Ugrás tartalomhoz


Fotó
- - - - -

Készül a Witcher asztali szerepjáték


 • Válasz írásához lépj be
18 hozzászólás érkezett eddig

Garaboncias

Garaboncias

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 903 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2018.09.21, 19:23

Nos, ez a Vaják vs. Witcher elnevezés legalább olyan ostobaság, mint a Göncz Árpi féle Babó vs. Hobbit volt anno. :)

 

(OFF)

A babót Szobotka Tibor követte el anno, amikor pedig Réz Ádám belekezdett A Gyűrűk Ura fordításába, figyelmen kívül hagyta a korább magyar terminológiát, és a tolkieni útmutatásokhoz közelebb álló újat készített. Ráadásul nem a történettel, hanem a térképekkel, Prológussal és a Függelékekkel kezdte el, hogy minden név meglegyen neki, mielőtt az első fejezetbe belefog.

 

Göncz Árpád csak Réz Ádám halála után vette át a fordítást a 11. fejezettől (pontosabban csak a prózáét, a verseket innentől Tandori Dezső ferdítette), és egy-két apróságot leszámítva (pl. a goblin koboldra fordítása – szemben a Szobotka-féle manóval) már kész terminológiát is örökölt Réztől.

(/OFF)A Wiedźmin/Witcher/Vaják asztali szerepjáték pedig azóta kapott egy saját fórumtopikot – emitt, ni:

http://lfg.hu/forum/index.php/topic/24800-the-witcher-trpg/

;)chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2000 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.08.12, 08:41

És ha már így szóba került: homebrew Witcher konverziós szabályok 5E alá, hexmapos miniszettinggel és rövidke kalandokkal, 120 oldalon. (Nem az enyém, EnWorld-ön találtam a linket.)

További érdekességek, pl. nagyfelbontású térképek.


Módosította chomy: 2015.08.12, 08:47


chomy

chomy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2000 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.08.03, 22:59

Akkor várjunk valaki olyanra, aki mindkettőt ismeri! Ha ő örül, akkor én is bizakodóbb leszek. :)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Fuzion

 

Mi játszottunk ezzel annó, és tökéletesen rémlik, hogy úgy lőtted be az erőszintet a mesédhez, ahogy akartad. Szóval én nem vennék rá mérget, hogy 1:1 lesz a halálossági szintje a CP2020-szal. Ami nem is állna túl jól a Witchernek, mivel transzhumán mutánsról van szó, vagy mi a rák, aki nagyobb, gyorsabb, erősebb, halálosabb mint az átlag halandó, még a nyílvesszőt is félreüti röptében. :) Persze biztos lehet majd játszani félnótás dalnokkal, fingós-részeges törpével, meg frusztrált scoia'tael partizánnal is, de ki akar, ha lehetsz cool szörnyvadász meg leszbikus varázslónő is?

 

Én egyébként nem jöttem különösebben lázba, bár kimondottan Witcher-fannak tartom magam az első játék és angolra fordított novelláskötet óta. Nem mondom, hogy nincs benne potenciál - eljátszottam a gondolattal annó az egyik VT után, hogy pimpolok egy egylövetű (és némileg formabontó) Witcher-kalandot KéM alapján, de végül letettem róla. 

És hogy miért nem vagyok lelkes? Pont ezért: ez egy pimpolt D&D-klónnal tökéletesen játszható világ* (nem lepődnék meg, ha Geralt valahol, valamikor egy magas szintű ranger lett volna, sőt, ennél még több áthallást, vagy legalábbis közös pontot véltem felfedezni a kettő között, ami persze simán lehet a véletlen műve is). Csak annyit kell csinálni, hogy kidobod a kukába a karakterek közti erőegyensúlyt (level cap, pl), a memorizálást varázspontra cseréled, és megnyomod kissé a politikát a kampányban a trezsör meg loot rovására. A számítógépes játék kb. erről szól; azt pedig, amiről a regények meg novellák szólnak, ugyan nem fogod visszakapni a játékasztalnál.

Szóval amitől parázok, hogy ehelyett belebonyolódnak majd Sapkowski világának a modellezésébe (azt egész szépen leírta egy negyed regényben, nagy vonalakban hogy működik a mágia), és csomó olyan részletbe, ami szükségtelen; egy csomó dolog viszont, ami sosem volt alaposan konkretizálva benne (például épp pont a mágia), az meg egysíkú lesz. Meg kapunk valami elcsépelt előny-hátrány rendszert a '90-es évek legcsúfabb hagyománya nyomán. (Szupermagas főjellemzőid vannak (+4 pt), rezisztens vagy a mérgekre (+2 pt) de nem lehet gyereked (-2 pt), megvetnek az átlag parasztok (-2 pt) és gyengéid a varázslónők (-2 pt). Bleh.) :)

Legrosszabb esetben olyan lesz, mint a szintén Fuzion-alapú Artesia (használhatatlan, de legalább szép dísz a polcon).

