Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

DnegyvenD #5: 20 év múlva – Greyhawk


 • Válasz írásához lépj be
13 hozzászólás érkezett eddig

Blob

Blob

  Kockavadász Ogre

 • Fórumita
 • 1604 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2015.01.19, 15:54

OFF:

"A messzi vidékeken manőverező seregek és a szövetségesek toborzása amúgy a szintén klasszikus Lords of Midnightra emlékeztet (Spectrumon, emulátoron és nyugdíjas otthonokban fut). "

Francokat, van klassz kis kipofozott, napjaink gépén is futó verziója:
http://www.gog.com/game/the_lords_of_midnight
és persze a sequelnek is:
http://www.gog.com/game/doomdarks_revenge

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8448 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.26, 13:33

(OFF)

Eredetileg "rpg"-t írtál, amit inkább magyarítottam, mint átírjam nagybetűsre. ;)

Javítottam, bár az *irodalom túl van a hat szótagon, úgyhogy az megkapta a kötőjelét.

(/OFF)


Módosította strato: 2014.11.26, 13:34


Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2582 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.26, 13:11

Kösz mindenkinek. (A szerepjátékpiacot és -irodalmat amúgy eredetileg egybeírtam, bár a helyesiras.mta.hu kötőjellel javasolja, de tuti nem külön.)

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6726 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.26, 13:10

Magán Greyhawk -on nagyon keveset játszottam, inkább a Forgotten Realms volt a menő felénk. Még régen az rpg.hu -ról töltöttem le a From the Ashes... magyar verzióját, de ott annyira nem jött át a világ. Vagy két éve kaptam kölcsönbe a D&D3E Living Greyhawk Gazetter -jét, aminek elolvasása után rá kellett jönnöm, hogy igazából Greyhawk erőszinten meséltem FR -t.

 

Én valahogy úgy lőném be a világot, hogy mágia szempontjából kicsit erősebb, mint a Dragonlance, de még sehol sincs a Forgotten Realms -hez képest. Szintén a Dragonlance -hez képest kevésbé hősies alapbeállításon, a kalandozók inkább a kalandért és a kincsért "dolgozó" figurák, mint a jó oldalán küzdő hősök. Nekem inkább a Warhammer Fantasy felé hajlik, bár azért nem annyira "grimdark" vagy hogy szokták azt hívni.

 

Disclaimer: ez mind a fent linkelt kiadvány alapján, lehet a régi verzió más volt.

 

Bulldy



oil_ali

oil_ali

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 420 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.26, 12:16

Nekem is ez tetszett a legjobban. Őszintén szólva sokkal izgalmasabb áttekinteni mint azt, hogy mi történt kiadásról kiadásra, főleg olyanoknak, akiknek az utóbbi időben (értsd 6-10 év) kevesebb ideje jutott a játékra, mert gyerek-család-munka van...

Szívesen látnék például egy Ravenloft / Dragonlance összefoglalót is, és szerintem nem vagyok vele egyedül.

Egyébként nekem a Grayhawk mindig is az alap volt - benn a fejemben erős párhuzam van a Grayhawk és a Trónok harca univerzuma között, persze tudom, hogy erről szó sincs, de amikor elsőként találkoztam az egyikkel majd a másikkal, ugyanazok az érzések kavarogtak bennem, ezért emocionálisan összekötöttem azokat.

Egy szó mint száz, köszönöm.

fejes91

fejes91

  A Káosz Ura

 • Fórumita
 • 337 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.26, 01:23

Hát én csak mellékesen szeretném megjegyezni, hogy ez a cikksorozat a legérdekesebb dolgok közt van az lfg.hu-n, amióta én rpg.hu-t olvasok (hehe), és ez a cikk pedig eddig a széria legszórakoztatóbbja! Bár én kb csak 10 éve ismerkedtem meg a szerepjátékkal, de most nagyon átjött a régebbi rpg-s idők különleges hangulata :) Szóval köszi - mindenkinek!

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8448 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.25, 22:45

A sorozat indulása előtt azt hittem, hogy öt kiadása van a DnD-nek, ezért kb. 5 részes lesz a cikksorozat. Erre föl itt az 5. rész, de még el sem értük azt a kiadást, amivel először találkoztam. :)


Mi is "csak" 7-8 cikkel számoltunk az elején. Bár még vannak képlékeny részek a sorozat vége felé, most úgy néz ki, hogy 14-15 cikk lesz összesen. Ezen a héten nem jön több rész, de a jövő hét teljes egészében az AD&D második kiadásáé lesz, és utána megyünk is tovább a D&D 3/3.5 és az OGL-OSR felé. A legvégén kitekintünk a CRPG-k (és reményeim szerint a társasjátékok) világába is egy cikkel (de ez utóbbit még nem merem biztosra mondani).

Vorador

Vorador

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1460 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.25, 20:16

Kösz a cikket!

