Ugrás tartalomhoz


Fotó
* * * * * 1 Szavazat

Körkérdés: szerinted mi tesz valakit jó mesélővé?


 • Válasz írásához lépj be
37 hozzászólás érkezett eddig

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2903 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.04, 16:14

Hát, az emberek nem egyformák. Minidg szokott lenni egy-két játékos, aki nehezebben nyílik meg ismeretlen közegben. Pláne a nagyon fiatalok, pláne olyanok, akik nem szoktak amúgy hasonló rendezvényre járni.

 

Tapasztalatom szerint egy tisztességes mesélő mellett a túlzott visszahúzódás délre feloldódik, és már lazábban gyakja az orkokat mindneki.

 

Abban persze van valami, hogy ha egy játékos nagyon egyféle mesélői stílust szokott meg, és azt várja mindenhol, akkor nehezebben fog boldogulni idegen mesélőkkel. Némi nyitottsággal az ilyesmi szerintem könnyen áthidalható.GODPOWER

GODPOWER

  Törzs-fórumozó

 • Archívum
 • 608 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.04, 10:08

HH versenyek egyik fő célja, hogy a külön kis társaságok megismerjenek más embereket, mesélési technikákat, játékstílusokat.
Igyekszünk a mesélőket úgy variálni, hogy minden alkalommal más mesèlő meséljen ugyanannak a csapatnak.
Sosem tapasztaltam azt, hogy ez gond lenne bárkinek is.

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2360 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.03, 15:15

Nekem kb. az összes mesélőm idegen volt elsőre, aztán ebből nem egyszer lett egy-egy csodás barátság kezdete.

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6427 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.03, 09:12

Én korábban sosem voltam szerepjáték táborban. Találkozón igen (3HH, 1 KaTa a mérleg), de ott igazából csak azt a néhány embert ismertem meg, aki mesélt a csapatunknak. Vidéki lévén nem tudtam maradni a találkozók utáni sörözős-beszélgetős programra, azonban így is az jött le, hogy a két rendezvény szervezői nyitott, normális gondolkodású emberek. Ennyi elég volt ahhoz, hogy amikor meghirdették a HH tábort, az elsők között jelentkezzek. Hiszen szerepjáték táborban még sosem voltam, egyszer ezt is ki kell próbálni.

 

Játékosként sosem gondoltam arra, hogy milyenek lesznek a játékostársak vagy a mesélő. A HH versenyekre 3-4 fős csapattal mentünk, így ott 1 játékos, illetve a mesélő volt bizonytalansági tényező. 3 HH alatt egyetlen egyszer volt olyan játékosunk, aki elég antiszociálisnak tűnt, így a kaland felénél fel is adtuk, hogy beszéljünk vele. (De legalább harcban táposabb volt, mint a maradékunk együttvéve.) Nem gondolom, hogy ez a mi hibánk lenne, aki ismeri a csapatunkat, tudja, hogy elég nyitottak vagyunk mások hülyeségére is - még a pixie vámpír csapattársat is jól tűrtük egy másik alkalommal. :)

Anno az első HH -ra is azért mentem el, mert az itt megjelent élménybeszámolók alapján jónak tűnt a rendezvény, a szervezők pedig - a fórumos megnyilvánulásaik alapján - olyan embereknek tűntek, akikkel lehet egy jót együtt játszani, mert hasonló az elképzelésünk több dologról, amiről meg nem, azt is kulturáltan meg tudtuk vitatni. Hozzáteszem, hogy a játszott rendszer (D&D4E) még csak a kedvenceim közé sem tartozott, előtte egyetlen egyszer játszottam csak.

A KaTa -val kicsit más volt a helyzet: egyrészt volt előtte 3 HH, másrészt a KaTa egyik főszervezőjével (Doc) egy időben sokat játszottam együtt. Ott nyugodt szívvel mondtam azt, hogy akivel ő hajlandó összeállni, hogy játszon vagy rendezvényt szervezzen, az nekem is biztosan jó lesz. Plusz a szokásos: több mesélőt, játékost "ismertem" innen a fórumról. :)

 

KaTa -n és HH táborban meséltem is idegeneknek. Itt mindkét esetben megvolt bennem, hogy lehet, hogy nem fog nekik tetszeni a kaland vagy a mesélési stílusom, de úgy voltam vele, hogy ki kell mozdulni a biztonsági zónámból, elvégre mégis csak egy társasági játék a szerepjáték, a legrosszabb az, ha azt mondja az ember hogy "ezen a 4 emberen kívül mással nem játszok": a saját látókörét szűkíti be mind játékosok, mind mesélési technikák, mind játszott játékok tekintetében. (Volt már úgy, hogy senkit sem sikerült rábeszélni egy rendszerre, még egy alkalomra sem?)

