Ugrás tartalomhoz


Fotó

Magyar nyelvű szerepjáték kezdőknek. Mit ajánlotok?

szerepjáték

 • Válasz írásához lépj be
44 hozzászólás érkezett eddig

BePe

BePe

  Admin

 • Admin
 • 4645 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.06, 01:23

nagel182:

Most toltottem le sikeresen innen mindket ebookot /belepve es belepes nelkul is/:

http://helveczia.lfg.hu/szabalyok/helveczia-jatekszabalyok/

bookwarezt pedig kerlek ne keress ezen a site-on.

koszonom.

 

 nagel182

nagel182

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 6 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 19:57

Spoiler

Esetleg linket tudnál adni hozzá?

 

 

és köszönöm mindenki válaszát! 

Star wars d6 után mindenkép utána nézek.

 

és köszönöm al etöltési linket ElGbor! Capa

Capa

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 194 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 19:43

Spoiler


dekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5687 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 15:43

Kosztümös, swashbuckler játékhoz megjelent magyarul a 7th Sea is.

 

Elég gyakori vendég vagyok vatera és társain, SW d6 minden alkalommal van, amikor felnézek - az teljesen más kérdés, hogy minden esetben egészen horrorisztikus áron, és nem árt megérdeklődni a tényleges állapotát illetően, mert a kötés hajlamos eltörni és onnantól átmegy lefűzős könyvbe.galu22

galu22

  A consiglieri.

 • Fórumita
 • 4755 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 12:41

Ha az a lényeg, hogy magyar legyen, és viszonylag egyszerű, akkor a Kard és Mágia a nyerő. Normál fantasy-ra szerintem jobb, mint a Helvécia.


(ha be tudod szerezni, akkor a már említett Star Wars, és horrorra való igény esetén a magyarul megjelent Cthulhu hívása is frappáns, egyszerű rendszerek).A Helvécziát én azért ajánlom, mert szabálykönnyű és a kosztümös filmek és a népmesék anyagából építkezik, amiről szerintem elég sokan hallottak. :nos:


Ebben igazad van, de
- a KéM-ben több varázslat van
- a Helvécziában elvileg könyvelni kell a virtust, ami megakasztja a játékot
- több modul van KéM-hez (hátha valakinek kedve támad mesélni)

Módosította galu22: 2014.08.05, 12:44


elGabor

elGabor

  Régi fórumozó

 • Moderátor
 • 4372 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 11:29

Üdv!

 

nagel182: Bocsánat a helvécziás problémáért; amíg elhárul a hiba, felraktam az eBook verziókat a MEGA fájlmegosztóra (60 MB). Ahogy többen írták, ez nem általános fantasy, de aki látott pár kardozós filmet, vagy olvasott Jókait, az rögtön otthon lesz benne. És előnye lehet, hogy tényleg odafigyeltem benne, hogy a kezdők számára is könnyen értelmezhető és megtanulható legyen - a K&M öt évének tapasztalatait is hasznosítva.

 

Ingyenes D&D kategóriában a Kard és Mágia a 3.0-ás szabályok alaposan leegyszerszerűsített változatából indult, és elég sokaknak bevált kalandozófantasy rendszerként - plusz az évek alatt rendes számban készültek hozzá kiegészítők is (sőt, holnap lesz egy teljesen friss). Előnye, hogy könnyű belőle nyomtatni pár példányt, és nekilátni kalandozni. A szabályok mellett található egy nagyon egyszerű, még ehhez képest is lecsupaszított szabályokat alkalmazó bevezető kaland is (Patkányfogó). Úgy értelmeztem, hogy tapasztalt mesélő vagy, szóval erre valószínűleg nincsen szükséged, de ki tudja, hátha. :)

 

Ha a Kard és Mágia túl bonyolult? ott van a szinte társas-szerű Kazamaták és Kompániák, szintén pár jobb dungeon-modullal és a tök ingyenes, tömör, de menő Feketeláp miniszettinggel.

