefizethető kocsmáros például :pirul:) elengedhetetlen részei a dolognak, nem?

Mind1, eltérünk az eredeti témáról. Szóval egyre inkább csak azt tudom mondani, hogy szívesen ellátogatnék egy ilyen beszélgetésre. Sajnos nem sok igazán tapasztalt szerepjátékos ismerősöm van, ezért érdekelne. Talán egy barátnőmet is el tudom hozni magammal.

(a Su2Fe4-nek elég hosszú története van, de ha érdekel akkor majd elmesélem.)

Mike_

Mike_

  Rendszeres fórumozó

 • Archívum
 • 361 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.22, 13:20

Hoi!

Kedves Su2Fe4!

Nos! Elsőként szeretném elmondani neked, hogy ne aggódj egyáltalán. Minden kezdő Km beleesik valamilyen tipikus hibába. Ez majd elmúlik, ahogy komolyodik a tudásod. Embereket kezelni nagyon nehéz!
Ha például jön ez a nő (ez a bárd vagy mi) probálj olyan helyzeteket teremteni számára amiből nehezen mászik ki. És ezekbe a helyzetekbe a külseje vagy a viselkedése miatt kerüljön! Több helyzetet alakítsál ki neki mert valószínű, hogy ez egy több részes lecke lesz. (mondjuk én nagyon nehezen tudok elképzelni egy bárdot zene nélkül)
A másik: Igen! Lopd el a lovukat mindíg amikor kinn hagyják és akkor egy idő után majd megtanulják, hogy nem kell kinthagyni. Ugyan ezt eljátszani az élelemmel tistálkodásnál(bárd-elf koszosan?) stb. Csak vigyázz nehogy túlzásba vidd mert még roszúl fognak megítélni.
Ezeket szépen lassan adagold nekik ne zúdítsd a nyakukba!
A harmadik: A helyszineket mindíg úgy kell elmesélni a játékosoknak, hogy azt higyjék, hogy ott vannak.
Az úgy tarthatatlan, hogy:

KM: -ma 12 helyszinünk lesz a játék során! Az első: zöldellő fák....

És akkor valamikor a játék során ezt mondod

Km: -vegyétek elő a 6. helyszínt! Emlékeztek még rá?
Jk: -az a zöldellő fa volt vagy a sírkamra?

Szerintem ez így nem működik hosszú távon! Nem életszerű!

Sok szerencsét a meséléshez.

Üdv Mindenkinek... :pirul:

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.22, 13:06

Su2Fe2 (hát ez miféle nick :cool: ?) A szerepjátékot akkor játszátok jól, ha mindenki jól érzi magát. Elvégre ettől játék, és ezért játszunk azokkal, akik hasonló képpen gondolkodnak róla, hasonló keretek között érzik jól magukat. Ha mindezt továbbgondolod, szerintem választ kapsz a kérdéseid egy részére... ;)

Arpad: Fogadó? Zöld ruhás elf? Lefizethető kocsmáros? És hol marad a fantázia? Bocs, nem akartam gonosz lenni, de annyira ide kívánkozott... :pirul:

Inkább akkor azt írjátok, hogy jó-e a CD-FŰ: azaz pestiek vagytok-e? Ferencziek tere és Kálvin tér között van a hely, és délutántól késő estig úgy tudom minden nap nyitva van.

Üdv: Gothpunk :KV:

Fritz

Fritz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 40 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.22, 05:59

Arpad: szerintem ennyire nem egyszeru a problema megoldasa :-))) UGyanis teny, hogy a meselo szava szamit, de nem csak a meselonek kell jol ereznie magat, hanem a jatekosoknak is. De ez nem erre a forumra valo, ugyhogy ne menjunk bele.

Gothpunk: A CD fu nekem megfelel (ugye ez van nem messze az Egyetem tertol? Mert akkor tudom hol van :-)))) Es a harom het mar csak azert is szimpatikus, mert addigra vege a vizsgaidoszaknak, meloban is lezajlik mindenfele ev eleji dolog, tehat ra fogok tudni erni.

Tobbiek? Ti hogy vagytok vele?

Fritz

Arpad

Arpad

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 22 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.21, 23:54

Jatekosok es realitaserzek: sajnos elofordul.
Kemenynek kell lenni, veres kezunek es koszivunek.
Szvsz a problema gyokere az hogy a szabalyrendszerben hibak vannak, es a jatekosok ezt kihasznaljak. A legegyszerubb modszer a problema lekuzdesere hogy a hibas szabalyokat semmisse kell nyilvanitani: a meselo szava isten szava!
Masreszt amilyenek ok a vilaggal a vilag is olyan veluk.

Ha a jatekosok nem jatszanak szerepet sajnos az nagyreszt a meselo bune, egyreszt hogy nem tanitotta meg ra oket, masreszt pedig mert hagyja nekik.
Olyan kalandokat kell meselni ahol nincs nagyon harc, varazsolgatni sem kell/szabad, nem kell lopni, nem kell hatbaszurni, viszont van valami problema es meg kell oldani.
Foleg a Nem Jatekos Karakterekkel valo kommunikacion keresztul.