A KaTa - kalandom elég biztonsági játék volt: viszonylag szabálykönnyű rendszer (Savage Worlds), elborult szetting (időutazós-amerikaiegyetemistás) - aki erre játékosnak jelentkezik, az biztos, hogy számít a legrosszabbra. Végül úgy éreztem jól sült el, bár kicsit talán rövid lett.

 

A HH tábor mesélésével nagyobbat markoltam és bíztam benne, hogy nem fogok kevesebbet fogni: bevállaltam egy Pathfinder RPG "minikampányt" - na jó, három kalandot, aminek a háttere ugyan az. Erre a felkészülés munkásabb volt (A KaTa - kaland megvolt egy Dublin-Budapest repülőút alatt :)), nem kevés idő kidolgozni öt Pathfinder karaktert, majd megcsinálni őket 6. szintre és végül ugyanezt 9. -re. Ráadásul mivel kezdők, "szerepjáték-szüzek" is várhatóak voltak, célszerű volt magyarul csinálni (Pathfinder tudvalevőleg nincs magyarul) a karaktereket, olyan formában, hogy a karakterlap áttekinthető legyen, lehessen értelmezni a dolgokat. Bónusz, hogy olyan karaktereket kellett összerakni, akik "működőképesek", de nem igényelnek mély rendszerismeretet, illetve ha nincs öt játékos, akkor tetszőleges hármat választva is működőképes a csapat. Ebben benne volt legalább egy hét nettó "munkaidőm" - értsd: 40 óra! - és akkor még a kaland sehol sem volt. Végül persze azok is meglettek, de volt bennem egy kis izgalom, hogy ha nem érdekel senkit a Pathfinder, akkor épp csak egy hónapnyi szabadidőt öltem bele feleslegesen...

...végül nem történt baj, meséltem mindhárom kalandot, úgy tűnt az emberek még jól is szórakoztak (bár a második kaland kisebb partihalálba torkollt egy Wyvern véletlen találkozáson), szóval megérte a sok felkészülés. (Lehet, hogy a Pathfinderre csábításban az is hatott, hogy kiraktam a szabálykönyveket minden reggel a központi asztalra, hátha a rajzok csábítóak. :P)

 

Szóval ezek kb a gondolataim, amikkel belevágtam a találkozókba, táborba.

 

Bulldystrato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 7963 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.02, 21:25

HH és KT szervezők!
Ti versenyeken/rendezvényeken hány olyan esettel találkoztatok, amilyet Dekszter alább leírt?

dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5607 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.02, 01:59

Ha jól tud mesélni, és kellően elkötelezett, elegendő teret biztosít a játékosoknak, és karaktereiknek tök mindegy, hogy egy órája ismerem, vagy tíz éve.

Az ismeretség/barátság maximum annyit számít, hogy egy idegentől nem tudod milyen reakciókra számíthatsz, és viszont. Ez okozhat kezdeti nehézségeket, de nem ettől fog eldőlni, hogy rossz, vagy jó mesélő az illető.

Ha jól tud mesélni mert alapvetően jó mesélő... én akkor is feszengve érezném magam, és nem tudnék 100%-ban "jól" játszani legyen szó akár olyanról, akit életemben akkor látok először, vagy olyanról akivel "találkoztam" már msn/skype/fórum stb. 2-3 alkalom után tuti eltűnne a görcs, de például találkozókon könnyen megeshet a fenti dolog. Így szerintem ez a probléma inkább a játékos oldala felöl érkezik. Hiába jó a mesélő, ha a játékosnak szokatlan vagy új.Nocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3329 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.01, 16:22

Egyetertek seti-vel. Ha nem igy lenne, az kb. azt a szomoru kepet vonna magaval, hogy csakis izolalt, belterjes csapatok jatszananak, es pl. uj varosba koltozve eselyed sincs "jo" meselonel rebootolni a hobbit.


Módosította Nocturna: 2014.08.01, 16:22


Pett-moondevil

Pett-moondevil

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 572 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.31, 16:54

A jó játékvezető jól tanítja a játékot.