 

Végül a Star Wars magyar változata tényleg jó tipp, csak a már említett beszerzési nehézségekkel...gergelykoma

gergelykoma

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 113 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 11:10

KLM: lehet még valahol Star Wars D6-ot kapni, magyart? :ize: Szerintem a beszerzése lenne a legfőbb gond.

 

A Helvécziát én azért ajánlom, mert szabálykönnyű és a kosztümös filmek és a népmesék anyagából építkezik, amiről szerintem elég sokan hallottak. :nos:

 

Lehet kapni,most néztem,az egyik nagy hirdető oldalon Miskolcon árul egy arc csomó Star Wars könyvet és ott a Star Wars szerepjáték is :hedbeng:  Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6565 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 11:07

A D&D olyan szempontból játékosbarát, hogy ha le van fordítva a szószedet, illetve hogy melyik állapot micsoda (mi az, hogy "slowed", "stunned", "dominated", stb), akkor a power -eket akár angolból is lehet értelmezni. Főleg ha az Essentials vonalon indultok. Nem kell kapásból az összes könyvet rádobni a játékosokra, hogy tessék, olvassátok.

 

Én például kezdő 4E csapatnak nem is adnám a kezébe csak a Heroes of the Fallen Lands -et. Van benne két fajta harcos (védelmező - Knight, sebző - Slayer), egy kompetens tolvaj (ha valaki úgy akar sebző karakter lenni, hogy ért máshoz is), két fajta pap (egy deffenzív - Nap szféra, és egy offenzív - Vihar szféra) és három fajta varázsló (Energiamágus, Illúzionista, Bűbájos - mindhárom az ellenfél kontrolljára van, de kicsit máshogy csinálják), illetve a klasszikus fantasy fajok: ember, nemes elf, vad elf, törpe, félszerzet. Mellé egy Rules Compendium (meg a mesélőnek egy Monster Vault) és mehet a buli.

 

Amire figyelni kell, hogy nagyon absztrakt a rendszer, tehát segíteni kell a játékosoknak a megfelelő értelmezésben. Ha ez nincs meg, akkor jön a "ez nem reális, tiszta MMO, xar az egész" rész.

 

Ilyenekre gondolok például, hogy a pap fegyverrel, közelharcban a bölcsesség módosítóját használja támadáshoz és sebzéshez, aztán meg ad valami erősítő hatást, például ideiglenes HP -t. Itt annyit érdemes pl. hozzátenni, hogy nem azért Bölcsesség alapú, hogy elég tápos legyen, hanem mert a papot a harcban az istenébe fektetett fanatikus hite hajtja előre, ez nála többet számít, mint az, hogy gyúrt-e vagy sem, ráadásul harc közben is folyamatosan mantrázik valami imádságot, ami így gyakorlatilag mini-áldásokat eredményez.

 

Vagy van egy Knight képesség, amivel találkozásonként egyszer lehet költeni vagy költetni egy mellettünk álló társsal egy Healing Surge -öt, de képzettnek kell a Gyógyítás képzettségben, hogy felvehesd. Ez sem azt jelenti, hogy a harcos a csata hevében 3-4 másodperc (standard action) alatt kötöz be valakit. Nekem inkább azt, hogy ha közel áll hozzá, akkor felméri a sebeit, és szól, hogy "a legutóbbi vágás csak felszíni seb, csúnyán vérzik, de semmi komoly", aminek hatására a képesség alanya mozgósíthatja a saját belső erőtartalékait, visszatér az önmagába vetett hite és nagyobb erővel (több HP -val) veti magát ismét a harcba.

 

Szerintem kimondottan jó, ha a játékosok mondják el, hogy hogyan értelmezik a különböző képességeket, de ehhez kell némi gyakorlat, illetve a mesélőnek illik élen járnia ebben és példát mutatni.