Ha a jatekosok nagyon nem veszik a lapot, akkor meg kell veluk beszelni a dolgot: most azert lett elf mert tetszettek neki az elf kepzettsegek/fojellemzok, vagy mert tenyleg elf akart-e lenni.
Ha tenyleg elf akart lenni, akkor tessek fuvet ragcsalni, zold ruhaban jarni, erdoben lakni, lenezni az embereket, stb.
Ha meg csak a fojellemzok tetszettek, akkor surgosen uj karaktert csinalni.

Arpad

Arpad

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 22 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.21, 23:45

Helyek, esemenyek, legendak: szvsz ezeket jobb a meseles kozben a jatekosok tudomasara hozni.
Tobbfele modszert szoktam hasznalni:

- Narrator modon bemondom, mintha egy film lenne es a jatekosok a filmet neznek. Foleg olyan informaciokat, amiket a karakterek ha tenyleg ott elnenek akkor tudnanak maguktol.

- A legizgisebb az ha a helybeliektol kell megtudniuk mindent. Ezzel ugyanakkor ra vannak kenyszeritve a szerepjatekra.
Ami ebben nagyon jo hogy a Nem Jatekos Karakterek nyilvan a sajat maguk szemszogebol fognak meselni a helyszinekrol, esemenyekrol, nem pedig azok valojaban vannak.
Mondjuk a hibbant pasztor azt fogja allitani hogy egy sarkany tamadta meg, ekkora szarnya meg akkor foga volt, hat meg ahogy a juhokat elragadta...
(Pedig valojaban csak farkasok voltak, ezt ugye nem kell a jatekosok orrara kotni)

- Lehet ugyebar konyvtarba menni, megkeresni a falu legoregebb emberet es megkerdezni, lefizetni a kocsmarost. Ebben az a szep hogy szerepet is kell jatszani, meg olyan kepzettsegekre is szukseg van amiket az egyszeri jatekosok haszontalannak itelnek meg.
Ugye ugye, nemcsak a fejvadasz a jo karakter hanem a konyvmoly pap is.

_Su2Fe4 (NPC/NJK)

_Su2Fe4 (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.21, 20:12

Magam is afféle kezdő mesélő lennék, és nagyon hálás lennék, ha megjelenhetnék egy ilyen beszélgetésen, ha csak szerény hallgatóként is, mert érdekelnek a tapasztaltabbak diskurálásai. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg új dolgot tanulhatnék, aminek tényleg egyre jobban szükségét is érzem. Gyakran vannak felmerülő kérdéseim, pl azzal kapcsolatban, hogy szerintetek megvalósítható-e egy kaland úgy, hogy az alapokat (de tényleg csak az alapokat, a rendszert) építem a már előre megírtakra, s a többit (helyek, események) ami fontos lehet, én közlöm a játékosokkal még a kaland kezdete előtt. Folytatható-e ez akár évekig?

aztán:
Mit kezdjek a kezelhetetlen játékosokkal? Na jó, nem kezelhetetlenek, hiszen néha fantasztikus minta partyk is tudnak lenni, és ha nem bírnak magukkal, akkor is inkább közlik, és halasztjuk a játékot, vagy megvárjuk, amíg lehiggadnak. Mi az, amivel folyamatos figyelemre tudom ösztönözni őket? Persze ismerem a régi nagy igazságokat, na de mégis. És mivel bírjam rá őket, hogy a realitásérzékuk megmaradjon? Pl Fp-k visszanyerésénél...stb? Nem lophatom el mindig a lovukat, ha elfelejtik az istállóba vinni. És arra hogyan vehetem rá őket, hogy tényleg a karakterüknek megfelelően viselkedjenek? (van pl egy csaj, aki azt mondta, hogy ő női bárd akar lenni, mert nagyon szép akar lenni. továbbá azt hitte, hogy a dallamvarázslatok 2 másodpercnek megfelelő idő alatt hatnak. mondanom sem kell, hogy azóta is csak akkor énekel, ha fel akar töltődni manaponttal. ja! és kijelentette hogy neki egy elf feliratú pánt van a homlokán. (ő is elf) ez volt a hab a tortán)
Én vagyok nagyon béna? Hol a probléma? Ezek nagyon primitív kérdések?
Kérlek valaki orvosolja a problémáimat, sürgős segítségre lenne szükségem!

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.20, 14:51

pyre: Szia! Szerintem én a rpg.hu találkozón inkább irdatlan vagyonokat verek el a leárazott könyvek között ( :lol:: - legalábbis remélem), illetve inkább részt vennék a programokon. Mesélésről beszélgetni ráérünk máskor is - legalább gyakrabban találkozunk ezekkel a szerepjáték iránt érdeklődő, felettébb érdekes és szimpatikus egyénekkel. :lol:

Erre javaslatokat - és igényeket - továbbra is várok. Mondjuk CD-FŰ? Az már csak amolyan hagyományos szerepjáték-hely nekem. Szombat az okés, csak ne ez a hétvége legyen. Esetleg három hét múlva?