Módosította Pett-moondevil: 2014.07.31, 17:01


seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 953 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.31, 14:21

A jó mesélő a barátunk, és közösen szórakozunk vele a mese során.

 

Egy idegennel, vagy valakivel, akivel az rpg-n kívül nem sok közös dolgunk akad kicsit feszengős lenne, legyen akármilyen jó, fordulatos, realisztikus, helyenként humoros, a karakterek egyéni történetére épülő mese.

 

Nem bántásképpen mondom, de ahhoz, hogy valaki jó mesélő e, vagy nem semmi köze sincs, hogy a barátunk e, vagy sem.

 

Ha jól tud mesélni, és kellően elkötelezett, elegendő teret biztosít a játékosoknak, és karaktereiknek tök mindegy, hogy egy órája ismerem, vagy tíz éve.

Az ismeretség/barátság maximum annyit számít, hogy egy idegentől nem tudod milyen reakciókra számíthatsz, és viszont. Ez okozhat kezdeti nehézségeket, de nem ettől fog eldőlni, hogy rossz, vagy jó mesélő az illető.KekPafrany

KekPafrany

  Kotnyeles Saláta

 • Fórumita
 • 607 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.31, 12:59

A jó mesélő a barátunk, és közösen szórakozunk vele a mese során.

 

Egy idegennel, vagy valakivel, akivel az rpg-n kívül nem sok közös dolgunk akad kicsit feszengős lenne, legyen akármilyen jó, fordulatos, realisztikus, helyenként humoros, a karakterek egyéni történetére épülő mese.Daneelprophet

Daneelprophet

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 905 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.30, 16:50

Idő, előadókészség, fantizmus, háttér-ismeretek a világról, ötlet, céltudatosság, rugalmasság.

seti

seti

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 953 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.30, 15:59

Az egyik legfontosabb dolog a gyakorlat, amit idővel el lehet sajátítani, és rengeteg ráérő idő a felkészülésre.

 

Ismerje az adott világot, és rendszert, amin, és amiben mesél, következetesen tartsa be a szabályokat, ne módosítgasson önkényesen rajtuk, előbb beszélje meg a játékosokkal, ha mégis változtatni szeretne valamin. Röviden: legyen együttműködő a játékosokkal, ne basáskodjon felettük, és ne tolja előtérbe a kedvenc NJK-it.

 

Ne féljen beismerni, ha valamiben téved, elvégre a KM is csak ember, hibázhat, elfelejthet dolgokat, nem bűn az ilyesmi. Legyen önkritikája, és ha nála a rendszert/világot jobban ismerő játékossal találkozik hallgasson a jó tanácsaira, abból is sokat tanulhat.

 

Az kevésbé fontos, hogy heteken át készülő mesélőről van szó, vagy inkább improvizáló mesélőről. Mindkettőt lehet jól csinálni, és rosszul is, ez szerintem nem mérvadó.

 

És a legfontosabb: NIncs mindig a KM-nek igaza!

 Enkara

Enkara

  Ékműves

 • Fórumita
 • 110 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.30, 15:06

Aye, ráér, ez fontos. :D A másik - szerintem -, hogy legalább annyira élje bele magát a sztoriba, mint én (nincs alacsonyan a léc). Volt már imprózós mesélőm, és aprólékosan kidolgozott sztorival jövő is (ő is tudott ám alkalmazkodni), és minden esetben az volt a legjobb, ahogyan a hátteret előadta, a hangulatot hozta, az enjékákat megszemélyesítette.

Baszics, de hiányzik. :D

Callinicus

Callinicus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 778 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.29, 12:36

 

 

Főleg a bujaság. Azzal van mindig a probléma. 

 

És aki irigyli a mesélőtől a kólát? :-) 

 

A középiskolás gyerek és a terepjátékos közt azért nagy különbség, hogy az utóbbi akar játszani, a gyerek meg rendszerint csak az óra végéig akarja kihúzni. 

 

 

Láttam már olyat, aki csak a játék végéig akarta kihúzni, nem tudom minek kezdett egyáltalán játszani. Bár valóban nehezebb volt lekötni a figyelmét.

 

----

 

Mesélői oldalról is vannak néha irritáló elvárások mondjuk, a "legalább 3 oldalas előtörténete legyen a karakternek" résznél azért fent szokott akadni a szemöldököm. Kifejezetten nem pozitív mesélői jellemzőnek tartom az ilyesmit.