 

A Kard és Mágia pedig egy roppant egyszerű, rokonszenves kis rendszer, bátran adható kezdőknek. Kb. 15-30 perc egy karaktert megcsinálni, aztán lehet is játszani.

 

Bulldygergelykoma

gergelykoma

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 113 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 10:55

Hello!

 

Kard és Mágia,a játékosok is le tudják tölteni,nem vészesen hosszú és bonyolult,jókat lehet vele játszani,Star Wars D6 is nagyon jó,de rég láttam eladó példányt,kb két éve vettem egy használtat nem is oly drágán lehet érdemes szétnézni a neten.MAGUS-t szerintem ne.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6247 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 10:30

Strato, lehet más a mai ifjabb generáció érdeklődési köre, mint a miénk volt ilyen serdülő fejjel, de amikor 2012 nyarán megláttam Pécsen az első jegyzeteket elGábornál, már akkor nagyon be voltam lelkesedve rá. :cool: Teszem hozzá, gyerekkoromban a szellemi táplálékunk (már ha tévéztünk, vidéki gyerekként ez annyira nem volt fontos) a Sandokan és a jugoszláv Winnetou (és más indiános filmek) meg a Delfin-könyvek voltak, és a népmesék, meg a "műmesék" (Andersen, Oscar Wild, kamaszként).

 

Ebből még mindig nem teljesen nőttem ki, szeretem őket. :bezzeg:

 

Egyébként, ha egy mai szülő hasonlókat mutat a 14+ gyerekének, lehet hogy az az csak fintorog egyet, nem tudom.KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11782 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 10:24

KLM: lehet még valahol Star Wars D6-ot kapni, magyart? :ize: Szerintem a beszerzése lenne a legfőbb gond.

 

 

 

Mondjuk úgy, hogy ha elég, ha egy táblagépen megjelenik...
 strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8218 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 10:19

A Helvécziát én azért ajánlom, mert szabálykönnyű és a kosztümös filmek és a népmesék anyagából építkezik, amiről szerintem elég sokan hallottak. :nos:

 

Viszont pont ezek miatt elég sajátos és egyedi a feelingje, ami nem biztos, hogy mindenkinek bejön. Akkor már én is inkább a generikusabb KéM-et ajánlanám.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6247 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 10:16

KLM: lehet még valahol Star Wars D6-ot kapni, magyart? :ize: Szerintem a beszerzése lenne a legfőbb gond.

 

A Helvécziát én azért ajánlom, mert szabálykönnyű és a kosztümös filmek és a népmesék anyagából építkezik, amiről szerintem elég sokan hallottak. :nos:KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11782 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 10:13


Az a kérdésem van egy egyszerűbb rendszer, ami magyar nyelven meg található, és kezdők is könnyen meg értik és játszható?
 

 

A magyar nyelven megjelent a Star Wars 2nd ed (Darth Vaderrel a címlapon), az egyszerű, érthető, ismert a világ...

 

...no meg kimondottan hasznos mesélői anyagok vannak benne, kevés fordítási hibával.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8218 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 10:00

A DnD3.5 megjelent magyarul, kezdésnek az is jó lehet, de szerintem a Shadowrun 2 vagy 3 is jó választás, ha inkább a cyberpunk jön be (aminek, elég sok kiegészítője is elkészült házi fordításban).

 

KéM = Kard és Mágia:
http://fomalhaut.lfg.hu/category/kard-es-magia/

 

A Helvécziát most én sem tudom letölteni.nagel182

nagel182

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 6 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 09:56

Kezdőknek a Helvéczia szvsz pont a jellegzetes nyelvezete és a nem mindenki által kedvelt szetting miatt nem biztos, hogy jó választás. A hallottak alapján viszont a KéM annál inkább, a D&D 4E kapcsán pedig osztom Bulldy véleményét. A játékosnak gyakorlatilag egyetlen karakterlapra van szüksége és magyarázatra, hogy hogyan működnek a karakter képességei.