...De! Ha mégis jól sikerül, mert mondjuk mernek absztrahálni, kevésbé mennek rá az irodalmi háttérre a szabályok könnyedségével szemben, és inkább a CRPG-t veszik mintául (sok akció + politika, a szimulációt meg egye meg a fene), akkor tutira mesélek benne egy kampányt.

Röviden: önmagában az, hogy Fuzion-alapú, számomra tök semmitmondó dolog. Akkor már inkább Warhammer lett volna...

*nem kell bántani, kórosan monomániás vagyok szerepjátékok terén, na.


Módosította chomy: 2015.08.03, 23:00


Birbin

Birbin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 1778 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.08.02, 20:15

Olman
Nekem tetszik ez a boszor. Nemtom szótárt néztél-e, de ez a szó létezik is valamelyik tájnyelvben.
A vajákkal az a baj, hogy a vajákoshoz tartozó jelentéstartalom inkább utal valamiféle sarlatánra, míg a boszornál nincs meg ez a kisebbítő értelem.

Ratface

Ratface

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 271 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.31, 15:00

vagy BoszORK xDOlman

Olman

  Magiszter

 • Fórumita
 • 2471 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 20:44

Lehetett volna Boszor, ugyanúgy két szótagú, akár még félelmetes hangzású is... és a Boszorkány szóból eredeztethető. Továbbá a játékban a főhős folyton b*szik, a boszorkány szótöve meg ebből fakad.

"A török nyelvek azonos jelentésű baszargan, baszirgan szavából származik,
amely az ótörök basz- ("nyomni") igető származéka (ez az eredete a magyar
"baszni" szónak is)."

Premier

Premier

  Törzs-fórumozó

 • Fórumita
 • 589 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 16:11

Ha valaki talál nyelvileg/logikailag stimmelő és hangzásilag is jó megoldást, szóljon nyugodtan. ;) Addig marad a vaják a regényekben és a witcher a videojátékokban. Bár vélhetően most már azután is. :)

 

Patkány -> Patkó

Boszorkány -> Boszorkó

 

 Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6489 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 14:11

Én egy sima "boszorkányvadász" -al beértem volna, széljegyzetként hozzátéve, hogy a boszorkányba beleveszünk mindenféle boszorkányságot, így a bűbájvarázsos lényeket is.

 

Elismerem, hogy nem egyszerű a helyzet a witcher fordításánál, de nekem a vajákról tudat alatt mindig lemarad az ékezet, így marad a "vajak", amire rögtön beflesselem, ahogy két SPAR budget vaj megy szörnyeket vadászni... ...és vigyorgok hazáig. :D

 

Bulldystrato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8049 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 13:46

Nos, ez a Vaják vs. Witcher elnevezés legalább olyan ostobaság, mint a Göncz Árpi féle Babó vs. Hobbit volt anno. :)

 

Annál némiképp komplikáltabb ez a dolog. A sztori ott kezdődik, hogy a szó eredetije nem is a witcher, hanem a lengyel wiedźmin. Ez a szó az ottani szótárban így, ebben a formában viszont nem szerepel, mivel Sapkowski, a regénysorozat szerzője képezte a boszorkány jelentésű wiedźma alapján.
A wiedźmin angol megfelelője a szerző szerint eleinte a hexer volt (a regény filmadaptációja is ezen a címen jelent meg angol nyelvterületen), egészen addig, amíg a CD Projekt kreatívjai elő nem álltak a videojáték kapcsán a witcherrel*, amit hasonlóan egyszerűen képeztek az angol witch szóból, mint a lengyel eredeti esetében. Ezt végül Sapkowski is átvette a hexer helyett.

Lásd még: http://witcher.wikia.com/wiki/Witcher#Name

 

* Talán közrejátszott a Hexen című, korábbi játék is abban, hogy más nevet keressenek, de ez már csak az én spekulációm.

 

Szóval, ha magyar megfelelőt akarnánk találni, akkor semmiképp nem a witchert kellene alapul venni, noha a szóképzés logikája hasonló a lengyel eredetiéhez. Ha ezt a logikát akarnánk követni, a boszorkányból kellene kiindulni, viszont a helyzetet nagyban nehezíti, hogy a magyar nyelvben nem léteznek a mesterségek toldalékkal képzett női és férfi verziói. A tanár mögé csak szimplán odabiggyesztjük a "nő"-t, hogy a tanárnőhöz jussunk, de a boszorkány esetében ezzel is bajban vagyunk, mivel nincs ott a végén, hogy nő (ami nem is csoda, hiszen ezen a mesterségen férfiakat nem nagyon tartottak számon). :)

Mi marad?A boszorkánymestert egy bizonyos médium már elkoptatta idehaza, de amúgy is túl hosszú és nem is feltétlenül találó.