Módosította Callinicus: 2014.07.29, 12:41


Tilleo

Tilleo

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2251 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.29, 10:43

Régen biztos írtam volna egy 20 elemű listát, ma már sajnos vagy sem de a fő szempont: ráér :)

 

Üdv,

 

Tilleo

 Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2360 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.29, 09:21

A középiskolás gyerek és a terepjátékos közt azért nagy különbség, hogy az utóbbi akar játszani, a gyerek meg rendszerint csak az óra végéig akarja kihúzni.

Sztem 2 dolog számít igazán, a mesélő szeresse, amit csinál, bár általában szokta, azért csinálja, a lelkesedés pedig szinte mindenen átsegít. A másik, hogy legyen felkészült: az össze-vissza kapkodástól, gurigatástól és az improvizatív géniuszok nyökögésétől a falra mászok, meg attól is, ha összetévesztik a minimalizmust a primitívséggel (büszke OSR-körökben néha előfordul).

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 7963 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.29, 09:00

Az előbb a mesélésben szuperjót a korábbi hozzászólók véleménye alapján majdnem behelyettesítettem "Glowface"-re, de ez a "milyen a jó szex"-es hasonlat után azt hiszem rossz irányba vitt volna...

 

Nem tudhatod. ;)demate

demate

  Érdeklődő fórumozó

 • Fórumita
 • 66 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.29, 08:49

Callinicus:
"Ennél többet elvárni bizonyos keresztényi főbűnökbe ütközik."
Úgy is mint kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag és jóra való restség.
Főleg a bujaság. Azzal van mindig a probléma.

Egyébként igazad van: a "milyen a jó mesélő" kérdés pont olyan, mint a "milyen a jó szex". Nehéz meghatározni, a "jó"-ság az elég jótól a szuperjóig terjedhet, és leginkább mindenkinek másmilyen.

Az előbb a mesélésben szuperjót a korábbi hozzászólók véleménye alapján majdnem behelyettesítettem "Glowface"-re, de ez a "milyen a jó szex"-es hasonlat után azt hiszem rossz irányba vitt volna...

galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4535 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.29, 06:40

Azt meg erős túlzásnak, hogy néhányan ténylegesen azt várják el a mesélőjüktől, hogy a szerepjáték Orson Wellese legyen, (író/rendező/főszereplő) és lehetőleg minden mese egyenként az Aranypolgár.


Ebben mondjuk van valami.

Callinicus

Callinicus

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 778 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.07.29, 03:37

Szerintem elég ha Glowface a neve !

 

Most aztán mindenféle imposztorok fogják Glowface-nek kiadni magukat. :-) Elképzelem, hogy tömegesen jelennek meg pödört bajszú mesélők...

 

(Ilyen átlátszóan azért ne hajtsunk a barna xp-re...)

 

 

Semmi nyalizás nincs a dologban. Nekem is Glowface a kedvenc mesélőm. :-)

Annak ellenére, hogy használ "random encounter"-t, amit úgy általában nem szeretek. Mi több, annak ellenére, hogy haltam már bele nála "random encounter"-be. 

 

------

 

Sokszor túldimenzionáltnak tartom ezt a "jó mesélő" dolgot.

Azt meg erős túlzásnak, hogy néhányan ténylegesen azt várják el a mesélőjüktől, hogy a szerepjáték Orson Wellese legyen, (író/rendező/főszereplő) és lehetőleg minden mese egyenként az Aranypolgár.

Ha valaki le tudja kötni 3-6 ember figyelmét 4-10 órán keresztül, az már eleve valami olyat tud, amit például erre szakosodottan diplomás középiskolai tanárok jelentős tömegei, nem. (Legalábbis akiknek volt szerencsém a keze alatt oktatódni.)

Ennél többet elvárni bizonyos keresztényi főbűnökbe ütközik.

Azt külön szeretem, hogy a játékosok mennyire szeretnek minden apró kis rést megtalálni, egy történet szövedékén, amit véletlenül benne felejtett szerencsétlen mesélőjük. Meggyőződésem, hogy hollywoodi filmek jelentős részének kevesebbet dolgoznak a forgatókönyvével, mint amit egy-egy "felkészülős" fajta mesélő, egy-egy játékalkalommal szokott.

Közben lehetőleg azért ismerje jobban a karakterek képességeit, a játékosaiknál is.

Meg tudom azért érteni azokat, akik átállnak a story/indie gémekre, sokszor kevésbé stresszesek.
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]