Nekem beugrik még az ilyenkor mindig méltatlanul kihagyott (vagy jogosan?) Gyűrűk Ura RPG (mondhatni egy 2d6-ra átültetett D&D3 "light"), amihez roppant könnyű alapkönyvet találni.

mi az a KéM?

és meg nézem a gyürük Ura RPG-t köszi!

 

és igen én is  magyarázatra alapoztam azért gondoltam D&D 4ere ami egyszerűbb mint 3.5 vagy Pathfinder ami kedvenceim közé tartozik.  Meg talán kicsit kordában is tudom öket tartani....hmmmmdekszter

dekszter

  Régi fórumozó

 • Szerkesztő
 • 5687 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 09:49

Kezdőknek a Helvéczia szvsz pont a jellegzetes nyelvezete és a nem mindenki által kedvelt szetting miatt nem biztos, hogy jó választás. A hallottak alapján viszont a KéM annál inkább, a D&D 4E kapcsán pedig osztom Bulldy véleményét. A játékosnak gyakorlatilag egyetlen karakterlapra van szüksége és magyarázatra, hogy hogyan működnek a karakter képességei.

Nekem beugrik még az ilyenkor mindig méltatlanul kihagyott (vagy jogosan?) Gyűrűk Ura RPG (mondhatni egy 2d6-ra átültetett D&D3 "light"), amihez roppant könnyű alapkönyvet találni.


Módosította dekszter: 2014.08.05, 09:52


nagel182

nagel182

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 6 Hozzászólás
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 09:41

Hm, nekem sem ment az a letöltő link, pedig korábban működött.

 

Helvéczia mellett ott a Kard és Mágia is (fomalhaut.lfg.hu), ami egy egyszerűsített D&D3E.

 

Ha a 4. kiadás tetszik, az sem gond. A szabályokat el lehet mondani a játékosoknak, a karakterlapot pedig magyarul kitölteni. Elvileg kell lennie egy 4E Essential magyar karakterlapnak az lfg letöltései között.

 

Érdemes megnézni a Hősök Hajnala 4E rendezvény példakaraktereit, hogy hogyan lehet szépen összefoglalni egy-egy powert magyarul, hogy ne kelljen "könyvezni" játék közben.

 

Bulldy

 

Rendben köszi meg nézem! én is azt gondoltam hogy el tudom magyarázni, de akkor tudnak igazán bele jönni ha maguk bele tudnak nézni és meg érteni!  vagy esetleg bemutatom nekik ezen keresztül és ha ezen felül tetszik meg mutatni a magyar rendszert...hmmm

 

Próbáld meg így: http://helveczia.lfg.hu/

 

illetve, pl. az alapkönyvet nem lehet lerántani? Most nézem. :he:

erről az oldalról próbáltam.... a link is oda mutattat amit előbb posztoltam... sajnos nem működik.Orastes

Orastes

  Hordószónok

 • Fórumita
 • 6247 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 09:25

Próbáld meg így: http://helveczia.lfg.hu/

 

illetve, pl. az alapkönyvet nem lehet lerántani? Most nézem. :he:Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6565 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2014.08.05, 09:22

Hm, nekem sem ment az a letöltő link, pedig korábban működött.

 

Helvéczia mellett ott a Kard és Mágia is (fomalhaut.lfg.hu), ami egy egyszerűsített D&D3E.

 

Ha a 4. kiadás tetszik, az sem gond. A szabályokat el lehet mondani a játékosoknak, a karakterlapot pedig magyarul kitölteni. Elvileg kell lennie egy 4E Essential magyar karakterlapnak az lfg letöltései között.

 

Érdemes megnézni a Hősök Hajnala 4E rendezvény példakaraktereit, hogy hogyan lehet szépen összefoglalni egy-egy powert magyarul, hogy ne kelljen "könyvezni" játék közben.

 

Bulldy
[Fantasy háttér] [Sötét háttér]