A vaják úgy születhetett, hogy a "vajákos asszony"-ból a fenti logika mentén levágták az asszonyt, meg a menőbb hangzás érdekében még az "os"-t is. A végeredmény nem hangzik éppenséggel menőnek, de legalább logikailag nagyjából* stimmel.

 

* A vajákosra vélhetően még a vajáknál is többen hőbörögnének.

 

Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, a The Witcher videojátékok magyar szinkronjában és felirataiban mindenhol a witcher szót használják. :)

 

Ha valaki talál nyelvileg/logikailag stimmelő és hangzásilag is jó megoldást, szóljon nyugodtan. ;) Addig marad a vaják a regényekben és a witcher a videojátékokban. Bár vélhetően most már azután is. :)


Módosította strato: 2015.07.30, 13:51


Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2407 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 12:59

A vajákkal nekem semmi gondom az égvilágon. :punk:

Aszketa

Aszketa

  Újdonsült fórumozó

 • Fórumita
 • 44 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 12:52

Nos, ez a Vaják vs. Witcher elnevezés legalább olyan ostobaság, mint a Göncz Árpi féle Babó vs. Hobbit volt anno. :)

Marvin

Marvin

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 2407 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 12:28

Elég gáz, hogy ma a számítógépes brand viszi a hátán az éhenkórász asztalit, anélkül esélye se lenne, meg hogy szarrágó kickstarteres tarhálás nélkül lassan már egy pdf-et se bír eltartani a piac a hanyatló Nyugaton sem. Síktranzit glória.

Bulldy

Bulldy

  Régi fórumozó

 • Fórumita
 • 6489 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 12:22

Akkor várjunk valaki olyanra, aki mindkettőt ismeri! Ha ő örül, akkor én is bizakodóbb leszek. :)

 

Ahogy FB-n is írtam, a Witcher (hess, Vaják, hess :) ) világához szerintem illik a CP2020 rendszere.

 

Néhány "miért?":

- Az induló karakterek nem tanoncok, tapasztalatlan zöldfülűek, hanem kompetens, a választott szakmájukhoz értő alakok (CP-ben volt egy kedves életút-generátor, ami árnyalta a karaktert, illetve adott elősztorit, ha nem lett volna ötlete a játékosnak).

 

- A hülyeség halálos, a rendszer nem támogatja a pózörködést. Hiába vagy kungfuisten, ha pár méterrel arrébb rád lő valaki, akkor szépen megmurdelsz. Cserébe ha közel jutsz, te is tudsz egy ütéssel ölni.

 

- Számít a tehetség (főjellemzők) és a képzettség, a véletlen szerepe nem játszik olyan nagy szerepet.

 

BulldyNocturna

Nocturna

  Night-time Spirit

 • Fórumita
 • 3342 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 11:56

No, erre nagyon kivancsi leszek!morgorito

morgorito

  Rendszeres fórumozó

 • Fórumita
 • 325 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 11:51

Vaják... ezzel engem a világból ki lehet kergetni.

strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8049 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 11:37

Akkor várjunk valaki olyanra, aki mindkettőt ismeri! Ha ő örül, akkor én is bizakodóbb leszek. :)

KLM

KLM

  Ős fórumozó

 • Fórumita
 • 11603 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 11:22

CP2020-at sosem játszottam. Ennek a Fuzionnak örülünk, Vincent?

 

Én meg a wicserrel, de a CP gyors, egyszerű, realisztikus - éppen ezért gyorsan hullanak a karakterek,

ha meglepik őket vagy "ész nélkül" mennek bele rázós helyzetekbe.strato

strato

  Lézengő ritter

 • Szerkesztő
 • 8049 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 11:12

CP2020-at sosem játszottam. Ennek a Fuzionnak örülünk, Vincent?

CikkBot

CikkBot

  Régi fórumozó

 • Admin
 • 6394 Hozzászólás
Érdemrendek
Hírnevek
                       

Kelt 2015.07.30, 10:32

A CD Projekt RED bejelentette, hogy a R.Talsorian Games berkeiben elkezdődött a The Witcher Role-Playing Game fejlesztése. A szabálykönyv mindent biztosít majd a mesélők számára, hogy felépítsék a saját kalandjaikat, melyeket a játékosok természetesen akár vajákként is végigjátszhatnak. Túl sok részlet még nem derült ki, de a rendszer már ismert, a játék megjelenése pedig 2016 nyarán várható.

http://lfg.hu/74251/hirek/keszul-a-witcher-asztali-szerepjatek/


[Fantasy háttér] [Sötét háttér]