A sorozat indulása előtt azt hittem, hogy öt kiadása van a DnD-nek, ezért kb. 5 részes lesz a cikksorozat. Erre föl itt az 5. rész, de még el sem értük azt a kiadást, amivel először találkoztam. :)

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8448 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.25, 13:12

Számomra azért volt érdekes ez és a korábbi DnegyvenD cikkek, mert én a MAGUS-sal és a Shadowrunnal kezdtem, amiknél ugye a háttér/világ adott. Emiatt számomra mindig is az volt a normális, hogy a szerepjáték egy rendszer és egy világ összessége. A kettőt legfeljebb úgy jutott eszembe szétválasztani, hogyha egy bizonyos játéknál nem tetszett a rendszer, akkor megpróbáltam más játék rendszerével behelyettesíteni (bár megfelelő csapat híján jobbára ez is elméleti szinten valósult csak meg).

 

Noha a létezésükről tudtam, nagyjából egy éve kezdtem el kutatni az univerzális rendszerek közt, hogy megtaláljam azt, amivel mindenféle világban tudok mesélni (és talán néha játszani is), és bár végig szem előtt volt, csak ekkor eszméltem úgymond rá, hogy a világ és a rendszer szétválasztható, azaz egy szerepjáték létezhet anélkül is, hogy világleírások vagy fiktív idővonalak képezzék a részét. Sosem gondoltam igazán bele, mert különösebb okom nem volt rá.

Érdekes látni, hogy a hobbi hajnalán minden mesélő létrehozta a saját világát, amiben mesélt, és csak később bukkantak fel gyári settingek, amikbe gyorsan be lehetett költözni. Persze ennek az okai teljesen érthetők a történelmet megismerve, de a fentiek miatt erre mégis szolidan rá tudok csodálkozni.

 

Ezért is jó ez a cikksorozat. :buszke:

Köszönet az ismertetőért és remélem, hogy mihamarabb folytatódik a 20 év múlva. Mi lesz a következő bemutatott setting?



auer

auer

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 5232 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.25, 12:01

Kösz a cikket

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2951 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.25, 10:45

Kieg: azzal sincs bajom, ha nem különbözik érdemben Greyhawk egy standard fantasy világtól. Nagyon is szükség van jó, élvezhető, jól látszható, lélegző "normális" fantasy settingekre is, nem csak specializált környezetekre.

Glowface

Glowface

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2951 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.25, 10:40

Jó volt így olvasni.
Sajna nekem közvetlen játékélményként Greyhawk kimaradt. Első D&D játékaim Dragonlance-en voltak (azt hiszem, a Krónikák korai magyarországi megjelenése sokaknak lehetett DnD-fantasy alapélmény). Meg egy srác Forgottent mesélt sokat. Meg volt egy Ravenloft-mániás haver is, bár a hangulatos mesélés nemigen jött össze neki.
Az egyik haver Al-quadim kampányát nyomta még többet. Egészen futólag játszottam Dark Sunon...

Kitér rá a cikk is, de valaki pár pontba összeszedve, megpróbálná nekem elmondani, miben más vagy több Greyhawk a standard fantasy világoknál?

Például, ha Dragonlance-ről kéne beszélnem, nekem az jutani eszembe:
1. Epikus. A világot komolyan felforgató, grandiózus események a történelem fókuszpontjai.
2. Jó vs Gonosz. Általában a túlerőben lévő, hódító gonosszal kell az esélytelenebb, hősies jó oldalnak szembenéznie.
3. Sárkányok...
4. Az egyéni hősök felnövésének, tapasztalódásának, a személyiségük formálódásának történeteit látjuk.
5. A komoly mágia, a komoly csodák, varázslatos lények a közemberek szemében csodaszámba mennek, legendásak, ámulatra és bámilatra méltóak.

Forgottenről ezt már nehezebb lenne összehozni, egyszerűen azért, mert nem érzem igazán egy settingnek, hanem rengeteg, egymás mellé összeollózott királyságnak, birodalomnak, területnek, nincsen benne világszintű koherencia.

anarion

anarion

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 816 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.25, 10:09

A fenti cikkben szereplő egyik linken megtalálható, Anna B. Meyer által készített online Greyhawk térkép igencsak lenyűgöző. Bár egy Greyhawk térkép kint van a falon is ha szükség volna rá, mégis, ha lehet, akkor inkább ezt használjuk.

Érdekes volt a cikk, főleg az előzményekről. Évekig kalandoztunk Greyhawk-on, bár mi mindig is a Hamvakból (From the Ashes) kampány idején játszottunk, illetve az Iuz a Gonosz (Iuz the Evil) kiadványt használtuk még. Nekünk nagyon bejött ennek a kampánynak a hangulata.

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6571 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                         

Kelt 2014.11.25, 08:17

A 20 év múlva sorozat célja, hogy személyes vonatkozásoktól sem mentesen, sőt ahol lehet, pont rájuk építve mutassa be az ős- és a hőskorszak, vagyis nagy vonalakban az 1989-1999 közti évek élményeit, főleg ami a klasszikus világokat és játékokat illeti. Az itt olvasható első felvonás az ünnepi DnegyvenD sorozat kereteiben jelenik meg, mivel egyetlen DnD-ről szóló megemlékezésből sem maradhat ki a Greyhawk.

http://lfg.hu/67874/ismerteto/dnegyvend-5-20-ev-mulva-greyhawk/


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]