Maradok tisztelettel Gothpunk :KV:

pyre

pyre

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 57 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.19, 14:36

Jó napot mindenkinek!
A Sirály által írtakat oda fejleszteném tovább, hogy lesz egy rpg.hu II. országos tali 41 nap múlva, ha mást nem is, azt meg lehetne beszélni, hogy mikor és hol, meg egy keveset arról is lehetne, hogy melyik témacsokrot ölelje fel az első ilyenirányú összejövetel. Így a "pofavizit" is megvolna, meg lehetne beszélni a tervekről ezzel kapcsolatban...hozzászólás?(egy már mesélő, de ott lelkesen hallgatóközönség emberke)
:lol:

[Javítva: 2003.01.19 írta: pyre]

_Sirály (NPC/NJK)

_Sirály (NPC/NJK)
 • Látogató

Kelt 2003.01.17, 08:58

Sziasztok!


Nem rossz az ötlet. Azonban most én megfordítanám a dolgot, mert hasznos lehetne visszafelé is. Itt-ott szerepjátékos talákozókon hallgathatunk előadásokat nem szerepjátékos egyénektől a szerepjátékot érintő témákban (fegyverbemutató, lovagrendek története, barlangok geológiája, mesekutatás, boszorkányok, stb.)

Jó lenne összeszedni, az ilyen előadókat egy adatbázisba, hogy aki talákozószervezésre adja a fejét, az segítséget kaphasson. Ez is a mesélő/játékos képzés egy lehetősége.

Így a szinvonalas előadások nem feltétlenül korlátozódnának Pestre.

Sziasztok!

Fritz

Fritz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 40 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.12, 09:34

sziasztok,

nos, most hogy már van egy csomó téma, én javasolnám, hogy lassan inkább a helyszínt és időpontot vitassuk meg :-)))) A többin már ráérünk beszélgetni egy első alkalom, pofavizit, beszélgetés után. :-)))

Én javasolnék egy hétvégi, lehetőleg szombati délelőttöt kezdésnek (így szinte bármeddig eltarthat a dolog), és helyszínnek Bp-t, de azon belül hol, azt mondják meg a pestiek, én vidéki vagyok, jobban ismeritek :-)))))

Fritz

Shadowhawk

Shadowhawk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 561 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.06, 20:00

GothPunk:
Meggyőztél. :sor:
Akkor válasszuk külön a "kezdőknek" és a "haladóknak" szóló részeket.

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.06, 16:47

Shadowhawk: Engedelmeddel én ezeket a témákat csak később, "haladó" társaságban vetném fel, bár az improvizáció kétségtelenül fontos téma, ami szerintem meg is kapja a neki járó figyelmet az általam alant ismertetett 1. és 2. témacsokorban. Az alapokról szerintem mindenképpen az elején kell szót ejteni, és amiket Te is megemlítesz (én folytatnám a listát a következővel: kocka/szabály/mesélő nélküli játék, az álom és szimbólumok használata a játékban (bár ez utóbbi lehet, hogy az elején már említésre kerülhet), a párhuzamos mesélés és hasonlók...

GP :KV:

Shadowhawk

Shadowhawk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 561 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.06, 15:33

Új témák:
nem-szabálykövető mesélés
dinamikus mesélés
rögtönzés

Lehetne nyitni nekik egy új témacsoportot mesélési technikák címmel.

 • Látogató

Kelt 2003.01.06, 15:10

Haloo!
Zseniális ötlet,én is benne lennék egy ilyenben!
Van-e már olyanról már szó, hogy mikor lenne és hol?
HocusPoth,Maooi híve

Fritz

Fritz

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 40 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.03, 11:15

igen, beilleszthető a 2. pontba.

Daerillel egyet értek, ez is kellhet.

Daeril

Daeril

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 35 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.02, 19:26

Szeretném megjegyezni, hogy a téma felvetésével maximálisan egyetértek. Nagy szükség volna ilyen -a szerepjátékosok közösségét felpezsdítő- eseményekre.
Fritzel részben egyetértek, de egy kicsit máshogy fogalmaznák: rendszerekről valóban nem érdemes részletesen beszélni, de stílusokról annál inkább. Én önmagam mint fantasy mesélőt definiálom, de már sokszor előfordult hogy szerettem volna valamilyen más stílust belekeverni a meséimbe (pl.: horror), nos nem sikerült... Talán nem vagyok egyedül ezzel a problémával.
Tehát az a felvetésem, hogy legyen egy kategória a rendszerek helyett a stílusok számára ahol az adott hangulatról, felmerülő problémákról esik szó.

Tisztelettel

GothPunk

GothPunk

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 918 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2003.01.02, 17:23

Fritz: Felvetésedet az új játékosok felbecsüléséről és bevezetéséről beilleszthetjük a 2. témába?

GP :KV:


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]